Adómentes megtakarítás

2015-02-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Másfél éve hívott valaki angolul, hogy remek befektetést tud nekem ajánlani. Fogalmam sem volt, honnan volt meg a számom és miért gondolta, hogy beszélek angolul, mindenesetre gyorsan elhajtottam.

Nem így tett Tamás, aki kíváncsi volt, mi is ez a remek lehetőség, ezért elment egy találkozóra egy budapesti elegáns irodába.

Ott a szokásos ügynökdumával fogadták, csak ezúttal angolul. A megtakarítás szükségességéről beszéltek, meg hogy elég eltenni havi 350 eurót és a végére csiliárdos lesz.

Azt a szót, hogy unit linked életbiztosítás, még véletlenül sem ejtették ki, annál többször elmondták viszont azt, hogy a befektetés "tax free", vagyis adómentes, mivel a cég a Man-szigeteken van bejelentve, így nem kell adózni az ott elért tőkejövedelem után az ottani törvények szerint.

Ez már mindjárt egy nagy megtévesztés, mert ha te magyar adórezidens vagy, bárhol érsz el bármilyen jövedelmet a világon, a magyar adószabályok szerint kell adóznod belőle, legyen az munkabér, osztalékból, vagy tőkéből származó jövedelem. Vagyis pont ugyanannyi adót kell fizetned, mintha itthon fektettél volna be. A másik, hogy ha itthon veszel unit linked biztosítást, az is kamatadómentes 10 év után, ezért kár elrohanni a Man-szigetekig. A TBSZ számlánál ugyanez már 5 év után is fennáll.

A költségeket átfutva ismerős tételeket találhatunk:

- A kezdeti egységekből havi 0,5%-ot vonnak, időkorlát nélkül. Vagyis évi 6%-ot, mint a legtöbb unit linkednél.

- Havi 0,125% "contract charge", vagyis évi 1,5% további költség csak úgy.

- A mögöttes alapok alapkezelői díja, ami nincs konkrétan megadva, általában 1,5-2% évente.

- Investment adviser díja, ha van.

- És még további havi 5 angol font számlavezetés.

Ez egy méregdrága unit linked biztosítás és a termék az is, többször utal a biztosításra a leírás, még ha kerüli is a unit linked kifejezést.

S mit kapsz pluszba egy magyar unit linkedhez képest? Hát azt, hogy rábízhatod a pénzed egy tök ismeretlen offshore cégre, amiről semmit nem tudsz. A magyar értékesítőcéget egy svájci cég alapította, az anyacég az offshore Man-szigeteken kívül jelen van még a szintén offshore Dubaiban és Hong-Kongban.

Nem csak számolni nem tudsz, de igen vakmerő is vagy, ha ilyen lehetőségeket bevállalsz.

Ha esetleg abban reménykedsz, hogy így el tudod dugni a pénzed a magyar adóhivatal elől, akkor rossz hírem van: még ez sem fog bejönni, ugyanis december 31-e után erről is fog tudni az adóhivatal. Bővebben itt. Az egyezmény kiterjed a biztosításokra is.

Attól, hogy egy rossz terméket angolul árulnak és külföldi a cég, attól még nem lesz jó lehetőség.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram