Adómentes megtakarítás

Másfél éve hívott valaki angolul, hogy remek befektetést tud nekem ajánlani. Fogalmam sem volt, honnan volt meg a számom és miért gondolta, hogy beszélek angolul, mindenesetre gyorsan elhajtottam.

Nem így tett Tamás, aki kíváncsi volt, mi is ez a remek lehetőség, ezért elment egy találkozóra egy budapesti elegáns irodába.

Ott a szokásos ügynökdumával fogadták, csak ezúttal angolul. A megtakarítás szükségességéről beszéltek, meg hogy elég eltenni havi 350 eurót és a végére csiliárdos lesz.

Azt a szót, hogy unit linked életbiztosítás, még véletlenül sem ejtették ki, annál többször elmondták viszont azt, hogy a befektetés “tax free”, vagyis adómentes, mivel a cég a Man-szigeteken van bejelentve, így nem kell adózni az ott elért tőkejövedelem után az ottani törvények szerint.

Ez már mindjárt egy nagy megtévesztés, mert ha te magyar adórezidens vagy, bárhol érsz el bármilyen jövedelmet a világon, a magyar adószabályok szerint kell adóznod belőle, legyen az munkabér, osztalékból, vagy tőkéből származó jövedelem. Vagyis pont ugyanannyi adót kell fizetned, mintha itthon fektettél volna be. A másik, hogy ha itthon veszel unit linked biztosítást, az is kamatadómentes 10 év után, ezért kár elrohanni a Man-szigetekig. A TBSZ számlánál ugyanez már 5 év után is fennáll.

A költségeket átfutva ismerős tételeket találhatunk:

– A kezdeti egységekből havi 0,5%-ot vonnak, időkorlát nélkül. Vagyis évi 6%-ot, mint a legtöbb unit linkednél.

– Havi 0,125% “contract charge”, vagyis évi 1,5% további költség csak úgy.

– A mögöttes alapok alapkezelői díja, ami nincs konkrétan megadva, általában 1,5-2% évente.

– Investment adviser díja, ha van.

– És még további havi 5 angol font számlavezetés.

Ez egy méregdrága unit linked biztosítás és a termék az is, többször utal a biztosításra a leírás, még ha kerüli is a unit linked kifejezést.

S mit kapsz pluszba egy magyar unit linkedhez képest? Hát azt, hogy rábízhatod a pénzed egy tök ismeretlen offshore cégre, amiről semmit nem tudsz. A magyar értékesítőcéget egy svájci cég alapította, az anyacég az offshore Man-szigeteken kívül jelen van még a szintén offshore Dubaiban és Hong-Kongban.

Nem csak számolni nem tudsz, de igen vakmerő is vagy, ha ilyen lehetőségeket bevállalsz.

Ha esetleg abban reménykedsz, hogy így el tudod dugni a pénzed a magyar adóhivatal elől, akkor rossz hírem van: még ez sem fog bejönni, ugyanis december 31-e után erről is fog tudni az adóhivatal. Bővebben itt. Az egyezmény kiterjed a biztosításokra is.

Attól, hogy egy rossz terméket angolul árulnak és külföldi a cég, attól még nem lesz jó lehetőség.

Share

2 hozzászólás

  • Janos82
    Kulfolfi ceggel csak kulfoldon kezdenek… olyan helyen, ahova barmikor el tudok menni, ha van valami gondom…

    Ha nem lennenek magasak a koltsegek, akkor azt gondolnam, hogy atveres… Az ilyen cegek amugyis nehezen leellenorizhetoek, igy ha mar kelloen sok “balekot” osszeszedtek konnyebben lelephetnek. Lehet, hogy ez a ceg nem lepne le, de akkor se ertem, hogy miert lenne nekem jo, ha a penzemert egy messzi orszagban ulo ceg felel… Tenyleg, birosagra hova kell menni, ha veletlenul nem teljesul a ceg valamelyik vallalasa?

  • Sandokan
    Cirka egy éve nekem is volt egy hasonló hívásfogadásom, azzal a kivétellel, hogy ott magyarul beszélt az ember, bár némi (ál)akcentussal nyugdíjbiztosítást szeretett volna rámsózni. Mivel épp nem ott tartottam a pénzügyeimben, hogy a nyugdíjammal foglalkozzam, ezért egy határozott: “Most nem”-et kapott az emberünk. Viszont megkérdezte, hogy egy év múlva visszahívhat-e? A telefonszámot “angol scam”-ként mentettem. Lassan időszerű lesz a hívása újra. Bár így újra hasonló sztorit olvasva a határozott NEM-mel jobban jártam volna. 🙂