Magas akciós kamatok

Gergő tette fel ezt a kérdést:

Több bank kínál ~4%-os EBKM-et most (Unicredit és Sberbank biztosan) új pénzekre. Ez nyilván nem olyan sok, de azért jobb kamat, mint a legtöbb bank 1-2%-os betéti kamata 3/6 hónapra.

Szóval a kérdés, hogy szerinted, ha valakinek “bankban van a megtakarítása”, tehát itt-ott lekötések, ne adj isten lekötés nélkül likvid összegként, akkor megéri-e csak ezek miatt az akciók miatt vajon bankszámlát nyitni, átutalni “mindent”, lekötni, és 90 múlva visszautalni + megszüntetni a bankszámlát?

A válasz roppant egyszerű: Az Unicredit évi 4%-os kamatot kínál 2 hónapra.

Vagyis összesen 0,66% kamatról beszélünk, ennyi a 4% éves kamat két hónapra eső része. Ebből levonjuk a kamatadót, akkor megkapjuk, hogy a teljes bevételünk 0,52%. Az akciós időszak után elveszítjük az akciós kamatot.

A kiadásaink? Ha egyébként ingyen utalunk, az odautalást 0,3% tranzakciós adó terheli. A visszautalást szintén. Az összesen 0,6%.

A cipőtalp költségről még nem is beszéltem (amennyit talpalsz, hogy számlát nyiss és bezárj) és a számlavezetési díjról sem.

Nekem nem tűnik olyan nagy üzletnek….

Share

14 hozzászólás

 • mzsombor
  K&H-ban is van most ilyen akció. Ha munkabér is beérkezik a futamidő alatt, már 5% az éves kamat. Persze 60 napra csak. Akinek van még zérója, érdemes lehet betenni. Csak bankfiók és telebank játszik, netbank nem.
  Az mondjuk érdekelne, hogyan nézik, hogy munkabér jött be. Én pl. egyéni vállalkozó vagyok, arra tartok egy külön lakossági (ingyenes) bankszámlát kártya nélkül (hogy a könyvelőnek ne oldalakon kelljen minden hónapban átrágnia magát a rendes számlám kivonatában, meg nem is tartozik rá), onnan havonta egyszer szoktam a rendes folyószámlámra utalni valamennyi pénzt, amiből megélünk, meg amit félreteszünk. Az gondolom nem számít munkabér átutalásnak alapból. Ha akarnám, az EV-s bankszámlámon be tudnám állítani utalásnál, hogy az utalás jogcíme legyen “SALA bér juttatás/bérfizetés”. Lehet ebből gondom a NAV felé?
 • Adócsaló vállalkozó
  Én pl. így csinálom évek óta. Semmi gond 😀
 • Szabolcs
  Azoknak megéri lekötni ezeknél a bankoknál a pénzüket, akiknek alapból náluk van folyószámlájuk 🙂 Másnak tényleg nem. Az utalások el is viszik, amit kerestél a lekötött betéten…
 • L70
  Azért előfordul, hogy az ember megszokott bankja egyre kevésbé versenyképes a piacon. Ha pedig van jelentős bankbetétje a megszokott helyen, akkor egy esetleges bankváltásnál igenis nyom a latba, ha akár az első 2 hónapban mondjuk 1% helyett 5% az éves kamat.

  Pl. ekkor is 2 hónap alatt 0,52% a különbség, ami pl. 20 milliónál pontosan 104 ezer Ft. Ennyiért már megérheti azt a kis talpalást az egész.

  Azzal egyetértek, hogy általában nem éri meg, és ennek fő oka a fránya tranzakciós adó, Gyuri elintézte, hogy ne legyen normális verseny.

 • V
  ha valakinek 20 millioja van bankbetetben azt lehet at kellene gondolni 🙂 esetleg ha rovidtavon fel akarja hasznalni mondjuk ingatlanvetelre akkor lehet opcio az akcios bankbetet, viszont hatranya hogy hataridohoz kotott
 • TT
  A tranzakciós adónak van maximuma, a kamatnak nincs. Ezért 10-20 millióval már megérheti, főleg hogy van, ahol az első néhány utalás tranzakció adó mentes, így azért lehet nyerni pár tízezret.
 • smartdrive
  ez legalább egy jó hozadéka a tranzakciós adónak. megszűnnek ezek a vérgagyi kamatvadász utalgatások
 • Fasianus
  akkor már inkább államkötvény infláció+4%-al (éves kamat). Nincs semmi költség, csak az, amibe kerül, hogy az első nyitáskor be kell menni egy Államkicstár fiókba. De csak arra a pénzre, ami a rövidtávú megtakarítást célozza meg. Ebből nyugdíj nem lesz… 🙂
 • ZoltánH

  Nem csak az össze-vissza utalgatások szűnnek meg, hanem a lehetősége is, hogy normális kamatot kapj.
  Eddig előfordulhatott, hogy az embernek (családnak) volt több számlája. Volt nem egy ingyenes számla, ingyen utalással. A kamatra odafigyelő emberek pedig igyekeztek ott tartani a pénzüket, ahol magasabb volt.

  Ezzel nem csak saját maguknak kaparták ki a gesztenyét, de mindenki másnak is. A bankok (egy része) ugyanis igyekeztek a tőkét bevonzani, ennek megfelelően versenyképes kamatot kínálni. Most viszont hülyék lennének törni magukat, hisz úgyis egy vagyon elvinni a pénzt máshová.

  Úgy mindenestül nyírták ki a lakossági bankolást. Most már az is kényszernek érzi az egészet, aki korábban szórakozásból tartott fenn több számlát.

  Ezt érték el, meg 20 év ugrást vissza az időben.

 • bobo
  Nem akarok axa ingyenreklámot (főleg, mivel tavaly szüntettem meg a bankszámlámat ott), de 3 hónapra 3,25%-ot adnak ÉS ennyi is marad, ha oké 4 számlád van. Ennek a feltétele, hogy ide jöjjön 300.000 Ft fizetés. Tehát ha egy pár átlagkereső, akkor ők ezt maximálisan ki tudják már használni. 1 évre egyébként 3,5%-ot adnak.
 • broma
  Jó, de nagyobb összegnél, valamit akkor is kell kezdeni a pénzeddel.
  (Én pl. 4%+infláció megvehető kötvényről nem tudok jelenleg.)

  Tehát értem, hogy gagyi a bankbetét, és ezt szétverték Mo-n, de akkor miben tartsuk???

  Esetleg jó lenne egy jó vélemény, vagy írás olyasvalakitől, aki gyakorló, és nagyobb összeget tart nem betétben.

 • Manolin
  Ha alaposan szétnézünk a piacon, akkor azért lehet találni olyan bankokat ahol nincs tranzakciós díj, a CIB Online számla esetén nem számítanak fel, továbbá van lehetőség napi kamatozású betétszámlán is tartani a pénzt, ilyen a Malacpersely, amely 1hónapos betét elhelyezésére tökéletesen alkalmas. Nyilván érdemes több pénzintézetnél bankolni, pl a Gránit Banknál 4,5% a kamat 2 hónapra, a feltétel mindössze a 20eFt értékű vásárlás a betét időszaka alatt.
 • broma
  És a 4,5%-nak ennyire örülnünk kell most?
 • cris
  Ha valaki ingatlan eladás után van, és a pénz nagyrészét 1 hónapig magánál tudja tartani, nem siet másik ingatlanra váltani, a Citibank Priority számlája meggondolandó. 1 hónapra 8%-t fizet max 20 millióra új forrás esetén. (van még 2 hónapra 5% is)

  (a számlához egyébként van spec. megtakarítási számla, ami folyamatosan jegybanki alapkamat -0.25% kamatot fizet – most azt hiszem 3 millióig max) a többi részletet nézzétek meg, mert folyamatosan változtatgat a bank….