Holnaptól itt az új ötszázas

Holnaptól már a forgalomban is megjelenik az új ötszázas, a régi ötszázasokat még fél évig használhatod, utána három évig postákon vagy bankokban válthatod vissza, utána a Nemzeti Bank cseréli be.

Share

57 hozzászólás

 • Gömb
  A görög gazdaság is belebukott az euróba, euróval nincs mozgásterük a monetáris politikában. Euró = márka, csak a németek járnak jól vele, kaptak jó nagy piacot vele. Az olcsó és minőségi német termékekkel elárasztják az országot, esélye sincs a hazai gazdaságnak versenyezni, ha nem fejlesztik fel a bevezetés előtt. Márpedig nem fejlesztik.
 • naa
  “Az olcsó és minőségi német termékekkel elárasztják az országot, esélye sincs a hazai gazdaságnak versenyezni”
  🙂 Ez jó: az olcsó és minőségi német termékdömping, amit az olcsó német munkaerővel állítanak elő a német vállalkozók, és szegény magyar vállalkozók nem tudnak versenyezni az itthoni drága munkaerővel… 🙂
  Amúgy a minőségi német termék euró nélkül is bejön az országba, ha tetszik, ha nem. És elég sok EU-s pénz jött be még vele együtt, hogy a tőkeszegény magyar vállalkozások is beruházhassanak…
  Ha euró lenne, akkor nem lehetne bármikor devizaleértékeléssel elinflálni a béreket, nyugdíjakat, csak népszerűtlen “megszorításokkal”…

  , az ugye világos, hogy ha az egyik kormány megszorít és “rendbe tesz” valamit, annak a pozitív hatásai 1-2 év múlva kezdenek jönni, sokszor már a következő kormány alatt, akkor is ha az semmit nem tesz? És a külső környezet sem mindegy.

 • galiba
  a megszorításoknak semmilyen pozitív hatása nincsen, csak menti a még menthetőt. Megszorításokkal az életben nem lehet tartós 4% feletti GDP növekedést elérni. Ezt ne tessék már a Bokros csomagnak és Bajnainak tulajdonítani.
  A Bokros csomagot 1995-ben hozták, onnan 1-2 évet számolva az egy főre jutó GDP nem sokat nőtt 98-ig. Lásd: ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

  Hasonlóképpen 2008-2011 között sem, sőt a válság miatt még visszaesés is volt. Tehát nem igaz, hogy a megszorítások miatt tudott a rákövetkező Orbán-kormány utána növekedést felmutatni.

  Ha a magyar növekedést főképp csak külső hatásoknak köszönhetjük, akkor miért tudott a EU-28-hoz képest 2013 óta majd másfélszer akkora, Németországhoz képest majd kétszer akkora GDP növekedést mutatni a magyar gazdaság? Németországra nincsenek hatással a külső pozitív tényezők?

 • Bandi
  :
  Igazad van, akkor azért van még az egymást követő 9. fidesz irányítású évben is rendben az ország gazdasága, mert Gyurcsány annyira rendbe tette az országot. Már értem, köszönöm a felvilágosítást!
 • bölcs ember
  Az Euro bevezetését szerintem bízzuk rá a szakemberekre. Pártatlanul mondom. Én Vargát jó szakembernek tartom. Ha ő azt mondja, hogy euró, még nem.. akkor hiszek neki.
 • Kiszamolo
  Bölcs, azért az kérdés, hogy a politikusoknak jó-e, ha nincs euró, vagy az országnak…
 • V
  “…Egész számokkal (a jelenlegi forintösszegekkel) sokkal könnyebb például gyerekeknek tanítani a pénzzel való számolást…”
  vajon melyiket egyszerubb egy gyereknek elmagyarazni, hogy 3×320 a harom gomboc fagyi vagy 3×1 EUR? Igen, szandekosan irtam egesz szamot EUR-ban. A forint olyannyira kis erteket kepvisel hogy gyakorlatilag 100 forint alatt erdemben meg egy gyerek sem tud semmit venni, az meg nem olyan osszeg amit kisiskolasok fejben osszeadnak, negyjegyuekkel fejben szamolni felnotteknek is problemas. Velemenyem – es tapasztalatom – szerint sokkal egyszerubb pl egy bevasarlasnal is megsaccolni a vegosszeget EUR-ban mintha ugyanezt forintban tennem.