Energiatakarékos: megéri?

A család új fagyasztószekrényt vásárolt, ezért adott volt, hogy megnézzem, vajon megéri-e megvenni az energiatakarékosabb hűtőket és fagyasztóládákat, azaz mikor térül meg a felár, amit kifizetek egy alacsonyabb villanyszámla érdekében.

Mivel ki vannak állítva a hűtők egymás mellé, ugyanannak a márkának a teljesen ugyanolyan hűtői, csak különböző energiaosztály-besorolással, rajta az éves várható áramfogyasztással, nem volt nehéz az összehasonlítás. Az árkülönbség osztva a éves fogyasztáskülönbséggel. (Ennyibe kerül egy kWh áram a lakosságnak.)

Gondoltam, lesz valami általános tapasztalat, melyiket éri meg inkább megvenni.

Ezzel szemben az lett a tapasztalat, hogy minden egyes esetben számolni kell.

Volt olyan hűtő, amelyiknél kicsit több, mint ezer forinttal volt csak drágább az A+++, mint az A++, itt nem is értem, ki veszi meg a többet fogyasztó terméket. (A két hűtő egyébként teljesen egyforma.)

Egy másik márkánál az A+ és A++ között 8,75 év alatt térül meg az energiatakarékosabb termék felára.

De találtam olyat is, ahol kicsit több, mint 15 évig kell várni, amíg megtérül az energiatakarékosabb választás, ami a mai javíthatatlanra tervezett hűtőknél leginkább a soha kategória.

Úgyhogy a tanulság: bár fontos a kisebb fogyasztás, érdemes ellenőrizni egy számológéppel, hány év alatt is fog megtérülni a többlet-befektetés.

Share

79 hozzászólás

 • Gábor
  A másik dolog, hogy bírja végig a 8 évet a hűtő és ne 4-5év múlva keljen a következőt venni
 • mz
  Lehet Én vagyok hülye, de ezeknél pont ezt nem nézem – megtérülés – ha ezzel 2mp-et adok a földnek akkor legyen, igazából nem is engedném már a nem A++++++(n) készülékek gyártását, az összes gyártót kötelezném a lehető leghatékonyabb energia felhasználású készülékek gyártására ( nem nem lenne drága, gyártásban dolgozom mérnökként, van rálátásom mielőtt megkapnám, méret gazdaságosság miatt NEM lenne hosszútávon szignifikáns különbség)
 • nyman
  Ez csak egy tenyezo, olyan, mint az autonal a fogyasztas.

  Egyeb parametert is celszeru nezni. Praktikussagnal ott van a fiokok, polcok elrendezese, kezelese. Vagy a ketkompresszoros gep leolvasztasa. Van akinek a nagyobb melyhuto resz szamit pl. 3-4 fiok ugyanakkora meretnel, van akinek ez nem lenyeg. Jegkockakeszito, digitalis kijelzo, “okos”funkciok stb.

  Az valo igaz, hogy erdemes szamolni, mint mindennel. De sok nonel a szine es a formaja fog szamitani. 🙂

 • Kiszamolo
  mz, fokozatosan szigorítják, milyen termékeket lehet eladni az Unióban, nem véletlenül nem lehet kapni A+-nál rosszabb hűtőt vagy x wattnál erősebb porszívót, esetleg 100 W-os hagyományos izzót.

  Mondjuk adóztatással lehetne hatni a gyártókra, hogy ne akarjanak a legjobbnál rosszabb termékeket árulni.

 • Kiszamolo
  nyman, ezek tök egyformák voltak kívül-belül.

  Mondjuk majdnem mi is egy drágább inox színűt kellett vegyünk, de sikerült meggyőzni a nejem, hogy lent az alagsorban annyira mindegy, milyen színe van a fagyasztószekrénynek, a fehér még jobban is megy a meszelt falhoz.

 • dp
  A másik kérdéskör, hogy környezettudatosak legyünk-e?! Mennyi felárat ér meg nekünk az, hogy kisebb környezeti terhelést okozzunk!
  Mint mindig ennek a témának is több oldala van. Nem helyes csak pü-i érvek mentén döntést hozni.
 • Szakértő
  A hűtőgép adatlapján feltüntetett fogyasztási adatok pontatlanok. Éppúgy, mint ahogy az autók prospektusában közölt üzemanyag-fogyasztási adatok is távol állnak a valóságtól. Konkrétan lemértem az A ++-os kombi hűtőgépem 1 év alatt mennyit fogyasztott. A gyári “katalógusadat” szerint 236 KWh-t kellett volna fogyasztania, ehelyett 304 KWh-t fogyasztott el nálam ténylegesen. Ez havi szinten 1000 Ft körül van a havi 750 Ft helyett. Mivel a gyártók nem egyforma mértékben hazudják a fogyasztást, ezzel számolni szerintem önbecsapás. Személyes megfigyelésem alapján ugyanazon gyártó A+++ és A++ kategóriába sorolt készüléke kívül, belül azonosnak tűnik, csak az A+++-osat kb 10%-kal drágábban adják. Méréseim nincsenek, de nem lepne meg, ha a fogyasztáskülönbség a két készülék között nem lenne mérhető.
 • Kiszamolo
  dp, igazán környezettudatos akkor lennél, ha egy elromlott hűtőt vagy mosógépet is megjavíttatnál, annak ellenére, hogy olcsóbb újat venni. Ehhez képest az a havi 80-200 forint plusz áramfogyasztás semmi.
 • Kardos Tamás
  Ha a megtérülést nézzük, hogy mondjuk 8 év alatt térül meg, akkor ezen az alapon úgy is hozzá lehetne állni, hogy 40%-kal olcsóbban veszek egy kevésbé márkás terméket, majd 5 év múlva megint veszek egy olcsót, stb.
 • Kiszamolo
  Tamás, nincs ekkora árkülönbség, mert olcsó az áram. Jellemzően 20-30 ezer forintokról van szó.
 • szocske
  Legalább ennyire izgalmas kérdés a cseréljük-e a még hibátlanul működő, de régi, sokat fogyasztó eszközt.
  Nekünk a fagyasztó a fűtetlen ház alatti pincében van.
  Télen legrosszabb esetben +5 fokra is le szokott hűlni a levegő, de nyáron sem megy 17-18 fok felé.
  Mivel a hűtéshez szükséges energia leginkább dT függvénye, nem kérdés, hogy jóval takarékosabb itt tárolni a csupán heti néhány alkalommal kinyitott fagyasztószekrényt, mivel nem fáj ilyen gyakorisággal lemenni a pincébe azért ami épp kell.

  Azonban az újabb, leolvasztásmentes, szipi-szupi energiatakarékos készülékek nem alkalmasak már hideg környezetben működtetésre, ha túl hideg van neki (és a +5 fok már ilyen lehet) egyszerűen kikapcsol.

  Tehát ha újat veszünk, hozhatjuk fel a lakásba, ahol 20-25 fok közötti lenne a jellemző környezeti hőmérséklete + fent foglalná a helyet.

  Vajon így is energiatakarékosabb lenne az új?

 • rosen
  Azt is hozzá kell számolni a megtérüléshez, hogyan befolyásolja a lakás/ház hőháztartását. Télen fűt, így ha szabályozott a fűtés, akkor kevesebb fűtőanyag fogy. Ha nem szabályozott, akkor melegebb lesz (ez nem biztos, hogy jó). Nyáron is fűt, ez biztos, hogy nem jó, vagy azért, mert még melegebb lesz, vagy azért, mert többet fogyaszt a légkondi.
 • Danka
  Aki ert hozza, magyarazza el nekem legyen szives, hogy hogy lehet folyamatosan gazdasagosabb termeket gyartani? Hogy fog egy sütö ugyanugy sütni kevesebb energiabol, ha a fütöszal hatasfoka nem javul? (tapasztalat alapjan sehogy, csak lassabb es macerasabb a sütes) Vagy hogy fog egy mosogatogep kevesebb vizet fogyasztani ugyan olyan vegeredmeny mellett? (tapasztalat alapjan szinten sehogy, a vegeredmeny rovasara megy)
  Azt latom, hogy a + jelek szama mindig növekszik, de mivel nincs nagy technologiai attöres, ezzel csak kisebb teljesitmenyü termeket veszünk, nem gazdasagosabbat. Meg mielött valaki felhozza, nem a regi orosz cuccokrol van szo, hanem mondjuk 5-10 ev tavlataban.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az adattáblán szereplő fogyasztási adatokat nem behazudják a gyártók, hanem szabványos körülmények között mérik. Az, hogy nálad többet fogyaszt, például azért lehet, mert nálad melegebb van a helyiségben ésvagy többet nyitogatod az ajtaját, mint ami a szabványban áll. Ez viszont azt is jelenti, hogy a jobb kategóriájú készülékre váltáskor többet spórolnál, mint az adattáblákon szereplő fogyasztási adatok különbsége.
 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  TCO-t szamolni mindig hasznos es mindenen hasznos. Lehet az autos koltsegszamolo-bol kiindulva a haztartasban fellelheto masinak egy reszere is erdemes lenne elkesziteni. Hutogep, mosogep, szaritogep, legkondi es persze a televizio…
 • First World
  A hűtő színe nem véletlenül fehér.
  De vegyétek csak buta újgazdagok a “dizájnos” sötét színű hűtőket. Sötét embernek sötét hűtőt!
 • jami
  A fogyasztást nyilván befolyásolja az elhelyezés hőfoka, egy 5 fős, több gyerekes háztartásban többször van nyitogatva. Aztán akinek a hűtő a halószobájához közelebb van, az hajlandó fizetni egy halkabb gépért; aki utálja a leolvasztást, az a No frost-ért…

  Ugyanez a mosógép: nekem most nagyobb kellett, mert nagyon nőnek a gyerekek és víz/áram/időráfordítás szempontjából IS megéri egy új nagyobb, főleg, mert a régi elindult az enyészet útján.

  De már pl. kocsit nem cserélek, ugyan már nem kellenek gyerekülések és egy kisebb elég lenne, de az átírás, ismeretlen használt rejtett csodái miatt marad végkimerülésig a meglévő.

 • szocske
  a mosó- és mosogatógép úgy tud kevesebb vizet fogyasztani, ha elnyújtják a mosás idejét, így tovább használja ugyanazt a vizet, persze a végtelenségig ez nem növelhető.
  A hűtőszekrényeknél többször változott már a használt gáz, de azt nem tudom ez hatékonyságot is javított-e vagy csak kevésbé környezetgyilkos ha kiszökik.
  Itt leginkább talán a hőszigetelés javításával lehetne növelni a hatásfokot. Meg szerintem egy pluszt már azért is adnak, ha hagyományos izzó helyett LED világít benne 😀
  Egy sütőnél a légkeverés hatékonysága jelenthet valamit, de egy hagyományos ellenállással fűtött főzőlapnál ötletem sincs. Esetleg az olyan extrák, mint maradékhő kijelzés, ezzel arra sarkalva a szakácsot, hogy pár perccel az elkészülés előtt lekapcsolja a rezsót, de ezt a réginél is megtehetjük, csak magunknak kell kitalálni.
 • Dani

  A sütő, hűtő, stb hőszigetelésén lehet javítani, motor kompresszor hatásfokán szintén, mosógép hosszabb mosóprogrammal, mosogatógép kifinomultabb fúvóka elosztással.
  De igaz, van az a vízmennyiség, ami alá nem lehet már menni, mert nincs ami leöblítse a koszt.
 • Bölájz
  megkérdezhetem miért volt hasznos a fagyasztógép vásárlása nektek?
 • Szakértő
  : Milyen szabvány az, aminek semmi köze a valóságban előforduló körülményekhez? Nálam a körülmények az átlagosnál sokkal jobbak: Nincs sok nyitogatás, nincs túl melegre fűtve a konyha télen, nyáron is az átlagosnál hűvösebb van a konyhában, nincs a hűtő zsúfolásig körbeépítve, ideális a hőleadása minden oldalon. Mégis 25%-kal eltér a mért fogyasztás a gyártó által közölttől. Ha nálam eltér, akkor másnál még jobban eltér! Ez pont olyan, mint egy autót futópadon járatva alacsony fogyasztást produkál, de a valóságban a fogyasztás a legtakarékosabb vezetési stílus és optimális körülmények esetén is a gyári adatot 25-50 százalékkal meghaladja. Akkor miért nem azt írják oda? Mert csalnak és hazudnak a vásárlóknak! Lásd VW dízelbotrány.
 • Tóth M.
  Nah, pont hűtővásárlás előtt állok az otthon melege programnak köszönhetően.
  Van valamilyen javasolt márka, ami a tapasztalatok szerint sokáig bírja? Csak mert nem akarnék 5 év múlva újat venni.
  Ahogy hallottam a Samsung és a Bosch ajánlott.
 • John
  Gondoljunk bele, eleve mekkora energia pazarlás az egész:
  – Kint télen mondjuk -10°C van.
  – X KWh energiával felfűtöd a házadat 24°C-ra.
  – Aztán újabb Y KWh energiával azt a negyed köbméter levegőt visszahűtöd 5°C-ra plusz a fagyasztót -20°C-ra.
  (Aztán a fagysztóból kivett húst újabb Z KWh-val felolvasztod és megsütöd:) )

  Miközben a kinti hideg levegőt direkt vagy hőcserélővel felhasználhatnád a hűtőd hűtésére télen, csak egy légkondi- vagy szagelszívó cső méretű áttörés kellene a falba, és persze egy erre alkalmas hűtő…

 • Szakértő
  A mosógép témához. A+++ -30% os mosógépem van. Elöl töltős Bosch, 8 kilós. De amit az művel a ruhákkal, azt még nézni is rossz! Kutyakevés vízet enged és szinte szárazon pörgeti a ruhákat! Víz nélkül viszont mosni nem lehet. Ezt jól tudják a Bosch mérnökei is. Van a gépen egy plusz víz kapcsoló. Ha benyomom, akkor a mosóciklus legvégén az utolsó 2 percre rátol még 15 liter vizet és abban megforgatja a ruhákat kétszer! Utána ürít és centriz majd kezdi az öblítéseket ( az plusz 25 perc). Az 50 perces mosóciklusból 48 percig ugyanúgy szinte szárazon pörgeti így is a ruhákat! Ez aztán az IGAZI PAZARLÁS!
  Nézni se bírom a pazarlást, ezért normális mosásra késztetem a mosógépemet. A mosás elején beleöntök 15 liter plusz vizet az adagolón keresztül. Ezzel szépen ki is tudja mosni a ruhákat. Látom, ahogy a ruhák belecsapódnak a vízbe ahogy kell. Nem pedig szárazon csúszkálnak egymáson.
 • hazitroll
  DAnka, amennyire én tudom, az “egységre eső” energiafogyasztás számít, tehát egy A+++-os mosógép jellemzően 8 kg ruhát mos egyszerre, 6 kg-s alatt nem igazán van ilyen. Így az 1 kg ruha kimosásához szükséges energia fajlagosan kevesebb. Hűtőgépek dettó, általában csak a giganagyok A+++-osak. HA kettesben élsz, akkor többnyire egy sima A+-os kisebb sokkal jobban megéri. (pár éve végigolvastam a szabványokat, ez jött le) Hűtőnél a nofrost azt hiszem alapból még egy +-t jelent a normál besoroláshoz képest.
 • Dörnyei József
  Új készülék vásárlásánál megéri. Az árat nyilván nézni kell, de lehet kapni olcsóbban is hasonló készüléket.
  Sok készüléknél adnak a fő egységekre pl. 10 éves garanciát.
  Javíttatni lehet a drágább készülékeket. De van az az árkategória, ahol a javítás költsége (ami 20K+) miatt érdemesebb újat vásárolni.

  Amit még érdemes ezeknél a készülékeknél megvenni az a kiterjesztett garancia. Pl. 5 évre a szabvány 2 év helyett.

 • Zozo___

  A fogyasztási adatot meghatározott paraméterek alapján mérik/adják meg, pont mint az autóknál. Ennek az a célja, hogy két gyártó hűtőjét össze tudd hasonlítani, nem az, hogy kitalálják, xy milyen körülmények között hogyan fogja használni a hűtőt.
 • Kiszamolo
  Bölájz, a kert meg a kutya miatt sokat fagyasztunk a normál mennyiségen túl is.
 • szocske
  az miért lenne ideális, ha nincs körbeépítve a hűtő? Belül -20, kívül +20 fok. Ha körbe van építve a konyhaszekrény falai extra hőszigetelő réteget képeznek.
 • szocske
  van aki komolyan gondolta, régebben egy USA környezetvédő-spórolós-minimalista vagy hasonló témájú blogban olvastam, hogy az ember könnyűszerkezetes házban lakott, a konyha fala épp a garázzsal határos, mivel a garázsban nála télen-nyáron hűvösebb volt néhány fokkal, mint a konyhában, a hűtő mögött vágott egy lyukat a falba, így a hűtő hátulján lévő hőcserélő a garázs konyhától hidegebb levegőjével dolgozott, miközben a hűtő gyakorlatilag ugyanúgy a konyhában volt neki, tehát a komfort sem csorbult 😀
 • naa
  ” A hűtő színe nem véletlenül fehér.”
  Ezt most nem teljesen értettem – ha a tűző napon tárolod, akkor lehet, de amúgy nem mindegy? Tény, hogy a felsőbb árkategóriába eső, side-by-side, jégcsinálós, stb. hűtők között talán kevesebb a fehér, de talán azért, mert az inox tényleg jobban belesimul / jobban megy a legtöbb konyhabútorhoz / egyéb gépekhez.
  Ha neked mindegy, milyen színű, az persze a te dolgod, és rendben is van, amíg a feleségednek is ugyanígy tökmindegy 🙂
 • Joy
  Nemrég olvastam egy cikket a repülőtársaságok energiaosztályba sorolásáról. Az állt benne, hogy jelenleg a világon a legjobb a mindösszesen 2db “B energiaosztályú” cég. A legtöbb viszont C, illetve rosszabb besorolást kapott, leginkább természetesen a járműpark károsanyag-kibocsátása alapján.
  Abban egyetérek a szerzővel, hogy sokat lehetne fogni a repülőiparban, de csak emiatt vadonatúj gépeket beszerezni az utolsó székig irdatlan pénz lenne és gyártás maga szintén óriási károsanyag-kibocsátással járna.

  : én úgy tudom, hogy a régebbi hűtők is kb.12 foktól szobahőmérsékletig működtek/fogyasztottak megfelelően. Lehet, hogy a régi nem kapcsol le, de attól még megnő a fogyasztása akkor is, ha túl hideg helyiségben van.

 • combo
  @Tóth M.
  A hűtők Rolls Royce-a a Liebherr. Ennek megfelelően nem olcsó, de MediaMarktban néha nagyon jó akciók vannak, és olyankor nem drágább, mint a többi.

  Egyéb nevesebb márkából azt vedd, amelyikre több hivatalos gyári garanciát adnak. A Boschnál szokott lenni regisztrálós 5 év garanciás promo, olyankor az a bestbuy. AEG-nél ez 4 év.

  Én ezekből a márkákból válogatnék: Liebherr, Bosch, Gorenje (az Európában gyártott típusok), Zanussi/Electrolux/AEG, LG.
  Nem ajánlott (szerintem): Indesit, olcsóbb Whirlpool, Samsung.

  Két érdemi paraméter van választáskor műszaki szempontból: No frostos legyen-e (szerintem ne), illetve hogy inverteres legyen-e (ez ízlés kérdése), ezeknek esetleg olvass utána.

  Esetleg a kompresszort nézd meg hátul, ha tudod. Lehetőleg ne kínai legyen (az egyik gyakori a Jiaxipera, ami nem annyira rossz – a Boschnak is szállítanak -, de minden más nemkínai jobb).

 • szocske
  , lehet, hogy igazad van, bevallom ennek nem jártam utána és nem is mérem sajnos a fagyasztó fogyasztását, pedig talán érdemes lenne, van itthon néhány konnektoros fogyasztásmérőm úgyis.

  Repülőgépek: valahol azt olvastam, hogy a fapadosok azért (is) tudnak olcsók lenni, mert erős növekedésben vannak/voltak az elmúlt években, így nem csak a gépek kihasználtsága jobb, mint a régi nagy társaságoknál, de fiatalabbak, így érezhetően kevesebbet is fogyasztanak a gépeik. Remélem igaz és nem csak vmi marketing anyagot nyeltem be, de így elvben fapadossal utazni környezetbarátabb is 🙂

 • hazitroll
  Tóth M. Samsung is el tud romlani, de nem ez volt a bajom vele, garanciálisan javította a márkaszerviz, csakhogy a hivatalos magyar márkaképviseletnek konkrétan 5 hétbe tellett alkatrészt szereznie a saját garanciális hűtőjükhöz. A szomszéd szaki meg azt mondta, ő nem fog tudni ahhoz alkatrészt keríteni. Na, én ezért nem fogok többé Samsungot venni.
 • Bandi
  Hűtők fogyasztását nagy mértékben befolyásolja a benne tárolt ételek mennyisége is. Ha kevés étel van benne, akkor nő a fogyasztás, ha tele van pakolva, akkor viszont lényegesen kevesebbet fogyaszt. Ezt sem árt tudni.
 • John
  Pont erre gondoltam 🙂 Igazából ennél tovább is lehetne menni, és a kinti levegőt egy az egyben (szűrve) keringetni a hűtőben – persze precíz szabályozással -, így a tél nagy részében zéró energiával lehetne biztosítani legalább a sima hűtő rész hőmérsékletét. (Tudom, gyakorlatilag ezt valósítjuk meg ingyen, amikor kitesszük az ablakpárkányra a kaját 🙂 ).
 • gaborr
  Mióta Elios telepítette a ledes utcai világításokat, tudjuk, hogy nem éri meg az energiatakarékos.

  Ahogy többen írták a mosógépnél is full kamu az A++++, mivel az csak arra a programra érvényes, amit senki sem használ.

  Szerencsére lehet még kapni halogén és hagyományos izzókat is, ami mellett lát is az ember, és nem csak megvakul a brutál UV fénytől amit az kibocsájt. A ledes izzók kamu élettartámról nem is beszélve.

  Inkább a környezetbarát energiatermelésre kellene fókuszálni, mint szívatni az embereket ilyenekkel. Szerintem ugyanolyan probléma a szemét amit keletkezik a csere által, mint a többlet fogyasztás.

  Az, hogy az állam a cserére még támogatást is ad, az szerintem felháborító.

 • assatum
  : Külföldön laktam, Amazonról rendeltem Gorenje márkájú hűtőt, gondoltam adok a kelet európai nosztalgiának. A készülék megpukkant, nem tudták javítani garanciálisan, küldtek új készüléket. Amikor a szállító cég megérkezett, kérdezte, hogy miért Gorenje, ezekkel csak a gond van. Mondta, hogy iparilag viszik vissza a rossz gépeket. Megkérdeztem, melyiket kell visszaszállítani a leg ritkábban, azt mondta pl. Bosch.

  Mosógép hatásfok növelés: A 40 fokos program 36 fokon mos. Ez kis túlzással máris 10%-os hatékonyság növelés. Amikor gond volt a mosógéppel (Samsung) volt egy olyan tippem, hogy nem fűt rendesen a fűtőbetét. A szerelő aki ott járt mutatta a lézeres hőmérőjével, hogy nincs gond a vízhőmérséklettel. De szól előre, hogy a mérés 5-10 %-kal kevesebbet fog mutatni, sajnos ez az ára a plusz jeleknek az “A” betű után. 🙂

 • antenna
  Szakértő, ezen a “nézni sem bírom a mosást” dumán jót röhögtem. Minek nézegeted? Elindítod, aztán kész. Ne aggódj, a Bosch mérnökei többet tudnak a mosásról, mint te. 15L víz mondjuk kétnaponta, az évente 2,7köbm elpocsékolt víz. Naponta már összesen 5,4. Csak azért, hogy lásd a ruhákat a vízbe csobbanni?
 • Deviáns
  Nekem Samsung A+ van 12 éve, alul fagyasztó, egy kompresszoros. Eddig egyszer kellett benne égőt cserélni.

  Anno a B és az A+ között volt 20E Ft árkülönbség, a megadott fogyasztási adatokkal kiszámolva a B+-t évente 6-7E Ft-al többe került volna üzemeltetni, így az A+-t vettem meg. Gyakorlatilag mára visszahozta az árát a kisebb fogyasztás miatt. A mai ++++-os készülékek között nem tudom, van-e ennyi különbség.

  : sugárzott(leadott) hőben a fehér szín jobb (kevesebbet ad le/vesz fel)

 • Peti
  A 8 kilósnak hazudott mosógépekbe, jó esetben, olyan 6,5 kg pamut ruhát tudsz beletuszkolni, de akkor már tényleg fullon tele van. Ha valóban mosni szeretnél benne, akkor max. 6 kg ruhát pakolhatsz bele.
 • Tin
  Èn nem csak a megtèrülèst nèztem: amikor cserèltünk, anyagilag belefèrt a legjobb energiaosztàjú hűtőgèp-mosógèp, úgy szàmoltam, hogy kb az èlettartalmuk alatt hozzàk be majd a felàrukat. Így viszont kevesebb a havi rezsi, ami jól jön egy tartós betegsèg vagy munkanèlkülisèg esetèn.
 • naa
  Ne sz.vassatok már… Ha a lakásban mérhető energiamegtakarítással járna, hogy a sötétszürke hűtőt fehérre festem, azon nagyon elcsodálkoznék.
  Nem teljesen értem ezt a sugárzott/leadott hő dolgot (nekem a fizikaóra már nagyon régen volt), de ha a fehér hűtő kevesebb hőt sugározna ki (amivel kapcs. szkeptikus vagyok), akkor az nem pont jó nekünk? Hiszen kisugározza a hőt = belül hidegebb lesz 🙂 De ha felvett hőre gondolsz, és lehet is bármi különbség a szín (nem anyag!) miatt, az érzésre olyan infinitezimális lehet, hogy azt megszorozva az áram árával kb. örökké kellene élni (és közben nem cserélni a hűtőt), hogy értelmes legyen ilyen dolgot figyelembe venni…

  (Ha kiállítom a napra a szabadtéri büfémben, az más, ott nyilván jobb a fehér, de nekem speciel nem tűz rá a nap a hűtőmre, ha neked igen, húzd le az árnyékolót…)

 • Lala
  Ha már kiszámoló, akkor annak is utána lehet nézni, hogy mi a fenének 2 hütő vagy hűtő+fagyasztó a családban? Nem lenne olcsóbb megtervezni és inkább sűrűbben vásárolni és akkor egy kisebb hűtő is elég? Haveromnak az egyik érve, hogy így jobban ki tudja használni az akciókat. Ez lehetséges, hogy jogos érv, csakhogy a lejáró szavatosággú termékekből amúgy sem érdemes nagy mennyiséget betárolni. A sokáig elálló és hűtést nem vagy csak fogyasztás előtt igénylő (pl üdítők) termékekből meg ki lehet használni az akciókat.
  Amúgy sem vagyok meggyőződve róla, hogy a nagy mennyiségben megvett élelmiszerből nem kerül sok kidobásra végül.
  A több hűtő a megfigyelésem szerint, ahol 2 vagy több van, mindig pazarláshoz vezet. Én a sűrűbb vásárlások híve vagyok inkább.
 • Ági
  Például azért, mert a saját termésű gyümölcsöt, zöldséget így tudod tartósítani, illetve ha állatot tartasz, a húst és a jellemzően nagy mennyiségben készülő, de fagyasztható ételeket így tudod eltenni. Szerintem inkább a vidéki házakban jellemző a min. 2 hűtő. (Pl. a szüleimnél 2 hűtő és 2 fagyasztó :D)
 • szocske
  jogos felvetés, bolti termékek miatt én biztosan nem vennék fagyasztót, azonban a saját kertben megtermelt bio zöldség-gyümölcs miatt még akkor is megéri, ha romlik is a fagyasztással az ételek állaga.

  Egyébként a többség számára a sűrűbb vásárlás sokkal több impulzív vásárlással jár. Nyilván elvakult kiszámoló rajongónál ez nem probléma

 • tgwh
  Szerintem, de ezt csak én tippelem, ez ugyan olyan, mint a vegyeskazánon a 85%-os hatásfok. Valóságban jó ha 50%-ot produkál.

  Mellesleg fagyasztó. Városinak minek? Folyton vannak akciók, bespejzolni nem kell, vagy ha igen, arra a 3 kicsi fiók elég, ami a hűtőben van. Vidéki ugye külön kategória, nem egyszerre akarok megenni 25kg borsót, vagy a disznóból sem vághatsz ki két rántotthúsra valót…

  Számla. Beköltöztünk, hagyományos izzók voltak, minden másra kellett a pénz. Volt egy nagyobb akció, vettem mindenhová energiatakarékosat, akkor a led még drága volt meg gyenge minőségű. Semmit nem spóroltak… vettünk használt fagyasztót, valamivel nőtt a villanyszámla. Mindenki döntse el, megéri-e a régiért havi 1-1,5 ezret fizetnie, annyi akciós terméket tud-e benne tárolni… azóta is vannak hónapok, amikor 4 ezerrel megugrik a számla, és egyszerűen nem jövünk rá, miért… semmi oka nincs rá

 • - nb -

  a Bosch mérnökei biztosan sokkal többet tudnak a mosásról.
  A marketingesek meg a bullshitről.
  A végeredmény? bele köll önteni, ha mosást vársz 🙂
  “( a VW blue diesel kedveli ezt )”
 • jami
  Ahol van pl. értelmes méretű konyhakert, gyümölcsfák – kell a fagyasztó, mert a saját tud nagyon jó lenni. Vagy, ami már nem annyira jellemző, állattartás: tyúkok/nyuszik/disznó levágása után porciózva fagyasztva. Esetleg családtól ugyanez.

  Gyerekkoromtól volt fagyasztó, viszont a hűtő tényleg csak a napi dolgokkal tele. Nekünk már fel sem merül. Ahogy still sincs, rotációs kapa se stb.
  Számomra a side by side értelme csekély, biztos én vagyok csökkent emlékezetű, de a sima kombi hűtőnél is rendszeresen ellenőrizni kell a lejáratot, különben dobhatom ki – nem is veszek sokat semmiből – van közel több bolt, ha hirtelen kell, elmegyek; ha vmi miatt nem tudok, mást főzök.