Mindenkinek boldog karácsonyt

Bence írt egy levelet karácsonyra, ami tanulságos, ezért teszem közzé az engedélyével. Ezzel kívánok mindenkinek boldog ünnepeket és legalább annyira sikeres új évet, mint Bencéé lett.

“Korábban az ex-munkahelymen (XZ Kft.) tartottál egy előadást, és volt pár gondolat, ami megfogott és nagy (pozitív) hatással voltak a mostani helyzetemre: hogy egyedül mi tehetünk róla, ha keveset keresünk (vagy alulfizetnek, vagy nem ér annyit a munkánk és képezzük tovább magunkat), illetve megemlítetted, hogy van olyan magyar IT-s ismerősöd aki simán megkeres egy millió nettót és maga osztja be az idejét. Eléggé nyersnek/arrogánsnak gondoltuk többen is ezeket akkor, de én átgondoltam a tanácsokat, megfogadtam őket. Mondtam is egy sörözés alkalmával pár kollégámnak, hogy a következő célom (előző) év végéig elérni a nettó 1 milliót. Mosolyogtak egyet, de -pár hónap csúszással- csak összejött! Azóta felmondtam, és szintén kontraktorként tevékenykedem – olyan ügyfelekkel, akik tényleg értékelik a munkámat. Sikerült elérnem a havi 1 milliót kezdésnek, s azóta is folyton kapom az új ajánlatokat, és egyre több régóta halogatott célomat sikerül és sikerült elérni.

Gondoltam megosztom Veled ezt a pár gondolatot, és szeretném megköszönni a jótánacsokat, amik rávettek, hogy merjek váltani.

Üdv és boldog Karácsonyt,

Bence”

(S ha már karácsony, álljon még itt egy teológiai cikkem is: Tényleg istállóban született-e Jézus?)

Bencével együtt mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

Share

140 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban
  Boldog Karácsonyt Miklós!
 • Orbán János
  ditto!
 • Ahlan
  Köszönjük és kívánok én is Önnek és minden olvasónak békés áldott ünnepeket!
 • JG
  Ez nagyon szép eredmény. Éppen csak azt hiányolom a levélből, hogy

  – előtte mennyit keresett,
  – konkrétan mivel ért el ekkora növekedést, mennyi munkát/tanulást tett bele,
  – váltott-e szakterületet, országot, stb.

  Szóval a konkrétumokat, mert ez így nagyon a levegőben lóg…

  Esetleg, ha Bence olvassa, akkor kommentben leírhatná 🙂

 • Kiszamolo
  JG, gondolom előbb-utóbb előkerül.
 • Paprikajancsi

  En mar elore tudom:
  -kajara alig volt penze,ugyhogy minimalber
  -Narniaba koltozott.:D

 • András
  Karácsonykor két történet. A kis gyufaáruslány és az Ellenség a kapuknál König őrnagy karácsonyi vacsorája.
 • Kiszamolo
  Miután eleve egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott, gondolom olyan félmillió nettója lehetett.

  Ha kontraktor jelenleg és csak egymilliót kap, szerintem még mindig itthon van.

  De majd ő elmondja.

 • István
  Azért szoftverfejlesztőként Magyarországon nem olyan nehéz megkeresni alvállalkozóként havi nettó 1M+ forintot, csak el kell menni túrni a banki kakit. (Mi így hívjuk a banki szoftverfejlesztési projekteket.) Egy jó Java senior fejlesztőért/architectért kifizetnek 60-90k/napi díjat (+ÁFA), vagy akár még többet is, ha annyira nagyon jó-nélkülözhetetlen az illető.

  Természetesen alvállalkozóként lesz egy csomó költséged. Magadnak fizeted majd a szabadságaidat, minden adó, járulék ebből a nettóból jön majd le.

 • Hozzászóló
  JG, azt sem írja, hogy milyen pénznemben keresi. Egy informatikustól nagyobb pontosságot várnék.
  Kellemes Ünnepeket mindenkinek.
 • szocske
  Boldog karácsonyt mindenkinek, Miklósnak ezúton is köszönet, hogy az iskolarendszer helyette elvállalta az ország népének alapvető pénzügyi képzését!
 • szocske
  (Az XZ Kft gondolom alaposan megbánta már, hogy pénzügyi oktatást rendelt a dolgozóinak, azóta kereshet új munkaerőt és/vagy fizethet nekik jóval többet :))
 • B.Csaba
  Szoftvereskent valóban nem nagy kunszt az 1m, pláne KATA-s vállalkozóként. Ez ez tök jó ha lentről kezded (200, 400, …) és már el vagy csúszva (van sok hiteled), azaz már csak felfelé menekülhet.
  Azt javaslom, hogy max. 2 évig csinálja, amíg kikeveredik és összejön +1 lakás. Azaz ne szóljon hozzá…. 🙂
  Egy-egy kiugro tüske azért nem tartható evtizedekig. Nem is kell.
  Szóval működik, de mértékkel.
 • FoX
  Azt azért vegyétek figyelembe hurrogás előtt, hogy Bence eredetileg nem a nyilvánosság számára írta a levelet, hanem csak Miklósnak. Az egészben a példa a lényeg, nem annyira a részletek. Ha több konkrét dolog lenne benne, akkor csak több dologba kötnétek bele.
 • Kiszamolo
  Szocske, olyat nem szoktam mondani céges oktatáson, hogy keress másik munkahelyet, csak azt, hogy képezd magad, hogy előrébb kerülj.

  Szerintem Bence ezt a Kiszámoló Akadémia anyagából szedte, aminek az első két része akkor már fenn volt a neten.

 • Lóránt
  Attól, hogy az ajánlott cikk a karácsonyról szól, még nem teológiai; inkább történelmi témájú. Szerintem ezt a vonalat nem is kellene erőltetni. A pénzügyek pont Önhöz illik. Érje be vele. Boldog karácsonyt!
 • Gyenes Tamás
  Én azért megnézném Kiszámoló Miklós arcát, amikor leballag a boltba, ami éppen be lenne zárva, mert a dolgozók elmentek továbbképezni magukat, hogy olyan munkájuk legyen, amit jól megfizetnek. De igazából mindegy is, mert a pékek is elmentek, és úgysem lenne árucikk a boltban, amit megvehetne.
  Meg a szemetét sem vinné el senki, mert ők is elmentek olyat tanulni, amivel sokat kereshetnek. Meg a havat sem túrnák el az úttesten. (Meg nem is épülne úttest, mert mindenki mérnöknek tanulna, és a sok okos ember meg csak nézne egymásra, hogy a terveket vajon ki fogja megépíteni?)
 • kamatoskaresz

  Ez már a sokadik “sikersztori” minden konkrétum nélkül. Nagy tiszteletem a blog írójának, de eléggé saját gyártást érzek ezekben.

  Önmagában pedig IT-ben vállalkozóként ennyit keresni nem kiemelkedő.

 • Naiva
  Köszönet a sok hasznos ismeretért, ösztönzésért; áldott ünnepeket kívánok!
 • Ildikó70
  Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!
 • DinomDanomEnBanom
  Csak itt tudok kommentelni, szóval bezuhant a BitCoin. Hiába mondtam kollégáknak, hogy amikor egy exponenciális ugrást látsz, akkor menekülj. Most beszopták.
 • Kiszamolo
  kamatos, ha én írtam volna, ennél sokkal színesebb és konkrétabb lenne és örülnél neki.
 • Kiszamolo
  S Gyenes Tamás, ha nem lenne annyi szakképesítés nélküli ember, mert mindenki továbbképezte magát, akkor kénytelenek lennének emelni a pékek és az eladók bérét. Úgy hívják, piac.
 • TT
  Valóban igaz, amit többen is írnak, hogy nem kiemelkedő ennyit keresni a szakmában, mégis vannak, akik nettó 3-400 ezerért dolgoznak és azt hiszik, hogy milyen jól meg vannak fizetve. Nekik lehet ösztönző a cikk. Persze vannak olyanok is, akiknek a munkája nem is ér ennél többet, ők általában egy teljesen más pályáról (cukrász, hentes, stb.) keveredtek az IT pályára.
 • Income
  Mi az a kontraktor? 🙂 Jó, hogy leírjátok, de nem lehetne magyarul is? 😀 😀 Az lejött, hogy IT. Na de mi?

  És igen, néha jó lenne azért olyat is olvasni, hogy elérte az 1 milliót, de még véletlenül sem IT területen, és nem vállalkozóként. Van ilyen? Szerintem nincs. (Nem a vezérigazgatóra gondolok, akiből 1 van.)

 • Endre bá
  Nagyon sok pénzt spóroltam meg e blognak köszönhetően, valamint bővítettem a tudásomat.
  Köszönöm és boldog karácsonyt Miklós!
 • Kiszamolo
  Income, nem állandó alkalmazott, hanem szerződésekkel dolgozik, jellemzően vállalkozó. Egy jó vizvezetékszerelő is megkeres egymilliót.

  Persze nem alkalmazottként. Alkalmazottként maximum annyit kapsz, amennyiért más alkalmazott megcsinálná ugyanazt a munkát.

 • jolp
  500k+ nettót a következő területeken, szenior szakértőként, alkalmazottként meg lehet keresni egy pénzügyi multinál (most kellően általános pozikat írok, egy biztosítónál más, mint egy banknál vagy egy alapkezelőnél):
  termékfejlesztő, jogász, kontroller, számvitel, kockázatkezelés, elemző, befektetési terület, HR, marketing (annak ezer formája és ága), sales support, és akkor az IT szintén 1000 ágát már nem kezdem írni mert itt arról van legtöbbet szó, de még csak fejlesztőnek sem kell lenni hozzá.
  Ha valaki tényleg jó, hajlandó dolgozni, tanulni, vállal felelősséget, mer és akar döntéseket hozni mindig a saját szintjén, vannak saját gondolatai, amit tud hatásosan, önállóan artikulálni a különböző szintekre (máshogy kell egy junior kollégának, máshogy egy más területi szakértőnek és máshogy egy vezetőnek), egynél több nyelven, akkor kb 4-5 év alatt el lehet erre a szintre jutni.
 • Tinaturner
  Kamatoskarcsi: akkor dontsd el elobb h ez egy kamu sikersztori vagy nem kiemelkedo.. mert igy csak nevetsegesse valsz. Attol h neked nem sikerul meg rengeteg embernek sikerul kitorni a karambol.. kiszamolo nem a vilagmindenseg kitalaloja, de egy jo kiindundulopont a tema irant erdeklodoknek. Respect neki. Boldog karacsonyt mindannyiotoknak
 • antenna
  István, miért lenne rengeteg költséged alvállalkozóként? KATA és kész. Ja, hogy céges X6-ot akar valaki költségelni, mint a cég működéséhez nélkülözhetetlen eszközt? Akkor meg nem kell sajnálni az adók miatt.
  Income: szerződéses, szabadúszó, zsoldos.
  A “már megint egy IT-s keres ennyit” témához: amelyik építőipari szakmunkás most nem keres kb. ennyit, az vagy gyenge, vagy főleg azért szeret dolgozni, hogy elfáradjon.
 • yukonsql
  Nekem tetszett a teológiai cikk is. Jól összeszedett. Érdekes volt olvasni, hogy mást témában is ugyanaz az egészséges gyanakvás a hozzáállásod 🙂
  Mindenkinek áldott karácsonyt!
 • -nb-
  Boldog karácsonyt!
  Személyes adalék: én IT-ben (nem sw fejlesztő) netto 400 körül keresek, Budapesten, bejelentett főállásban, fizetett túlórával (idén alig volt). Lett volna KATA-s megbízás, 1 millió/hó, egy kis számolás után mégsem mentem, mert közel a nyugdíj, és az erősen árnyalja a képet :(. DE nem keresek éppen állást és ez így jött MAGÁTÓL. Azt akarom mondani, hogy igenis nem lehetetlen. Olyat is ismerek, aki egy közülünkként évi 20 millió + AFA-t kap.
 • velvet
  Én alkalmazottként keresek párezer forint híján 1M-t, külföldi tulajdonú multinál, és nem a fővárosban. Rajtam kívül van még legalább 20 másik ember, aki ezen a szinten vagy felette van, úgyhogy még csak ez sem egy egyszeri csoda.

  Úgy saccolom, hogy ezeknek az emberekek kb a fele IT-s, a többi mást csinál, de jellemzően azért egy nagyob (10+ fős) csoportot is vezet (mérnök, vámos, pénzügyes, stb).

  Ezen a szinten már nem lehet hálóval fogni az embereket, akik ezt munkát jó minőségben el is tudják látni (plusz mellette jó vezetők), és fel kell venni a versenyt a budapesti fizuval, különben elveszítjük a kulcsembereket.

 • SzürkeEminenciális
  Én is köszönöm a rengeteg ismeretterjesztő cikket, és Boldog Karácsonyt. Miklós: várható cikk esetleg a videós akadémia ingyenes feltöltéséből leszűrhető tapasztalatokról?
 • zfoldesi
  A teologiai cikk is ott van. Nagyon szeretem ezeket a csemegeket!Koszonom Miklos!!!
 • tgwh
  Jó ilyeneket olvasni 😀
  Azt hiszem bennem is egyre jobban érik a gondolat, hogy cnc-sként jobban keressek. Nem vagyok nagyratörő, most már ismerem a vezető típusokat, a jeleket hogy ki lehet hitegető, és ki fizet normálisan, így megcélzok kezdőként egy nettó 200 ezret havonta 🙂 majd megírom hogy alakult 😀

  Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!

 • Janos82
  Gyenes Tamas:

  Mindig lesz aki elvegzi azokat a munkakat. Barmilyet. Angliaban is , es Nemetorszagban is elvegzik. Csak picit tobbet kell ott fizetni ertuk. Minden fontos munka el lesz vegezve ( vagy nem volt fontos), de csak annyit fizetnek erte, amennyit feltetlenul szukseges. Ha 70e-ert van ra ember, akkor annyit, ha csak 700e ert, akkor annyit:)

 • tash
  Fejlesztőként dolgozom kis cégnél. Jövőre fizetésemelés után fogok nettó 240 ezret kapni, de legalább full legálisan bejelentve. Nettó 3-400 ezer forinttal én is nagyon meg lennék elégedve és erre pár év múlva szerintem lesz is esélyem. De az ilyen nettó 500 ezer, sőt 1 millió annyira elérhetetlennek tűnik mint a lottó főnyeremény.

  Mondjuk spórolni azt nagyon tudunk, részben a blognak és a hozzászólásoknak is köszönhetően, köszönöm Miklósnak és nektek! Boldog karácsonyt!

 • Családfő
  Income, van olyan, többet ismerek. Nem IT, alkalmazottak, messze nem vezérigazgatók. Versenyszféra. Mondjuk vezetői pozíciók, de az talán érthető is.

  +itt a blogon is van 1-2 hozzászóló, aki ezt önmagáról is leírta.

 • Hakapeszi
  Enyhén szólva unalmasak már az ilyen hálálkodó posztok. Az öndicséret mindig büdös, még akkor is ha “bence” írja
 • Usespanner
  Tamás

  Nem érted a gazdasag lényeget. Az eladok, pékek nem az allamtol kapnak fizut, annyi pénzt kapnak amennyit a munkájuk ér.

  Kevesebbet keresnek és kevesebb adot is fizetnek, amibol kevesebb park, korház, autopálya és fantasztikus stadion épül.

  Persze, hogy szükség van rájuk is, ahogy takaritokra is, csak ezeket a munkakat lehet automatizalni. Pl ‘kocsis’ takaritok a tescoban.

  Amúgy albán pékségben vásárolok mert a minöség jobb és egy ruhabolti elado is konnyebben potolhato a kinai Xien-nel es a büfés is a török Mustafa-val, mint egy műszaki mérnok, egy gyógyszerész vagy egy infos fejlesztő.

  (én csak egy mezei angoltanar vagyok, nem gondolom, h mindenki tud/akar váltani de a lehetoseg adott).

 • Kiszamolo
  hakapeszi, csak a te kedvedért leírom még egyszer: ha én írnám ezeket a cikkeket, hidd el, sokkal jobbak lennének.

  Nincs szükségem se öndicséretre, se arra, hogy más dicsérjen.

  Ezeket csak azért teszem közzé, mert sok ember nem hiszi el, hogy tényleg ő is tudna havi 2-3-4-500 ezernél többet keresni.

  De gondolsz, amit akarsz, az sem érdekel.

 • Nimfas Corporation
  Vidéki városban villanyszerelőként kezdem szégyellni magam, hogy Kata-sként csak “szaros” 550eFt volt a 2016-os havi átlag nettó keresetem. Ideit még nem néztem meg. Most jött haza egy ismeros Angliából. Vele szeretnék majd együtt dolgozni. A kérdés az hogy miként? Mondtam neki hogy váltsa ki a Kata-t ő is. A kérdés hogy árat kell emelni vagy 2x annyi munka kell ahhoz hogy a nettó inkább nőjön mint csökkenjen.
 • Átlagparaszt
  Gyenes Tamás

  Valamelyik humoristának volt erről régen egy írása, amiben az athéniak megvalósították a teljes, mindenkire kötelező felsőfokú képzést, és a város minden lakója értelmiségi lett. Utána Spártából kellett szakmunkásokat importálniuk, ha jól emlékszem, három filozófust adtak egy cserzővargáért.
  Amúgy a cikkeket és a kommenteket olvasva a félmilliós, egymilliós, kétmilliós fizetésekről, meg arról, hogy a lehetőség mindenki számára adott, vagy amikor Vakmajomnál állandóan száguldó bérekről olvasok, nekem olyan benyomásom van, ti vagy ennyire beszoptátok a kormánypropagandát, vagy pedig a főnöki forgószékben elterpeszkedve tényleg fingotok sincs a magyar rögvalóságról, és a valódi fizetésekről.

 • ügyvéd

  “Nagy” céghez kell menni. Ott bizony már 1-2 év gyakorlattal sem álom a nettó 5-800!
  ( NEM vagyok informatikus, viszont ismerek párat.)
 • Majap
  Tetszett a teológiai cikk (is). Kár, hogy ilyeneket a templomban nem hallani. Boldog karácsonyt Miklós 🙂
 • SM
  @Átlagparaszt: nem a kormányszavazók, hanem a mindig jobbra törekvők vannak itt.
  Emlékeztetsz egy barátomra, aki mindig maga ellen alkuszik: el szeretne adni valamit 1000 ft-ért, de felsorolja az összes hiányosságát, nyafog, s a végén saját termékét magával szemben lealkudja a 600Ft-ra, majd a vevő benyögi az 500-at, ő meg elfogadja.
  Sokan így vannak a bejelentett munkahelyükön is.

  Legyen önbizalmad, még az is lehet, hogy a Te munkád is többet ér, mint amit kapsz étte.

 • Inevitable
  @Átlagparaszt
  Ne felejtsd el hogy ezek zömében IT-s csókák. Az egy borzasztóan elszállt mesevilág most (és minden jel arra mutat hogy az is marad). Műszaki területen azt látom, hogy az IT és a gépész végzettség (utóbbi talán az autóipar miatt) az ami ennyire csúcsrajáratott, minden más közelebb áll a valósághoz.
  Amúgy meg szép dolog az egyéni vállalkozás, de megvannak az árnyoldalai is. Persze nem forintosítható a fizetett szabadság/betegszabadság, fix munkaidő, és a teljesítménytől kvázi független fix havi bevétel, és jobban hangzik odabökni egy “havi nettó 1milliós” fizetést egy vitában, azonban érdemes tisztában lenni azzal is, amiről nem beszélnek 🙂 Valamit valamiért, soha semmi nincs “ingyen”.
 • V

  > A kérdés hogy árat kell emelni vagy 2x annyi munka kell ahhoz hogy a nettó inkább nőjön mint csökkenjen
  a kerdes hogy mi cel, minden napra jusson munka vagy pedig a bevetelt akarod maximalizalni. Szerintem nyugodtan emelj arat, 10-15% siman bele kell ferjen, legfeljebb annyival kevesebb megrendeles lesz de az aremeles kompenzalja a megrendeles visszaeseset. Lakast ujittattun kb egy eve, iszonyat elszalltak az arak de megrendeloi oldalrol nincs mit tenni, ha el akarod vegeztetni a munkat akkor ki kell fizetni. Erzesre kb mindenki arat emelt, raadasul az ar egy dolog de azert a minoseget szem elott tartva szoktuk kivalasztani a mestert. En a helyedben tuti addig emelnem az arat amig maradna kb 15-20% szabadidom. Dinamikus arkepzes jo dolog, aki iden elore megrendeli a munkat az olcsobban kapja, ahogy telik be a naptar ugy egyre tobbet lehet kerni
 • Gyenes Tamás
  Vajon mennyit érne az egymilliós fizetés, ha a boltosok és a pékek, meg a többi munkás is többszázezres fizetést kapna? Vajon akkor mennyibe kerülnének a termékek, a szolgáltatások?
  És nem, az ami Nyugat-Európában van, az nem annyira releváns, mert oda nagyon sok olyan termék áramlik, amit kis fizetésű országokban gyártottak. És mind emellett nagyon sok olyan pénz áramlik be a gazdag országokba, amelyeket a szegény országokban termelnek meg. Egy kelet-európai országban lévő autógyár nem kevés profitot biztosít Németországnak, nem kevés adóbevételt, úgy könnyű a német közalkalmazottat megfizetni, amikor nem csak a 80 millió német, hanem még sokmillió keleteurópai is termeli a német GDP-t.
  A nagy fizetés nem azt jelenti, hogy te ennyire f@sza gyerek vagy, és ennyi hasznosat csinálsz. Hanem azt, hogy te (a te szakmád) ennyi pénzt tud kivenni a rendszerből. Ennyi, és nem több