Hosszabbodik a hitelmoratórium?

A portfolion jelent meg egy cikk, ahol tudni vélik, hogy egyrészt augusztus végéig mindenkinek meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, másrészt viszont bárki kérheti, hogy a választások utánig, 2022 közepéig élni szeretne a lehetőséggel.

Vagyis nyár végétől nem lesz automatikus a moratórium, de minden további feltétel nélkül bárki visszakérezkedhet bele. (Jelenleg a lakossági hitelek bő fele van bent a moratóriumban.)

Már így is az egyik leghosszabb a magyar moratórium, ráadásul automatikus volt, sokan élnek vele olyanok, akiknek semmi szükségük rá. Most ezt még egy évvel meg akarják hosszabbítani a hírek szerint.

Értem én, hogy jönnek a választások és minden szavazatra szükség van, de legalább valami feltételhez köthetnék, mondjuk munkanélküliséghez vagy valami hasonlóhoz a további moratóriumot.

Share

119 hozzászólás

 • Adrienn

  “az első gyerek érkezésére – Ráér az majd pár év múlva”

  Ja, akkor ebben a tekintetben elbeszéltünk egymás mellett, vagyis én nem olvastalak elég figyelmesen: én úgy gondolom, (ezért eleve így kalkuláltam a példádnál is), hogy pénzügyileg tudatos döntés esetén alap, hogy a babavárót csak útban lévő gyerekre veszünk fel, ugyanis millió oka lehet, hogy valamiért mégse jön össze a baba és lehet visszafizetni kamatostul.

  “Változtat bármit a matekon, ha nem 30m hitelt vesz fel a pár, hanem 35-öt?”

  Nem változtat, és nem is mondtam ilyet, csak azt, hogy a babaváró nagyjából elviszi ezeket a járulékos költségeket. És a példáiddal alá is támasztottad: illeték 2m, bútorok 5m, hitelfelvétel “párszázezer” (legyen kerekítve 500) = 7,5 millió, és akkor ugye a gyerek költségek, amikről az előbbi írtak miatt én a “jelenben” számoltam 🙂

 • Adrienn

  Lehet persze egy használt konyhabútorral, egy matraccal és egy fogassal költözni, de azért évekig úgy lakni nem túl ideális, tehát az első időben meg kell venni ezeket, és akkor ha mondjuk nem is egyszerre, akkor az első évben a fizetés rámegy erre, ilyen szempontból tök mindegy mikor, de nem lehet megpsórolni.

  Illetve ha ott van a babaváró, vagy amúgy is vesz fel valaki hitelt, akkor már hozzádob + néhány milliót és bebútorozza rendesen, nekem nem túl életszerű, hogy valaki felvesz 30 milliós hitelt vagy felveszi a babavárót és egy üres lakásba beköltözik. 🙂

 • Adrienn

  Egyébként jó ezt hallani, hogy te olyan környezetből jössz, ahol az általad felvázolt példa reális és általános. Őszintén.

  Az én környezetemben is sok orvos/jogász, illetve ezek gyerekei vannak, de szinte elenyésző ez az ideális állapot, amit felvázoltál. Vagy az van, hogy a szülők valóban jól keresnek, de a gyerek már sajnos nem, és a szülők pénzén él (így az van amit kapott, örül neki, de esélytelen előrébb lépnie saját maga), vagy az van, hogy minden passzol, de nincs megfelelő párja, vagy nincs meg hozzá a családi háttere, ezért majd csak az ő gyerekeinek lesz már könnyű.

  Ez, hogy egy ilyen ilyen háttérrel rendelkező ember maga is törekvő, jól kereső, hitelképes, felelős pénzügyi gondolkodással rendelkezik és még egy ugyanilyen párt is talál hozzá 30 éves korára, akivel családot alapít, ez nagyon idilli, és tök jó, hogy ezek szerint ez nem mégse olyan ritka 🙂

 • falusi proli
  A Covid miatt elvesztettem az állásom (IT) és jelenleg keresésben vagyok,

  El is mentem, ma volt az 5ik interjúm és innen 4 helyből SIMÁN rábólintottak a heti 4 nap HO 1 nap felutazás pestre.

  Nézegettem falusi ingatlanokat, rettenetesen olcsók.

  Mármint egy 100-150nm épület is ilyen maximum 10-12 millió (persze rá kell költeni 5 milliót legalább, de még így is nagyon olcsó ahoz a tényhez képest hogy budapesten 1 panel 30 millióba kerül kb)

  Szerintem most a Covid miatti home-office bevezetésével ez simán lehet egy új “meta” amit az emberek követni fognak (ha tudnak, nyilván nem mindenki tud “remote” dolgozni)

  De ez az idei év egyik legnagyobb királysága

 • jami

  Volt ez mindenfelé a nagyvárosok környékén. Aztán a gyerekek is döntöttek: többnyire bent aludtak a városi barátnál/barátnőnél vagy csak szimplán elmentek másfelé egyetemre/dolgozni. És vagy csak üres lett a ház vagy esélytelen fizetni a hitelt is és a gyereket támogatni. 2 autó fenntartása és a nagy ház, kert karbantartása mellett…

  Nagyon vidéken ennek a korábbi verziója a többgenerációs ház.

  Nálunk most aktuális a középsuli, részemről az is öröm, hogy érettségiig maradunk együtt, nincs koli. Viszont pont a mostani helyzet megmutatta, hogy egyetemistáknak is kellhet hirtelen sok hely a szülői házban; nagyon kevés koliban lehetett bent maradni legalább a vizsgákra készülve.
  Ez a járványhelyzet az online sulival, sokkal több home office-szal erősen változtat az otthonokkal kapcsolatos kritériumokon is.

 • expect

  Kis helyreigazítás: babaváró törlesztője 50, amíg nincs gyerek/terhesség, addig sztem az bizony fizetős. Egy tűrhető 60nmes panelből az agglomerációba megérkezve lesz igény autó(k)ra, ami eddig nem volt, továbbá mint ahogy írták is, egy ház se olyan, hogy csak beköltözünk. Lesz mit javítani, alakítani, berendezni. Írtad is, a korábbi megtakarítást se tolhatják bele teljes egészében, max a felét, szóval a szükséges hitel rögtön nem 30, hanem 40-45 millió, ergo ott tartunk, hogy 400-450 elmegy a lakáshitelre, 50 a babaváróra, 50 mondjuk az autóra, félretesznek 100-200-at (ami előbb lesz költve gyerekre meg amortizációra, mint előtörlesztésre) és máris ott tartunk, hogy a fizetés legalább felét lekötötték a házvásárlással, a másik feléből meg marad 300 ezer két főre. Nem kis visszalépés lesz életszínvonalban s még hol a gyed miatti esés. Tipikus példája a túlvállalásnak.
 • expect

  “Pont a bútorok azért nem a legnehezebb rész. Használtan egy nagyon alap konyhabútor, egy matrac, pár ruhatartó állvány – és lehet költözni. Eleinte egy-egy égő foglalattal.”

  Ez roppant reális egy 80-100 milliós háznál.:) Ha ez a megoldás ebben árkategóriában egyáltalán felmerül, akkor végképp nem kérdés, hogy bőven a lehetőségeik felett vették az ingatlant.

 • lvjtn

  “2021. januárjára a [2018-ban váltott] forint állampapír értéke 1,07M”

  nem vitatva, hogy ebben a 3 évben devizában tartani a pénzt többet hozott, azért a forint állampapír három év alatt kb. 10,6%-ot kellett, hogy hozzon, nem 7,0%-ot (2018: 1máp, 2019 és 2020: máp+)

 • Gary
  @lvjtn:
  Éves lekötést az évessel hasonlítottam össze, úgy gondoltam korrektnek, és kiemeltem azokat a pontokat, amikben pongyola voltam. Nem lehet egy lapon említeni azt, hogy egy évre adod oda a pénzed, vagy most teszel egy kijelentést az 5 év múlvai kamatigényedre is. (Persze, vissza lehet váltani meg minden, de mégis egészen más kockázatot vállalsz.)
  2018 január: 2%, 2019. január: 2,5%, 2020. január: 2,5%-on lehetett éves állampapírt venni. Kamatos kamattal ez 7,164%.
  Mindenesetre ezek szerint a MÁP+ se nyerő. Popcorn a mikróban, hogy hogy teljesít majd a teljes futamidőt nézve.
 • Miska
  Akkor még több új S rendszámmal kezdődő autó lesz az utakon. 🙂
 • lvjtn
  szerintem amikor devizára befektetést hasonlítasz össze állampapírral, az egyetlen korrekt a maximálisan elérhető hozam

  a máp+-nál értelmezhetetlen az eltérő kockázat, eleve úgy lett meghirdetve, hogy bármikor visszaváltható, kamatfordulón 0% költséggel, amúgy minimális 0,25%-kal. szemben az 1máp-pal, ahol az idő előtti visszaváltás költsége nagyobb

  ergo ha azt veszed, hogy “ha hirtelen kell a pénzem, miből tudom jobban kivenni”, akkor a máp+ messze nyerőbb (első évre 3,75% kamatból még fölbontáskor is többet látsz, mint 1mápból)

  a korrektségről még annyit, 3 éves intervallumban nem fair semmit összevetni, lehetne olyan 3 évet találni, amikor bármilyen befektetésről kimutatható, hogy rossz döntés. szerintem kb. 5-10 év az a táv, ahol ez eldönthető. persze utólag ennek sok értelme nincs, az pedig a kötelező mantra minden befektetéshez, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőre

 • jami
  Ok, szerintem az, hogy a lakás/ház jó helyen legyen, jó beosztással és összejöjjön az ára sokkal nehezebben megoldható; főleg, ha sakkozni kell a hitelekkel is – mint hogy minden szoba pöpecül be legyen rendezve. Ez utóbbi ráér, ezen lehet költözéskor húzni inkább, minhogy legyen meg minden vágyott berendezés – de akkor 5m-val kevesebbért 5 utcával kijebb találni. Vagy jobban felújítandót.
 • én megmondtam

  Arról nem is beszélve, hogy elég gyakran hagy az eladó is ott bútorokat (az egyik fő példa, a konyhabútor pl. jellemzően maradni szokott), illetve a régi lakásból is lehet átvinni sok mindent.

  De kár pazarolni a szót, akik egy ~10m-s hibahatárú saccra becslős példába olyanokon kötnek bele, hogy a hitelnek is van ám költsége (nekem 30m hitelre az egész folyamat ügyvédestül kijött bőven 500e alatt, lassan egy alapabb külföldi családi nyaralásra sem elég pénz ez…), azokkal nem lehet mit kezdeni.

  Ők nem engedhetik meg maguknak a példában szereplő ingatlant, tehát más sem, az teljes felelőtlenség. Max a nemzet gázszerelője, meg pár haverja engedhet meg magának egy 80m-s ingatlant, punktum. Az, hogy tele van ilyenekkel az ingatlan.com, csakis piaci anomália lehet.

 • Gary

  Köszi az infót, na ezt nem tudtam.
  Őszintén szólva nem sokat tudok a (magyar) állampapírról, mert nem én vagyok a célközönsége. (Vagy pontosabban a célközönség igen, a tipikus vásárló nem, mert nekem nem szimpi.)
  Szívesen nézném az 5 éves távot is, csak még nem értek be a 2023. januári adatok. 🙂
  Mint mondtam, a 2018. csak részben azért az összevetés kezdete, mert volt már nekem személyesen jópár millió forintom, ami 2011-ben még nem, és parkoltatni kellett valahol. A történet másik része az akkori választást körülvevő eufória, ami kiábrándultságba csapott át az eredmény megérkezése után. Szerintem ez eléggé elterjedt hangulat volt az országban. Előtte csak arra készültem, hogy a romeltakarítás ütni fog egyet a forinton; azóta nem bízok egy olyan ország fizetőeszközében, ami képes volt magának ilyen kormányt választani.
 • Szaky
  Érdemes elolvasni:

  hvg.hu/gazdasag/20210521_Ennyi_penzt_bukunk_ha_maradunk_meg_ket_honapot_a_hitelmoratoriumban

 • naa
  Már amikor ezt a marhaságot, hogy automatikus, bevezették, akkor is eszembe jutott, nem tudom, valós aggály-e ez, hányan fognak szívni olyanok, akiknél hitelkártya-tartozás ketyegett hitelkártya-kamattal most egy évig vagy még tovább? 30-40%-os kamattal ketyegni egy évig nem vicc, vagy nem jól látom?
  Mivel nincs hitelem, el se igen olvastam, miről szól ez. Az egyik hitelkártyámnál viszont nem léptem be nyilatkozni, és automatikusan “belekerült”. Ugyanúgy kifizettem a havi visszafizetendőt (remélem :), ezzel itt el is felejthettem volna, de nem, nemrég kaptam egy 2 oldalas levelet, amiben leírják a hosszabbítás lehetőségét. Van egy mondat, hogy az Ön hitele: … itt nálam üres. Akkor minek küldi???
  Emlékszem, valami agyament kivonatot kaptam anno a havi hitelkártyatartozásról, hatalmas “kamatok és díjak” volt feltüntetve az egyikben (programhiba?). Mit lát vajon, akinek ketyeg 30%-kal?
 • Tibor
  @balázs: megnéztem ezt az MNB I. 36. -ot, nem igazán merem azt mondani, hogy okosabb lettem tőle.
  Szerintem a vége az lesz, hogy a moratórium alatt meg nem fizetett kamatokat nem kell majd a végén sehogy sem kifizetni emiatt a konstrukció miatt. De majd meglátjuk.
 • Balázs
  Tibor: nekem viszont egyre inkább az a meglátásom, hogy I.36 ide vagy oda, nekünk ki kell fizetni (előtörlesztéskor) a most felhalmozódott összeget is. A portfolio.hu-nál utánakérdeztem ennek:
  portfolio.hu/bank/20200401/elkepeszto-trukkok-a-torlesztesi-moratoriummal-olvasoink-kerdeseire-valaszolunk-423298

  Régi cikk, tudom, de a közepén van ez a mondat: “Egy tisztázatlan jogi kérdés nehezíti ennek a kérdésnek a megválaszolását.” Azt kérdeztem meg, hogy ez tisztázódott-e azóta. Az volt a válasz, hogy a moratórium jogszabályban erre vonatkozóan nincs semmiféle iránymutatás, de a PTK 6:46. § kimondja, hogy először a költségekre, aztán a kamatra, végül a tőkére fordítódik a befizetés. Tehát szerintem előtörlesztés esetén addig nem kezd el csökkenni a tőkénk, amíg le nem dolgoztuk ezt a “költséget”.

 • Tibor
  meglátjuk, én tényleg akárhogy is tudom értelmezni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.