Innen ismered fel a csalásokat

Rendszeresen küldözgettek át mindenféle gyanús “befektetési ajánlatokat”, amik magas hozammal, vagy kamattal kecsegtetnek, mindezt szigorúan kockázatmentesen és tőkevédelem mellett.

Nekem meg az a hálátlan szerep jut(na), hogy írjam le róluk az igazságot, miszerint közönséges átverés mind. Ezzel csak az a probléma, hogy nekem kell elvinni a balhét, engem anyáznak, jobb esetben perrel fenyegetnek. Azért írtam, hogy jobb esetben, mert itt milliárdokról van szó, egy-egy ilyen átverésen ennyit kaszálnak a kiagyalói.

Az egyik tévériporter kérdezte, szerintem meddig lesznek ilyen átverések. Azt mondtam neki, hogy amíg az átveréshez elég egy weboldal és egy Seychelle-szigeteki offshore cég, addig soha nem fognak ezek kihalni. Ha találnak csak ezer balekot, akik hajlandóak fejenként 3-3 milliót befizetni egy ilyen átverésbe, az máris 3 milliárd forint. Ha a haszon egyharmadát visszaosztják az ügynököknek, akik pénzügyi tanácsadás címén ezekbe bepalizzák az embereket, máris nyert ügyük vagy, futószalagon fognak érkezni a szerencsétlen balekok. (Ezek közül nem egy százmilliót tol be egy ilyen átverésbe.) Vagy másik lehetőség, hogy álomházba költözöl ingyen, ha befizetsz indulásnak 50 ezret, de ha akarsz haladni a rendszerben, akkor érdemes még egy milliót is befizetni.  Vagy lépjél be 40 ezerért, hogy árulhass aranyat, de még jobb, ha beszervezel még két embert, mert akkor milliomos leszel. Vagy bármi hasonló körítés.

A magyar hatóságok meg egész egyszerűen semmit nem tesznek ellene. A PSZÁF azt mondja, nem az ő asztala, neki csak a bejegyzett pénzügyi szervezeteket kell ellenőrizni, nem ezeket a pilótajátékosokat.

A többi állami hatóság is hasonlóan hasznavehetlen, akkor kezdenek csinálni valamit, amikor már legalább 5-600 átvert ügyfél van. Pedig ezeket le lehetne kapcsolni már a születésük pillanatában, elég lenne pár weboldalt figyelni, ahol feltűnnek ezek az ajánlatok.

Nem csak a szervezőket kellene elrettentő módon megbüntetni, hanem az összes ügynököt, akik részt vesznek a terítésben. Egy pár hónap alatt rend lenne, de ez egyelőre csak álom, még jó ideig lehet itt a zavarósban halászni. Azért a pár milliárd tiszta haszonért sokan fognak is.

Addig is, amíg a hatóságok felébrednek, leírom nektek, honnan ismered fel, hogy valami átverés és hogyan kerüld el a csapdákat.

(A cikkben csak a pénzügyi befektetésnek látszó átverésekkel foglalkozok, mert ha az összes pilótajátékot akarnám leírni, egy könyv is kevés lenne. Az álomházról itt már írtam, az “aranykereskedésről” pedig itt.

De röviden: ha azt ígérik  hogy a semmiből gazdag leszel és ehhez csak két dolgot kell tenned: fizess be pénzt és léptess be másokat is, akkor az átverés. Van egy rossz hírem: a semmiből nem lesz vagyon.)

Ezek az átverések mindig olyan hasznot ígérnek, amit reálisan nem lehet kitermelni, legalábbis úgy nem, ahogy ők állítják. Jegyezd meg az első szabályt: kockázatmentesen csak kockázatmentes hozam van. Ha valaki azt ígéri, hogy havi 20%, vagy évi 15% hozam kockázatmentesen, akkor biztos, hogy hazudik.

Ma forintban kockázatmentesen el lehet érni maximum évi 7%-ot, euróban évi 2-4%-ot és akkor még bőkezű voltam. Minden efeletti hozam csak kockázatvállalás mellett lehetséges. Ha például egy magyar cég kötvénye évi 13%-os hozamot ígér, akkor az azért annyi, mert ekkora a kockázata, hogy a cég nem fogja visszafizetni a pénzt. Pontosan így jártak az E-star cég kötvényesei, a cég csődbe jutott és nem fizetett. Egy másik esetet itt írtam le, egy német cég kötvényeivel. Szerintem olvasd el, tanulságos.

A fenti példák nem átverések, csak azt mutatják, hogy a magasabb hozam egyre magasabb kockázattal jár. Hogy félre ne értsd: konkrétan a pénzed elvesztésének a kockázatával.

Ezek után hogyan lenne lehetséges évi 15% hozam kockázatmentesen euróban, havi 20%-ról már nem is beszélve? Csak hogy tudd, a havi 20% a kamatos kamat miatt évi 892% hozam. Te komolyan elhiszed, hogy ez lehetséges? Hogy van olyan legális befektetés, ami ezt kitermeli? Ráadásul kockázatmentesen? Úgy, hogy a hitelt felvevőnek még marad is haszna az üzleten? Ha te ezt komolyan gondolod, meg is érdemled a pénzed elvesztését. (Erről pedig itt írtam bővebben, illetve majd akarok írni a uinvest-ről, mint ennek egy mintapéldányáról.)

Tehát egy újabb szabály: Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor nem is az. És nem, nincs kivétel, hiába küldöd át nekem a legújabb átverést, hogy “de ez olyan meggyőző, talán ez mégis valódi”.

Partnerkockázat

A leggyakoribb kockázati elem egy befektetésnél az úgynevezett partnerkockázat, vagyis, hogy akivel üzletelsz, nem lesz képes fizetni a megfelelő időben. Ez a kockázat még a legnagyobb és legmegbízhatóbb partnerek mellett is fennáll, lásd például Lehman Brothers esete, a legnagyobb ciprusi bank és sokan mások.

Ezek után kérdezem tőled, amikor mindenféle csodalehetőségnek felülve a Seychelle-szigetekre, meg Kajmán-szigetekre utalsz pénzt, akkor tudod, hogy mit csinálsz?

Gondolkozás nélkül utaltok mindenféle ismeretlen helyre milliókat, legyen szó forexről (A Quantum XXL bukásáról itt írtam), vagy bármi másról.

De még ha magyar számlára utaltok is, megkérdezem, mit tudsz a cégről, akire rá akarod bízni a pénzed? Meg szoktad nézni, hogy a PSZÁF honlapján szerepel-e, mint regisztrált pénzügyi közvetítő, vagy pénzintézet? Ha véletlenül szerepel (általában nem szoktak), akkor mire van jogosultsága? Gyűjthet pénzt, vagy csak például biztosítást közvetíthet? Olyan céggel, amelyik nincs regisztrálva a PSZÁF-nál, szóba se álljatok!

Másik szempont: mióta létezik a cég? Ha még nincs öt éves, egy fillért se bízzál rá. Kérd le a mérlegét, mennyi adót fizetett az elmúlt években. Ha nincs ilyen mérleg, vagy nincs több éves múlt, vagy nem elérhetőek az adatok, mert offshore cég, akkor az ajánlat kuka azonnal.

Ja, és könyörgöm, mielőtt odadobod egy kamu cégnek a nehezen megszerzett millióidat, ugyan írd már be a Google-be a cég nevét. Mit tudsz meg a cégről? (Felejtsd el az önreklámokat, meg az ügynökök tömjénezését, keresd a többi infót. Ha nincs más forrásból infó, akkor ez is mutatja, hogy most alapították a céget és csak erre az esetre jött létre.)

A domain.hu, vagy a domain.com címen írd be a cég domainnevét és ellenőrízd le, hogy ki jegyezte be a domaint és mikor. Ha a domain regisztrátora rejtett, vagy a domaint nemrég hozták létre, akkor szintén kuka az ajánlat.

Ezen túl a csalók gyakran létező cég nevével élnek vissza, lásd például a Fortressről szóló cikket itt.

Ehhez hasonlóak az olyan esetek is, amikor nem ismered a céget személyesen. Az egyik ügyfél kérte meg, hogy nézzem meg a P.Bankot, több “pénzügyi tanácsadó” ajánlgatta már a remek lehetőségeit. Megpróbáltam elérni a bankot, az e-mailemre nem válaszoltak, a magyar kontakttal nem tudtam beszélni és csak ügynökökön lehet velük kapcsolatba lépni, illetve valami osztrák telefonszámon. Vagy amikor vegyél aranyat és valahol nagyon messzire állítólag vigyáznak rá, becsszó.

Ezekről az esetekről nem mondom, hogy biztos átverések, de kérdem én, honnan tudod, hogy nem azok? Ha gond lesz a céggel, kihez fordulsz? Az ügynökhöz, aki beszervezett? Az e-mail címhez, ami meg volt adva annak idején? Kiutazol a távoli címre, ahol állítólag az aranyadat őrizték és ott majd azt mondják, rólad nem is hallottak soha, esetleg a cégről sem, akiről te beszélsz? Tehát csak 100%-osan megbízható, legalább öt éve ugyanazt végző, a PSZÁF-nál regisztrált céggel állj szóba, akit bármikor fizikailag is elérhetsz. Még ezek sem garanciák semmire, de a csalók 80%-át ezzel kizártad.

Egy újabb szabály: Óvakodj az ügynököktől! A legtöbb csaló magas jutalékot ad az ügynököknek, akik ezért az ő “termékeit” sózzák rá minden szerencsétlen ügyfélre. Ha egy nem szokványos termékkel jön az ügynök, csak akkor tegyél abba pénzt, amit ajánl, ha ő is belefektet ugyanannyit, mint te. (Már ha nem látszik elsőre, hogy átverés az egész.) A “pénzügyi tanácsadókról” már itt írtam, miket kérdezzél tőle és milyen végzettséget várj el tőle. Röviden: olyan emberek tanácsára ne hallgass, akik fél éve még ácsok voltak, vagy szociális munkások. Pont annyira értenek a befektetésekhez, mint te, csak nekik még megélhetési kérdés is, hogy valamit eladjanak neked.

Egy újabb gyanús elem: nem létezik olyan, hogy tőkevédelem biztosítás mellett, meg hogy a “Lloyd’s biztosító biztosítja a befektetést”. Egy biztosító nem szokta biztosítani a befektetést és végképp nem nyújt tőkegaranciát. Van olyan, hogy CDS, de az teljesen más, ott hitelek vissza nem fizetése esetén fizet egy harmadik fél. Olyan, hogy egy biztosító azt biztosítsa, hogy nem bukod el a befektetésed, olyan nem létezik.

Számodra negatív események ellen nem biztosítással szoktak védekezni, hanem fedezeti ügyletekkel, opciókkal, swapokkal és ehhez hasonlóakkal. Csakhogy ilyenkor vagy teljesen védve vagy, de nem csak a bukás, hanem a haszon ellen is (például két ellentétes opció kiírása és megvásárlása esetén), vagy egyik irányba védve vagy, de az ellenkező irányba nem, tehát nem teljes a védelmed.

Olyan csak a mesékben és az átverésekben van, hogy úgy tudnak magas hozamgaranciát adni, hogy mellette még magasabb hozamot is ígérnek. Ha ilyet olvasol, már nyugodtan kukázhatod is az ajánlatot. (Nehogy félreértsd: más dolog, ha nulla hozamot ajánlanak azzal, hogy esetleg magas hozamot is elérhetsz és egy másik dolog, ha magas garantált hozam mellett még magasabb, már-már irreális hozammal is kecsegetettnek például garantált évi 8%-os hozam mellett évi 18% euróban. Itt már a 8% garantált eurós hozamból látszik, hogy átverésről van szó.

Továbbá, kedves olvasóm, értesz te a fakitermeléshez, a drágakövekhez, az aranykereskedelemhez, vagy a karbonkreditekhez? Jöttök ilyen ajánlatokkal, hogy most erdőt vehetsz, amin ennyi-annyi milliót lehet nyerni, meg gyémántot kapsz gombokért. (Hogy mennyire nem mindegy, mit veszel meg gyémántként, arról már itt írtam, olvasd el ott.)

Fel tudsz szemre köbölni egy öt hektáros erdőt? Ránézésre látod, hány köbméter exportfa, hány köbméter bútorfa, hány köbméter raklapnak való és mennyi erőműbe való fa jön ki egy nyárfaerdőből? Tudod, mennyi a kitermelés költsége, mennyit adnak tő mellett az áruért? És mennyivel drágább a kitermelés, ha egy hegyoldalban van ugyanaz az erdő? Még a profik is szoktak néha súlyosan tévedni, amikor megvesznek egy erdőt, pedig ebből élnek 20 éve.

Téged meg gyorsan hintába raknak azzal, hogy 20-30%-kal több fát hazudnak az erdőbe, mint amennyi benne van. Vagy csak jobb minőségűnek hazudják az erdőt, mint amilyen valójában.

De kérdezhetném, hogy mennyit értesz az aranykereskedelemhez, az önkéntes karbonkredithez és még sok másik dologhoz, amivel állandóan megkerestek. Ha semmit, akkor felejtsd el az egészet.

Nézesd át a kapott ajánlatot egy valódi pénzügyi tanácsadóval. Én például 35 ezer forintért végzek tanácsadást (Részletek itt), de biztos találsz mást is a piacon. Két dolog lehetséges: vagy nem ér annyit a befektetési lehetőség, hogy kifizess egy hozzáértőnek 35 ezret, akkor felejtsd el, mert az ilyennel minek foglalkozol? Ha viszont milliókról van szó, szerintem ne ezen spórolj. De ha mégis, legalább fogadd meg a fenti tanácsokat.

Remélem, sikerült nagyjából összeszednem, mikre kell figyelned, ha kapsz egy ajánlatot. Egy jó tanács a végére: ha kicsit is kételkedsz a “lehetőségben”, vagy túl jól hangzik, csupa előny, semmi kockázat, akkor kuka az egész.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

58 hozzászólás

 • bobsys
  Szoval, mindjart csinalok egy paypal accountot. Kuldjetek penzt, befektetem AMERIKABAN!!!!negy! Evi 10% USD kamat, igerem ennyit minimum hoz. Tozsden befektetem, nezzetek meg S&P hozott 6000 pontot 3ev alatt online le lehet ellenorizni.
  Ha hozol embert akkor az o befizetesenek a 40% a te szamladra megy es neked kamatozik.
  Nah szoval csak annyit akartam, hogy nagyjabol nekem is lehetne penzt kuldeni es en sem fogom visszafizetni soha. Sot igerem meg el is koltozom ha osszejon egymillio dollar.
  En meg mindig csodalkozom, hogy barhol a vilagon meg mindig bedolnek ennek.
 • NxAlex
  Én meg azt nem értem, hogy aki meg tud keresni több 10 milliót, annak elméletileg esze is kéne hogy legyen, már magához a pénz megkereséséhez is. De egy ilyen ócska trükknek meg felülnek?
  Ez most akkor hogy van?
  Vagy túlbecsülöm ezeket az embereket, és csak úgy az ölükbe hullik az a pénz?
 • KZoltán
  Meg egy egyszerű dolgot kellene megérteni. A gazdaság összjövedelmét a GDP mutatja, a növekedését a GDP növekedése. Nyilván nem egyenletesen oszlik meg az ágazatok között, van amelyik jobban nő, van amelyik csökken is. De a GDP növekedésénél sokkal nagyobb hozamot nem lehet elérni, mert csak azt lehet szétosztani, ami van, amit megtermeltünk. Ha max. 7%-os betéti kamatból levonjuk az inflációt, kb. 2-3%-os reálkamatot ad, ez az, ami kijöhet egy -1 – -2 %-os GDP csökkenésből. A GDP növekedésénél ~5-7%-nál (%pont) magasabb hozamot elérni csak néhány szektor néhány vállalata tud, de azokat a frankfurti, a New York-i, vagy inkább a szöuli, a sanghaji tőzsdén jegyzik, nem a telefonban.
 • gab
  Nagyon jó, közérthető és logikus cikk, tovább is küldtem pár embernek! Vannak, akik rutinszerűen dőlnek be ilyen marhaságoknak, sajnos a családomból is. Hiába mondom el minden alkalommal, hogy csalás, amit átküldött. A legtöbb ilyen már rögtön ott megbukik, hogy 1, fizetni kell valami havidíjat 2, a belépők száma nem korlátozott. Szerintem ez a két legyegyszerűbb tulajdonság, ezen az összes megbukik.
 • hopkinsz
  Családi történet: egy ember talált egy remek lehetőséget, ami rövid idő alatt nagy hasznot hoz. A beugró több 10 millió, ami neki nem volt, hát mindenkitől kölcsön kért, többek között egy rokonomtól is. Persze átverés volt az egész, a pénz eltűnt.
  Azt az embert annyira nem ismerem, de a rokonomat igen. Ő a pénzét rengeteg spórolásból és még több munkából szerezte. De ugye nem érthetünk mindenhez. Ha valaki nem ért a pénzügyekhez, meg ahhoz, hogy ne húzzák be ilyen átverésekbe, sosem tanulta, magától meg nem jön rá, akkor előfordul, hogy becsapják. A rokonomat becsapták. Ő a pénzügyekhez nem, de ahhoz értett, hogyan kell spórolni, meg volt kitartása heti 60+ óra munkához.
  Engem pl a Kiszámoló blog egészségügyi megfelelője érdekelne. Mikor az orvos azt mondja, hogy ilyen kontroll vizsgálat, meg olyan krém szükséges, nem tudom, hogy tényleg kell e, vagy csak a zsebét akarja tömni.
 • Janos
  en ugy gondolom, hogy ami tobbet hoz, mint a legolcsobb nem tamogatott lakashitelek, az valoszinuleg vagy kockazatos vagy atveres. Hogy miert? Mert a bankigazgato biztos elobb ertesul a tuti uzletrol mint en, es ha az tenyleg biztonsagos, es mukodik, akkor inkabb oda teszi a bank penzet mint nekem odaadja hitelbe.
 • Janos
  Ha olyan termeket javasol az orvos, amit nem tole veszel, hanem valaki mastol, akkor azert lehet hogy komolyan azt tartja jonak ( persze o is tevedhet ).
 • jurta
  “1, fizetni kell valami havidíjat 2, a belépők száma nem korlátozott. Szerintem ez a két legyegyszerűbb tulajdonság, ezen az összes megbukik.”

  Ezek önmagukban még a lakás-takarékpénztárra is igazak. 🙂 Kéne még finomítani.

 • jurta
  “Én meg azt nem értem, hogy aki meg tud keresni több 10 milliót, annak elméletileg esze is kéne hogy legyen, már magához a pénz megkereséséhez is.”

  Valamint ha pl. nekem lenne több 10 millió saját pénzem, akkor abból bőven lenne szabadidőm is arra, hogy az utolsó betűig utánajárjak mindennek, amit a befektetésről, a cégről tudni lehet.

  (Szerintem a kulcs talán az a bizonyos gyors meggazdagodás vágya. Az az, amit sokakból nem lehet kiölni, még többszörös teljes bukással sem. A hetenkénti lottó ugyanezt a vágyat kevésbé ártalmasan vezeti le… kb. mint a kemény drog vs. napi néhány cigaretta. 🙁 )

 • jurta
  Tényleg elég szomorú, hogy a cikk tartalmából mindent leírtál már korábban, és mégis annyira fontos, hogy úgy láttad, szükséges megírnod ezt a cikket. És így nem jut időd azokra a témákra, amiket év elején beígértél (állampapír, munkanélküliség, Művelt úr befektet …) 🙂
 • jurta
  Amúgy szerintem egyféleképp létezik viszonylag biztos magas hozam: ha a befektetési helyen/üzletágban súlyosan igazságtalan törvények helyzetbe hoznak téged. Erős példa: megnyerted egy képzeletbeli országban a fájdalomcsillapító-forgalmazás monopóliumát 10 évre, amit legfeljebb bűncselekmény miatti jogerős ítélet esetén vesznek vissza tőled. Nekem aztán nem lenne arcom ilyesmiből élni 1 hónapnál tovább, de Magyarországon is sokaknak van.
 • Cipiripi
  Jó téma!…. amikor az orvos átveri a beteget, engem rábeszélt egy privát Ct vizsgálatra a kardiológusom cirka 160000 forintért, mondván három hónap sorbanállás a kórházakba,és sajnos nem tud segíteni hogy gyorsabban sorra kerüljek! Egy szerdai napon becsengettem a pénz, csütörtökön találkoztam egy rég nem látott barátommal,pár perc alatt kiderült hogy ugyan ahhoz az orvoshoz járunk és neki is ct vizsgálatot javasolt az orvos de mivel ő nem vállalta hogy kifizeti a 160ezret így két hetet kell most várnia a tb által finanszírozott vizsgálatra! Egy cseppet se éreztem baleknak magam!
 • Kiszamolo
  Mit akartam én írni a munkanélküliségről?! Kicsit segíthetnél. 🙂

  Állampapír: 2,5 órán át beszélek a kötvényekről az Akadémián, amit csak lehet, elmondok róluk. Várunk szeretettel. 🙂

 • tgwh
  Nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés…
  Én még szavazati jogot sem adnék annak aki nem fogja fel, miről dönt, nem hogy kp-t… kapnának fejadagot… nem segély, hanem csakis ételre fordítható utalvány… meg közművekre.
  Dániában működik… és nem rasszistáznak érte…
 • Tom
  Ha már csalás, hová tűnt a Fortress-cikk?
 • Mónika
  Szia “Kiszámoló”!

  Nagyon tetszik az oldalad!!! Lenne egy kérdésem!
  Te mibe fektetnél be 1 millió forintot, ami nem hiányozna annyira, ha kockáztatni kellene, és nem akarnád értékpapírokba befektetni, sem hitelt felvenni? Hol keresnél? Írjál arról bejegyzést, hogy különböző összegeket mibe lehetne befektetni!
  Előre is Köszi!

 • Kiszamolo
  Na most, ha kockáztatni akarsz, akkor értékpapírba kell fektetni (vagy ciprusi bankbetétbe, de ahhoz kevés. 🙂 )

  Tehát nem értem.

  Ezen túl ezer másik kérdés van még: ez a vagyonod hány százaléka, mit jelent, hogy nem hiányozna?

  Mi a te személyes kockázattűrő képességed a bankbetéttől a kaszinóig terjedő skálán?

  Mi a célod vele? Megőrizni az értékét, gyarapítani nagy kockázat mellett, vagy a játék élménye?

  Stb, stb.

  Erre a kérdésre nincs sajnos sablonválasz.

 • tangerine
  Kiszámolót biztosan bevették a cégbe. 😀
 • Kiszamolo
  Nem akartam lófejet az ágyamba reggelre, csak ennyi az oka.
 • gab
  Oké, 3, a szóróanyag egy gagyin formázott doc vagy pdf, összevissza csiricsáré betűtípusokkal, smileykkal és béna MLM-es dumákkal. 🙂
 • gab
  Ne már, fenyegetnek???
 • Tom
  Sejtettem.
  Mondtam én, hogy huncut egy banda.
 • helloka
  Azért ezzel nem értek egyet, főleg, amikor csak a gyógyszerész cégek kórházi orvos látogatói több száz ezret keresnek.. azt nem is írom le mennyit adnak így-úgy. A kórházi dolgok.. szerintem ez lesz 2014-2015 nagy durranása, egyre több és pofátlanabb dolog történik, ami előbb utóbb kifakad. Jónak találom a portál ötletét.. csak biztosan beperelnék a dokik 😉
 • Catinator
  Néhányan azért támadnak mert esetleg benne vannak és ebből remélik a gyors meggazdagodást, mások mert annyira hinni akarnak benne és a kritika a “hitüket” támadja. Mindenki gyorsan, nagy pénzt akar, csak legálisan, reálisan erre kicsi az esély. Nem vagyunk tisztában igazán a realitásokkal. Ha az ügynök elég meggyőzően állitja az évi 12%-os tiszta hozamot sokan bedőlnek neki. Mert hinni akarunk. 🙁

  PSZÁF: eléggé kiherélték és gúzsba kötötték őket is, a szakértőik is elég frusztráltak ahogy egy ottani ismerős meséli. És a vezetés sem meri felvállalni hogy “csak úgy” rámondják valamilyen “cégre” hogy csaló – rágalmazásnak minősül. Még őket perlik be, és amig az ügyvédeik húzzák az időt, a “cég” tovább gyűjti a balekok pénzét.

  És sajnos folyamatosan súlykolni kell az emberekbe hogy evvel avval vigyázni kell. Még igy évek múlva is figyelmeztetem a kollégákat a “tanácsadó” kollégára.

 • Lomnici Tamara
  Csak szólok, hogy pár éve megváltozott a rendszer, és a jól kereső orvoslátogatók már csak a múlt szép emlékei lettek.
 • merse
  Felmerült, hogy kik és miért dőlnek be. És hogy hülye, aki bedől. A helyzet az, hogy nagyon megváltozott a világ, és nem mindenki tud lépést tartani. Valószínűleg az idősebb korosztályból több a jóhiszemű ember, és olyan, aki nem ért a pénzügyekhez. Régen is voltak csalók, de a mai globalizált társadalomban jobban elboldogulnak. Régen mindenki ismert mindenkit a környezetében, és egy idősebb ember talán azt szokta meg.
 • Imre
  Kedves Kiszámoló !
  Több nagyranőtt “pénzügyi tanácsadó cég” hirdeti új termékként a privát egészségbiztosítást. Ígérnek persze minden jót, profi orvosokat, ellátást, Mayo klinikát. Az eddigi “termékeik” alapján viszont megint átverésgyanús . Ezekről tudsz valamit ?
 • Kiszamolo
  Mivel már pont egy éve akarok írni róla, köszi hogy említed, remélem egy-két héten belül sorra kerül
 • törzsmókus
  ez viszont az 1-2. nélkül is megállja a helyét 😛
  ellenben akinek erre van szeme, az jó eséllyel amúgy is értelmesebb
 • new york
  A Fortress engem is érdekelne,sikerült megtalálniuk engem is!
  Abszolút csalás gyanús!
 • Bence
  Fortress:
  Benyomtunk 1000€-t a valódi cégbe… 🙂 mert a világon be van jegyezve 5 db fortress névvel!!! illetve mi 5öt találtunk….
  Annyit segítek (és lehetőleg úgy hogy senki ne találjon lófejet az ágyában….) , hogy ne a kereskedelmi banknál vagy cégeknél kell keresgetni az ilyen befektetéseket hanem magasabb szinten, a Szuverén~Privát Bankok környékén!!! és ott lesznek jó helyre irányítva!
 • CsalókatLeleplező
  Akkor annak az 1000 EUR-nak búcsút mondhatsz, Bence! Az 5 közül vajon melyik az, amelyiknél a pénzed van? És pontosan hol találtad azt az 5 Fortresst? Mert a magyar oldalukon igen titokzatosak, semmi amerikai képviseleti cím, semmi konkrétum……És amelyiknek a száma (CUSIP number:34958 B106) rajta van a szerződéseden, azok semmit sem tudnak a Duna Towerben lévő irodáról!
 • janos
  hol talalok egy olyan listat, amin levo cegek biztonsagosak? Mert a PSzAF-nal csak olyat talaltam, amik nem… viszont egy nem tul regi, vagy egy ugyesen rejtozkodo ceg siman nem kerul fel a listara… ezert inkabb az lenne az erdekes, hogy lassuk hogy kikben bizhatunk.

  Ha tevedek, akkor legyszi linkeljetek be.

 • janos
  valaki be tudna scannelni nekem egy szerzodest ettol a magyar Fortressrol es eljuldeni az e-mailcimemre? hmm_joo kukac freemail pont hu

  Koszi szepen.

 • new york
  Valakinek van elérhetősége a Fortress befektetési körhöz?
 • Sk
  Szia Kiszámoló!

  A felni cikkben említést tettél a Fortress investment group kft.-ről ami mostanra már nem érhető el. Mivel személyesen is van tapasztalatom a céggelkapcsolatban, szivesen venném ha elolvashatnám a cikket. Amennyiben gondot okoz közzé tenni, kérlek küld át az e-mail cimemre.
  Kedves Janos! nekem vagy egy szerződésem tölük szivesen leküldöm, de én nem láttam rajta CUSIP numbert!

 • uu2
  Azt a bizonyos Fortress cikket én is szívesen elolvasnám /a link már nem él/….most ért el hozzánk ennek a businesnek a szele!
 • uu2
  Rákerestem máshol is…sehol nem található.Miért törölték?
 • Lakics Mária
  Nem törölték csak elrejtették egy kicsit de szerencsére ráakadtam. Nekem meg ez a része gyanus. Miért kellett rejtegetni?
  //kiszamolo.hu/fortress.pdf
 • Lakics Mária
  Még nincs de lesz. Nem tudom, hogy ide lehet-e írni elérhetőséget de a nevem fordítva, közte van egy pont és gmail a vége. Remélem így szabályos voltam.
 • Janos
  Nem baj.

  Legyszi kuld el attol meg a szerzodest.

  Koszi szepen

 • Janos
  Azert lett torolve a cikk, mert nem szeretne maganak problemat a szerzo. Itt eleg sok penzrol van szo, es ertheto okokbol keruli az ember ezeket az alvilagi figurakat.

  Ez a PDF a csalo ceg anyaga ha jol tudom.

 • Seszti
  Hát sajnos tudok ellenpéldát.
  Voltam ételintolerancia vizsgálaton bőrhibák miatt.
  A vérmintából ki is jöttek azok az élelmiszerek, amiket napi szinten nagy mennyiségben fogyasztok (tej, tojás) pedig nem szabadna.
  Mondom is a “doktornőnek”, hogy akkor indul otthon az új receptek gyártása ezen élelmiszerek nélkül, kíváncsi leszek az eredményre.
  A nő meg erősködött, hogy azért a hátamat meg kellene mutatni az xy bőrgyógyásznak is (hogy felírja azt a szert amit konkrétan mindig szoktak: májkárosodást, vetélést, embriókárosodást okoz).
  Én meg mondtam, hogy felejtse el, nem ezért jöttem hozzá. Erre tök ideg lett.
  Rá egy hétre mesélem egy ismerősnek a sztorit, aki a helyi kórházban dolgozik és ő mondta, hogy a két “doktornő” puszipajtások és egymáshoz küldözgetik a betegeket. Erről ennyit, hogy nincs összefonódás…
 • Ferenc
  Sziasztok!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a valós alapja annak, hogy a magyar Fortress Insurance & Investment Company csaló cég? Találkoztatok olyannal, aki nem kapta meg a szerződés alapján a pénzét? Illetve olyannal, aki viszont megkapta pénzét tőlük?

  Előrebocsátom, hogy nem dolgozom náluk, nincs érdekeltségem a cégben, sőt semmilyen konkurenciájuknál. Egyszerűen csak objektíven szeretném értékelni őket.

  Előre is köszönöm

 • Janos
  Az, hogy semmilyen jogosultsaguk sincsen befekteteseket gyujteni.

  Ha jol tudom, akkor hivatalosan reklamugynokseg.

  A PSzAF semmit se tud roluk.

  A http://fortressinsurance.hu/ oldal szerint nem foglalkoznak Magyarorszagon se biztositasokkal, se befektetesekkel.

  A fortress.com oldal szerint se.

  Megis vannak itt ugynokeik.
  A penzt mostmeg persze kifizetik, hiszen varjak meg az ujabb balekokat, meg amit kifizetnek, annak a nagyresze ugyis visszakerul hozzajuk, tehat nyugodtan megtehetik.

 • Janos
  megegykis apro adalek az http://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalrol:

  Cégbetekintés – kivonat

  Rovat(ok): 902,11.0

  A Cg.01-09-932927 cégjegyzékszámú Fortress Befektetési és Pénzügyi Korlátolt Felelősségű Társaság (1133 Budapest, Váci út 76.) cég 2013. július 3. napján hatályos adatai a következők:
  I. Cégformától független adatok

  902. A cég tevékenysége
  9/93.
  7311 ’08 Reklámügynöki tevékenység
  Főtevékenység.
  Bejegyzés kelte: 2013/02/02 Közzétéve: 2013/02/28
  Hatályos: 2013/02/02 …
  11. A cég jegyzett tőkéje
  11/1.
  Megnevezés Összeg Pénznem
  Összesen 500 000 Ft

  Szerintem erdekes egy nev egy reklamugynokseghez. Persze ugyanezen a cimen van vagy 4-5 masik Fortress is. Ha tevedtem a ceggel kapcsolatban, akkor ird meg az adatait nyugodtan.

 • lena fldmnn
  Sziasztok!

  Kérhetnék én is egy fortresses szerződést mélen? nagyon köszi
  lena
  lena pont fldmnn kukac gmail pont com – ra

 • Imre
  Ha komoly cég lenne, akkor nem ilyen gagyi lenne a honlapja. S innen jelzem nekik, hogy az ‘értelem szerűen’ szót egybe írják!
 • bajszos
  Sziasztok! Arrol mi a velemenyetek ha valaki banki okmanyokkal uzletel (leasing BG vagy hitellevelek) rendelkezik is ellenorizheto modon ilyen dokumentumokkal es 3%-20% ig ( attol fug hogy a banki okmanyt tudom e hitelezni vagy nem) tortenő befizetesert 100% -os hitelt biztosit evi meghosszabitassal. Aki talakozott mar ilyen tipusu ugylettel az kerem irja le a velemenyet.
 • Janos
  :

  en ezt nem egeszen ertem. Elmagyaraznad reszletesen?