Hová lett az infláció?

Infláció, vagyis pénzromlás akkor van, ha úgy kerül több pénz a forgalomba, hogy nincs mögötte több áru vagy szolgáltatás. Ha mindenkinek dupla annyi fizetést adunk, akkor semmi nem történik, csak ezek az emberek elköltik a dupla pénzt. Viszont nem lesz több fodrász, több autószerelő és több ipari termék sem, így a plusz pénz csak inflációt generál és a fodrász, a gázszerelő, az autószerelő és mindenki más szintén dupla annyiért fog dolgozni. Vagyis a pénz fele annyit fog érni. Ezt hívják pénzilluziónak, amikor úgy érzem, többet keresek, pedig ugyanannyit tudok vásárolni érte, mint amikor még kevesebbet kerestem.

Ez elég egyszerűen megérthető. A több pénz, ha minden más változatlan, inflációt okoz.

Oké, de akkor miért nem rohant el az infláció, amikor az elmúlt 12 év csak arról szól, hogy ész nélkül öntik a pénzt a piacra a jegybankok? Ha igaz lenne a fenti eszmefuttatás, már régen vágtázó inflációnak kellene lennie.

Van itt még egy másik dolog is a képletben, ez pedig a pénz forgási sebessége. Ugyanis az egy dolog, hogy mennyi pénzt öntök a piacra és egy másik, hogy azzal mi történik. Ha az összes plusz pénz a párnacihákba vándorolna, ahelyett, hogy az emberek elköltenék, akkor semekkora inflációt nem okozna a plusz pénz, hiszen nem jelenik meg a piacon plusz kereslet formájában. Ha nem nő a kereslet, nem nőnek az árak sem.

Ellenben ha gyorsan forog a pénz, sokszor gazdát cserél, sokkal kisebb összeg is nagy inflációt tud okozni. (1946-ban idehaza aki csak pénzt kapott, rohant és elköltötte, mert másnap már kevesebbet ért, mint aznap. Akinek fizetett, az is szaladt, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőle. Ezzel extrém magas lett az infláció, mert az összes pénz állandóan gazdát cserélt és ez tovább növelte az inflációt.)

Ennek fényében már érthető, miért nincs még vágtázó infláció a rengeteg plusz pénz ellenére sem. Mert ezt az újonnan megjelenő pénzmennyiséget az emberek nem elköltötték, hanem részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba fektették. (Ahol természetesen nagy árnövekedést okoztak, de a fogyasztói árindexben, a mindennapi fogyasztási cikkek piacán, amivel az inflációt mérik, ott nem.)

A FED ábrája arról, hogyan alakult a pénz forgási sebessége az elmúlt években. Ha megnézed, mindent megértesz, hogy miért nincs még infláció.

Share

187 hozzászólás

 • sityysutty
  külföldimagyar
  Én valóban több mint tíz éve élek “fejlett nyugati demokráciában”. Maradok.
 • Unemployed

  absz mellékszál, de válaszolnék a Brexitre, meg hogy hülyék.
  Az angol melós számára a munkaerőpiac megnyitása “csak” annyit jelentett, hogy ment több millió kelet-európai (számára: jött-ment) és lenyomta a bérét a felére, onnantól nem kérhetett a villany/autószerelésért stb annyit, mint addig, csak mondjuk fele-kétharmad annyit.
  Annak a rengeteg embernek laknia is kellett valahol, ami felverte az egekbe az ingatlanárakat (albérlet/tulajdon). Azaz fele pénzből kétszer drágább lakhatás.

  Nyilván nem verte a seggét a földhöz örömében és nem azzal foglalkozott, hogy mi lesz 2 generáció múlva, hanem konkrétan a saját kis szaros életével.

  Ugyanerre ment rá Trump (USA-ból elvitt termelés), vagy Orbán (10% feletti kamattal nyújtott devizahitelek miatti elégedetlenség) és a Brexit is erről szól. Átgondolatlan volt a kontroll nélküli munkaerőpiac nyitás, aminek a levét ők itták meg.

 • V
  psszt ne zavard epp konyvet ir 😉 Remelem folytatasa is lesz a konyvnek ahol a magyarorszagi viszonyokrol ir, ott ugyanaz megy csak a sajat hazafiak gancsoljak ki nem a gonosz helvetek
 • matetoth

  nekem válaszolt hosszabban is, külföldimagyar, állítása szerint (én ugye nem ott élek, nem tudom) svájcban teljesen normális, hogy 50 előtt kiteszik a munkavállalót, hogy ne rájuk öregedjen meg.

  Valahogy nekem, egy olyan multiban ülve, ahol könyörögnöm kell, hogy többet dolgozhassak, mint 40 óra, mert mindenki hülyére aggódja magát, hogy pihenek-e eleget, nagyon furán hat a sok siránkozás, hogy ki akarnak zsigerelni. Akár nyugaton – ahol tudom, hogy pont így mennek a dolgok -, akár itthon.

 • Nicholas

  Erről csak ez az idézet jut eszembe: “Of course, foreigners steal jobs… But maybe, if someone without contacts, money or speaking the language steals your job, you’re shit!”
  Talán az angol proliknak inkább magukba kellett volna nézniük, miért nem versenyképesek egy szabad piacon.
  Külföldimagyar témához: én nem tapasztaltam az eddigi 5 év alatt semmi gáncsolást meg ilyeneket, sőt előléptetéseket meg különbónuszokat is kaptam, amit a német kollégák nem. Elfogadom, hogy másnak lehet más tapasztalata, de külföldimagyar tényleg nem írt semmi konkrétumot, csak bullshitelt. Ráadásul önellentmondásba is keveredett.
 • Csizkek
  “ Nem vagyunk egyformák. Nekem nincs azzal bajom, ha a szomszéd szól, hogy mi a baja, sőt örülök, “
  Jellzoen a szomszed nem neked szol, hanem a Verwaltungnak. Az majd jon csesztetni teged. Vagy kiir egy hulye papirt a lepcsohazba. Pont mint Mo.
  De megegyszer, nekunk meg semmi konfliktunk nem volt, de ismerosok tele vannak(nemetek is) hasonlo storykkal. Es ez tok altalanos. Mint a hulye szabalyok hogy pl nem furodhetsz este 10 utan, mert a lefolyo viz hangja zavarja a szomszedot. Mas kerdes mit tart be ezekbol a lakokozosseg. Ettol fuggetlenul en is jol erzem itt magam. De legfokepp a gyerekek miatt vagyunk itt..
 • Zabalint

  Ezek visszafordíthatatlan folyamatok, sokan azt hiszik, hogy a globalizáció valami mesterségesen erőltetett dolog, pedig valójában egyenesen következik a technikai fejlődésből, ami megnöveli a mobilitást. Az volt természetellenes állapot, hogy a fejlett világ összeszerelő munkása 20-szor olyan jól élt, mint a fejlődőjé, és 5-szor olyan jól, mint a fejlődő világ mérnökei. A trend az, hogy ezek a különbségek csökkennek.

  Persze egyéni szemszögből érthető az angol munkás panasza, ugyanakkor azért sokkal igazságosabbnak érzem azt, ha nem születni, hanem tenni kell azért, hogy valaki a világ alsó-középosztályának nevezett elit klubba akar tartozini.

 • Maki
  “Jellzoen a szomszed nem neked szol, hanem a Verwaltungnak”

  Én kisvárosban élek, itt kb 300 magyar család van, de ilyenről még nem hallottam. Olyat már igen, hogy “tüzet raktunk, aztán a paraszt német szólt, hogy zavarja”. Igen, az ablaka alá rakták a tüzet. Igen, pet palackot is égettek….

 • Petya
  Ezt a részt nem értem: “az újonnan megjelenő pénzmennyiséget az emberek nem elköltötték, hanem részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba fektették”. Az ingatlanba fektetett pénzt leteszik a lakás közepére, és rázárják az ajtót? A részvény vételárát nem költi el az eladó? A vállalat azért bocsát ki kötvényt, hogy a pénzt aztán betegye a házipénztárba? Az eszközökre költött pénzt az eszköz eladója ugyanúgy elkölti, mint bármely más pénztulajdonos, ez tehát nem magyarázná a fogyasztói kosár inflációjának alacsony szintjét. A megoldás természetesen az, amit mindenki tud: A fogyasztói kosár inflációját mérni teljesen értelmetlen: random beválogatott termékek random súlyozással. Szvsz. egyáltalán nem képezi le az átlagos (már ha egyáltalán van ilyen) fogyasztó vásárlási szokásait.
 • porthosz
  “Erről csak ez az idézet jut eszembe: “Of course, foreigners steal jobs… But maybe, if someone without contacts, money or speaking the language steals your job, you’re shit!””

  Azért ez nem ilyen egyszerű.
  Én a Jászságból származok, és ott sorra rúgják ki a magyar munkaerőt a gyárakból és hozzák helyettük az ukránokat mert azok kevesebbért dolgoznak és annak is örülnek, mert amiből itthon egy magyar nem él meg tisztességesen, abból Ukrajnában még nagyon jól elél az ukrán otthoni családja.
  Ráadásul mindezt szervezetten, előre lezsírozva a munkahely, a szállás, az ellátás, az ukránnak csak annyi a dolga hogy felül a buszra ukrajnában itt meg leszáll, még tolmács is van előre.

  De akkor a magyar mit csináljon? Dolgozzon a minimálbér feléért hogy versenyképes legyen az ukránnal? Miközben a min. bérből sem lehet megélni? A hajára kenheti hogy tud magyarul, lőtéri kutyát nem érdekel.
  foly.

 • porthosz
  folyt.:
  na Angliában a szitu ugyanez ez csak sokkal durvábban. Nem csak arról van szó hogy az angol nem akar dolgozni (persze biztos van ilyen is, de ez nem unikum, Magyarországon is sok “munkakerülő” van), hanem hogy _annyiért_ nem akar dolgozni. Aztán miután felnőtt egy generáció amelyik már nem dolgozott, az húzza magával az összes többi problémát.

  Én sem örülnék neki ha hirtelen megjelenne itthon mondjuk 100 ezer jól képzett külföldi programozó akik ugyanazt ugyanolyan jól elvégzik mint én, csak épp megelégednek a minimálbérrel, mert nekik otthon az is k.rva nagy pénznek számít. Az bérem meg hirtelen beesne a béka segge alá vagy mehetnék munkanélkülinek ha ragaszkodom a mostani fizumhoz…

 • zomi
  “Valahogy nekem, egy olyan multiban ülve, ahol könyörögnöm kell, hogy többet dolgozhassak, mint 40 óra, mert mindenki hülyére aggódja magát, hogy pihenek-e eleget, nagyon furán hat a sok siránkozás, hogy ki akarnak zsigerelni. Akár nyugaton – ahol tudom, hogy pont így mennek a dolgok -, akár itthon.”

  WOW! Bár nem dolgozta csak 3-4 helyen, de azért ez egészen biztosan nem általános, sőt mondjuk a pozik kevesebb mint 2% lehet ilyen saccra 🙂

 • emberes
  Én Magyarországon túlnyomórészt Sparba járok; érdekes módon nekem szoktak köszönni. Tippek:
  -vágj legalább semleges arcot
  -köszönj előre!
 • Unemployed

  Az ilyen lekezelő szövegek miatt is tolták be a melósok az ikszet a Brexitre meg a devizahitelesek Viktorra, az amerikai melósok pedig Trumpra stb.


  Demagógiának érzem amit írsz, mert a globalizációt épp a liberális vámszabályok pörgették fel, ahogy most a protekcionizmus (meg a vírus) lassítja le, fordítja vissza. A játékszabályok határozzák meg a sebességet, a nép pedig mindenhol nyomott egy satuféket.

  Tudomásul kell venni, hogy a nép 70%-a sehol nem globálisan versenyképes, a magyar építőmunkás sem lenne az az USA-ban, a bére mégis triplázódott az utolsó 10 évben.
  A globalizáció nyertesei törpe kisebbségben vannak és a társadalmi folyamatok ezt jól mutatják is.

 • speki
  @külföldimagyar
  Szerintem te soha nem éltél kint egyetlen országban sem amiatt van ilyen ostoba véleményed a nyugatról.
 • V+
  Nos, mint szintén külföldi magyar… :

  Szerintem én is tudnék bőven írni a rossz dolgokról. Én beszélem az adott ország nyelvét, a felső C nem álom, megvan régóta és valós tudást mutat, nem csak egy papír. Ha egy új munkahelyen kezdek mindig meglepődnek, hogy beszélem rendesen a nyelvet és nem a 6. nyelvtanfolyam meg 10 év után. Ez nekem maximum abban előny, hogy megértem a feladatokat elsőre és gyorsabban megtanulom amit kell. Van ahol hátrány, mert azt gondolják, biztos hamar lépni fog egy jobban fizető helyre. Idáig akárhol dolgoztam kint egyre több feladatot kaptam azonos fizetés mellett, mert a magyar majd elvégzi 3 ember feladatait. Ha pedig nem tetszik, majd jön a következő, van bőven szabad munkaerő. Ha valahova jelentkezem ahol magyar a HR-es vagy a vezető, nem hívnak be… . Ezt mondom 4 év után. Ha nem magyar akkor behívnak legalább egy beszélgetésre.

 • V+
  Egyszer dolgoztam egy helyen ahol 5 hónap alatt a 3. főnökünk lett. A 3. magyar volt. Nem értett semmihez, a nyelvtudása nagy jóindulattal közepes volt, de az arca hatalmas. Nos, ő képes volt beosztani egyedül egy olyan munkakörbe ahol mindig 3 ember van… inkább nem folytatom.
  Azoknál a helyi cégeknél ahol helyi a vezetés, echte osztrák a magyar kb. “cigány” szinten van. Persze, gyere dolgozni olcsón, kihasználunk amíg lehet és ha eleged lett és lelépsz, jöhet a következő. Amikor jött a járvány több magyartól hallottam, hogy évek óta ugyanannál a cégnél voltak és ők voltak az elsők akiket elküldtek. Nem a helyi “őslakos” aki éppen pár hónapja volt ott és a magyar tanította be. Azért ne gondolja már az otthon élő magyar, hogy itt megbecsülik majd. Dolgozni vagyunk itt, pénzt keresni, úgy is kezelnek minket. Én itt nem tapasztaltam, hogy egyengették volna a karriert.
 • V+
  A szomszédokról annyit. Ha valaki sikít az utcán inkább beteszi az ablakot és nem hallott semmit. Ismerek egy nőt, aki rohant az utcán, mert üldözték. 20-30 percig futott és segítségért kiáltott mire 1 ember megállt…, történt ez az osztrák fővárosban.
  Mindenki a saját érdekeit nézi, a másik még annyira se számít, mint otthon.
  A honfitársakra pedig kint az a jellemző, hogy megtalálnak, ha kell nekik valami tőled. Legyen az tárgyilagos dolog vagy információ, de ez nem barátság. Pont emiatt ismerek sok olyan magyart aki inkább nem beszél az anyanyelvén kint ha magyarok közelében van, hogy ne szálljanak rá. Ez főleg a romániai magyar testvéreinkre igaz.
  A kormány itt is hülyíti a népet, ennek hála 30 év és fuldokolni fognak a muzulmánok miatt, vagy beilleszkednek közéjük és nem lesz többé keresztény ország.
  Dolgozni jöttem ki, nem itt megöregedni. Én megszerettem a hazámat itt kint.
 • mindjart bedöl a rothado nyugat!!!! 5 perc
  Azert ahhoz eleg elvakultnak kell lenni, hogy valaki azt mondja szerinte jobb a gazdasag Magyarorszagon, mint nyugateuropaban 😀 Nezegessen szamokat, ne a sajat elettapasztalatai alapjan gondoltakat hangoztassa.
  PS: ha netan külföldi cegnel dolgozik, mondjon fel es menjen a mav-hoz magyarkodni!
 • külföldimagyar
  🙂
  Látom, alakulnak a vélemények. Sok itt az olyan ember ahogy látom, aki egy alternatív jelenben él – mármint azok közül is, akik (állítólag) külföldről kommentelnek. Na nem baj, előbb-utóbb nekik is beleér a bilibe a kezük, ez csak idő kérdése.
  Ahogy V+ írja, mindenki úgy kezeli a kelet-európaiakat -kivétel nélkül- ahogy ő írja, és maximálisan kihasználják őket. Ha ma mivel ambíciózus vagy, és túlteljesítesz, holnap 2x annyit adnak. És ez így megy, amig nem kapitulálsz. Vicces ugye? – Annyira nem. Ez a kapitalizmus. Az erőforrások kihasználása. Igen: az emberi erőforrásé is.
  Ahogy Porthosz írja – az ukrán határnál az ukránokra cserélik a magyarokat, úgy Svájcban kelet európaiakra a svájciakat.
  Döntse el mindenki, hogy ez a rendszer, és a trend mennyire jó.
 • külföldimagyar
  Valaki írta:
  Mosolygás Magyarországon: Az első 5 évemben amikor kijöttem,és néha hazamentem, és otthon a búvalbélelt kedvetlen eladókat láttam, ugyanazt gondoltam, mint amit itt is írt valaki, hogy “bezzeg nyugaton, ott mosolyognak”… Merthát: “mi az, hogy nem mosolyog, ha elvállalta a melót… stb…”

  Ezt ma MÁSKÉNT látom, és érzékelem: Tudod mi a reakcióm ma? Az, hogy pontosan úgy jó az a fapofa, ahogy van. Tudod miért? Mert ŐSZINTE. És nem sértődöm meg a fapofán. Elfogadom, hogy rossz napja van, vagy éppen ő is ki van zsákmányolva. Ennyi.
  Itt “a fejlett nyugati demokráciában” pedig igen: még a mosoly sem őszinte.

  Tényleg nem írok többet már.

 • Nicholas

  “De akkor a magyar mit csináljon? Dolgozzon a minimálbér feléért hogy versenyképes legyen az ukránnal?”
  Talán képezze magát és akkor nem kell minimálbérért dolgoznia.
  “Én sem örülnék neki ha hirtelen megjelenne itthon mondjuk 100 ezer jól képzett külföldi programozó akik ugyanazt ugyanolyan jól elvégzik mint én, csak épp megelégednek a minimálbérrel”
  És honnan teremne annyi? Mindenhol hiány van belőlük. De egyébként a válasz ugyanaz, mint az előző esetnél. Legyél te a jobb a többi 100ezer programozónál és meg fognak fizetni.
  Egyébként Zabalintnál a pont. Miért kellene, hogy ugyanazért a melóért nyugaton 20szor annyit keressenek, mint máshol? A mostani 2-3-szoros különbség is bőven sok.
 • Nicholas

  Nem, te tévedsz. A globalizáció többmilliárd embert emelt ki a mélyszegénységből és többek között a magyarok is igencsak jól jártak vele. Aki nyugatra ment, nagyobb lett a bére, aki meg maradt, annak szintén. Pont hogy a globalizáció vesztesei egy törpe kisebbség (kb a fejlett országok munkásosztálya).
  Egyébként megnézhetik most, mennyire jön el a kánaán a brexittel. Pont annyira, mint a Trumpra szavazóknak Trumppal 😀
 • usespanner
  ,
  “A globalizáció nyertesei törpe kisebbségben vannak és a társadalmi folyamatok ezt jól mutatják is.”

  Mármint melyik állítással nem értesz egyet:

  – a briteknél teljes a foglalkoztatottság
  – egy brit szaki netto 800.000 Ft-ot keres
  – egy brit család a globalizáció következtében bármit megvehet Kínából fillérekért
  – egy brit nyugdíjas hátsóját a román Lucián fogja tisztába tenni (szabad munkaáramlás)

  Ettől még persze igazad lehet, hogy a bevándorlással riogatni nagyon is egyszerűen lehetm, még ha nincsenek is mögötte valós érvek.

 • Matek
  Szerintem is rossz a globalizacio, ezert

  – le kell zarni a hatarokat, hiszen a globalizacio a hatarokon jon at; amugy is az a termeszetes allapot, ha az emberek be vannak zarva egy meghatarozott korzetbe

  – a hatarokat a jelenlegi orszaghatarokra ertem, hiszen osidok ota a jelenlegi orszaghatarok jelentik a termeszetes korlatjat az emberek szabad mozgasanak

  – idegen nyelvet tanulni tilos, felejteni kotelezo; az idegennyelvtudas a globalizacio melegagya

  – kizarolag a jelenlegi orszaghatarokon belul lehessen arut, szolgaltatasokat cserelni; ha a te orszagodban nem fedezi fel valaki az internetet, az elektromos aramot, az autot vagy a kereket, igy jartal: ha eddig nemzetkozi piacra tudtal ertekesiteni, igy jartal

  – ha felfedezne valaki megis az internetet az adott orszagban, kulfoldi honlapok latogatasa tilos; kulfoldi irok konyvei, kulfoldi filmek, kulfoldi zenek, (elfogyott a hely)

 • Józsi
  Én azt látom, hogy a nyugati országok a saját társadalmi katasztrófájukat halogatják sikeresen a magas bérek miatt beáramló munkaerővel. A képlet egyszerű: drága a lakhatás és emiatt nem alakulnak családok és nem születik elég gyerek. Az oktatás is elérhetetlen sokak számára mert lehet, hogy ingyenes csak a kölök havi költségét nem tudja kitermelni a két szülő. A bevándorlókkal ezt el lehet ódázni és a big lové miatt jön a képzett ember is. Ez kezdődött valahol a nyolcvanas években itt Európában. Jól megfigyelhető, hogy az átlag melós bevándorlók második generációs gyerekei lesznek Mohamed prófétái mert ők azok akiknek telejsen nyílvánvaló, hogy itt nem lesz német/angol/amerikai álom. Ha engem holnap megvernek a helyi suhancok azt ordibálva, hogy rohadék bevándorló széjelcseszted az országunkat akkor én igazat adok nekik. Ebből a rengeteg szegényből nagy probléma lesz még itt.
 • G

  “Azért ez nem ilyen egyszerű.
  Én a Jászságból származok, és ott sorra rúgják ki a magyar munkaerőt a gyárakból és hozzák helyettük az ukránokat mert azok kevesebbért dolgoznak és annak is örülnek, mert amiből itthon egy magyar nem él meg tisztességesen, abból Ukrajnában még nagyon jól elél az ukrán otthoni családja.”

  Ezt így értem, de ha valaki nem tömegszálláson akar lakni hanem saját albérletben nem “kutyakonzervet” akar enni, szórakozni is akar stb akkor nem lesz neki olcsóbb itt az élet mert ukrán.
  Tehát akkor elmegy az előny. Természetesen ha bevállal olyat amit Ukrajnában nem (6 ember a szálláson szar kaja stb), akkor nem csoda ha tud spórolni.

 • Kiszámolónak
  Mester!

  Nem erről meséltél nekünk! Hogy lehet ez? Nem az van, hogy nincs kereslet és a semmibe építik a gyárakat? 🙂

  villanyautosok.hu/2020/10/21/ennyi-penzt-meg-soha-nem-termelt-a-tesla/

  Nyugi, tudom hogy sosem ismered el hogy nem érted Tesláékat.

  felkészül: Bitcoin 🙂

 • Kiszamolo
  Tényleg ettől kellene megszédülni? Egy 432 dolláros részvény kemény 76 centes eredményt ér el? Úgy sikerült 331 milliós profit, hogy 398 millió jött be a co2 kreditből, vagyis az autógyártás még mindig veszteséges? Ha sikerül a mostani rekord kiszállítást még szerény 35%-kal megfejelni, akár meglehet az a darabszám, amit 2018-ra ígértek be? 2020-ra 2 millió darab lett ígérve, plusz 1 millió önvezető taxi (2019 után ez 2020-ra csúszott át.)
  A 74 milliós világtermelésből talán lesz félmillió a Tesláé idén? Innen már tényleg nincs messze a világuralmi cél.

  Ezek a számok csak a Teslához képest “szép” számok, bármelyik másik autógyár szégyellné őket és fényévekre vannak az álmoktól, amit a befektetők megálmodtak.

  A részvényárakhoz képest meg egyenesen döbbenetes rosszak. A 790 ezres gyártói kapacításnak maximum a 60%-át fogja idén kihasználni a Tesla, a megrendeléseket éppen ezért két héten belül tudja teljesíteni szállítással együtt (ha nem kell hajó) és csak az elmúlt hónapban kétszer kellett árat csökkenteni Kínában. Ez sem éppen a kereslet burjánzását mutatja.

 • Migri

  Nekem csak az furcsa, hogy 10 éve vagy külföldön, és még mindig a pénzért.
  Most akkor vagy éhbérért takarítasz (nem tartom valószínűnek), vagy elfolyik a lóvé, vagy neked semmi sem elég.
  Azt írod nyugdíjra nem maradsz. Nem sok az egy kicsit egy olyan helyen amit nem szeretsz?
  Furcsa nekem, hogy Magyarországon jobban érzed magad, de az életed 20-25%-át beáldozod a pénz miatt külföldön.
  Én is lassan 10 éve vagyok itt, havi 1 millió Ft. körül tudok megtakarítani, plusz azt még fialtatom is itt-ott.
  Ha valami jobb munkád van, akkor ennyit nyilván te is félreraksz.
  Persze nem vagyunk egyformák, én a magam részéről 100 millió felett már biztosan nem maradnék, de ahogy látom az ismerősöket, ennél jóval kevesebbel is beérik és hazamennek, ha ott jobb a lelküknek.
  Senki sem fogja visszaadni ezt az időt, 83 évesen Füreden Porschézni már nem lesz az igazi. 🙂
 • IDSx
  @zabalint Magyarországon rengeteg minden a gyenge minöségü kommunikációs skillek és az alapvetö konfrontáció kerülés miatt totálisan hatékonytalan. Persze hogy is tanulhatná ezt meg az ember, amikor 18-25 éves koráig olyan oktatási rendszerben ül, ahol nincs interaktivitás? Majd ez után is pályakezdöként is azt látja: jobb ha kussol…

  Sajnos a reakciók is tipikusak itthon, tökéletesen leképezödik a nagypolitika: aki nincs velem az ellenem + azt nézem ki mondja és vele épp mi a bajom, nem azt hogy mit és miért.

 • IDSx
  hasonló jutott eszembe mikor valamelyik burgenlandi politikus korlátozni akarta a régióban müködö vállalkozásokban a külföldi munkaerö (magyar, szlovák) arányát. Mivelhogy az a helyiektöl vesz el munkát! Az se zavarta, hogy ezeket a munkákat 95%-ban egy osztrák már el is felejtette hogy kell elvégezni, annyira degradál neki.

  Ugyanez a britek. Lehet szidni a k-európaikat, de egy született britet nem fogsz látni mosogatni, raktárban pakolni…de addig se kell elmenni: egy kis konyhasarok burkolásával sorban 5 magyar szaki röhögött ki. Mert ö aztán 100m2 alatt nem. Meg hát ez kis munka ugye. Meg itt fizetös a parkolás.

  Egy ukránokkal dolgoztató cégben viszont a szakik simán elvállalták. Minöségi munka lett, nem mentek le közben 10x cigizni (kiszámlázva ezt munkaórába) + eltakarítottak maguk után. Magyar szakiktól ilyesmit egy ideje el se várok már…

 • IDSx
  @V+ eléggé biliben a kéz, hogy pont 2 olyan országtól vártok el bármiféle társadalmi kultúrát, akik kvázi egy világháborúig vitték az übermensch mentalitásuk. Az osztrákok még egymást is utálják (tartományi dialektusok elég jellegzetesek)…cserébe el is van végezve a munka rendesen, profin, veletlen se legyen problema, hagyjon a fönök/kollega/ugyfel beken.

  Ahol a bratyizás, a jópofizás, meg az itthon megszokott kozossegi értékek fontosak ott nagyjából hasonló a GDP termelés hatékonysága és az elérhetö életszínvonal is. Nem tudom, ennek a tenynek minek ekkora feneket keriteni. Ha meg zsoldosnak megy ki valaki es ugyis hazajon majd a penzzel mit erdekli a kinti tarsadalom?

 • Hiteles András
  “A gazdag gazdagabb lesz, a szegény szegényebb.” ez egy egyetemes “törvény”, a Bibilai is sokat foglalkozik vele.
  Ha most egyenlően elosztanánk az összes pénzt 5-7 éven belül nagyobb különbség lenne az emberek között, mint most.
  A gazdagság (és a szegénység) szokásokból és gondolkodás módból áll. Ha valakinek szegény szokásai vannak (sokat TV-zik, vagy céltalanul netezik), vagy szegény gondolkodása (én sosem leszek gazdag de nem is akarok, mert a gazdagok csalók), akkor mindig is szegény lesz és hát ugyanez fordítva….:)
 • külfölimagyar

  Ha van csalad/gyerek, az bonyolitja a helyzetet… Nem (csak) en dontok a hazakoltozesrol, hanem mas szempontok is jatszanak.
  Amugy nem takaritok, 😉
  Soha nem mondtam, hogy nem a penzert vagyok itt.


  Szaz szazalekban egyetertek azzal, amit irtal.

 • speki
  Úgy látom, hogy vannak itt kölföldimagyarok- V+ akik szeretnek nagyokat mondani.
  Ausztriában dolgozva 15-év után jogosultságot kapsz az osztrák nyugdíjra. A minimum nyugdíj jelenleg 1200-euró (ennyi elérhető) és ezért 8.5 évet kell munkában töltened a többi 7.5 évre elegendő ha biztosított voltál, pl. táppénz, munkanélküli.
  Tehát 15-év elegendő ahhoz, hogy a magyar nyugdíj többszörösére jogosultságot szerezz.
  “Fél órán keresztül üldözték”
  Ez is egy hatalmas kamu!
  Este 11-körül, születésnapi bulin kiálltunk az utcára úgy 8-10-en, kettő perc alatt ott volt a rendőr és meg kérdezte, hogy történt-e valami… majd jó szórakozást kívánt. Volt más hasonló eset is amúgy ami felkeltette a rendőrök figyelmét és rögtön lépek.. Vigyáznak mindenkire.
  Oktatás, orvosi ellátás. na ezek miatt is jobb kint.
  A másik, ha valakit nyakon vágsz valamiért, akkor élete végéig fizeted neki a fájdalom díjat.
 • Karcsika
  @külföldimagyar
  2020-10-21 at 20:14
  “Sok itt az olyan ember ahogy látom, aki egy alternatív jelenben él”
  Nézd, mindenkinek vannak saját tapasztalatai. Te a te tapasztalataid alapján ítélsz, ahogy mások is a sajátjaik alapján ítélnek. És mindenkinek igaza van. Van akinek rendes a szomszédja, van akinek nem, van aki jobban érzi magát kint, van aki nem. Mindenki a “saját nyugatán” él. Ráadásul jelentős különbségek vannak az egyes nyugati országok között is (svájc meg szerintem pont teljesen más is mint a többi).

  Miért gondolod, hogy a te tapasztalataid az egyetlen igazak, hogy te tudod az egyetemes igazságot és aki nem úgy látja mint te, az vak? Nem lehet, hogy ez nem ilyen egyszerű?


  2020-10-22 at 03:23
  “aki nincs velem az ellenem + azt nézem ki mondja és vele épp mi a bajom, nem azt hogy mit és miért.”
  +1, ez engem is nagyon zavar, a tartalomra és észérvekre már senki sem figyel.

 • eBehozhatatlan
  Ez nem igaz. Egyrészt miért lenne nagyobb 5-7 éven belül, és miért nem lesz akkora így, mint szétosztás után lenne? Aztán a vagyont szétosztjuk, de a kapcsolati tőkét nem tudod elosztani, ami szintén sokat számít. Az egyenlő állapotról indulás az első generációban elméletben szétválogatná az ügyeset és a szegény mentalitásút, de a második generációban is? A gazdag gyereke a jobb oktatás, jobb körülmények, több lehetőség, alárakott lakás mellett tényleg azért jár előrébb, mert jobb? Vagy mert a szülei jobbak?
 • eBehozhatatlan
  Négyszer annyit keresek, mint anyám, de egy rozsdás szeget sem örökölök.
  Mennyi idő alatt hozom be, azt a kollégámat, aki 100k nettóval kevesebbet keres, azonos tapasztalat mellett (aka jobb vagyok), de egyetem alatt kapott saját budapesti lakást és páréves audi a3-t. Ha mondjuk egy picivel jobban is osztom be a pénzt? Hogyna borul ez a felzárkózás (vagy fokozódó lemarad), amikor ő majd még örököl is egy hatalmasat?

  Ennyit erről a szegény mentalitás / gazdag mentalitás hülyeségről.

 • Szabolcs
  Kapitalizmus, globalizáció:
  Szerintem nekünk eddig jó volt, hogy volt/van, aztán persze már visszatart, mert van olcsóbb máshol.
  Na, de nem is ez a lényeg, amit be akartam dobni a közösbe.
  Kb. 30 éve stoppal jártam külföldiában, mert a diáklét és a 300USD valutakeret (amiről páran itt biztos nem hallottak, vagy csak legendának hiszik) ezt adta ki, ha nem 1 hétre akart menni a nyári szünetben valaki.
  Szóval egyszer egy belga pár vitt el, dumálgattunk, erről arról, közölte, hogy most, hogy leomlott a berlini fal, majd az ő töküket is szorongatni fogják a tőkések, mert nincs példa, amitől tart a pénz… Kimondottan személyesen is fájlalta, hogy véget ért K-Európában a kommunizmus. Hippi volt a lelkem, vagy időutazó 🙂 Szóval a kapitalizmus addig tud barátságos lenni, amig van mitől tartania, és ha ez megszűnik, vagy a nép nem figyel, a nyakára ül a többségnek.
 • Zabalint

  Azt vedd észre, hogy a normál állapot az, hogy nincsenek vámok, mindenféle protekcionizmus vagy vámszabály ehhez képest korlátozó jellegű.

  Viszont ezektől függetlenül, sokkal fontosabb tényező, hogy olcsóbb, gyorsabb lett a szállítás, az információ áramlás ennél is sokkal gyorsabb, ezért ezek a korlátozások a természetes információ és áru áramlás ellen hatnak. Ebben az állapotban már igazad van abban, hogy a vámszabályok jobban meghatározóak, ide viszont természetes módon jutottunk, és nem valamiféle szabályozással, épp a szabályozás az, ami lassítja, de meg nem akadályozza a globalizációt.

  Az itthoni építőmunkás bére a triplázódással is sokkal alacsonyabb az USA beli építőmunkáséhoz képest, de ez egyébként épp egy kevésbé mobilis terület, hiszen míg az irodai rabszolga dolgozhat innen az USA piacra, az építőmunkás nem.

 • Kiszámolónak
  A 790 ezres gyártói kapacításnak maximum a 60%-át fogja idén kihasználni a Tesla, a megrendeléseket éppen ezért két héten belül tudja teljesíteni szállítással együtt (ha nem kell hajó) és csak az elmúlt hónapban kétszer kellett árat csökkenteni Kínában. Ez sem éppen a kereslet burjánzását mutatja.
  Megteheti, mert sokkal olcsóbban gyárt Kínában, vagy szerinted mi a túrótól nő a nyereségessége a gyártási kapacitás felfuttatásán túl? Ezt a 790 ezres marhaságot honnan vetted? 🙂 Ennyi kapacitás összesen nincs üzemben jelenleg. Ha kicsit is igaz volna bármi abból amit mondasz akkor nem épp most vezették volna be Kínában a 3. műszakot és nem épülne 2 gyár szted a semmire. Istenem, nagyon vicces vagy, igazi fafejű hőbörgő. Az megvan hogy a fél világban nem is lehet kapni még jelenleg?? Sedélamcsi, se India stb..Szerinted van még tér a piacon?Ráadásulkisautókkalhasonlítodössze az m3,y eladásoka.
 • Zabalint

  A programozók piaca viszonylag globális, a idejönne 100 ezer jól képzett programozó, akkor vagy ők is hamar megkapnák a hazai béreket, miközben 100 ezerrel többen dolgoznának Magyarországon a szakmában, mert a multik ide hoznának egy rakás projektet, nem pedig az ittenieket szorítanák ki, vagy bebizonyosodna, hogy nem is annyira jó ez a 100 ezer ember. Előbbiből valószínűleg te is jobban jönnél ki. Egy jó programozó Indiában is megkapja a magyar bért, vagy legalább megélhetési költséghez igazítva ugyanazt.
 • Tamás

  “Egy ukránokkal dolgoztató cégben viszont a szakik simán elvállalták. Minöségi munka lett, nem mentek le közben 10x cigizni
  (kiszámlázva ezt munkaórába) + eltakarítottak maguk után. Magyar szakiktól ilyesmit egy ideje el se várok már…”

  Ezt itt volt magyarhonban, esetleg a fővárosban?
  (nekem is lenne egy hasonló meló + kis fürivel, ha normálisan melóznak)

  Kösz

 • V+
  Én speciel azért írtam, hogy mástól is olvassátok, hogy kint sincs aranyból a kerítés, mert itt sokan azt gondolják. Nem beszélt itt félre a másik külföldi magyar.
  A pénz nekem nem minden, pont ezért nem maradok itt örökre. Nem akarok itt lenni bármi áron. Ha eljutok arra az anyagi szintre ahova vágyom, otthon is boldogulok, csak nem kell rá évtizedeket várnom, ahogy otthon lenne.
  Az a munka van elvégezve rendesen amit a bevándorló elvégez helyettük. A túlóra pl. nekik szentségtörés, ilyen a munkamorál. A német precizitásról hallottam mendemondákban, de ez itt Ausztria, ez nem jellemző. 🙂 Jóléti ország most még. Az unokáitok már nem fognak ráismerni az országra. Idősebbektől mindig hallom, hogy 20-30 éve mennyivel jobb volt. Nos munkaerő volt mindig, csak bizonyos szektorokban derogál dolgozni az “őslakosoknak”, ezért jöhettek a bevándorlók. A kormány és a média itt is kábít.
 • Spartan
  @V+

  “Van ahol hátrány, mert azt gondolják, biztos hamar lépni fog egy jobban fizető helyre.” vs “Ha pedig nem tetszik, majd jön a következő, van bőven szabad munkaerő. ” remelem erzed az ellentmondast ebben.
  “Ha valahova jelentkezem ahol magyar a HR-es vagy a vezető, nem hívnak be” ertem, rossz nyugaton is, a magyarok miatt. Ez zsenialis.
  külföldimagyar
  Es a mas orszagokat ekezoknek annyit, hogy “minek ment oda”. Nem az orszag hibaja, hogy nem erzed ott jol magad, hanem a tied. Vagy eleve neked valo es megtalalod a szamitasod, vagy beilleszkedsz, alkalmazkodsz, vagy nem jon ossze. De nem az adott orszag fog alkalmazkodni a te lelki vilagodhoz, ezt azert tisztazzuk. Klasszikussal zarom, ha nem tetszik a nyugat, akkor “el lehet innen menni”.

 • Spartan
  @külföldimagyar
  “Sok itt az olyan ember ahogy látom, aki egy alternatív jelenben él – mármint azok közül is, akik (állítólag) külföldről kommentelnek. Na nem baj, előbb-utóbb nekik is beleér a bilibe a kezük, ez csak idő kérdése.”
  Itt eleg is a mellebeszelesbol, mindenki ir valamit, senki se hiszi el. Kezdem en: nevezz meg valamit, amit elfogadsz tenykent, hogy en Angliaban elek es dolgozom. LinkedIn profil? Angol szam es felhivsz? A ceges email es arrol en valaszolok? Aztan utana nincs mellebeszeles.
  “vagy éppen ő is ki van zsákmányolva.” Klasszikus. Akkor tegyen erte, ez a kapitalizmus lenyege. Te egy ceg vagy, a sajat erdekeid menten mozogsz, az uzletben is ezt nezd, nem a jaj mi lesz ha tobbet kerek, vagy felmondok. Fentebb irtam, hogy meg kell erteni a jatekszabalyokat a sikerhez.
 • Unemployed
  A brit nettó 800.000 nem olyan sok, ha az óvoda havi több százezer, az albérlet 1000 font, tömegközlekedés 300 font, stb.
  Arról beszéltem, hogy bevándorlás nélkül a 800.000 nettó 1,3 milla lenne (forintban) és jóval olcsóbb lenne a lakhatás.
  Az persze igaz, hogy ezért olcsó az Aldi meg az iPhone, meg hogy a külföldi orvos és ápoló gyógyítja, de a lakhatás és a napi megélhetés, amivel rendszeresen szembesülnek, ott pedig a bevándorlástól egyértelműen romlott a helyzet.
  Az is igaz, hogy épp az angol az alaptermészete szerint legkevésbé befogadó, szinte ösztönösen elkülönül mindenkitől (kivéve, ha gyarmatosítani kell, mert ahhoz nagy az érzéke) és pont ők kapták a nyakukba a legnagyobb bavándorlási löketet, csak idő kérdése volt, hogy ezt mikor fogják megszüntetni.
 • Migri
  En nem tudom te hol es mennyit voltal Angliaban, de barmelyik Tescoba, Sainsbury’s-be, Waitrose-ba bemesz, 70-80%-ban feher Britek pakoljak a polcokat, ulnek a penztarban stb. Ahol nem, ott is inkabb afroamerikaiak, pakisztaniak, indiaiak, de ok is mar itt szulettek.
  Aldiban hallok sok kelet EU-s akcentust, de mashol ez nem jellemzo.
  Meg dolgoztam is polcpakolokent reges-regen par honapot Tescoban, ott pl. (London mellett kisvaros) csak es kizarolag feher Britek voltak minden munkakorben.
 • Kiszamolo
  Most vitatkozzak azzal, hogy te mit vélsz tudni? Nézz utána, mennyi a kapacitás. Nem hasból írtam.

  Egyébként vicces vagy. Nincs ennyi kapacitás, de bővült a gyár és két műszak van. Hahó, az a kapacitás, amit keresel.

  Pont 12 másodperc googlizás elég hozzá, hogy összeadd a fermonti 490 ezres kapacitást a kínai tavaly év végi 150 ezerrel, amit idén több lépcsőben bővítettek. Q2-ben is már 690 ezer volt a kapacitás. Nem egy nagy agysebészet.

  De ezt az idióta témát itt abbahagytuk, nem fogod ezt a topikot is ezzel a marhasággal szétoffolni.