CSOK használt lakásra

A legújabb támogatás a CSOK-kal vásárolt ingatlanoknál az illeték-elengedés, ami bizony 4%, ez hasonló kedvezmény, mint az 5% ÁFA visszaigénylése, csak használt lakásra is igénybe veheted.

Mostantól mindenki, akinek legalább egy gyereke van, CSOK-kal fog lakást venni az illeték miatt, ha eddig nem használta el a CSOK-ot, vagy legalább egy olyan gyereke van azóta, akire még nem vett igénybe támogatást.

Elég nagy a kavar a fejekben, hogy ki kérhet CSOK-ot és ki nem. Ami persze nem csoda, mert talán már ötször átírták a CSOK-ot azóta, hogy megjelent.

A használt lakásokra kérhető CSOK-ról itt van maga a törvény.

40 éves kor alattinak kell lenni: ez nem igaz, ez arra vonatkozik, ha nem meglévő gyerekre akarod felvenni, hanem megígéred előre, hogy majd később szülsz még egy-két gyereket. Akkor kell legalább az egyik félnek 40 év alattinak lenni.

(A babaváró hitelnél pedig 40,99 év a korhatár a nő esetében, de az egy teljesen másik tészta, csak sokan összekeverednek a sok támogatás között.)

Csak házasok igényelhetik: megint nem igaz, ez megint csak a megelőlegező támogatásra kell alkalmazni. Egyedülálló szülők is igényelhetik, ha ők nevelik a gyereket vagy gyerekeket. (Szintén a babaváró hitelnél elvárás a házasság.)

Nem lehet az ingatlan X millió forintnál drágább: ilyen kitétel sincs a törvényben.

Nem lehet X nm-nél nagyobb az ingatlan: ilyen sincs a törvényben, minimális méret van megadva négyzetméterben (három gyereknél például minimum 60, illetve 90 nm lakásnál és háznál.)

A vásárlás előtt kell megigényelni: legkésőbb 180 nappal a vásárlás után kell megigényelni, de a kapott összeg csak a vételárra vagy a megvételre fordított hitel törlesztésére használható. (Építésnél van megkötés, hogy csak a használatbavételi engedély kiadása előtt lehet igényelni, de az most nem témánk.)

CSOK kölcsönt csak három gyerekre lehet igényelni és csak új ingatlanra: ez is téves, már két gyerekre is lehet igényelni kamattámogatott CSOK hitelt, két gyereknél 10 milliót, 3 gyereknél 15 milliót és használt is lehet az ingatlan.

2022 közepéig lesz CSOK: ez is téves, ez a dátum a falusi CSOK-ra van megadva, nem a normál CSOK-ra.

S bár ez nem témánk, de szintén állandó vita tárgya, vajon mennyire van jelen a CSOK az ingatlanpiacon? 2016 és 2019 között majdnem minden második új ingatlant CSOK-kal vettek meg (42%-ukat, hogy pontos legyek), a használt ingatlanoknál 11% volt ez az arány. 2016-ban még csak 20.755 folyósítás volt, 2019-ben már 34.232. Év elejéig 135 ezer család vette igénybe a CSOK-ot.

Share

76 hozzászólás

 • SingleDad
  Üdv.
  Meglévő gyermek után, aki közös nevelésű (válás után pl heti váltás), egyedülálló szülő igénybe geheti a csok-t?
 • Varázspálca
  Te érted, hogy miért fújják tovább az ingatlanlufit?
 • Laci
  Sok olyan vásárlás volt eddig, hogy járt a csok, de nem kèrtèk?
 • eHáz
  Nézd meg például Novák Katalin vagyonbevallását.
 • Topfly
  Érdemes azonban nem elfelejteni az elidegenítési és bentlakási kötelezettséget 10 évre. Manapság egy átlagos házasság nem szokott ennyi ideig tartani és egy CSOK-os lakással macerásabb a válás.
 • Babavárót felvettük!
  “Sok olyan vásárlás volt eddig, hogy járt a csok, de nem kèrtèk?”

  Nekem a kérdés inkább az, hogy mennyi csok igénylés volt, ahol nem járt volna, de bevállalták a gyereket pluszba. 1 gyerekre bagót adnak, az nem érdekes 2 gyereket 8 évre, 3+ gyereket 10 évre lehet bevállalni, tehát még minimum 4 év mire bedőlnek az elsők, akik bevállalták a gyereket, de végül meggondolták magukat.

  Vagy nagy buzgón “megcsinálták” a 3 gyereket a pínzért, aztán majd nyomoroghatnak.

  (Természetesen nem a pénzügyileg és családtervezésileg tudatos emberekre gondolok, mint a jelenlévők, ez kb az 1%, hanem a nagytöbbségre)

 • Kmiki

  Nem akarjak fujni de nem tudnak mit tenni.
  Az epitoipar az az egyetlen olyan nagy iparagi szegmens, amit direkte nagyon gyorsan tudnak befolyasolni hazai palettarol (itthoni munkaero), lenyegi kulso behatas nelkul (nem kell semmilyen hozzaadott ertek), az orszag jelentos lakossagi hanyadat megszolitva (a magyarok sajat ingatlanban akarnak elni) kimutathato gazdasagi rovidtavu elonyokkel es nem utolso sorban eros politikai uzenetet is hordoz.

 • Kiszamolo
  babaváró, az előző pénzszórásban (fészekrakó) az esetek negyedében nem lett meg az előre beígért gyerek vagy gyerekek.

  napi.hu/magyar_gazdasag/szocpol-a-vallalt-gyerekek-negyede-nem-szuletett-meg.685306.html

 • Ricky Gervais
  Akik nullara harmat vallaltak azok nagyon kevesen vannak azt tudom. 3-400-an.
 • Jasminite
  Hogy meddig fújják?
  Talán végtelenségig nem lehet ösztönözni a pénzzel, ahogy tavaly év végén is elérte már azt a szintet, hogy nem nőtt olyan ütemben a lakás ár, ahogy az elmúlt években és kezdett beállni a kereslet-kínálat egyensúly, köszönhetően sok másnak is a piacon. Addig alacsony kínálat mellett volt hatalmas kereslet mindenre, bármire.
  Ha egyszer megszűnik ez a támogatási forma akkor mi lesz az építőiparral, lakásárakkal, mert a támogatási összegek már már csillagászatiak.
  De el tudom képzelni, hogy jövőre, választáskor még tovább emelnek az összegeken, ahogy emelkednek a lakásárak.
  Ördögi kör, ahogy a monetáris politika az alacsony kamatokkal.
  Csakhogy a 0% kamat alatt már erősen csökken a piaci stimulus.
  Ha úgy kívánják, árilag felülről nyitott, végtelen mennyiségű pénzt lehet önteni a CSOK rendszerébe.
  Az infláció, Forint hitel, mind-mind az eladósodottság mellett szól.
 • Jasminite
  Kiszamolo
  2020-10-19 at 20:03
  babaváró, az előző pénzszórásban (fészekrakó) az esetek negyedében nem lett meg az előre beígért gyerek vagy gyerekek.
  napi.hu/magyar_gazdasag/szocpol-a-vallalt-gyerekek-negyede-nem-szuletett-meg.685306.html

  Meglátásom szerint a CSOK-ban jóval magasabb lesz a meg nem született gyerekek száma. Ugyanis az évezred eleje óta nagyban megváltoztak a párkeresési és párkapcsolati szokások.
  A szocmédia, a hatalmas kínálat, kísértés mindenkinek elérhető, Tinder és társai, amik mind, nem a tartós, békés, hosszú éveken át tartó családi létet vetítik előre.

 • Viktor
  Miklós, a PayPal egy másik undorító húzásáról is írhatnál egy cikket, ami főleg az eBay eladókat, vagy más devizában PayPal-on pénzt fogadókat érint. December 16-tól ugyanis:

  “A3.2. Egyenleg átutalása
  Az A3.2.1. szakaszban bevezettünk egy díjat a PayPal-számlájához társított, egyesült államokbeli bankszámlára irányuló átutalásokra vonatkozóan.

  Átutalás közvetlenül egy egyesült államokbeli bankszámlára
  3,00% (feltéve, hogy pénznemváltás nem szükséges**)
  Ha egyenlegét a számlájában megadott pénznemtől eltérő pénznemben veszi fel, akkor a fentieknek megfelelően átváltási díjat is felszámítunk.”

  Lefordítom: ha eddig USD-ben kaptad az eBay-es kifizetéseidet, és azt átutaltad teljesen ingyen a Transferwise USD számládra (ezzel kikerülve, hogy a PayPal váltsa neked forintra természetesen ultraszar árfolyamon), az mosantól 3%-ba fog kerülni. HÁROM százalékba.

 • Hiteles András

  Szerintem annál jóval több család lehet.


  Most már 1 gyerekre is megéri majd a CSOK.
  Ha nem teljesül, akkor is ptk szerinti büntit kell fizetni. Ha a gyermek nem teljesülése nem érinti az illeték kedvezményt, akkor sokan fogják így csinálni….

 • Karcsi
  Bocsánat, de hogy van ez a “lidegenítési és bentlakási kötelezettséget 10 évre” dolog?

  Valaki kijön ellenőrizni időnként , hogy én lakok-e bent vagy hogy megy ez?
  Vagy elég ha az állandó lakcímem a lakás címe?

  Egy kérdés még: Ha jelenleg külföldön dolgozok (egész családdal együtt), akkor gondolom a CSOK egyik kívánalma, hogy hazaköltözzek és ott fizessem az adót. Vagy vannak olyan jó fejek, hogy maradhatok külföldön egy otthoni CSOK lakás tulajdonosaként ? (túl szép lenne.. )

 • Zoli
  Én úgy tudom, hogy nem is mindenki kap 0 gyerekre 10milliós CSOK-ot. Amúgy meg el tudom képzelni, hogy majd elengedik egy részét akiknek nem jön össze a vállalt gyerek vagy majd nem lesz rá büntetés.És akkor majd milyen nagylelkűek lesznek.
 • sokfa
  hello, vki osszeirna / tudna fejbol, h nekunk mennyi jar akkor ha jan 1-el veszunk hasznalt v uj kecot?
  40 alatti par, meglevo 2 gyerekkel, harmadik gyerek nem lesz, csok/szocpolt nem vettunk fel, anno nem jart.
  nem elso lakas lesz.

  mostmar eleg volt h en csak tejelek. akkor megvesszuk a 4-ik lakast is:D jol keresunk, hitel szinte ingyen.

  koszi.

 • Szandra
  Sziasztok!

  Mi történik ha felveszük 3 gyerekre a CSOK-ot (még egy sincs) és nem tudjuk visszafizetni? Viszi az Állam a házat? Letiltják a fizetésünk 30%-át? Vagy mi lesz ilyenkor?

 • Jani
  Mi van akkor, ha minden létező kedvezményt kihasználok CSOK Baba váró… Hitel támogatást… Ígérek két gyereket, de végül egy lesz csak? Köszi!
 • Valdez
  Mindig mosolygok amikor otthon Mo-on panaszkodnak a 4%os ingatlan adó miatt /én is panaszkodtam annak idején mikor ki kellett fizetni/. Itt Spanyolországban közjegyző zsíros jutalékával 8-10%-a az ingatlan értékének. Egy normálisabb kis lakás min 150-200.000+euró. És évente ingatlan adót is kell fizetni. Most készülök venni egy kisebb aparant túristák fogadására a Kanári szigeteken és az adó simán lesz 12.000euró plusz Csak az adó.
 • bobo
  Fontos, hogy 2018 óta meglévő ingatlantulajdon mellett is igénybe lehet venni a CSOK-ot, addig max. 50% tulajdonrészed lehetett. Emiatt korábban sokat kellett trükközni, ha pl. örököltél korábban, de nem ott képzelted el az életed, viszont megválni se szerettél volna az ingatlantól.
 • Ricky Gervais

  Kifejezetten emlékszem erre a számra, de nem találom a forrást. Viszont amit találtam, az sincs messze ettől.

  2019 végéig 117.000-en vették igénybe a CSOK-ot 353mrd értékben.
  Az érintettek 10%-a vágott bele gyerek nélkül.
  Közülük 81% két gyereket vállalt be, vagyis a maradék 2280 ember vagy egyet, vagy hármat vállalt, de sajnos erről nem szól a cikk. Ha azt mondjuk, hogy fele-fele, akkor 1000 család vett fel nullára hármat.

  Érdekesség, hogy 34,6% vette fel úgy a támogatást, hogy nem csak a meglévőkre igényelték.

  Ez 40482 család.
  Ebből 23884-en EGY
  15788-an KETTŐ,
  809-en HÁROM plusz gyerekkel számolnak.
  Ha mindenkinek bejön a dolog, akkor 57.887 gyerek fog születni a CSOK “miatt”
  Adjuk hozzá a nullára vállaltakat: 19440+1140+3420=24.000
  Összesen tehát 4.310.818 Ft-ba kerül egy CSOK bébi.

  novekedes.hu/elemzesek/hanyan-kertek-gyerek-nelkul-csokos-penzt

 • Kiszamolo
  Életvitelszerűen a támogatással vett ingatlanban kell élned 10 évig, ami azt jelenti, hogy más nem lakhat ott, neked viszont ott kell és bármikor ellenőrizhetig elvileg.

  Ergo külföldi munkavégzés szóba sem jöhet.

  Ha nem születik meg a gyerek, durva büntetőadóval kell visszafizetni a támogatást, de ez is benne van a törvényben. Ha nem fizetsz, adó módjára hajtják be.

 • Zabalint

  Ha az ingatlan nyaralónak minősül, akkor itthon is 10%, és szinte biztos, hogy van valami rendszeres helyi adó is rá.
 • Viki
  Én nem értem, ki az a hülye, aki 1-2 millióért bevállalja a 10 éves röghöz kötést. Még 10 millióért esetleg, de ugye a fő probléma az, hogy nagyon elszaladtak az árak. Nagyon sok helyen látom, hogy elköltenek 50 milliót házépítésre, közben meg ott a H-s vagy G-s rendszámú autó az épület előtt. Ez azt jelenti, hogy már most sincs pénzük az életre, és még akkor várhatóan 20 évig ugyanilyen kendács autóval kell járniuk. Nem az autó a baj persze, hanem az, amit jelez, hogy akkor semmire sem lesz pénz, és 20 évig senki sem lehet beteg, nem zárhat be a gyár, mindig lesz munka. A bérek meg közben 150-250 nettó között szóródnak. Ez kb. egy vicc, de úgy látom, hogy rajtunk kívül tényleg senkit sem érdekel.
 • Cluster
  3 gyerekembol 2 még középiskolába jár, az egyik 18 már. 2 gyerekre mehet még? Szocpolt vettem már fel 3ra, ezt le kell vonni?
 • eHáz
  Ebből sok következtetést nem vonnék le. 1M-s IT-s vagyok és egy 2001-es autóm van, H-s rendszámmal, mert egy havi fizetésemból több mint kettő teljes motorfelújítás kijön. Az autót 200k-ért vettem, az akkori havim feléért, mert az autó csak egy szükséges rossz nekem.
 • Ákos
  Van itt két fontos adat:
  ~4,5 millió lakás van:
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wde001b.html

  ~18ezer új épül évente:
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_zrs001.html

  Fentiek alapján 250 év múlva tud lecserélődni mind. Tartsa fel a kezét, aki 249 éves lakóházban szeretne élni… mondjuk panelben, ami a lakóingatlanok 25%-át teszi ki.

  Felteszem -a szavazatvásárláson túl-, a CSOK (mint eszköz) a lakáspolitika része is, még ha nem is gondoljuk megfelelőnek.

 • Kiszamolo
  Ákos, nem, a lakáspolitika része az 5% ÁFA, amit nem is vitat senki, pont azért, mert kevés lakás épül.

  Egy keresleti piacon tízmilliókat hozzávágni az emberekhez, hogy még nagyobb legyen a hiány, puszta butaság és szavazatvásárlás.

 • CSOK károsult
  A statisztikák a cikk végén, meg amiket itt linkelt valaki a komment részlegben valami egészen elképesztőek. Párommal együtt hálásan köszönjük pártunknak és kormányunknak, hogy a mi adónkból áraz ki minket az ingatlanpiacról, hogy meglévő sokgyerekes családok jól járhassanak.

  Pár éven belül ugyan tervezünk 1-2 gyereket, de a(z egyébként is hitel) babavárón kívüli rész az egyrészt aprópénz, másrészt úgyis beépül majd az árakba, nem nyerünk vele semmit. De legalább ha pár év múlva megszűnik a támogatás akkor rögtön bukom is a lakás értékén, cserébe a megvett lakásba betonoz 10 évre.

  Ha albiba kell gyereket csinálni, akkor inkább tesszük ezt nyugaton, ahol más a bérleti kultúra és más az EÜ, oktatási infrastruktúra… Ha véget ér ez az őrület még mindig hazajöhetünk majd normális áron sajátot venni (nyugati megtakarításból). Vagy ha éppen megtetszik kint, akkor nem is muszáj…

 • Apofisz
  CSOK ingatlan eladható / cserélhető (persze ez is röghöz kötés).

  De “elvileg” 3+2 évet lehet nyerni, azt nem tudom, hogy ilyenkor lehet-e külföldön dolgozni közben:
  bankmonitor.hu/cikk/hogyan-adhatunk-vagy-cserelhetunk-el-egy-csok-os-ingatlant/

  A “lepukkant autóról mint anyagi helyzet indikátor” csak annyit, hogy igen nagy butaság 🙂 Gazdag embereknek sokszor abszolúte mindegy milyen autójuk van, ha van egyáltalán. Ez a “menőzés új autóval” inkább csak a középosztály “wannabe gazdag” rétegre jellemző és az 80-as évek előtti generációkra. Saját ismeretségi kör alapján mondom ezt.

 • Puffogok
  pontosan, ez az autó figyelés butaság. Én is egy 98-as kis kocsival járok. Homeofficehoz nem kell mászkálni, belvárosban minden közel van. Bármikor vehetnék egy ugyanilyen olcsó autót.
  De… Abban igaza van a kollegának hogy ha 500 milla felesleges pénz ülne a számlámon akkor egy Porsche ülne a ház előtt akkor is ha sose használnám ki.
 • Yoda
  Szerintem 1-2 gyerekkel a CSOK továbbra is felejtős. A 10 éves röghöz kötés szerintem vállalhatatlan pár millió forintért, de persze mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mennyit ér az az opció, hogy 10 évig semmilyen körülmények között nem költözhet máshova.
  Hamarosan nagyon sok CSOK károsult lesz. Vagy azért, mert vissza kell fizetni a zsetont, vagy azért, mert olyan magasra mentek fel az árak, hogy nem is tudja megvenni a pár a kiszemelt ingatlant.

  Amúgy az illeték témához annyit, hogy akinek van kisebb lakása és venne egy nagyobbat a gyerekek miatt, annak sokat nem számít, mert az eladott lakás összege utáni illetéket vissza lehet igényelni.

 • eHáz
  Próbálom felidézni az ismerősök autóit. A jó anyagi helyzetű ismerősök általában régi, olcsó autókkal járnak. A jó autós ismerősből két féle van, egyiknek céges, a másiknak meg az autója a legértékesebb vagyontárgya (tipikusan bmw/audi), meg igazából az egyetlen értéke. Tulajdonképpen azért dolgozik, hogy legyen az autója. Közben 1M felett kereső ismerősök 1M alatti autókkal járnak többnyire. Talán egy 5 éves skoda octavia a legmenőbb, de az a srác az ingatlanpiac mélypontján bevásárolt és most fürdik a pénzben, fizetése 1.2M (IT PM).
  Közben a cégnél az asszisztens meg vett egy új autót, amikor örökölt 5M-t…

  Annyira sok ilyet láttam már, hogy egy menő autóról előbb gondolom, hogy vetítés, mint hogy pénzt jelez. Ha van is pénz, így hamar nem lesz majd. Akikről tudom, hogy megtehetnék pont ők nem teszik meg.

  A ksh statisztikák és az utak alapján sokan túlvállalják magukat.

 • L70

  Nálunk is kerekítési különbözet szinten van az autó (nettó vagyon 1%-a alatti értékkel) és még csak nem is tervezem a cseréjét.
  Lehet, hogy csak tudatos, hogy nem égeti a pénzét egy S rendszámú újban, amíg a lakhatást nem oldotta meg.
 • eHáz
  Igen, de ha 500 milla felesleges lenne, akkor nem az 50 milliós ház előtt állna.
  Mondjuk ha 500 milla felesleges, akkor az már sokmilliárdos vagyon feltételez, ott az autó már mindegy, matchbox…
 • Mindegy
  A kocsi értéke nem feltétlenül van összhangban a tulajdonos anyagi helyzetével. Van (magyar viszonylatban) marha gazdag ismerősöm, 10 éves tucatkocsival jár, meg nyomógombos telefonja van.
  Olyan családot is ismerek, ahol mindenkinek saját kocsija volt, amíg a bank el nem vitte azokat (egy maradt meg a 4-ből), meg csilli-villi telefonok, többmilliós esküvők, rongyrázás, márkás új ruhák, miegymás. A háttérben meg a fizetés után 5 nappal már a küszöböt rágták.

  Nekem sincs nagy értékű kocsim, minek is? Manapság egy 10-15 éves, jól karbantartott tucatkocsi szerintem mindent tud, amire egy átlag embernek szüksége lehet.

 • Bankárospityu
  “Nagyon sok helyen látom, hogy elköltenek 50 milliót házépítésre, közben meg ott a H-s vagy G-s rendszámú autó az épület előtt. Ez azt jelenti, hogy már most sincs pénzük az életre, és még akkor várhatóan 20 évig ugyanilyen kendács autóval kell járniuk.”

  Nem jelenti azt. Én is “fostalicska” autóval járok és van 8 db ingatlanom + jelentős értékpapír állományom. Nem mindenkinek fontos a jó autó. Vigyen el A-ból B-be és legyen megbízható. Az 500 ezres kocsimmal bármikor elindulok a tengerhez, mert van pénzem szervizelni és mindent megkap ami jár neki de egy centtel sem többet. Számomra a jó óra, jó kocsi, stb. nem jelent semmit. Miklósnak volt egyszer erről egy jó cikke. Ki számít gazdagnak és ki az aki annak látszik :).

 • kommentelek_én_is

  “Nagyon sok helyen látom, hogy elköltenek 50 milliót házépítésre, közben meg ott a H-s vagy G-s rendszámú autó az épület előtt.”

  Az autó csak egy tárgy, nekünk 100 milliós ingatlanvagyonunk van (egy lakás a 11. kerületben és egy ház a vasi megyeszékhelyen), mindez tetézve két gyermekkel. Kitalálod milyen autónk van? Egy “K”-s és egy “N”-es (mindkettő null-kilométeresen került hozzánk), amúgy meg kit érdekel milyen kocsival járunk? 🙂 Pedig pénzem hidd el lenne rá, de vegyek egy fókuszt 8.5-ért, vagy egy plugin-hybrid mondeo-t 12-ért, esetleg egy hibrid corollát 9-ért? Nevetséges, csak egy tárgy, amire a tesco parkolóban a suttyó rányitja a 30 éves Golf ajtaját, nekitolja a bevásárlókocsit stb…
  Majd a 40. szülinapomra veszek vmit…

 • Viki
  Félreértettétek ezt az autó témát. Nekünk 13 éves Skoda Octaviánk van, de nagyon jó téli-nyári gumikkal közlekedünk, és 70000 km-nél megkapta a vezérléscserét, és kb. 3-5 havonta összejön az olajcsere/szűrőcsere szerviz is.

  Azt viszont látni, amikor valakinek tényleg nincs pénze autóra. Senki sem viszi a gyereket szétrohadt 20 éves autókkal, amin látszik, hogy nincs karban tartva. Amikor a rozsdán már be lehet nyúlni két ujjal, füstöl a motor, és tél közepén slick nyári gumikkal jár. Ebből látni, hogy nincs pénze valakinek. Vidéken meg főleg, mert városban le lehet ugrani a kisboltba Suzukival, de minden nap ingázva senki sem viszi ilyen autóval a gyereket, csak ha rá van kényszerítve.

  Ne keverjük most bele a wannabe BMW, Audi és Mercedes tulajokat, nem róluk szólt a történet. Csak arra mutattam rá, hogy nagyon sokan be fognak dőlni a mostani háztulajdonosok közül,

 • Viki
  @kommentelek_en_is most látom, mit írtál. Akkor mi nem messze lakunk egymástól, és kb. ugyanolyan autónk van. Nekünk is K-s rendszámú, de gondolom a szombathelyi Spar mögötti réten te sem vennél 50 millióért most magadnak házat. Majd autózz el arra, és nézd meg, mi nőtt ott ki a kukoricaföldön pár év alatt az ingyenpénz miatt.

  Miklós, ma megint nem megy a kommentelés Firefoxból. Eddig már ment.

 • Zabalint

  Vagy csak trógerek.
 • Michaelknight23
  Én is ezt látom, hogy építik szarrá hitlezve a jó házakat, aztán 500 ezres fostalicskával járnak…. egy rohadt gazdag környékről beszélünk…nincs lóvé értelmes autóra…igen, itt vidéken kellene a jó autó, ha már napi 30-100 kilométereket járnak melóba…az megint másik tészta amikor 5-10 millas kocsikkal járnak, az is hitelre, de gumira már nem fusssa….4 havi nyereségemnél drágábbat nem veszek, nem vagyok én sem idióta…de egy 100 millás pecóhoz “illene” egy 1-2 milliós autó….
  U.i.: Aki meg vagánykodik a 100 millájával 200 ezres autóval, az gondolkozzon el azon, hogy hol van életveszélyben napi szinten, otthon, vagy az utakon a rengeteg barom között….én inkább elköltök 2-3 millát egy 2.5 tonnás kocsira, ha már megtehetem…de nem döglöm meg benne, ha elütök egy galambot…sajnos több “okos” vagyonos ismerősöm vagy közvetlen hozzátartozója halt meg az olcsó autója miatt…
 • Wanabe
  Majd, ha rátokhajtogatja egy jaszkarizós wanabe audis jampi az 500ezres guruló kopprsótokat, átgondoljátok, hogy lehet mégis megétre volna invesztálni modernebb autóba, ha már tellett volna rá….
 • Puffogok
  az arányok kb mindegy, annyi a lényeg hogy ha mondjuk egy vadiúj 50 milliós autó ára zsebpénz lenne, akkor az összes, aki azt mondja hogy mekkora butaság új autót venni bizony új autóval járna.

  Amíg meg kell nézni mire költ az ember addig nyilván a jól kiválasztott használt autó jobban megéri. De ha már telik rá…
  (És nyilván megvan az a réteg, akinek az autó tényleg csak egy doboz, az másik történet)

 • eHáz
  Nem értettük félre az autós témát, pontosan azt írtad, hogy H/G-s rendszámú autó áll az 50 millás háznál és jelzi, hogy már most sincs pénzük. A rendszám kezdőbetűje pedig nem utal karbantartottságra vagy bármi ilyenre, hanem csakis a korára. Nem azt írtad, hogy elhanyagolt autó áll ott. Nem félreértettük, hanem ezt mondtad.
  Azzal nincs gond, hogy nem ezt akartad, de akkor is ez sikerült.
 • Anita
  A 10 év röghöz kötés 5 év, a többi 5-re kérvényezheted pl. munka miatt a máshová költözést, igaz kiadni nem lehet addig a csokos lakást. Amúgy meg eladhatod és átviheted másik ingatlanra a csokot és a vele járó terhelést.
 • Yoda
  Köszi Anita, akkor ennek utána nézek, mert 5 év már nem vészes. Ha esetleg felmegy az ára, akkor szja miatt amúgy se adom el addig, ha nem muszáj.

  Kocsi téma, erős off elnézést: hétvégén volt interjú Lázár Jánossal, akinek a háza előtt egy Láda Niva állt 😀 (igen, tudom más másik kocsija..)

 • Ricky Gervais
  Az autó témához annyit, hogy 200 ezres autóval azért szerintem kevés ember jár gazdag környéken. A visszafogottabbak, mint jómagam is 2-3 millással gurulnak.
  Azt meg nem igazán hiszem, hogy a 4000 Fontért vett 12 éves 9 légzsákos GS Lexusomban életveszélyben lennék egy ugyanilyen új Lexushoz képest ami 25 millió Ft.

  Egyébként nagyvárosban, ahol az átlagsebesség 20km/h, szerintem majdnem tök mindegy miben ülünk, ha van légzsák meg némi gyűrődőzóna, akkor túl nagy baj nem lehet.

  Aki pályán meg a 8-as úton hasít naponta, az viszont tényleg hajtogasson maga köré valami rendes kasztnit, mert 120-140-nél valóban nem mindegy, hogy F Astra, vagy pár éves Passat.

 • Családfő
  A CSOK átvihető másik ingatlanra, nincs a fentebb többször felbukkanó teljes röghöz kötés.
 • Ferke
  Miklós ezt írod:
  “A vásárlás előtt kell megigényelni: legkésőbb 180 nappal a vásárlás után kell megigényelni, de a kapott összeg csak a vételárra vagy a megvételre fordított hitel törlesztésére használható.”
  Mi most pont ezt a 180 napot akarjuk kihasználni, de sajnos nem úgy megy a dolog, ahogy én azt előre elterveztem. Tényleg elég később megigényelni (falusi CSOK-ot 180 napig, a sima CSOK-nál ez úgy láttam csak 120 nap), de azt már a szerződésbe bele kell venni, hogy majd mennyit fogunk a vételárból a CSOK-os pénzből kifizetni. Ráadásul azt a pénzt én, mint vevő nem is látom, vagy az eladónak utalják direktbe vagy ügyvédi letétbe kerül.
  Az eredeti tervünk az volt, hogy kifizetjük a teljes vételárat, majd 180 napon belül megigényeljük a falusi CSOK-ot, a bank meg szépen utalja nekünk a támogatást. Mindez azért lett volna így, mert csak jövő tavasszal házasodnánk, de sajnos így nem megy.