Java képzés kezdőknek

Az alábbi levelet kaptam egy JAVA képzésről, ami úgy gondolom, hasznos lehet néhányotoknak. Mivel nem kerül semmibe írnom róla, íme a lehetőség, hátha valakinek segítség. A cégről nem tudok semmit, ha érdekel a téma, járj utána magadnak. (A cikkért nem kaptam pénzt még mielőtt.)

Á. N. vagyok, a Matritel Labs munkatársa. Cégünk olyan 5 hónapos Java programozó képzést nyújt, melynek végén az azt sikeresen elvégzőket el is helyezzük partner cégeinknél. Így gyakorlatilag rögtön munkába állnak junior fejlesztőként. A képzés érdekessége, hogy nem igényel semmiféle IT-s előismeretet, az oktatás egészen az alapoktól indul és angol nyelven zajlik, hogy a hallgatók már a képzés során elsajátítsák a szükséges szakzsargont. Főként a 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó emberek jelentkeznek karrierváltási céllal, vagy mert kiégtek az előző munkakörükben, vagy mert egyszerűen vonzóvá válik számukra a lassan mindent benövő IT-s világ.

Úgy gondoljuk, hogy a Kiszámoló blog olvasóközönsége számára is érdekes lehet, ha hall ilyen lehetőségekről, ezért ha lehetőség van rá, szeretnénk egy rövid cikk keretében megjelenni az oldalukon.

Az erre vonatkozó lehetőségekről várom szíves válaszát.
Share

82 hozzászólás

 • Bence
  5 hónapos Java képzés után még senki nem lesz programozó. A gond az, hogy először az alapokat kéne elsajátítani, és csak utána belemenni a Java részleteibe. Programozás elmélettel kellene kezdeni, azaz programozási nyelv független fogalmakat, számítógép működését, problémamegoldási képességeket, szoftvertesztelést, dokumentációt, és igen, alapszintű matematikai tudást kellene először megtanulni.
  A Java nyelv ismerete az pont a legvége, amikor már megvannak az alapok. Először olyan tudást kellene megszerezni, ami jó minden programozási nyelvhez. Látom, hogy ez a tanfolyam érint elméleti alapokat is, de ha az egész 5 hónap csak elméleti alapozásból állna, az sem lenne elég… Persze sok Java fejlesztőt keresnek a cégek, de nem olyanokat, akik 5 hónapos képzés után akarnak munkába állni… Sajnálom, de szerintem egy ilyen 5 hónapos gyorstalpaló után NEM fognak felvenni Java programozónak.
 • Bence
  Folytatás: megnéztem az oldalt leírását, ÁSZF-jeit, és nem ígér semmi olyat, hogy 5 hónap után Java programozóként bárkit bárhová felvennének. Szerintem egyszerűen NEM igaz, hogy 5 hónapos képzés után bárkit felvesznek programozónak. Megnéztem az előbb a Profession.hu-n, és nem találtam egyetlen olyan Java fejlesztői álláslehetőséget sem, ahová 5 hónapos képzés után felveszik az embert (min. 1 év szakmai tapasztalat azért kell mindenhová). Max. szoftvertesztelőnek, dokumentáció vagy súgó írónak vesznek fel ennyi idő után, programozónak NEM. De ha valakit felvettek ennyi idő után, akkor cáfoljon meg…
  A realitás: min. 2 év elméleti+gyakorlati oktatás (erős matematikai, elméleti alapokkal!), min. 2 év szakmai munkatapasztalat éles munkahelyen, na utána lehet valakire mondani, hogy junior programozó… És matematikai tudás kell, aki nem szereti a matekot, az ne menjen programozónak.
 • István
  Kedves Matritel Labs,
  a JAVA képzéshez biztosan nagyon értetek, de marketingből engedd meg, hogy elégtelent adjak, a “hallgatóinkról” részben azzal reklámozni magatokat, hogy “Jó kávé, jó képzés!” enyhén szólva is gáz.
 • Bence
  Folytatás utolsó pont: Amiket az oldal ír, hogy mekkora munkaerőhiány van fejlesztőkből, valamint hogy milyen óriási összegeket keresnek a fejlesztők: Igen, de nem az 5 hónapos képzést elvégzett “programozókból” van hiány, hanem az erős elméleti alapokkal rendelkező, min. 5 éves szakmai munkatapasztalattal rendelkező, angolul beszélő, csapatban dolgozó tudó, magát folyamatosan képző emberekből van hiány. és ők keresnek sokat, de ehhez hosszú évek kitartó munkája szükséges.

  Összefoglalva: igen, van kereslet programozókra, és sokat lehet vele keresni, de a cégek nem az 5 hónapos gyorstalpalót elvégezetteket keresik. Szerintem min. 2 évig kell tanulni keményen, mielőtt bármilyen komolyabb munkát lehetne vállalni (erős matematikai, elméleti ismereteket is kell tanulni!), utána pedig sok éves gyakorlat szükséges, és csak ezután jön majd a magas fizetés…

 • Mike
  Tökéletesen egyetértek Bencével, az 5 hónap szerintem az elméleti alapokra sem elég. Szakmabeli vagyok, interjúztattam nagy multinál is, elég elkeserítő a helyzet, pedig hozzánk nem “0” tapasztalattal rendelkező emberek jelentkeztek, hanem több éves gyakorlattal. 10-20 emberből alig akadt 1-2, aki megütötte a szintet. Nagyon kevés volt az is, aki fiatal volt -kevés vagy 0 tapasztalattal-, de láttunk benne fantáziát, ők mehettek a junior programba.
 • Gabo
  Egyetértek az előttem szólókkal. Annyit tennék hozzá, hogy ez az 5 hónap gyorstalpaló azokban az időkben volt elég, amikor még részletes programtervek születtek a kódolás előtt, a mai “agile” világban már kénytelen a kódoló gondolkodni is, mert nem teszi meg előtte más.
  A tesztelőket is megvédeném, mert ennyi gyorstalpaló után annak se jók – manuális tesztelőnek esetleg, akik elé szintén leteszik a tesztelési tervet lépésről-lépésre leírással. De 5 hónapos kurzussal fogalmuk sem lesz (“előélet” nélkül), hogy mivel lehet megszorongatni az adott kódot, hogy valóban hibát találjanak. A jó tesztelő kódoló is egyben, ha másért nem, akkor azért mert automatizálni nem fog tudni máshogy…
 • Sharkrider
  Itt nem arrol van szo, hogy az ot honapos kepzes utan valaki az Auchan blockhain rendszerenek foprogramozoja lesz nagy fizetessel.
  Nyilvan lehet matematikailag alapoztatni 3 evig, de egy gyorstalpalonak is van elonye. Nalunk a cegnel elszomorito, hogy a legtobb ember meg a faktorialis muveletet sem ismeri, legutobbi meetingen egy sumproductos kepletet irtam fel a tablara es el voltak hulve.
  Egy Scrum trening is 2-3 nap, nyilvan nem lesz az emberbol azonnal Ken Schwaber, de arra pont eleg, hogy az alapfogalmakat tisztaba tegyen, adjon egy alapot amire utana lehet epitekezni es reszt tudjon venni ilyen jellegu munkaban.
 • Lajos
  Segítene a bizalom kiépítésében, ha nem monogrammal mutatkozna be a cég munkatársa. Miért nem vállalja a teljes nevét? Amúgy érdemesebb a piacon lévő nagyobb neveknél futni egy kört elsőre.
  Pl. így néz ki egy normális bemutatkozó szerintem: greenfoxacademy.com/rolunk#mentorok
 • xyz
  Én tavaly végeztem egy el hasonló képzést, 3 hónappal később kezdtem el dolgozni (képzés vége után egy héttel volt az első kör, aztán 3 hónap volt mire felvettek, tehát nem a képzésen múlt). Eddig csak pozitív visszajelzést kaptam, idén elő is léptettek, elég jó fizetést kapok, tehát szerintem van helye ezeknek a képzéseknek. Nyilván van olyan része a szakmának, ahova nem felel meg az ilyen tanfolyamokat elvégző ember, de a 30+ fős csoportból talán 3-4 ember van, aki nem talált munkát. Illetve nagyon sok múlik az egyénen is, engem mindig is érdekelt a programozás, nagyon sajnálom, hogy gimi után nem ebbe az irányba mentem, viszont úgy érzem ha az ember elég energiát fektet bele, akkor nincs akadálya, hogy sikeres legyen. (van nálunk vezető fejlesztő, akinek szintén nincs diplomája, és küldődök is ismerik a nevét).
 • Kiszamolo
  Lajos, mint talán kiderül, ez egy nekem küldött levél volt, amiben arról érdeklődik, esetleg lehetne-e megjelenni az oldalon.

  Mivel nem a nyilvánosságnak szánta, ezért én írtam át a nevét a monogramjára, mert semmi lényegi információt nem hordoz, de esetleg nem szerette volna viszontlátni a nevét a blogon.

 • János
  nem ismerem a tanfolyamot, de nézzed ezt a munkaadó szemszögéből:
  – választhat egy “lutri” 1 éves gyakorlatom van ember és egy általa ismert képzési tematikán és remélhetőleg minőségbiztosításon átmenő ember között. Nem biztos, hogy rosszul jár. Ha beleszámolod, hogy egy ember felvétele, betanítása majd 2 hónap után a nem bevállás miatti elbocsátás milliós tétel, akkor megérheti neki egy 5 hónapos full kezdő, de ismert tanulmányi hátterű embert felvennie, aki még lehet motiváltabb hozzáállású mint az 1 éves.
  – SŐT sok esetben ezeknél a képzéseknél figyelembe szokták venni a fogadó vállalat stackjét, így hamarabb rábízhatnak olyan mukát ami már értéket is termel
  – az informatikáról tudomásul kell venni, hogy ott is vannak szintek, vannak olyan feladatok amit kezdőként is el lehet végezni
 • QTT
  Egyetértek az előttem szólókkal. Én 10 éve szereztem meg a diplomámat, mint mérnök-informatikus. (igaz egy percig nem dolgoztam benne, mert időközben rájöttem, hogy nem akarok napi min. 8 órát a gép előtt ülve dolgozni).

  Nem csak úgy beledobtak, hogy na ez itt a programozás. Eléggé karöltve futott a matematika oktatással és egymást egészítették ki.

  A másik, amiről az előttem szólók még nem írtak, de fontos. Az egy dolog, hogy programozni tanulsz, kell hozzá egy adott gondolkodásmód, amivel átlátod az egész programnyelvet, folyamatot. Mint a matematika is. Van aki jobban érti, van aki kevésbé. Nem elég a szorgalom. A gondolkodásmód nélkül is megtanulhatod a java nyelvet, de nem leszel igazán jó programozó. Nem lesznek olyan ötleteid, nem látod úgy át az egészet.

  Mostanában a csapból is az folyik, hogy ezzel fél millát keresel, ha bejössz az utcáról. Ez nem ilyen egyszerű.

 • János
  + Sajnos van egy olyan nézete is a dolognak, hogy megvannak szépen a fő-al-al stb vállalkozó szintek. Ilyen helyeken előfordul, hogy egyszerűen “hús” szinten emberfő/óra van eladva keretben. mivel nem ekzakt, hogy egy feladatot mennyi idő elvégezni, ezért az elszámolásnál annyi órát írnak rá amit még elhisz a megrendelő, több embernél több lehet a keret.
 • gertitorpee
  Ha nem túl drága vagy elfogadható a röghöz kötés, nagyszerű lehetőségnek hangzik mindenkinek aki érzi magában az elszántságot a karrierváltásra és a szeretne valami újat tanulni és utána munkába állni.

  Nem is értem hogy lehet egy jó ilyen híren, fanyalogni mint hogy valaki felnőttképzést nyújt egy hiányszakmában. Hahó! Már elmúltak az 1700-as évek, nem kell a CÉH jóváhagyása hogy valaki dolgozhasson. Majd a munkáltató eldönti milyen tudású embert akar felvenni.

  Nyilván másról szól mint egy 5 éves egyetemi képzés az ELTÉ-n. Ott egy csomó olyan dologgal megy az idő amire szüksége lehet egy mérnöknek de egy kódernek nem feltétlenül.

  Szerintem amúgy is változni fog a szakma. Egyre jobban rétegződni fog mint minden más (kőműves sem keres annyit mint az építész) és a mai programozó “álomfizuk” is csak egyre inkább a magasabb felelősségű munkakörökben marad meg.

 • Chip Csaba
  A programozás elsősorban szemlélet, és sokadik sorban matematika. 5 hónap intenzív képzés (800 óra) alatt simán lehet valakiből jó junior programozó. A többségből persze nem lesz, mert a többség nem programozónak való.

  Nem tudom mennyire igaz ez a sztori, hogy valahány 10.000 ITs hiányzik dehát elve a programozó az nem ITs. Másrészt például a miskolc székhellyel is rendelkező nagy szoftverfejlesztő cég (E-betűs) bruttó 300-ért keresi a pályakezdő – főiskolát végzett – programozókat. Ha akkora hiány lenne, akkor nem ennyiért keresné őket.

 • Balázs Csaba
  Elég sok olyan gyorstalpaló iskola van, ahol a végén munkát ígérnek. Ezeket általában “kötelező” elfogadni, sőt gyakran ingyenesek is. (Ingyen ebéd nincs, a támogató cég akár kepeztetni magának embereket).
  A blog szempontjából releváns, mert kitörni vágyó emberek járnak ide, magasabb fizetést ezzel lehet találni. De azért nem lesz belőlük IT-s.
  Családi gyemantboltunkat is reklámozzatom itt? 5 hónapos banyaszkepzes és azonnali munka Afrikában 🙂
 • kridli
  ha tényleg nem fizetett hirdetés, akkor nem tudom ezt miért hoztad le. Már elég sok ilyen cég van, postod is volt már a témában, és a post alapján ez a cég nem sokban különbözik a többitől. Most kaptak egy nagy olvasottságú ingyen reklámot, de nem látom az okát, hogy miért. Ha az első megjelenő ilyen cégnél lehozol egy ilyet pár éve, azt megértettem volna. De ez olyan, mintha az aktuális tesco reklámújságot postolnád (ingyen) mert küldött egy levelet a tesco. De persze a te blogod, azt raksz ki amit akarsz 🙂
 • Ákos
  Nem értek egyet -vel. Nálunk is van gyakornok program, simán lehet jelentkezni 5 hónapos tanfolyammal. Ettől senki ne várjon senior programozó fizetést, de elég jó kezdet.
 • V.A.Laki
  Nem attol rohad a szakma, hogy vannak gyorstalpalok. Regen is voltak, sot, voltak idok, mikor ez volt az egyetlen lehetoseg bejutni a szakmaba, hogy egy ceg vett nehany teremnyi szamitogepet, aztan eszukbe jutott, hogy szemelyzet is kene, felvettek erdeklodoket az utcarol (a 80-as evek elotti korra kell gondolni). Szerintem a “karrierprogramozasi” tobbetet art, ez a legyek fonok, legyek architekt, legyenek beosztottaim, legyen egy nagy kocsim, legyek en a jani dolog. Ha nem lenne benne annyi penz, tisztulna a szakma. A java elfogadhato elso nyelv, sem hatekonysag, sem nyelveszet szempontjabol nem izgi, szinte minden mas nyelvben is lehet java stilusban kodolni (terjengosen, unalmasan). Azzal egyetertek, hogy “talpaskent” kerulni egy ceghez nem leanyalom, a folyamatokat atlatni, hozzajuk tenni, barmiben alkudni eselyed sincs, te leszel a legpotolhatobb ember akire var valami alja munka.
 • Kiszamolo
  Kripdli, rengetegen kérdezik, hol tudnának programozni tanulni.

  Ha fizetősen hoznám le, utána kellene járnom, mit is adnak pontosan és a végén fizetnének érte egy marék rizst.

  Írni róla tartott 3 percig és nem került semmibe. Majd ti leírjátok a tutit, jó-e vagy sem. 🙂

 • ggaborr
  Jó, hogy írtál még egy ilyen lehetőségről! Kedves ismerősöm gyereke elvégzett egy ilyen tanfolyamot ügye nem ingyen, az egyik ilyen népszerűbb cégnél. Garantálták az elhelyezkedést, mint az általad ajánlott cég. Tizenvalahány diákból szinte mind sikeresen levizsgáztak, de 2-3 kivételével mind minimálbér alatti ajánlatokat kaptak a “partner cégeknél” (hivatalosan félnormás állások). Szóval ha van megalapozott, pozitív infód az itt reklámozott cégről, ne tartsd otthon.
 • daisy
  Én eredetileg biomérnökként diplomáztam, de “karriert váltottam” a programozás felé, amiben igazán megtaláltam önmagam (bár nem 4 hónapos képzésen). Biomérnökként nem mentünk bele programozás/algoritmus elméletekbe, mégis úgy tapasztaltam, hogy azon a területen, ami engem érdekel, ez nem jelent gyakorlatilag semmilyen hátrányt.

  A hazai bootcampek döntő többsége 4-5 hónapos képzést kínál, és igenis találnak junior fejlesztői munkát a diákok, szívják fel őket a cégek, és NEM csak a multik! Mivel folyton jelennek meg újabbnál újabb iskolák, ez azt jelenti, hogy éppen elég ennyi alapképzés, a többit megtanulják vállalati környezetben.

  Ez egy olyan terület, ahol különösen erős a lifelong learning koncepció, ha valaki nem képzi magát, akkor nem lesz piacképes, ennyi. Tök mindegy, hogy előtte tolmács volt, vagy kémikus, ha van ehhez a szakmához affinitása és szorgalma.

 • daisy
  Dolgoztam annál a cégnél a bp-i telephelyen, itt ennek másfélszeresét is simán megadják juniorként, ezért nehezen tudom elhinni, hogy Miskolcon ennyire keveset fizetnének :O

  Egyébként Java-t tanulni kezdőként, huh… :)) Értem én, hogy erre van szükséglet, mert enterprise nyelv, de az objektum orientált programozás, illetve a Java nyelv azért nem a legegyszerűbb kezdőnyelv, gondolom pont emiatt nagy lehet a szórás is, szívesen látnék jelentkezési, illetve fluktuációs statisztikákat az iskoláktól

 • Mate12345
  Mérnök infósként dolgozom, korábban tanítottam Java-t. Nem egyszerű nyelv, de 5 hónap intenzív képzéssel egy alsó junior-szint elérhető. Senkinek se legyenek illúziói, egy ilyen képzés után a monoton munkákat fogja csak megkapni (manuális tesztelés, dokumentálás, tesztesetek írása, kisebb funkciók, …) de ha valakinek nincs pénze/ideje egyetemre, innen is el tud indulni.
  Arra kell csak figyelni, hogy ha biztos munka ígéretével húzzák be az érdeklődőket, akkor semmiképpen sem szabad előre fizetni. Ráér, ha majd az első néhány havi fizetésből levonják. 😀
 • András
  ki a franc akar javát tanulni manapság? html5 a jövő..mindenki vált át.
 • Chip Csaba
  Nem gond mert nem hit kérdése. Természetesen Budapesten mindig magasabbak a bérek. Miskolcról bruttó 150-ért nagyon nem éri meg BP-re költözni, mert az bruttó 150-nél sokkal többet visz az albérlet meg az egyéb költségek. Nyilván erre gyúr az E. is.
 • Chip Csaba
  “ki a franc akar javát tanulni manapság? html5 a jövő..mindenki vált át.”
  Ezt inkább nem kellett volna…
 • Random okos
  Látom nem én vagyok az egyetlen akinek a kommentek alapján a CÉH ugrott be . Féltik egyesek a kis világukat 🙂
  A formális egyetemi tudásról annyit, hogy egy ötéves egyetemi közgazdász képzést le lehetne tolni 1-másfél év alatt a sok szar sallang nélkül. Mármint ha tényleg tanul az ember és nem italozik. Gondolom ez más szakmáknál sincs másképp.
  Namost erre azért sokan rájöttek és idő sincs rá. Nem számít már annyit a papír mint régen.
 • kronoszinklasztikus infundibulum
  @Sharkrider: nem mindenki blockchain foprogramozo!
  En ELTE progtervet vegeztem az evezredfordulon, amikor az internet nem volt epp mindennapos. Tok megalapoztak a matekot, de letezo (leimplementalt es szeleskorben hasznalt) programnyelveket nem tanitottak, meg a ‘malloc’ szo sem!!! hangzott el oktato szajabol. A melohelyen viszont nem a Stokes tetel bizonyitasat kerik (sot, meg matrixokat sem latni tul surun) hanem hogy programozzak. Razos kezdet volt. Ha visszamehetnek az idoben, egy intenziv, gyakorlatorientalt kepzesert szivesen odaadnam az egyetemen elpocsekolt eveket mondjuk az analizis tanszek eletebol.
  Mindamellett az 5 honap tenyleg a hihetoseg hataran tul van. Koztudott hogy programozohiany van, boven 10x folotti a bootcampeknel a tuljelentkezes, van hely az ugyeskedoknek es probalkozoknak a piacon. De a rendes programozo-szakmunkas kepzesnek igenis van letjogosultsaga.
 • mitel hentes

  Folyamirányításhoz konyító mérnökként nekem nem probléma feltérképezni egy vállalat folyamatait, látom egyben a rendszert, ami kevesek sajátja. Látom az egyes use-case eket is, amely megint csak kevesek sajátja. A programozás viszont nem érdekel, mert Pascalt tanítottak az egyetemen, és úgy láttam, semmire sem jutnék vele. Egyébként vezetőként dolgozom. Szerinted elmegyek egy Java tanfolyamra? Ez olyan számomra, mintha vízvezetékszerelést tanulnék az alvállalkozóm emberei helyett. Könnyebb lenne megoldani saját magamnak a problémát, de belőlem csak egy van, droidból sok, nem azért lettem vezető, hogy implementáljak.
 • naa
  és mások, túltoljátok egy kicsit azért…
  Az, hogy a mérnök-informatikus képzésben mondjuk a BME-n sok a matek, marhára nem jelenti azt, hogy arra a rengeteg matekra az egyszeri fejlesztőnek szüksége is lenne… Igen, egy mindenre bevethető/bármit magas szinten művelni képes, magasan képzett mérnöknek jól jön/jöhet, de hogy pont egy Java programozónak kellene erős matek háttér… 🙂
  Továbbmegyek, még komolyabb algoritmusok megírásának képességére sincs az égegyadta világon semmi szükség szerintem a mindennapi feladatokhoz.
  Azt kell vágni, hogy mire mit kell használni, hova kell nyúlni, mikből kell összelogózni a megoldást. Nem mondom, hogy ez jó dolog, sőt én pl. azért (is) nem vagyok fejlesztő, mert a sok sallang már régen se érdekelt.
  Az átlagnak arra jó a kemény matek háttér, hogy a diplomája bizonyítsa, képes nehéz dolgokat megoldani. A való életben középiskolás matek elég.
 • Névtelen
  @András Azért még a Cobol és a Fortran is velünk él, Java-ban pedig még jó ideig indulni fognak új, enterprise-szintű projectek. Az Androidnak is jelenleg a Java a fő nyelve. Egy masszív Java tudás (hacsak az Oracle nem produkál valami nagyon váratlant) még 10 évre biztos munkát jelent.
  Nem szeretem, amikor ezeket a “bootcamp”-eket túltolják (bárki bármit mond, egy jó egyetem piacképesebb tudást ad, amivel lehet technológiák között váltani. Egy ilyen képzés max egy adott technológiába ad beugrót), de ha a képzés “ingyenes” (az első párhavi fizetésből vonják le az árát), akkor ez egy jó lehetőség annak, akinek nincs lehetősége évekre beülni az iskolapadba és nem derogál neki pár hónapig/évig a programozós “aljamunka” (ami még mindig nagyságrendekkel érdekesebb sok irodista munkájánál).
  Csodát persze senki se várjon. Ha valaki végigbukdácsolta a matekot és nem tud angolul, ez sem neki való
 • Zabalint
  Hogy 5 hónap kevés-e, az attól függ milyen a képzés, illetve mihez mérjük. Ha ahhoz, hogy rengeteg fejlesztő gyerekkorában kezdett hobni szinten programozni, és mikor az első fizetett munkahelyén elkezd dolgozni, már legalább egy évtizednyi ilyen-olyan tapasztalata van, majd így kezd juniorként, akkor kevés. Ha azet nézzük, hogy egy 3-3,5 fél éves BSc-ben nincs nettó 5 hónapnyi használható tananyag (beleértve az alapozó tárgyak hasznos részét is), akkor akár lehet is sok. Mindenesetre én abban sem látok problémát, hogy konkrét programnyelvre mennek rá, mert konkrét programnyelven keresztül is meg lehet tanítani az alapokat, nem kell ehhez egy olyan oktató száraz előadása, aki életében nem fejlesztett, és azt az elméleti tananyagot sem érti, amit lead, de megoldja, mert úgysem mernek belekérdezni a hallgatók…

  Persze ettől még lehet szar a gyorstalpaló, sok közülük az is.

 • Kiszamolo
  A programozást nem tudom, de az biztos, hogy többet tanultam a szakmáról a másfél éves EFFAS-on, mint amit 5 év alatt magába szív az ember a BGE-en.

  A BGE anyagának 80%-át szerintem nyugodtan ki lehetne kukázni, mert semmi gyakorlati haszna nincs.

  Csodálkoznék, ha ez másként lenne az állami egyetemi programozóképzésen.

 • porthosz
  Kiszámoló:

  Valójában nincs is olyan képzés az egyetemeken hogy programozó. A történet onnan indul hogy a jó programozók a piacon dolgoznak, az egyetemek maximum örülnek mint boci a farkának ha egy-egy ilyen ember alkalmanként bejár vendég előadónak.
  Aki az egyetemeken tanít az vagy villamosmérnök vagy matematikus esetleg fizikus, de egyiknek sincs sok köze a programozáshoz (maximum ő is elvégzett vmi gyorstalpalós átképzést és aztán már programozást tanít).
  Nyilván ez nem csak az egyetem hibája, kénytelen abból dolgozni amijük van, meg amilyenek a tanári fizetések nem csoda hogy a jó szakemberek nem oda mennek.

  Természetesen egy 5 hónapos átképzés után sem lesz senki programozó, de elindithatja egy jó irányba. Az egyetemi képzés pedig alaposan túl van becsülve, én 15 éve végeztem a BMF-en, azóta programozóként dolgozok, max 10%-ot kellet belőle valaha is felhasználnom (de lehet csak 5%

 • Savantes
  Valahogy én sem igazán látom azt a problémát amiről az első néhány komment beszél, ez javarészt saját tapasztalat is: Sima SSC-ben dolgoztam karrierem első 4 évében majd 1.5 éve váltottam egy, az IT iparhoz sokkal közelebb eső pozícióra. Mielőtt felvettek egy folyamatban levő gazdindó levelező szakon, 1-2 rövidebb SQL kurzuson és egy 4 hónapos Java internship-en kívül más nem igazán volt a hátam mögött. Most épp megint váltok, 800k+ nettóért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez inkább tanácsadó pozíció, az effektív kódolás a munkaidő csak ~15, max. 20%-át fogja kitenni.
  Szerintem simán megérheti belevágni a fentihez kasonló képzésekbe.
 • jami
  Alapvetően az egyetemi képzésnek soha nem célja, hogy bejáratott tudással jöjjenek ki a kapun. Hanem az elméleti alapozás, a rendszerszemélet az adott tudterületben, kicsi határterületi kitekintés – az egyetem, jó esetben, nem szakbarbárokat képez, hanem értelmiségit.Ha valami, akkor a főiskolai képzés volt inkább gyakorlat, csak a folyamatos oktatási reformok már mindent átformáltak; plusz elég nagy a metszete az oktatói gárdának:t ugyanaz a tanár nem tanít kétfélét. Aztán már nincs is főiskola…

  Az egy másik vetület, hogy melyik képzés mit hoz ki a bemenő diákságból. Mivel a kimenetet erősen befolyásolja a bemenők tudása – egyre jobban érezni a közoktatás válságát – a felsőoktatásban; amihez társul a siralmas oktatói korfa+ az elmaradt bérrendezés miatti kontraszelekció.
  Motivált, jól képzett, ambicióval bíró hallgató jó szakember lesz. A baj azokkal van, akiknek a 3-ból valami nincs

 • Kiszamolo
  , amit én is tudok a saját szakmámban, annak 90%-át nem az egyetemen tanultam és amit ott tanultam, annak 90%-át soha semmire nem használtam.
 • S1M0N
  Mérnök informatikusként egyetemi végzettséggel dolgozok a szakmában.

  Gyorstalpaló képzéseknek bőven van létjogosultságuk, ezeket viszont én is túl rövidnek érzem. Kb. betanított szakmunkás szintig lehet ennyi idő alatt eljutni, ha lejár a technológiai stack “szavatossága” (a szakmában ez durva saccra kb. 5 év), akkor vagy átképez a céged, vagy kidob a kukába és felszippantja a következő tanfolyamról érkezett, frissebb tudású turnust.

  Persze iszonyat sok extra önképzéssel a majdani meló mellett rendesen is fel lehet szedni az alapokat, aztán az új technológiákat, de nem sok olyan embert ismertem akik ilyenre képesek lennének.

 • S1M0N
  Azt meg tudomásul kell venni, hogy a szoftverfejlesztés hype görbéje most jár kb. a csúcson, most vagyunk ott, hogy tényleg azt is már felszippantja a szakma, akit nagyon nem kéne. Ezek a gyorstalpaló képzések, meg a fizetett indexes hirdetések ennek kiváló jelei.

  Egyelőre áldásos a helyzet, a régióban használható fejlesztőket lehet találni a nyugati ár töredékéért, tőlünk keletre (India és térségében) viszont még mindig nem elég színvonalas a munkaerő, hiába olcsó. Ha utóbbi minimálisan is változik, akkor innen az alja munkák rövid úton el fognak tűnni. Bánat se akar majd magyar “betanított munkásokkal” kódoltatni 2-3000 forintos órabéren, ha Új-Delhiben már összegányolják hasonló szintre a szoftvert óránként 1000 forint alatt.

  folyt köv.

 • S1M0N
  Mint írtam itt még messze nem tartunk általánosan, de pl. freelancerként ha valaki próbálkozik, megtapasztalhatja már ennek az előszelét, ott tál rizsért dolgozó keletiek közt kell felküzdened magad. Simán lehet, hogy a mostani hawaii állapot 4-5 éven belül véget ér.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy senki ne menjen szoftverfejlesztőnek már, mert de, még van benne pénz, szerencsétlenebb sorsból lehet kitörési pont. De ha urban legendek miatt azon filóztok, hogy ott hagyjátok a korrekten fizető, általatok szívesen vitt szakmát, hogy belevessétek magatokat a “milliós fizus tutiba”, akkor azért ezt vegyétek figyelembe. A fák az IT-ban se nőnek az égig.

 • Ádám

  (Melyik egyetemről van szó? ha jól tudom többet is elvégeztél)

  De nagy általánosságban, az egyetemen megszerzett tudás 90% soha nem használjuk semmi, viszont ezen tudás anyagáltal kialakul egy olyan gondolkodás mód amivel már lehet valamit kezdeni az életben.
  (Én egyébként mérnök informatikus képzésen veszek részt, de beszéltem más mérnök kollegával is, hasonló az álláspontjuk)


  Ez a kijelentés nem igaz. Lehet hogy van olyan egyetem ahol így van, lehet hogy te ilyen helyen megfordultál, de nagy általánosságban ilyet én nem mernék állítani.
  Igenis vannak az egyetemen jó fejlesztők, vagy olyan fejlesztők akik a szükséges tananyagot jól át tudják adni. Gyakvezérek nagyrésze részállásban tanít az egyetemen mellette iparban is tevékenykedik

 • Pék
  Mi interjúztattunk embert, aki ilyen bootcampből érkezett. Egészen korrekt tudása volt, de látszott, hogy vannak teljesen sötét területek. Végül nem vettük föl. Ugyanakkor egyik haverom elvégzett egy ilyen sulit, és azóta is dolgozik, nem minimálbérért.

  Szóval helye válogatja, hogy jó-e egy ilyen junior “kóder” vagy sem. Én mérnök-info BSc-t végeztem, elsősorban számomra egy mérnöki szemléletmódot adott. A hiányzó gyakorlati piaci tudást meg folyamatosan tanulom, különben gyorsan kiesnék 🙂

 • Zabalint
  Én programozóként visszatekintve a következőket használtam azóta a BSc-n tanultaknak:
  – Adatbázis nagyon alapok, mert ezen a téren akkor még járatlan voltam.
  – Programozásból volt egy félév, ahol adatstruktúrákat tanultunk, ott is tanultam sok újat, ma is hasznosat.
  – Volt egy Java-s kurzus, ahol többrétegű alkalmazás fejlesztése volt a téma, alapoknak jó volt.
  – Numerikus matematika egy kis töredéke hasznos volt.
  – Nagyon alap algoritmusokat, illetve komplexitásukat tanították, az is hasznos volt.

  Amit közvetve talán:
  – Diszkrét matematikából volt pár témakör, ami szerintem gondolkodás fejlesztőként hatott, ehhez kellett persze a jó oktató (nagyon kevés kivétel egyike).

  Ez így kb. 5%-ot tesz ki, a többi számomra haszontalan volt. Ellenben sorolhatnám mi mindent lehetett volna még, és nem speciális technológiákra, hanem elméleti alapokra gondolok elsősorban.

 • komiszkölök
  okos: felti a fene. Szerintem ez amostani ugyanolyan, mint az a hullam volt, hogy majd az indiai kollegak mindent megoldanak olcson. Majd rajönnek, es atirjuk az egeszet rendesen, hogy müködjön is 🙂
 • Danka
  Hogy 5 honap alatt meg lehet-e tanulni programozni, arra a valasz, hogy nyilvan nem. De sok olyan feladat van egy projektben, amire nem kell jo programozo, eleg egy egyszerü copy&paste fejlesztö. Egyszer megmutatod neki, hogy kell formot csinalni, adatokat bekerni, validalni valami automatikus api-val, aztan tovabbküldeni a backendnek utana ezt le tudja masolni az összes többi menüpontnal. En programozokent kifejezetten örülök neki, hogy van ilyen ember is a csapatunkban, mert különben nekem kene ezeket csinalnom.

  Aztan hogy azutan akar-e jo programozo lenni, azt meg majd eldönti, ez a szakma mindig is autodidakta tanulason alapult. Viszont nulla alappal egy ilyen 5 honapos bootcamp segithet legalabb ramutatni a követendö iranyra, elindulni a szakmaban.

 • PPP
  Lassan 10 éve végeztem infósként, én is sokáig azt gondoltam, hogy az egyetemen kapott tudás teljesen felesleges volt,hogy munkahelyen fél alatt többet tanultam, mint egész egyetem alatt.
  Aztán az évek során, amikor olyan fejlesztő munkatársakkal találkoztam, akik nem kaptak felsőoktatási képzést (vagy nem szoftverfejlesztőit), akkor jöttem rá, hogy nem volt az az egyetem olyan haszontalan, mert a helyes gondolkozásra tanított meg elsősorban a matematikai témakörre gondolok. (diszkrét matek, algoritmusok, adatbázis tervezés stb…) Akik nem kaptak ilyen képzést azok általában jóval költségesebb kódot írnak (erőforrásigényesebb) és ez elég nagy különbség.

  Ennek ellenére, akinek nincs lehetősége egyetemre menni annak is érdemes egy ilyen képzéssel nekivágni a szakmának, a lényeg, hogy felvegyenek valahova, ott majd kitanulja az ember az alapokat és ha van igénye onnan mehet tovább.

 • Kiszamolo
  @ádám, BGE. A másik teológia, ott kevés pénzügyet tanítottak. 🙂
 • VJ
  Ugyanez a penzugyi vonalon mukodhet? A mar emlitett EFFAS program elvegzese utan milyen lehetosegek eselyesek?

  Egy Java fejleszto 🙂

 • lollerkopter
  lol, mi ez? aki programozást akar tanulni, az rá tud guglizni a képző cégekre is nem? 😀
  5 hónap alatt meg nem lesz senkiből semmi, de ezt már leírták többen is, na.
  minek is kattintottam? 🙁