Idegesség a tőzsdéken

Az elmúlt napokban kissé ideges hangulat alakult ki a tőzsdéken. Természetesen rengeteg lap harsogja világgá, hogy elkezdődött a lufi kidurranása. Azt nem tudjuk, mert mindössze annyi történt jelenleg, hogy ott tart az amerikai S&P 500 tőzsdeindex, ahol tartott december 14-én, vagyis mindössze visszaadta az elmúlt másfél hónap nyereségét.

Mondjuk az esés meredeksége elgondolkodtató, de azért még korai túl komoly tapasztalatokat levonni.

Ugyanez történt 2016 elején is, aztán gyorsan kiderült, hogy az sem a régen várt összeomlás kezdete volt. Azóta mintegy 37%-ot erősödött az amerikai tőzsde.

Mindezzel nem azt mondom, hogy most is így lesz, csak azt, hogy a szenzációs újsághíreknek megint nem érdemes felülni. Persze könnyen lehet, hogy most indult el a korrekció, ahogy ez 2000-ben is megtörtént. Akkor két évig esett az árfolyam, mint a kő és 2007-ig kellett várni a visszatérésre. (Hogy aztán elkezdődjön a következő válság azon melegében, de ez már egy másik történet.)

Szóval, annyit tudunk jelenleg, hogy van valami zavar a tőzsdén. (Aminek egyébként már régen ideje volt.) De hogy ez a kilenc éves emelkedés végét jelenti-e, vagy csak egy újabb átmeneti zavar, nem tudjuk. Néhány hét vagy hónap és sokkal okosabbak leszünk. 🙂

 

Share

132 hozzászólás

 • Én is akarok kommentelni...
  Nagyon nem örültem ennek a korrekciónak (kikényszerített a pénteki esés a SONYból), bár ennek már volt múlt hét elején is jele, nem pénteken kezdődött. De pénteken esett egy nagyot, tegnap pedig még duplázott az esés. Mondjuk érett már egy nagyobb korrekció, kezdő tőzsdésként (karácsony után kezdtem) is +40,5%-on voltam pénteken a SONY zárásakor. A profik hol járhattak már? Simán dupláztak egy hónap alatt gondolom.

  Ezzel kapcsolatosan lenne egy kapcsolódó kérdésem is:
  A stop loss beállítások azok pre market illetve post market ugye nem élnek(?). A papírok pedig pont ezekben az időszakban esnek mindig hatalmasat, market time már csak korrigálnak/csorognak inkább. Pl. ott a paypal, postmarket 15%-ot esett 1 óra alatt, onnan kapaszkodott vissza múlt héten, hogy tovább eshessen. Emiatt ha valaki a stopját berakta a paypalnál 10%-kal a napi záró alá, akkor így járt, nem sül ki a stopja?

 • Maki Verem
  Németországban – ahol dolgozom – 10% os fizetésemelés lesz idén. Ilyen se volt az elmúlt 5 évben. Valami (infláció ? ) készül.

  Meg választható lett – arányosan kevesebb bérért – a heti 28 óra munkaidő, de még teljes munkaidős állásnak számít.

 • AAA
  Én is akarok kommentelni…
  Beállítástól függ, úgy emlékszem IB-nél pl. be lehet állítani, hogy végrehajtódjon-e normál kereskedésen kívül is. Nagy parában amúgy nem ér a stop semmit, ld. CHF, kiszárad az ajánlati könyv, aztán úgy ugorja át az ordered a piac, mint a huzat. Ezek ellen csak Put opciók védenek meg, de azok meg mocskos drágák ha para van.

  Más:
  VIX (félelem index) tegnap +115%, ami még soha nem történt meg egy nap alatt. Szóval valami van, csak senki nem tudja mi.
 • Attila
  Miklós,

  Te inkább kivársz, vagy van az a szint amikor eladod?
  Állítsunk be stop-losst a nagy veszteségek elkerülésére?

 • Gábor
  2000-ben tavasszal indult a nagy esés, de nyáron még visszajöttek az indexek, és majd csak év vége felé kapcsoltak igazán esésbe. A mindeddig utolsó medvepiac kezdetén is egy hosszabb tetőépítésből fordultak le a vezető indexek a 2007.évi júliusi és októberi csúcsok után, 2008 januárjában.

  Látható tehát, hogy mindkét medvepiacot egy hosszabb tetőzés előzte meg. Most egyelőre nem látunk mást, mint ATH-k-ról egy masszív beszakadást. Ebből messzemenő következtetést még kár levonni. Nem fognak a végtelenségig zuhanni, mint a kő. Lesz visszapattanás, aztán majd meglátjuk.

 • Alfa
  A stop loss él, csak legfeljebb nem teljesül ha alá esik.
  Magyarul vagy piaci áras és akkor likvidalod magad ott ahova esett vagy fix áras és akkor vagy sikerül vagy nem.
  http://m.vakmajom.hu/?doc=stoploss
 • szocske
  Az a baj, hogy ha már túl sok a “háziasszony” a tőzsdén, akkor ezek a szenzációs hírek saját maguk öntenek olajat a tűzre, és a háziasszonyok elkezdenek menekülni.
  Nincs annyi pénzem részvényekben, hogy aggódnom kellene, és beszállni sem tervezek hatalmas összegekkel, ezért inkább kíváncsian, mint izgatottan figyelek 🙂
 • AAA
  @Én is akarok kommentelni…
  Bróker platformon elvileg be lehet állítani, hogy normál kereskedési órákon kívül is teljesüljön-e az order. De mint feljebb írták, nagy parában nem sokat ér a stoploss. (Ilyenkor csak a put opció véd meg, ha megvetted még a para előtt amikor még olcsó volt, ilyenkor már extrém drága.)


  Más:
  VIX még soha nem ugrott ekkorát egy nap alatt. Ma nagy csapkodás lehet.

 • Én is akarok kommentelni...
  Az a jó a stop lossban, hogy nagyon könnyen több kárt okoz, mint hasznot. Lásd. a fentebb említett paypal esete: piaci áras stop loss realizálja a 15%-os bukót, megmentve a felpattanásból bekövetkező +9%-tól. Aki fellélegzett ott a stop loss “jótékony” hatását látva, azt tuti a mentő vitte el egy órán belül, mikor látta hogy meredeken emelkedik a görbe mióta kiszállt.

  Valamiért én a stop lossról kb. annyi jót olvastam és hallottam eddig mint rosszat. Eddig egyszer próbáltam ki, hogy lássam hogy kell beállítani, erre az árfolyam nem felment? 😮

  Amúgy az S&P jelenleg éppen már szépet megy felfelé, és a Dow is lassan bezöldül a kezdeti pirosból. A Nasdaq pedig már szép zöld. Eddig ez egy hirtelen korrekció látszatát kelti (-6,5% két nap alatt).

 • biga
  Verem
  Hallod te hol dolgozol, hogy 10%ot emelni fognak a fizukon? Kuldenek oda egy oneletrajzot…Nallunk fent Eszakon alig 1%-1.5% ra ha szamithatunk…
 • százegy
  Már évek óta várják a kis-és nagyhalak ezt az esést. Ami inkább egy “kisebb” korrekciónak tűnik, mint zuhanásnak, legalábbis arányaiban. A közel jövő nem tűnik rossznak. Persze mindig csak egy idő után tudunk okosak lenni, a múlt ismeretében. A kötvényhozamok úgy néz ki, emelkedni fognak, ami kicsit visszavetheti a részvények iránti keresletet. Az is lehet, közepes és hosszú távon kicsit túlértékelték a “jövő várható eredményeit”. Egyelőre a világgazdaság rendben van, drámát nem érzek. 8
 • TenkesKapitány
  Vastagon a 200 napos mozgóátlagok alá került minden vezető index(a BUX még nem), jó lesz vigyázni.
 • SpurDisznó
  Kis volatilitás nem árt. Talán leizzadnak, akik tőkeáttétellel, hitelből tolják.
 • Kommentharcos
  Valakitöl hallottam pár hónapja (vajon kitöl?) a tökeáttételes termékek hátrányairól erre mindet eladtam.
  Milyen jó, hogy most nem kell izgulnom…
 • Én is akarok kommentelni...
  AAA: köszi a segítséget, túrom még a manualt. KBC-nél tőzsdézgtek, de mint írtam még nagyon amatőr módon, pár hónapja, és eddig csak olyat vettem ami felfelé ment, majd eladtam amikor még mindig emelkedett.
  Ideje megtanulnom ezt a stop loss dolgot is rendesen.

  Amúgy eltelt majd’ 2 óra a pre market időből, és kezd szépen emelkedni a forgalom szépen be is pirult minden. Időben már 2017. októberi szintnél járunk.. korrigál ez kérem szépen. Hol állunk meg vajh? Egy évet megyünk vissza vagy annyit nem? A nagyok nem vártak 8%-nál nagyobb esést amit olvastam. Most ebben a pillanatban (13:10-kor) -7,65%-nál járunk.

  Az Allergan (AGN) jó mérő lesz a mai napra: jó jelentést tesz közzé, olyan mélységekben van az ára, hogy ihaj.. de mire lesz képes ebben az ellenszélben?

 • Kolossváry Tamás
  Egy pillanatig azt hittem, hogy egy Bitcoin hívő posztját olvasom a Bitcoinról. Azok pont ugyanezt mondják, csak ők ugye hülyék.
 • Paprikajancsi007
  Szegeny bitcoin is megerezte. De nem baj,most lehet olcson vasarolni!
 • castorp
  Nagyon szimpatikus ez az “angol hidegvér”, de szerintem komoly további gondok vannak.
  Semmi jót nem ígér ugyanis a VIX index történelmi léptékű megugrása.
  Tegnap 115.6% (egy nap alatt), ma tovább emelkedik (eddig 24%-ot). Mindez arra utal, hogy JÓVAL idegesebb a piac, mint az első látásra kiderül.
  Kicsit több, mint másfél órával USA piacnyitás előtt a DOW 0.91% minuszban, a NASDAQ “csak” -0.51%
  Szóval a magam részéről irigylem a visszafogottan optimistákat…
 • Kiszamolo
  Irgalmatlan fárasztó már a sok bitcoin huszár, hogy bármiről van szó, mindig ugyanaz jut róla eszükbe: bitcoin.

  Lehet, hogy berakom a spamlistába a szót, aztán megszabadulunk rengeteg fárasztó hozzászólástól.

 • Zoli
  Segítsetek légyszives: melyik USD alapú SP500-as ETF-et érdemes venni, ami mellesleg visszaforgatja az osztalékot hogy a macerát és a kettős adóztatást elkerüljem?

  Kinek mi a tapasztalata? Hátha lesz jó beszálló pont az elkövetkező hetekben, hónapokban…

  Köszi előre is!

 • Kolossváry Tamás
  Akkor elmagyarázom nem fárasztóan. Ha egy 1600-as évekbeli tulipán ár buborék annyira hasonlít és meg is magyaráz egy mai jelenséget, akkor két poszt, amik szó szerint azonosak, annyi különbséggel, hogy egyikben részvényár szerepel, a másikban nem írom ide, hogy minek az ára, azok meg nem ugyanarról szólnak ám. Itt az anomália.
 • ügyvéd
  off:@Kiszámoló
  Már írtam a multkor: nyiss (meg) nekik egy (régi) coinposztot, ott bohóckodhatnak, máshonnan meg tűzzel vassal.
  on: Már kezdtem azt hinni, hogy a technológia felülírja az economiát, és nem lesz soha többé esés, de tévedtem úgy látom. Izgalmas időket várok.
 • Klapanciusz
  Epp most tervezek jelzalogot felvenni, vajon banni fogom, ha tenyleg itt egy par evig tarto lejtmenet? A feltetelek jok, kb 1% kamat (eurozona, 5ev fix), 80%LTV, a torlesztoreszlet kettonk fizetesenek kb 20%-a.
 • Én is akarok kommentelni...
  Ki fogtok nevetni, de nekem tök furcsa érzés egy ilyet megélni, látni és tudni róla, vagyishát na.. értitek remélem. A 2008-9-es válságból szinte nem fogtam fel semmit.
  Még nem érem fel ésszel, hogy ez a VIX pl. amit castorp említett az előbb mennyire is fontos, főleg a változékonysága: 15 perccel ezelőtt írta a hozzászólást, most így áll a dolog:
  49.21+31.90 (+184.29%)

  A tegnapi 115.6%-ot soknak tartotta, most meg nyitás előtt 184% felett jár.
  Tanulok ezerrel.

 • Kiszamolo
  Tamás, az egyikben valódi cégek valódi értéket képviselő papírjai szerepelnek, valódi bevétellel, eszközértékkel és profittal, a másikban egy kitalált pénz az 1450 kitalált pénzből, aminek semmi mögöttes értéke nincs. Se cégérték, se bevétel, se profit, semmi. Valaki kitalálta, másvalakik kitaláltak másik 1449 hasonló műpénzt, némelyek meg valódi pénzt adnak érte.

  Ez az apró különbség.

  De ezt már leírtam, nem akarok minden egyes alkalommal vitát nyitni róla.

  Parancsolj, csak a te kedvedért még egyszer: https://kiszamolo.hu/a_bitcoinrol_meg_egyszer/

 • gertitorpe
  KBC-n nincsen rendes nyitvatartási időn túli kereskedés, tehát csak a “rendes” nyitvatartási időben fognak teljesülni a stop-ok is és csak az akkori árszinteket figyeli.
  Az Interactive Brokersen van napon túli kereskedés de az külföldi szolgáltató.
  KBC-n nem ajánlom a túl gyakori kereskedést mert elég nagy a jutalék: 0.35% vagyis ha egy évben csak egy részvényt veszel és adsz el, máris 0.7%-os a költséged + a havidíjuk ami talán több is mint egy passzív ETF-é.

  Aki nem marginra tőkeáttéttel, vagy 3x ETF-el csinálja annak relative mérsékeltebb a kockázata is. Ugye relatív mert a részvény (ETF vagy nem) mindenhol a legmagasabb kockázatú termék. Csőd esetén előbb a kötvényeseket fizetik ki, a tulajdonosoknak nem sokminden szokott maradni 🙂

 • george
  Kiszámoló, arról mi a véleményed, hogy nekünk az S&P hozamát forintban korrigálva kell néznünk, ha itt költünk, és úgy nézve a dollárgyengülés miatt már jóval szerényebb a tavalyi hozam?

  Vagyis a szép hozamok, amiket írnak róla, messze nem ugyanolyanok, ha lefordítjuk őket az aktuális forint dollár árfolyamra.

 • Dörnyei József
  A részvények még mindig masszívan alulárazottak, semmi sem indokolja az esést. P/E 20 körül sok vezető részvénynél v. még alacsonyabb. Egészséges érték a 30. A jelenlegi környezetben ki tart easy access pénzt máshol, mint részvény?
 • F.Timi
  Zoli: A CSPX iShares Core S&P 500 UCITS ETF jó lehet neked. KBC-nél az euros változata már megvehető Amszterdami tőzsdéről. Ha írsz nekik, hozzáadják szerintem a londoni tőzsdén kereskedett dolláros változatot is.
  ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund
 • Én is akarok kommentelni...
  @Dörnyei József és/vagy Kiszámoló vagy bárki aki ért hozzá:
  Ha már tőzsdei posztról van szó, és előkerült a P/E…
  Az Amazon P/E-je most az esések miatt már csak 220 körüli, és ők a bezzeg cég a tőzsdén. A Teslát most hagyjuk, ott még sosem szerepelt más, mint N/A.
  Most ez tényleg azt jelenti, hogy ha az Amazon ára az ötödére esne, még akkor is lufi cég lenne? Többen javasolták nekem befektetésnek az Amazont korábban, én meg mutogattam nekik erre a mutatóra, és hogy mit olvastam/hallottam a Kiszámolón, és hárítottam a lehetőséget. Nem is bírt csak 75%-ot emelkedni az ára egy év alatt 😮
 • tip
  @Dörnyei József ezt mindig bírom, hogy “egészséges” érték. Meg egészséges ingatlanár, egészséges bérleti hozam, ennyit “illenék” kitermelnie, satöbbi.

  Egészséges dolgok a zöldségpiacon vannak. A tőkepiacon csak kereslet és kínálat van, egészség nincs.

 • Kiszamolo
  Én is, számomra az Amazon évek óta azt mutatja, mennyire nem érdekli a befektetőket egy cég haszontermő képessége.

  Az amazon olyan, mint a magyar csatár: remekül cselez, csak soha nem képes gólt lőni. Az amazon se képes soha normális profitot termelni.

  De szépen játszik, ezért szeretik a befektetők. De ez csak az én véleményem.

 • Endre
  @Dörnyei József A p/e ráta hosszú távú (~100 éves) átlaga az usában 16 körül van. Mire alapozod, hogy a 30-as érték lenne egészséges (főleg, hogy a pénzpiaci kamatok már emelkedni kezdtek)?
 • tnt
  @Dörnyei József:
  @Kiszamolo:

  portfolio.hu/vallalatok/meg-soha-nem-volt-ekkora-nyeresege-az-amazonnak.275445.html

  a hálóta, raktárak egyéb infrastruktúra felépítése sokba kerül .. talán kezd termőre fordulni …

 • Lexa
  Német fórumokon vannak, akik tudni vlkik, hogy mi történik a piacon: szerintük a jegybankok elkezdték emelni a hozamokat és abbahagyták (plunge protection team és társai) a részvénypiac tömeges felfelé manipulálását.
  A kriptopénzeket is a jegybankok tartották fenn, ezt tudták – hogy ezt abbahagyták, azt látjuk.
  És mit mondanak még, hogy mi készül? Á hitelpénzről nemesfém fedezetű értékpénzre való áttérés folyamatban van: minden a terv szerint halad. Ez a crash is része a tervnek.
  Nekem szimpatikus castorp véleménye. Nem szabad erőltetn a tőzsdét.
  Dörníwi József: nem alulárazottak a részvények, hanem túlárazottak (hamarosan már az államkötvény hozamokkal többet érsz el, mint részvények osztalékával).
 • random okos
  Ez csak egy spekakorrekció, arany alig mozdult valamit.
  Márciusban már emlékezni sem fogunk erre a három-négy közepes piros gyertyára.
 • Én is akarok kommentelni...
  Nocsak, elindult a kereskedés, és a watchlistem 2/3-a zöld, és nem is kicsit! Amit írtam indikátornak fent Allergen +2,65%-on áll, de a nagyok APPLE, EBAY, SONY, NETFLIX, NVIDIA mind-mind zöldek. Ok, ez pillanatkép, de most épp az S&P500, Dow és a Nasdaq is zöld.
  Ez a vihar szeme, vagy ennyi lett volna a korrekció? Mondjuk a -7,8% se rossz..
 • hemond
  @TenkesKapitány: s&p 500 MA(200) valahol 2530 pont környékén van szerintem. Te hol látod?

  (nem kereskedek technikai alapon, de ezt szoktam nézni)

 • Kiszamolo
  tnt, ezt halljuk már 20 éve. Hogy most építkezik, de majd hamarosan. Ha az eddigi tízszeresére is fog nőni a profitja, akkor is csak normál árazású lesz.
 • Kolossváry Tamás
  Kiszamolo: Valóban apró különbség, annyit magyaráz csak, hogy az egyik 60%-ot esett, a másik csak 10-et. Az, hogy kinek mi értékes, pont ugyanúgy szubjektív egy cég és termékei esetén is. Van akinek a cenzúrázhatatlan, lelőhetetlen könyvelés jelent értéket. Neked nem. Ennyi.
 • tnt
  @Kiszamolo: ez így van ezzel maximálisan egyetértek és a 20 év masszív veszteséget 1 negyedév nem ignorál … és a fontos, hogy ezt a nyereséges negyedévet fentarthatóan tudja-e vagy one off volt-e ….

  sokan ezeket a cégeket méregetik hagyományos iparágak P/E stb mutatóival holott ezekkel ez és tesla stb. nem értelmezhető …

 • PG
  Egy elemző a jelenlegi korrekcióról, és mi hajthatta “tovább” lefele:
  cnbc.com/2018/02/06/credit-suisse-deutsche-bank-fidelity-on-global-economy-stock-markets-sell-off.html

  Viszont a kötvényhozam-buborékról szívesen olvasnék egy bővebb magyarázatot, miért rossz, mit okoz(hat), mi hajtja.

  Egyik volt FED elnök is a részvény és kötvény buborékot említi:
  bloomberg.com/news/articles/2018-01-31/former-fed-chair-alan-greenspan-sees-bubbles-in-stocks-and-bonds

 • József
  Zoli: A CSPX USD változatát a londoni tőzsdéről nem fogja a KBC elérhetővé tenni (újra), mert elérhető volt eddig, pont most vették le. Csak az EUR-os van az euronext-ről.
 • 42
  Mindenem részvényben van. Itt ülök a lengedező szellőben, ami tömegpszichózis szagot fúj felém, és mások viharnak éreznek. Asszem iszok egy kávét, hogy felmenjen a vérnyomásom…
  Nem vagyunk egyformák. A tőzsdéhez erős idegek kellenek, és hidegvér. Inkább szól pszichológiáról, mint matematikai-logikai összefüggésekről.
  Mi lesz, ha mégis pofára esek? Különösebben semmi. Dolgozok, élek tovább.
  A szenvedélyt meghagyom a hobbimnak és a magánéletemnek.
  Ami most zajlik, inkább csak a vihar első fuvallata. Szerintem.
 • george
  > https://kiszamolo.hu/devizakockazat-erre-is-gondoltal/

  Megnézem a linket, de itt csak felhívod a devizakockázatra a figyelmet, viszont a netes videókban te is azt ajánlod, hogy külföldi tőzsdeindexeket vegyünk hosszú távra. Ez azt jelenti, hogy a devizakockázat ugyan jelen van, de úgysem nagyon lehet ellene mit tenni, ezért hagyjuk figyelmen kívül, és örüljünk a diverzifikációnak?

 • Kiszamolo
  george két eset van: direkt diverzifikálsz több deviza között, hogy ne csak egyben legyen a pénzed. Ekkor nincs árfolyamkockázatod, mert szándékosan van pl. 15 millió forintod, 50 ezer dollárod és 50 ezer euród. Nem számolgatod át naponta forintra a teljes összeget.

  Ha te alapvetően forintban akarod elkölteni a pénzed, csak átmenetileg veszel amerikai eszközöket, akkor van árfolyam kockázat.

  Ezért ha lakást akarsz venni három év múlva, még véletlenül sem teszed át a pénzed se euróba, se dollárba.

 • FoX
  Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem hittem saját magamnak. Múlt héten, amikor több cég is egész jó gyorsjelentést adott ki és mégis esett az árfolyama, megvolt a gondolatom, hogy ez profitrealizálás, és jön egy korrekció. De nem mertem megjátszani, nem voltam elég magabiztos. Viszont szerintem nem lesz pánik, legalábbis most még nem.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  “Ekkor nincs árfolyamkockázatod, mert szándékosan van pl. 15 millió forintod, 50 ezer dollárod és 50 ezer euród.”
  Azt hiszem ez egy örök vita (lesz) köztünk. HA a dollárt és az eurót forintért vetted akkor szerintem nincs igazad. Tökmindegy mibe tartod, ha forintot fektettél be anno, akkor nem számolhatsz másban mint forintban= futod az árfolyamkockázatot!
 • Daenerys Targaryenová
  Devizakockázatról: a morningstar.de weboldalon meg lehet nézni az egyes ETF-eknek különféle pénznem szerint számított grafikonját, köztük szerencsére magyar forintban is.

  morningstar.de/de/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00002D7X&tab=13