Prémium állampapír vagy állampapír plusz: állampapír-kalkulátor

Andor, minden php programozók legjobbika frissítette az állampapír kalkulátort, most már az eurós állampapírt is kezeli.

Használjátok egészséggel, hogy el tudjátok dönteni, milyen időtávra melyik állampapírt érdemes választani.

Ha akarod módosítani az értékeket (várható inflációs adatok, euró árfolyama, stb.), akkor tedd meg a számítás indítása előtt.

A kalkuláció elindításához nyomd meg a “Hozamok kiszámítása” gombot az adatmezők alatt.

Kitöltési útmutató a kalkulátor alatt található.

Share

48 hozzászólás

 • PGabo
  Köszi, főleg, hogy az évenkénti inflációt is meg lehet adni.
 • Rambo
  Faszájntos, de nem túl magas ez a keret, amibe itt az oldalon be van rakva? Jó nagy üresség van ott alul.
 • V
  Valaki nagyon optimista a 2025-os EURHUF arfolyammal 🙂
 • Zsolt
  Az alsó fekete sáv miatt nem látom a “3 éves PMÁP” -ot.
 • Duna
  Az oldal láblécével valamit lehetne csinálni, mert így kitakarja az információkat amik a képernyő alján vannak.
 • Ghi
  Az 5 éves P€MÁP-ra mintha nem működne a függvény.
 • D
  Valami totálisan dilettansoknak mint en szóló guide is jó lenne pl elmúlt 5 évben vásárolt papírok közül mi az amit egyértelműen el kell adni és melyiket kell helyette venni. Ez rajtam sokat segítene, mert sosincs időm kalkulálni. Tudom ez az én bajom, csak bedobdtam mint ötlet hátha valaki már vegigragta és pont tudja ezeket.
 • vezo
  Azt jol gondolom, hogy megerheti regebbi PMAP-ot eladni es venni helyette egy ujabbat? Olyan PMAP-ra gondolok aminek az ev vegen, decemberben van csak a kamatszamitasi idoszaka, vagyis oriasi kesessel koveti csak le a 2021-es magasabb baziskamatot, 10-11 honapnyi a reakcioideje. Igy akar meg az 1%-os visszavaltasi dijat is kitermelheti.
  (Persze ha evek multan gyorsan csokken az inflacio, akkor meg lehet visszasirjuk a decemberi fordulos PMAP-ot).
 • Hercegnő
  Andor, az Úr áldjon meg ezért! Nagyon szépen köszönjük <3
 • Ktamaa
  SPOILER: mindenképpen az 5 éves PMÁP
 • naa
  Ja, az alsó fekete “responsive footer” miatt nem látszik az alja kalkulálás után, vagy a gomb se, de a 3 éves papír eredménye se.
 • Andor

  Megírnátok, hogy melyik böngészőt, melyik verziót, milyen felbontással és op. rendszeren használjátok? A footer nem szabadna, hogy kitakarjon semmit, de ezek szerint van olyan variáció, ahol mégis. Köszi előre is. (Most ideiglenesen levettem a footert.)

  @Ghi: ezt hogy érted, pontosan mit írsz be, és mi a hibajelenség? Sokat segítene, ha megírnád, más még nem jelzett ilyen problémát.

 • Andor
  Köszi a jelzéseket, megvan, hogy milyen beállítások mellett takarta ki a footer a tartalom egy részét, javítottam. Megnéznétek, hogy most jó-e minden?

  @ghi: arra gondolsz, hogy az összehasonlító diagram szimplán az eurós nyereséggel számol, nem veszi figyelembe a beállított árfolyamváltozást? Ez tudatos beállítás volt, de többen kérték, szerintem csinálok egy eurós-euróban és egy eurós-forintban sávot 🙂

 • kukac
  Szuper!

  Nálunk mindig az a kérdés, hogy forint vagy euro.
  Korábban forintos pmapot vettünk, de egy ideje csak eur, és kevesebb kamat ide vagy oda, nem bízunk a forintban annyira, hogy nagyobb összeget rakjunk bele.
  Szerintetek?

 • Puffogok
  Az én kérdésem az lenne, hogy jelen helyzetben, ilyen (valós és hivatalos) infláció esetén van-e értelme állampapírba tenni a pénzt?
  Reálisan nézve a következő pár évben nem tudok vele mit kezdeni (értsd nem tudok házat venni az oda tett összegből), vésztartalékot ott tartom, de jól sejtem hogy most jobban járok ha továbbra is ETF-be pakolok?
 • SID
  Én meg erősen gondolkodom azon, hogy az áprilisi kamatfizetési héten eladom az összes állampapíromat (és mondjuk átváltom euroba valahogyan). Ha nyer a fidesz, akkor azért, ha meg nem, akkor azért.
 • Dénes
  Nagyon szépen köszönöm Miklósnak és Andornak ezt a kalkulátort, nagy segítség!!! Amúgy meg a kalkulátor stílusa, megjelenése is tetszik, még egyszer köszönöm!!!
 • jól értelmezem?
  Sziasztok,

  Rövid távról beszélek, fél – 1 – 1,5 év.

  Ez alapján jól értelmezem, hogy a máp+ mindenképp érdemes átváltani 5 éves pmáp-ra, akkor is, ha ott a visszaváltásnak van költsége?

  Kb. értelmetlen máp+ tartani.

  Eddig oda terelték a befektetőket. Most az 5 éves felé. Ennek milyen okát látjátok?

 • chrome
  Andor, Chrome 97.0.4692.99, Win10 21H1 19043.1466, 1920×1080. ma már jó, ugyanitt Firefox 96.0.3 eddig is jól működött.
 • Satya
  Figyelem! OTP-nél van egy NYESZ számlám.Két hete a régebbi 5 éveseket átváltottam új 27/I re.Ledöbbentem. Az OTP 2% visszaváltási költséggel számol. Ha ezt tudom,nem nyúltam volna hozzá
 • Tiv
  Szerintetek mielőtt a jelenlegi bankomból a takarékszámán tartott pénzt átviszem az Államkincstárhoz és ott veszek PMÁP-ot, érdemes megkérdezni a banktól, hogy “mit tudnak ajánlani mielőtt elviszem a pénzemet” (pl. egy MÁK-nál előnyösebb értékpapírszámla, vagy egy jó kondíciójú szabad felhasználású hitel) – az ügyfélmegtartás érdekében. Vagy egy néhány milliós betét megtartásáért már nem hajolnak le? (Kábelszolgáltatóknál ez be szokott jönni, amikor ott akarom hagyni őket, akkor valahogy mindig oda tudják adni 2/3 annyiért azt a csomagot, amiről 2 ilyen alku után azt mondták, hogy most már tényleg nem lehet olcsóbban.)
 • Csigaboly
  Köszönjük szépen a kalkulátort. Számomra most nagyon hasznos, mert könnyebben tudtam számvetést végezni. Biztonsági tartalékomat akarom idetenni, ha nem kell hozzányúlnom legalább jobban kamatozik, mint a látra szóló lekötéssel.
 • RDLDR
  SID, egyet értek. Én elvi okokból se vagyok hajlandó tovább támogatni ezt a rendszert.
 • Teszt

  Köszi, a munkádat. Annyi még, hogy a táblák után, nekem még van egy körlülbelül 2-szer akkora fehér üres rész, ami a főoldalon is látszik. (FullHD felbontás, 100% zoom, Chrome).
 • Ghi
  – Bocsanat, en neztem be. Nincs hiba :). Koszonjuk a kalkulatort!
 • Torrente
  Szép munka és nyilvánvalóan jobb az álompapír, mint a banki lekötés, de azért én irtóznék olyan befektetéstől, amit nem tudok menedzselni és a hozamait befolyásolni. Márpedig itt, végső soron megbízunk a katasztrofális hazai állapotokért felelős “káprázatos képességű” kormányunkban és abban, hogy nem dől be az ország, ezért adjuk -a saját befektetésekhez képest- bagatell hozamok mellett nekik a pénzünket. Én ezt eléggé fura hozzáállásnak gondolom.

  Egy általunk uralt saját vállalkozásban, alkalmi ingatlan befektetésekben, nagyságrendileg nagyobb az elérhető hozam. Külön előny, ha ezt esetleg egy euro övezeti civilizált országban (pl.: Ausztriában) tudjuk véghez vinni.

 • tinamu
  Mivel az eurós MÁP kamata is euróban jön vissza, nyilván nem akkor fogom visszaváltani forintra, amikor 354:D én így azt a kamatot nem számolnám át menten forintra:) (persze lehet, hogy nem jön be, hogy további jelentős forint gyengülést várok, de a realitás szerintem jelenleg ez)
 • beetle
  Én is irtózom a gondolattól, hogy az államkincstárban áll a pénz, a jó ég tudja mit fognak ezek csinálni választás után, kerüljön ki akármelyikük is győztesen. A gond csak az, hogy rövid távra nem tudok jobb alternatívát, de valószínűleg senki sem. Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy “hova tegyem?”, szerintem erre soha senki nem fogja azt mondani, hogy “ide, ez a tuti”.

  – vegyem ki, álljon a bankban, akár devizában és zabálja az infláció?
  – vegyek ETF-et, hogy esetleg a felét érje, mikor 1.5 év múlva pont kell a pénz?
  – coin – bele sem megyek
  – küldföldi bank?

  A megoldás valamilyen arany középút lehet: diverzifikálni. Kár, hogy értelmezhető kamatozású bankbetétek nincsenek.

 • Petya (az egyik a sok közül)
  Az 5 éves PEMÁP mintha rezisztens lenne az euro árfolyamára. Mindegy, hogy 5 év múlva 350 vagy 400 forintos árfolyamot írok be, a hozam ugyanakkora.
 • egyszervolt
  Valahogy minden posztnál oda lyukadunk ki, hogy “mibe tegyem a pénzem?” Egyrészt senki nem fogja megmondani a tutit (mert nem lát a jövőbe), másrészt ami az egyiknek jó, az a másiknak lehet, hogy pont nem. Mi a megoldás? Diverzifikálni, portfólióban gondolkodni. A saját elvárásaid és a kockázattűrésed alapján kategorizálod a neked tetsző eszközöket és elkezded azokba pakolni a pénzt. A lehető legrosszabb ha egy valamiben áll az összes pénz, mert ki vagy szolgáltatva egy terméknek, egy pénznemnek, egy szolgáltatónak. Persze valahogy el kell kezdeni, de minél több a pénz, annál inkább indokolt egy portfólió.
 • gaborr
  Az infláció miatt szerintem egyértelmű, hogy jelenleg nem halasztani kell a vásárlásokat, és állampapírba tenni a pénzt, hanem minél előbb megejteni amit meg lehet.
  Persze, ez tovább gerjeszti az inflációt, de hát ez van. Évek óta nem hozza semelyik állampapír sem az inflációt, vagy csak épp. De az az infláció a KSH inflációja, nem a mi valós inflációnk.
  5-6%-os lakáshitel kamat? Nem is olyan rég még álmodni nem mertünk 5-6%-os kamatról (max CHF-ben), most meg az a bajunk, hogy 4-5-6%-ig emelkedik a lakáshitel a 3%-ról forintban? Nem az az időszak volt a normális amikor 0% közelében volt az alapkamat, az a nem normális időszak volt, az a normális ami most van/lesz. Szerintem jobb hozzászokni.
 • Torrente
  Nagyon igazad van! Tekintettel a vészhelyzetre és a kamu inflációs adatokra, most én is a célzott “elégetésre” szavazok. Lehetőleg erőforrásokat (ingatlan, üzletrész, stb.) vegyünk, aminek nem csak az értéke nő, hanem még hozama is van.
 • Andor
  (az egyik a sok közül): igen, az árfolyamváltozásból származó többletet nem veszi figyelembe, csak önmagához viszonyít, mivel úgy gondoltam, nem feltétlenül adod el az eurót. Bennem is felmerült, hogy ezt hogy lenne helyesebb kezelni a diagramon. Szerintetek?
 • HLK
  Andor,
  az euro árfolyamhoz tett tizedes “,” kiakasztja a kalkulátort. Egy hibaüzi szerintem elmenne, hogy nem kéne 🙂
 • Zanderke
  Segítsetek kérlek a PEMÁP -pal kapcsolatban. Az összeget az euróban utalom, vagy az ÁK váltja? Azért kérdezem, mert pl a raiffeisen elég borsos árat kér deviza utalásra, míg a forint utalás ingyenes.
 • Petya (az egyik a sok közül)
  Utólag én is észrevettem, hogy euróban méri a hozamot, és azt tényleg nem befolyásolja az árfolyam. A táblázat tehát jól számol, csak szerintem segítené a háromféle papír összehasonlítását, ha a forintban számolt hozamot is megmutatná.
 • Shazim
  ÁK-ban nem tudsz váltani, devizában kell utalnod. Tudsz kártyával is, ha az kedvezőbb – én Wise-ról oldottam meg kártyával.
 • Zanderke
  Köszönöm a tippet, így akkor minimális költséggel megoldható a konvenzió 🙂 Az erős forint miatt gondolkoztam el a pemákon! Köszi még egyszer!
 • Andor
  @HLK: köszönöm, hogy észrevetted! Javítottam, így már nem lehet kiakasztani 🙂 Azért, ha te is tesztelnéd, megköszönném.

  (az egyik a sok közül): meg is van 🙂 Ha más visszaváltási árfolyamot adsz meg, akkor megjelenik a diagramon a forintosított hozam is. Megköszönném, ha tesztelnéd, és megírnád, hogy mit tapasztalsz.

 • Petya (az egyik a sok közül)
  Jónak tűnik, köszi!
 • Béla, az állat
  Rástartolnak az SZJA visszatérítéses pénzekre:
  origo.hu/gazdasag/20220204-allampapir-nyeremenyjatek-kincstar.html

  Március végéig számlanyitással és legalább 100 eFt jegyzéssel vagy meglévő számla esetén 100 eFt jegyzéssel lehet beszállni a játékba. Nyeremény: újaknak 25 db 100 eFt, a többieknek 50 db 50 eFt értékű utalvány, melyből tetszőlege állampapír vásárolható.

  A részvétel NEM automatkus: a részvételi szándékot Ügyfélkapun keresztül szükséges jelezni a magyarorszag.hu oldalon a Pénzügy/Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpont alatt.

 • h-laszlo
  Meglepő, hogy most hirdetnek nyereményjátékot. Az utóbbi két évben május környékén volt ilyen (emlékeim szerint). Tényleg kellhet a pénz az államnak. Köszi az infót!
 • V
  ha mar emiatt belepek az ugyfelkapun akkor beikszelem a zsak krumplit is ott idenre
 • Lui
  Sziasztok!

  Akkor most röviden megkérdezve, megéri vásárolni a 2027/I állampapírt (6,6%)?
  Érdemes áttenni MÁP+ból ide?

  Köszönöm!

 • Zsolti
  Mióta 1% a visszaváltási díj a prémiumoknál? A múltkor még 2,5% volt.
 • Geri
  @Lui: ha nem a végefelé jár a MÁP+-od, akkor most talán megéri áttenni PMÁP-ba, ugye kérdés, hogy jövőre mennyi lesz a kamata, most úgy néz ki, megéri. Számolgass a kalkulátorban különböző inflációkkal.

  @Zsolti: nem tudom pontosan, nem olyan régóta, de amúgy 2% volt, nem 2,5%. Most 1%, az a lényeg.

 • Andor
  Frissítettem a kalkulátort, kivettem a 3 éves PEMÁP-ot (megszűnt), és az 5 éves PMÁP-nál már az aktuális 2,6%-os kamatbázissal és 0,5%-os kamatprémiummal számol. Meg változtattam még pár apróságon.
 • Dino
  Sziasztok! Szerintetek a 3. évben járó MÁP+-t érdemes lenne most eladni és venni rajta Prémium Magyar Állampapírt? Nyilván számolgattam én is, de a döntésben bizonytalan vagyok. Köszi!