Ideje árat emelned

Felhívtam a klímásomat tegnap, kifakadt, hogy februárban annyi munkája van, hogy nem győzi. Mondtam neki, hogy nem baj az, legalább meggazdagodsz. Erre csak felsóhajtott, hogy bár úgy lenne.

Nyelvtanár ugyanez. Egyszerűen folyamatosan kell elküldenie az új tanulókat, mert nincs szabad ideje újakat fogadni.

A gyerek jár tornára, ott is ez a baja a hölgynek, aki tartja az órát: nem tud már újakat fogadni, hosszú várólista van.

S még hosszan sorolhatnám, hányszor találkozom ilyen emberrel, szinte hetente.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy ha több a munkád, mint el bírod látni, akkor árat kell emelni.

Ha 25%-kal árat emelsz és ezért eltűnik az ügyfelek ötöde, fillérre ugyanannyit keresel, mint eddig, jóval kevesebb munkával és lesz lehetőséged újakat fogadni.

Ha megint tele lesz a naptárad, megint árat emelsz.

Ha a klímás februárban túl van terhelve munkával, akkor vagy nagyon jó szakember, vagy túl olcsó, vagy mindkettő egyszerre.

Ha a beszerelésért eddig 35 ezret kért, akkor emelje fel 50 ezerre.

42%-kal nő az összeg, amit naponta megkeres. Egy klíma pedig ha 250 ezer forint, akkor beszereléssel együtt volt eddig 285, most lesz 300 ezer forint. 5% különbség a végén.

Lesz bárki, aki ezért nem kéri?

S ha a vásárlók harmada ezért az áremelésért hagy el, még mindig többet keresek, mint eddig, kevesebb munkával.

(Oké, a számolás kicsit komplikáltabb, mert a szerelési anyagköltség és a segítő munkabére is csökken arányosan, tehát mivel a bevétel nőtt, az anyagráfordítás csökkent, így 42%-nál is több a haszon. Viszont a másik oldalon keres magán a klímaeladáson is, az viszont csökken, ha kevesebb klímát ad el. De azért lehet érteni, mit szeretnék mondani.)

A gyerekek szülinapi tortáját is mindig egy helyről, egy hobbi cukrász anyukától vesszük. Olyan nevetséges pénzeket kér érte, hogy mindig kioktatom, hogy ennyiért nem szabad dolgozni. (Szükségük van erre a pénzre, csak részben hobbi a sütögetés.)

Egy 14 ezer forintos nagy tortán keres talán kétezer forintot?

Mondtam neki, hogy adja 16 ezerért, a kiadása nem változik, az eddigi kétezer forintos profitot megduplázta.

Ha a vásárlóinak a fele eltűnik, még fillérre ugyanannyit keres fele annyi munkával. S pont az a fele fog eltűnni a vásárlóinak, amelyik erősen árérzékeny és akin nem is lehet soha keresni. (Az árérzékeny vevő attól még nyaralhat a Maldív szigeteken, magától nem, csak tőled sajnálja a pénzt, tehát nem feltétlen jelent szegényt az árérzékeny kifejezés.)

(Soha ne akarj olcsó lenni, mert akkor az olcsó embereket fogod összegyűjteni, akik semmiért nem akarnak vagy nem tudnak fizetni. S ők fognak ajánlani az ő olcsó ismerőseiknek és akkor haszon nélkül fogsz feleslegesen sokat dolgozni.

Neked jónak kell lenni, nem olcsónak. Mindig lesz egy nálad is olcsóbb, azzal soha nem fogsz jó ügyfeleket szerezni.

Ha jó vagy, nem olcsó, akkor azok az emberek fognak ajánlani az ő saját ismerőseiknek, akiknek van pénzük és a minőség fontosabb számukra az árnál.)

Merd megkérni az árad! Gyakran az emberek kisebbrendűségi érzés miatt nem mernek többet kérni, azt gondolják, hogy ők ennyit érnek a piacon.

De hát sorban állnak nálad az emberek, nem győződ a munkát!

Ez a legbiztosabb jele annak, hogy többet érsz, mint kérsz érte.

S ha te nem becsülöd magad, más sem fog. Ha te az olcsó gyógytornász vagy az árad alapján, ezt is fogják gondolni rólad az emberek.

A tornatanárnőnek is mondtam, hogy emeljen árat, mert annyiért nem dolgozunk, amennyit ő kér. Emelt bő 30%-ot, azt mondta, több a jelentkező, mint eddig.

Az emberek azért veszik meg a drága mosószert és fogkrémet, mert az gondolják, biztos jobb is, ha ennyivel többe kerül. Ugyanígy gondolkodnak ám a szolgáltatásokról is!

A korrepetálós tanárnak is én mondtam, hogy ideje lenne árat emelni, régóta kér ennyit, úgyhogy mostantól legyen több.

Ne legyél mulya, ne legyél kishitű, ne higgy túl keveset magadról és ne legyél balek.

Ha te 15%-kal többet fizetsz a boltban, mint egy éve, ne dolgozz annyiért, mint egy éve.

Van, aki azért nem emel árat, mert mi lesz a szegényekkel, akik nem tudják kifizetni. Hallottam ezt már sokszor pszichológustól, gyógytornásztól, logopédustól és hasonló személyektől.

Ilyenkor elmondom nekik, hogy a szegények a 8 ezer forintos pszichológust vagy fejlesztő pedagógust sem engedhetik meg maguknak. Viszont az ügyfelek nagy részének mindegy, hogy 12 ezret vagy 14 ezret fizet egy pszichológusért havonta kétszer.

Ha szeretnél jót tenni a szegényekkel, akkor emeld fel a díjad azoknak, akik ki tudják fizetni és minden pénteken ingyen vagy nagyon olcsón dolgozz azoknak, akiknek még az alacsony díj is túl drága. De ne dolgozz tehetőseknek azért olcsón, hogy a szegények is ki tudják fizetni.

Amit te adsz, ugyanolyan érték a számukra, mint bármilyen másik szolgáltatás, autószerelés, villanyszerelés, tanácsadás vagy bármi.

Most egyébként is tombol az infláció, az emberek szó nélkül lenyelnek akár 20-30%-os áremelést is. Úgyhogy érdemes megragadnod a lehetőséget.

Kapcsolódó cikk:

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

S még valami: ha olcsó vagy és még sincs ügyfeled, akkor két dolgot csinálhatsz rosszul.

Az egyik, hogy csapnivaló szakember vagy. Nem baj az, a baj akkor van, ha nem akarod, hogy ez megváltozzon. Tanulj tovább, képezd magad, gyakorolj.

A másik, hogy a marketinged pocsék. Akkor csinálod jól a marketinget, ha annyi ügyfeled van, hogy te válogatsz, hogy kinek akarsz dolgozni és kinek nem.

De ez már egy másik nagy téma.

Röviden: ha túl sok a munkád, az azt jelenti, hogy túl olcsón dolgozol. Emelj árat, ne legyél szívbajos és hidd el, tényleg sokkal többet érsz, mint te azt gondolod magadról. Ne olcsósággal akarj munkát szerezni, mert azzal csak Olcsó Jánosokat fogsz magad köré gyűjteni. Legyél jó és akkor majd azok jönnek, akiknek a minőség fontosabb, mint az ár.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 45 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

122 hozzászólás

 • .....
  Ha 25 éves villamosmérnöki tapasztalattal árversenyben kell lehagynod a többi jelentkezőt, akkor valami félrement a karrieredben. Milyen területen dolgozol? Milyen cégeknek és területen? Már rég projectvezetőnek/specialistának kellene lenned. Érdemes lenne néhány kollégáddal elbeszélgetni szakmailag és rájönnöd, merre képezheted magad.
  Meg sok olyan tapasztalt mérnököt is láttam, akik egyszerűen megelégedtek a középszerű fizetésükkel, miközben kis aktivitással rengeteget kereshettek volna sima alkalmazottként is.
 • IDSx
  A családi kutyát ahova hordtuk elözö lakhelyünkön nyírni-trimmelni mindig ledöbbentem, milyen pofátlanul keveset mert kérni érte a csaj. Több óra alapos, igényes, gondoskodó munkáért 5-6000 forintot. Egy jobb barbershopban ennyi volt már akkor is egy tucat férfi vágás 20 perc alatt…2-2.5 hónapra elöre voltak idöpontok. Mindig akartunk többet fizetni, nem engedte.

  A legtöbb ember és cég, szervezet esetében a növekedés mennyiségi, nem minöségi. A mennyiségbe pedig nagyrészt belebuknak, senki sem robot, a nap pedig 24 óra.

  Egy statisztika szerint a magyarok átlag heti 50 órát dolgoznak. Emellett töredéke a szabadságkeret, mint máshol, ahol már a 4 napos munkahetet, heti 30 órát fontolgatják. Jól kell csinálni, amit az ember csinál, nem nagyon, akkor lesz itt “nyugat”, bármilyen szinten is.

 • x
  Szerintem ha sok ilyen árat emelni akaró/tudó gazdasági szereplő van, akkor fel kell azonnal emelni az irányadó kamatot infláció + 4-5%-ra és mindjárt megszűnik a nyomás 🙂
 • alapos
  “már a 4 napos munkahetet, heti 30 órát fontolgatják. ”
  8 órás munkarendben, a 4 nap az már eleve 32 óra, és a 4 napos munkahét úgy jön ám ki, hogy az 38 óra lenne.
  Biztos jobb lenne napi 9-10 órát dolgozni a péntekért cserébe? Aminek a felét amúgy is elkummantja mindenki eleve.
 • Rondo
  Azért érzek egy kis ellentmondást.
  1.Ha olcsón dolgozol jönni fognak az OlcsóJánosok és ismerőseik, mert ha olcsó vagy szinte csak ők találnak meg.
  2. Ha már túl sok ügyfeled van emelj árat, mert úgy tűnik olcsón dolgozol. Úgyis csak az árérzékeny ügyfelek hagynak el.
  Most akkor OlcsóJánosék árérzékenyek vagy nem?

  Fuss neki még egyszer, s másodjára megérted. 🙂

 • Nick
  Jó a cikk, csak a hosszú felvezetés után már szinte hiányolom a végéről, hogy az online pénzügyi tanácsadás mostantól 40k helyett 50k 🙂
 • Csaba
  Ezzel én is küzdök, köszi Miklós! “Az életben sosem azt kapod, amit megérdemelsz, hanem azt amit kialkudsz magadnak.”
 • Ishar
  Miklós, bízom benne, hogy ezzel a jó tanáccsal párhuzamosan Te meg az inflációt lekövető PMÁP-ba teszed a pénzed! 🙂
 • guerakiss
  Nem azért van sok ügyfele a gyógypedagógusoknak, nyelvtanároknak, magánpraxisoknak stb., mert olcsók, hanem mert az állami cégek nem tudják megfizetni a logopédust, a tanárt, a szemészt, az ultrahangost stb., ezért egyszerűen nem elérhető állami keretek között semmi. Mivel egészségesebbek nem lettünk a járvány alatt viszont a tb nem lát el, közben az orvos se veszi fel a telefont vagy a gyerekek a covid alatt nem lettek iskolaérettek, így mindenki kénytelen megfizetni ezeknek az árát. Én személy szerint nem sok szegény vállalkozót ismerek… ha pedig idén nem tud 4-5x nyaralni vagy ismét autót cserélni, azt gondolom, nem fogom sajnálni.
 • Lala
  Az a része világos, hogy tesztelni kell a piacot, hogy mit bír el, de miért nem jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint?
  Egy elvesztett megrendelőt nem könnyű visszaszerezni, fölösleges ezt azzal magyarázni, hogy azért ment el a vevő, mert árérzékeny. Hiszen a korábbi összeget kifizette és azon az áron továbbra is vevő lenne. Ha elment, akkor pokoli nehéz visszaszerezni.
  Például egy cég nekem 5 éve ugyanannyit számláz a távfelügyeletért és emiatt hagyom és fizetem havonta. Biztonságérzetet ad. Nyilván lenne oka emelni, bár az 5 év alatt egyszer beszéltem velük, ennyi volt az össz dolguk velem és már így is csak egy egy kiváltó esemény kell, hogy lemondjam és esetleg csak nyárra, pár hónapra fizetek majd nekik, de nem egész évre.
  A kiváltó esemény lehet az áremelés is 🙂 A végén akkor jól járnának egy áremeléssel? A fene tudja, de tőlem jóval kevesebb pénzt látnának utána.
 • IDSx
  azért azzal mindenki tisztában van, hogy ez a heti 50 óra lehet kiskerben/gyárban 5×10 vagy 6×8 nonstop robot is, mert ott ez a feladat. meg ahogy rengeteg, középszerüvel megelégedö irodista számolja: kávé, cigi, ebéd, kiugrik postára, napi 2×30 perc telefon az asszonnyal, kollegákkal 60 percböl 15 sztorizás, munkaidö vége elött permanens dobbantás “mert a gyerek”, otthon este túlórázva munkahösködés. Lehet, hogy heti 50 órának érzi, de mennyi ebböl a munka? Mindenkinek van kollegája, aki mintha 24/7 bent lenne, nonstop zizeg szabi alatt

  Pontosan ahogy te is írod, a magyar eleve kummantásokkal számol, aztán mikor be is kell fejezni a feladatot, az “túlóra” meg “köcsögmulti”.

  A mondanivalóm az, hogy ha 2-vel arrébb heti 30-32 órát fontolgatva, 1.5-2x annyi éves szabival 2-2.5x a termelékenység, akkor lehet az emberek fejében van a gond és “heti 50!” hösködés helyett más a nyerö

 • Gàbor
  Oké, mindenki árat emel aki teheti, de az emberek nagyrészt alkalmazottak és ezt nem tehetik meg.
  Vagyis Mari néni, Jòzsibàcsi nem fogja tudni megjavitatni, cserélni.
  Szóval nem tudom mi a helyes iràny.
 • Stiel
  BME-n oktatva ez az egyik kedvenc példám. Markov-láncokkal kiszámoljuk, hogy hogyan kell prioritizálni munkák között: rövid távú, jól fizető kontra hosszabb távú kicsit rosszabbul fizető, illetve szélsőséges esetben a kicsi, rosszul fizető munkákat megéri teljesen elhagyni.
 • Kiszamolo
  De ha nagyobb a kereslet, mint a munkaerőkínálat, akkor sem fogja tudni megjavítattni, mert nem ér rá a szaki, akár olcsó, akár drága.

  Ha én nem emelek árat, attól még mindenki más igen, tehát csak magamat szivatom meg, semmi más nem történik.

  Fillérekért sokat dolgozok, közben mindenki más emel.

  A megoldás a problémádra úgy hívják, hogy Árhivatal, meg államosított vállalatok államilag fixált áron.

  Kipróbáltuk negyven évig, nem jött be.

 • István
  Nagyon jó lett ez a cikk! Egyetértek a leírtakkal. Könyveléssel foglalkozom. Amíg a megfizethetőségre mentem, tele voltam olyan ügyféllel aki az olcsóság miatt jött és alig akart fizetni. Amióta emeltem az árakon, azóta olyan ügyfeleim vannak, akik a minőséget keresik és az ár nem számít. Aki esetleg mégis sokallja, az így járt. Volt egyszer, nem is tudom már mikor, azt hiszem 2 éve egy olyan eset, amikor felkeresett egy volt évfolyamtársam, hogy könyvelőt keres, mert egyéni vállalkozást szeretne indítani. Amikor mondtam neki, hogy havi 12 000 Ft + ha lesz alkalmazottja, akkor fejenként 3000 Ft, azt mondta ez sok és keres mást. Aha, de érdekes módon Indonéziában volt nyaralni a párjával abban az évben is. Indonéziára telik, de a könyvelőt meg nem akarja megfizetni, akkor menjen oda ahova akar.
 • Stiel
  Azért az elvégzendő munka mennyisége nem teljesen fix. Mi nemrég galériát építtettünk, aminek kapcsán terveztünk volna ugyanabban a szobában némi villanyszerelési munkát is (jelzőfény a lépcsőkorlátra, kapcsoló a lépcső aljára és tetejére is, ilyesmi). Hanem amikor a villanyszerelő magasabb árat mondott, mint amennyiért a galériát kompletten kiépítették és lelakkozták, akkor elhajtottuk, és megcsináltuk a szükséges minimális villanyszerelést magunk (ami kevesebb, mint amire a villanyszerelőtől ajánlatot kértünk, ez tény).

  A lényeg: mondhatott volna a szerelő olyan árat, amennyiért megkapja a munkát. Így meg senki nem kapta meg.

 • Kiszamolo
  , az a baj, hogy valószínűleg úgy tele van munkával, hogy direkt mondott olyan árat egy ekkora munkára, hogy ne kapja meg.

  Be akartam fedni a teraszt polikarbonáttal, nem megcsinálni nem akarják, árat adni se akarnak rá. Pedig mondhatna 150 ezret egy napra.

  De nem fog, mert másik húsz helyen komplett télikertet tud csinálni és ott napi 300 ezer is megvan gond nélkül s nem egy nap, hanem egy héten át. Egy 10 milliós télikernél senkinek nem tűnik fel, mennyit keres rajta, egy félmilliós polikarbonáttetőnél egyből mindenki ki tudja számolni.

  Amíg sorban állnak a télikertesek, minek vállaljon el egyetlen más munkát is?

  Amíg húsz helyre kell menni kapumotort telepíteni, minek vállalja el egy meglévőnek a javítását?

  Vagy nem is ad árat, vagy olyan árat mond, hogy biztos ne kérd.

 • Handyman
  NAPI 300ezer??????? Háromszázezer naponta?
  Ne szivass már, magam építettem a teraszom tetővel, korláttal, mindennel egymagam. Nem vagyok se ács, se asztalos.
  Napi 300ért másnak is építek szívesen…

  Mi tart vissza? 🙂

  Beszéltem nemrég valakivel, aki hasonlóval foglalkozik. Azért emelnek megint árat, mert túl sok a munka és hogy elhajtsák az embereket. De azoknak semmi nem drága, mert fizeti az állam a felét.
  Viszont nem vesz fel új brigádokat, mert nem tud leakasztani hozzáértőket sehonnan, másrészt mit csinál velük, ha vége az állami pénzesőnek az év vége után.

  Tele a piac most önjelölt ácsokkal, festőkkel, villanyszerelőkkel. Lehet, hogy a mostani átlag felett teljesítenél színvonalban.

 • Koszonjuk a Kiszamolonak
  Majd a kovetkezo cikkben inflaciorol lesz szo, meg miert keress tobbet. Akkor eleg idejonni, ehhez a cikkhez es Miklosnak megkoszonni, hogy felhajtja az arakat 😀 . Ezt irtam egy masik posztban, feltoljak az ilyen kapzsi emberek az arakat es mikor meglatja a masik vallalkozo akkor o is, miert ne. Lakasarak szinten igy volt, szomszed eladta X ert akkor majd en X + 5 szazalekert es igy tovabb. Aztan az alkalmazottak megszivjak. Remelem kivezetik a Katat es vege lesz a habzsi dozsinek. Igen irigy vagyok, meg mielott leirna 🙂 de nem azert mert nem keresek jol penzugyi teruleten, csak azert mert ha Kataskent lehetnek akkor 1,3x keresnek csak jobb adozasi forma miatt, csak ez nem bevett terulet a tulfizetett IT koklerekkel ellentetben.
 • SzaboZ

  “Amikor mondtam neki, hogy havi 12 000 Ft + ha lesz alkalmazottja, akkor fejenként 3000 Ft, azt mondta ez sok és keres mást. Aha, de érdekes módon Indonéziában volt nyaralni a párjával ”

  Lehet, hogy azért (is) sikeres, mert megnézi hogy mire költ…?

 • Villanyász
  MIKLÓS, érdekes dolog ez a mondjon árat dolog.
  Komplett házban (2 szintes) szereltünk villanyt, még folyamatban van a dolog.
  Adtam egy árat kompletten a villanyszerelésre, vésés-csövezés, vezetékelés, szerelvényezés, biztosítótábla szerelés, új mérőhely kiépítés… anyag+munkadíj volt ha jól rémlik 3,5-3,7 MFt, ebben benne volt a Valena Life kapcsolócsaládból a szerelvény is (kb. 400eFt).
  De ebből még alkudott egy keveset, aztán lett jópár plusz munka, azt meg szépen én számoltam fel napi áras tarifával.
  Komolyan mondom jobban megéri kisebb munkákat csinálni óránként 10-12eFt-ért, mint egy komplett házat.

  Főleg miután megtudtam, hogy a 4db erkélyre az üvegkorlát 3 azaz HÁROM MILLIÓ Ft lesz. Arra nem sokalta a pénzt, de a villanyszerelőtől sajnálja.

  A festő, burkoló az az atyaúristen, mert az ő munkája látszik, de mi majdhogynem le vagyunk szarva mert a falban nem látszik hogy mi fut.

 • Daniel
  Inkább ->

  BUY THE DIP FAGGOT!

  – Warren Buffet

 • IDSx
  a piacon, amire dolgozom, ez tipikus jelenség. Tisztességböl adsz egy horror árat, mert nem akarod elvállalni (ami alapvetö jog, bármilyen fura is) – ha meg mégis bejön, akkor van egy jó napod.

  Azt kell megérteni: egy festö, villanyszerelö, burkoló “kis munkára” is ugyanúgy 100% fel kell vonuljon, mint ha több napig van ott, kap egy kulcsot, otthagyja a cuccokat, stb.

  Hozzá kell szokni, hogy ilyen kis munkákat az ember maga tanuljon meg. Ha meg nem, akkor pl. itt nálunk a lakóparki csoportban is, máshol is pár hobbista ezermester vagy egyetemista srác vállal jelképes összegekért alap munkákat.

 • alapos
  hát pont a gyári munkásokon nem segít szerintem, ők így is agyon vannak hajtva. értelmesebb cégeknél meg már így is korlátlan munkaidő meg home office van. én pl régen az irodában több évad South Parkot néztem végig az asztalomnál, ahova mások is odaláttak. Munkahelye válogatja, én csak azért írtam, az eredeti elképzelés szerintem nem feltétlen jobb, a 40 helyett 38 óra nem annyival kevesebb, az még nem fog ösztönözni a holtidő csökkentésére. Ha meg effektíve 8 órával kevesebb munka lenne a héten, nehogy szigorúan órabérben számoló cégeknél azt hozza, hogy akkor 20%-al kevesebb fizetés.
 • Kíváncsi
  Kicsit off: engem az érdekelne, hogy milyen vállalkozásba lehet belekezdeni szaktudás és végzettség nélkül, amivel pár milliót meg lehet keresni. Természetesen kezdőtőkém sincs. Ötleteket kérek, ha van!
 • Csigaboly
  A cikk nagyon jó. Alkalmazottként csak részben tudom az itt olvasottakat hasznosítani, de ott is igaz, hogy mit “harcol” ki magának az ember. Ami drága, az jobb, sznobizmus. Szerintem kissé kapitalista és hedonista a cikk, annak ellenére egyetértek a ne légy balek felszólítással.
  Jól fizető ügyféltől mekérem az árat, de hét végén csak a szegényebbnek olcsón, ezt hogy szabályozod? A tehetős szerez papírt, hogy olcsóra menjen. Szorongás miatt én is járok pszichológushoz. Lehet van olyan ember aki a gödörből egy ilyennel tud kijutni, de ha megfizethetetlen neki, akkor ott marad. Nyílik a társadalmi olló.
  , sajnos én is gépészmérnökként azt tapasztalom, hogy most nem nekünk kedvez a gazdaság. Gépésztervezőnek nem vezető beosztás esetén max 700 bruttó. Pest sokszor rosszabb! Körüljártam és próbáltam is, egy 800bruttós igénnyel elhajtottak. Csak vezető besosztással lehet 7 jegyű a fizu.
 • Puding Próbája
  És ez még a jobbik eset. Inkább el se vállalják, nem mint a sok lábszagú kókler, amelyik elkezdi a munkát, aztán egyszer csak eltűnik, telefonra nem reagál többet. Utána már nem is találsz mást helyette, aki befejezné, mert senki nem akar más kókány munkájával küszködni. Tudnék mit mesélni, de szerintem a fél országnak hasonló sztorijai lennének.

  Egyébként remek a cikk.

 • Csigaboly
  Igyekeztem a Hays felmérést alapul venni. A 2021-esben feketén fehéren leírták, hogy a mérnököknek kevésbé kedve. Tanácsot szíversen fogadok. Nehézségeim ellenére annyira ismerem magam, hogy szeretek tervezni, de projektet vezetni nem. Mai viszonylatban nagyjából egy életre meg is vagyok. Kirívóna nagy különbséget nem tudok elérni. Vállalkozás esetén engem nem vonz az ügyfelek megnyerése és az ezzel kapcsolatos dolgok, de a műszaki egyeztetés igen. Főleg ha tervezés 1ről 2re jut. Jelen törvényekkel a hátralevő 30 évben jobb fizetést szeretnék elérni, sajnos az erősségeimet nehezen tudom készpénzre fordítani.
  @Siófok villany
  Irigylem a szakikat, mert arányaiban egy jó mérnöknél most kirívóan jobban keresnek. Sokszor egy mérnök is szakiskolában végzett. Most meg néha nehézséget okoz a jó szaki megfizetése.

  Etikai kérdést feszegetsz. Szegényebbnek mi az elfogadható gyerekmennyiség?
 • Csigaboly

  “…nem a posztban leírt áremelésekkel maximalizálom a profitot.”
  A profitot milyen árpolitikával maximalizáltad?
  @Kiszámoló
  Jelenleg ha van egy apró munkám és nem értek hozzá, akkor vagy úgy hagyom, vagy csillagászati áron megcsináltatom. Ez szerintem nem jó, sajnos a megoldást nem tudom. Ősszel a csapból is az folyik, hogy a gázkészülékeket ellenőriztessük. Igen, ha egyáltalán valaki hajlandó eljönni. Kiszállási díj szerintem túlzó, ellenben megértem és elfogadom. A bevételi oldal már rajtam múlik.
  Olcso festő, rá volt írva az arcára és az ügyfélkörére, hogy milyen. Másodállásban csinálta és nekem jobb eszközeim voltak. Sajnos, akkor idő szűke miatt erre volt pénz. Szerencsére az eredmény elfogadható, helyenként a súrlófényes ellenőrzésen is átmenne. A szakit áthatotta az olcsóság és spórolás. Imádkoztam neki, hogy a mélyalapozót használja.
  Maszek munkát már utasítottam vissza.
 • Gábor

  “Kipróbáltuk negyven évig, nem jött be.”

  Ahogy írtam nem tudom mi a jó megoldás, de azt sem gondolom, hogy a múltat kellené visszahozni.

  De, hová vezet az, hogy mindig árakat emelünk, aztán bért emelünk, aztán megint árat, aztán megint bért és ez ismétlődik, ennek következtében a számjegyek növekednek, de a tartalom nem. Max még több réteg leszakad.
  Lehet, hogy ez egy gazdaság természetes folyamata, én nem tudom, nem értek hozzá.

  Azért a szakember hiánynak is okai vannak, és a tendencia egyáltalán nem jó.

 • nyelvtanoff

  Tudsz irodalmat adni a Markov-láncos priorizáláshoz? Pár éve foglalkoztam egy virtuális alapkutatás projektjének sztochasztikus modellezésével, mi alapján érdemes haladni egy nagyon nehezen prediktálható közegben – csak az eredményhez nem találtam megfelelő folyóiratot a közléshez, s ráuntam…
 • Tamás
  “De nem fog, mert másik húsz helyen komplett télikertet tud csinálni és ott napi 300 ezer is megvan gond nélkül.
  Vagy nem is ad árat, vagy olyan árat mond, hogy biztos ne kérd.”

  Abban az esetben meg ha elfogadod – drágább mint a “télikert” – másnap nálad kezd.
  Mondtak nekem is sima elosztó tábla cserére 200e és 600e Ft-t – kb 1 napos munka – utóbbi azonnal tudott volna kezdeni.
  (gondolom addig a csőben lévő dolgok csúsztak volna 1 napot).
  Hihetetlen hozzáállás.

 • Eszef
  Úgy látom, többen félreértik a cikket, vagy nem olvasták el. Nem azokhoz szól, akik alkalmazottak (bár át lehet ültetni rájuk is), vagy olyan cégük van akiknek néhány nagy (és rohadék) cég az ügyfele, hanem a magánvállalkozókhoz, akiket konkrétan elborít a sok megrendelés. Itt nem lehet azt értelmezni, hogy “nehéz visszaszerezni egy ügyfelet”, hanem arról, hogy ha ki tudsz szolgálni 50 ügyfelet, és van 300 érdeklődő, akkor azokból áremelés révén szűrd ki azt a 45 – öt, aki a legtöbbet hajlandó (és képes) fizetni, 5-öt meg a szívedre hallgatva. Lehet egyébként kihalásos alapon is, csak az új ügyfeletknek emelni az árat, előbb utóbb úgyis cserélődik az ügyfélkör. Vagy lehet vegyesen is. Sőt lehet csak csökkenteni az ügyfelekört, így marad másra is időd, pl. hobbiszerű tevékenység, amit lehet hogy csak 3-5 év múlva lesz jövedelmező. Én ez utóbbira is hajtok, örülök, ha csökken az ügyfélkör.
 • Eszef
  Cseréld ki a gondolataidat, és megszabadulsz a kishitűségtől. Ajánlom Bryan Tracy Főnix szemináriumát, yt-on is elérhető. (Nem elég belehallgani, vagy egyszer végig hallgatni, alkalmazni kell magadra). Ez megodja majd a Kiyosaki féle ellenérzéseidet is. Az alma Newton születése előtt is lefelé esett a fáról. Ha nem értünk egyet egy törvénnyel, attól az még létezik és működik. Harmadrészt pedig amíg nem sikerül változtatni, addig sem hagyd hogy ez akadály legyen. Addig is csináld kishitűen. Amikor elkezdtem másodállásban vállalkozni, nem mertem KATA-s lenni, mert nem tudtam igazán elhinni, hogy képes leszek csak úgy a semmiből egyszer csak 25.000 Ft-ot létrehozni havonta. Ezért normál szja-s ként kezdtem, de elkezdtem. Aztán láss csodát, az első ügyfelem rögtön 66 ezret hozott havonta, és kiderült, hogy a gát csak a fejemben létezett. Az áremeléssel is pont ugyanez a helyzet
 • Kristóf

  Elég vicces a hozzászólásod. Gondolom te általában nem a saját érdekeidet követed: nem adod el annyiért a tulajdonodat, szabadidődet, amennyiért tudnád, hogy segíthess másokon.

  Elmondom neked, hogy a kapzsiság egy nagyon hasznos emberi tulajdonság. Nem egyén, hanem társadalmi szinten. Az árvisszafogás, jótékonykodás sokkal károsabb hosszú távon – mindenkinek. Tanulj egy kicsit a közgazdaságtan alapjairól és megérted. De lehet hogy elég végiggondolni józan paraszti ésszel.

 • Henrik
  Tavaly júliusban rendeltem meg a klímát, de nem is vártam hogy nyáron jöjjön. 2 hónapig nem is hívtak, felhívom a szerelőt szeptemberben, hogy novemberre (!) azért lesz ebből valami? Válasz: jaja, kb november vége. December elején magam megyek be az üzletbe személyesen (sosincsenek ott a titkárnőn kívül senki, mert szerelnek) hogy akkor mi van. Mondják Január. Ebből lett a múlt hétvége, úgy hogy 3 beltéri 3 kültéri egységet kellett felszerelni 1,1 M Ft-ért.

  12 négyzetméter konyha járólapozása az Őrvidéken 900€ körül mozog. Tatabányáról jött burkoló aki 10.000 Ft/nm-ért csinálta 1 nap alatt, anyag nélkül, de úgy hogy alatta a rétegrendet nekem kellett kialakítani. Laminált parkettát már én raktam le magamnak, mert esélytelen volt, hogy találjak rá valakit.
  Kétkezi munkáknál az ilyen árak teljesen normálisak, csak a szolgáltatás, míg kiimádkozod az egy tortúra btw. folyt. köv.

 • Kristóf

  Nincs ilyen. Ha lenne ilyen, rengetegen elkezdenék csinálni, lenyomnák az árakat és megszűnne a lehetőség.

 • jurta
  A fiatal fodrásznő, akihez járok, szerintem jól, elég olcsón dolgozik. Viszonylag gyakran emlegeti a pénzt, költségeit. Legutóbb rájöttem, hogy valószínűleg borravalót szeretne (még sosem adtam). Kicsit tétováztam, hogy legyek-e kínosan közvetlen, de végül nyíltan kértem, hogy emelje meg az árat, mert szerintem megérdemli, és az sokkal korrektebb (és így szerintem mindenkinek jobb), mint egymás gondolatait találgatni.

  Közben az én piacomon (magánóraadás, de döntően nem ebből élek, szóval nehéz lenne azt mondani, hogy “tele vagyok”) én is szégyenlősen emelek, vagy mondok a legelterjedtebbnél magasabb árat, pedig megérdemlem. Előnyöm viszont, hogy a legtöbb ügyfél igen tájékozatlan a piaci árakról, tehát elég a fapofa 🙂 (kivéve, ha egyszerre több magántanárt is fizet a gyerekeinek)

 • Kristóf

  “De, hová vezet az, hogy mindig árakat emelünk, aztán bért emelünk, aztán megint árat, aztán megint bért és ez ismétlődik, ennek következtében a számjegyek növekednek, de a tartalom nem.”

  Oda, hogy az erőforrásokat felhasználni és a javakat előállítani az fogja, aki a leghatékonyabban tudja ezt megtenni. Mindannyiunk nagy örömére.

 • Belavoltam
  Attol meg, hogy valaki Indoneziaban nyaral, meg nem kovetkezik automatikusan, hogy sikeres ember. Siman lehet, hogy hitelbol nyaral.
 • Belavoltam
  Ha valoban jol keresnel az emlitett penzugyi teruleten, akkor magasrol nem erdekelne sem a kata, sem az “IT koklerek”. Az, hogy irigy vagy, az latszik. De az is, hogy vegtelenul sotet is. Az a tipikus dogoljon meg a szomszed tehene is. Ha nekem nem mehet jol, akkor masnak se menjen. Szoval dehogy keresel te jol. Max. almodban.

  Disclaimer, hogy a vernyomasod rendben legyen: en is IT-s vagyok, raadasul katas is.

 • Bob
  A kommenteket olvasva mindig rájövök hogy egy vesztes vagyok. Egészségügyi dolgozóként esélyem sincs azon az életszínvonalon élni, amin szeretnék. Azt hiszem ideje lenne szakmát váltanom.
 • István
  SzaboZ:

  Igen, lehet azért sikeres és ügyesen tetovál (tetováló a srác), ugyanakkor vannak dolgon amin szerintem nem minden esetben érdemes spórolni. Jött hozzám olyan ügyfél helyette aki azt mondta nem érdekli mennyi a könyvelési díj, csak legyen rendben a könyvelés, mert az előző könyvelője ugyan olcsó volt, viszont a könyvelése nagyon nem volt rendben. Ez az egyéni vállalkozó azt mondta, hajlandó lenne akár havi 50 000-et is fizetni a 12 000 Ft helyett, csak tényleg legyen rendesen csinálva a könyvelés. Rajtam nem múlik. Ha megkapom idődben, pontosan a számlákat, akkor a könyvelés naprakész lesz.

 • Hopp Júlia

  Köszönöm, el is kezdem
 • Stiel
  írj ide:
  illes.century kukkac gmail ponty com
 • Pointer

  A vágyaid (igényeid) nagyobbak, mint a képességeid. Ha nem így van, bizonyítsd be magadnak. Önnön sorsodért nem más felelős.

 • EL Presidente

  1. Az ingatlanok nem hasraütésszerűen drágulnak. ( Mennyi az új / használt lakás kínálat? Mennyi a szabad raw mterial? Milyen a logisztika költsége? Mennyi a szabad munkaerő? Milyen a térség inflációja? ) Kereslet – kínálat

  2. Igen, irigy vagy ( súlyos hiba ha egy életen át )

  3. Attól mert másnak rosszat akarszm, neked még nem lesz jobb. ( KATA + egyéb adóztatás stb. )

  4. Ha elégedett lennél a helyzeteddel (fizuddal ) nem foglalkoznál azzal hogy másnak még jobb.

  5. +30% extra a jelenlegi bevételednél ( másfajta adózás )nem repítene a mennyekbe.

  6. Honnan tudod hogy minden ITs kókler? Ha jobban tudnád, nosza te is szolgáltass ITs melót.

  7. Jelen filozófiáddal toppogni fogsz önnön irigységedben és nagyravágyásodban annélkül, hogy tennél valamit ami előbbrerre visz. Helyette inkább másnak ártanál. Grat, csak így tovább.

 • Kristóf

  Nem derült ki pontosan, hogy milyen munkakörben, de szerintem próbálj szerencsét a magánegészségügyben, ahol nem az állam dönti el mennyit kereshetsz, hanem a kereslet-kínálat. A piacon hatalmas a kereslet egészségügyi dolgozókra.

  Mi történhet? Nem vesznek vissza államiba, ha nem jön be, mert annyi jelentkező áll sorban?

 • Belavoltam
  Mit tanitasz?
 • Szabolcs
  Kíváncsi
  2022-02-17 at 22:51

  fiú vagy lány vagy? fiatal? jól nézel ki? részletezzem? 🙂

  ezt most komolyan kérdezted? vállalkozni a fenti kérdésre adott válaszok függvényében 1-2 dolgot talán, máskülönben menj el egy vállalkozóhoz dolgozni (igen, neki), és utána, ha kitanultad kérdezd meg újra, hogy … szaktudással mit. Ja, akkor már látod majd magad is..