Hogyan keresnél egy másik munkahelyen?

Nemrég írtam róla, hogy New Yorkban hamarosan kötelező lesz az álláshirdetésekbe beleírni a fizetési sávot is, amit egyébként már több másik államban is kötelezővé tettek.

Kötelező fizetési sáv az álláshirdetéseknél

Nem véletlenül rettegnek attól a munkaadók, hogy információt szereznek a dolgozóik, hogy máshol ezért a munkáért mennyit lehetne kapni vagy hogy az új kollégát már csak másfélszer több fizetésért lehet levadászni a munkaerőpiacról, mint a sok éve ott dolgozók kapnak.

Most jött szembe egy német tanulmány arról, hogy vajon a megkérdezett dolgozók szerint máshol mennyit keresnének egy hasonló munkakörben.

A válaszolók mintegy fele szerint máshol is ugyanennyit keresnének. Minél rosszabbul fizetett állásban volt valaki, annál inkább ez volt a véleménye. Közben a valóságban csak 20%-ukra volt igaz ez az állítás, a többiek vagy sokkal jobban, vagy sokkal rosszabbul kerestek volna máshol. A legtöbb frissen felmondott exkolléga is arról számolt be, hogy többet kap az új helyen, ennek ellenére mégis sokan gondolják úgy, hogy ők máshol sem keresnének többet.

A tanulmány szerint a rosszul fizető cégeknél a munkahelyek 10-17%-a nem lenne betöltve, ha az alkalmazottak tisztában lennének azzal, hogy máshol mennyit kereshetnének hasonló beosztásban.

S miközben az alkalmazottak azt nyilatkozzák, hogy szeretnének jobban informáltak lenni az elérhető fizetésekkel kapcsolatban, miért nem azok?

89%-uk kényelmetlennek tartaná, ha megkérdezné a kollégáit, hogy mennyit keresnek, 38%-uk pedig akkor sem árulná el a fizetését, ha ezért szó szerint fizetnének valamennyit, akár többet, akár kevesebbet keres, mint szerinte a kollégái.

A fizetési sávok transzparenciája kiegyenlítetté tenné a munkaerőpiacot, sokat segítene a munkavállalóknak, de a munkaadóknak is, hiába tiltakoznak ellene kézzel-lábbal.

Addig is, amíg ez megvalósul, te ne kényelmesedjél bele egy munkahelybe.

Ha egy rosszul fizetett alkalmazott vagy, akkor semmit nem veszíthetsz azzal, ha felmondasz. A példa kedvéért állami gyógytornásznak bármikor visszamehetsz havi 180 ezer forintért, miért nem próbálod ki a vállalkozást? Kibérelsz egy kis üzlethelyiséget havi ötvenezerért, berendezed 200 ezerből (bordásfal, nagy labda, stb.), ha csak hétezer forintot kérsz egy órára, heti kilenc és fél órában vagyis napi két órában megkeresed a bérleti díjat, a katát és az eddigi fizetésedet. Ha ennél több ügyfeled van, már sokkal többet fogsz keresni.

Ha nem jön be, még mindig visszamehetsz állami alkalmazottnak, tárt karokkal fognak várni.

De ugyanez igaz a legtöbb gyári munkára és sok minden másra is. Rosszul fizetett munkára bármikor visszamehetsz.

A jelenlegi munkaerőhiányos piacon túl nagy luxus, ha öt évvel ezelőtti munkabérért dolgozol. Nem csak például az ingatlanok drágultak meg az elmúlt években, de a munkaerő költsége is. Ha nem hiszed, nézz körül a piacon.

Szereted a munkahelyed, csak kevés a fizetés és a főnök szerint nincs lehetőség az emelésre?

Szerezz egy másik helyről állásajánlatot magasabb fizetéssel és azzal menj be a főnökhöz, hogy most mi legyen? Megkapod ezt a pénzt itt is vagy inkább elengednek? Az esetek zömében ők is tudják, hogy annyiért már senkit nem találnak a piacon, amennyit neked fizetnek, ezért a legtöbbször megkapod a kért (más által ígért) fizetést.

Sajnos a legtöbb cég bolond ebből a szempontból. Új kollégákra szán pénzt, de a régiek megtartására nem. Így aztán a régi kollégák elmennek másik hasonló céghez új kollégának, a cég pedig fél évig-évig tanítja be a helyette újonnan felvett embert, akit 30%-kal többért vett fel, mint ami fizetésemelést a régieknek adni kellett volna, hogy ne menjenek el.

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy az emberek szeretnék nagyon jól befektetni a 5-10 millió forintjukat, miközben tudom, hogy máshol sokkal többet kereshetnének.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy nem az a lényeg, hogy a kis vagyonuk havonta 16 vagy 20 ezer forintot kamatozik, hanem hogy havonta 20 ezret, 200 ezret vagy 600 ezret tud hozzátenni.

Felesleges sokat gondolkodni néhány millió forint nagyszerű befektetésén, amíg évi 2-3 millió forintot kidobsz az ablakon azért, mert messze nem keresel annyit, mint máshol kereshetnél. Először fogd meg azt a néhány milliót évente a fizetéseden, utána matekolj azon, hogyan kamatozna a meglévő pénzed évi néhány tízezer forinttal többet.

Share

146 hozzászólás

 • FelhoMernok
  Cloud Architect-kent dolgozom, de most mar csakis kulfoldi cegeknek. Egyszeruen belefaradtam abba ami itthon van, teszt jelleggel idonkent bedobtam egy-ket helyre de alapvetoen az a tapasztalatom, hogy az itthoni cegek egyaltalan nem akarnak globalisan versenyezni a kepzett es jo emberekert.

  Csak par pelda tapasztalat:
  – hazai olajipari vallalat -> felhiv a berigeny kapcsan majd egybol erkezik egy elutasito level,
  – nemet energetikai ceg -> elmondom a berigenyem, kuldenek egy ajanlatot egy kb. 20%-al alacsonyabb osszegrol, aztan amikor mondom, hogy ez igy nem fog reszemrol mukodni akkor az a valasz, hogy mivel nincs “kozmu” tapasztalat igy ez a maximum reszukrol.
  – IT / Telco szolgaltato ceg -> jeleztem, hogy nyitott vagyok tobb fele konstrukciora (contractor) de a berigeny / napidij utan egybol elutasito level,

  Jelenleg az ir-amerikai piacra dolgozom remote a berigeny 2x-esert.

 • Attila
  A hazai piacon leginkább az a tapasztalatom, hogy a HR egyáltalán meg sem próbálja marasztalni a régi, tapasztalt kollégákat, hanem inkább hagyják elmenni és felvesznek többért egy kezdőt. Én az első 10 éves (pályakezdő) munkaviszonyom utáni első helyen kétszer annyi fizetést kaptam, onnan egy év után váltva, plusz 20%-al többet. Onnan 3 év után free lancer (KATÁ-S) programozó lettem, amivel jóval többet kerestem és sokkal több időm is lett. A KATA adózással engem is megszivattak, mivel pár nagy ügyfelem is van. Cégformát váltottam TAO-s KFT-re, a többlet költséget (nem ugyanaz volt már az óradíj) be tudtam építeni a vállalkozói díjamba. Ebben az adózási formában tudok alvállalkozókkal is dolgozni (ami elszámolható költségként). Érdekes módon én inkább a drágább, de ügyesebb fejlesztőkkel szeretek együtt dolgozni. Talán cég tulajdonosként más a hozzá állásom, mint a HR-s alkalmazottaknak
 • Silhouette
  Kicsit nehezíti az összehasonlítást, ha egy cég nem csak fizetést biztosít, hanem “kompenzációs csomagot”: pl. magánegészségügyi ellátást, részvényprogramokat, ad-hoc részvény jutalmakat, céges autó használatot, stb stb. – ezeket elég nehéz “forintosítani”.
  Szerintem direkt is csinálják, hogy ne tudja az ember könnyen összemérni más cégekkel a package-et.
 • hemond
  Összességében egyetértek a cikked második felével, azzal a kiegészítéssel, hogy a gyógytornász rendelőnek sajnos egy kicsit komolyabbak az előírásai (pl. külön öltöző és két mosdó\WC), amik nem megugorhatatlanok, de ugye ez egy egészségügyi szolgáltatás és emiatt vannak ANTSZ követelmények.

  Illetve itthon szerintem már kicsit több egy egyórás gyógytornász kezelés ára, ahova jártam ott 8-9000 Ft volt kb 5-6 éve.

 • SM
  “Sajnos a legtöbb cég bolond ebből a szempontból.”
  – igen, nagyon, de az ő szempontjukból igazuk van:

  A multik arra rendeszkedtek be, hogy gyorsan pótolható legyen a munkaerő (elemi feladatokra bontják a munkát,
  amit könnyen be lehet tanítani az újnak, vagy sok tudásátadást szerveznek, így ha valaki kiesik,
  a csapat többi része majd húz helyette)
  Ha a munkavállaló bejelenti a másik lehetőséget, azt még a multi is csak egy lehetőségnek veszi, nem pedig a felmondás ténynének. -> ekkor még lehet hatni a munkavállalóra, hogy maradjon, mindenféle fizetésemelésen kívüli eszközzel is.

  Majd miután felmondtunk, csak akkor kerül helyzetbe a cég, hogy mást keressen, ha bentről tölti fel a pozit, valakit előléptetve, az külön jó, hiszen új lehetőséget kap egy már alkalmazott kolega, plusz csak egy juniorral kell őt pótolni.
  folyt.köv.

 • SM
  Ha kintről kell pótolni, azt mindenki tudja hogy alsóhangon 40-60%-kal kerül többe
  ,hirdetés,keresés/HR költsége,interjúztatások,..stb, majd betanítás, (itt nem csak ő nem produktív, hanem a kollegákat is feltartja) majd önállóvá válás, s mindez magasabb bérért, mint amennyiért az előzőt elengedték.

  -> egyértelműen rossz üzletileg DE EZ NEM SZÁMÍT, nem is látszódik sehol, hiszen béremelésre általában véges a csoportvezető kerete, de a már meglévő igények kielégítésére szinte korlátlan.

  Tiszta hülyeség de lehet úgy magyarázni, hogy mégsem az 🙂

  Ill. egy több száz fős cégnél, évi 10-20 embert magasabb fizetésért pótolni még mindig olcsóbb, mint több100 ember fizetését évente inflációval, tapasztalat növekedésüknek megfelelően naprakészen tartani. 🙁

  Kis cégnél másabb a helyzet, ott kulcspozicióban lévő munkavállalót inkább megtartanak.

  Munkaerőpiac 1.törvénye: mindenki pótolható

 • kristóf
  [OFF]
  Bocs, totál OFF, de nem találtam más módot arra, hogy kapcsolatba lépjek a blog szerzőjével. Gyors észrevétel egy MÁK/Webkincstár hiba kapcsán, hátha más is belebotlik – ha már mindenki tud róla, akkor tekintsd semmisnek, de hátha érdekes:
  A régi PEMÁP-ból próbáltam venni a hétvégén, még amíg lehetett. Mivel a pénzszámlán nem volt elég egyenleg, bankkártyával fizettem a papírokért. Csak ma, amikor az összeg megérkezett (és már nem elérhető a 2025/Y) derült ki, hogy a Webkincstárban bankkártyás fizetéskor valójában nem a kiválasztott értékpapírokért fizetsz, hanem simán csak a pénzszámlára történik befizetés. Ezt a fizetési folyamat közben semmi nem jelzi, a Webkincstár felülete megtévesztő, végig olyan, mint ha a kiválasztott papírért fizetnél. Jeleztem a MÁK-nak is, tudnak a problémáról, elvileg majd egy következő frissítésben megoldják – addig is viszont vigyázzatok ezzel!
  [ON]
 • Gergő
  ezért tetszik pl a nofluffjobs.com/hu, oda csak bér(sáv) megjelöléssel tölthetnek fel állást a munkaadók

  köszi a cikket ismét

 • krisz
  Nagyon sok multinál bérsávok vannak amiből ha rajtad áll az egész cég, és 5 éve vagy ott akkor sem nagyon adnak emelést.
  Annyit adnak nagy nehezen, hogy éppenhogy ne menj el, persze ilyenkor általában elmennek 🙂

  És nem hajalndóak versenyezni a jó emberekért, de a közepesekért sem.
  Valószínű meg van mondva az anyacégtől, hogy a gyarmatokon nem fizethetnek ugyanannyit (ugyanazért vagy akár jobb) munkáért mint otthon az anyacégnél.
  Tessék menni Németországba / USA stb. ha ennyit akarsz keresni

 • Gábor
  A jó gyári munka kiszámítható, “kényelmes”, főleg ha az adott térségben nincsen más lehetőség. Ha pedig költözni kell hozzá, netán családostól, akkor a többletköltségek miatt már nem éri meg váltani, mert az új munkahely nem fog annyival többet fizetni.
  Vissza menni lehet, de nem mindegy, hogy egy 6-10év alatt felépített bérszínvonalról, megint kezdő bérről kellene elkezdeni ugyanazt a “gyári munkát”.
  Fásultságot se felejtsük el, mert egy idő után belefárad abba a dolgozó, hogy ismét bizonyítson, az új főnöknek, az új munkahelyi elvárásoknak (beilleszkedés egy új közösségbe), vagy vállalkozás esetén az új ügyfeleknek, önmagának.
  Persze vannak helyek, ahonnét tényleg érdemes elmenekülni, mert annyira pocsék a környezet, vagy a kollégák. Ill ha valaki kap egy jó ajánlatott, ami pénzügyileg nagyot dob az élete színvonalán, akkor is érdemes váltani. Persze nem mindenkit motivál a több pénz.
 • GD
  Nálam a feleségem töri azon a fejét gyakran, hogy vajon jól keres-e a munkatársakhoz képest, mióta visszament dolgozni pár hónapja. Megkérdezni nem akarja őket, mert úgy gondolja ciki helyzetek lehetnének belőle. Azt javasoltam neki, hogy beszéljék meg egymással, hogy töltsék fel a fizujukat pl. Glassdoorba, vagy más hasonló appba egy adott héten, így anonim maradna, hogy konkrétan kinek mennyi a fizuja, de mégis látnák egymásét, és tudna emelést kérni akinek kevesebb. Egyelőre nem merte ezt sem bedobni. Nektek van valami praktikátok ilyen célra?
 • xavv
  Kaptál egy jobb ajánlatot.

  A.) Az ajánlattal a kezedben fizetésemelést kérsz lényegében zsarolással, és maradsz
  B.) Mész oda dolgozni ahol adták az ajánlatot.

  Azért a B a helyes válasz, mert az A válasz esetében úgy leszel kezelve a továbbiakban, hogy “te most kaptál emelést, fogd be a szád”, míg a B válasz esetén tiszta lappal indulsz, ugyanazért a pénzért. Az lesz a koordinátarendszer origoja, a A válasznál ez nem így van!!
  Az A válasz esetén kimaradhatsz az éves emelésből is, hiszen “te nem rég kaptál emelést Tibikém!”, valamint az egész ügylet után rossz szájíz marad, mert tulajdonképpen bezsaroltad a cégedet, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a témát. Ha már a kezedben van egy jobb ajánlat, akkor már interjúkon vagy túl, méghozzá sikeres interjúkon, amire készültél, időt szántál, energiát fektettél bele. Azon a ponton már váltani kell!

 • +gondolat
  : Szerintem lehet forintosítani. – Érdemes mindent évesíteni.
  A céges autó esetén, azon munkakörnek, akinek járna, de mondjuk nem kaphat/kap akármilyen oknál fogva, a HR osztályok ú.n. car allowance-t kínálnak fel (profibb helyeken), ezzel hozzájárulva a Te magángépjármáved fenntartásához. – Ez is egy konkrét összeg éves szinten.
  Szerintem egyszerű matek. Ami nem matek, az a következő tényezők, ami már szubjektív – tehát Nekem mi a fontos, mint személyiségnek: csapat, felettes, a munka maga, felelősségi kör, esetleg STÁTUSZ, mert tudom magamról, hogy azért szeretek villogni a haveroknál a pozimmal, vagy én nem szeretem kitalálni, mit csináljak – kontra én akarom kitalálni mit csináljak, tehát a döntés, célkitűzés szabadsága, stb. Ezek idővel fontosabbá válnak, mint én azt korábban gondoltam.
 • GD
  A céges autó azért is tud jó policy lenni a cég részéről, mert a munkavállaló megszokja, hogy autóval jár, és ha munkahelyet akar váltani, akkor ha az új helyen nem kap autót, kénytelen lesz venni magának egyet. Emiatt nehezebbé válik a munkahely váltás, mert gyakran nincs elég félretett pénzük olyan autóra, amire igényük amúgy meg már van. Sokkal nehezebben mond le az ember egy megszokott dologról, akár rövid időre is, mint amennyire egy új lehetőséget értékel.
 • mad823
  Én még annyit hozzátennék, hogy házon belül szinte sosem fognak akkora emelést adni, mintha munkahelyet váltanál. Ha 2-3 éven belül nem tudsz feljebb lépni, akkor válts. Bár a mai világban főleg nyitott szemmel kell járni, bármikor beakadhat egy jobb meló.
 • EEngin33r
  Az én szomorú tapasztalatom inkább az, hogy már csaknem a kezdés időpontjáról állapodunk meg annyira jól sikerül az interjú, bérigény téma a vége, jövőhéten visszajelzünk és onnantól se kép se hang. Pedig egy br. 800 igénnyel nem érzem, hogy el lennék szállva villamosmérnökként, plusz ehhez kapcsolódó szakmákkal, pár év tapasztalattal, de elég széles tudással, gyakorlatias felfogással.
 • Aechen Coras
  Azt gondolom, hogy a cégek nem ennyire bolondok azért, nagyon is működik a stratégia:

  Abban teljesen igazad van, hogy egy adott munkavállaló esetében szívás a cég számára, ha 20%-os béremelés helyett felvesz egy új kollégát +50%-ért, akit be is kell tanítani.

  De a munkavállalók 80%-a nyuszi. Az ők fizetését hülyeség lenne 20%-kal megemelni, hisz így sem mennek el.
  A maradék 20% felmond, de azok felét, tehát az összlétszám 10%-át ott tudják marasztalni 20%-os béremeléssel. A másik fele, tehát a maradék 10% elmegy, mert kevesli a 20%-os emelést vagy mert úgy van vele, hogy ha már eldöntötte, hogy elmegy, akkor elmegy.

  Az eredmény:
  A dolgozók 10%-át pótolni kell 50%-kal magasabb fizetésért, be kell tanítani stb. (Ez szívás a cégnek.)
  10%-nak emelni kellett 20%-ot. (Velük ugyanott van a cég, mintha mindenkinek emelt volna.)
  80%-nak megspórolta a 20%-os béremelését. (Ez tiszta nyereség.)

 • Világegyetemista
  Hát igen, érdemes megmérettetni magad néha, pláne az IT/mérnöki területen. Durván ralliznak a bérek. Most én is váltottam pár év után, 1,44-szeresét keresem a régi béremnek az új helyen.
 • alapos
  Miért pattog azon mindenki, hogy a kollégái mennyit keresnek? Abszolút nem releváns, mit csinálsz ha megtudod, hogy mondjuk +30%-at többet?
  Odamész a főnöködhöz, és rákérdezel? Na, és mit mond? Ennyi van, aztán kész.
  Egyedül az releváns, ha kapsz konkrét ajánlatot máshonnan, mert akkor ott már van konkrét döntési lehetőséged.
  Ez a csapatban csinálunk anonim forradalmat – lehet nem derül ki konkrétan kinek melyik a fizetése, de ez úgyis eljut a HR-hez, és akkor nem egyénenként, hanem csapat szinten csapják meg a szátokat, mondjuk simán csak 0 lesz a bónusz/emelés arra az évre, szóval az ilyen ötlettel vigyázzatok mielőtt az egész csapattal b@sztok ki.
 • Bálint
  Elszomorodtam az elmúlt pár hónap alatt mikor is beadtam több pozira, de sok helyen már a fizetési igény megkérdezése előtt jön a válasz, hogy köszi nem.. 8-10 év SSC finance tapasztalattal, jelenleg középvezetőként, több nyelvet beszélve se tudok egy interjúig se eljutni.

  Már akkor gyanúsnak kellett volna lennie, hogy kiegészítő tanulásra (vagy valami másra) van szükségem a dobbantáshoz arra az esetre, ha itt forró lenne a lábam alatt a talaj, amikor Linkedinen teljesen elmaradtak a ajánlatok.

  Egy jó ideje nulla megkeresés érkezik, kicsinosított profillal, beállítva hogy nyitott vagyok a lehetőségekre. Vagy mégsem akkora a munkaerőhiány mint mondják, vagy már most túl jól keresek (~1M bruttó), vagy még sokkal kevésbé kelendő az SSC tapasztalat mint gondoltam eddig.

 • SM

  lehet a csomagot is forintosítani pl: magánegészségügyi ell: egy ilyen csomag 80-200e/fő/év ->tizenixezer forint havonta, ha magadnak fizeted. Cégesteló, cégesautó, gyömölcskosár a konyhába -dettó.

  Persze a váltás rizikós, mert a pár órás interjú alatt (legyen akárhány kör) nem tudod megismerni a céget, új kollegáidat, bármilyen jól kérdezz is.
  Megismerni, betanulni máshol agymunkában is több -fárattabb leszel az elején.
  Ha váltasz, jó pár hónapig hitelképes sem leszel -ilyen túlfűtött lakáspiacon ez is számíthat 🙂

  Váltások előtt azt számoltam csak ki, hogy ha ~30%kal többet kapok csomagban az új helyen, akkor ~3 hónap alatt plusz 1 hó-val járok jobban, ha 1 év után kiderül, h mégsem jó az új hely, femondok s további 4 hónapig még ugyanott járok anyagilag, mintha a régin dolgozntam volna folyamatosan.
  Elcsúszhat a dolog az elején is – ezért kell a 6 havi vésztartalék!

 • alapos
  A fix publikus bérsávok meg nettó hülyeség, az megint a váltásra képtelen, motiválatlan emberek érdekét szolgálná.
  Egy cégnél sincs olyan sok sáv/szint, és kb tapasztalati évek száma alapján leszel besorolva.
  Na most 2 ember között teljesítmény hatalmas különbség lehet, hiába van mindkettőnek 5 év tapasztalta, de ha ez a fix sáv van, akkor nem lesz esély se jobb fizetést elérni, hiába dolgozol jobban.

  Akik annyi energiát beleraknak az ilyen hisztériákba, hogy kisírják ezt a nyilvános fizetési sávot, inkább rakják bele az energiát a “2 évente váltás +30%-ért” hozzáállásba. Ha erre meg képtelen, akkor nem is kell neki több pénz.

  Egyébként a nofluffjobs meg egy vicc, munkák nagy részénel a sáv alja meg a teteje között van 100% különbség, nesze semmi fogd meg jól ;D

 • salvia
  Részben OFF.
  Sok informatikus írta már itt kommentekben, hogy remote-ban külföldi cégnek dolgozik. Megoszthatnátok a tapasztalatokat, hogy milyen platformon találtátok az állást, milyen technológiákkal dolgoztok, hogyan adminisztráltok, hogyan adóztok.
 • SM

  bármit csinálnak könnyen kiderül h ki volt a főszervező… aki kicsit jobb kapcsolatot akar majd a főnökkel, az elárulja..

  Van az a vicc, h:
  Alkalmazott odamegy a feletteséhez: -“Főnök, adj 20% fizetésemelést, vagy ha nem, akkor azt fogom mondani a többieknek, hogy adtál!” 🙂

 • Nyomd a gazt!
  Coras
  Sokszor eszetlenul csinaljak ezt a dolgot es tultoljak…
  Egyik autoipari cegnel a HR nagyfonok egy tirpak rabszolgahajcsar volt. Sorban felmondtak miatta a mernokok. Nagy nehezen rajott a cegvezetes, hogy csak egy embert kellett volna “elengediuk”… a hr-est, de addigra mar elmentek az ertelmes emberek…
  Egy multi IT cegnel a magyar vezetes szinten olyan gyoker volt, hogy amikor a global vezetes megkerdezte miert nem keszulnek el idoben a fejlesztesek a fejlesztok felvilagositottak oket hogy aki itt van az szo szerint vagy interjura megy vagy epp mar dobozolja a cuccait. Na akkor a global vezetes kicsit eszbe kapott.
  Es ott az NNG… aki gondol egyet es kirugja a fel ceget valogatas nelkul. A regi dolgozokat azert nem mert hogy ne kelljen vegkielegitest fizetni. Majd meghirdetnek nyitott fejlesztoi pozikat. Persze aki ottmaradt az is interjukra jart vagy epp lebecolt.
 • Fakanál

  Ssc majom munkara megis hogy akarsz 1M bruttonal tobbet, de komolyan?
 • Fox (IT)
  IT-s (data engineering) nemetorszagi tapasztalatom alapjan 2-3 evente ceget kell valtani, ha tobbet akarsz keresni es elorebb jutni. Eddig minden egyes valtasnal atlagban 45% tobbet adott az uj ceg.
 • Aechen Coras

  “az egész ügylet után rossz szájíz marad”

  Így van.
  Pedig a munkaadónak nem szabadna ilyenkor megsértődnie, szimplán arról van szó, hogy a 2 fél kötött egy szerződést, ami az egyik fél számára már nem elég jó, amit ő jelez a másik félnek. A másik fél vagy belemegy a módosításba vagy felbontják a szerződést.
  Én se sértődök meg, ha a főnököm megkérdezi, hogy vállalnék-e egy új feladatot (ez értelmezhető szerződésmódosításnak). Ha tetszik a feladat és lazán belefér az időmbe, szívesen vállalom. Ha nem, akkor nem. Ebben az esetben kínálhat fizetésemelést vagy elvehet egy korábbi feladatot, hogy az újra legyen időm.

 • Csaba_
  Pontosan erről van szó. A többség elül a langyos vízben, sosem kérne fizetésemelést sem, illetve nem is vált. Emiatt aztán soha nem fog megváltozni a cégeknek a hozzáállása. Egyénként egyet lehet tenni: váltani a munkák között 2-5 évente, a piacképes fizetés érdekében.
 • Nyomd a gazt!
  Bersavokat itt tudsz nezni, jol be vannak love.
  hays.hu/piaci-%C3%A1ttekint%C3%A9s
 • Belavoltam
  azt hogy csinalod, hogy egyszerre dolgozol tobb kulfoldi cegnek? (Felteve, hogy jol ertettem, amit irtal). Ill. erdekelne az is, hogy milyen vallalkozasi formaban csinalod, tovabba, hogy magyar ido szerint mettol meddig tolod az ipart?
 • Maki
  Németországban erről szól az ERA bértábla. Ha nagyon hülye vagy, ERA 6, bruttó kb 3000 eur, ha nagyon jó, ERA12, bruttó kb 6000 eur. Ha az igazgató kokona, akkor bértáblán kívüli 😉
 • Illye
  @sm: Köszi, hogy leírtad a lényeget helyettem. HR-es vagy?:) Ha nem, az külön csoda, hogy így átlátod a helyzetet!:)
  Gondolkozzatok munkáltatói aggyal (minden felnőtt ember volt már jó eséllyel munkáltató/megbízó, pl. akkor, amikor kifesteti a lakást vagy elviszi a szerelőhöz a kocsit). Mit jelent ez egyszerűen? Van egy feladat, amit valakinek meg kell oldania. Ezt körülírom, ez lesz a munkaköri leírás. Megnézem a piacon, hogy milyen végzettséggel/tapasztalattal rendelkező munkavállalók, hány Ft-ért képesek ezt a feladatot nekem megoldani. Kapok eredményül X összeget. Eldöntöm, hogy megéri-e nekem ezt a pénzt az új kolléga vagy sem. Ha igen, meghirdetem az állást és megpróbálom a lehető legjobb jelöltet a lehető legolcsóbban megkapni. Ha nem kapok adott bérszintent megfelelő embert, akkor megint elemzek, hogy megéri-e többért, jobban jelöltet szerezni.. ha igen, akkor átírom a hirdetést.
 • Tekintetes úr

  “pl. magánegészségügyi ellátást, részvényprogramokat, ad-hoc részvény jutalmakat, céges autó használatot, stb stb. – ezeket elég nehéz “forintosítani”.”

  Már miért lenne ezt nehéz forintosítani?

 • Hopp Júlia
  Volt szerencsém megélni a munkahelyemen (nagyvállalat) egy ilyen bérsáv szabványosítást. Utána _mindenki_ nagyon rosszul érezte magát. Akit behívtak megbeszélésre (azaz hogy holnaptól x-xel kevesebbet keres) az azért, akit meg nem az azért (hiszen ebből megtudta hogy eddig is jóval kevesebbet keresett mit a bérsáv tetején ülő munkatárs) Persze lehet elmenni… meg aki nem, az nyuszi… hat nem tudom, amikor az ember nagy nehezen kiépít végre egy valahogy működő családi rutint, logisztikát ki mikor hova kiért stb, nem húzom át egy vállrándítással a menetrendet, útitervet még havi 50ért sem, és nem megyek a város másik végébe hogy emiatt az egész családnak egy órával korábban kelljen felkelni, elindulni, visszafele uez. Amikor az esetek nagy részében már az is öröm este ha sikerül fennakadás nélkül az aznapi maratont lefutni… másik filmet nézünk azt hiszem.
 • krisz

  Bőven elérted szerintem a kimaxolható bér tetejét SSC szektorban.
  Speciális mérnöki / informatikai tudás az, ahol hatalmas hiány van.
  Illetve kamionsofőrből / villanyszerelőből / kőművesből is. Ott a határ a csillagos ég.

 • Richmond
  Alapvetően jól elvoltam a munkahelyemen három éve, de láttam, hogy a relatíve kis méret miatt egy darabig nem tudnék előre lépni (még megüresedés esetén sem biztos, ugye…), addig meg kapom az “inflációkövető” emelést, vagyis az évi 1-3%-ot.
  Ezért váltottam, 25%-al több pénzért – pedig nem akartam váltani, de hát család, házfelújítás, stb, kell a több pénz.
  Szignifikánsan több pénzt mindig csak váltással tudtam összehozni (egy kivétel volt, közel húsz év alatt).
 • Prakt
  Gépészmérnökként 10+ év autóipari tapasztalattal nekem sem könnyű a váltás. (tervező, majd projektvezető)
  bruttó 1 Misi volt tavaly a fizum, amit minden évben viszonylag tisztességesen emelnek.
  Volt ahol az ajánlat sajnos jóval alacsonyabban volt mint a mostani fizum. A meló tetszett volna, de kevesebb pénzért, messzebb, kevesebb szabadidővel. Így ez kiesett
  Máshol irreális elvárások. 10ből 9 pontnak megfelelek, azaz egy tanulható, de nem kellettem. Már két éve nem tudtak arra a pozira felvenni senkit.
  Ahol voltam interjún, a fizuigényre mindig húzták a szájukat, még ha a mostani fizumat kértem akkor is.
  sajnos az autóipar jól fizet…
 • Belavoltam
  En szerencsesnek tartom magam az allasvaltasokkal. 10+ evet toltam egy telko cegnel, ahol amikor odakerultem, jo penznek szamitott. A vegere meg mar nem annyira, mert eleg csinjan bantak az emelessel. De meg fiatal voltam, es boho 🙂 Utana kicsit mas vizekre eveztem, egy staffing cegnel landoltam, es az elozohoz kepest ~55%-kal tobbet kerestem. Ez a jo resze. A rosszabb resze az, hogy ott evente volt emeles. Megkerdezte a terulet igazgatoja, hany %-kal lennek elegedett? Leirtam egy papirra 10%-ot. Tudtam, hogy a ceg elotte 2 honappal emelte meg jelenotsen az oradijat, amit az embereiert kiszamlaz a kulonfele cegeknek. Erre kaptam egy galans 4%-os emelest bruttoban. Hat, legalabb volt mibol fagyit venni, kb. annyit jelentett az az osszeg.
 • Belavoltam
  A 3,5 evvel ezelotti valtasom volt az igazi nagy dobas. Itt evente van fizetesemeles az egesz cegnel. Es ennyi ido alatt az elozo cegnel kapott havi bruttom kb. a duplaja lett. Viszont ez mar tenyleg olyan jo penz, hogy amikkel jelenleg megtalalnak a linkedin-en, ott az ajanlott fizetes teteje is kevesebb par 100k-val. Foleg a magyar piacra dolgozo cegek eseten erezni, hogy legalabbis ehhez kepest eleg karcsu ajanlatokkal rukkolnak elo. Mindent osszevetve elegedett vagyok. Ha megkeresnek valami relevans dologgal, akkor nem ugrok felre, beszeljunk, hadd maradjak ott az IT piac utoeren 🙂
 • csizkek
  “A multik arra rendeszkedtek be, hogy gyorsan pótolható legyen a munkaerő (elemi feladatokra bontják a munkát,
  amit könnyen be lehet tanítani az újnak, vagy sok tudásátadást szerveznek, így ha valaki kiesik,
  a csapat többi része majd húz helyette)”

  Helyesebben szolva a HR rendezkedett be arra, hogy igy lassak a vilaot. Aztan sokszor szembejon a valosag, mert a felevente gyakori atszervezesek hatasakent eltunnek a valodi processzek. Mindezt megfejelve azzal, hogy legtobb multi tobb annal, minstem egy szimpla sales/marketing ceg legyen. Kellenek szakeberek, expertek, senior expertek.
  Egy senior expert tudasaban akar 15-20 ev is ott van, nem lehet potolni par het/honap alatt.
  A HR meg ott koveti el a hibat, hogy az egeszet egy excel tablaval es a Hays idiotak, fizu benchmarknak nevezett baromsagon keresztul probalja kezelni.

 • csizkek
  “Ill. egy több száz fős cégnél, évi 10-20 embert magasabb fizetésért pótolni még mindig olcsóbb, mint több100 ember fizetését évente inflációval, tapasztalat növekedésüknek megfelelően naprakészen tartani.”
  Mrhasag. Egy szakertelmet kivano uzletagban, ahol kell az innovacio, szakmaisag, ez a rendszer amit irsz, odaragasztja a donoszauruszokat a szekukhoz. Es k. semmit de semmit nem csinalnak azon kivul, ami a kotelezo minimum, azt is csak k lassan. Es emiatt a proaktivabb, agilisabb emberek meg elhuznak a fakszba. A ceg nem teljesit, az eszt meg elszivja az innovativabb ceg.
  Pedig csak annyi kellene, hogy rendes motivalo berfejlodest odatenni, csereben aki nem teljesiti a minimut kivagni. De nem teszik, mert a szakszervezet vedi a segguket. Es igy nem lesz Europabol innovativ USA szeru piac.
 • Adócsaló Vállalkozó

  “Az A válasz esetén kimaradhatsz az éves emelésből is, hiszen “te nem rég kaptál emelést Tibikém!”, valamint az egész ügylet után rossz szájíz marad, mert tulajdonképpen bezsaroltad a cégedet, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a témát. Ha már a kezedben van egy jobb ajánlat, akkor már interjúkon vagy túl, méghozzá sikeres interjúkon, amire készültél, időt szántál, energiát fektettél bele. Azon a ponton már váltani kell!”

  Bár nincs nagy tapasztalatom a témában, de úgy hiszem, ha egyébként minden klappol, jó munkaerő vagy, akkor miért lenne rossz szájíz? Azért kaptad az emelést, mert érsz annyit a cégnek. Ha nem érnél, akkor azt mondták volna, menjél…
  Az meg nem zsarolás, hogy jobb ajánlatot kapsz, és ezt közlöd a főnökkel.

 • FelhoMernok
  @alapos:
  Azert segitseg a bersav a Noflubbjobs-on mert igy legalabb el tudod donteni, hogy akarsz-e idot / energiat pazarolni a cegre, lehet tul nagy a sav, de legalabb van egy keret amiben lehet gondolkodni.

  A Reddit-en volt egy erdekes bejegyzes ahol eleg szep kepet lehet kapni a hazai allapotokrol:
  reddit.com/r/hungary/comments/r1ub7s/it_fejvad%C3%A1sz_vagyok_%C3%A9rdekel_mit_gondoltok/

  Igazabol ez a lenyeg az ertelmes munkavallalonak:
  – hol
  – mit
  – mennyiért
  – milyen feltételekkel
  – meddig
  – kikkel

  Minden mas az bullshit.

 • csizkek
  “jó munkaerő vagy, akkor miért lenne rossz szájíz?”
  Azert mert a masik oldalon nem a ceg van mint entitas. Hanem emberek akik a HR-nek dolgoznak, vagy kozvetlen kollegaid, fonokeid. Es ok nem ugy nezik, hogy a “cenek” ersz. Hanem ugy, hogy ok adtak neked vmit, csereben elvarnak vmit.
  En se vagyok hive a “kulso ajanlat lobogtatasnak”. HA van ilyen akkor el kell menni. Meg lehet emliteni, hogy a paici benchmark nem az amit most fizetnek, de egy kulsos ajanlat lobogtatas tud elenerzeseket szulni.
 • IT droid
  A cégek számára a nyilvános fizetések még egy jelentős adminisztrációs terhet hoznának be, hogy ki kellene értékelni az egyéni teljesítményeket, amivel az esetleges bérbeli különbségeket tudják megmagyarázni két dolgozó között. A munkavállalónak ez is előny lenne, mert tiszta visszajelzést kapna, hogy min kell változtatnia melyik irányba fejlessze magát. Az összes eddigi munkahelyemen hiányzott ez az egyéni teljesítményt figyelembe vevő értékelés, maximum csapat szinten mondtak valamit, de azt se túl gyakran.
 • FelhoMernok

  Van egy Kft-m lassan 8 eve es a CV-ben benne van, hogy: “Open to project based contracting opportunities through my own company, NOT interested in outsourcing”

  Veletlenul esett be ez a tortenet, egy irorszagi KKV keresett meg LinkedIn-en aztan szimpatikus volt a Lead az interjun, majd ajanlatot tettek, hogy csatlakozzak contractor-kent remote. (van iroda, de amugy is mindenki HO dolgozik..)

  Sales-rol / projectekrol ok gondoskodnak, en hozom a vegtelen mennyisegu plecsnit es a szakmai tudast. Full-time contractor, azaz 20 munkanap x x00 EUR. Ezt minden honap vegen kiszamlazom a Szamlazz.hu-n, majd Wise EUR-ra beerkezik a penz. En alacsony bersavon vagyok bejelentve a cegbe, a ceges penzbol pedig finanszirozok mindent ami elkoltsegelheto.

 • SM
  -ne bánts meg, kérlek, nem vagyok HR-es 🙂 nem is vagyok rá alkalmas, én a kölcsönös együttműködésben hiszek, s nem mások átverésében és kizsákmányolásában.

  pl.:magánemberként boldogan fizetek egy szakértelmet igénylő munkáért az átlagnál többet, ha tudom, hogy a végeredmény jó és sok hosszú évig megbízhatóan működő lesz – lásd 3 órás villanyszerelés, 2 fővel, 210eFt-ért.
  de amikor a szobafestő napi 100e-ért gyengébb minőségben festi ki a nappalit, mint én azt megelőzően a hálószobát, az bicskanyitogató (idő szűkében álltam be én is a munkába)

  Ha a cégek hosszu távon gondolkodnának, akkor JÓ szakembereket vennének fel korrekt bérért, ezzel alacsonyan tartva a saját rekrutálási költségeiket is, de neeem, hiszen ki kell szolgálni a tulajdonos igényét ami a profit maximalizálás az éves és negyedéves riportokban, a következmény: fluktuáció ami drága viszont később jelentkezik

 • Charlye56
  Éveket húztam le keveset fizető cégnél – egyrészt azzal is meg voltam elégedve, másrészt sokat tudtam spórolni, harmadrészt jól éreztem magam ott – végül pedig egyszerűen nem gondoltam, hogy máshol többet kereshetek. Aztán a pénzen túl elkezdtek dolgok zavarni, és váltottam, a legjobb döntést hozva: 50%-kal keresek többet, és itt van is lehetőség az előrelépésre, 3 év alatt nem 20 ezerrel fogok többet keresni. Ez elég sokkoló volt. Most persze már azt sajnálom, hogy nem léptem korábban, mert akár évekkel ezelőtt megtehettem volna, és most ott járnék, hogy fél milliós fizetésem is lehetne.
  Illetve beszéltem olyanokkal, akik mondták, hogy sokat kerestem, én meg csak néztem, hogy ilyen tényleg van? Nem hittem el, hogy lehet többet keresni. Ezért az előző helyemen azt ajánlanám mindenkinek, hogy nem csak hogy menjenek – meneküljenek, keressenek jobbat, mert lesz.
 • SM
  -mit csinál egy SSC finance középvezető? Neked mi a hozzáadott értéked? mi volt az utolsó 5 olyan intézkedésed, ami értéket növelt s kinek?

  -jóindulatból segítő szándékkal kérdezem ezeket. Mindemellett nekem személy szerint SSC vezetőkkel inkább negatív tapasztalataim voltak, mert ők huszonéves, önálló gondolatoktól mentes, irányítható palánták voltak, akik gyakorlatilag az ő fönökeik bllshitjét tolták le a beosztottaknak, ennyi. S ennek a fajta munkának logikusan tényleg van egy plafonja a fizuban.
  Továbbá, kell ehhez a pozihoz 10+év gyakorlat? vagy elvégzi valaki 2-3 év tapasztalattal is? -ha igen, akkor miért alkalmaznának Téged?
  S hova tudsz Te innen továbbfejlődni? új szektor, vagy új régió?