Hogyan keresnél egy másik munkahelyen?

2022-02-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nemrég írtam róla, hogy New Yorkban hamarosan kötelező lesz az álláshirdetésekbe beleírni a fizetési sávot is, amit egyébként már több másik államban is kötelezővé tettek.

Kötelező fizetési sáv az álláshirdetéseknél

Nem véletlenül rettegnek attól a munkaadók, hogy információt szereznek a dolgozóik, hogy máshol ezért a munkáért mennyit lehetne kapni vagy hogy az új kollégát már csak másfélszer több fizetésért lehet levadászni a munkaerőpiacról, mint a sok éve ott dolgozók kapnak.

Most jött szembe egy német tanulmány arról, hogy vajon a megkérdezett dolgozók szerint máshol mennyit keresnének egy hasonló munkakörben.

A válaszolók mintegy fele szerint máshol is ugyanennyit keresnének. Minél rosszabbul fizetett állásban volt valaki, annál inkább ez volt a véleménye. Közben a valóságban csak 20%-ukra volt igaz ez az állítás, a többiek vagy sokkal jobban, vagy sokkal rosszabbul kerestek volna máshol. A legtöbb frissen felmondott exkolléga is arról számolt be, hogy többet kap az új helyen, ennek ellenére mégis sokan gondolják úgy, hogy ők máshol sem keresnének többet.

A tanulmány szerint a rosszul fizető cégeknél a munkahelyek 10-17%-a nem lenne betöltve, ha az alkalmazottak tisztában lennének azzal, hogy máshol mennyit kereshetnének hasonló beosztásban.

S miközben az alkalmazottak azt nyilatkozzák, hogy szeretnének jobban informáltak lenni az elérhető fizetésekkel kapcsolatban, miért nem azok?

89%-uk kényelmetlennek tartaná, ha megkérdezné a kollégáit, hogy mennyit keresnek, 38%-uk pedig akkor sem árulná el a fizetését, ha ezért szó szerint fizetnének valamennyit, akár többet, akár kevesebbet keres, mint szerinte a kollégái.

A fizetési sávok transzparenciája kiegyenlítetté tenné a munkaerőpiacot, sokat segítene a munkavállalóknak, de a munkaadóknak is, hiába tiltakoznak ellene kézzel-lábbal.

Addig is, amíg ez megvalósul, te ne kényelmesedjél bele egy munkahelybe.

Ha egy rosszul fizetett alkalmazott vagy, akkor semmit nem veszíthetsz azzal, ha felmondasz. A példa kedvéért állami gyógytornásznak bármikor visszamehetsz havi 180 ezer forintért, miért nem próbálod ki a vállalkozást? Kibérelsz egy kis üzlethelyiséget havi ötvenezerért, berendezed 200 ezerből (bordásfal, nagy labda, stb.), ha csak hétezer forintot kérsz egy órára, heti kilenc és fél órában vagyis napi két órában megkeresed a bérleti díjat, a katát és az eddigi fizetésedet. Ha ennél több ügyfeled van, már sokkal többet fogsz keresni.

Ha nem jön be, még mindig visszamehetsz állami alkalmazottnak, tárt karokkal fognak várni.

De ugyanez igaz a legtöbb gyári munkára és sok minden másra is. Rosszul fizetett munkára bármikor visszamehetsz.

A jelenlegi munkaerőhiányos piacon túl nagy luxus, ha öt évvel ezelőtti munkabérért dolgozol. Nem csak például az ingatlanok drágultak meg az elmúlt években, de a munkaerő költsége is. Ha nem hiszed, nézz körül a piacon.

Szereted a munkahelyed, csak kevés a fizetés és a főnök szerint nincs lehetőség az emelésre?

Szerezz egy másik helyről állásajánlatot magasabb fizetéssel és azzal menj be a főnökhöz, hogy most mi legyen? Megkapod ezt a pénzt itt is vagy inkább elengednek? Az esetek zömében ők is tudják, hogy annyiért már senkit nem találnak a piacon, amennyit neked fizetnek, ezért a legtöbbször megkapod a kért (más által ígért) fizetést.

Sajnos a legtöbb cég bolond ebből a szempontból. Új kollégákra szán pénzt, de a régiek megtartására nem. Így aztán a régi kollégák elmennek másik hasonló céghez új kollégának, a cég pedig fél évig-évig tanítja be a helyette újonnan felvett embert, akit 30%-kal többért vett fel, mint ami fizetésemelést a régieknek adni kellett volna, hogy ne menjenek el.

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy az emberek szeretnék nagyon jól befektetni a 5-10 millió forintjukat, miközben tudom, hogy máshol sokkal többet kereshetnének.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy nem az a lényeg, hogy a kis vagyonuk havonta 16 vagy 20 ezer forintot kamatozik, hanem hogy havonta 20 ezret, 200 ezret vagy 600 ezret tud hozzátenni.

Felesleges sokat gondolkodni néhány millió forint nagyszerű befektetésén, amíg évi 2-3 millió forintot kidobsz az ablakon azért, mert messze nem keresel annyit, mint máshol kereshetnél. Először fogd meg azt a néhány milliót évente a fizetéseden, utána matekolj azon, hogyan kamatozna a meglévő pénzed évi néhány tízezer forinttal többet.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram