Napi hírek

Több olyan hír látott ma napvilágot, ami többeket érdekelhet:

– Itt az új ötveneurós bankjegy. Ezen a linken megismerheted a kinézetét és a biztonsági elemeit magyarul. A régebbi 5-10-20-50 eurósok bevonásáról még nincs döntés, így azok még továbbra is érvényesek.

– Ahogy írtam régebben is, tavasszal indul a NOK, erről maga a szervező cég plakátolta ki a belsős anyagait. A 444 cikke itt. Hogy miért lesz egy nagy lehúzás az egész, arról ebben a cikkben (is) írtam már.

– A sokat vitatott reklámadó mértéke 9%-ra nő május végétől, addig azonban nulla százalék lesz átmenetileg. Sok céget érint, érdemes elolvasni a NAV tájékoztatását a jelenlegi helyzetről. Az index cikke a témában itt.

– Az ingyenes kéményseprésből csúnya adó lesz, ha csak egy egyéni vállalkozás be van jelentve egy lakóingatlanba. A 24.hu cikke itt.

Share

10 hozzászólás

 • Simon Templar
  Azért ez a kéményseprős több, mint érdekes…
 • S.E.
  Lehet, hogy én nem értek valamit, de mitől lett ez “csúnya adó”?
  Egy kisvállalkozás esetén, ahol a cég telephelye a lakás címére van bejelentve, 2 évente kb. 1400 forintot jelent kéményenként (egy tipikus családi házban 1 kémény van). Ez persze több a nullánál, de azért csúnya adónak nem nevezném (szerintem a kiszállást sem fedezi, de ez egy másik kérdés).
  Van nem értettem meg valamit?
 • glezmen
  .E.
  ott a cikkben:
  “Olvasónk mellékelte a számlát is, amit a szolgáltatójától kapott: erről kiderül, hogy két kéményét ellenőrizték (2*5.500 Ft), kettőt műszakilag felülvizsgálták (2*5.500 Ft), illetve volt még a kiszállítás díja (4000 Ft) és az áfa (7.020 Ft). Az árak szolgáltatónként változhatnak.”
 • T
  Mostanában bevett gyakorlat lett, hogy a vállalkozásokkal fizetteti meg az állam a rezsicsökkentést.
  Pl. ha egy vállalkozás akár csak egy napot késik egy akár csak 1000Ft-os (vagy akármilyen kicsi) közmű számla befizetésével, akkor a szolgáltató jogosult 40EUR-nak megfelelő behajtási díjátalányt beszedni. Erre pedig a kormány adott felhatalmazást, nyilván azért, hogy a rezsicsökkentést kompenzálják.
 • Ahlan
  .E.

  Talán figyelmetlen voltál csak 🙂

  “Olvasónk mellékelte a számlát is, amit a szolgáltatójától kapott: erről kiderül, hogy két kéményét ellenőrizték (2*5.500 Ft), kettőt műszakilag felülvizsgálták (2*5.500 Ft), illetve volt még a kiszállítás díja (4000 Ft) és az áfa (7.020 Ft). Az árak szolgáltatónként változhatnak.”

 • Calmarius
  „Az ingyenes kéményseprésből csúnya adó lesz, ha csak egy egyéni vállalkozás be van jelentve egy lakóingatlanba. A 24.hu cikke itt.”

  Tehát akkor ezek szerint egy teljes társasházat meg lehet szívatni, hogyha valamelyik lakó elkezdene vállalkozni?

 • Abaffy Kozmér
  Bocsánat.
  Mi van akkor, ha a vállalkozás nem végez éppen semmilyen tevékenységet, azért van az adott családi házba bejelentve, mert az ügyvezető ott lakik és ugye a vállalkozásnak kell, hogy legyen bejelentett telephelye?
 • HunST
  Amennyiben nem volt még, mehet a napi hírek közé, hogy az ÁKK kitolta (végszóra…) a 2 éves papírt 2019/H1 sorozat.
  Április 3-tól lehet vásrolni 1Ft névérték/fix évi 2,50% kamattal, kamatfizetés évente ápr. 22-én – első kamatperiódusban 2,62%, másodikban 2,50%
  2017.06.30-ig vagy 50 mrd keretig lesz elérhető a sorozat (aztán majd eldöntik lesz -e folytatása…)

  További infók:
  allampapir.hu/allampapirok/2MAP
  Nyilvános ajánlattétel:
  allampapir.hu/dokumentumok/x3_2366040426381187788.pdf

  A másik ÁKK hír, hogy a 2019/X PEMÁK a héten vásrolható utóljára! Jövő héttől 2020/X EUR sorozat él -1% kamatprémiummal (Ez is lightos lett…)
  2020/X nyilvános ajánlattétel:
  allampapir.hu/dokumentumok/x3_7442111777751738581.pdf

 • Barnabas.Jog
  Ez valami nagyon szomorú: hvg.hu/itthon/20170404_Parlament_CEUtorveny_vita_es_szavazas__percrol_percre
  Többet nem is lehet mondani. Aki szerint ez belefér a politikába, az szégyellje el magát. Az egyik legkomolyabb tudományos műhely.
 • Gábor
  Bementem a kéményseprők ügyfélszolgálatára.
  Nem nagyon voltak képben, hogy mit is kell pontosan csinálni, így eljöttem. Várok fél évet, hátha akkorra a gyakorlat utoléri a jogszabályt.
  Azt tudták, hogy a cégnek a lakóhelyemen van a székhelye. Igaz csak az egyiket…