Így kérd ki a cafeteriádat

A napokban felhívtam az Izyst, hogy megkérdezzem egy kérdéseteket a lakáshitel önsegélyező pénztárból való törlesztésről(Cikk).

Ők hívták fel a figyelmem egy lehetőségre az önkéntes pénztárakkal kapcsolatban, ami valamiért nagyon nem ismert. Ez különösen most lesz érdekes, hogy az önkéntes pénztárak adózása megnő, ha cafeteriában kéred.

Ez a lehetőség pedig az önkéntes pénztárba a munkáltató által fizethető adomány vagy támogatás. A pénztári törvény szerint bárki adhat adományt, támogatást a pénztárnak, így a munkáltató is. Az így adott támogatás adóalap-csökkentő tétel.

Szemben a cafeteriával, itt a munkáltató mindenkinek annyit utal, amennyit akar. (A cafeteriában adott juttatás vagy mindenkinek ugyanannyi, vagy a fizetés adott százaléka. Itt nincs ilyen megkötés.)

A munkáltató nem fizet adót ez az összeg után, azonban a munkavállalónak ez egyéb jövedelemnek minősül, így adóznia kell utána. Sőt, így év végén nem is veheti igénybe a dolgozó az egyszerűsített adóbevallást.

Ez a rossz hír.

A jó hír: Az így kapott támogatásra is igénybe veheted a 20% állami adóvisszatérítést, mintha a saját zsebedből fizetted volna be a pénzt.

Itt az SZJA törvény (44§/A 1. pont): „az önkéntes kölcsönös pénztár(ak)ba az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel befizetett összeg, valamint az egyéni számláján jóváírt, e törvény szerint az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 20 százaléka

Hogy mennyi a vége így? Tokkal-vonóval az összes adózás és adójóváírás eredője 10,34% lesz, plusz az a pénz, amit a pénztár levon költségként.

Az előny tehát: 43% helyett 10,34%-os adókulccsal kapod meg a cafeteriát.

A hátrány: egyrészt neked kell beadnod az adóbevallásodat, másrészt ezzel ellőtted az évi 150 ezer forintos önkéntes pénztári adóvisszatérítési lehetőségedet. Illetve ezt a pénzt csak úgy költheted el, ahogy egyébként is elkölthetnéd az egészségpénztárban vagy önsegélyező pénztárban lévő pénzedet.

Amit tenned kell: jelezd a munkáltatónak, hogy te így szeretnéd kérni a cafeteriát. A lehetőség leírása az Izys oldalán itt, az MKB tájékozatója itt. Itt egy kalkulátor is, amit használhatsz.

Share

22 hozzászólás

 • Dávid
  Sziasztok,

  ez nekem most nem tiszta:
  “Ezzel ellőtted az évi 150 ezer forintos önkéntes pénztári adóvisszatérítési lehetőségedet”.

  Nem úgy van, hogy így is vissza tudom igényelni (ha a munkáltató adományként utalja) ?

 • Kiszamolo
  Dávid, pont úgy beleszámít az évi 150 ezerbe, mint amit te fizetsz be.
 • Maci
  Vállalkozók saját Kft-vel (vagy KATA-val) saját maguk lakástörlesztését (mint magán embernek) el tudják ezt játszani? Tehát kafetériaként vagy önsegélyező pénztáron keresztül tudom fizetni a törlesztőmet ha Kft-m van?
 • attila
  @Dávid ez akkor jó ha te nem tudsz vagy nem akarsz befizetni 750 000 ft-ot év végén vagy havi x ezer forintot ami ezzel egyenértékű, viszont a munkáltatód a jobb adózás miatt ebben fizeti a kafeteriát ki, így ő többet tud adni mint ha a kafeteriát másban adná….
 • Mit keresek itt ?
  Olyan sokszor olvasom itt a mágikus 750E Ft-t mint a 150E Ft adójóváírás feltételéül…persze ha az embernek szüksége van valami értelmes célra elkölteni az EP-ben tartott pénzét akkor igen, de tegyük fel, hogy az évi 10% adójóváírás miatt 2évre (páros-páratlan évente) lekötöd a cikkben szereplő módon az “ingyenpénzt” (cafeteria) pár év elteltével az EP lekötések maguk kitermelik az adójóváírás maximumot és nem kell semmiféle + pénzt félretenned. Nálam így működik
 • Mit keresek itt ?
  folyt
  persze miután a cafeteriából a pénz már az EP-ben van utána lesz csak adójóváírásra lehetőséged /a cikkben szereplő verzióban már kaptál valamennyit!/, majd a cafeteriának nézni kell más hasznos “utat” pl lakáshitel törlesztés
 • JZ
  Ha kimaxoltam az éves Ehomat a béremmel, akkor csak az SZJA van és a pénztár költsége?
  az nagyon ok lenne…
 • Fabatka
  Az Izys-t én nem ajánlanám senkinek sem. Sajnos nem egy megbízható pénztár, elég slendrián módon kezelnek ügyeket, az utóbbi fél évben csak gondom volt velük. Van összehasonlítási alapom más önsegélyező pénztárakkal…hát nem az Izys felé billen a mérleg, az biztos!
 • lacabácsi

  Ha saját céged van, akár 5M Ft-ot is kaphatsz adómentesen. Szja tv. 1.melléklet, 2.7. alapján. A kulcskérdés: munkavállaló legyél, amikor kapod a “lakáscélú munkáltatói támogatást”.
 • kodex
  szép dolog ez az év végi adójóváírásra ösztönzés (lsd múltkori post is) de ha a epénztár (pld Medicina) kezelési kltsg címén leszed 6%ot a befizetésekből, máris nem olyan kedvező. márpedig leszed. befizetsz 750et, kapnál vissza 150et, de előbb a 750ből levonják a 6%ot 45e-t. nice. kérdés önkéntes pénztárnak is van-é “kezelési díja”… ;))
 • Tristis
  kodex: minden pénztárnak van kezelési díja. Ami azonban nem negatívum, hanem pozitívum! Miért?! Mert az éves befizetésből von le egyszeri alkalommal és nem a felhalmozott tőkéből. Mondjuk 15 év után van 2 millió forint tőkéd, de ő akkor is az aktuális 200.000 Ft-os befizetésből vonja le a kb. 6%-át, ami csak 12.000 Ft. Ez az összeg a 2 millióra vetítve aprópénz (0,6%). Ezért sokkal jobb a költségszerkezete egy önkéntes nyugdíjpénztárnak, mint bármi másnak. Az önsegélyező az más kérdés, ott ugye sokszor okoskodásra van használva a dolog, emiatt a költségek is nagyobbak, cserébe sokkal könnyebben juthatsz hozzá a pénzedhez.
 • jOy
  Kicsit off.
  Bölcsődei cafeteriát, hogy lehet munkahelyi szabályzatba illeszteni?? Ott ugye, vagy havi fix keretet kell kreálni, viszont a költségtérítés változó minden hónapban, mert napokra van megállapítva. Ha több munkanap van, máris más összeget kell fizetni, ha beteg a gyerek és otthon marad, ill. nyári téli szünet van, akkor kevesebbet.
  Eddig nem találtam rá megoldást, pedig jövőre a óvodára kiterjesztve sokkal több családban lehet hasznos.
 • mzsombor
  @kodex:

  docs.google.com/spreadsheets/d/147ziYNyFBQSCUbqNqLVly2eDR-2AM9JQc6t-uySsBQs/edit?usp=sharing

  Itt összeszedtem még régebben nagyjából a piacon levő önsegélyező-egészségpénztárakat.
  A Medicina a maga 6%-val a legdrágább, még az Izysnél is drágább, az azért nagy szó… 🙂

  Minden pénztárnak van működési költsége, ebből élnek. Nulla költségűt nem fogsz találni.

 • Tamás

  “kodex: minden pénztárnak van kezelési díja. Ami azonban nem negatívum, hanem pozitívum! Miért?! Mert az éves befizetésből von le egyszeri alkalommal és nem a felhalmozott tőkéből. Mondjuk 15 év után van 2 millió forint tőkéd, de ő akkor is az aktuális 200.000 Ft-os befizetésből vonja le a kb. 6%-át, ami csak 12.000 Ft. Ez az összeg a 2 millióra vetítve aprópénz (0,6%).”

  ez a két dolgot (bent lévő pénz + kezelési költség friss befizetésből) hogyan tudtad összekapcsolni?
  Vagy pl a korábban befizetett pénzre egyáltalán nem vontak kezelési költséget?

 • headset
  jOy írta:
  2016-12-21 at 09:26

  “Bölcsődei cafeteriát, hogy lehet munkahelyi szabályzatba illeszteni?? Ott ugye, vagy havi fix keretet kell kreálni, viszont a költségtérítés változó minden hónapban, mert napokra van megállapítva.”

  Csak a józan ész alapján:
  Mindenki választhat egy maximális havi bölcsődei keretet és egy másik cafeteria elemet, ahova a megmaradt pénzt lehet utalni. Esetleg csak azonos adókulcsút, hogy a munkáltató dolga egyszerűbb legyen.
  És a munkavállaló havonta bejelentheti, hogy mennyi többlete van a bölcsődében és a következő hónapban mennyivel kevesebbet utaljanak.

 • Gábor
  Ezt a cég csak önsegélyezőbe fizetheti ilyen feltételekkel, vagy nyugdíjpénztárba is?
 • szocske
  @Tamás, az ÖNYP-t a nyugdíjbiztosítással összevetve épp ezért bukó a biztosítás: ott az aktuális tőkéből vonnak x% díjat, így hosszú futamidőnél a végén a havi befizetésből alig kerül vmi a számládra, míg az ÖNYP-nél az aktuális befizetés x százalékát vonják el.
  Ezért lesz drágább 10-20 évnél már egy 2% elvonású biztosítás, mint egy 5-8% elvonású nyugdíj- vagy egészségpénztár.
 • BGY
  @lacabácsi

  Ez annyit jelent, hogy amikor megkapom akkor legyek munkavállaló? Előtte és utána mindegy? Ugye itt a tagi jogviszony és a munkavállaló jogviszony a kérdéses.

 • Sajtos Makaróni
  Üdvözlet Kedves Fórumtársak és Kiszámoló!

  Kérdéssel fordulok hozzátok!
  Hogy működik az egészség és önsegélyező pénztár számára az adomány?
  Azt szeretném, ha a munkáltatóm az egész cafeteriamat adományként adná az egészségpénztáramnak. Már tavaly is kimaxoltam a pénztárat, de nyilván jobb lenne ebben a formából.
  A gondom, hogy a könyvelőnk nem ismeri és össze akarok szedni minden infót hozzá neki.

  Előre is köszönöm.

 • Kiszamolo
  Sajtos, hívja fel a könyvelőd valamelyik pénztárt. Nekem az Izysnél mindig értelmesen segítenek, de persze azzal kezdje, ahol most vagy.
 • Sajtos Makaróni
  Köszi. Kénytelen leszek én felhívni.
 • Gyerekcipő, amiben járunk
  Az ötlet jó, de a kivitelezés Magyarországon még nem működik.

  A milliárdos cégtulajdonos hallani sem akar adományról vagy támogatásról, csak bérként vagy cafeteria készpénz keretében kérhető nálunk az összeg (Innentől fogva jó kérdés, hogy mit válasszon az ember).

  De még ha rá is beszéltem volna a vezetést a változtatásra: az egészségpénztáram, ami egyben önsegélyező pénztár is közölte, hogy adományt vagy támogatást cégektől nem fogadnak be (pénzmosás elleni küzdelem jegyében).

  Ennyit erről.