Lakáshitel-törlesztés önsegélyező-pénztárból

2016-12-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amint írtam is arról anno, idéntől lehet önsegélyező pénztárból (is) fizetni a lakáshitelt, maximum havi 16.650 Ft/hó mértékig. (Jövőre kicsit több lesz, ahogy emelkedik a minimálbér.)

Mivel többekben felmerült két kérdés ezzel kapcsolatban, megkérdeztem az Izyst, mi a helyes válasz.

A két kérdés az volt, hogy vajon lehet-e több önsegélyező pénztártól igényelni a havi 16-16 ezer forintot, illetve el lehet-e játszani azt a kedvezményezett-állítást, amit például a gyerekszülésnél, hogy a család összes tagja igényel egymillió forintot a gyerekszülés örömére. (Erről a trükkről itt írtam bővebben.)

Nos a hivatalos válasz az volt, hogy egyrészt igen, akárhány önsegélyező pénztárnál ezt eljátszhatod. Ha három önsegélyezőbe befizetsz 210-210 ezer forintot, mindenhonnan kérheted a lakáshitel-törlesztést. Két dologra figyelj: itt is van 180 nap várakozás (de utólag egy összegben is kérheted arra a fél évre a hiteltörlesztőt), illetve tudd meg, hogy az adott önsegélyező pénztár egyáltalán kínálja-e ezt az opciót a tagjainak.

Azonban a másik dologban rossz hírem van: a nyáron pontosították a törvényt és így mostantól csak adós vagy adóstárs veheti ezt igénybe. Vagyis a szülő nem segíthet így a gyerekének, amire egyébként más esetben lenne lehetősége.

(Ebben ugye az a bóni, hogy befizeted azt a durván évi 210 ezret, abból bár levon a pénztár 3-5%-ot a költségeire, viszont kapsz 20% adójóváírást, maximum évi 150 ezer forintot, így ennyivel kevesebbe kerül a hitel. Persze az esetek zömében jobban jársz, ha inkább kifizeted a hitelt, de ha erre nincs módod, az az évi kb. 120 ezer forint nettó adójóváírás is szép ajándék és túl sokat nem kell tenned érte. Az így megspórolt pénzt lakástakarékba teszed és még arra is kapsz 30% támogatást, amit aztán szintén a hiteltörlesztésre fordítasz. 🙂 )

Bővebben az Izys honlapján erről.

Ha már lakáshitel, ugye azt is tudod, hogy kérheted a cafeteria kereted egy részét is lakáshitel törlesztésbe? Ez azért előnyös, mert szemben a sok másik lehetőséggel, ezt nem terheli adólevonás. Jövőre nagyon elrontják a cafeteriát, rengeteg eddig előnyös lehetőség a 49%-os adókulcsba kerül, így érdemes erre is rákérdezned a munkáltatódnál.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram