Lakáshitel-törlesztés önsegélyező-pénztárból

Amint írtam is arról anno, idéntől lehet önsegélyező pénztárból (is) fizetni a lakáshitelt, maximum havi 16.650 Ft/hó mértékig. (Jövőre kicsit több lesz, ahogy emelkedik a minimálbér.)

Mivel többekben felmerült két kérdés ezzel kapcsolatban, megkérdeztem az Izyst, mi a helyes válasz.

A két kérdés az volt, hogy vajon lehet-e több önsegélyező pénztártól igényelni a havi 16-16 ezer forintot, illetve el lehet-e játszani azt a kedvezményezett-állítást, amit például a gyerekszülésnél, hogy a család összes tagja igényel egymillió forintot a gyerekszülés örömére. (Erről a trükkről itt írtam bővebben.)

Nos a hivatalos válasz az volt, hogy egyrészt igen, akárhány önsegélyező pénztárnál ezt eljátszhatod. Ha három önsegélyezőbe befizetsz 210-210 ezer forintot, mindenhonnan kérheted a lakáshitel-törlesztést. Két dologra figyelj: itt is van 180 nap várakozás (de utólag egy összegben is kérheted arra a fél évre a hiteltörlesztőt), illetve tudd meg, hogy az adott önsegélyező pénztár egyáltalán kínálja-e ezt az opciót a tagjainak.

Azonban a másik dologban rossz hírem van: a nyáron pontosították a törvényt és így mostantól csak adós vagy adóstárs veheti ezt igénybe. Vagyis a szülő nem segíthet így a gyerekének, amire egyébként más esetben lenne lehetősége.

(Ebben ugye az a bóni, hogy befizeted azt a durván évi 210 ezret, abból bár levon a pénztár 3-5%-ot a költségeire, viszont kapsz 20% adójóváírást, maximum évi 150 ezer forintot, így ennyivel kevesebbe kerül a hitel. Persze az esetek zömében jobban jársz, ha inkább kifizeted a hitelt, de ha erre nincs módod, az az évi kb. 120 ezer forint nettó adójóváírás is szép ajándék és túl sokat nem kell tenned érte. Az így megspórolt pénzt lakástakarékba teszed és még arra is kapsz 30% támogatást, amit aztán szintén a hiteltörlesztésre fordítasz. 🙂 )

Bővebben az Izys honlapján erről.

Ha már lakáshitel, ugye azt is tudod, hogy kérheted a cafeteria kereted egy részét is lakáshitel törlesztésbe? Ez azért előnyös, mert szemben a sok másik lehetőséggel, ezt nem terheli adólevonás. Jövőre nagyon elrontják a cafeteriát, rengeteg eddig előnyös lehetőség a 49%-os adókulcsba kerül, így érdemes erre is rákérdezned a munkáltatódnál.)

Share

133 hozzászólás

 • LSV
  Valaki megerősítene, hogy ezt is csak akkor tudnám kihasználni ha lenne min br 750e ft havi fizetésem (3 gyermek mellett)?
 • Attila9
  Én így nekem már nem éri meg önkéntes nyugdíjp.-ba rakni (50% adó), -6% müködési ktsg levonás /Aegon/.
  Pláne , ha ez miatt láncreakció indul be és senki nem ekar önk.ny.p.-ba rakni lóvét, ezáltal meg veszteségesek lesznek, oszt majd megmentjük a zemberek pénzét alapon ezt is benyelik. Akkor inkább már ingatlanvásárlás.
 • SzorgosHangya
  A PRÉMIUM egészségpénztár családi kassza néven nyújtja az önsegélyező szolgáltatásokat. Az az érdekes benne, hogy egy közös számla van az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár mögött. Tehát befizetek X forintot az egészségpénztárba és akár önsegélyezős szolgáltatásokra is kivehetem a pénzt. (180 napot ki kell várni)
  Valahol ez logikus is, hiszen az adójóváírásra is közös keret van.
  Nekem még folyamatban van az ügyem mert a bankból nagyon nehezen szereztem be a szükséges igazolásokat. A kezitcsókolom először lerázott azzal hogy elég a számlakivonat… Nem elég. Több kört futottam a banknál és EP-nél is, végül külön díjért kiállították a szükséges igazolást. Harcolni kell érte…
 • Szabolcs
  Az Életútnál tavaly próbáltam élni vele, de amikor kiderült, hogy megőrzésre a pénztárnál kéne tárolni az eredeti lakáhitel-szerződést (!), akkor feladtam.
  Inkább fizetem cafeteriából, az a legjobb, ahogy te is írtad.
 • Viktor
  Akkor jól értem a cikk alapján, hogy már az izysnél sem törleszthetjük családtag pénztárából a lakáshitelünket?
 • pgyp
  ha csak egy önsegélyezővel szeretnéd eljátszani, akkor kettőtöknek kellene kb 683 ezret keresni összesen, 3 gyerek mellett. Kicsit pontosabban: évi bruttó 8.2 milliót kellene keresnetek együtt, ideértve minden jutalmat, plusz munkát stb.
 • Garbo
  A lakáshitel cafetériánál nem marad meg valami megkötés az ingatlan árára vonatkozóan?
 • tundra
  Lakásbérlésre miért nincsenek ilyen kedvezmények? Vagy a bérleti díjjal csökkenthető lenne az adóalap, vagy bármi …
 • e.ke
  A Prémiumnál nemrég érdeklődtem erről a lehetőségről, és azt mondták, épp átalakítják-könnyítik kicsit a feltételeket, pl. nem lesz 180 napos várakozási idő.
 • Zsolt

  Izysnél elég a szerződés másolat. Tőlem a közjegyzői másolatát is elfogadták.

  Úgy tudom eddig sem lehetett családtagéból fizetni. Adós és adóstárs(ai) kérhetik ugyanarra a hitelre.

 • Géza
  És ha a havi törlesztőrészletem pl. csak 25000 Ft, akkor is felvehetem két pénztárból a 16650 Ft-ot? Tehát összességébe többet vennék fel hiteltörlesztés cíen, mint az össz törlesztőrészletem?

  A pénztáraknál valszeg nem bukna ki, de ha netán ellenőriznének?…

 • kridli
  , ez kb mindenhol így van, ha egy pénztár van, akkor amögött egy számla van.
  Egyébként pénztárja válogatja, hogy milyen papírokat kér. Nekem az MKB megelégedett az utolsó három havi számlakivonattal, amin látszott a törlesztő.
  Valaki írta, hogy az eredeti hitelszerződést kérte a pénztár megőrizni, az MKB-nál nekem jó volt a másolat is, annyi hogy MKB fiókba bevittem az eredetit, ők másolták le, a banki ügyintéző a másolatot “hitelesítette”, hogy eredetivel megegyező, és azt úgy elfogadták.
 • Géza
  lakáshitel cafeteriánál csak az életvitelszerű bentlakás a feltétel, meg a lakás mérete. Az ára mindegy, és lehet mellette más (akár befektetési célú) ingatlanod is.
 • Géza
  Az hogy van az önsegélyező-ep-ben, hogy ha most beviszek pár gyógyszertári számlát (aminél tök mindegy, hogy mikori befizetést használok fel), akkor azt a legfrissebb befizetésemből vonják, vagy a legrégebbiből. Mert ha úgy veszik, hogy itt is a legrégebbit használom fel, akkor utána nem lesz elég régi pénz a lakáshitel törlesztésre.
 • Feri
  @LSV:
  2017-ben 15 % lesz az SZJA.
  A 3 gyermek után gyermekenként 33.000 Ft adókedv. jár (vagy másképpen 220.000 Ft-tal csökkentheted az adóalapot).
  Ahhoz, hogy 99.000 Ft SZJA-d legyen, 660.000 Ft br. bér szükséges. Ha kétkeresős a család, akkor ezt összesen kell érteni.

  Jövőre a minimálbér emelése miatt kicsivel több, mint 19.000 Ft-t lehet az ÖS pénztárból havonta hiteltörlesztés céljából kivenni. Ebben már benne van a 20 %-os adóvisszatérítés, ami 3.166 Ft havonta, azaz 38.000 Ft egy évre. Ahhoz, hogy ennyi plusz adód legyen további havi bruttó 253.300 Ft szükséges.

  Egy 3 gyerekes családnak tehát összesen havi 913.300 Ft br. bért kell összedobnia, ami éves szinten majd 11 M Ft.
  Viszont ne feledjük: a járulékra kiterjeszthető adójóváírás miatt a teljes 99.000 Ft kihasználható havi br. 305.000 Ft környékétől kimaxolható, ami azért nem pite. 1.2 M Ft évente szabad felhasználásra…

 • Feri
  Egyébként a matek 2017-re:

  Kicsivel több, mint 19.000 Ft lesz felhasználható havonta, de az egyszerűség kedvéért számoljunk pontosan 19.000 Ft havi kivétellel:
  – Befizetsz havi 16.666 Ft-ot (pont 200.000 Ft egy évre).
  – számoljunk egy magas költséggel, 5 %-ot levonnak ebből, tehát 15.832 Ft-ot írnak jóvá a számládra (189.990 Ft/év)
  – a jóváírt összeg 20 %-át átutalja az állam, ha volt annyi SZJA-d. Ez 3.166 Ft/hó, azaz 38.000 Ft egy évre.
  – a 6 hó türelmi idő után (visszamenőleg is) megkapod a 19.000 Ft-os havi törlesztési segítséget.

  Nyereség a saját inputod és a pénztár outputjának a különbsége, azaz 19.000 – 16.666 = 2.333 Ft havonta, ami 28.000 Ft egy évre.

  Ha te hajlandó vagy X-szer (X <= 3,94) 200.000 Ft-ot előre kifizetni a hiteledre mondjuk adott év december 31-én, akkor havi X-szer 2.333 Ft-os spóroltál.
  Feleségre ugyanez áll, amíg futja a törlesztőrészletből…

 • Alfa
  Izys 5,9%-ot von le, ami azért kicsit durva. De így is megéri, használjuk.
  Bár értem, hogy a lakáshitel törlesztés limit miatt több önsegélyezőbe kell belépni, de ez már olyan macera faktor, hogy nem nennék rá, inkább egészégpénztáron zavarnám át a hiányzó részt, családilag nagyszülőkkel simán bejön annyi számla sajnos. Gyógyszer, segédeszköz, szemüveg, fogorvos, pelenka, stb.
  De ha van 1-2 éves gyerek a családban, akkor még a GYED kiegészítés is játszik + a születési támogatás első évben, szóval csak utána játszik a lakáshitel.
 • Rend_a_lelke
  @LSV: tudtommal nem feltétel, hogy ennyi fizetésed legyen. Évi 750.000 Ft-ot éri meg befizetni a pénztárba, arra visszaigényelhetsz 20% (max. 150.000 Ft) adót. Szóval ha van egy év alatt 150.000 Ft befizetett SZJA-d, ami valószínűleg van, akkor működik a dolog.
 • Várfalvi István
  ha az adósnak és az adóstársnak van külön külön eü pénztári tagsága, akkor mind a
  ketten igénybe vehetik a közös hitelhez a szolgáltatást?
 • Márk

  Nem tudom, mennyire realis, illetve inkabb legalis, de egy kicsit talan lehet optimalizalni a csaladi kedvezmenyen. Eloszor az adoalapbol kell ervenyesiteni, es csak utana a jarulekokbol a szabalyok szerint. Ha egy hazaspar egyik fele kb. 300 brutto korul keres, akkor ő az szja+jarulekokbol azt hiszem ki tudja venni teljesen a csaladi kedvezmenyt 3 gyerekre.
  Ekkor a masik hazastarsnak eleg annyit keresnie, hogy az szja-jabol kijojjon a szukseges 150e adojovairas.
  A csaladi kedvezmenyt megoszthatjak a hazasok, de nem kotelezo megosztani. Nekunk tavaly a parom igy vette ki teljesen a csaladi kedvezmenyt, nem azert, mert en tudtam volna barmi mast levonni az enyembol, csak nala igy szamolta a munkaltatoja az adoeloleget, mert beikszelte a lapon a 3 gyereket. Fura modon, iden ugyanezen nyilatkozatra alapbol csak az szja-ra szamoljak a kedvezmenyt, lehet valtozott valami direktiva…

 • Gábor
  @Márk
  Számoljatok utána: a járulékkedvezmény és az adókedvezmény nem egyenértékű – a járulékkedvezmény több adókedvezményt “használ el”, mint az SZJA- kedvezmény.
 • FifiTheReal
  Az Izys-nél ez nem bonyolult. Nem kellett a hitelszerződést hitelesíttetnem, banktól igazolást kérnem. (Van pénztár, ahol közjegyzői hitelesítést kérnek!) Elfogadták a hitelszerződés másolatát és 3 havi bankkivonat másolatát. Ennyi. Havonta nem kell igazolnom a hitelfizetést, csak 12 hónap múlva ismét beküldeni 3 havi friss kivonatot, melyből kiderül a hitel törlesztése.
  Én utalom a havi tagdíjat, automatikusan havonta jön vissza a pénz. Kb. 4 óra ment el az életemből az ügyintézéssel.

  Több pénztárnál is havonta postán el kel küldeni, hogy megfizettem a hitelt, ha nem a hitelszámlára kérem az utalást, hanem folyószámlára. Ha hitelszámlára kérem, azt a bankom előtörlesztésként kezeli és az azzal járó költség, ügyintézés nem hiányzik.

  Az Izys csoportnak van egy új, csak a lakáshitel törlesztésére specializálódott pénztára a Első Lakáshitel Pénztár, ahol csak 3,9% az elvonás.

 • attila
  akkor ott van valami tévedés van. a családi adókedvezmény az nem családi szja kedvezmény ! ha az lenne akkor a neve is az lenne 🙂
  a családi adokedvezményt 2 gyereknél már megéri csak az egyik szülőnek igénybe venni ha minimálbért keres, mivel a másik szülőnek az szja-t önsegéylezővel, illetve, nyesz, önyup, ep-vel is vissza lehet szedni, míg a többi munkavállalói járulékot csak családi adókedvezménnyel !
 • szocske
  nem rossz ez a lehetőség, én mégis inkább előtörleszteném a hitelem a meglévő pénzzel, így csökkenteném a kamatot, még ha itt pár forinttal nagyobb is a nyereség…
 • tp
  A cafeteria adoterhelese nem csökken az EHO csökkentésével egyutt?
 • Tamás74
  , de nem (csak) meglévő nagyobb összegű pénzről van szó, hanem a folyó törlesztés havi kötelezettsége is teljesíthető innen. Elsején elutalod a pénztárnak a 17.350 forintot ő meg (mondjuk) 5-én visszautalja neked a 16.650 forintot. És erre kapsz +20%-ot a következő tavasszal.
 • Pista
  Premium önsegélyezőnél a hiteltörlesztés ügyintézése könnyen ment, utazással kb 3-4 órát töltöttem vele, azóta havonta kb 2500ft-ot nyerek. Nem nagy pénz, de most már szinte semmit se kell tenni érte.
 • Ostoba Mérnök
  Azért ez így elég baromság globálisan nézve. Befizeted a pénzt, majd a saját pénzedet és az adókedvezményt visszakapod – persze a pénztár lenyúl pár százalékra. Magyarul az állam pénzt csatornáz át az önsegélyezők és pénztáruk zsebébe, azon adófizetőktől, akik lusták ezzel szarakodni. Az önsegélyezők számlákat gyűjtenek, elszámolnak, a pénztár ellenőriz, kiutal, mi értelme az egésznek? Bonyolult és drága módja a munkahelyteremtésnek.

  A kajajegynél meg az üdülési csekknél legalább az volt az ideológia, hogy magyar szolgáltatónál költöd el, de itt? Ha nincs önsegélyezés, külföldön veszed a gyógyszeredet, a gyerek cuccait vagy nem fizeted a hitel törlesztőrészletét?

 • kridli
  Mérnök igen baromság, de elég sok baromság van még az adórendszerben, és azért aki teheti miért ne használná ki?
  Amúgy az önsegélyező mögött az az ideológia, hogy takarékoskodj olyan eseményekre amik nagyobb kiadással járnak (pl. gyerek születés), ezért is van a 180 napos limit. Igazából az a fura hogy bevették ebbe a körbe ezt a hiteltámogatást is, az ami kicsit idegen a többitől.
 • Ostoba Mérnök

  A globálisant úgy értettem, hogy az állam részéről. Nyilván ha valakinek a várható nyeresége pozitív, be kell lépni, ki kell használni.

  Én is be fogok 🙂

 • Jzsf
  ,

  Nem pontosan ertettem mi az ellenvetes, megprobalom ujra.

  Ha a 3 gyerekes hazaspar megosztja a csaladi kedvezmenyt adoelolegkent, akar osszegre, akar gyerekszamra, akkor mindkettonel eloszor az szja-bol veszik le, mert ez a szabaly.
  Pelda > hazaspar, mindketto brutto 310 havi fizuval, 3 gyerekkel.

  Ha felesben kerik az adoeloleg szamitast, akkor mindketto visszakapja teljes 46.500 SZJA-jat, de ezesetben NEM marad szja-juk a vegen, es egyikuk meg 7000 ft/ho jarulekkedvezmenyt kerhet utolag adobevallasban. Ekkor nem marad szja-juk, hogy utolag kerjenek meg barmilyen mas szja kedvezmenyt.

  Ha egyikuk keri csak az adoeloleget, majd ev vegen adobevallasnal meg keri a 10+7% jarulekkedvezmenyt, akkor ő egyedul kihasznalta a teljes 99.000 Ft/ho gyerekkedvezmenyt, es a masik fel a teljes szja-ja terhere igenyelhet vissza barmit amit meg lehet.

  En erre gondoltam.

 • tényleg ostoba
  “A kajajegynél meg az üdülési csekknél legalább az volt az ideológia, hogy magyar szolgáltatónál költöd el”

  Nem értelek. Ha nem lenne “kajajegy” akkor külföldre járnál ebédelni?

 • Janos82
  mernok:

  a medicina elfogad kulfoldi szamlat is ( pl pelenkarol )

 • szocske
  @tamás74, ha jól tudom ehhez is 180 napos egyenleg kell, tehát minimum 6xhavi visszatérítést bele kell tenni a rendszerbe, ezen kívül a 20%-ból leugrik a pénztár levonása, jellemzően 6% körül. nem mondom, hogy nem éri meg, de ha hitelem lenne, sztem inkább előtörleszteném, mint ezzel vacakoljak.
  persze pénztárfuggő is, hol mennyit kell érte vacakolni…
 • Gabor
  Vitaindito kerdes: megerheti e hitelt felvenni emiatt? Hazaspar fejenkent evi ~33-35ezret kivehet az onsegelyezobol, tegyuk fel h mindketten kapnak cafeteriat, az tovabbi fejenkent 7E/ho adomegtakaritas, evenkent 168E. Egy kis osszegu de elnyujtott hitellel,plusszosba is kijohetsz! Nyilvan kockazatos, de azert erdemes beszelni rola
 • studkell
  tényleg ostoba: ha nem lenne kajajegy, még többet főznék magamra, hogy még több pénzem maradjon. Kajajeggyel viszont muszáj éttermekben, menzán ebédelnem hétköznap (vagy üdülési csekkel kötelezően belföldön nyaralni), mert másra nem tudom használni.
 • tgwh
  Ezzel csak az a baj, amire mindig felhívom a figyelmet; akinek van pénze, az könnyen visszatörleszti, akinek meg nincs, az meg így járt…
  Mennyi is a minimális cafeteria, amit adnak, amit bele tudnál tenni a lakáshitel visszatörlesztésébe? Évi 120 ezer? Mennyit is jelent ez pl. 7-8 milliónál (több hitelt egy minimálbéres biztos nem kap)? Na ugye.

  Viszont ennek így most utána járunk, mert lehet megsz_pat az otp… azt írják, 10 éves ltp-t nem lehet kivenni négy év után…


  Főztél te magadra? Napi szinten egy ebéd két főnek akár 700-800 Ft-ból is kijön, vannak kocsmák, éttermek, ahol napi szinten, egész évben főznek. Hol hozol ki két adag ételt – rendes adag – ha otthon főzöl? Oké, most jönnek a gyurmagyurik, hogy rizs + csirkemell *365, és meg van oldva egész évre a kajád, a lehető legolcsóbban 😀

 • Családfő

  Egy elnyújtott hitel kamatterhe nagyon magas, tehát a juttatást, vagy akár többet is, lényegében odaadod a hitelintézetnek. Szóval szerintem ezen csak bukni lehet, nem plusszba kijönni.

 • Tamás
  ,

  meg tudod adni a privát e-mail címed? kérdeznék 1-2 dolgot, és úgy tűnik, hogy te képben van az ltp-vel..

 • headset
  @Géza
  2016-12-16 at 10:40

  “Az hogy van az önsegélyező-ep-ben, hogy ha most beviszek pár gyógyszertári számlát (aminél tök mindegy, hogy mikori befizetést használok fel), akkor azt a legfrissebb befizetésemből vonják, vagy a legrégebbiből.”

  Az tűnik logikusnak, hogy nem könyvelik egyesével, hogy mit melyik befizetésből fizettek ki.
  Hanem a feltétel nélkülit (pl. gyógyszert) egyszerűen levonják az aktuális egyenlegből, a 180 naposat meg csak akkor, ha a számla egyenlege az elmúlt 180 napon a kifizetendő összeg felett volt.

  Az isys-nél közzé tették a náluk használt számítási módszert:
  onsegelyezo-penztar.izys.hu/maganszemelyek/180-napos-egyenleg-szamitasa
  De ez hihetetlenül enyhe, mert lehetővé teszi, hogy a hat hónappal korábban befizetett összeget akár másnap gyógyszerre költsük és csak a lakáshitel átutalás előtti napon pótoljuk.

 • BGY
  “e.ke
  2016-12-16 at 10:01
  A Prémiumnál nemrég érdeklődtem erről a lehetőségről, és azt mondták, épp átalakítják-könnyítik kicsit a feltételeket, pl. nem lesz 180 napos várakozási idő.”

  Mikortól tervezik ezt bevezetni? Ez a 180 nap egyébként nem törvényi előírás?

 • attila
  üdv. izysnél szolgáltatásigénylésnél elég a számlamásolat vagy kérik a számlát eredetiben felküldeni ?
 • FifiTheReal
  A hitel előtörlesztésével az a gond, hogy nem tudom megtenni havonta ~20-80eFt-tal, mert a bank nem tolerálja , így maradnak az LTP-k. Persze ahogy összejön nagyobb összeg és a hitelszerződés lehetővé teszi a költséghatékony előtörlesztést azonnal csökkentem a tőkét. A 2. év után már előtörlesztettem egyszer a felvett hitel 15%-át. A 10 évre felvet hitelem LTP-kel és saját erővel 6-7 év alatt kifut, ha tervszerűen alakulnak a dolgok. Az önkénteseken történő átforgatás csak bónusz.

  Persze az önkénteseket is, mint az LTP-ket hitelkártyán keresztül fizetem a visszatérítésért.

  Elég a számlamásolat, de az eredetit ez esetben neked kell őrizgetni és ha valami okból kellene, akkor be kell tudnod mutatni, így én inkább az eredeti számlát küldöm nekik.

 • Gábor
  @Családfő 3 millió forint 10 évre, teljes visszafizetendő 4100 Eft(unicredit, hiteltörlesztési biztosítás rászámolva 3.5%), vagyis a hitel éves költsége 110EFt, ehhez képest a házaspár fog rajta 2x(12×7+33)=234 Eft/év. (cafeteria és önsegélyező)
  ráadásul ha megvolt az összes pénzed, akkor még azt a 3 milliót is berakhatod állampapírba vagy Cetelembe. Vegyünk 2.25%-os kamatot, amit most ad a cetelem ami a 3 milliónál további +53EFt/év az adók után.
  Azaz +177EFt/év-nél járunk, ahhoz képest mintha nem vettük volna fel a hitelt…
 • BélaBá
  Szerintetek Önkéntes Nyugdíjpénztárba havi 3000 sem érdemes betenni? Mennyire nagy a kockázata, hogy ezek a befektetések bebuknak?
 • attila
  nekem van egy olyan félelmem hogy elveszik a postán aztán mehetek számlamásolatokat kérni mindenhova 🙂
 • FifiTheReal

  Én egyszer küldtem csak számlát be, a lakáshitel törlesztés támogatásához nem kell számla. Azt az egyet levelet meg ajánlva adtam fel, így nem tud elkeveredni.

  Ha a kártyájukat használod, akkor nem kell számlát postáznod. Én is csak a hitelkártyás visszatérítés miatt nem azzal fizettem a termék vételekor.

 • Családfő
  Gábor, érdekesen számolsz. Ha egyáltalán nem veszel fel hitelt, akkor nem +177e Ft/évnél járunk, hanem +287e Ft/évnél. Az csak jobb, nem? 😉

  BélaBá, a kérdésed nincs tuti válasz. Személy szerint az önkéntes bebukásától nem félek, nem tartom reálisnak, és teszek is bele pénzt – de ismerek olyat, aki igen.

 • sandor
  tgwh:
  “Viszont ennek így most utána járunk, mert lehet megsz_pat az otp… azt írják, 10 éves ltp-t nem lehet kivenni négy év után…”
  Én kettő hete voltam bent egy fiókban, pontosan ezt kérdeztem meg: 10 éves LTP-met kivehetem-e 4 év után. “Igen, semmi akadálya, 48. hónap után lejár a hűség, ezért módosítható 4 évesre a futamidő.” Azt mondta, hogy még a kétszer hetvenxezer forintot sem kell visszafizetni a két LTP után, amit elengedett az otp, amikor a lakáshitelt felvettem, hiszen már nem köt a hűség!
  Nekem ez még 3 év múlva esedékes, majd kiderül, hogy így lesz-e a valóságban is! 😉
 • szocske
  , sandor, nem kell aggódni, az otps kezitcsókolomoknak fogalmuk sincs a termékről.
  45. hónapban (vagy ha 2 hóra csökken jövőre a kiutalás, akkor a 46.ban) intézitek a felmondást, és 3/2 hónapra jön majd a pénz.
  Ha felújításra lesz, akkor kell majd tulajdoni lap, ezt az otp elektronikusan le tudja kérni, ebben legalább jobb, mint a funda, nem kell érte sorbaállni a földhivatalban és még olcsóbb is az ehiteles.