Mit jelent pénzügyileg tudatosnak lenni?

Tegnap megállított egy ember. Azt mondta, bocsánat a zavarásért, csak meg akarta köszönni, amit az Akadémián tanult (mint kiderült, oda járt), mert teljesen megváltozott az anyagi élete. Azzal a kicsi változással és odafigyeléssel, amire szüksége volt, ma már minden hónapban eltesz 50-100 ezer forintot, miközben úgy érzi, nem is költ kevesebbet, csak másképp teszi. Nem is gondolta volna, hogy ez ennyire egyszerű.

Jó hallani az ilyeneket. Ennek hatására gondoltam, érdemes írni egy cikket, honnan tudod meg, hogy pénzügyileg tudatos gondolkozású vagy-e?

(Az új olvasók kedvéért mondom, hogy egyébként már sokat írtam a pénzügyi változás egyszerűségéről és hasznáról. Néhány cikk, ami hirtelen eszembe jutott: Neked is sikerül, Kezdd el még ma, Ha egyedül nem megy, A probléma gyökere, Miért csak a pénzedből akarod kihozni a legtöbbet? Lassan ideje lenne kiadni ezeket a cikkeket egy könyvben. Akár ezt meg is fogadhatnám az újévre… 🙂 )

Tehát, hogyan gondolkodik másként az, aki pénzügyileg tudatos?

– Jobb holnap egy túzok, mint ma egy veréb. Inkább nem költöm el ma a pénzem valami nélkülözhető vagy egyenesen felesleges dologra, hogy holnap legyen pénzem megvenni egy nagyobb dolgot, sőt megvenni bármilyen dolgot, amit szeretnék.

Ugyanis minden pénz, amit ma nem költesz el, holnapra sokkal többet ér, ez a kamatos kamat csodája. Mint ismert, a hollandok 60 guldent, vagyis akkori árfolyamon 24 dollárt fizettek Manhattan szigetéért 1626 novemberében. Ismerve a mai telekárakat New Yorkban, ez igazán jó vétel volt.

Azonban ha ezt a pénzt berakták volna bankba vagy a tőzsdére évi 7%-os kamatra (ennél lényegesen többet hozott az amerikai tőzsde, igaz, csak 1850 környékétől vannak adataink), ma lenne a szerencsés örökösnek 6.916.470.659.400 dollárja. Mivel Mannhattan 59,1 négyzetkilométer, ez ma négyzetméterenként 117.029 dolláros telekárat jelent, vagyis 35 millió forintot.

Ennél még mindig olcsóbb az építési telek négyzetmétere Manhattanben és mennyit rá kellett még költeni az évszázadok során, hogy felmenjenek az árak és ne csak egy kopár sziget legyen. Tehát innen nézve kifejezetten rengeteget adtak a szigetért, főleg az akkori állapotából kiindulva.

Jusson ez eszedbe mindig, amikor ki akarsz adni egy telefonért 300 ezer forintot vagy egy autóért tizenmilliókat. Inkább holnap egy túzok.

– A fenti dolog nem azt jelenti, hogy soha nem veszel semmit, ami szép vagy drága. Csak nem azért és nem akkor. Nem azért veszel autót, hogy a szomszédot megegye a sárga irigység és nem akkor akarsz budai házat venni, amikor még egy panelre sincsen pénzed. Mert akkor egész életedben az adósság kamatterheit fogod nyögni és úgy jársz, mint az átlag amerikai, aki élete során 7-8 évi nettó munkabérét fizeti ki csak a hitelei kamataira. (Cikk) Mára klasszikussá érett a Buta úr-Okos úr autót vesz, de érdekes ez a cikk is.

A pénzt ráérsz akkor elkölteni, amikor már megkerested. Ráérsz akkor venni autót 10 millióért, vagy családi házat 40 millióért, ha már van rá pénzed. Soha ne a vágyaid, hanem csak a lehetőségeid szerint vásárolj és a vágyaidat szabd a lehetőségeidhez és ne fordítva próbáld megvalósítani a dolgot.

– Kétfajta ember van: a gazdag és a gazdagnak látszani akaró. Találd ki, melyik vesz Rolex órát 5 millióért, vagy Hugo Boss öltönyt, esetleg krokodilbőr cipőt? Ha nem vagy biztos a válaszban, olvasd el a Miről ismersz fel egy milliomost.

– Jobban örülsz, ha kifizettél még egy hitelt, vagy elraktál még 50 ezer forintot a nyugdíjmegtakarításodba, mint egy új ruhának, kütyünek, vagy rongyrázó utazásnak? Már biztos nem vagy messze az ideális hozzáállástól. 🙂

A józan takarékosság soha nem öncélú és soha nem egyenlő a zsugorisággal vagy a fukarsággal. A zsugoriság ugyanolyan hibás hozzáállás, mint a meggondolatlan költekezés, csak az az út másik oldalán lévő árok, amibe sokan belezuhannak. Cikkek: Zsugori vagy takarékos? Ha a házastársad túl takarékos

A pénzügyi tudatosság nem a pénzről szól. Hanem a szabadságról és a tehermentes életről, amit a vagyon megléte és az adósság hiánya okoz. Hogy nem a megélhetésért, a nagy ház, drága autó és a hitelek kifizetéséért kell dolgoznod. Hogy megvan a szabadságod, hogy felmondj egy rossz állást, ami bár jól fizet, de felőröl, vagy tönkreteszi a családi kapcsolataidat. Hidd el, egyetlen puccos autó, vagy zanzibári nyaralás nem fogható ehhez a szabadsághoz. Bölcs ember lemond ezekről, hogy élvezhesse, hogy nem a pénz szolgája, hanem a pénzének az ura. A pénz nem az életed célja, csak egy hatékony eszköz arra, hogy az életedet úgy élhesd, ahogy te szeretnéd.

Remélem, a cikk végigolvasása után rájöttél, hogy te már pénzügyileg tudatos vagy, ha pedig nem, kedvet és némi segítséget kaptál ahhoz, hogy azzá válj.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

142 hozzászólás

 • Kósz Veronika
  Üdvözlöm!
  Pár hete írtam egy e-mailt a tanfolyammal kapcsolatban, még nem kaptam rá választ. Érdekelődnék, hogy hol lehet jelentkezni, és mikor lesz a következő tanfolyam?
 • Eltévelyedés
  Miklós, nem akarsz a leendő könyvedhez valamiféle case study-kat betenni, kinek hogy sikerült ez elérni? Könnyű mondani, hogy hát meg kell takarítani, de életszagúbb, ha végigveszel 3-5-10 embert, ki-hogyan csinálta, mert nyilván sokféle út vezet az anyagi függetlenségig.
  Részemről 3 hónap van kb a felmondásomig, igazán nem kedvelem épp a munkahelyem, és elég erős a késztetés, hogy felmondjak a vérbe (fel is gyújthatnám az egészet…). Persze, azért a bónuszt még megvárnám, addig valahogy csak kihúzom, ezért a 3 hónap.
  Jól fizet, de szerencsére van bőven elég, hogy szinte végtelen ideig kibírjuk nélküle, max nem megyünk 2017-ben Maldívra nyaralni.
 • Én is akarok kommentelni
  “Találd ki, melyik vesz Rolex órát 5 millióért, vagy Hugo Boss öltönyt, esetleg krokodilbőr cipőt? Ha nem vagy biztos a válaszban”

  Kormánytagokat vagy tanácsadókat ér? 😮

 • kustela
  Kedves Kiszamoló! Mi igyekszünk pénzügyileg tudatosak lenni, és elolvastam minden cikket, de érzem, hogy jót tenne egy tanfolyam nekem és a férjemnek… Sopron mikor jöhetne szóba?
 • Pallos Levente
  Ezért nem lennék jó fogyasztói termékek / szolgáltatások forgalmazásában. El sem tudom képzelni, hogy vannak olyan buta emberek, akik úgy gondolkoznak, mint a példáidban szereplők. Vagy akik a ménkű sok értelmetlen terméket vásárolják (pl. fitbit és társai). Így eszembe sem jut nekik való termék, szolgáltatás nyújtása.
 • Ildikó
  Kedves Miklós!
  Engem is érdekel az akadémián való részvétel.
  Köszönöm, ha értesít a következő indulásáról!
  Üdvözlettel
  Ildikó
 • Nagy Vonalakban
  A màsik véglet:

  Szemèlyesen ismerem az egyik leggazdagabb magyar milliárdost, aki rajta van az aktuális Top 20 leggazdagabb magyar listáján (ott se hátul…..).
  Kockahàzban lakik, 1500 Ft-os kínai inget visel, telefonja a tizenöt èvvel ezelőtti Nokia 6310, amiből felvásárolta az összes fellelhető pèldányt (vagy húszat).
  A felesège gyűjti és kivagdossa az aldis kuponokat, úgy megy vàsàrolni.
  Az autója az prémium modell, de nem a legmagasabb osztály.
  Az autóban a felszereltség nem igazán érdekli, egy dolgot kivève: legyen benne ülésfűtès….

  No comment.

 • Garbo
  Miklós, lehetek az új könyved szerkesztője? Léccilécci! 🙂
 • random okos
  Vonalakban

  Teljesen rossz a példád.
  Ő azért teheti ezt meg, mert már célba ért. Ha nem csinál semmit, még az unokái is gazdagok lesznek még a mai kamatok mellett is. Miből és hogyan is lett meg az első 100 millió? Csak nem a privatizációból? Jókor volt jó helyen.

  Aki ma kiesik az egyetem kapuján X millió diákhitellel, annak a leírt mentalitással esélye sincs, hogy bármikor is gazdag legyen.

 • Fülig Jimmy
  Pénzügyekben nekem is jót tett az oldalad, köszönöm szépen!(már nem vagyok tök láma és tartalékom is van egy kevés)
 • Tibor
  Engem az erdekelne (nagyon), hogy mikor lesz web-akademia, vagy mikor jelenik meg konyvben 🙂 amiota van szeretnek elmenni, de kulfoldrol nehez..
 • SzaboZ
  Ismét egy kitűnő cikk, gratula !
  Viszont a Manhattenes példád szerintem nem állja meg a helyét.
  Egyrészt 1626-ban nem volt amerikai tőzsde, és nem lehetett előre tudni, hogy mibe érdemes fektetni.
  Pl. (ha már a hollandok vették meg) ezután volt pár évvel a holland tulipánhagyma-őrület; ha abba fektettek volna, akkor elveszítik a 60 guldenjüket.
  Ha vállalati részvényekbe, akkor elbukhatták az egészet valamelyik nagy válság idején.

  Persze ha közel négyszáz (!!) évre előre tudták volna, hogy mi fog bombabiztosan évi átlag 7% hozamot hozni, akkor igazad van.

  Júdás is ha befektette volna a 30 ezüstpénzt, akkor most az egész világgazdaságot megvehetné. 🙂

 • Jóska Pista
  Úgy érzem az itteni tanácsok már a zsugoriság irányába mennek, a tárgyak valami mérhetetlen utálatával.
  Mintha azért gyűjtsünk a nyugdíjas időkre, hogy majd akkor is tudjunk félretenni. Mint amikor valaki nylont húz az ülőgarnitúrára, nehogy kopjon.
 • Kiszamolo
  Hát, Jóska Pista, teljesen roszul érted. Vagy nem érted, vagy nem akarod érteni.
 • d4n13l
  A konyv lassan tenyleg kotelezo lenne, mar csak a marketing erteke miatt is megerne.
 • Stanlee
  Igen, szerintem is nagyon fontos, hogy az embernek meglegyen az anyagi függetlensége és bármikor felmondhasson egy olyan állást, ami már nem tetszik neki. Én nagyon jól emlékszem még azokra az időkre, amikor minden hónapban csak azért mentem be a munkahelyemre, hiába utáltam, mert szükségem volt a pénzre mindenáron és nem mondhattam fel. Azóta változott a helyzet, nem vagyok rá büszke, de ma már leszarom üzemmódban dolgozom a harmadik munkahelyemen és mivel megvan egy évre a pénz a normál életvitelre, nem maradok sokáig egy helyen, ha nem tetszik. Ezért mondtam le a drága autóról, házról, ruhákról, utazásokról, hogy független lehessek. Szerintem megérte!
 • L70
  Vonalakban

  Ha ilyen jól ismered, kérdezd meg tőle, hogy miért így él?
  Lehet, hogy így érzi jól magát. Lehet, hogy neki ez csak egy játék, és nem érdekli a költekezés, nem azért csinálja. A vagyon az csak egyfajta eredménye a játéknak.

  Lehet, nem foglalkozik a 6310-es Nokiával, mert az neki nem fontos, de ha kedve szottyan, elugrik egy hétre akárhova (még az is lehet, hogy csak horgászni egy közeli tóhoz, mert az a szenvedélye).

  Az a kérdés, hogy úgy él-e, ahogy szeretné. Ha igen, akkor nincs további kérdés.

 • yooo
  nem hiaba csapatjuk mi is a jokis 12 eves Focust, amit £1100-ert szereztunk be 🙂 gurul es mukodik 😀 arra a napi 10-15km-re tokeletes, es ezekszerint rengeteget sporoltunk vele a jovoben 🙂
 • Viki
  Egy Kiszámoló könyv szuper lenne, bárcsak!!!
 • KZoltán
  Örülök, hogy a József-fillér példája, még ha manhattani telekár formájában, de visszaköszön. Viszont pont a lényeg veszett el: a kamatos kamat – másképp a kapitalizmus – hosszú távú lehetetlensége.
 • Gábor

  Inkább írója 🙂 csak copy-paste
 • Kiszamolo
  szabózé, a manhattani példa egy tanmese (bár az alapjai igazak). A lényeg a kamatos kamat.
 • Kiszamolo
  Tibor, már megvan (fel van véve majdnem egy éve.)

  WordPress guru kerestetik, aki beheggeszti a membership plugint meg a kártyás fizetést.

 • dgt_
  Miklós, +1 a web-akadémiára és a könyvre, remélem mindkettő összejön!
 • barna
  Én is köszönöm azt a sok dolgot, amit itt, Tőled tanulhattam!
 • andatti
  Picit off…
  Létezik valami jó program, vagy excel táblázat a pénzügyek kezelésére-írására? Tudom, hogy elég volna egy bevétel-kiadás vezetése is akár… De olyanra gondotlam, amivel lehetne írni tételesen a vásárlásaimat januártól. akár úgy is, hogy a vásárolt élelmiszerből mi ment tönkre, (külön jelezve a veszteséget). Illetve amivel nyomon lehetne követni az egyes termékek árának változását is. Pl. felment a tej ára, v. amiből látszik, hogy akciósan véve adott terméket mennyit sikerült spórolni az átlagárhoz képest…
  Magyar nem nagyon hiszem, hogy van, az angolt meg le kéne fordítanom, de legalább gyakorolnék…
  1 kezdeményezésről hallottam már itthon “XXX mérnök” úrtól, de a fiatalember nekem nem szimpatikus, amúgy 10 rugó lenne az ára talán éves szinten…
  De mobil app is szóba jöhetne…

  Szóval tudna valaki segíteni? Vagy közkincsé lehetne tenni egy fejléces excelt, amiben ez van

 • Tibor
  @kiszamolo: szerintem a fizetest nem kell tulbonyolitani, beteszel egy paypal linket es kesz…

  videot sajnos nem tudok feltunes nelkul nezni/hallgatni meg plane/ munkahelyen, ellenben olvasni tudnek 🙂

  (otthon meg nincs gepem, mert minek)

 • Körtefa

  Az angol verzió melyik?
 • Családfő
  Szerintem az utolsó bekezdés az esszenciája a témának, az egészet vastag betűvel szedhetnéd.

  A pénzügyi szabadság csodálatos érzés – aki még nem próbálta, higgye el, hogy az -, és lényegében független a rendelkezésre álló pénz tényleges összegétől. Egyszerűen a költéseket a lehetőségekhez szabva az ember ura marad a pénznek, nem pedig a rabszolgája lesz. Ebben benne van az is, hogy a lehetőségeket magának kedvezően alakítja, legyen az más tanulmányok, másik munkahely, másik lakhely stb.

 • Nagy Vonalakban
  Jól ismerek egy másik milliárdost is, aki benne van a Top 20-ban.

  Ő és a családja a másik véglet.

  Magánrepülőgéppel külfőldi luxusutazàsok úgy, hogy ahol nagyon jól èrzik magukat ott vesznek is egy apartmant…..
  Budán termèszetvèdelmi területen építkeztek úgy, hogy az építèsi engedély megadàsàhoz a helyi önkormànyzat módosította az adott terület besorolàsàt….a ház mondjuk valóban nagyon pazar: a szekrényajtók is gombnyomàsra nyílnak automatikus világítàssal….
  A gyerekeknek (is) csak Gucci és DG ruhák….

  Az asszony mesèlte nekem a múltkor, hogy az egyik alkalmazottjának adta a három éves luxuskabrióját, hiszen
  “Hàt tudod, az már semmit sem èr, három èves autóért már nem adnak semmit….”

  No comment….

 • smartdrive
  Manhattan nem az infláció miatt értékelődött fel, hanem egy csomó, az ingatlanpiactól független tényező miatt. ha mondjuk a Dél nyerte volna a polgárháborút, vagy Hitlernek van előbb atombombája, lehet, ma 60 (akkori) guldent sem érne
 • yooo
  Tibor a paypal tudtommal nagysagrendekkel tobbet zsebel be a tranzakciokbol, mint barmely mas payment gateway.
 • Dörnyei József
  Írhatnál arról, hogy hogyan kezelje valaki azt, ha a párja szereti szórni a pénzt. Elég gyakori történet. Saját magát meg tudja változtatni az ember, de a párját jó eséllyel nem.
  Tudok extrém példákat, amikor pl. külön kasszán vannak. Vagy a pénzszóró társnak nincsen hitelkártyája v. pénze, hanem zsebpénzt kap, amiből gazdálkodhat.
  Persze a leggyakoribb a bankkártya és a hónap közepére nullázódó bankszámla.
 • Dani2
  Vonalakban

  Én is a 8 éves Nokia 6300-t használom még mindig, pedig azóta kaptam már néhány új céges telefont. Nincs kedvem átállni 🙂 Pedig vehetnék akár évente új iPhone-t vagy Samsung S akármit, de egyszerűen nincs kedvem ennyi pénzt elszórni, hogy aztán zombi módjára meredjek rá a metrón. Az a furcsa egyébként, hogy itt a cégben fordított irányú kapcsolat van a telefon ára és a fizetések között. Kezdők simán kicsapják az iPhone 6S-t az asztalra, pedig nem valószínű, hogy úsznak a pénzben.

 • andatti
  @körtefa

  Én kérdőjellel írtam, hogy “Létezik ilyen? Bár szerintem létezik…

  Azt pedig csak tippeltem, hogy magyar szinte tuti nincs… “XXX Mérnök” -nek van progija, meg mobil appja, de nem ismerem és az okkult, ezoterikus “mellékzöngéi” miatt nekem nem szimpi. Régen egy tizesért árulta, azt tudom.

  Azt pedig szintén tippeltem, hogy angol hamarabb akad/találni, mint magyart. Konkrétat egyet sem ismerek, többször kerestem már guglival, és txxxt oldalakon is, de nem jártam sikerrel, mert – szerintem – rossz kulcsszavakra kerestem rá…

  De, hogy létezik, arról meg vagyok győződve, 1x olvastam fórumban egyről, (angol), de már nem tudom hol és nem emlékszem a nevére… (ide most egy hülyenézős smile hiányzik… – bocsánat Miklós)

 • pitcairn

  a tőzsdés példádat némiképp árnyalja az, hogy a FED 1913-as megalapítása óta kb. a 4000-szeresére robbantották fel a monetáris bázist és az M2-es monetáris aggregátum is vmi 825-szörösére ment fel azóta

  kb. ez és a FED megalapítását “felvezető” durván 15 év monetáris expanziója vezetett az amerikai tőzsde szárnyalása felé

  előtte inkább csak 30 pont környékén tanyázott a Dow és az általa produkált hozamszintet tekintve nem nagyon hozott többet egy szimpla bankbetétnél…

  gold-eagle.com/sites/default/files/images/lundeen121116-8.gif

  ezek voltak az USA legproduktívabb, legtermékenyebb évei, kb. akkor vált gazdasági világhatalommá ez az ország

  a buborékfújó kurzus és a világcsendőr szerep kétes értékű folytatás volt

  és egyáltalán nem biztos, hogy tovább lehet még vinni ezt…

 • Tittián
  Miklós, én azért csak megpróbálnék egy tavaszi tanfolyamot szervezni Pécsre 😉
 • Kiszamolo
  Dörnyei, héten akartam róla írni, folytatásaként ha a párod túl zsugori posztnak.
 • Kasugi
  Én ismerek valakit, aki Nokia 3210-t (!) használ. Nagyon fent hordja az orrát, hogy mennyi pénzt ki dobunk a drága telefonjainkra meg előfizetéseinkre.

  Aztán ha utazunk külföldre vagy csak kint vagyunk terepen, óránként kunyerálja az okostelefonokat, hogy megnézze az e-mailjeit vagy valami mást.

 • ügyvéd
  Aki 90 rugóér vesz porszívót, az ne papoljon a pénzügyi tudatosságról !!! 😀

  Igaz Miklós? 😀

  (Porszívót egy pénzügyileg tudatos embör max 15 rugóér vesz, és ha tönkremegy kikukázza)

 • ügyvéd
  Ha csak 70 volt az sem “mentség” :-DDDDDDDDDDDDDDDD
 • EmPeti
  Szerintem erről a témáról nem is könyvet kellene írni, hanem az alaptanterv részévé kellene tenni. Akkor legalább a következő generációk más pénzügyi tudatossággal nőnének fel.
  Ma Magyarországon rengetegen a szomszédnak vásárolnak. Lehet dicsekedni a nagy autóval, nagy tévével, nyaralásokkal, aztán meg rettegni a csekkektől.
  “Vegye fel most, és kezdje el törleszteni februárban!” Mintha ettől jobb lenne…borzasztó.
 • ElfRoland
  andatti:
  Kölcsegvetés vezetéséhez és magyarul is tud:
  moneymanagerex.org/
 • Én is akarok kommentelni
  @Dörnyei József:
  Épp ma kapott a párom egy szívességi segítségért pénzt (tipikus rátukmálós történet, sértődés lett volna semmiképp sem elfogadni). Nem “sok”, de azért 20 ezernél több pénzről van szó amit kapott. Délelőtt 10 körül kapta, de délután 6-ra mire hazaért a párom már nem volt meg a pénz, mert akkor már útba ejtett pár boltot.

  Könnyen jött, könnyen ment. 😮

 • Átvernek a reklámmal
  > Ugyanis minden pénz, amit ma nem költesz el, holnapra sokkal többet ér, ez a kamatos kamat csodája.

  Annyiban szerencsétlen ezzel indokolni a pénzügyi tudatosságot, hogy ez speciel már pár éve nem igaz, és nagyon úgy tűnik, a közeljövőben nem is lesz az.

 • pitcairn

  a dicsőség a tőzsdén is múlandó, pl. lásd a brit példát:)

  1844-2016 – Share Prices in the United Kingdom©/Broad Money in the United Kingdom©

  fred.stlouisfed.org/graph/?g=cbfI

  a monetáris bázissal kiigazított verzió se rossz

  1790-2016 – Share Prices in the United Kingdom©/Monetary Base M0 in the United Kingdom©
  fred.stlouisfed.org/graph/?g=cbfG

  persze a monetáris infláció nagyon jól elfedi, de a brit tőzsde virágkora a brit birodalom virágkorára esett

  az USA is hasonlóképpen fog járni

 • nn
  Szia Miklós! Ha gondolod, tudok segíteni a tanfolyamos honlap elkészítésében, de nem WordPressben, hanem Drupalban. Én Drupalt szoktam használni, mert sokkal nagyobb szabadságot ad a honlapok elkészítésében.
 • Eagle
  YNAB 4-et használok (5-ös online verziója viszont köszönöm nem) költségvetés és költések vezetésére most már lassan 3 éve.
  Egy kicsit drága volt de nagyon megérte.
  Agyvihar podcastot ajánlom hallgatásra, főleg az első adásokat.
 • Tamás74
  @ügyvéd Miért pont 15e a határ? Én 42e-ért vettem és bizonyos tulajdonságai, mint porzsákméret és főleg zajszint (vagy inkább csendességi szint!!!) miatt ma is ilyet vennék, pedig olyan volt, mintha a fogamat húzták volna, amikor kifizettem 🙂 De nem véletlenül vettem ezt, szóval nem úgy volt, hogy ráböktem a drágák közül egyre…
  A tudatosság nem azt jelenti, hogy a legolcsóbbat kell megvenni, me’ jó az is.
 • Tamás74
  szerintem termékszinten nyilvántartani a vásárlást felesleges. Ha veszel kenyeret, mit írsz be? “kenyér” vagy felírod hogy éppen milyen kenyér? Tojás? Kicsi? nagy? Paradicsom szabadföldi vagy üvegházas?
  Szerintem egy dátum, két kategória szint (Rezsi>fűtés, én>kaja, stb), összeg elég a boldogsághoz. Utána 1-2 pivot táblával sok mindent meg lehet nézni. 2012 májusa óta vezetek ilyesmit, nekem nem kellett még ennél több adat. Mégis látom, hogy mikor mire költök, látom havi összesítésben, tudok éves összehasonlítást is csinálni, stb.