Nulla százalékos CSOK hitel

Több apró módosítást bejelentettek a CSOK hitellel kapcsolatban, a legfontosabb az, hogy aki az MNB 2,5%-os zöldnek csúfolt hitelét is igénybe veszi, annak a CSOK hitele 0%-os kamatozású lesz az eddigi 3% helyett.

Az MNB zöld hitele 70 millió forintig biztosított, a feltétele, hogy az ingatlan megfeleljen azoknak az energetikai feltételeknek, aminek már évek óta meg kellene felelnie minden új építésű ingatlannak. (Csak közben folyamatosan csúsztatták a bevezetését. A legújabb időpont jövő év közepe.)

Erről itt írtam bővebben:

Zöld lakáshitel

A lényeg: ha újépítésű ingatlant veszel és meg tudod várni az októbert, akkor vedd igénybe a zöld hitelt és ha jogosult vagy rá, akkor a CSOK hitelt is.

Share

141 hozzászólás

 • rj
  Először megkötöd a szerződést, ingatlant megveszed – majd utólagosan eldöntik CSOK-ot megkapod-e..
  Ha nem kapod meg, ráfáztál.
 • KommentElek
  Nehogy leengedjen a lufi, fújjunk még bele.
  Kb. 2 év múlva premier: “Mentsék meg átvert, szerencsétlen CSOK-osokat! Mocskos szemét bankok.”
 • Harvy
  Akkor most már az új lakások árához hozzá is lehet adni 70 milliót? 😀
 • Hiteles András
  Szerintem nem kell a zöld hitelt felvenni, ahhoz hogy kamatmentes legyen a CSOK hitel, elég, ha az ingatlan megfelel a zöld hitel feltételeinek.
 • Tamas
  “(Csak közben folyamatosan csúsztatták a bevezetését. A legújabb időpont jövő év közepe.)”

  Ez az informacio honnan szarmazik?

 • Józsi
  Hát én nem értek hozzá de van egy olyan sejtésem, hogy “more ebbű baj lesz”.
 • BlaZember
  Máshol a jegybanki alapkamat negatív, nálunk a hitelek kamata az. Mi baj lehet? 🙂
 • gaborr
  Végre egy helyes döntés.
  Vajon lesz-e valamikor negatív kamatú lakáshitel?
 • tedzse

  Pont ezen gondolkodtam
  Szerintem is, ami majd 2-3 év múlva le fog menni, plusz de ez csak saját vélemény sok ingatlan be fog dőlni, aztán árverésen akinek módja van rá meg a ,,körben van” az ,,fillérekért” meg fogja venni.


  Ezt nem is tudtam, hogy így történik, azt hittem fordítva van.

 • Tadam
  Így hogy nincs és nem is lesz gyerekem, ingatlanom se 😀
  Csak tovább fújják ezt a lufit az adómból.
  Csak az a baj hogy nem tudom hogy hogyan, mitől tudna ez konszolidálódni.
 • beetle
  Kíváncsi vagyok pár év múlva miből szándékozik a kormány megmenteni a “szegény, ártatlan” embereket a bedőlt hiteleikkel meg a tönkrement családjaikkal. Szerintetek van rá esély, hogy felmelegítik a régi idők nosztalgiáját és kisajátítanak magánvagyont? Lehet azt mondják, hogy bocsi, de a többséget támogatni kell, úgyhogy az állampapírjaitokat ezúton köszönettel elfogadjuk. Csak most nem államosítás lesz a neve, hanem privatizáció, vagy adnak neki valami hangzatos nevet, mint a rezsicsökkentés volt, mondjuk családmentő akció, vagy haladva a korral angolra váltanak és Family Rescue Initiative.
  Na mindegy, ha ilyen jelek lesznek és így alakulna veszek inkább gyorsan egy Porsche-t.
 • Gerald
  Gondoltam megfuttatom itt azt, ami átfutott az agyamon. Vélemény?

  Az, hogy ez kampányakció, az tuti. De vajon mennyien tudják majd ezt igénybe venni? Van még olyan, aki nem adósodott el a feje búbjáig, hogy a FOMO-t legyőzvén még most utoljára lakást vegyen magának? Ebbe beleértve a családosokat is? Sztem nem sokan vannak ilyenek, ezért ezt a nagyon hangzatos intézkedést a kiadási oldal elég könnyen megússza. Szóban meg lehet mondani, hogy bezzeg mi aztán támogatjuk azt, hogy szaporodjon a magyar.

 • Gábor
  Off topic: Egy ideje nézem, hogy a nyugdijpénztáram nem túl jó eredményeket produkál. Felmerült bennem a pénztárváltás gondolata. Kinek milyen tapasztalata van ezen a téren? Mire kell figyelni, ha az ember pénztárt vált, hogy ne húzzák le nagyon? Köszönöm előre is.
 • jóljáró
  Csak hogy a sok károgás mellett egy pozitív hangvételű komment is legyen.

  30 éves vagyok, házas, jelenleg 1 gyerekkel de tervben van még 1 vagy 2… nettó 600 körüli fizuval, de ennél a következő években csak több lehet, olyan 1m is simán. HA, nem történik velem semmi (de erre is lehet kockázati életbiztosítást kötni havi 5-6 ezerért), akkor igazából ha felveszem a kormány létező összes támogatását, akkor nagyon nagy segítséget kapok.

  vegyük a 3 gyerekes scenariót:

  – babavárót már felvettük, most kamatmentes, szünetel a hitel, nem fizetünk semmit. a következő gyereknél újra szünetelni fog, elenged az állam 3m-t, majd a 3. gyereknél semmit nem kell visszaadnunk
  – CSOK: 3 gyereknél 10m vissza nem térítendő támogatást kapunk, plusz most ezt a 0%-os 15m hitelt
  – 2,5%-os hitel kamat nagyon kedvező a mai piacon, ráadásul 25 évig ez a törlesztő fix, reálértéken egyre kevesebb lesz

  folyt.

 • jóljáró
  – mivel CSOK-kal veszünk majd házat, elengedik az illetéket, számoljunk egy 80m-s árral, ez 4m Ft
  – az 5% áfát vissza tudjuk igényelni, ez 5m Ft
  – a 2. gyereknél elengednek egy meglévő lakáshitelemből 1m Ft-ot, 3. gyereknél további 4m-t, tehát összesen 5m Ft-tal fog csökkenni a jelenlegi panel lakásom hitele

  Mindenki összeadhatja, hogy ez összesen hány millió forintnyi segítség. Értem én, hogy nagyérszt ezek a támogatások okozták ezt, DE ha én jogosult vagyok ezekre, akkor hülye lennék nem kihasználni, szemben azzal aki valamelyikre/egyikre sem jogosult, az valóban nagyon rosszul jár.

 • sz.krisz
  “A családok pénzügyi vagyona – egy ezt ösztönző pénzpolitika esetén – bevonható a teljes helyreállítás pénzügyi forrásai közé.” – /Matolcsy György – A helyreállítási paradoxon, 2021.07.19, Magyar Nemzet/.
 • jami
  Szóval, akinek van elég jövedelme 70millas hitelhez, azt megkimeljuk 15m kamarától, nehogy tönkremenjen.

  Plusz baromi nagy hallgatás van a moratórium ről, ellenben kilőtt a gazdaság és rekord nyugdijptemium lesz, plusz SZJA visszatérítés tavasszal

  Nahát, mintha pénzosztás lenne…

 • csizkek
  “Csak az a baj hogy nem tudom hogy hogyan, mitől tudna ez konszolidálódni.”
  mnb.hu/sajtoszoba/elnoki-publikaciok/2021-evi-publikaciok/kozeleg-a-minsky-pillanat-100-words-forditas

  Netrol: “Hyman Minsky amerikai közgazdász után Minsky-pillanatnak nevezzük azt a pillanatot, amikor egy látszólag megingathatatlan pénzügyi-gazdasági rendszer egy szempillantás alatt összeomlik.

  Minsky ugyanis már akkor! aggodalommal figyelte a pénzügyi piacok deregulációját, az adósságfelhalmozásból finanszírozott növekedést, és a hozzá kapcsolódó általános eufóriát.
  Elmélete szerint ugyanis a pénzügyek hosszú fejlődési ciklusainak a végén a mély depressziót elindító eseménynek nem kell igazán komolynak lennie ahhoz, hogy igazán komoly következményekhez vezessen.”

  Magyarul van az az adossagszint amitol beesik a ciklus. CSak epp senki nem tudja, hogy mikor..

 • random
  Szerintem az építőipari munkásokra, vállalkozókra, a nyugdíjasokra, és a gyerekesekre akar támaszkodni a fidesz. Az építőiparban dolgozók száma egy adat szerint 330.000 fő, ehhez még hozzájönnek a családtagjaik, akik szintén élvezik ennek a hatását. A gyerekesekre kiszórt ingyen milliókkal szerintem meg is van a fidesznek a kb. 2-3 millió szavazata, ami elegendő, hogy akár 2/3-dal nyerjen választást. 18-ban elegendő volt 2,8 millió szavat a 2/3-hoz. Most talán picit nehezebb dolga lesz, de nem sokkal. Más indokot nem látok az építőipar ekkora mértékű torzításához. Azt meg pláne nem, hogy több tízmilliót teljesen ingyen kiosztani azért embereknek, mert összehoztak x gyereket. Ami valljuk be nem nagy teljesítmény, már az ősember is képes volt erre.
 • random
  Ha szétnézek a környezetembe, akkor olyan gyerekes szülőket látok, akik iskolai végzettség, normális munkahely nélkül szülik a gyerekeiket. Anyuka, apuka, nagyszülő nyugdíjából élnek, csak az egyik szülő dolgozik (jobb esetben), az is keveset keres, ennek ellenére már jön a 3. 4. gyerek. A gond az, hogy mivel iszonyú alacsony szellemi szinten vannak, ezt a mentalitást adják tovább a gyerekeiknek is. És látni is, hogy milyen iszonyú primitíven viselkedik a gyerek is, aki erről nem tehet, de erre nevelik. A számok szintjén a születés szám lehet hogy jó (vagy nem?), de minőség szintjén borzalmas anyagok fognak kikerülni a világba. Tanár ismerőseim történetéből kiindulva borzalmas a helyzet, a hatodikos gyerek nem tudja kinyitni a 133. oldalon a könyvet, mert nem igazodik el jól a számok világában. Lehetne elszigetelt eset, de sajnos 4-5 tanár ugyanerről számol be…
 • random

  Te látsz arra rációt, hogy egy kormány nem fogja megmenteni a “családokat”, a “gyerekeseket”, a “nemzet építőköveit”? Egy kormánynak sem lesz meg a bátorsága, hogy ne segítse ki azt a réteget. Nyilván ki fogja segíteni. Ameddig állami támogatásból segítjük ki emberek rossz döntéseit, addig itt soha nem lesz nyugati életszínvonal. Forrást meg bárhol talál majd, elvonja innen, onnan, az MNB elkezd kötvényt vásárolni stb. stb.

 • Endre bá
  Nem rég vettem egy lakást, a szerény állami támogatás (1 430 000) és az illetékkedvezmény miatt CSOK-kal. A K&H-nál intéztem. Szanaszét szivattak, nagyon kellemetlen élmény volt. Közben vagy 100 rugót legomboltak rólam mindenféle ürüggyel.
 • meccsboksz
  Én a baloldali szavazóktól kérném el, a porse helyett. Biztos kisegítenék önként a társadalmat, meghát hagyománya is van. Azok nem önzők, jólelkűek, szociálisan érzékenyek, társadalomban gondolkodnak, nem úgy mint a megvezetett fidesz birkák, akik még képesek lennének fellázadni ugyebár, egy kis adóemelés hírére már Németországba szaladnak.
 • csizkek
  “Mindenki összeadhatja, hogy ez összesen hány millió forintnyi segítség”
  CSak egy pelda, Black Friday. TV akarsz venni, normal ar 500k huf. Black Friday elott feltoljak az arat 700k-ra, majd leakciozzak. 580k-ra. Es orulsz, hogy kaptal 130k ingyen penzt, mikozben piaci ar felett vettel vmit.

  Most te ennek orulsz, csak pelda beli szamokat szorozd fel.
  Es meg tegyuk hozza, hogy ez a hype megnoveli az “upgrade” arat, ha nagyobb kecoba akarsz koltozni.

  A magyar lakaspiac ha eddig nem is, de innentol tuti, hogy egy extrem rizikos fazisba ert. Matolcsy se veletlenul kezdett alarmozni. A zold+ingyen hitel meg ugyanaz, mint amikor a ner 2001-ben kibovitette a tamogatott jelzaloghitelek koret korlatlan lakasar es darabszammal. Penzpumpa a hiveknek es odab… a kov. kormanyoknak.

 • csizkek
  “DE ha én jogosult vagyok ezekre, akkor hülye lennék nem kihasználni, szemben azzal aki valamelyikre/egyikre sem jogosult, az valóban nagyon rosszul jár.”

  Ez igy van. Csak ne feledjuk, hogy az csak egy mellekhatas, hogy te jol jarsz. NYilvan hulyeseg nem kihasznalni.. De a tobbseg nem jar jol.

 • csizkek
  Jartatok manapsag vmilyen budapesti ujepitesu “luxuslakotelepen”? En megdobbentem, hogy kb. 30-40% lakott, a tobbi uresen all. Megvettek, penz befektetve, de kiadni nem eri meg, varjak az aremelkedest. NA de ennyien?? Nem tudom mi az altalanos helyzet, azt amit en lattam azon nagyon meglepodtem. Mennmyi lehet az aranya az “ures” bef. ingatlanoknak?
  HA ilyen van az altalaban nagyon nem jot jelent a kozeljovore nezve..

  Kínában két éve is komplett városrészek álltak üresen, befektetésnek vették.

  https://kiszamolo.hu/a-kinai-ingatlanpiac/

  A new yorki luxuslakások töredékében laknak, senki nem azért vesz ott egymilliárdért lakást, mert ott akarna lakni.

 • blc79
  @jóljáró
  Amit nem veszel figyelembe, hogy a plusz támogatások az ingatlanpiacon, a szalemberek és a nyersanyagok piacán rövid távon fix kínálat mellett azonnali többletkeresletet generálnak/tak, ami gyakorlatilag ugyanilyen mértékű áremelkedésben realizálódott az összes felsorolt piacon. Azaz egyáltalán nem biztos, hogy annyira jól jártál.
 • jóljáró
  olvasd el a második hozzászólásom végét, de tisztában vagyok vele, és igen, így is jól jártam, az emberek 80-90%-ához képest, akik még ilyen támogatásokra sem jogosultak.

  ahhoz képest persze, ha egy darab ilyen támogatást nem jelentett volna be a kormány, nem tudom, hogy jól jártam-e. lehet, hogy a most 80 milliós ház csak 50 millió lenne, az is lehet, hogy ezek nélkül és egy másik kormánnyal is így elszálltak volna az ingatlanárak… ez csak találgatás.

 • jóljáró
  nem jó a példád, az én példámban nekem le van akciózva a MM-ban a tv, viszont az emberek nagy többségének teli áron van…

  Az MM-ben (ahogy a Luxxxl-ben is) minden egyes hétvégén akció van. A hétvégi ár a normál ár, a hétközbeni a lehúzás.

 • Medve
  Na, ez engem komolyan érdekelne… Persze sokan “várják” már az összeomlást, mert tényleg szükségszerűen nem mehet a világ végéig az ingatlanok ára sem. Igazából én már azt sem tudom elképzelni, hogy nullára, hogy képes ennyi ember felvenni ennyi hitelt. Egy életre eladósodva… Bár van egy megkésett Y generációnk ugye, amire lassan jön az X. Most meg már ott tartunk, hogy az is ingatlant vesz/cserél, aki eddig nem akart.

  Szóval a soha el nem jövő, (lsd. moratórium) újabb inglatlan- vagy hitelösszeomlás, (ami ha lesz, akkor valszeg lokális lesz ezúttal) ha mégis bekövetkezne, akkor vajon:

  Megteheti-e bármilyen módon az állam, hogy fogja magát és befagyasztja, vagy udvariasan elköltheti a megtakarításokat, (állampapír, készpénz stb.) ahogy anno a magánnyugdíjakkal tette?

 • Okoska Zoli
  Azért az ördög a részletekben rejlik, a zöld hitelhez BB- s levő kell ( lesz az AA is októberre) és 100 Mrd. Csak a keret.
  Csakis építés es Ner lakás vételre lesz jó. Sokan kivárnak emiatt, el fog fogyni 2 hónap alatt imho
 • Summit
  A piacra öntött pénz szerintem leginkább a Covid miatti visszaesés elleni gazdasági intézkedés – Kurzarbeit és egyéb inativitás díjazása helyett átterelik a kényszermunkanélkülieket az építőiparba (már évek óta pár gyakorlat az, hogy a rutinos burkolók, ácsok, kőművesek kimennek nyugatra, helyette azok a segédmunkások, akiket egy építkezésen lehet látni, azok csak pár hónapja csinálják ezt a munkát – nem lenne tehát új jelenség, ha valaki másfél éve még pincér volt, most pedig a szanitereket rakja be)
  Végső soron ugyanúgy öntik a piacra a pénzt, hogy ne omoljon össze a gazdaság, viszont ha ezeknek a munkáknak csak egy kis része volt indokolt, már akkor is előrebb van vele a gazdaság (és a környékemen számos helyen látni, hogy felújítják az eddig elhanyagolt tetőket, szigetelnek, építkeznek)
 • Hufeisen
  aki meg nem jogosult, az fizeti neked (a pénzt még mindig nem Orbán Viktor adja, hanem az adófizetők), miközben a (saját pénzükből) felpumpált árak miatt nem tudnak ingatlant venni vagy felújítani, röviden azért fizetnek, hogy rosszul járjanak.
 • P. G.
  “mennyien tudják majd ezt igénybe venni?”

  A magyar ember kreatív, nem tudom hogyan, de megoldja. Erre kondicionálódott. Meglesz az 5. ingatlan is. Mint amikor a nyaralóra is vették fel a támogatásokat. Nem aggódom.

  “elegendő, hogy akár 2/3-dal nyerjen választást.”

  Társadalompolitikai irányból jól leírták nemrég. A politikai elit lemondott arról, hogy Ausztria legyen itt mindenkinek. Ez soha nem is volt reális. Helyette bizonyos rétegeket (beleértve a saját köreiket) emelnek fel nyugat-közeli színvonalra. A többieknek elengedik a kezét.

  “egy látszólag megingathatatlan pénzügyi-gazdasági rendszer egy szempillantás alatt összeomlik.”

  Komplex rendszerek így működnek. Élővilág: kiveszünk téglákat az épületből egyenként (kihalnak egyes fajok), nem omlik össze azonnal. Egy kis lépés után nagy átrendeződés, új egyensúlyi állapot jöhet a rendszerben.

 • Summit
  @blc79:
  érdemes megnézni a statisztikákat, hogy Magyarrországon milyen kevés újépítésű lakást adnak át évente, nemcsak mondjuk Ausztriához, de a korábbi évtizedekhez képest is.
  Nyilván a piacra ömlő pénz árnövekedést eredményez, de ennek nagy része a kereslet-kínálat eltérése miatt van – ha a kínálat követi az igényeket (kiépülnek a kapacitások mondjuk háromszor annyi új lakás felépítésére), akkor az árak is normalizálódni fognak. Ahogy ugye a piac működni szokott.
 • umate
  nem jól jár az, aki igénybe veszi, hanem csak nem jár (annyira) rosszul, mint az aki nem tudja, vagy nem akarja igénybe venni. Ezzel szerintem mindenki tisztában van, vagy lesz akkor, mikor végigjárja az utat.
 • csizkek
  “Kínában két éve is komplett városrészek álltak üresen, befektetésnek vették.
  https://kiszamolo.hu/a-kinai-ingatlanpiac/
  A new yorki luxuslakások töredékében laknak, senki nem azért vesz ott egymilliárdért lakást, mert ott akarna lakni.”

  Kinaban vegtelen penzzel vedik/fogjak vedeni ezeket az ingatlanokat, nem epp piacgazdasag. Ney York luxusingatlan egy spec szegmens.
  En “luxuslakotelepen” a standard pesti atlagos lakoparkot ertem. Pest, semmi extra, XIII, IX ker..tomegevel allnak uresen. Megveszik, cashflowt mar nem nagyon tud generalni, mert olyan draga a berleti piachoz kepest. VArnak.. NAgyreszt valoszinuleg moratoriumban is, mert csak, varnak..
  Mi fog tortenni ha egy kis “put” kiesik es tomegevel kerulnenek realizalasra ezek? Kivancsi vagyok. (Big Short film jut eszembe, mikor elmennek szetnezni az alig lakott “lakoparkokba”)

 • vakond1

  A panellakásod hiteléből 1M-t (több gyereknél többet) csak akkor engednek el, ha felesben tulajdonoljátok a házastársaddal.
  Érdemes utánanézni, hogy ez feltétel-e a többi támogatásnál is (felújítási hitel, CSOK).
 • tedzse

  Szoktunk igen, nézelődünk.
  Az a durva meg neten is ezt látom.
  Gyakorlatilag a legjobb kecók mind ELADVA ELADVA, ami üres azok a ,,gyengébb minőségű” lakások.
  De ezek a nagyteraszos 80misi felettiek meglepően pikkpakk elmennek

 • Valamirandom

  “de ennél a következő években csak több lehet, olyan 1m is simán”
  Már amennyiben nem jön egy törés a karrieredben, vagy nem történik a gazdaságban valami olyasmi, amit most kizártnak tartasz.
  Én amikor hitelt kellett felvenni, azt néztem, hogy az akkori jövedelmem alapján kényelmesen fizethető-e a törlesztő. Mellékhatás, hogy azóta háromszor annyit keresek, és végtörlesztettem.

  2017-ben egy 106m2 + 12m2 garázsos, ötszobás kertes ház olyan 20M körül mozgott. Jött a CSOK, és hipphopp 30M lett az árszint. Jött a babaváró, és hopp, 45-50M forint lett az áruk.
  Jelenleg 70M körül mennek ugyanezek a paraméterek, ugyanazon a környéken. Én örülök neked, hogy te örülsz a “támogatásoknak”, de mielőtt házi oltárt építesz a családbarát törzsfőnöknek, azért gondold végig a fenti sorokat.
  Vajon a medián jövedelem is 3.5x annyi, mint 2017-ben?

 • Valamirandom

  Igazából nem jártál jól, minden támogatás oda vezetett, hogy kicsivel a támogatás felett drágultak az ingatlanok, tehát neked a végére több adósságod lesz, mint aki támogatások előtt vett újépítésű családi házat.
  Aki hozzád hasonló jövedelmi paraméterekkel megveszi a környékünkön 70-80M forintért a házat, az szinte mind úgy kalkulál, hogy “most kicsit meg kell húzni a nadrágszíjat, mert 300-350k a törlesztő, de úgyis többet fogok keresni a jövőben”. Aztán ha mégsem, akkor nem csak magával szúr ki, hanem 1-2-3-4 gyerekkel is. Rohadtul felelősségteljes, mit ne mondjak. Jóljáró, mi? Az. Szerintem oroszrulettező.
 • Szj
  jóljáró
  Csak hogy a sok károgás mellett egy pozitív hangvételű komment is legyen.
  30 éves vagyok, házas, jelenleg 1 gyerekkel de tervben van még 1 vagy 2… nettó 600 körüli fizuval, de ennél a következő években csak több lehet, olyan 1m is simán. HA, nem történik velem semmi (de erre is lehet kockázati életbiztosítást kötni havi 5-6 ezerért), akkor igazából ha felveszem a kormány létező összes támogatását, akkor nagyon nagy segítséget kapok.
  Tudod mire lesz elég a nettó fizetésed 3 gyerek megfelelő iskoláztatása esetén. Majd rá jössz hol az átb@szás. Ja ha varrónőt akarsz nevelni akkor igazad van. Bocsánatot kérek a varrónőktöl!
 • Giorgio
  USA-ban 18 millió lakóingatlan áll üresen… Akkor nem jelent jót, ha nem vagyunk felkészülve a viharra.
 • Kitantorgott
  Joljaro szerintem jol jart, persze mihez kepest. Ha minden tamogatast kimaxol es melle volt meg valamennyi penze akkor egesz jol jart. Aki nem jogosult semmire az ne most akarjon venni. Engem meg jol megszivattak hogy a kulfoldon megszerzett, ingatlanvasarlasra hasznosithato tobbletjovedelmemet szepen elinflaltak (gyere haza fiatal…)
 • Attila
  en baromi jol jarok az egykulcsossal, illetve a csaladtamogatas is ad valamennyit, de eszembe sem jutna a Fideszre szavazni. Szerintem sokan igy vannak ezzel ahogy a kornyezetemben latom.
 • Tamás
  anyám borogass… Tipikus átlag ember, csak a saját orráig lát. Az ugye eszedbe sem jutott, hogy a támogatások nem csak neked járnak/jártak? És az megvan hogy a megnövekedett elérhető pénz felnyomja az árakat? A támogatásnak csúfolt ingyen pénz már régen beépült az ingatlan árakba, nyersanyag árakba, építőipari bérekbe. Ha nem lenne CSOK, ma 30-50%-al olcsóbban tudnál lakást venni. Az olcsó hitel meg csak olaj lesz a tűzre.
 • szama
  A hitelugyintezo szerint a bankok nem akarodznak bevezetni a zold hitelt a vele jaro varhato szivas miatt a reszukrol. A csok is hatalmas tobbletadminisztracio.
 • Hollós

  Egy 40 m2-es új lakás kb. 40 mFt Budapesten, de szerinted ha nem lenne CSOK 20 mFt lenne. Szerintem meg biztosan nem.
  Sőt, egyáltalán nem gondolom, hogy összességében pl. a CSOK-nak nagy hatása lenne az árakra. 3 gyerek alatt nem is értelmezhető a mértéke, 3 gyerekre meg alig vették fel néhány ezren.
  Inkább egy másik megközelítést mondok. Nettó 50 eFt bérnövekedés kb. 10 mFt többlet hitel felvételét teszi lehetővé.
  Nézzétek meg, mennyivel nőtt az átalgbér mondjuk 5 év alatt. Ott lesz a válasz, nem csak a családtámogatásokban.
  5 évvel ezelőtt egy 150 ezres törlesztő és 30 mFt hitel is soknak számított, míg ma simán felvesznek 300 ezres törlesztővel emberek 50-60 mFt hitelt.
  Egyszerűen jobban élünk (és sokkal kevesebbet ér a pénzünk).
 • V.A.Laki
  Ha van 200 milliard es mondjuk egy tamogatas atlagosan 35 millio (mert ennyi a 0 es a 70 atlaga, es ezzel valahol videken mar lehet valamit kezdeni) akkor megkapja 6000 ember. Ez eddig remek. En csak azt nem ertem, mert mindig ugyanaz a 6000 ember nyer ezeken a tamogatasokon … biztos ennek is van valami oka, ez valahogy Isten, a szerencse es Orban Viktor akaratanak harmas egyuttallasa lehet.
 • Sojmász Laci
  Miklós “mennyibe fog nőni a törlesztőd?” cikkében írt példájával rendelkezem, (szerencsémre) enyhén szerényebb számokkal. Egy ilyen hitelt hogyan lehetne kiváltani 5-10 éves fixre? Van rá mód? Esetleg csinált már valamelyik kedves olvasó ilyet? Ha igen, hogy? Köszi mindenkinek a válaszokat!