Így kezeld az előfizetéseid

Valakivel beszéltünk a napokban, szóba kerültek a különböző program és streaming előfizetések, amitől nagyon fázik, mert attól fél, hogy elfelejti lemondani őket és sok felesleges pénzzel fogják megterheli a számláját.

Ebben tökéletesen igaza is van. 10-12 évvel ezelőtt, ha kellett egy program, vagy alkalmazás, akkor megvetted néhány ezer forintért és a tiéd volt.

Azóta rájöttek a szoftvergyártók, hogy sokkal jobb inkább havonta-évente lehúzni az ügyfeleket, mert sokkal több úgy a bevételük.

Különösen a telefonos appoknál szembetűnő a trend, de például a Photoshopot sem tudod már régóta megvásárolni.

A legrosszabb, amikor előfizetsz egy appra (mert gyakran nincs más választásod), amit aztán el is felejtesz, sőt akár le is törölsz fél év múlva, de az a háttérben újra és újra beterheli a számládat. Ha az bankkártyáról megy, a legtöbb ember néha évekig nem veszi észre a sok bolti vásárlás mellett ezeket a levonásokat.

Esetleg a gyerek rágja a füled, hogy születésnapjára valami játékra kér előfizetést, amivel aztán már nem is játszik két hónap múlva, de az előfizetés még mindig aktív marad.

Vagy két hét ingyenességet ajánl az app, de utána elkezdik terhelni a számlád.

Tehát a veszély nagyon is valós (ezért is szeretik a fejlesztők az előfizetős modellt), de van rá egy egyszerű megoldás.

Bármire előfizetek, azon melegében le is mondom, legyen az app vagy streaming előfizetés. (Androidnál Play áruház, jobb felső gomb és ott Fizetések és előfizetések. Itt érdemes is ellenőrizni, hogy van-e valami élő előfizetésed, amiről elfeledkeztél.)

Ekkor csak addig él az előfizetés, amíg ki van fizetve, addig viszont él. Így soha nem ér kellemetlen meglepetés. (A gyerekeknél még azt is meg szoktam csinálni, hogy miután előfizetek nagy ritkán valamire és azonnal le is mondom, még a bankkártyát is törlöm, hogy biztos ne tudják meghosszabbítani a gyerekek az előfizetést.)

Ez működik az ingyenes időszakban is, nem kell attól tartanod, hogy az ingyenes időszak után beterhelik a számládat. A legtöbb komoly cégnél a lemondás ellenére még igénybe veheted a szolgáltatást az ingyenes időszak végéig. S ha tetszik, még mindig tudod folytatni az előfizetést egy gombnyomással.

Ennyit kell csak csinálnod, minden előfizetésnél mindjárt gondoskodni is a lemondásról. Ha meggondolod magad, bármikor tudod hosszabbítani, de ha nem, nem fognak feleslegesen megkopasztani.

Egyébként az Uniónál is kiverte a biztosítékot ez a rendszer, éppen most alkotják hozzá a törvényt, hogy a leiratkozás gombot is olyan könnyedén megtaláld, mint a feliratkozás gombot és ne lehessen játszani azzal se, hogy az ingyenes próbaidő végén automatikusan elkezdik terhelni a számládat. Remélem, hamarosan kijön a törvény.

Share

138 hozzászólás

 • TG
  Én is így használom, de vigyázni kell mert vannak olyan alkalmazások amik megjegyzik a kártya adatait és akkor is lehúzzák a pénzt ha a googleben le van mondva az előfizetés.Épp idelye hogy szabályozzák az ilyesmit.
 • indian
  Két előfizetésem van, mindkettő igen racionális: YT Premium (a kúrmány gusztustalan reklámjai miatt a mentális egészség érdekében) és Office (1 TB onedrive-al ahol a mindenem van, de igazából a felhő miatt van, előtte dobozos officem volt). Egyetértek kiszámolóval: a legtöbb előfizetéses software modellnek azért van jogosultsága, hogy jancsó pista C#/C++ senior manager software architect god 5 millás fizuját inflációkövetve lehessen emelni 6 millára. Totálisan feleslegesen kényszerítenek bele az előfizetéses módba néhány programnál… van amikor van értelme, de legtöbb esetben (otthoni felhasználásról beszélünk!) semmi.
 • indian
  folyt:
  Egyébként a cégnél is ez megy (bank). Vannak teljesen jól működő programjaink… erre benyögi pl. az IBM, hogy akkor ő most itt leállítja a támogatást, külön fizetni sem lehet már, szépen vásároljuk meg az új terméket (nyilván horror áron) ami funkcionalitásába nem ad hozzá (számunkra) releváns dolgokat, de belekényszerít. Megoldás: kibasszuk az IBM professzionális megoldását, ide a vadkeletre minek is az? Azt jön valami ÓCSÓ. Azt nem látom ebben, hogy itt hol lesz akkor a végtelen növekedés jancsó pista fizetésében? Mikor már egy nagy bank is olcsóbb megoldásba gondolkodik… nem tudom egyébként milyen ajánlatot adhatott az IBM, de az biztos, hogy kb. elküldték a picsába. Vicces ez így.
 • GrandMasterB
  /off-topic

  Nocsak, nocsak…

  Néhány idézet a jegybankelnöktől:
  „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18% lesz az infláció”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

  „Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”

  telex.hu/gazdasag/2022/12/05/matolcsy-gyorgy-mnb-inflacio-deficit-ikerdeficit-gazdasag

 • mad823
  Jövő márciustól már a MasterCard tesz ezek ellen:
  support.raisely.com/article/525-mastercards-subscription-billing-rules-update
 • //COMMENT DD *
  Miklós, elismerem, hogy vannak lehúzós, és indokalatnul drága előfizetések. Muszáj észnél lenni és figyelni.

  Az előfizetésnek az a lényege, hogy a fejlesztők számíthatnak egy havi fixre, amiből mindent fedezni kell. Ha nem így gondolod, akkor milyen üzleti modellt javasolsz helyette?

  Több olyan mobilapp is van, ahol csak a major version váltást kell kifizetni, azt is tisztességes áron, 2-2,5 évente. Ha nem akarsz váltani, akkor addig használod a régit, ameddig szeretnéd, vagy tudod. Nem várható el, hogy ha a 6-7 éves app nem fut a kurrens oprendszeren, akkor azt egy néhai fizetés terhére ítéletnapig támogassák.

  Sokszor sokkal nagyobb lopásnak tartom a reklámtámogatott szoftvert. Nem tudod, mi kerül a telefonodra a reklámmal, rákényszerítt valami érdektelen dolog véginézésére, tönkreteszi a játékod, és ha véletlnel kattintasz, már telepíti is. Időnként mindez mobiladat-forgalom terhé

 • Tamás4
  Ezek az előfizetések többnyire küldik a számlát e-mailben. Legalább havonta 1x el tud gondolkodni az ember, hogy kell-e neki vagy sem. Rengeteg e-mailt kapok több e-mail fiókból mégis fel szokott tűnni, amikor egy ilyen e-mail jön az Appletől, vagy a Telekomtól. Ráadásul 90%-ban bankkártyával vagy hitelkártyával fizetek, ott is van bőven tranzakció és még így is kitűnnek a tömegből. Szóval szerintem nem lehetetlen ezt észben tartani és odafigyelni rá.
 • Laci bácsi
  Az élet ilyen. Vagy te szivatsz, vagy téged szivatnak. Én torrent oldalról szedem a programokat, lassan két évtizede. Röviden ennyi a véleményem.
 • Vodafone lehuzasai
  azenpenzem.hu/cikkek/minden-dijat-emeli-a-vodafone/9028/

  Kezdem azt erezni ezutan mehetek panaszra ahova akarok mert mar megtehetik,meg facen is torlik a panaszos kommenteket,sajatom is 30perceket el meg de masoke is….

 • Zoli85
  Off:

  6-7000eurót kockázatmentesen hova raknátok? Állampapírban van valamennyi már, oda nem raknám.. kicsit diverzifilálnék.
  + Ugyanez a kérdés 1-2 milla forintra?

  Köszönet

 • -nb-
  OFF:
  A YouTube-on egy kis türelemmel (és 5-10 kormányreklám megnézésével) be tudod kattintgatni,
  hogy ezeket a reklámokat ne küldjék.
  és TÉNYLEG nem küldik 🙂 4! 444!
 • Bugylibicska
  Youtube-reklámok ellen használjátok a Vanced-ot, ne a sima mobilos youtube-ot. Számítógépen meg alighanem egyértelmű, hogy ha nincs beépített reklámvédelem a böngésződben, akkor ott az Adblock.

  A szimpla leiratkozás opció hiányáról vagy eldugásáról jut eszembe, hogy engem nagyon idegesít az az utóbbi 10 évben elterjedt szokás, hogy mobilokon a logout opciót is igen gyakran eldugják valahova a menürengeteg mélyére. (A YT ugye meg is szüntette.) Illetve hogy a push értesítéseket sokszor kínszenvedés kikapcsolni. Pl. egy szupermarket vásárlós „app”-ján semmi szükségem 24/7 lógni és hogy akciókat toljon az arcomba.

  Értem az is, hogy valamiből élni is kell és az előfizetés nagyobb opció a fejlesztőknek, meg valamennyire a kalózkodás (és játékokban a cheaterek) ellen is véd az új verziók áradata, de „cserébe” sok program ugyanolyan adatszivattyú és bloatware, mintha teletömnék reklámmal.

 • Előfizető
  Valahogy csak megoldják a légitársaságok is, hogy ha egyszer akarsz repülni, akkor ne kelljen egy végtelenített bérletet venned, és utána lemondani. Pedig a pilótákat is ki kell fizetni havonta és az is elvárható, hogy a gépet folyamatosan karbantartsák. Sőt, a paprikára sem kell előfizetni, ha venni akarsz 1 db-ot, pedig a farmernek is kell a folyamatos bevétel és a földet is művelni kell, hogy később is legyen paprika. A vízvezetékszerelőnél sem kell előfizetni, ha csőtörésed van. De még egy telefontársaságnál is vehetsz prepaid kártyát. Úgy tűnik, néhány szoftvercégeken kívül mindenki meg tudja oldani, hogy csak akkor fizess egy alkalmanként vett termékért vagy szolgáltatásért, amikor szükséged van rá.

  Nem is az a gond, hogy elő kell fizetni, mert nem könnyű minden szolgáltatásnál megmérni a valós fogyasztást. Hanem az, hogy nem lehet 1 hónapra, hanem végtelenítve kell.

 • Belavoltam
  Van lehetoseged elkerulni az elofizetes alapu termekeket. Nem tudok olyan piacrol, ahol nincs verseny, ill. alternativa. Akkor mi is a problemad, ha meg a bankod is ki tudta dobni az IBM cuccat?
 • Belavoltam
  Ez nem a velemenyed, hanem a szegenysegi bizonyitvanyod.
 • Belavoltam
  Meg annyi adalek, hogy en is fejlesztek egy programot, aminek a celkozonsege nem az otthoni felhasznalok, hanem cegek. 2-fele modellt hasznalok egymas mellett. Az egyik csoport szamara eves elofizetessel, ok azok, akik ezt a programot hasznalva penzt keresnek. A masik csoport szamara, akik sajat celra hasznaljak, egyszeri dijat szamitok fel, ami 1 evre ad szoftverkovetest.

  Ez utobbiaknal vagyok abban a dilemmaban, hogy ha 5 eve megvette xy ceg az 1.2.3-as verziot egy adott osszegert, es azota nem fizetett semmit, de most bejelentkezik az upgrade-re, akkor elegedjem-e meg az aktualis evre fizetett szoftverkovetes dijaval (ami az egyszeri dij X%-a). A dilemma oka az, hogy a kozbenso 5-1=4 evnyi fejlesztest megkapja-e pusziert.

 • Belavoltam
  Nem tul okos dolog a paprikat egy szoftverrel osszevetni.
 • Maccs
  Én dinoszaurusz módon olfom ezt meg: ha előfizetek valamire egy évre mondjuk decemberben, akkor azzal a lendülettel beirom a naptáramba következő évben cca. novemberre, hogy ‘xy előfizetés 1 hónap múlva lejár, átgondolni, hogy meg akarom-e tartani ‘.
  Aztán amikor az emlékeztető előugrik, átgondolom, mi legyen.
 • Bereghy Márton

  Ha lehetne, adnék egy like-ot.
 • Atheist


  Másik alternatíva a gmail késleltetett küldés funkciója.
  Nekem két emailem van mindenképp kimondandó, de túlságosan pusztító dolgokkal. Minden hónap elején törlöm a küldést és beállítom a következő hónap tizedikét. Aztán ha már nem tudom átállítani a céldátumot, a címzettek megkapják.
  Szerintem ez erre a problémakörre is megoldás lehet.
 • András
  A havidíjas modell kikerülésére nekem bevált az hogy ingyenes/open source alternatívákra váltottam (És igen mielőtt mindenki írna hogy nem megoldható munkahelyi dolgokkal…. Értem…. Most otthoni felhasználásról beszélek).
  – Az operációs rendszerem Linux Mint. Könnyen telepíthető, gyors, barátságos. Nekem bevált.
  – szövegszerkesztő: OnlyOffice. Nagyon jól dolgozza fel az MS file-okat és őszintén egy egyszerű táblázat és szövegszerkesztőnek kár kiadni éves 30ezret az office 365re (1tb tárhelyről nem beszélek)
  – fotószerkesztés: RawTherapee/Gimp. A raw képeket és alap retusálást simán meg lehet oldani velük, és van windowsra is.
  – videószerkesztés: DavinciResolve. Szerintem sokkal jobb mint a Premiere, és legálisan ingyenes! De ott a Kdenlive is ami mondjuk Linuxon jobban fut.

  Ha hajlandó vagy kicsit tanulni és nem mainstreamet követni, akkor pozitívan fogsz csalódni.

 • Ivan Olsen
  Köszi!
 • Alpinista
  Karácsonykor van két hét, mikor nem utazom, csak pihenek. Ilyenkor próbálok pénzt sem költeni. A karácsony nálam az angol egyéni vállalkozásom és a szlovák cégem könyvelésével kezdődik, és avval, hogy az összes bankkártyámat letiltatom és újat rendelek. Pontosan a cikk témája miatt. Annyi helyre kell manapság megadni a CVV kódot, hogy lehetetlen követni. Várom az időt, amikor azt is meg lehet majd végre változtatni, hogy ne kelljen új bankkártya az online biztonsághoz.
 • szabóistván
  Posztot lécci Miklós a mai Tolcsy vallomásról, szépen pontokba szedve a gazdasági elemzését, ez a nap/hét/hónap (év?) legforróbb pitéje!
 • Megoldjuk Okosba'
  Egy kezemen meg tudom számolni, hány valódi előfizetésem van, ráadásul egyik sem “app”. Ennél a kevésnél meg működik az eldobható kártyás rendszer meg az azonnali lemondás. Egyébként érdemes alternatív szoftvereket keresni; időbe telik, de megéri. Pl. fogadni merek, hogy a Fényképbolt-huszárok többségének egy Gimp is tökéletesen elég, mert ami nekik kell, azt a Gimp is tudja. Vagy ott van az F-Droid, mint szabad szoftveres alkalmazásbolt. Youtube prémium helyett ott van a uBlock Origin meg a Sponsorblock, ráadásul többen panaszkodtak, hogy Youtube prémiummal is kaptak reklámot. (Ja, és youtube-dl-lel pedig le lehet tölteni a videókat.) És igen, szép, nem szép: enkór meg putlocker is létezik… =)
 • gáncsoló
  Matolcsy beszédére mikor reagálsz Miklós?

  Persze, hogy aztán jöjjön ötven komment, hogy mivé lett ez a blog, meg itten csak politizálnak, meg a többi hülyeség.

 • Habcsók
  Mikor lesz Matolcsy reakció?
 • AAA
  A yt kormány reklámjait nálam az ublock origin intézi 100% hatékonysággal.:) Igen,tudom, lopás, blablabla, majd ha ráérek megsiratom a googlet, hogy a csillió milliárdjuk mellé nem fizetek nekik még pár ezer ft-ot.:)
 • Attila
  nem feltétlen jó neked a régi Photoshop, mert ha olyan sérülékenység van benne, amitől orosz és kínai hackereknek átháróház lesz a géped, akkor nem sokáig lesznek titokban az adataid, akár személyes, akár egészségügyi, akár banki adatok.
 • tip
  “Azonban a szolgáltatások, kedvezmények még így is személyhez kötöttek szoktak lenni, az örökös már nem használhatja azokat.” – ezt nem a szolgáltató dönti el.
 • tip
  “Szóval nem az előfizetéses modellt kell lehúzni, hanem az embereket képezni” – amelyik üzleti modell nem a kölcsönös előnyre hanem az emberi agy véges kapacitására épít, hogy az ügyfél majd úgyis elfelejt valamit és akkor az jó lesz nekünk, nos az ilyen üzleti modellek elharapózásakor van dolga a fogyasztóvédelemnek. Annyival nem lehet elintézni, hogy akkor figyeljünk jobban. Fogyasztani akár a fogyasztó, és nem aknamezőn lépdelni.
 • FeRRaR1
  Win 95? Nagyon messzire tévedtél és Miklóssal értek egyet teljes mértékben. Win 95 az 27 éve volt nem 5. A Windows 7 is 13 éves, de a Win 10 is 7. Szóval Windows 10 szoftverekről beszélünk, ami ma is piacvezető OS, legtöbb PC-n az található. Így jogos elvárás hogy ne kelljen havidíjat fizetni minden egyes szoftverért. Pont idén év elején fehérítettem ki a szoftvereimet, hetekbe telt mire mindenhez tudtam találni / szerezni dobozos kulcsot. Így per / pill egy dolog van éves díjon az a vírusírtó. Azt sem szeretem de kénytelen vagyok elfogadni. Jövőre majd Kinguin vagy valahol nézek akciós kulcsokat.
 • Lasszo
  Boldog névnapot! 🙂

  Köszi. 🙂

 • Szabó Gábor
  írta: “Off:
  6-7000eurót kockázatmentesen hova raknátok? Állampapírban van valamennyi már, oda nem raknám.. kicsit diverzifilálnék.
  + Ugyanez a kérdés 1-2 milla forintra?”

  Tudom, hogy nincsen kockázatmentes. De legyen ésszerű kockázatú – emiatt a hozama is a szokásos infláció alatt kicsivel, mint az állampapír. De ne annyira negatív, mint a fiókban. Szóval egy másik láb, mint az állampapír!
  Ugyanez a kérdésem nekem is, csak 5-6-7 millió ft-al. Állampapír már van, abból több nem kell, köszi 🙂
  Időtáv: 1-2 év.
  Ötletek:
  USA államkötvény, EUR államkötvény (nem magyar kibocsátótól.. hol lehet ilyet venni?) Vagy létezik olyan kriptó ETF, ami nem csak a bitcoin, hanem mondjuk az 50 legnagyobb kriptót veszi alapul? Az lenne a legjobb.

 • tip
  “Nem tudok olyan piacrol, ahol nincs verseny, ill. alternativa.” – én tudok 😉

  “Akkor mi is a problemad” – van egy sor olyan probléma, amit a piac nem tud megoldani (a “mindenki úgy használja ki a másikat, ahogy tetszik” elv néha nem az optimumra vezet); olyankor kell beavatkozni erővel. Néha. De olyankor be kell.

 • Attecte
  ne hagyd hogy elvegyék a kedved a propagandista patkányok, arról írj a saját blogon amiről te akarsz.

  Kezdek aggódni hogy tényleg komolyan veszed a negatív hangokat. Ennyire nem kell keresztényinek lenni az embertársaiddal.

  Én is olvasnék egy ‘Tolcsy elemzést 🙂

  +1.

  Száz százalékosan értem mindenki üzenetét a gerincességről, következetességről, korrektségről, tisztességről. A Google-el sem az a baj hogy sok pénze van, hanem hogy ők sajnos nem értik ezeket a felsorolt értékeket, tanúját adták már sokszor, úgyhogy én is rugalmasabbá válok egy kicsit. Ott lopom őket ahol érem, soha sehol egy reklám, még Androidon is alternatív reklámmentesítő appokat használok Youtube-ozásra.

  Ugyanakkor ez a kávé már lefőtt egyszer a lopásos posztnál, könyörgöm senki ne kezdje újra mert értelmetlen vita. Én is csak azért írtam le, hogy tisztázzuk a képet a jóságos Google-ről.

 • Nyomd a gazt!
  igen le lehet cserelni az IBM-es cuccokat ‘occsora’ csak az vele a problema, hogy ilyen koltsegeket elfelejtenek szamolni hogy at kell vizsgalni az uj szoftvert hogy mindent tud-e amire szukseg van, hogy at lehet-e migralni a meglevo adatokat az uj rendszerbe, hogy be kell tanitani a nepet az uj rendszer hasznalatara, hogy tudnak-e tamogatast adni az uj szoftverhez, hogy tudnak-e adni az atallashoz tamogatast, illetve a tobbi rendszerrel hogyan tud egyutt mukodni. Ezeket nagyon szeretik elfelejteni es a donteshozokat nem is szokta erdekelni pedig ezek hatalmas osszegek es megfontosabb hogy mennyi ido. A donteshozot nem erdekli hogy vert izzadnak a migralasnal vagy epp nem tudjak hianytalanul megcsinalni. “Mukodik? Mukodik…” Hogy utolag kiderul hogy jobban jartak volna ha az IBM-et valasztjak az mar mindegy. Persze van amikor overkill egy IBM vagy SAP de az mar egy masik kerdes
 • mikorjon
  [OFF] @Kiszamolo: Mikor jön a tegnapi Matolcsy beszédre reagáló cikk? Tűkön ülök!!! :O
 • Aggódó
  Kedves Miklós!
  Matolcsi megjegyezte, hogy a békekölcsön bevezetését nem tartja elképzelhetetlennek.
  Írnál róla, hogy mi az a Békekölcsön? Köszönöm.
 • ggg
  @Vackorbácsi ugyanigy jártam Myheritage-el csak bankkártyával. Elfelejtettem, aztán mikor láttam hogy levonták, írtam nekik és szó nélkül visszatérítették. Azokat a funkciókat igazából akkor sem használtam mikor ingyen voltak 😀
 • Mankel
  Miklós a Matolcsis cikket én is olvasnám. Kaocsold ki a kommenteket alatt. Bevallom a kormányfikázó kommentek se érdekelnek a fidesztálib kommentek mellett.
 • Attecte
  a szoftvercégek vagy nem is tudnak üzemelni azzal a profitmarzsinnal amikkel a felsorolt példákban dolgoznak, vagy nem is akarnak. Mivel az IT még ma is a legnagyobb cutting-edge technológia, ezért nem is elvárható dolog.

  Arról nem beszélve, hogy a fejlesztőcégeknek sokszor nagy vízióik vannak a termékükről, amibe csak ez fér bele. Más kérdés hogy ahogy írták is, ez sokszor a pénzéhes management találmánya.

  Azt hozzáteszem, van itt conflict of interest, én is IT-ban dolgozok, de én se szeretek mindenkit. Ettől még a végtelenített előfizetés sok esetben nem megkerülhető.

 • Belavoltam
  Nem a magyar kozbeszerzesekre gondoltam, hanem a szoftverek piacara. Nehezen jut eszembe olyan terulet, ahol 1 termek van monopol helyzetben. Igy ha xy gyarto pofatlan, akkor valaszthatsz helyette masikat.
 • Belavoltam
  “Vagy létezik olyan kriptó ETF, ami nem csak a bitcoin, hanem mondjuk az 50 legnagyobb kriptót veszi alapul? Az lenne a legjobb.”

  LOL. A coin-ok arfolyama jellemzoen egyutt mozog. Ha tehat mostansag a bitcoin esik, akkor az 50 legnagyobb tobbi coin is esik.

  “Állampapír már van, abból több nem kell, köszi”

  Es erre beirsz USA es EU allamkotvenyeket? ROTFL

 • Belavoltam
  Mindekozben 24 ora alatt 6 forintott romlott az EUR arfolyam: xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1M
 • V.A.Laki
  Szvsz a Matolcsy csak azt mondta, amit Miklos is mindig szokott. Az elso gondolatom az “igazsagbeszedrol” az volt, hogy o is nagy Kiszamolo / Zsiday rajongo. De komolyan, hogy ha nem olyanok vagytok, mint az atlag fideszes szavazo, hogy marciusban mar nem emlekszik ra, hogy mi tortent januarban, meg a kommentjeit neuralis szoveggeneratorral irja, ami pontosan 180 fokkal az ellenkezo iranyba allitja a mondatokat, anelkul, hogy a szoveget felfogna, akkor erzesre is 95%-os fedes.

  Az egy masik kerdes, hogy egy ilyen magas beosztasban levo embernek szabad-e egy ilyen beszedet elmondania, ha ezzel elindithat egy lavinat a [oacpm, es szerintem erre a valasz az, hogy NEM. Erzesem szerint ezek a sertodottseg es az eszkoztelenseg hangjai, es igazabol egyik sem all jol egy szakembernek.

 • TG
  az általad felsorolt ágazatoktól biztosan jobban keresnek a programozók (talán a légitársaság kivétel) Lehet hogy nem véletlenül? 🙂
 • Zabalint

  Az Adobe egyes termékei kvázi monopolhelyzetben vannak. Igen, vannak alternatívák, én magán célra alternatívát használok, de az iparban ezek nem igazán játszanak, mert minden szakembernek az Adobe termékeit érdemes tanulnia, minden cégnek Adobe-t kell használnia, ha szakembereket akar alkalmazni, ez egy öngerjesztő folyamat, amiből nagyon nehéz kitörnie az alternatívák fejlesztőienek, ráadásul épp emiatt korlátozott forrásokból. Az Affinity például ígéretes, de nem látok sok esélyt, hogy jelentős szeletet hasítsanak ki.
 • Zabalint

  Nem a felhő alapú Photoshopra gondolok, a klasszikus változatnál elenyésző ennek az esélye.
 • Maccs
  Igen, aktuális gazdasági kérdésekről tényleg jöhetne írás,Matolcsy, EU döntés halasztás hatása stb.
  Ha van rá energiád, Kedves Miklós, örömmel olvasnánk, a kommenteket meg ilyenkor talán jobb kikapcsolni, ha nincs energia moderálásra.

  Az nem jó, hogy a saját blogodon korlátok közé szorít néhány idióta, és nem írsz arról, ami jól esik, vagy amit az olvasók igényelnek, mert sok a hülye.
  Valamit kezdeni kell velük, talán a játszótéren kívül tartást kipróbálhatnád néha.

  Még mielőtt: nem okoskodni akarok, csak megoldást próbálok ajánlani. Oké, befogom.