Az MNB fogyasztóvédelmi oldala

Mindig irigykedve nézem néhány ország pénzügyi tudatosságra nevelő, egyébként állami tulajdonban lévő remek oldalait.

Megkérdeztem az MNB-t, nálunk terveznek-e hasonlót indítani.

Valami olyan oldalra gondoltam, ahol lehet olvasni a családi költségvetés készítéstől kezdve a biztosításokig mindenféléről, sok videóval és kiegészítő írással, könnyen érthetően, mégis alaposan.

Válaszoltak, hogy az oldal már elkészült és ezen a linken érhető el.

(Első pont: kár hogy nem kapott külön domaint, elég kevés elvetemült érdeklődő keresgél az MNB oldalán és szúrja ki a “fogyasztóvédelem” menüpontot.)

Ha már létezik ilyen oldal, ajánlom a figyelmetekbe. Néhány menüpont elég jóra sikeredett, bár mondjuk a biztosításokról is rengeteg mindent el lehetne mondani, akár témákra bontva is. (Mire figyeljünk egy lakásbiztosításnál, mit jelent, hogy a maximális lopáskár csak 300 ezer forint lehet, hogy mindenképpen győződjünk meg, hogy a társasháznak van-e saját biztosítása, a biztosítás mindig egy évre szól és év közben nem lehet felmondani, stb.)

Mondjuk a hitel és lízingválasztó menüpontban biztos nem tudnám, mit kellene csinálnom és a segédlet is inkább elrémít, mint valóságos segítséget ad. (Lehet, hogy adna, de megijedek tőle és el sem olvasom.)

A bankszámla-választó nekem nem működött Chrome böngésző alól, a profilt kiválasztva sem tudtam tovább lépni, így nem tudom, mit tud(na).

A terméktáblák oldal sem evidens se elsőre. se másodikra, mire is lenne való.

A Navigátor füzetek oldal jó, ahogy a befektetés rész is ígéretes.

Na szóval, már nálunk is van ilyen oldal, még ha nem is az igazi és érzésem szerint sokkal kevesebb ember hallott róla, mint amennyinek szüksége lenne rá.

Ha van véleményed az oldalról, főleg, ha ötleteid is vannak, hogy mitől lenne jobb, színesebb és érdekesebb, szerintem örömmel elolvassák az illetékesek. Gondolom a fogyasztovedelem kukac mnb.hu címre küldve eljut a leveled az illetékesekhez. (Ha nem, úgyis visszaírnak valamit.)

Örülök, hogy valami elkezdődött, remélem hamarosan ismert és a mai kornak megfelelően informatív és színes lesz a magyar pénzügyi tudatosságra nevelő központi oldal is.

Share

6 hozzászólás

 • Garbo
  Erről jut eszembe a -félig- off: ingatlanhitel-fedezeti biztosítást Szerinted/szerintetek hol érdemes kötni?
 • dani
  Én azt nem nagyon értem, hogy a bankok miért nem fekszenek rá egy kicsit erre a témára. Nem is feltétlenül a tájékoztatás (én CIB-nél vagyok, és ott néha van használható információmorzsa, még ha nem is sok), hanem inkább eszköz, pl. egy analitikai alkalmazás a bankszámlához, ahol részletesen tudom követni a pénzmozgást és a költéseket. Vagy mondjuk támogatni a virtuális zsebeket, ahol egy-egy külön célra el lehet rakni pénzt (kvázi boríték) – egy-egy kisebb megtakarításhoz nem nyitnék pl. mindig új megtakarítási számlát, ahol külön tudom kezelni.
 • Lazybones
  Szerintem az egész oldal borzasztóan száraz, az infó elégtelen, és nem is a megfelelő formában prezentálva. Ez az ide-oda klikkelgetés, hogy a végén elolvashassak egy két bekezdésnyi szöveget… Kinek segít ez?

  Lélektelenül van megcsinálva az egész. Valakik kiadták parancsba, hogy legyen egy kis fogyasztói tudatosságra nevelés, és valakik, akiket ez a téma alapvetően nem érdekel, összegányolták ezt az oldalt. Feladat letudva, minimális erőfeszítéssel.

  Egyszer végignéztem egy angol oldalon egy pénzügyi alapok kurzust, ott egy hivatásos pénzügyi tanácsadó magyarázott videókon, jó szájbarágósan, életből vett példákon keresztül. Minden videó után volt egy kis rövid teszt, gagyi kérdésekkel, hogy egy kis olcsó sikerélményed is legyen.

  Elő is kapartam az egyik videót, íme:

  youtube.com/watch?v=fBDGaN_eTLM&feature=youtu.be

  Valami hasonló jobb lenne.

 • G
  Dani,
  szerintem azért nem fekszenek rá a tájékoztatásra, mert a bank célja az hogy az emberek előbb-utóbb hitelt vegyenek fel. Márpedig ha nincsenek tisztában a pénzügyeikkel, a havi költekezési szokásaikkal, a kiadások mértékével, akkor sokkal magasabb az esélye, hogy pl. személyi kölcsönért vagy hitelkártyáért folyamodjanak, ami elég jó üzlet a banknak. Ha pedig megtanulnak spórolni, abból kevesebb lakáshitel következik, és a megkötött hitelek is kisebb összegűek – mert igényeik szerint, kisebb lakást vásárolnak az emberek (és nem nagy kirakatlakásokat a barátoknak), ráadásul több önerőt tudnak összeszedni egy lakásvásárláshoz.
  A pénzügyileg tudatos hitelfelvevő amúgy is igyekszik minél hamarabb betörleszteni a hiteleket.

  A bankok üzleti céljaival ellentétes a polgárok pénzügyi tudatosságra szoktatása.

 • Ági
  Juhééé!!!
 • Kérdezz bátran
  A magáncsőd csak bankokkal szembeni tartozásra vonatkozik, vagy magánemberek közöttire is? Vagyis Józsi ad Ferinek 5m forintot, akkor Feri kérheti-e a csődgondnokot? (és Józsi keresztet vethet a pénze jó részére?)