Önök kérték

Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről, ami lázban tartja most az országot.

Zárt körben ugyan, de olyan szinten kritizálta a kormány munkáját, amit még kevesen tettek meg előtte a Fideszhez tartozó politikusok közül: Magyarország válságközeli helyzetben van, az egyik legsérülékenyebb ország az egész világon, a termelékenységi szint az egyik legrosszabb egész Európában, hamarosan és tartósan itt lesz a legmagasabb az infláció, a második legsúlyosabb az ikerdeficit egész Európában, helytelen a kormány válságkezelése, az árstopok csak durván növelik az inflációt, a benzinár befagyasztása miatt egyedül Magyarországon tankolnak többet az emberek, mint egy éve, az infláció egyáltalán nem a háború miatt van ilyen magasan és így tovább.

Mennyire háborús ez az infláció?

Sokan öszödi beszédként kezdték el aposztrofálni Matolcsy beszédét. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc szintén zárt körben ismerte el, hogy a kormány gazdaságpolitikája súlyosan elhibázott volt, csak a felvétel kijutott a zárt falak mögül. Ez volt a híres-hírhedt öszödi beszéd, ami nagyban hozzájárult az akkori kormány bukásához.

Egyrészt az a szörnyű, hogy meglepődünk azon, ha a jegybank elnöke kritizálja a kormány munkáját. Igazság szerint ez lenne a dolga, ha úgy látja szükségesnek. Ha a kormány jó irányba megy, akkor támogatja a kormányt a jegybank a pénzügyi politikájával. Ha azonban azt látja, hogy a kormány rossz irányba vezeti az ország gazdaságát, akkor a saját eszközeivel megpróbálja azt korrigálni a deviza védelme érdekében. Ezt jelentené, hogy szükség esetén a monetáris politika, vagyis a jegybank ellensúlyként viselkedik a fiskális politika, vagyis a kormánnyal szemben. Ezért (lenne) nagyon fontos a jegybank függetlensége a kormánytól.

Másrészt szerintem ez a beszéd sokkal inkább hatalmi harcról szól, mint bárminek a beismeréséről.

A kritizált intézkedések (ársapkák, stb.) Nagy Márton nevéhez köthetőek, aki két éve még a jegybank alelnöke volt, csak onnan kirúgták. Azóta a kormány mellett dolgozik, régebben tanácsadóként és most már miniszterként is. Nagyon úgy tűnik, a jegybank elnöke riválisként tekinthet rá.

Egy öszödi beszédhez önkritika kellett volna. Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, amikor államosították a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát, majd felélték azt. Az államháztartás a GDP 2%-a körüli összeget nyert évente azzal, hogy azt már nem kellett befizetnie a magánnyugdíj-pénztárakba. (Már sokkal többet nyert a költségvetés ez utóbbin, mint amennyi pénzt összesen elvettek egy összegben.)

Vagyis minden adott volt az államadósság nagymértékű csökkentéséhez, mégsem ez történt, hanem dinamikusan nőtt az államadósság azóta is, mivel minden egyes évben bőven mínuszos lett a költségvetés. Akkor is, amikor Matolcsy úr volt a gazdasági miniszter és azóta is minden egyes évben. Ha kellett (és legtöbbször kellett), akkor vasvillával hánytak ki ezermilliárd forintokat decemberenként az ablakon, csak hogy meglegyen a hiány.

Mennyibe fog kerülni az államadósság finanszírozása?

Szintén hatalmas hiba volt a prociklikus gazdaságpolitika, vagyis egy világszinten tapasztalható gazdasági boom közepette a kormány nem felkészült a hét szűk esztendőre, hanem pont fordítva, teljesen kiköltekezett, csak azért, hogy tövig nyomott gázpedállal roboghasson lefelé a lejtőn. Amikor eljött a hét szűk esztendő előszele (mert válság még mindig nincs, csak problémák vannak), akkor ott állt az ország meztelenül, minden pénzügyi védelem nélkül.

Válság van?

S ebben a jegybanknak is nagy szerepe volt, Matolcsy úr alatt szinte ész nélkül szórták a nulla százalékos hiteleket a nép és a vállalkozók közé. Hiába mondta mindenki, hogy nagyon sokba fog ez kerülni a jegybanknak és azon keresztül az adófizetőknek, ha egyszer magasabb lesz a kamatláb, mint 0,6%. Láss csodát, most a gazdaságba kiszórt pénzre 18%-ot ad a jegybank és már most is súlyos százmilliárdokban mérhető a vesztesége, amit a forint összeomlása miatti deviza-árfolyamnyereség sem tud kompenzálni.

A jegybank a forint gyengülésére játszott, legalábbis nem tett ellene semmit, akkor sem emelte a kamatokat, amikor a környező országokban már igen. Ezért is lett a legrosszabbul teljesítő devizák egyike a forint az elmúlt 5-6 évben.

Elmúlt tíz év és a számok

A devizatartalékok borzasztó alacsony szinten vannak és voltak, ez szintén hozzájárul a forint sebezhetőségéhez.

20% feletti inflációnál bejelenteni, hogy a jegybank nem fog többé kamatot emelni egyenlő volt a spekulánsok felkérésére, hogy támadják meg a forintot. Ez az elhibázott kijelentés miatt utólag pánikszerűen 18%-ra kellett emelni a jegybank betéti kamatát, hogy legalább 420 forint alatt maradjon az euró árfolyama.

A jegybank csúnyán elszúrta, hogy nem emelt egyszer nagyot az alapkamaton, hanem csak loholt az infláció után és 0,3 százalékpontos emelésekkel bohóckodott, aminek az lett a vége, hogy sokkal többet kellett emelnie, s közben a forint is sokkal gyengébb szinten rekedt, mint ha időben emelt volna kellően nagyot.

S lehetne még folytatni a sort.

Szóval nem, ez nem egy öszödi beszéd volt, nem az elmúlt 12 év teljesen elhibázott gazdaságpolitikájáról és a jegybank elmúlt tíz évben elkövetett hibáiról szólt, mindössze leginkább az elmúlt egy-két év kormányzati rossz döntéseinek egy részét kritizálta, leginkább azokat, amik a volt jegybanki alelnök nevéhez köthetőek. Az öszödi beszéd még hátravan, attól tartok, hogy még zárt ajtók mögött sem hangzott el soha hasonló beismerés.

Nos, remélem boldogok vagytok, leírtam a véleményem.

Update: Ma megjelent egy hasonló cikk a HVG-n is, azt is érdemes elolvasni, ha van 360-as hozzáférésed.

Share

242 hozzászólás

 • Kádárist
  Köszönjük szépen!

  Nehogy szegény Rajk László sorsára jusson a jegybankelnökünk ez miatt..

 • hNp88
  Van egy olyan érzésem, hogy elhangzott már pár “őszödi beszéd” a fidesz ajtajai mögött, csak az nem jutott ki. Nem is igen fog… mint ahogy a 2006-os Gyurcsány-féle beszéd sem véletlenül került ki.

  ps. Boldog névnapot Miklós, így utólag is!

 • herpderp
  Teljesen korrekt értékelés, még az lesz érdekes, hogy a most kivezetett benzinárstop mennyit fog dobni a már hivatalosan is beismert (KSH) 20+ százalékos infláción…
 • gmail.com
  Köszöntem szépen Miklós! (álnévből talán kitalálható kilétem)
  Annyit hozzá tennék, hogy Matolcsy azért nem tekintett visszább az időben (személyes felelősségét igen gondosan kerülve), mert ez a beszéd a 2021-es év MNB éves jelentésének kivonata volt, némi kitekintéssel a jelenre és a közeljövőre.
 • Csak egy kérdés
  A Matolcsy beszéd után sokfelől hallottam, hogy emberek rohannak a bankba kivenni a pénzt. Facebookon is már terjednek képek és idézetek, amik azt sugallják hogy a kormány hozzá fog nyúlni az emberek pénzéhez. Véleményem szerint a következő részt nézik és értik félre:
  kb. 20 ezer milliárd forint a magyar családok megtakarítása … ezeket a pénzeket … meg lehetne mozdítani

  Gondolom nem kell fejvesztve menekíteni a pénzt, de eszembe jutott a kérdés, hogy alapvetően mi kellene ahhoz, hogy egy állam befagyassza az állampolgárok számláit? Államcsőd?

 • Ruben Sosa
  Ezt a rendszert vagy a belső feszültség vagy egy kívülálló ok fogja eltüntetni a díszellenzékével együtt.
  Kíváncsi leszek amúgy, hogy az élelmiszer árstopot mikor fogják eltörölni..
 • Berlin calling
  Igen, boldogok vagyunk, remek poszt lett.
  Majd borsot tör Matolcsy orra alá pár intézkedéssel Nagy Márton, csak ne rajtunk csattanjon. (Spoiler: rajtunk fog.)
 • Mordor
  Köszi Miklós! Most már csak [szerkesztve]

  Ebbe ne menjünk bele, nem akarom, hogy harcmezővé váljon a komment-szekció.

 • Attecte
  Köszönjük! 🙂
 • TT
  Azért elég vicces volt a beszéde.
  Pl.: fényezte magukat, hogy előre látták, hogy infláció lesz, de közben elmondta, hogy sok kormányzati döntéssel egyetértettek és ide sorolta az SZJA visszatérítést is. Ha látta hogy infláció lesz, akkor miből gondolta, hogy az SZJA visszatérítés ezen nem fog rontani?
  Meg úgy adta elő, hogy a hülye is tudhatta előre, hogy a világban infláció lesz, mert a gazdaságban 50 éves ciklusok vannak, és a történelem ismétli önmagát, mégis öntötték ők is ezerrel a pénzt a gazdaságba, miközben a kormány is ezt csinálta.
  Meg örült magának, hogy egy csomó aranyat vettek és hogy az arany drágulása miatt valójában nem lesz veszteséges az MNB, csak ügyesen és jogszerűen kell lepapírozni. Gondolom eladni nem akarnak belőle, csak a nem realizált nyereséget állítják szembe a realizált veszteséggel, és erre még büszke is.
 • Zsófi
  Köszönjük!

  Állampapír-helyzetről is kérem, hogy írjon valaki hozzáértő, köszönöm:-)
  És boldog névnapot így utólag is, Miklós!

 • WTF
  Félelmetes, hogy az éjszaka leple alatt kivezették a benzinsapkát, 20 perccel a bejelentés után. Nem lenne ennyire ijesztő, ha napközben tették volna. Mivel nincs komoly ellenzéki összefogás ezért az egyetlen esély, hogy lelépsz az országból ha nem tetszik a politikájuk? Jól látom a helyzetet?

  Komolyan a tanácsotokra kíváncsi lennék. Mit lehet még tenni? Alapítsak pártot vagy pénzeljem az ellenzéket?

  Köszönöm előre is

 • szocske
  Eddig az volt a mondás, hogy nem az ársapka, hanem a brüsszeli szankciók miatt nincs benzin a kutakon.
  Az ársapka véget ért, a szankciók nem, mégis lett benzin.
  Vajon hány embernek fog összeállni, hogy még tegnap este 11-kor is a szemébe hazudtak erről?
 • Kiszamolo
  Szerintem meg az a félelmetes, hogy bő egy évig semmilyen normális véleményre nem hallgattak, hogy mennyire káros a benzinár-sapka.

  Tönkretettek egy csomó benzinkutat.

  Az ország külkereskedelmi mérlege romokban, amit tovább rontott még az occsó benzin miatti nagyobb fogyasztás.

  Uniós törvényeket sértettek, amikor kizárták a külföldieket. Ez még nagyon sok milliárd forintba fog kerülni az országnak.

  Konkrétan össze kellett omlania az egész ország üzemanyag-ellátásának, hogy ezt a szörnyet kivezessék.

  Nem elmentek a falig, hanem 130-cal belecsapódtak és csak utána léptek, amikor már minden összeomlott.

  Na, ez igazán a félelmetes ebben a kormányban.

 • Kiszamolo
  Jaj, szocske, te nem olvasol Lenin összest origo-t?

  Két csöcs között elárulták, hogy azért pont most omlott össze, mert

  a, nem jön a kőolaj a Barátság vezetéken.
  b, most élesedtek a szankciók a kőolajra.

  (Aminek semmi köze a mi ügyünkhöz, mert az orosz olaj tengeri szállításáról szólnak, de ezt egy átlagos propaganda fogyasztó úgysem tudja. Egyébként eddig azt olvasta, hogy van szankció az olajra és a gázra, az miatt omlott össze Magyarország gazdasága, most azt, hogy eddig nem is volt szankció az olajra, de ez úgysem tűnik fel neki.)

  Szóval a Brüsszel a hibás, meg a szankciói, a bátor és hős kormány védte a kisembert és az ő olcsó tankolását, amíg csak tudta.

  A benzinársapkát is az orosz agresszió miatti brüsszeli szankciók miatt kellett bevezetni, ezt minden hívő tudja, hiszen ezerszer elmondták neki.

  Hogy négy hónappal az orosz invázió előtt vezették be a választások közeledte miatt, arra már ki emlékszik, ugye? 🙂

 • Kićo
  “Öszödi beszéd” akkor lenne, ha Orbán sajátszájúlag mondaná ki, hogy elQrták. De legalább annyit, hogy tévedtek. Ez egy tévedhetetlen, mindentudó “vezető” személyi kultuszára építő rendszerben elképzelhetetlen.
  Nyilván igyekszenek elkerülni a kellemetlen dolgok napvilágra hozatalát, sokszor utólag derülnek ki ilyenek, de ha mégis elkerülhetetlen egy ilyen bejelentés, akkor valamelyik bólogatójánost szalajtják ki a függöny elé, gondosan ügyelve arra, hogy még csak a látszatát is kerüljék annak, hogy Orbánnak köze lenne bármi rosszhoz.
  Szerintem Orbán még zárt körben sem mer az öszödi beszédhez hasonló kijelentéseket tenni, mert pontosan tudja, hogy (bár nem valószínű) nála is lehetnek téglák, vagy csak hatalmi harcból adnák ki. Legfeljebb a leges-legbelsőbb szűk körben beszélnek nyíltan ilyesmiről.
  Illetve minden kellemetlen bejelentésnél dobnak valami gumicsontot is figyelemelterelésnek.
 • Alfa
  Öszödi beszédről szó sem lehet. Az MSZP minden hibája ellenére egy demokratikusan működő párt volt és maradt, jelöltekkel, kongresszussal, stb.
  Na de Sztálin elvtársat ki merné kritizálni?
  Erre szavaztatok, most már nincs kiszállás, így jártatok …
 • valaki I.
  Kiszamolo
  2022-12-07 at 11:44

  “Konkrétan össze kellett omlania az egész ország üzemanyag-ellátásának, hogy ezt a szörnyet kivezessék.”

  Szerintem meg várták mi lehet a legjobb alkalom amivel másra lehet kenni (nyilván az 1 biteseknek) az egészet, most meg jött. Brüsszel.

 • Attecte
  a pénzed sajnos ekkora ellenszélben nem tud változást elérni.

  Politizálni akkor kezdj ha rátermett vagy és bírod is. Szerintem sokat elmond hogy MZP is elhasalt, Gulyás Marci meg pl bele se mer vágni.

  Sajnos én nem tudok nem apokaliptikus választ adni: ennek a társadalomnak reszeltek. Tény, a mittomén 13.kerületből nem úgy tűnik, ahogy a pesti agglomerációból se, de hosszú távon jóra nem lehet számítani.

  Szerintem menekülj. Amilyen gyorsan csak tudsz. Senkit, így sajnos Miklóst sem tudom támogatni abban a nézetében hogy “nem nekünk kell elmenni hanem nekik”, meg hogy “valakinek rendet is kell tenni” – egy életed van. Túl rövid erre.

  Menekülj.

 • Szabolcs
  “Kiszamolo
  2022-12-07 at 11:44
  Jaj, szocske, te nem olvasol Lenin összest origo-t?”

  Én este direkt megnéztem (amúgy nem szokásom), és lehet, azóta egyértelműbb, de akkor még csak egy eldugott cikkbe bújtatva lehetett elolvasni, hogy “megszűnt a sapka”. Aki csak felületesen olvasta, és csak NER lapot olvas, lehet, hogy viszi a kutasnak a forgalmit, és majd ott döbben rá, és veszekszik, hogy dehátde… 🙂

  Amúgy még a végén a folklórban eladják, hogy Simicska után van egy újjabb ellenzéki, aki nem is volt benne semmiben… Pedig minkettő masszívan bűnös az egész kialakulásában.

 • Csinolina
  Köszönjük a cikket:) a másik érdekesség a hétre nyilván a benzinár kérdése lett.. Ez ugye az inflációs adatot is növelni fogja, ami a MÁP hozamokra is hatással lesz.. Vajon azt gondolták/REMÉLTÉK, hogy az ellátás idén még kihúzza valahogy, így az idei inflát már nem fogja tudni nyomni? Karácsonykor..? vagy már az is öröm, hogy a novemberi adatot nem húzza felfelé?
 • Roy Batty
  @wtf:

  Én lead engineerként most kezdtem el németül tanulni – angol tudásom van – és amint megszületik nyáron a második lányom, húzunk el a fenébe Németországba, Ausztriába vagy Svájcba. Ja és nem a pénzzel (14 év szakmai tapasztalat) van itthon a probléma, hanem minden mással. Én ezt tudom tanácsolni. Tanulj németül/angolul képezd magad és lépj le. Ez az ország elveszett. Ja és ha jönnének az hazaáruló kommentek. Rengeteg tüntetésen voltam kint, magyarázom a kollégáknak, családnak, barátoknak, hogy miért rossz ez. Reménytelen. Nekem az a fontos, hogy a gyerekeim ne ebbe a retekbe nőjenek fel, amit a kormány hazudozik itt össze vissza.

 • Küklopszklán
  Úgy gondolom, hogy a Matolcsy féle porverés miatt (is) most vezették ki az üzemanyag sapit…
  Most ezzel van tele minden, Matolcsy szavai a pór néphez nem jutnak el, mert dága’ a benya..
 • fontos kérdés
  Fontos kérdés:

  Szabad most még akkor PMÁP-ba tenni milliókat?

  Vagy esetleg meg van rá az esély, hogy:
  A: Berántja az állam
  B: Ha nem is elveszi az állam de legalább hoznak egy rendeletet hogy az idő előtti visszaváltási árfolyam nettó 99% helyett inkább 90% vagy valami hasonló legyen (Tehát ergó ha ki akarod venni a pénzed buksz rajta 10%-ot, ezzel rákényszerítve az embereket hogy bent hagyják a teljes 4-6 éves időszakig)

  Vagy igazából amire figyelni kell azt még mindíg relevánsan a “Mikor készülhetsz államcsődre” cikk-ből meg lehet tudni?

  Előre is köszi a választ.

 • Mr.RTFM
  Szabolcs: Mostmar azt irjak, hogy “arstop nelkul is a legalacsonyabbak kozott van a magyar benzinar a szankciok miatt szenvedo europaban”

  Masszoval, oruljetek parasztok, hogy nem europaban kell elnetek!

 • Eenergetikus
  Köszönjük az összefoglalót! Piszok módon kerestem hogy mégis mibe köthetnék bele, de nem találtam ilyet 🙂

  Akkor most akit érdekelnek a pénzügyei, figyeljen az egészségére, inflálja el szépen a tartozását, PMÁK-al finnanszírozza a tündérmesét, várja meg a szigeteletlen ingatlanok árcsökkenését és a játékpénzt igazira váltva fektessen be egy nem déligyümölcsről (öt betű) elnevezett köztársaságban?

 • NGergő
  köszi – megint tényekkel provokálod a fidesztálibokat

  lehet egy olyan kísérlet, hogy ezen cikk alá nem engeded ki ezeket? megnézzük, úgy milyen a “hangulat” a kommentszekcióban?

 • Vegyes_03
  Szerintem ne legyen senkinek se illúziója, ez egy pontosan előre megírt és kiszivárogtatott beszéd volt.
  Fontos lépés, hogy “bizonyítsák” az alkotmányos működést, az MNB “függetlenségét”.
  Az lehet, hogy Matolcsi sértődöttre vette a figurát, de hogy ez egy tervezett és a Karmelitában jóváhagyott szöveg volt az szinte biztos.

  Ehhez igazodnak Gulyás esti válaszai is.

 • BlaZember
  “Nem elmentek a falig, hanem 130-cal belecsapódtak és csak utána léptek, amikor már minden összeomlott.”

  És az a baj, hogy nem csak ebben. Sokminden mást is az összeomlásig toltak, de ahogy az üzemanyag esetében, az oktatás, egészségügy esetében se fogják elrántani a kormányt addig, amíg nincs külső körülményre fogható ok. Márpedig utóbbi kettőnél elég nehéz lesz külső okot találni, illetve kevésbé látványosak a kígyózó sorok, a forgalmi dugók a tömegek számára. Meghát tanár, és műtét szankció nincs az EU-ban ugye.

  Egyrészt reménykeltő, hogy vannak ilyen repedezések a NER-en belül, és hátha saját maguk ellenzékévé válnak, másrészt ijesztő, hogy két ego fighter “ki tudja jobban elb*szni a gazdaságot” játékba kezdett egymásra licitálva (nem most persze). Még úgy is, hogy Matolcsy talán mára próbál kicsit kompenzálni minden tekintetben.

 • @egyedikamat
  kicsit off:
  a napokban egy pénzügyi podcastban csíptem el egy fél mondatot, hogy egy portfólió manager-nek égnek áll a haja, hogy mennyi pénz ég el folyószámlapénz/betétként minimál kamaton, ahelyett, hogy állampapírba tennék, vagy “legalább kialkudnának rendes betéti kamatot a bankuknál”
  Az lenne a kérdésem, hogy ez tényleg egy valós opció, hogy egyéni betéti kamatot lehet kialkudni a banknál?
 • NGergő
  kb szóról szóra azt akartam leírni, amit leírt

  hozzáteszem, mi ezt döntöttük (mármint a külföldöt), és egyelőre nagyon jó döntés, mintha levettek volna egy nagy terhet a vállunkról

  pl kintről olvasva a híreket tudunk nevetni rajtuk, otthonról azért nem volt őszinte a mosolyunk 1-1 bejelentés után…

  én próbáltam MZPvel együtt dolgozni, szavazatot számlálni, pénzzel támogatni, minden ilyesmit, őszintén utólag egyikkel sem csináltam kb semmit

  a kiköltözéssel sem érek el nyilván pozitív változást magyarországon, viszont legalább a családomon belül igen

  úgyhogy ha van realitása, hogy kipróbáld külföldöt: vágj bele (amíg az EUn belül van magyarország…)

 • gaborr
  Vajon a többi rezsicsökkentést és árfixálást mikor törlik el? Vajon érdemes megrohanni a boltokat?
  Cukor liszt is egyre inkább hiánycikk a boltokban, csirkemellett azonnal elviszik ha van, sertéscomb úgyszintén. Tojás még van.
 • hNp88
  “Amilyen gyorsan csak tudsz. Senkit, így sajnos Miklóst sem tudom támogatni abban a nézetében hogy “nem nekünk kell elmenni hanem nekik”, meg hogy “valakinek rendet is kell tenni” – egy életed van. Túl rövid erre.

  Menekülj.”

  Teljes mértékben így van. Én ugyan 2 évet éltem Németországban utána hazajöttem, nincs az a pénz, amiért elhagynám Magyarországot. De ezt mondom mindenkinek aki kifelé igyekszik. Menjen, vissza se nézzen… Nem rosszindulatból; ellenkezőleg, a legjobbat akarom ezzel ezeknek az ismerőseimnek. Egyszerűen nem szabad erre a nyomorgásra életeket elvesztegetni.

 • BlaZember
  “Legfeljebb a leges-legbelsőbb szűk körben beszélnek nyíltan ilyesmiről.”

  Szerintem ott se. Orbán és Rogán egyrészt dörzsöltebbek annál, hogy ilyen támadási felületet hagyjanak. Másrészt, hogy tényleg hitből, vagy csak a szereppel azonosulás miatt, de én azt hallottam többször is, hogy ami folyik az origo-ból, Orbán pl azt közvetíti a rendszeren belül is. Tartalmilag, stílusban is. Pl nyíltan kommunistázott a megbeszéléseken, amikor épp az a lemez pörgött. Hogy most is ez van-e, nem tudom, mert az az ismerősöm, aki ott ült vele ezeken covid alatt már nem ül, mert nem vállalta, hogy politikai véleményt formáljon a nyilvánosság előtt.

  Hernádit hallgatva is többször felröhögtem kínomban, hogy úgy próbált “szankciózni”, hogy közben pontosan tudja – le is nyilatkozta ugye -, hogy az ársapka a felelős a kialakult helyzetért. Nehéz a nagyurak között lavírozni…

 • kamiy

  “Félelmetes, hogy az éjszaka leple alatt kivezették a benzinsapkát, 20 perccel a bejelentés után.”

  Pedig ez az egy lépésük ésszerű volt.
  Képzeld el mi lett volna a kutakon ha bejelentik, hogy x nap múlva kivezetik az ársapkát!
  Akkor tényleg megbénult volna az ország a sok pánikvásárlótól, akik egyszeri 6ezer Ft spórolás miatt megrohamozzák a kutakat mégegyszer.

 • K'man

  Én adtam pénzt az ellenzéknek, plusz rengeteget aktivistáskodtam is, De a nyár vége óta Bécsben élünk. Szerencsére van munkánk is és remélem jövőnk is. 50+ -osan nem kellemes újrakezdeni, de vannak dolgok amiket el kell engedni és ilyen Magyarország demokratizálódása is. Nincs rá igény. Sokkal nagyobb a kár, amit a lelkekben mentalitásban okoztak a Csutiék mint a pénz amit elloptak.
  Kádár népe csak még erkölcstelenebb züllésbe fordult, nincs szolidaritás, nem igénylik a meritokráciát, kerülnék a felelősségvállalást, azt szeretik, ha az elvtársak fentről megmondják, hogy merre fúj a passát szél.
  Ebből sosem lesz énekes halott. Amióta az eszem tudom (de olvasmány élmények alapján korábban is) az ment, hogy már csak ezt a pár évet kell kibírni.
  Ha elvinné a cica a NER vezérkarát, a szolgaelkűek egy hasonló autoriter rendszert kívánnának magukra.
  Meneküljön aki európai akar lenni.
 • hNp88
  eleve be sem kellett volna hozni ezt a sz…t. mármint az árstopot. de ha már behozták, akkor meg nem így kellett volna megszüntetni.
 • Vodafone lehuzasai
  Ugye senki sem gondolja komolyan,hogy a kameleon elvtars magatol szembemegy a kirallyal? Ez az eunak egy kis bizonyitek,hogy jajj de hat nalunk van kritikus hang,latszat ,es emellett megnyugtat sokakat foleg a fidesz birkakat,jajj hat tenyleg hulyesegeket mond az eu itt van jogallamisag,kis arcvesztes ezer milliardokert

  Ja +1 menj menekulj innen szavazat (en is azt teszem) !

 • Belavoltam
  Mintha ellentmondas lenne a szavaidban. Mindenkit a tavozasra biztatsz, de te magad megis visszatertel, es el se akarsz innen mar menni?
 • QTT
  Nem baj. Amit mondott Matolcsy, az Brüsszel miatt van. Az ársapka vége is Brüsszel miatt van.
  Az emberek pedig kajálják… Már ma tele van az internet a fröcsögéssel, hogy mocskosbrüsszel.

  Olyan érzésem van, hogy az emberek rekordot döntenek a hülyeségben. Talán sosem voltak ennyire hülyék. Régebben egy kicsit összetettebben kellett hazudni, hogy megvezessék őket. Most elég a prüsszelezés, meg az ünnepek közeledtével Sorost mutogatni mikulássapkában….

  A kormány teljesen gáz, az ellenzék totoma és fejetlen. Jó étvágyat!

 • .....
  Függetlenül attól, hogy nem kellett volna behozni, hogy kellett volna kivezetni? Az lett volna a rossz, ha három nappal előbb bejelentik, mert akkor 3 napig még benzinkutak közelébe sem lehetett volna menni a sok hörcsögtől.

  Ismerjük el, amikor a kormány valamit jól csinál, jól vezették ki az agymenésüket. (Én kicsit többet brüsszeleztem volna a helyükbe, de csak sportból.)

  Nyilván az úgy jobb lett volna, ha egyből bejelentik a lemondásukat és a lendületből nyugdíjba megy a teljes ellenzék is, hogy tényleg legyen esély valami megújulásra, de ne legyünk telhetetlenek. 😀

 • Családfõ
  Ha már az ársapka került it a fókuszba: végre megszüntették. Még ha be sem kellett volna vezetni, legalább most már vége. Szivathatták volna még az országot egy-két-akármennyi hónapig, szerencsére nem tették. Szomorú, hogy máe ennek is szinte örülni kell. A kivezetés módja jelen esetben praktikus volt: mi lett volna a benzinkutakon és környékükön, ha előre bejelentenek egy nem kvázi azonnali időpontot?
 • Norb
  Erre a PMÁP-ra én is kíváncsi leszek jövőre. Valahogy nehezen tudom elképzelni hogy tényleg kifizetnek 20+%-ot (vagy inkább 25öt) úgy, hogy közben semmi nem változik. De hátha.
 • .....
  Persze, hogy érdemes megrohanni a boltokat. Tárolj otthon jó sok romlandó dolgot jó sokáig. Ha már a polcon nincs, próbáld meg kilopni a többiek kosarából az árstoppos termékeket. A kisgyerekes anyukák könnyű célpontok, a nyugdíjasokkal vigyázz, ők becsapósak tudnak lenni.
 • Vicceske
  95-ös és 98-as benzin között 30 Ft a különbség.. ez is egy vicc!! Megyek, telenyomom a tankot még ma, gondolom nem sokáig lesz ez így.
 • lakásárcsökkenés2022
  Bezzeg a jó hírekről hallgat a szerző…
  Az uniós szankciókról szóló konzultációt, a nagy érdeklődésre való tekintettel (nyihahaha), december 15-ig meghosszabbítják. És az olajcégekre extraprofit adót vetnek ki, szóval a bulinak nincs vége, üzemanyag nem lesz több.

  Sokszor olvasom itt, hogy majd a választások után kiköltözünk, meg ha a szomszédban hármat ellik a macska, meg majd nyáron… Ezek az emberek az elmúlt 12 évben hol voltak, vagy mire vártak? Valami alapján úgy tűnt, hogy jó irányba mennek a dolgok. A legtöbben maradnak a seggükön, maximum megkérdezik mikor lesz államcsőd és marad minden a régiben. A 99% semmit nem tesz, még egy tüntetésre se megy ki. Annyi esze nem volt a legtöbbnek, hogy a manyup idejében egy papírt aláírjon, hogy maradni akar.
  Matolcsy nem nagyon beszélt a fia Porsche gyűjteményéről, az ellopott milliárdokról. Aljas öntelt buta tolvaj, mind a többi.

 • @gmail.com
  Megfelelő ellenzéki válasz érkezett, ja, nem: “Az MSZP feljelenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét a forint árfolyamának romlása miatt – közölte a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.”
  – Konstruktív, hatékony, hasznos, értelmes, jól átgondolt, bölcs. Ahogy szokott.
  Remélem, hogy aki a Matolcsy-ékat elsöpörné, az tudja, hogy a söprűvel nem érdemes fél vagy 2/3-ad munkát végezni.
 • Athos
  Eleinte nem értettem, hogy Matolcsy miért mond olyan dolgokat, amikkel megágyaz a jövő évi magas inflációnak is, és tovább gyengíti a forintot. Más szóval amivel a saját dolgát is nehezíti – de az azóta megjelent hírek, cáfolatok és cáfolatok cáfolatai alapján szvsz az sem lenne meglepő, ha hamarosan lemondatódna, és igazából már csak a leendő utódjával akarna kibabrálni…

  Ami a benzinárstopot illeti: nem gyenge, hogy a tegnapi kormányinfón pókerarccal tudták elmondani, hogy az idén tavaszi szankciók ellen tavaly bevezetett benzinárstopot ugyanezen szankciók miatt kell eltörölni, amik alól egyrészt kivételt kaptunk, másrészt csak jövő februárban fogjuk érezni a hatásukat…

  Mindezt ugye annak érdekében, hogy újra be tudjon indulni az import – amire a Vezér már be is jelentette az extraprofitadót…

 • cabala
  Nézzétek a jó oldalát, egészségesebb lesz a nemzet: kevesebbet zabálunk – és most már mehetünk mindenhova gyalog vagy biciklin. (Én pl. így tettem.)
 • színész
  ‘vegyes 3’-al értek egyet. Oscar díjat érdemelnének a színjátszásukkal és ezt senki nem veszi észre?