Strukturált termékek: menekülj

2022-09-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt másfél hétben három olyan ügyfél is volt, aki úgynevezett strukturált termékekkel volt gazdagon kitömve, természetesen hatalmas mínuszban volt az összes.

Írtam róla már régen, miért nem veszünk soha ilyen termékeket (betét, kötvény, bármi), de úgy tűnik, az már nagyon régen volt.

Mi a lényege az ilyen termékeknek?

Nem egy fix kamatot fizet, hanem ennek a lehetőségét és mértékét valamilyen mögöttes termék vagy termékek teljesítményéhez köti.

Például ha ezek mindegyike az év adott napján 100% feletti árfolyamon állnak, akkor fizet X% kamatot abban az évben. A mögöttes termék lehet deviza, nyersanyag, részvény, bármi.

Ha akár csak az egyik is 100% alatt áll, akkor nincs kamat.

Lejáratkor ha bármelyik 70% alatt áll, akkor annak az árfolyama szerint veszítesz a tőkédből is. Akkor is, ha a másik kettő (három, öt, akármennyi) pluszban van.

De ez kevés a teljes lehúzáshoz, szokott benne olyan opció is lenni, ha viszont te túl sokat nyernél, akkor a kibocsátónak joga van visszahívni a terméket és téged megfosztani a szerinte túl sok haszontól. (Visszahívás lehetősége a kibocsátó részéről.)

Tehát összefoglalva: legtöbbször végtelen veszteséged lehet, korlátozott nyereséged és még ha minden jól megy is, akkor se nyerhetsz rajta sokat.

S értelmes emberek megvesznek ilyen termékeket, csak mert a privátbankárjuk ezt javasolta. Akit azért fizetnek a bankok, hogy sok hasznot termeljen a banknak és nem neked.

A privátbankárod nem érted él, hanem belőled. Remélem érted, mi a különbség. Neki az a dolga, hogy olyan terméket adjon el neked, amin a bank sokat keres. Mivel a bank csak rajtad, mint ügyfélen tud jellemzően sokat keresni, ezért te leszel az, aki ráfizet az egészre.

Soha ne vegyél meg semmit csak azért, mert valaki azt mondja, hogy vedd meg. Olyan embertől ne fogadj el tanácsot, aki abból él, hogy eladjon neked valamit. Az nem tanácsadó, hanem értékesítő, csak még be is csap, mert tanácsadónak tünteti fel magát. Még egyszer: nem érted, belőled él.

Soha ne vegyél olyan pénzügyi terméket, amit nem értesz száz százalékosan. Veszek részvényt, annak az ára mehet fel és le is, várhatóan ennyi osztalékot fizet évente. Bukhatok rajta sokat, de nyerhetek is sokat. Ha ezt érted, vehetsz részvényt. De ha strukturált meg derivatív meg olyan szavak vannak a termékben, amit az sem tudod, mit jelent és hogyan működik, akkor nehogy megvedd.

Soha ne vegyél meg olyan terméket, amit magyarázni kell. Ha ez így áll két év múlva, a másik mögöttes termék meg úgy, de a dollár-euró átlépi a paritást és éppen telehold lesz a harmadik évfordulón, akkor ez történik. Felejtsd el, abból nem lehet bajod.

Soha ne vegyél meg egy terméket, amíg el nem olvastad és meg nem értetted, mit veszel. Volt, akinek én árultam el, hogy nem tőkevédett terméket vett, hanem feltételesen tőkevédettet, ami magyarul azt jelenti, hogy nem az.

Ha bármelyik mögöttes termék (nyersanyag, részvény, deviza, akármi) a kezdeti ár 65% alá esik, akkor a tőkéd is ennek megfelelő százalékban lesz semmivé. Akkor is, ha a másik két mögöttes termék 140%-on áll.

Szomorú volt, amikor megtudta, hogy hintába rakták. A maximális(!!!!) éves hozamlehetősége talán 7-8% volt, de akár a tőkéje felét-kétharmadát is el tudta veszíteni ezért cserébe. Ha pedig két egymást követő évben nyert volna 7%-ot, akkor jól visszahívta volna a kibocsátó a terméket. S emberek megvesznek ilyen termékeket.

S mostanában nem láttam egyetlen ilyen strukturált terméket sem, ami ne lenne durva mínuszban. Kiszállni nem lehet belőle (vagy csak horror veszteség árán), nyerni nem nagyon lehet rajta.

Miért nem veszed meg a mögöttes termékeket mindenféle strukturált parasztvakítás nélkül, ha már mindenképp vadulni akarsz?

Van mögötte három részvény? Ide azzal a három részvénnyel. Ha nyerek, tudok sokat is nyerni. Ha bukok, akkor itt is bukok, teljesen mindegy. De ha öt év múlva éppen nagyon rosszul áll, akkor nem kell a bukásomat realizálni, mint a strukturált termékeknél, mert ülhetek benne még akár további öt évet, hátha jobb lesz.

Ha pedig érdekel az opciók és certifikátok világa, akkor pedig tanuld ki őket és vegyél olyanokat direktben. (Ezek vannak az ilyen termékekben szépen becsomagolva, parasztvakítással nyakon öntve.) De ott is tudd, hogy mennyit nyerhetsz és mennyit veszíthetsz.

A Kiszámoló Akadémián beszélek az ilyen termékekről is, jól nézd meg az összes részt, mielőtt te is ilyen rossz döntést hoznál.

Addig is, tőkevédett alapot se vegyél:

Újra támadnak a tőkevédett alapok

 

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram