Strukturált termékek: menekülj

Az elmúlt másfél hétben három olyan ügyfél is volt, aki úgynevezett strukturált termékekkel volt gazdagon kitömve, természetesen hatalmas mínuszban volt az összes.

Írtam róla már régen, miért nem veszünk soha ilyen termékeket (betét, kötvény, bármi), de úgy tűnik, az már nagyon régen volt.

Mi a lényege az ilyen termékeknek?

Nem egy fix kamatot fizet, hanem ennek a lehetőségét és mértékét valamilyen mögöttes termék vagy termékek teljesítményéhez köti.

Például ha ezek mindegyike az év adott napján 100% feletti árfolyamon állnak, akkor fizet X% kamatot abban az évben. A mögöttes termék lehet deviza, nyersanyag, részvény, bármi.

Ha akár csak az egyik is 100% alatt áll, akkor nincs kamat.

Lejáratkor ha bármelyik 70% alatt áll, akkor annak az árfolyama szerint veszítesz a tőkédből is. Akkor is, ha a másik kettő (három, öt, akármennyi) pluszban van.

De ez kevés a teljes lehúzáshoz, szokott benne olyan opció is lenni, ha viszont te túl sokat nyernél, akkor a kibocsátónak joga van visszahívni a terméket és téged megfosztani a szerinte túl sok haszontól. (Visszahívás lehetősége a kibocsátó részéről.)

Tehát összefoglalva: legtöbbször végtelen veszteséged lehet, korlátozott nyereséged és még ha minden jól megy is, akkor se nyerhetsz rajta sokat.

S értelmes emberek megvesznek ilyen termékeket, csak mert a privátbankárjuk ezt javasolta. Akit azért fizetnek a bankok, hogy sok hasznot termeljen a banknak és nem neked.

A privátbankárod nem érted él, hanem belőled. Remélem érted, mi a különbség. Neki az a dolga, hogy olyan terméket adjon el neked, amin a bank sokat keres. Mivel a bank csak rajtad, mint ügyfélen tud jellemzően sokat keresni, ezért te leszel az, aki ráfizet az egészre.

Soha ne vegyél meg semmit csak azért, mert valaki azt mondja, hogy vedd meg. Olyan embertől ne fogadj el tanácsot, aki abból él, hogy eladjon neked valamit. Az nem tanácsadó, hanem értékesítő, csak még be is csap, mert tanácsadónak tünteti fel magát. Még egyszer: nem érted, belőled él.

Soha ne vegyél olyan pénzügyi terméket, amit nem értesz száz százalékosan. Veszek részvényt, annak az ára mehet fel és le is, várhatóan ennyi osztalékot fizet évente. Bukhatok rajta sokat, de nyerhetek is sokat. Ha ezt érted, vehetsz részvényt. De ha strukturált meg derivatív meg olyan szavak vannak a termékben, amit az sem tudod, mit jelent és hogyan működik, akkor nehogy megvedd.

Soha ne vegyél meg olyan terméket, amit magyarázni kell. Ha ez így áll két év múlva, a másik mögöttes termék meg úgy, de a dollár-euró átlépi a paritást és éppen telehold lesz a harmadik évfordulón, akkor ez történik. Felejtsd el, abból nem lehet bajod.

Soha ne vegyél meg egy terméket, amíg el nem olvastad és meg nem értetted, mit veszel. Volt, akinek én árultam el, hogy nem tőkevédett terméket vett, hanem feltételesen tőkevédettet, ami magyarul azt jelenti, hogy nem az.

Ha bármelyik mögöttes termék (nyersanyag, részvény, deviza, akármi) a kezdeti ár 65% alá esik, akkor a tőkéd is ennek megfelelő százalékban lesz semmivé. Akkor is, ha a másik két mögöttes termék 140%-on áll.

Szomorú volt, amikor megtudta, hogy hintába rakták. A maximális(!!!!) éves hozamlehetősége talán 7-8% volt, de akár a tőkéje felét-kétharmadát is el tudta veszíteni ezért cserébe. Ha pedig két egymást követő évben nyert volna 7%-ot, akkor jól visszahívta volna a kibocsátó a terméket. S emberek megvesznek ilyen termékeket.

S mostanában nem láttam egyetlen ilyen strukturált terméket sem, ami ne lenne durva mínuszban. Kiszállni nem lehet belőle (vagy csak horror veszteség árán), nyerni nem nagyon lehet rajta.

Miért nem veszed meg a mögöttes termékeket mindenféle strukturált parasztvakítás nélkül, ha már mindenképp vadulni akarsz?

Van mögötte három részvény? Ide azzal a három részvénnyel. Ha nyerek, tudok sokat is nyerni. Ha bukok, akkor itt is bukok, teljesen mindegy. De ha öt év múlva éppen nagyon rosszul áll, akkor nem kell a bukásomat realizálni, mint a strukturált termékeknél, mert ülhetek benne még akár további öt évet, hátha jobb lesz.

Ha pedig érdekel az opciók és certifikátok világa, akkor pedig tanuld ki őket és vegyél olyanokat direktben. (Ezek vannak az ilyen termékekben szépen becsomagolva, parasztvakítással nyakon öntve.) De ott is tudd, hogy mennyit nyerhetsz és mennyit veszíthetsz.

A Kiszámoló Akadémián beszélek az ilyen termékekről is, jól nézd meg az összes részt, mielőtt te is ilyen rossz döntést hoznál.

Addig is, tőkevédett alapot se vegyél:

Újra támadnak a tőkevédett alapok

 

Share

87 hozzászólás

 • DS
  Ezek technikailag hogy működnek? Kicsit agresszívabb opciós játék mint a “tőkevédett” alapok, vagy valami más?
 • Kiszamolo
  Leginkább te vagy az opció kiírója. Ha nyersz, megkapod az opció díjának egy részét (a többi a banké természetesen), ez az a hozam, amit ígérnek évente, ha a mögöttes termékek árfolyama 100% felett van. Ha veszítesz, akkor bukod a tőkéd adott részét.

  Tulajdonképp arra vállalsz a tőkéddel kockázatot, hogy az adott termékek árfolyama nem fog X% alá esni, ezért cserébe opciós díj illet, ha maradna 100% felett a mögöttes termék értéke.

 • Belavoltam
  Miert nem lehet kiszallni belole? Csak kivancsisagbol kerdezem.
 • Kiszamolo
  Találnod kell valakit, aki meg akarja venni tőled. Ha most pl. 63%-on áll (volt több ilyen), akkor talán megveszi tőled féláron.

  50% bukóval elvileg ki tudsz szállni.

 • Valaki
  Az ilyen típusú termék egy esetben lehet opció, ha bizonyos okok miatt a befektető nem ér el bizonyos piacokat, vagy esetleg valamilyen okok miatt nem birtokolhat bizonyos részvényeket. De ez elsősorban nem magánszemélyeknél van persze.
 • Valaki
  Egy esetben lehet az ilyen termék opció, ha esetleg a vásárló valamiért nem éri el a piacot, vagy nem birtokolhat bizonyos termékeket, akkor lehet ez alternatíva, de ez leginkább nem magánszemélyeknek előnyös, és akik ezt veszik ismerik is a termékeket azért.
 • zolih
  “S emberek megvesznek ilyen termékeket.”

  Még pedig azért, mert az embereket csak a csomagolás érdekli és nem a mögöttes tartalom.
  De ez mindennel így van.

  Ezért van az, hogy ha felveszel egy öltönyt és karórát akkor már mindent elhisznek neked.
  Ezért adhatók el a fogyi termékek.
  Ezért veszik meg a ‘fit’ feliratú müzlit/joghurtot meg sem nézve a hátoldalán a kalória táblázatot, amiből kiderül tele van cukorral.
  Ezért lehet semmiről sem szóló kurzusokat eladni.
  ..stb

 • Alfa
  Kádár népe egy büdös kukkot sem ért a világból.
  De az USA/brüsszel/sörösgyörgy/tudjukkik a hibásak mindenért…
 • Tata
  Német tőzsdén a különböző zertifikate termékek között van ilyen is. Ezek alapvetően opciós stratégiák becsomagolva. Ha az ember érti a mögötte lévő konstrukciót akkor lehet használni, de általában nem önmagában hanem részvénnyel vagy opciós zertifikate -val együtt. Igazából nincs előnye a sima opciózáshoz képest, max. annyi hogy többeknek elérhető és nem kell hozzá margin számla. Cserébe a kibocsátó is leveszi a jussát.
 • Családfõ
  Ez a lényeg: “…legtöbbször végtelen veszteséged lehet, korlátozott nyereséged és még ha minden jól megy is, akkor se nyerhetsz rajta sokat.”

  Sok éve privátbanki ügyfél voltam – már feladtam -, és egy nap ilyen termékről győzködött a privátbankárom. Sosem volt ilyenem, ezért meg akartam érteni. Pont erre vártam a magyarázatot: miért jó nekem aránytalanul sok veszteségi lehetőséget bevállalni korlátozott nyereségért cserébe úgy, hogy egy előre meghatározott napi árfolyamon múlik majd minden. Csak a maszatolás ment a részéről, meg is mondtam neki, hogy szerintem most hülyének néz. Mivel egyébként voltak jó ötletei, egy kis összeggel, játékpénzzel, beszálltam a kedvéért egy maximum viszonylag kis bukással járó struktúrált kötvénybe. Természetesen 2 év múlva mínuszban kerültem ki belőle. A durva az, hogy később is megpróbált hasonlóra rábeszélni ezek után. El is köszöntünk egymástól.

 • Stiel
  Amikor ilyet akarnak rádtukmálni, mindig érdemes feltenni azt a kérdést magadnak, hogy vajon tényleg ez lesz az évezred tuti biznisze? Ugye, hogy nem? Aztán hagyd a francba.
 • Ági
  És ez egy pénzügyi blog.. sajnos semmit nem értesz a strukturált kötvényből.1. Strukturált kötvény közép távra, certifikát rövidebb távra való derivatívák – alapesetben. Mindkettő masni, a csomagban az alap termék bármi lehet ( deviza, kötvény, részvény, másik strukturált termek, árupiac) 2. Általánosan elmondod melyik mikor fizet, láttál kb 3 db-ot. (Kb 3 piros autót láttál, és innentől az autó csak piros lehet, sőt, ami piros: az autó, akkor is ha motor.)Az opciós struktúra többféle lehet: emelkedő, eső, oldalazó piacokra, illetve beállt piacrapl twin win (ha csak kis mozgásra szamitassz) stb., és lehet a kifizetési képlet is bárhogy tekerve.Lehet vele nyerni és veszteni, úgy mint bármely termékkel.3. Ha nem érted, vagy nem úgy látod a piacot, mint az ajánlott termék, tényleg ne vedd meg!!! A privátbankárod azért ajánlja,mert azt hiszi: nem vagy hülye, el tudod dönteni érdekel-e.

  Köszönöm a nagyképű kioktatást. Jó magas polcra raktad magad. Gondolom prémium vagy privátbankár vagy.

  Megsúgom, én is voltam. Sőt, bankfiókvezető is voltam. Sőt, EFFAS-ra jártam, meg VAP-ra meg tőzsdei szakvizsgára. MEg vállalati pénzügyek MSC. Opcióárazást tanultunk, meg hogyan kell a durationt kiszámolni.

  Vizsgáznom is kellett belőlük: black-scholes képlettel kiszámolni az európai opciót, meg ázsiai, amerikai opciók árazása.

  Gondolom, te semmi ilyet nem tanultál.

  Gondolom te is egy olyan privátbankár lehetsz, akinek el kellett magyaráznom TÍZ ÉV MUNKAVISZONY UTÁN, hogyan lehet az, hogy a kötvények ára lefelé is tud menni, hiszen fix a kamat, akkor meg miért esik az ára.

  Mert a legtöbb prémium és privátbankárnak SEMMILYEN pénzügyi végzettsége nincs. Ismerek sokat, a kollégáim voltak. Sőt, volt, hogy nekem kellett felvenni embereket.

  Az átlagos privátbankárnak van egy érettségije, kezdi egyszerű pultosként, aztán fél év után megteszik értékpapíros ügyintézőnek, aztán mivel nincs más a fiókban, ő lesz a privátbankár.

  S ezért kell nekik a legalapvetőbb dolgokat is elmagyarázni tíz év után is.

  Ha nem tudod, kiről beszélsz, legközelebb ne legyél ilyen nagyképű.

 • Usespanneer
  Az emberek abban hisznek, amit a MÁSOK nekik suttognak és amit HINNI AKARNAK. Lehet az csodatevő rák elleni biogomba, vagy csodás mennybe menetel Jézust követve, Magic Coin amivel 2 hónap alatt meggazdagszom, stb.

  Elhiszik, hogy étteremben jobban esik sört inni, mint otthon a barátokkal, hogy jobb nyaralni a Karibi szigeteken, mint Máltán.

  Hogy amerikai ETF-től gazdagabbak lesznek, mintha OTP-t vásárolnának.
  Valaki kitalálta, hogy a részvény rizikósabb, mint lakást venni. Hogy a részvények ára jobban mozog, mint az ingatlanoké.
  Hogy a lakások ára jobban nő, mint az infláció. Hogy az arany befektetés.

  Ezek mind lufik, amik úgy kipukkadnak, mint a Bitcoin vagy a Questor a 10%-os fiktív hozamával, vagy a befektetési arany osztrák széfben őrizve:))

  10 évente mindig más a sláger, ahogy kiderül, hogy valami KAMU. Egyszer Norbi, egyszer bio, egyszer paleo…

  Bűn nem gondolkozni.

 • Szakácsszaki
  &Ági és Miklós

  ugyan Ági ne nyomjad már fullban…itt most nem figyel a unit vezető vagy a régiós PB-s arc…:)

  nem is kell mondani Miklós miket végeztél, régóta olvaslak, kirívó hibát még sosem láttam, helyette kiváló lényeglátást

  de ha az érveléshez kell ilyen ütőkártya beászállok Miklós mellé, CFA alapkezelő, én nyertem:)

  Csak a hülye CFA-sok állítják, hogy az jobb, mint az EFFAS.

  EFFAS rulez, CFA lúzer! 🙂 🙂

 • V.A.Laki
  Az opciozas az a vilag, ahol azzal keresel penzt, hogy a “nagyok” kirakjak a kockazatukat egy szerzodesbe, es ebbe szereny haszonert beleallsz, te biztositod a masikat (vagy ha neked kell biztositas, akkor te talalsz partnert). Ha jol talalod ki a jovot, kit erdemes biztositani, mert ugysem lesz baja, nyersz, kulonben a penzed atvandorol az illetohoz. Intelligens emberek ezzel stabilan tudnak keresni, kiveve, ha olyasmi tortenik a vilagban, amit senki se lathat elore, ilyenkor az opcios kereskedok hullanak el eloszor. Ehhez jon, hogy minnel bonyolultabb torony van a mogottes termek es a szerzodes kozott, annal tobb a hibalehetoseg, egy bonyolult cucc magatol is beomolhat.

  A strukturalt termekek ugyanez cukormazzal leontve for dummies, ahol a tozsdefelugyelet ved a 100%-nal nagyobb bukotol es a privatbankar kiserne at az optiontrader experiencen (de valojaban csak a vagohidra visz el).

 • Szakácsszaki
  hát mert jobb is:)

  de igazad van Miklós egyébként EFFAS sem rossz, aki lelkiismeretesen végigcsinálja…csak hát magyarul van, pedig jó szűrő, elvárható egy megfelelő angol a felső befszakmai szinten és a vizsgán baromi sokan csalnak, legutóbb még otthonról online is lehetett vizsgázni, az vicces volt.

 • Györgyi
  “Soha ne vegyél meg olyan terméket, amit magyarázni kell. ”

  Na de manapság olyan termék nem létezik. Egy sima gáz- vagy villanyszámla is rébuszokból áll.

 • Kiszamolo
  Szakács, én sem vagyok ám hanyatt esve tőle, de nehogy már elismerjem, ha én oda jártam. 🙂

  Alapvetően jó és nagyon hasznos volt, de például az durva volt, hogy az IFRS-t (nemzetközi számvitel) egy (vagy kettő? régen volt már) péntek-szombat alatt úgymond megtanították olyan embereknek, akik előtte még magyar számvitelt sem tanultak.

  Jól mutatott a tananyag leírásában, de értelme azért sok nem volt.

  Az én időmben kemény volt a vizsga, sőt mindenkit legalább egyszer meghúztak szemeszterenként s szerintem azért, mert valami horror ára volt a pótvizsgának.

 • nyelvtanoff
  Sosem tudok rájönni, hogy csak erre az iparágra (banki szolgáltatások) jellemző az ilyen pofátlan “átverése” a kliensnek, vagy fordítva: így működik a világ mindenütt – de a pénzintézetek pechére itt (és csak itt) könnyen számszerűsíthető a dolog, hiszen pénzért cserébe pénzt kap az ember. Ellenpélda: egy hajvágásnál, vagy jogi tanácsadásnál nehezebb az adott és a kapott értéket összehasonlítani. Ha valaki érti, hogy mire gondolok, s van is véleménye, kíváncsi vagyok.
 • Majomparádé
  Az ilyen termékeket miért engedi a pénzügyi felügyelet?
 • Csak egy vélemény
  Tisztelet a kivételnek, de a privátbankárok vagy a rendőrből, műkörmösből vagy fodrászból kikupálódott Fundamentás magánbankárok legtöbbször a pénzügyek mekkmesterei.
 • Endre bá
  “Privátbankár” muhaha! Tényleg semmi mást nem csinálnak, csak rásózzák a tudatlanokra azt, ami szerepel a bónusz kiírásukban.
  Ott indul a történet, hogy befektetési jegyet, részvényt, állampapírt NEM a bankoknál kell venni, hanem az alapkezelőnél, brókercégnél és a MÁK-nál.
  De tehetősebb ismerőseim mostanában a legtöbbet forexen és kriptopénzen buktak.
  A Revoluton most lehet kapni online tanfolyam elvégzése fejében ajándék kriptopénzt. Polkadot nevűt. Pár hét alatt elvesztette a 23%-át. De ahogy nézem a Bitcoinosok sem vesznek mostanában sarokházat…
 • Cukrász
  Azért nem minden stuki kötvény annyira xar. Van a piacon olyan is most, ami tőkevédett és 36% minimum hozamú 3 évre, de ha vizsgált index ezt túlteljesíti, ettől többet is tudhat. (infláció több tudom, de kb mindentől..)

  Ha valaki korábban vett vacak kondíciókkal és most féláron likvidálható, az nem biztos, hogy annyira jó befektetésszakmai döntés meg is lépni. Nyilván eshet még, de ha több év hátravan a futamidőből, még javulhat is. Én megtartanám.

 • Indexkövető
  Gyakorlatias megközelítés Kolléga, azonnal jelentsük az MNB-nek h tiltsák be az ilyet hiszen egyértelműen fogyasztók megtévesztéséről van szó emellett a szerződés megfogalmazása és a termék működési elve etikátlan és olyan hátrányt jelent az ügyfelek számára amely elfogadhatatlan.
 • Szivas
  Emlekszem mikor eloszor a privat bankarom elkezte ezeket meselni. Kerdem tole, mi lesz ha buko van? Hogyan biztositanak az felol hogy ne bukjak? Ment a parsztvakitas hogy ez igy meg az ugy es ha ez tortenik akkor ez lesz. Utana par napig nezelodtem a neten es arra jottem ra ami a fenti cikkbe is le van irva. A bankar leszarja hogy mennyi a hozam, csak egy hiena, megcsinalja a kvotat es boldog. Szoval arra jutottam hogy minek hagynam az idiotat elbukni a penzem ha en magamnak is eltudom bukni, max tanulok belole valamit. Na azota tozsdezek es ami meglepo, hogy a hozamaim eleg jok. Persze sokszor sokat buktam, de sokat is nyertem…
  Annyi hogy en ketelkedek mindig mindenkiben, mindig az az elso godnolatom hogy at akarnak baszni. Lehet paranoiás vagyok. A felesegem meg mindenkiben bizik, mert hat “o a szakember”. Szerintem ez is az oka hogy ezek mukodnek.
 • Justin Time
  Most lehet, hogy én leszek az értetlen, de engem ez a „strukturáltság” a nyugdíjalapokra emlékeztet. Itt Brexitisztánban az a törvény, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett alkalmazottként beléptetnek egy magánalapba, aztán te is meg a céged is fizet bele százalékot.

  Most azt hagyjuk, hogy itt is bármikor államosíthatják. A lényeg lenne, hogy kontrollt ad a kezedbe, ha már „nem garantált, hogy a befektetésedet vissza is kapod”. Hm. A full kontrol aztán kimerül abban, hogy online váltogathatsz low risk és high risk csomagok között. Hogy konkrétan mi van bennük, hétpecsétes titok.

  Harapófogóval is csak sablonválaszokat húztam ki belőlük. Gondolom, mikor omlik össze a világpiac, akkor is valami „strukturált” buy and hold „portfólió” van mind mögött…

  Nincs olyasmi, hogy low meg high risk – ha nem garantálják legalább a befizetett pénzem, nekem onnantól minden bűvészkedésük high risk.

 • tanbá
  az a szép ebben, hogy az Ági-féle fellengzős, lehengerlő dumás ügynököknek, pénzügyi tanácsadónak, privátbanki partnernek (fussanak bármilyen néveb) felé sok ügyfél nem mer visszakérdezni, mert félnek, hogy tudatlannak, butának, nehéz felfogásúnak fognak tűnni, és hát az égő. aztán a hiúságukért nagy árat fizetnek.

  akinek nincs annyi józan esze, hogy végiggondolja, vajon mi ösztönzi az ő tanácsadóját, és ebből mi következik saját magára nézve, az igazából megérdemli, hogy jól megkopasszák.

  ennek a “nem kérdezek, mert nem akarok hülyének tűnni” (többek között) az is oka, hogy az oktatásrendszerben nem gyakori mozzanat, hogy a diák kérdez, mert akkor jó eséllyel lecseszik, hogy “még ezt se tudod?”.

 • ef
  “Alfa
  Kádár népe egy büdös kukkot sem ért a világból.
  De az USA/brüsszel/sörösgyörgy/tudjukkik a hibásak mindenért…”

  Igen, a haladó nyugat érti a világot. Mint értette ezt a sok okos amerikai a Lehman Brothers spekuláció kapcsán is.
  “sörösgyörgy” pedig bennfentes kereskedelemmel vert át több ezer okos francia részvényest, amiért ha jól tudom jogerősen elitélték is.

 • Hopp Júlia
  Árnyalnám én ezt egy kicsit. Van egy öregedő generáció akik még azt tanultuk a suliban is hogy félretenni érdemes (takarékbélyeg és tsai) mostanra kezd is lenni pénzünk, hacsak nem tolt el vki vmit de nagyon. Mi legyen vele? Betéti kamatok eltűntek, ott van az államkincstár egynek jó, de azt is kb hatévesen tudtuk h nem teszünk mindent egy kosárba. Akkor hát? Részvény? Kösz akkor inkább rulett vagy kaparós. Kötvény? Hol? Kié? Jó, akkor megnézem mit tud a bankom. Hát ezt. Engem is bepaliztak, mindmáig nem értem ezeket, úh inkább nem veszek. És akkor?
  Igen értem azt a világot éljük hogyha nem akarod h átverjenek bármiben ami nem a szakmád toljál bele 3-4 hónap full time tanulást minimum és akkor nem lesz gond. Csak nekem már elegem van abból hogy ha építkezek legyek minimum energetikus, ha gyereket nevelek min pedagógus, ha megtakarítanék akkor meg min. bróker és így tovább. Mert ha nem*
 • Hopp Júlia
  *mert ha nem akkor gátlástalanul visszaélnek vele.
 • Csizkek
  “ Pont erre vártam a magyarázatot: miért jó nekem aránytalanul sok veszteségi lehetőséget bevállalni korlátozott nyereségért cserébe úgy“
  Ugyenezt eljatszom en is anno egy privatbankarral, meg 2010 elott. Hihetetlen arrogansan tolta hogy a tobbi ugyfellel mekkora hatalmas penzt csinaltak mar ezen. Es en luzer vagyok. Mondtam ha nem tudja elmagyarazni ertelmesen 10p hogy lesz ebbol penz ilyen risk mellett, akkor hagyjuk. Megse probalta.
  Aztan hagytam az egesz privatbanki hulyeseget, semmi ertelmes otlettel nem alltak elo.
 • Csizkek
  „ És ez egy pénzügyi blog.. sajnos semmit nem értesz “
  Amikor vki igy kezdi, akkor lehet bontani a sort es kezdeni a mozizast:) mert vagy mlm ugynok, vagy cryptohivo (tenyleg hova lettek a 120k lesz a btc fanok?) vagy idetevedt vmi besertodott premium/privat bankar:)
 • Rolnad
  Nekem van vagy tucatnyi certim.
  Lejáratkor akkor bukok sokat, ha vmelyik mögöttes termék ára 60-65% alá esik.
  Ha e felett de tipikusan 80-90% alatt van (65-80/90 között), akkor tőke.
  Ha 90/100% vagy felette tőke + kamat, ami 6-10 % EUR (de nem kamatos kamat, így ennél valójában kevesebb).
  Kötvény helyett vettem ezeket.

  Lehet halászni is most. 60%-on áll a mögöttes termék és a certi is mondjuk 60-on.
  Ha nem számítasz nagy felpattanásra, de egy +10%-ra igen, már jó lehet. 66%-on álló mögöttes termék esetén 100%-os tőkét fizet, így 40 a haszon (-költség).

  2020-ban sok ilyen volt. Lehet, most is van már megint.

  De ez nem befektetési tanács, ha a mögöttes terméket nem érted, kerüld el.

  A nagy különbség, hogy egy certit nem öt évig kell megtartanod. Rövid távra lehet spekulálni, öt évre ostobaság.

 • .....
  @Ági
  tinyurl.com/3k8d5awj
 • István
  Csókolom!
  Ági van?
 • Mihály
  Szerintem @Ági nem rosszindulatú. Egyszerűen csak egy ostoba agymosott banki biorobot, aki visszaböfögi, amit a fejébe vertek. Még azt is el tudom képzelni, hogy ő maga is elhiszi, amit ideírt. Akár a meggyőződése is lehet.
  Ugyanis ezt várják el tőle, arra pedig nincs igénye, hogy utánanézzen.
 • Kakoscsiga
  nyugodj meg itt vannak a 120k btc fanok (amugy meg mi ez a szolid osszeg, 0,5-1m akkor mar, nem? :D), csak most eppen tizen-huszon k, ugyh csend van. Nyugodj meg, ha megint ath lesz, akkor majd hozza is szolnak.
 • Quant
  Gratulálok a lekezelő fennhéjázó írásodért. Kicsit szégyellem, hogy részben én is tanultam ezeket, amiket említesz, csak egy kicsit magasabb szinten.
  “Sőt, EFFAS-ra jártam, meg VAP-ra meg tőzsdei szakvizsgára. MEg vállalati pénzügyek MSC. Opcióárazást tanultunk, meg hogyan kell a durationt kiszámolni.
  Vizsgáznom is kellett belőlük: black-scholes képlettel kiszámolni az európai opciót, meg ázsiai, amerikai opciók árazása.”

  Lol, VAP meg EFFAS meg bankárképző. Hetente baszok ilyen arcokat interjúról, mert azt hiszik értik az opciókat aztán egy nyomorult sztochasztikus differenciálegyenletet nem tudnak helyesen felírni.
  Azzal menőzöl hogy durationt tudsz számolni? LOL, általános iskola 6. osztály, csak ott épp súlypontnak meg súlyozott átlagnak nevezték.

  Segítek, hogy az írás arról szólt, hogy drágák ezek a termékek kisbefektetői körnek

  Menőzik a fene. Csak Ágikának írtam, hogy ne legyen akkora az arca, én is voltam az ő pozicíójában és vele ellentétben én még tanultam is.

  A dőlt betűt én írtam, nem Ágika.

  Egyébként nyilván nem privátbankárokat veszel fel, mert ott még a legelemibb pénzügyi végzettség sem feltétel.

 • Gondolkodj!

  Gratulálok, jól elküldted a fenébe Miklóst, pedig nem ezt akartad.
  Lehet, hogy te sem vagy hibátlan?
  LOL!!!!!!!
 • Gabi
  Nagyon jó írás!Köszi!Teljesen igaz,amit nem értünk 100%-osan,azt minek piszkálni.
 • Bazsalikom
  Van egy mondás: Más kezében csak a p*csöd nő, nem a vagyonod…
 • Gabor79
  Kedves Kiszámoló!

  Azt szeretném kérdezni pont a tanácsadókkal kapcsolatban, hogy laikusan milyen iskolák és vizsgák meglétét kell kérni név szerint, hogy mutassák meg mielőtt bármit is elfogad az ember egy privátbankártól/tanácsadótól. Ja és a másik dolog, név szerint mik azok a gyorstalpaló semmit nem érő papírok amik bemondásával, lebegtetésével akarják meggyőzni az embert, hogy mennyire értenek hozzá. Ha ezt tisztába tennéd és világosan le lenne írva pl: egy táblázatban, szerintem nagy segítség lenne az átlagembernek, hát még ha egy youtube videó is készülne róla és eljutna azokhoz is akiknek a legnagyobb szüksége van rá, nem akik már túl vannak az átveréseken és olvasnak téged is. Valahogy így gondolom

  SEMMIT NEM ÉRŐ végzettségek:

  Van fogalma a dolgokról végzettségek:

  Közepes szintű már értő végzettségek:

  Stb

  Üdv.

  https://kiszamolo.hu/penzugyi-vegzettsegek-magyarorszagon/

  https://kiszamolo.hu/igy-valassz-penzugyi-tanacsadot/

 • the whores of Wall Street
  Ezzel most jól beégtél. Csak azért kezdted el becsmérelni a felsorolt végzettségeket, mert azt hitted, Ági írta azokat. Az agyonképzett fejeddel eszedbe sem jutott, hogy egyszerű kommentelő nem tud dőlt betűvel írni. Neked is le kéne szállnod a magas lóról, te [szerkesztve]
 • Possessed
  OFF

  Miklós, Szakácsszaki:

  Ha már bejött ez a téma, a munkaerőpiacon szerintetek van érdemi különbség az EFFAS és a CFA között, nem a konkrét megszerzett tudás szempontjából, hanem valamelyik “menőbb”-e a másiknál? Vagy inkább csak arról van szó, hogy a CFA az angoltudást is mutatja?

  őszintén? Szerintem egyik sem ér semmit. Amikor a legnagyobb bank legnagyobb HR-esének mondtam, hogy EFFAS-ra járok és a leghalványabb fogalma sem volt, miről beszélek, akkor azért úgy rájöttem, hogy nem sokra fogja értékelni a piac.

  Egy akármilyen corvinusos kamu szakkal előrébb vagy. Arról már hallottak a HR osztályon.

 • sanyi
  megdobbento, h az elmult masfel – ket evben, hogy mennyire megnott azoknak a hozzaszolasoknak a szama, amelyek gyakorlatilag csak azert keletkeznek, h a hozzaszolo “urithessen”: agresszio, ego, kozony stb

  azt gondolom reszben az az oka a jelensegnek amit tapasztalsz mint a fentinek

 • Szakácsszaki

  azért nem csak Ági arrogáns itt úgy látom, már úgy érzem az voltam én is ezzel a hülye CFA-zással, sorry, legközelebb nem teszem.

  aztán azt ugye érzed hogy az opció árazással meg a sztochasztikus, meg a mindenféle egyéb matekoddal a tőkepiacokon hova jutsz…ha szerencséd van mint a Long term capitalosok (mielőtt becsődölsz van egy kis yachtozgatás meg csajozás), aki nem ismeri: hvg.hu/gazdasag/20090713_LTCM_csod_bukas_valsag

  jó példa hogy a nobel-díjakkal is hova lehet jutni, de tudom már jobbak a számítási kapacitások és this time is different…(jahh NEM)

  Miklós, meg még talán páran akik elég idősek + belátók tudják, CFA, EFFAS meg quantoskodás meg társai…mind fosra verhetők egy jó ETF portfolióval hosszútávon.

  Bár ezt már biztos te is tudod,ha szintén 40 körül vagy fölötte vagy, ha meg még nem tudod, majd +tud

 • Eniskommentelek
  Mondjuk, ha nem basznál az interjún, akkor lehet nem kellene hetente interjúztatni. Kivéve, ha a kedves hozzáállásotoknak köszönhetően hatalmas a turnover nálatok. Szóval azzal menőzöl, hogy senkit nem tudtok felvenni?

  Ha annyira fontos az a nyomorult sztochasztikus differenciálegyenlet akkor miért nem írjátok be a követelmények közé? Vagy miért nem matematikusokat/fizikusokat/kvantokat felvételiztettek csak?

 • Kornél
  Off: erste netbrókernél hogy lépek át a tbsz alszámlába? Esküszöm nem látom, pedig keresem (rc-ből ment át ugye oda, kár értük nagyon 🙁 )
 • AkinekNemInge
  Egy bizonyos összeg fölött a Bank rádtukmálja a privát bankárt. Ő pedig finoman jelzi hogy be kellene fektetni a pénzt hogy a banknak is jó legyen.. A strukturált (főleg ha nagy ritkán tőkevédett) még a legkisebb rossz.
  Vagy akit érint hogy oldja ezt meg? Elviszi a banktól a pénzt egy összeg felett? Hová?
 • kritizator

  ” általános iskola 6. osztály, csak ott épp súlypontnak meg súlyozott átlagnak nevezték.”

  ált. isk 6. oszt. ???

  én már bölcsiben tanultam ezeket