Egy ismeretterjesztő videó a bitcoinról

Viktor küldte át az Elemzés Központ youtube-ra feltöltött videóját a bitcoinról, hogy tegyem ki, hogy több emberhez eljusson.

Először eszem ágában sem volt írni róla, mert már a hideg kiráz a témától.

Írjak bármiről, de tényleg bármiről, szinte mindig megjelennek a bitcoin hívők, hogy megmondják a tutit. Amikor felfelé megy az árfolyam, akkor sokkal többen, amikor lefelé, sokkal kevesebben, de mindig itt vannak.

Ezután írni egy ilyen témáról? Nem volt sok kedvem hozzá. 🙂

De a videó jó, úgyhogy meggondoltam magam és kiteszem.

Amit írtam négy éve a bitcoinról, azt továbbra is úgy gondolom, ezért arról nem akarok vitatkozni, mert már eleget vitatkoztam róla.

A videót pedig nem én csináltam, semmi közöm hozzá, úgyhogy az abban foglaltakról sem akarok vitatkozni. Minden állítás a videó szerzőjéé, ha vitatkozni akarsz vele, keresd meg őt és vitatkozz vele az ő honlapján.

A videót nem a vita kedvéért teszem ki, hanem hogy olyanokhoz is eljusson, akikhez egyébként nem.

Ennyi bevezető után itt a videó, amit az Elemzés Központ csinált, remélem, hasznosnak találjátok. Lendülj túl a hangzatos címen, sok szó van róla stable coinokról és egyéb témákról.

Share

53 hozzászólás

 • PyDuck
  Ez sokkal jobb videó:
  youtube.com/watch?v=GUs5y9leCyA&ab_channel=Cracked
 • Alfa
  Tiltsd le a kommentelést 😀 😀 😀
 • Bal Jóska
  Szerintem jobb, ha már most átnevezed a bejegyzés címét pl. erre: “Bitcoin-dühöngőszoba” 🙂
 • csizkek
  Szerintem most tiltsd le a kommentelest:)

  Lustaporton is volt egy “Crypto kihivas” meg decemberben. lustaport.wordpress.com/2021/12/29/a-nagy-kripto-kihivas/
  Ott is volt par erdekes dolog, ha valakit erdekel.

 • GrandMasterB
  Korrekt kis videó.
  Két érdekes dolog:
  – a bitcoin 85%-a a címek 2%-ának a kezében van, ez jól mutatja, kik és hányan mozgatják a piacot valójában
  – Bernand Madoff is 17 évig építette a maga kis pénzügyi piramisát, szóval azért mert valami értéke nőtt 10 évig, nem garantálja, hogy 20 évig is fog.

  Ahogy írtam is ugyanezt négy éve. 85%-a a bitcoinnak a tulajdonosok 1%-ánál van. Úgy manipulálják az árat, ahogy csak akarják, egymás között kereskedve.

 • seregély
  ez is egy jó videó:
  youtube.com/watch?v=YQ_xWvX1n9g

  érdekes ha “hívő” ismerősök megnézik, valahogy mindig megpróbálják bebizonyítani hogy mégis nekik van igazuk, és jó a crypto…

 • LoremIpsum
  A tőzsdére nekem egy hasonlatom van, ami a bitconinra főképp igaz:

  Berakok egy sört a hűtőbe. Ha jókor nyitom ki az ajtót, 2 söröm lesz. Ha rosszkor, akkor 0.

 • Viktor
  A forint is piramis játék, ha minden ember kiszál belőle és eurora vált akkor összeomlik 😀
 • lekváros_kenyér
  Olyan ez a videó,mint egy jó művészfilm, hat darab hat perces snittel megoldották. Igazából podcast is lehetett volna.
  A kommentelést azért rutinosan letiltották a videó alatt.
 • összecsukható ötlet
  Tudom ajánlani a által megosztott videót mindenkinek, nem muszáj mind a két órát végignézni, ha az NFT rész nem érdekes.
 • c1rd
  gazdasági vonatkozásban nem hiszek a bitcoinban, nincs is semmilyen kriptopénzem, de a kriptográfia az egyik kedvenc területem az informatikán belül

  az, hogy az összes bitcoin a címek 1 vagy 2 százalékánál van, önmagában értelmetlen adat:
  1. egyáltalán mi az, hogy a címek egy százaléka? ezt nem hiszem el, hiszen az, hogy létrehozol egy tárcát, nem jelenik meg sehol, csak ha tranzakció is történik a tárcán, a gyakorlatban minden tárca már létrehozás előtt létezik, elméletben több ember is “létrehozhatja” ugyanazt (csak erre kb. 0 az esély) – tehát az összes cím 1 százalékán biztos nincs egyenleg
  2. bárki bármennyi tárcát létrehozhat költség nélkül, gyakran vannak tranzakciók, ahol egy ember 50 másikra osztja szét a btc-t vagy fordítva, önmagában az üres tárcák aránya nem jelent semmit

 • Attila
  A Credit Suisse legfrissebb jelentése kimutatta, hogy a háztartások összesített globális vagyonának 45,8 százaléka a világ lakosságának mindössze 1,1 százalékának kezében összpontosul. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 56 millió ember között oszlik meg a megdöbbentő 191,6 ezer milliárd dolláros vagyon.

  Ez miben különbözik a bitcoinos helyzettől?

  Kezdetnek, hogy 8 milliárd emberről van szó és nem néhány millióról.

  Másrészt, hogy valódi vagyon és nem virtuális: termőföldek, ingatlanok, gyárak, üzemek. Ezeknek hasznuk van, termelnek, ezért érnek is valamit.

  Harmadrészt, hogy 45% az nem 85%

 • jj
  youtube.com/watch?v=4APcgsRdW6w
 • Bitcoin
  “A bitcoin 85%-a a címek 2%-ának a kezében van” – és mi a helyzet a hagyományos eszközökkel?

  Imádom Miklós cikkeit, ilyenkor kell venni, 4 éves is jó vétel volt. Most 37,888 $ egy bitcoin, veszek is és majd évente leírom az eredményeket haha! Köszönjük Miklós!

  Szuper, de akkor se hallgass majd, mint a kivert kutya, lapítva csöndben, amikor bezuhan majd az egész marhaság.

  Annyi megmondó ember járt erre, amikor emelkedett ennek a marhaságnak az árfolyama, aztán amikor jól beszakadt, hirtelen olyan nagy csend lett.

  A sok nagyarcú elhallgatott.

  Egyszer(!!!!!!!!!!!!!!) nem hallottam olyat, hogy valaki mennyit vesztett rajta. Pedig olyan is van nem kevés. Valaki csak eladta a bitcoinját, amikor a hatodát érte, mert egyébként nem lehetett volna kitől megvenni, igaz?

  Csak azok valamiért csöndben vannak….

 • Daniel
  Bitcoin??? Az már annyira BOOMER dolog!!! Miért nem beszélsz az NFT-k ről Miklós?? :))))

  https://kiszamolo.hu/itt-az-uj-orulet-az-nft/

 • EL Presidente
  Bit hívők érv:
  – Ország független ( jogi és mástémák )
  Ellenérv: pont ez a baj, nem köti semmi , tökéletes terror és/vagy bűncslekmény etető eszköz
  – Technológiai újítás
  Ellenérv: csakazért valaminek nem lehet értéke mert technológiai előnnyel bír. Pl a papírpénz sem azért értékes mert nem fémből van ( az első papír fizetőeszköz megjelenésekor )
  – Az értéke a szélesedő elfogadásból fakad.
  Ellenérv: a valódi nemzeti pénz mögött az ország vagyona, infrastrukturája, termelő eszközei, szellemi termékei, állampolgárai és vagyona munkaereje van.

  p.s.: Bitcoin == modern idők holland tulipánhagymája == a császár új ruhája sztori

 • chrealitycheck
  Schrödinder söre 😀
  Amíg megint ki nem nyitod az ajtót, egyszerre van 2 söröd és nulla söröd 😀
 • pmatyi
  Azért a világ egy kicsit bonyolultabb ennél 🙂
 • Szak1
  Van egy erős állítása a videónak: megpendíti, hogy a Tether fedezetlenül hoz létre USDT-t, ezt pedig a Bitfinexbe csatornázza, hogy felhajtsa a Bitcoin árfolyamát. Ha ez igaz lenne, akkor az USDT bitcoinban kifejezett piaci kapitalizációja nagyjából konstans lenne (leegyszerűsítve: úgy duplázná a bitcoin árfolyamát, hogy a Tether duplázza a forgalomban lévő USDT mennyiségét). Ez ellenőrizhető és nem igaz. Ma 2M bitcoinnyi USDT van forgalomban, egy éve 700k, két éve 500k. Tehát a bitcoint-árfolyamot nem, vagy nem csak fedezetlen USDT-nyomtatás tartja életben.

  Persze, hogy nem, az emberi kapzsiság tartja életben az árfolyamot. Lehet venni közvetlenül is bármit, a videó sem állította, hogy nem.

  Csak az a ciki, hogy a sok stable coin nem nagyon tud elszámolni a rábízott pénzzel, homályos utalások vannak csak, hogy megvan az a pénz valahol egy offshore bankban, meg kölcsönbe adtuk ide-oda, de te legyél nyugodt, stable lesz itt minden.

 • örök körök

  >a bitcoin 85%-a a címek 2%-ának a kezében van

  Én nem vagyok BTC hívő (játékpénzzel szórakoztam vele 2017-ben még, de ez az érv tényleg csak a hozzá nem értőknek jelent bármit is. Van egy rahedli döglött tárca a BTC korai szakaszából rengeteg BTC-vel, amihez soha nem fog hozzáférni senki. Emellett a befektetők többsége nem saját tárcában tartja a “pénzét”, hanem (centralizált) kriptotőzsdéken, akik pár címre szétdobva iszonyat sok BTC-vel rendelkeznek, de nem az övék.

  Ettől még lehet nagy vagyoni egyenlőtlenség a rendszeren belül, csak ez a statisztika teljesen semmitmondó.

 • Belavoltam
  Ez a video is megerositette bennem, hogy a bitcoin egy jatekpenz. A bolondok aranya 🙂
 • Laci bácsi
  Egy régi szólás jutott az eszembe a kripto devizákkal kapcsolatban: /És itt nem csak a bitcoinról van szó./
  A semmiből nem lehet értéket teremteni.
 • részvényes
  A részvénypiac miért nem piramis játék? Értem, hogy a Tesla, Amazon, Google, stb.. mögött van egy aktuális cég termékekkel, de ha a részvényt nem IPO ként veszed, akkor a cég felé nem áramlik semmi féle bevétel, ugyan úgy spekulációnak tűnika az egész. A részvényesi struktúráról van valami nyilvános adat, hogy kié hány % apple részvény?
 • Surci

  “Bitcoin??? Az már annyira BOOMER dolog!!! ”

  NFT?!?!? Hol élsz te búmer? Virtuális ingatlanok, ebben van a nagy lóvé! Veszel egy virtuális villát a virtuális tengerparton nemvirtuális pénzért. Igaz hogy otthon ülsz a panelban, de a blokkláncvédett avatárod sütkérezhet a virtuális napsütésben.

  napi.hu/tozsdek-piacok/meta-facebook-mark-zuckerberg-ingatlanpiac-vr-virtualis-valosag.745269.html

  “például a Snoop Dogg nevű rapper által a Sandboxban fejlesztett Snoopverse-ben volt egy rajongó, aki félmillió dollárt fizetett azért, hogy a zenész virtuális szomszédja lehessen.”

 • Kodzsek
  Sziasztok,en nem vagyok Btc hivo, de kerestem vele 1M-at tavaly,aztan gyorsan kiszalltam. Talan most van jo beugro ujra. Hali!
 • K
  Milyen erdekes hogy olyan video kerul fel a bitcoinrol ami eleg sulyos tevedeseket tartalmaz es ugyanazokat a gyenge erveket amiket Miklostol is megszoktunk 🙂

  Gratulalok Miklos, ugyes vagy, megmondtad a tutit, megint. A blog alapjan fontos hogy ne vegyen a paraszt reggel kavet meg fankot mert azzal mennyit sporol, de persze a Tesla es a Bitcoinnal kapcsolatos vilagkeped miatt sokan milliokat vesztettek mert nem fektettek ezekbe a termekekbe.

  Csak 1 dolgot tegyen meg mindenki aki ezt vegignezi es dontest hoz meg ez alapjan, mindegy hogy vesz vagy shortol, irja fel a mostani bitcoin arfolyamot. 37944 USD. Ha majd sikerul a vizes zsomlen es a kaven kisporolni a haz arat erdemes lesz megnezni akkor is az arfolyamot.

  Ahogy egyik kedvenc alapkezelom mondani szokta, azoktol a baratoktol mentsen meg az isten akik a jo akaratukkal eletem legjobb penzugyi donteseitol ovtak meg.

  Barátom, ez nem pénzügyi döntés volt, hanem szerencsejáték. A kaszinóban is próbálkozhattál volna.

  De rád hagyom, nyugodtan gondold azt, hogy te befektettél és nem beszálltál egy össznépi szerencsejátékba.

  Ez az egy, amit nem akarsz megérteni.

 • Richmond
  Ha jól látom, év/év viszonylatban kemény 2,57%-ot ment feljebb az árfolyama.
  6 hónapos viszonylatban pedig csökkent 4,5%-ot.
  Csak azért írom le, mert még nem találkoztam kriptovaluta-tulajdonossal, aki saját bevallása szerint ne kereste volna agyon magát ezen – most is nyogodtan leírhatjátok, hogy ti még 3000 USD-ért vettétek).
 • P
  Ez a legjobb video a temaban, erdemes megnezni:
  youtube.com/watch?v=XbZ8zDpX2Mg
 • megbízható indikátor
  uh, ez akkor nálam azt jelenti, hogy venni kell kriptot, mert bejelzett a kiszamolo indikátor 🙂 csakúgy mint amikor az elmúlt években ‘a nem éri meg lakást venni, ne vegyél részvényt mert a fed sem tud elég támasztást adni, ne szállj be a nft-be, stb stb’…
 • Belalala
  Mivel a videoban foleg arrol volt szo miert rossz venni, ajanlom ezt a videot:
  Michael Saylor – Tucker Carlson interview, youtube.com/watch?v=wdJFeSY8UVk valoszinuleg torlik majd a linket, de meg lehet kapni ha rakerestek.

  Erdemes meghallgatni szerintem, nem feltetlen azert mert ez a helyes ut, hanem mert erdekes azt latni hogy mit csinalnak az igazan profik.

 • Gr
  Ha valakit mélyebben érdekel mire is jó ez az egész? Egy hosszabb összefoglaló 2019-ből. Érdemes összehasonlítani, most hol tart a kriptovilág:

  cointresor.hu/blog/elemzesek/kriptodevizapiac/

 • terpesz
  na megjott a crypto bro-k helyi kepviseloje 😀 amikor a szerencses lottonyertes elmagyarazza a veszteseknek, hogy csak tobbet kell kockaztatni, es akkor TE IS nyerhetsz 😀

  disclaimer, nekem is van egy kis penzem bitcoinban. kb a vagyonom 2%-a, regrol. nem befekteteskent tekintek ra, hanem kb mint a rulettasztalra. mert NEM befektetes.

  imadom amugy, hogy emberek azt hiszik, orszagfuggetlen. egeszen addig, amig regulacios torvenyeket nem hoznak, lasd kina, vagy beborul egy kazahsztan. 🙂

 • Lapát
  Miklos hozzaallasaval kapcsolatban az a legnagyobb problema, hogy az o temaban relevans technikai ismeretei megragadtak 2013 kornyeken, a kripto “hoskoraban”, es azota ugyanazok ervek hangzanak el ellene.
  Az, hogy idokozben egy olyan okoszisztema notte ki magat, amiben az ellenorizheto fedezet mar reg megoldott (pl BUSD, vagy USDC), a szeleskoru elfogadas megoldott (azonnali kartyas vasarlas a legnagyobb, tozsden is jegyzett exchangeken keresztul), az mellekes.
  Nincs a velemennyel semmi problema, azzal van problema ha valaki az uj informaciok ismereteben sem akarja revizionalni a velemenyet (vagy az uj informaciokat sem akarja befogadni).
  Az elmult evtized + covid idoszak penzugyi huzasai utan meg pont egy kriptora pikkelni vicces. Az USD a mai allapotaban absz nem kulonbozik a Tethertol, aranyfedezet nuku, megallas nelkul nyomtatjak, es fingers crossed hatha lesz ra gazdasagi fedezet
 • Yukonsql
  Miklós a Tesláról is változatlan a véleményed?

  https://kiszamolo.hu/tesla-lufi-vagy-az-uj-ford/

  Azt írtam, hogy évek alatt megkapaszkodhat a középmezőnyben, lesz egy új Kia vagy Hyundai. Még nagyon messze van tőle, a harmadánál jár, de szerintem el fogja érni néhány év múlva.

  De a világ ura akkor sem lesz, sajnos nem ér többet egymaga továbbra sem, mint az összes többi autógyár duplája.

  Kia motors eladott autó 2,8 millió piaci érték: 27 millárd dollár éves profit 4 milliárd dollár
  Tesla: eladott autó 970 ezer, piaci érték 910 milliárd, de volt már 1200 felett is. Éves profit 5 milliárd dollár.

  A Kia harmincadába kerül a Teslának és háromszor annyi autót ad el évente.

  Világszinten eladtak 6 millió elektromos autót, a hatoda sem volt Tesla. A VW csak tisztán elektromos autóból eladott 450 ezret. (MEg néhány millió egyéb autót.)

  Két éve az európai elektromos autóeladások 31%-a Tesla volt. Tavaly már csak 13,9%-a

  Ennek ellenére a Tesla jó kis cég és tartom azt, amit évekkel ezelőtt írtam, hogy néhány év és egy középméretű gyártó lesz.

  De semmi több szerintem.

  A mostani árazása egyszerűen nevetséges.

 • csizkek
  “Csak 1 dolgot tegyen meg mindenki aki ezt vegignezi es dontest hoz meg ez alapjan, mindegy hogy vesz vagy shortol, irja fel a mostani bitcoin arfolyamot. 37944 USD. Ha majd sikerul a vizes zsomlen es a kaven kisporolni a haz arat erdemes lesz megnezni akkor is az arfolyamot.”

  Igen tegyuk felre ezt a kommentet fel evre:) Ha fed csak kicsit tol a taperen ahogy igerte es mondjuk elerjuk az 1, 1.5% USD alapkamatot fel ev mulva, akkor mi lesz a BTC-bol:) Remeljuk marad penzed vizes zsemlere.
  De a jovo majd megmutatja..

 • ugri
  Ki tudnád fejteni ezeket a gyenge érveket? Nem kell ide írni egy disszertaciot, csak pár mondat esetleg link. (Teljesen komolyan érdekelnek az ellenérvek)
 • Csak egy befekteto
  Nem rosszbol mondom Miklos, de maradj inkabb a prolik tanitasanal es ne probalj tozsdevel kapcsolatosan tanacsokat adni.

  Teszla, bitcoin, teva https://kiszamolo.hu/teva-reszvenyek-diszkont-aron/ arrol nem is beszelve hogy mar 5 eve lebegteted a valsag fogalmat. A lakas/ingatlan vasarlasrol ne is beszelve, van legalabb 5 cikked arrol hogy milyen jo berelni aztan veszel egyet :)) Charlie Munger kevesebbszer nyult melle a valsagot illetoen mint te pedig o osztan hires nagy megmondo ember.

  Nem mondom, vannak jo tanacsaid, sok hasznos infot megosztasz amit maskepp nem latnek meg, de lassan olyan leszel mint Jim Cramer hogy tobbet nyer az aki ellened fogad mint aki veled van. Persze szerencse jatek a tozsde, a bitcoin a tesszla es minden az eletben, a valsag meg itt kopogtat az ajton mind meghalunk meg miegymas, egyet ertek valamivel, amivel meg nem azzal penzt keresek

  Továbbra is tartom, hogy a Tesla egy nagy lufi, a bitcoin még az sem, továbbra is tartom, hogy ne vegyél lakást üres zsebre, inkább bérelj, továbbra is tartom, hogy ennek az őrületnek egyszer vége lesz és hogy a szerencsejáték nem befektetés.

 • V.A.Laki
  Azt en egyebkent el tudnam fogadni, hogy a “bitcoinban az az ertek, hogy egyetlen szervezet sem ellenorzi, tokeletesen szabad”, mert szerintem ha valami ezt tudja, annak tenyleg van egy internalis erteke onmagaban. (Az mar kerdes, hogy foleg a drogkereskedok meg az alvilag szamara, de ezen lenduljunk tul, a penznek nincs szaga.) Ebben az esetben az erteke pontosan forditott azzal, hogy a vilag eppen mennyire szabalyozott vagy szabad, mivel nyilvan, ha mindenki tokeletesen szabadon el, egy ilyen szolgaltatas erteke nulla.

  Csak sajnos nekem ugy tunik, hogy amint lesz egy globalis akarat, 3 perc lesz torvenyileg betiltani a bitcoint, utana a banyaszokat megtalalni meg kb. ketto perc. Az aramszolgaltato latja a nagyfogyasztokat, onnantol kezdve csak ki kell menni a cimre es megnezni, hogy vajon acelt gyartanak-e vagy bitcoint banyasznak.

 • home ofisz
  Szerintem eljön még az idő, amikor bejelentik hogy 8-szoros adóvisszatérítést kap aki rendelkezik unit-linked életbiztosítással, de a semmiből megjelent septiben elfogadott törvény után 1 perccel már nem lehet újat kötni, mert államilag diktatórikusan kivezetik azt a terméket 😀 (Abszurd, de a csirkefarhát árfixálás is az volt)

  De viccet félretéve, egyébként azokat kihagytad, akik az albérlet vs lakáshitel kérdésnél (a blogról tanulva) nem vették meg 11 millióért a panelt inkább bérelték 60 ezerért, ma meg fizetik a 150 + rezsit, ugyanaz a panel meg ma 36 millió, ha sikerül a meghirdetett 40-ból lealkudni….
  De igen, a reggeli kakaóscsigán sikerült fogni évi 52000-et, a gyomrod meg korgott a délelőtti meetingen.

  Részemről +1.

 • Az NFT egy buborék
  Tök jó indulattal mondom, a videó súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaz már az elején, és ezekből von le következtetéseket. De mindenki abban hisz, amiben akar.
 • Surci
  Imádom az MMT-hívőket ahogy így nyomják a tutit, csak kíváncsi lennék mennyire nyúlna meg a pofájuk ha a FED vagy az ECB holnap bejelentené hogy túl nagy politikai-társadalmi ára van az inflának, valamint a túlzott likviditás okozta spekulációs buborékok aláássák a gazdasági környezetet, és akkor az alapkamat holnaptól 4%, meg egy kis likviditást is kiveszünk a piacról mert túl sok a pénz. Persze őket nem érdekelné, hisz mindenki bitcoin-milliárdos lett már és természetesen a csúcson szálltak ki, de aki a lakása önrészét tette bele az meg hülye volt mert minek spekulált.

  Vagy véletlenül bejelentik holnap hogy az EU 2022-től újra 3%-os AHT-hiányt követel meg, és Vityesz nem tudja már tovább dobálni az ingyen lakűstámogatásokat, a rezsicsökinek is annyi lenne. De tudjuk örökre kőbe vannak ezek vésve 😀

  Ilyen az amikor még nem láttak medvepiacot, 12 év sok idő,már-már az örökkévalóság 😀

 • Ritkánkommet Elek
  Csak kérdéseket szeretnék feltenni (vitaindítónak):

  1., Miért mindig csak a BTC/USD árfolyamot kell nézni? Nem lehet egy új pénz értékes önmagban attól, hogy korlátozottan elérhető, ami jelenleg egyetlen másik pénzre sem igaz? Nem lehet, hogy pár év / évtized múlva a mostani fiat devizák nem is fognak létezni?

  2., Miért van az, hogy a világ összes pénzmosásának csak az 1% megy át a bitcoin hálózaton, mégis mindenki ezért szidja?

  3., Hogyan lehet szabályozni azt, ami nem része a jelenlegi web2-es világnak, és amíg egy tiszteséges csomópont fenntartó létezik a világon, addig megbízhatóan működik?

  4., A full node fenntartók több, mint fele tor-t használ. Hogyan találják meg őket?

  5., A bányászok közül nagyon sokan fenntartható energiát használnak, ami nem csatlakozik a hálózatra. A többiek vesznek egy vízi/atom erőművet maguknak, mert másképp nem éri meg. Őket hogyan kell megtalálni?

 • K

  Nem elemzem most ki a videot,
  1 nagy tevedes utxo alapjan meghatarozni h hanyan iranyitjak a piramis jatekot. Ha megnezed 1 btc felett van a tarcak 2 szazaleka es naluk van a vagyon 95 szazaleka. Ez igazabol nem azt jelenti hogy en akinek 1.5 bitcoinja droton rangatom a szolgakat hanem csak a bitcoin no address reuse elve es a tranzakciok mukodesebol adodik hogy nagyon sok utxeo jon letre. Pld nekem van 1 tarcam 25 addressel amik kozul a legnagyobb 1 bitcoinos es a legkissebb 1 dollaros. Szoval en 1 oligarha es 24 szolga vagyok :))
  Masik, az hogy van millio egy altcoin semmit se jelent a bitcoin szempontjabol. Hiaba forkolod a bitcoint ha senki nem all be moged, egy tozsde se jegyez teged akkor semmit nem fog erni a forkod. Mint ahogy a boltba se befolyasolja a parmezan sajt arat az hogy a szomszedodba valaki nekiall joska pista ev sajtot arulni.
 • Surci
  BTC-fanoktól kérdezem, nem az volt a szöveg hogy válság esetén ez lesz a menekülővaluta? 2020 márciusában összeomlott az árfolyam a covid miatt, 50%-ot esett. Utána a végtelenpénz miatt kilőtt, de hogy most ismét kamatemelési és emiatt lassulási félelmek vannak, hirtelen megint összeomlott, laza 45%-os mínusz 3 hónap alatt. Marha jó az olyan menekülőeszköz ami elvileg tök független a pénzpiacoktól, de ha válság van akkor azokkal együtt ez is összeomlik.

  Pénzként használhatatlan mindegyik token.

  “Miért mindig csak a BTC/USD árfolyamot kell nézni? Nem lehet egy új pénz értékes önmagban attól, hogy korlátozottan elérhető, ami jelenleg egyetlen másik pénzre sem igaz?”

  Mert ettől pont hogy nem pénz lesz hanem árucikk. De fundamentálisan hogyan számolod ki a BTC, ETH meg a többi értékét? Sehogy, nincsenek fundamentumaik, annyi értéke, vagy inkább az ára amennyi valódi pénzért megveszik.

 • matematikus
  Sokat elmond a btc hívőkről a stílusuk. Megérkezik óriási arccal és beírja, hogy “Gratulálok Miklós, ügyes vagy” – semmi ellenérv, csak a végtelen önbizalom még majdnem 50%-ra a csúcstól is.
  Pedig elolvasta, hogy mindenki adja meg a minimális tiszteletet.

  Van nekem is 1%-om kriptoban, de tisztában vagyok vele, hogy ez nem befektetés. Ez spekuláció, ne tévesszük meg azt, akinek van egy kis félretett pénze.

  Az óriási áramfogyasztás és hardver felhasználás mellett tud valaki érvet?
  A folyamatos áremlkedés hogyan lesz biztosítva? Egyszer elfogynak az új beszállók, egyszer mindenki realizálni szeretné a nyereségét.

  Érvekre komolyan kíváncsi lennék, de annak semmi értelme hogy “Azt mondta ne vegyek lakást meg teszlát meg bitcoint és milliokat buktam miatta!!4”
  Akinek bejött szerencséje volt ennyi, örüljön neki.

 • Pártatlan vagyok

  A bűncselekmény etető eszköz ellenérveddel nem teljesen értek egyet, a fiat pénzeket (készpénz) nagyobb arányban lehet kötni bcs. elkövetéséhez.

 • alma

  A teszlanak a Microsoftnak az applenek, barminek ami 20 p/e felett van hogy szamolod ki fundamentalisan az erteket?
  Nem akrlak megserteni de gondolom annyira ertesz a tozsdehez mint amennyire demonstraltad 🙂
 • Senki is tévedhet
  Itt a kiszámolón többségben vannak a papagájemberek akik attól érzik magukat pénzügyileg műveltnek, hogy visszaszajkózzák a blog írójának a nézeteit. Ezért van az, hogy KRIPTO = SÁTÁN, REVOLUT = HALÁL, TESLA = NULLA

  Az ilyen emberek azt felejtik el – rosszabb esetben annyira buták, hogy eszükbe sem jut, hogy

  1. A befektetések kizárólagos célja a pénzcsinálás.
  2. Az értéket az határozza meg, hogy az emberek mennyire tartják értékesnek az adott dolgot.
  3. Aki nem kockáztat az nem nyer.

  A mona lisa abszolut értékben csak párezer forint lehet (vászon meg egy kis festék) ettől függetlenül milliárdokat ér. Lehet vitatkozni.

  Aki annak idején a kiszámolóra véleménye alapján döntött az óriási ziccereket hagyott ki. Ha vettél volna $100-ért BTC-t most lenne $30.000-od, de te még most is azt mondod, hogy hülyeség? Gratulálok, fantasztikus az ÉRTÉKALAPÚ elemzésed, azt leszámítva, hogy nem.

  Ha meg kétszer tettél volna a piros 12-re és kipörgetik, szintén nagyon gazdag vagy.

  Ha vettél volna egy baseball kártyát 10 ezerért, amiért egy másik hülye 1 milliót adott volna később, akkor is meggazdagodsz.

 • SzaboZ
  Egy dolgot nem értek a BTC-vel kapcsolatban.

  Én anno 15 éve vettem egy olyan részvényből egy köteggel, ami szerintem alulárazott volt.
  Bejött, jól kerestem rajta.
  De nem bizonygattam a fórumokban, hogy az XYZ milyen jó, a jövő, és hülye aki kimarad!
  Miért érzik a BTC “hívők” a késztetést, hogy ezt bizonygassák..?

  Tök jó, vegyenek BTC-t, hátha valaki megveszi tőlük még többért, nekem ez nem fáj. 🙂 Egymástól “nyerik el” a pénzt.

 • nemadom
  Ez egy ennél bonyolultabb kérdés, nem erre a blogra való. De azért röviden: Ilyet senki nem állíthat, legfeljebb így vélekedhet. A BTC árának kétségtelenül van egy spekulatív összetevője is, ezt látod ilyenkor elolvadni. Ugyanakkor azt is kellene nézni, hogy ilyenkor hová esik vissza. Ezzel az eséssel még mindig 50+% pluszban van, az előző év elejéhez képest… Én értem, hogy hatásvadászkodni kell és rögtön világvégét kiáltani, mert azt sokan olvassák és jön vele a reklámbevétel, de az összeomlás azt valójában ezt jelentené, hogy nem lehet eladni.