Így kezeld az előfizetéseid

Valakivel beszéltünk a napokban, szóba kerültek a különböző program és streaming előfizetések, amitől nagyon fázik, mert attól fél, hogy elfelejti lemondani őket és sok felesleges pénzzel fogják megterheli a számláját.

Ebben tökéletesen igaza is van. 10-12 évvel ezelőtt, ha kellett egy program, vagy alkalmazás, akkor megvetted néhány ezer forintért és a tiéd volt.

Azóta rájöttek a szoftvergyártók, hogy sokkal jobb inkább havonta-évente lehúzni az ügyfeleket, mert sokkal több úgy a bevételük.

Különösen a telefonos appoknál szembetűnő a trend, de például a Photoshopot sem tudod már régóta megvásárolni.

A legrosszabb, amikor előfizetsz egy appra (mert gyakran nincs más választásod), amit aztán el is felejtesz, sőt akár le is törölsz fél év múlva, de az a háttérben újra és újra beterheli a számládat. Ha az bankkártyáról megy, a legtöbb ember néha évekig nem veszi észre a sok bolti vásárlás mellett ezeket a levonásokat.

Esetleg a gyerek rágja a füled, hogy születésnapjára valami játékra kér előfizetést, amivel aztán már nem is játszik két hónap múlva, de az előfizetés még mindig aktív marad.

Vagy két hét ingyenességet ajánl az app, de utána elkezdik terhelni a számlád.

Tehát a veszély nagyon is valós (ezért is szeretik a fejlesztők az előfizetős modellt), de van rá egy egyszerű megoldás.

Bármire előfizetek, azon melegében le is mondom, legyen az app vagy streaming előfizetés. (Androidnál Play áruház, jobb felső gomb és ott Fizetések és előfizetések. Itt érdemes is ellenőrizni, hogy van-e valami élő előfizetésed, amiről elfeledkeztél.)

Ekkor csak addig él az előfizetés, amíg ki van fizetve, addig viszont él. Így soha nem ér kellemetlen meglepetés. (A gyerekeknél még azt is meg szoktam csinálni, hogy miután előfizetek nagy ritkán valamire és azonnal le is mondom, még a bankkártyát is törlöm, hogy biztos ne tudják meghosszabbítani a gyerekek az előfizetést.)

Ez működik az ingyenes időszakban is, nem kell attól tartanod, hogy az ingyenes időszak után beterhelik a számládat. A legtöbb komoly cégnél a lemondás ellenére még igénybe veheted a szolgáltatást az ingyenes időszak végéig. S ha tetszik, még mindig tudod folytatni az előfizetést egy gombnyomással.

Ennyit kell csak csinálnod, minden előfizetésnél mindjárt gondoskodni is a lemondásról. Ha meggondolod magad, bármikor tudod hosszabbítani, de ha nem, nem fognak feleslegesen megkopasztani.

Egyébként az Uniónál is kiverte a biztosítékot ez a rendszer, éppen most alkotják hozzá a törvényt, hogy a leiratkozás gombot is olyan könnyedén megtaláld, mint a feliratkozás gombot és ne lehessen játszani azzal se, hogy az ingyenes próbaidő végén automatikusan elkezdik terhelni a számládat. Remélem, hamarosan kijön a törvény.

Share

138 hozzászólás

 • usespanner
  Akit bosszantanak a Youtube reklámok, ajánlom nekik az 1perc alatt letölthető ingyenes Adblock alkalmazást.
 • Paprikajanos

  Barcsak lenne megoldas a problemadra.. Jaj.. ugy hivjak, hogy Revolut.
  Minden evben letiltani a bankkartyakat, es ujat rendelni…:D:D:D Jezusom…

 • Buy & Hold

  Revolut prémiummal azt hiszem korlátlan számú 1x használható virtuális bankkártyát lehet igényelni, de valamennyi talán az olcsóbb csomagokban is van.
  Nekem egyszerűbb mint évente letiltani a fizikai kártyákat és újat fizetni / vesződni velük.

 • Zoli

  Tényleg jó lenne az adobe 1-1 havi megoldása, de nekem három hónap után nem engedte lemondani a Photoshoppot, csak ha fizettem volna 50 dollárt…

 • Aechen Coras
  OFF (lakások bérleti díjainak alakulása)

  Mit gondoltok, a lakások bérleti díjai hogyan fognak alakulni?

  Növelő tényezők:
  – a béremelések és a magas infláció miatt elfogadjuk, hogy minden drágább
  – menekülés a magas rezsijű családi házakból
  – a magas állampapír hozamok miatt kevesebb kiadó lakás, mivel nem olyan jó üzlet
  – a magas hitelkamatok miatt növekvő kereslet (kevesebben tudnak venni, inkább bérelnek)

  Csökkentő tényezők:
  – a magas infláció miatt kevesebb pénz jut bérleti díjra
  – a magas hitelkamatok miatt növekvő kínálat (kevesebben tudnak eladni, inkább kiadnak)

 • Darkosia
  +1 hogy a trollok az öncenzúrával is elérik a céljukat
  Persze ha nem akarsz Matolcsyról írni, akkor meg ne írj – csak ne a trollok miatt ne írj. Amúgy meg szerintem túl van lihegve, az egyedüli ami ebben számomra ‘hír’, hogy a fideszen belül vannak emberek, akik nem hiszik el a ‘minden bokorban soros ügynökök áskálódnak ellenünk, meg a mocskos brüsszel’ mantrát, hanem szimplán csak aljasok és úgy segédkeznek az ország tönkretételében, hogy látják a valóságot. Nagy kaland.

  No meg a top 50 kriptóból max a top10-nek van értelmezhető likviditása, szóval nem csak a korreláció miatt nincs nagyon értelme, de technikailag sem valósítható meg.
 • Előfizető
  Hidd el, én is észrevettem, hogy az egyik növény, a másik meg algoritmusok és adatok halmaza. Csakhogy ennek az üzleti modellhez semmi köze, próbálj elvonatkoztatni a a termék fizikai megjelenésétől. Az számít, hogy mit kell beletennni, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon, és hogy lehet ezt kifizettetni a felhasználókkal. Ha a paprikacég nem költ folyamatosan, akkor 1 hónap múlva nincs eladható paprikája. A szoftvernél ez éves nagyságrend. A paprika egyszerűen gyorsabban avul. Mégis a szoftvercég megy előfizetéssel, a paprikacég meg nem.

  A légitársaság és távközlési cég is nagyon szoftverigényes, csak azon kívül még jó sok egyébre is szükség van. A szoftvercégnél főleg azért magas a marzs, mert alacsony a költség. Humán költség van csak, anyag nincs. De nem is a marzs a téma, hanem hogy muszáj-e azt végtelenített előfizetés formájában fizetni, vagy lehet másképp

 • Szabó Gábor
  Magyar államkötvényből nem kell több… nem is értem, nem volt egyértelmű?
  A kriptóba meg minek szólsz, ha bele, ha 100%-ban sötét vagy hozzá? Amit írtál az nem igaz. Nem tudom, hogy tudatlanságból, vagy rossz szándékból írtad-e, de sajnos a végeredmény szempontjából azért mindegy, mert ha ezt másoknak is mondod rajtam kívül, még a végén valaki elhiszi…
 • Pir
  En is akkor fizettem elo a myheritage-re, elore be is irtam a naptarba 2022 decemberre emlekeztetot, hogy lemondjam. Novemberben a lejarat elott 1 honappal kuldtek rola amugy egy teljesen korrekt emlekeztetot, leirtak, hogy mikortol hosszabbitjak meg az elofizetest, mennyibe fog kerulni es linket ahol meg tudom valtoztatni az elofizetesi beallitasokat.
 • RezsiDaemon
  Eljenek a Miklosok!

  Matolcsy cikk elemzesnek nem sok ertelme van, arrol beszel amirol itt a blogon mar evek ota szo van, nem? Mit elemezzunk rajta?

 • FeRRaR1
  A jóságos Google kilopja a szemünket is és a törvénykezés le van maradva. Avagy elnézik nekik amit csinálnak cserébe az információkért meg hogy mindenbe beleláthatnak.

  3 napja mondta egyik munkatársam hogy Armani cipőt fog kapni karácsonyra. Most nem írom le a véleményemet erről de mindegy is. Aznap este milyen yt reklámok jöttek fel? Csak Armani.

  Ma délelőtt ismerős kocsija nem ment át Angol műszakin, MOT. Erről beszéltünk a kocsiba mikor a telefon navigált. Hazaérek, mondom berakok valamit evés közben, mit ad isten: Ez a cég felkészíti a kocsiját az MOT-re.

  Karácsonyra felcsavarták a kretén turbót mert eddig is észre vettem, de nem ennyire durván.

  A Google kilopja a szemed, valós választásod nincsen. Meg ezek nagy része bent sincsen az 500 oldalas förtelemben amit elfogadsz minden új készüléken. Itt jegyzem meg kötelezném őket rövidebb leírásra. Meg sok másra is…

 • AAA

  Androidon firefox + ublock és ohne reklám. Ha átváltod asztali nézetre, akkor még a kijelzőt is kikapcsolhatod, ha csak a hang kell, amit amúgy a sima yt nem enged, csak a fizetős. Amikor először a pofámba tolta a gyurcsányos reklámot annak idején, akkor mondtam, hogy na jóvan, b…djatok meg, ezt megoldjuk.

 • John Smith
  Boldog Névnapot! (A Matolcsy elemzés engem is érdekelne. Kommentháború nélkül.)

  Lehet linkeltem már. Csak a tisztánlátás végett:

  oriblog.blog.hu/2012/08/13/nem_ugyfel_hanem_termek

 • einguaz

  “Az előfizetésnek az a lényege, hogy a fejlesztők számíthatnak egy havi fixre, amiből mindent fedezni kell.”

  Szerintem alapvetően nem az üzleti modellel van probléma, hanem az így működő cégek hozzáállásán. Sokszor fontos, hogy a használt szoftver-konfiguráció (akár több gyártótól) stabilan működjön.

  Ha megvettem egy program egy adott verzióját, az ugyanúgy fog működni, ugyanazokat fogja tudni ma, mint tegnap. Nem lesz olyan, hogy egyszer csak az Adobe tönkreteszi a munkámat, mert hirtelen úgy gondolta, hogy copyright-osak a színek.

  Egy előfizetéses rendszerben az lenne a minimum, hogy a valaha kiadott bármely verziót (változatlan formában) használhassam.

  Még inkább a programnak / szolgáltatásnak nem lenne szabad funkcionalitást-vesztenie!

  Hogy nézne ki az, hogy az előfizetéses mobilszolgáltatóm hó közepén közli, hogy akkor mostantól csak páros számokat lehet hívni.

 • Erik
  Én is az internetes kártyára szavazok (elkülönített, ingyenes kártyaszámla CIB-nél, kifejezetten erre szolgál, nincs bünti, ha üres vagy akármennyi is van rajta): másik családtag lottózik, én a netes vásárlásaim onnan intézem, de arról rendelünk kaját is, így kénytelenek vagyunk időről időre ellenőrizni az egyenleget. A netbank csipog a levonásoknál, az éves dropbox és hasonló, nagyobb összegű előfizetésekre meg a naptárban van emlékeztető a kártyafeltöltésre. 20-40e Ft szokott rajta lenni, amit le tudunk nyelni, ha véletlenül elb.unk valamit (az egyik tabletünkön az android pl. nyáron úgy frissített, hogy eltűnt a Play áruházból a kötelező jelszómegadás, a gyerek észlelte, örült neki, és vett a Simshez mindenféle kiegészítőt, én meg nézem, mi a fütty ez a folyamatos pittyegés – hát bukta). Az egyszerhasználatos kártyák nem jöttek be, új és új adatokat kell megadni.
 • Incognito
  @Aggódó

  A Békekölcsönt kötelezően kellett fizetni a második világháború után az államnak. A pénzt csak nagyon sokára és teljesen elinflálva kapták vissza az emberek, ha egyáltalán visszakapták. A nagymamám időnként emlegette, és nem éppen pozitív emlékei voltak róla. Ez kb. olyan, mintha köteleznének rá, hogy X összegért vegyél állampapírt, és majd egyszer visszakapod a pénzed.

  Bővebb infó itt:
  hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9kek%C3%B6lcs%C3%B6n

 • mikorjon
  mostmár a benzinársapka is off, lesz content bőven 😀
 • Zabalint

  Bár magánszemélyként én sem szeretem az előfizetéses modellt szoftvereknél, cégek esetében hasznos a folyamatos fejlesztés, fenntartás, amihez jól illeszkedik az előfizetéses modell. Mert eleve nem igaz, hogy mindig ugyanazokra a funkciókra lesz szükségük, hiszen közben változik a környezet, az üzleti partnerek, a hatíságok, az ügyfelek, stb., stb. új dolgokat számítógépesítenek, amelyekhez neked is kapcsolódnod kell, illetve újabb dolgokat várnak el. A szoftver, hardver környezet is változik. A gyakorlatban egy örök licenszes szoftver funkcionalitása csorbulni fog, amikor már nem jár hozzá tovabbi frissítés, leggyakoribb példa, ha valamilyen külső API-t használ, aminek a 3rd party fejlesztője vátoztat valamit (pl. Ligthroom 6 esetében a geolocation funkció veszett így el). Vagy simán az új operációs rendszeren nem fut.
 • Csinolina

  és az EUR alapú papírnál hogy lehet a békekölcsön? azt magyar oldalról nem lehet szétinflálni.. forintra leváltatja? akkor olyat többet senki nem venne..

 • Imre
  @atheist: ezzel az időzítős megoldással az a baj, hogy ha nem halsz meg, hanem csak cselekvésképtelenné válsz – pl. baleset miatt, akkor kimegy a pusztító dolgos levél és a lábadozás mellé még a következményekkel is szembe kell nézned.

  @mindenki:

  Androidra Brave böngésző, a YT és minden más megy reklámok nélkül és lezárt képernyővel a háttérben is. És a Spotify ingyenes appja sem rossz, ott el lehet viselni néhány reklámot, nem olyan idegesítő, mint a YT-on.. És nem hirdet benne sem a kormány, sem az Alza.hu

 • Ágnes
  Iphone esetében így ellenőrizheted:

  Iphone –> Apple store –> Személyre szabott ajánlások –> Előfizetések

 • Saci
  Off
  Tegnap esti szösszenet: Nos miután munkám végeztével az üzemanyaghiány miatt órákra Pesten ragadtam, élesben követtem az eseményeket, figyeltem a pánikoló autósokat a benzinkúton ahol jómagam is várakoztam.
  2 órát ültem a BAH-csomópontnál lévő benzinkúton, állítólag jelen pillanatban (2022.12.06. 22:20) ez az egyetlen kút ahol üzemanyaghoz lehet jutni.
  Közben megtörtént a friss bejelentés: vége a hatósági áras tankolásnak. Nna innentől tényleg nincs visszaút…
  Biztos voltam benne, hogy megint egy ordenáré sunnyogás van az üzemanyaghiány hátterében, esküdni mertem volna, hogy ezzel a színjátékkal készítik elő a terepet.
 • Ágnes
  a Yettel is mindig ezen ügyködik.

  Korrigálok az előző hozzászólásomat:
  Iphone –> Apple store –> Profil ikon (jobb felső sarok) –>Személyre szabott ajánlások –> Előfizetések

 • Előfizető
  Biztos, hogy nem véletlenül. De ez a légitársaságnál, távközlési cégnél, banknál, mezőgazdaságban és bárhol máshol dolgozó programozókra is igaz, tehát biztos, hogy nem a végtelenített előfizetéses modell miatt.
 • Attecte
  +1, ugyanakkor én nem ítélkezek, nem lehet mindig mindenki naprakész fintech területen.

  iezzel az arroganciával nem segítesz a kripto rossz imidzsének feloldásán

  for the record, nekem az információgyűjtésnek az emberbarát módjaival nincsenek is problémáim, az Armani reklám akár még egy kölcsönösen előnyös akvizíciót is behúzhat. A főn bűnük hogy nem emberbarátak, + hogy még le is húznak, + hogy mehet a Gyurcsány-show féle gyűlöletbeszéd is. A többivel egyetértek.

  +1

  ezt a “termék vagy” mentalitást nagyon degradálónak tartom és csak részben pontosnak. Meg Lobster-t se nagyon kedvelem/tartom elfogulatlannak. A valóság nem disztopikus és van hasznunk a Big Tech-ből ügyfélként, nekem is. Új világ amihez alkalmazkodni kell – lehet hogy a digitális jogaidért való küzdelemmel, de még ez is előremutatóbb mint lerombolni mindent.

 • Belavoltam
  “Csakhogy ennek az üzleti modellhez semmi köze”

  Pedig a 2 termek kozotti alapveto kulonbsegek erosen befolyasoljak az uzleti modellt. Paprikat nem tudsz hosszu idon at hasznalni, mig szoftvert igen. Sot, donthetsz ugy, hogy most fel evig nem eszel paprikat, de a megvett szoftvert valoszinuleg nem akarod ennyi ideig nem hasznalni. A paprika a te tulajdonod lesz a vasarlas utan, mig a szoftver nem, stb. se szeri, se szama a kulonbsegeknek. De ha nem tetszik xy ceg elofizeteses modellje, kereshetsz olyan versenytarsat, aki mas modon keres penzt.

  “Humán költség van csak, anyag nincs.”

  Nem igaz. A human koltseg valoban az egyik legjelentosebb tetel. De emellett egy szoftverceg is vasarol szoftver elofizeteseket, ott van az infrastruktura opex es capex jellegu koltsege, az irodaberlet, stb. egyeb havi koltsegek.

 • Belavoltam
  Minek szol a frusztraltsagod? Csak nem a bitcoin beszakadasanak?
 • Csinolina
  Amúgy az Investo-n a lakosságis Matolcsys mondatról:

  “Alighanem attól sokan kaphattak a szívükhöz (akik persze egyáltalán figyelnek bármire is), hogy a jegybank elnöke felhívta a figyelmet arra, 20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása. Ezt az összeget megfogalmazása szerint most „eszi az infláció”, pedig fel lehetne használni.

  Matolcsy – mint ez szavaiból is nyilvánvaló volt – nem valamiféle einstandra gondolt. Meglehetősen zavarosan azt fejtegette, jó lenne, ha lennének olyan kormányzati programok, amelyek energiahatékonysági, vagy élelmiszeripari termelékenységet növelő beruházásokba csatornáznák be a lakossági pénzeket. Nagyjából ugyanennyi likviditási tartalék van az üzleti élet szereplőinél, ezt is meg lehetne mozdítani ugyanilyen programokkal. Fene tudja miért, de nekünk erről a békekölcsönök jutottak eszünkbe”

 • Incognito

  Nem tudom, euró alapú állampapír nagymamám idején még nem volt. 🙂

  A békekölcsön lényege, hogy egy összeget (a wikipédia szerint 1 havi bért) kötelezően kölcsön kellett adni az államnak igen kedvezőtlen feltételek mellett. Nem hiszem, hogy ott az embereknek sok beleszólásuk volt abba, hogy ezt az állam milyen formában fektette be / költötte el.

 • V.A.Laki
  : Ha kockazatmentes alatt azt erted, hogy “befektetesemen 99%-os valoszinuseggel nem fogok veszteni realerteken”, akkor en osszesen ket termeket ismerek. Az egyik a rovid lejaratu (fel eves) diszkont kincstarjegy, a masik az 5-10 ev idotavu inflaciokoveto allamkotveny. Nem ETF, nem alap, csak maga a kotveny. (Az inflaciokoveto kotvenyeket ugy tervezik, hogy 1-2 ev kesessel fizessek ki neked az inflaciot, hogy parkoltasd a penzed, es az elso periodusban vannak csuda szabalyok, igy en nem bizok az 5 evnel rovidebb lejaratuakban). Es csak akkor, ha megveszed es lejaratig tartod, adni-venni mar rizikos.

  Diverzifikalni meg nyitsz broker szamlat, ahol lehet kulfoldi bondokkal kereskedni, aztan megveszed a TBILL es TIPS elvtarsakat, majd ezek nemet megfeleloit is. De nem tudom, mennyire leszel boldog, hamar ra fogsz jonni, hogy a kockazatmentes nyeresegmenteset is jelent.

 • Előfizető
  A különbség az, hogy ha paprikából 200 kg-ot szeretnél megenni 2 év alatt, azt nem egyben veszed meg, a dobozos szoftvert meg megvehetnéd. Pont erről van szó, hogy ha a paprika sokkal inkább indokolná az előfizetéses modellt, mégis a szoftvernél csinálják, nem a paprikánál. Egyébként nem tudom feltűnt-e, de a szoftvernél sem így volt ez régen, csak azóta, amióta mindenki non-stop online. Nem a szükségszerűség hozta az előfizetéses modellt, hanem a lehetőség. Nincs is bajom azzal, ha valaki előfizetéses modellt kínál. Ha a piac elfogadja, hadd csinálja. A probléma azzal van, hogy végtelen előfizetést kell venned, ami automatikusan, kérdés nélkül megújul. Mintha hozzádvágnának 1 kg paprikát jövő héten is és levonnák a kártyádról, ha kell, ha nem.

  Szoftvercégnél van capex, van opex, igen, ahogy hardvercégnél is. Anyagköltség nincs. Ezért hívják szoftvernek.

 • Szabó Gábor
  A “frusztráltságnak” hívott dolog – ami valójában düh volt – annak szólt, hogy tanácsot kértem és kioktatás kaptam. Ami nem gond, ha olyan oktatást kapok, amiből lehet tanulni. A tiédből nem lehetett tanulni. Egyrészt leírtam hogy nem kérek több államkötvényt – igaz azt nem tettem hozzá, hogy magyart nem kérek -, valóban, ezt félre lehetett érteni.
  A bitcoinról viszont butaságot írtál, ami azt tükrözi, hogy nem értesz hozzá.
  Ez abből is egyértelmű számomra, hogy most sem a tartalmi résszel van kifogásod.
  Nekem be vannak téve a limites vásárlások a bitcoinra, ez számomra inkább lehetőség, mint veszteség. És nem 40-50 ezernél, hanem 17 500-nál kezdtem el vásárolni… Egyelőre jól állok szerintem.
 • Belavoltam
  “A probléma azzal van, hogy végtelen előfizetést kell venned, ami automatikusan, kérdés nélkül megújul.”

  Ez valoban problemas, lenne az ilyeneknel dolga a fogyasztovedelemnek.

 • Darkosia

  A magyar CDS valami 245 pont körül van, úgyhogy inkább 97.5% az a 99… (a következő 5 évre tekintve).
  (szerintem mondjuk több, de mit értek én hozzá)
 • Atheist

  Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki számára járható út az említett kockázat miatt.

  Összevetve a lehetséges következményeket azzal, hogy ez garantáltan mennyit ad hozzá a lelki egészségemhez, választottam az örök késleltetést a soha ki nem mondás helyett. De világos, nem minden esetben jó ötlet.

 • Zoli85

  Köszönöm! Állampapír már van, többet nem akarok oda rakni.+nem lenne rossz ha legalább egy része lilvid lenne.

 • Derkobals
  MyHeritage esetén vigyázzatok, Nem indítottam trial-t, mégis be akarta terhetni a számált 180 Euro-val. Azt a javukra írom, hogy figyelmeztettek egy héttel előtte.
 • Musashi
  Nem olvstam végig a kommenteket, de úgy tűnik nem írtam még senki: Google App Store-ban minden feliratkozás utáni pénzlevonást követően 48 óra áll rendelkezésre elállni a feliratkozástól, mely után a teljes befizetett összeget visszautalják. Máshol nem tudom mi a policy, de érdemes mindig utánajárni.