Így változik a világ

Ha ma bárkit megkérdeznénk, melyek a leghatalmasabb cégek a piacon, mindenki a Facebookot, Google-t, Amazont és az Apple-t emlegetné és nem is ok nélkül.

De vajon mi lesz velük öt vagy tíz év múlva?

Vajon ki volt az amerikai tőzsde koronázatlan királya hét éve? Ma már kevesen tippelnének rá, de az Exxon Mobil olajipari vállalat, ami idén várhatóan egymilliárd dolláros veszteséget fog termelni a 2008-as 46 milliárd dolláros nyereség helyett. A cég (illetve az elődje) közel száz éven keresztül volt a Dow Jones index oszlopos tagja, ahonnan kikerült a múlt hónapban.

Az S&P 500-as indexben pedig évtizedeken át az első három hely valamelyikét foglalta el. 2012-2013-ban az Apple megelőzte, de a többiek (Microsoft, Google és társaik) messze mögötte voltak piaci kapitalizáció tekintetében.

Ma a 36. helyen az indexben csak 0,54%-os súllyal bír.

Pedig minden olyan szépen nézett ki néhány éve. A világ növekvő népességének egyre több kőolajra és gázra volt szüksége, úgy tűnt, semmi nem állítja meg a céget, hogy még nagyobb gigász legyen a piacon.

Mivel a cég hit abban, hogy egyre több kőolaj kell a világnak, rengeteget ruházott be új kőolajmezőkbe, ami viszont nagyon megdobta a cég adósságállományát.

S ha igaza lett volna, még mindig hatalmas cég lenne. Amit nem látott előre sem ők, sem a befektetők, az a klímaválság miatti keresletcsökkenés és a palaolaj kitermelésének a térnyerése.

A bukásának egyéb okai is voltak, de ami igazán izgalmas, milyen gyorsan milyen hatalmasat fordult a világ.

2010-ben a legnagyobb cég az Exxon volt, utána lemaradva az Apple, utána a Microsoft, Berkshire Hathaway, General Eletric, Wal-mart, utána kakukktojásként a Google, majd Chevron, IBM, Procter&Gamble.

Vagyis a 10 legnagyobb cégből kilenc valami konkrét terméket árult és egyedül a Google volt az, ami kizárólag adatokkal kereskedett. A 9 cégből is egy cég árult szoftvereket, kettő elsősorban elektronikai eszközöket gyártott, az összes többi hagyományos cég volt, ebből is kettő olajipari cég.

Mára túlsúlyba kerültek a top 10-ben azok a cégek, amelyek vagy a felhasználóik adataiból élnek (Facebook, Google), online áruházat és online felhőszolgáltatást biztosítanak (Amazon) vagy banki szolgáltatást adnak (Visa).

A 2010-es Top 10-be még egy olajcég befért, a Chevron, ő most a 46. az ötszázas listában. A Wal-mart csak egy kicsit járt jobban, ő a 29., a General Eletric pedig a 119., az IBM pedig az 58.! Pedig ezek a cégek évtizedeken át ott voltak az élbolyban, jellemzően az első tíz között.

Vajon hogy fog változni hét vagy tíz év múlva a legnagyobb cégek listája? Még hét-nyolc éve is készpénznek vettük, hogy a nagy olajipari cégek mindig ott lesznek a legnagyobbak között, ahogy most készpénznek vesszük, hogy a felhasználók adataiból élő cégek az egyik legnagyobbak a világon.

De mi lesz a helyzet 2030-ban? A választ nem tudom, sőt nem is sejtem, de lehet, hogy ahogy sokan meglepődtek a cégek mai sorrendjén, akik 2013-ban akarták kitalálni, mibe fektessenek akkor, könnyen lehet, hogy mi is rá fogunk csodálkozni a legnagyobb cégek sorrendjére tíz év múlva.

Share

51 hozzászólás

 • V3ctor
  ha választani lehetne, hogy ötös lottó nyeremény vagy a lista, hogy 10 év múlva melyik cégek alkotják a top10-et? nem kérdés melyiket választanám 🙂
 • Fire
  Vegyel index etfet s elvezd az eletet…
 • Családfő
  Magasról lehet nagyot esni.Egy kis korrekció: a palaolaj térnyerése nem volt az Exxon hátrányára alapvetően, hisz ők is éppen nagyban fogadrak annak sikerére. Az elmúlt -10 év kutatásai, akvizíciói során komoly érdekeltséget szerzett palaolajban. Amit sem ők, sem a többi gigász nem tudott elképzelni, az az olajár drasztikus csökkenése. A palaolaj kitermelési önköltsége sokkal magasabb, mint a hagyományos olajkitermelésé, egyszerűen egy bizonyos ár alatt nem éri meg.

  Nem véletlen, hogy a covidnsk köszönhető durva kereslet csökkenés több palaolaj kitermelőnek megadta a kegyelemdöfést. A több lábon álló nagyok, mint az Exxon, egyelőre tartják magukat, bár eltérő stratégiával, de durva költségcsökkentésekkel.

  Az egyik leglényegesebb gondolat a cikkben az, hogy milyen gyorsan változhat bármi. Az Exxon nagy tervekkel készült 2025-ig, ez egy pillanat alatt szétfoszlott. Legalábbis úgy tűnik.

 • Pickpepe
  Biztos a Tesla 🙂

  138 e km motorcsere, no comment
  youtu.be/5bY5tsGuPXU

  Vettem is egy új diesel autót.

 • Bambabababa
  Az a tény, h a régi cégek működgetnek, van egy kis pozitív oldala. Felvesznek valamennyi munkaerőt. Nem annyit, mint a feketearany korban, de mégis a rengeteg még mindig nagy cég erősíti a gazdaságot. Diverzifikált, és a munkaerő is több cég közül választhat. Ezért jobb ma élni, mint 20-30 éve. A covid pedig egy nagyon lágy, tanító vírus, mert a munkaképes korúak nagy részét békén hagyja, és szerencsére a gyerekeket is kíméli. Egy generációval felettünk levők egy része átesett a kanyarón, némelyek a TBC-n is. 10-ből 2-3 gyerek élte túl az 1-5 éves kort, ha jól becsülök. És ez 100 éven belüli történet.
  You create your own reality.
 • Szabó Gábor
  Egy biztos: a tesla ott lesz az élmezőnyben!
  Reggel vittem a gyereket az óvodába és a falu hirdetőtábláján van egy több oldalas hirdetés valami egészségügyi szolgáltatásról, valami szurkálós-keleti-homeopátia. És az egyik oldal közepén van egy idézet Csernok Miklóstól, forrásmegjelöléssel 🙂
  Az egészségbe érdemes fekteni, semmi másnak nincs akkora megtérülése vagy valami ilyesmi.
 • hitel
  V3ctor, ott a pont. Ha esetleg hozzájutsz az adatokhoz, oszd meg lszives.
  😉

  Érdekes a cikk, elgondolkodtató. Lehet el kellene adnom a MOL rszvényeimet. Bár ők igyekeznek nyitni (Limo, kézfertőtlenítő..stb. 😀 )

 • Mol tulajdonos masszív bukóban
  A Facebook, a Google, az Amazon ott lesz. Valamelyik elektromosautó gyártó – valószínűleg a Tesla – szintén.

  Ezek a cégek sokkal tudatosabbak és sokkal több lábon állnak mint annak idején az Exxon aminek gyakorlatilag egy terméke volt: az olaj.

 • bdpst
  a felhasználók adataiból élnek az azt jelenti, hogy ezek a cégek elképesztő módon tudják már aktívan is befolyásolni a felhasználók online/offline viselkedését is, legyen az szimpla vásárlás, vagy politika, felfoghatatlan hatalom…
 • Én is akarok kommentelni...

  Ezzel mit szerettél volna mondani?

  Kíváncsiságból rágugliztam a Mazdára, Volkswagenre, BMWre korai motorcserét illetően.
  Mindenből találtam az általad említett km alatt is jócskán példát. Gondolom ezek is mind kuka.
  Az én Octáviám is megdöglött 152 ezer km után.

  So what?

 • TSubi

  Tesla “véletlen” futómű hibák: flickr.com/photos/136377865@N05/albums/72157658490111523/page1

  Magyar utakon meddig bírná ?

 • OFFliner
  Én fontolgatom, hogy belevegyek most a XOM-ba.
  Nem gondolom, hogy a korona okozta keresletvisszaesés tovább tartana mint egy-két év.
  Attól pedig nem félek, hogy hamarosan mindenki elektromos autóval fog járni.
 • ozymandias
  mert vegul is az olajipar csak benzint meg dizelt gyart… Az Exxon kis reszben volt olajipari ceg, nagyobb reszben vegyipari.
  Ott lonek sokan melle, hogy a vegyipar megkerülhetetlen, a teszla megkockaztatom, hogy több “olajipari” termeket hasznal fel a teljes gyartasi ciklus alatt, mint a klasszikus autoipar.

  Probalj meg akkumlatort, karosszeria-elemeket, high-tech elektronikai cuccokat vegyipar nelkül gyartani.

  Latszik a “befektetetok” ertekszemlelete

 • usespanner
  Hihetetlen változások vannak a megújuló energia politikában.

  Törökország elektromos áram termelésének 2018-ban mindössze 3%-át adja a napenegia és 30%-át a földgáz,
  15 év múlva megfordulnak az arányok: 30%-át adhatja az energiatermelésnek a napenergia és leállhat a földgázimport.

  És még nem számoltunk olyan óriás országok belépésével a napenergia picara, mint a földgáz zabáló Egyiptom, Mexikó, Pakisztán, Szaud-Arábia.

  A napanergia olcsósága több dologtól függ (napsugárzás, szabad, mezőgazdaságilag művelésre alkalmatlan, sík szabad területek), de az leterjedésének a fenti oka az elvault elektromos hálózat és a bürökrácia/korrupció megléte.

 • usespanner
  “a cégek elképesztő módon tudják már aktívan is befolyásolni a felhasználók online/offline viselkedését is”

  Teljesen egyetértek.

  De miért nem lehet szabadon dönteni, hogy személyre szabott reklámokat kapjak?
  Miért a vad antikapitalista-ellenes lobbi győzött az EU-ban, emiatt percenként a GDPR irányelvekkel zaklatnak?

  Aki aggódik a személyes adatai miatt, zaklassák azt a cookie-k engedélyzésével, köszönöm, én nem kérek belőle.

 • NAR
  “A napanergia olcsósága több dologtól függ (napsugárzás, szabad, mezőgazdaságilag művelésre alkalmatlan, sík szabad területek), de az leterjedésének a fenti oka az elvault elektromos hálózat és a bürökrácia/korrupció megléte.”

  Meg a fizika, illetve az energiatárolás kérdésének megoldatlansága (a nappal megtermelt energiát éjszakáig még csak-csak, de a nyáron megtermelt energiát télig nem tudják eltárolni).

 • maveryck
  Nemcsak azt nem tudjuk, hogy mik lesznek a jövő nyertes cégei, szektorai, hanem azt sem, hogy mik lesznek a vesztesek. A fák nem nőnek az égig. A most hatalmasra nőtt cégek könnyen az Exxon Mobil elődjének számító Standard Oil sorsára juthatnak, ami Rockefeller cége volt, de túl nagyra nőtt, így a legfelsőbb bíróság döntése értelmében fel kellett darabolni. Így jött létre az Exxon Mobil.
  sandiegouniontribune.com/news/150-years/sd-me-150-years-may-16-htmlstory.html

  visualcapitalist.com/chart-evolution-standard-oil/

 • Családfő
  Maveryck,
  Gondolom, csak egyszerűsítettél: a Standard Oil feldarabolása után eltelt pár tíz év, mire létrejött az Exxon Mobil 1999-ben.

  Egy másik kommentre: ezek a gigászok az olaj melett gázt is kitermelnek, illetve a vegyipar soknál nagyon komoly szerepet játszik.

 • F Nagy
  “Mol tulajdonos masszív bukóban
  2020-09-17 at 08:40
  A Facebook, a Google, az Amazon ott lesz. Valamelyik elektromosautó gyártó – valószínűleg a Tesla – szintén.”

  Az amazon árukereső funkciója a kalap xar színvonalán áll.
  Rákeresel vamamire pl elektromos kerékpár. Kidob rengeteg mindent, ami nem az. Pl. alkatrész, kiegészítő.
  Nem tudsz benne specifikusan keresni pl: akkumulátor kapacitás, gyártó országa, kerékméret. Katasztrófa.
  Kiad rengeteg dolgot ami nem kapható. Rejtély, hogy lehet ezzel a softverrel részt venni a piacon.

  A google ügyes. Elad adatokat, míg egy tollvonással be nem tiltják az adatárusítást. Utánna jöhet az elektromos autója ami nincs.

  A tesla masszívan nyereséges? Szárnyalnak az értékesítései? Rá sem tippelnék.

  Arra mernék fogadni egy kisebb összegben, hogy 10 év múlva egyik sem lesz a top 10-ben.

 • Grand
  Az Octaviadba mennyibe kerül egy gyári új motor? 1 millió Ft (ha fiatal)?
  Ebbe a Teslába mennyibe fog kerülni (ha cserélni kell, vagy jön a buhera, nem tudjuk)?
  Ahhoz képest, hogy nem is olyan régen még onnan indultunk, hogy egy elektromos autó nem romlik el, mert nincs ami elromoljon. Aztán most meg lassan az a hír, ha a vadiúj EV nem rohad le a tesztúton.
  Folytatása következik.
 • V
  erdekes, velemenyem szerint nagyszeru az Amazon felulete, es a valasztasban nagyon sokat segitenek az ertekelesek. Lehet hogy az a problemad hogy te “fûnyírógêpet” keresel en meg mindig angolul hasznalom?
 • László
  Elnézést az off-ért. Remélem maradhat.
  Van itt olyan aki KATA AAM-ként szoftverfejlesztést végez, és külfödre számláz (nem EU)?
  Lehetne pár kérdésem?
 • Róbert
  László, itt minden le van írva: katakonyveles.hu/hogyan-szamlazzunk-kulfoldre-kata/
 • mitel hentes
  10 éven belül az emberi (és egyéb) genommal üzletelő cégek szépen fel fognak futni. Egyik ok a “veszélyes” vírusok elleni védekezés lesz. A többi okot a megfelelő sci-fik már bemutatták. Ha befekteted a pénzedet egy génmanipulálós biotech cégbe, akkor lehet, hogy a pénzt még te fekteted be, de az osztalékot már a klónod fogja költeni…;)
 • Cartman

  OFF
  Igen. Mire lennel kivancsi?

 • HatoldaluOtszog
  Nagyon rühelltem a Tesla fanokat, mert inkább olyanok, mint egy szekta, de újabban legalább annyira rühellem a Tesla-ellenes tábort is, ugyanezért.
  Hadd segítsek végigmenni a flowcharton:
  Van pénzed Teslára? Ha nincs, akkor ne is fáradj az agitálással (egyik oldalon se), mert hát ugye nem nagyon releváns a véleményed.

  Ha van: érdekel mint újdonság/önmagad nyugtatása, hogy véded a környezetet?

  Ha igen, vedd meg, annyit ez is ki fog szolgálni mint bármi más autó ennyi pénzért, és aki ennyiért vesz autót, az úgy is előbb cseréli le ha meghal, vagy lecseréli majd ha meghalt
  Ha nem érdekel, akkor meg vedd a szokásos Audit/Mercedest, aztán kész.

  És ezzel megspóroltuk a kommentháborút.

 • L
  Nyelvtannacikent kotelessegem gunyolodni a “46.-ik” (ejtsd: negyvenhatodikik) formulan. 🙂

  Viszont a temahoz kapcsolodan szerintem/szamomra erdekes kerdes: vajon ezeknek az elmult idoszakban top10-be kerult cegeknek

  1.) szamitott-e az a “felemelkedesuk” soran, hogy elkezdtek venni a reszvenyeiket? szukseguk volt-e az ilyen fomaban erkezo befektetoi penzre? szamitott pl. az Amazonnak a sulyos arfolyamemelkedes, vagy akar akkor is ugyanekkora bizniszt csinalnanak, ha nem is nyilt reszvenytarsasag lennenek? jol jart-e a Microsoft azzal, hogy x eve y darab reszvenyt vasaroltam? (valoszinuleg nem toluk ugye)

  2.) szamit-e jelenleg, hogy mennyi a reszvenyarfolyamuk?

  3.) befolyasolja-e a jovobeli nyeresegesseguk alakulasat a reszvenyarfolyamaik alakulasa?

 • Endre bá
  A posztot olvasva, gondoltam megnézem, hogy alakult a Royal Dutch Shell részvénye.
  Hát az sem egy sikertörtenet.
 • lvjtn
  szerintem egy dolog biztos csak: jelentősen rövidül az az idő, amennyit egy-egy cég átlagosan a top10-20-50-ben tölt el, végülis egy-egy (nem kis részt mesterségesen generált) fogyasztói mánia röpít cégeket a csúcsra, a lefele út is kb. ilyen gyors ér hirtelen lesz. hogy az fb tíz év múlva még trendi lesz? szinte kizárt. hogy mi lesz helyette? vr, “gondolatolvasó” kommunikációs chip, repülő autó, elektromos repülőgép vagy esetleg éppen aki a tiszta ivóvízkészleteket birtokolja? ki tudja?
 • Blend Ahmed
  “túl nagyra nőtt, így a legfelsőbb bíróság döntése értelmében fel kellett darabolni”
  Manapság már megfordult a világ. Ha a FAANG úgy dönt, akkor fel fogják darabolni a legfelsőbb bíróságot.
 • Pickpepe
  Én is akarok kommentelni…
  🙂
  Az Octaviád és a Tesla ára milyen arányban áll egymással?
  Az elektromos autózás úri huncutság, ha az autó és az akkumulátor előállítást is figyelembe vesszük korántsem biztos hogy kisebb környezetszennyezést jelentenek,mint a belső égésű motorok.
  Cseréltél olajat az octaviában? Rendesen szervizelted? Nem nagyon hallottam Octaviát így tönkremenni, nem egy fut belőlük 500 e km felett, taxiként.
  Apropó egy prémium elektromos autó hogy mehet tönkre ilyen hamar? A videó alapjan szigetelési probléma, el tudom képzelni, az összeszerelésük elég silány.
  A marketing viszont világelső, sokan bekajálták.
 • Ben Dover
  Gyógyszeriparba kell fektetni, természetesen. ;o)

  Viccen kívül, 10 éve olvasom az okosságokat, mégse lettem tőlük Rotschild. Talán mert semmilyen könyv meg befektetési guru nem fogja neked megmondani, hogy _mikor_ kell valamit megvenned az elkövetkezendő egy év folyamán.

  Más: az Amazon, Ebay keresője azért hulladék, mert nem a használhatóság alapján kategorizálják a termékeket. Ez nyilvánvaló, mikor vmi 12-egy-tucat biszb…t keres az ember (értsd: a globális populáció alighanem 90%-a). A tökéletes user.experience végett még egy „itt a piros, hol a piros” animáció kéne oda melléjük, hogy teljes legyen az ócskapiac-szindróma. Meg vmi zsebtolvaj algoritmus, ami a bankszámládat fosztja ki. 🙂

 • Nyomi Revolutos

  “Ebbe a Teslába mennyibe fog kerülni (ha cserélni kell, vagy jön a buhera, nem tudjuk)?”
  – Sokkal kevesebbe, ugyanis a villanymotor több nagyságrenddel egyszerűbb berendezés mint a belsőégésű motorok.


  Szivesen felteszek erre 10 euró-t. Hogy vegyük fel a kapcsolatot? Meghalni nem ér addig.

 • Denes
  “A 9 cégből is egy szoftvercég volt”
  Hogyhogy egy?
  Ezek a cégek főként szoftver cégek: Apple, Microsoft, Google, IBM
  (Oké, hogy az APPLE árul fizikai hardvereket is, de ezeknél a legnagyobb hozzáadott értéket a vásárlók számára a rajtuk futó szoftver adja.)
  Illetve a GE-nek is van elég nagy szoftverfejlesztő részlege.
 • sixhundred
  Én például konkrétan ki vagyok akadva, hogy pl. a Google, Fb, stb. monopolhelyzetére, és a működési modelljére. Én pl. ahol lehet, fizetős és privacy-tisztelő, nyilt forráskódú, titkosított szolgáltatatásokat használok (pl. email, felhőtárhely, térkép, böngésző, oprendszer, stb.), és próbálom kizárni az életemből az adatvadász cégeket, amennyire csak lehet.
  Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e emiatt tömeges kiakadás, vagy pedig mindenki leszarja, hogy a megacégek kontrollt szereznek az érzékenyebbnél érzékenyebb személyes adatai felett.
  Ez a hozzáállás esetleges változása vagy nem változása pl. komolyan befolyásolhatja ezeknek a cégeknek a jövőjét.

  Pl. az USA kongresszusban egyre inkább téma az Fb, Google feldarabolása, szerintem ez előbb-utóbb bekövetkezik, mert a politikának nem nagyon tetszik ez a túlhatalom.

 • Kiszamolo
  IBM, Apple, Google? Az első kettő nem is árul szoftvert vagy csak marginálisan, az utóbbi meg maximum azért csinál szoftvert, hogy megszerezze azt, amit elad a hirdetőknek: a felhasználók adatait. Hány Apple vagy Google szoftvert vásároltál eddig?

  A Microsoft az, amelyik szoftvereladásból él.

 • László

  A neten minden le van írva sajnos többféleképpen. Én olyanra lennék kíváncsi aki pl. hosszabb idő óta számláz és nem is lett belőle gondja.
  Ha tudtok jó könyvelőt aki tud tanácsot adni nekem az is megteszi. Nem akarok itt off-olni (sokat 🙂 ).
  Ami érdekelne amúgy:
  USA-ba:
  számlán milyen ÁFA kulcs, egyéb megjegyzés kell.
  Milyen adatszolgáltatási kötelezettségek vannak. Cég és magánszemély számára kiállított számlák esetében.

 • Márti
  próbáld meg a proab.hu-t. Értenek hozzá.
 • Bubiv

  Azért szerintem IBM-nke jelentős a software eladása üzleti környezetben.
  statista.com/statistics/274823/ibms-global-revenue-by-segment/

 • JteveSobs

  Hogy az apple nem árul software-t??? Hát ez egy jó nagy nemigaz! Elöször is ott van a MacOS, Safari, Pages, Keynote, iMovie ami mind be van építve a macbook árába. Nem fizeted ki külön egyesével, de benne van. Ezen kívül ott van az appstore, ahol minden vásárlás után (in-app is) 30% az Apple haszna. Milliárd dollárokról beszélünk. Szerintem erre azt mondani, hogy “marginálisan” az teljes tévedés.
 • Kiszamolo
  Jteve, miért, tudsz venni Apple szoftvert hardver nélkül? Lehet kapni Ios-t asztali gépre bármilyen típusra? Tehát akkor szoftvert nem árul, csak hardvert, amire ő rakja fel a saját szoftvereit.

  Az appstoreban sem a saját szoftvereit árulja, hanem mások árulnak ott szoftvereket, amiért ő jutalékot kér.

 • Zabalint

  A szoftver ágazatnak nagyon kis része az, ami konkrét dobozos szoftver eladása. Az IBM mint Bubiv írta, jelentős részben üzleti környezetnek ad el szoftvert, de leginkább felhő alapú szolgáltatásokat nyújt, amelynek jelentős a szoftveres része. Az Apple szintén nyújt szoftveres szinten felhő alapú szolgáltatást, emellett az OSX és az iOS nem csak egy-egy operációs rendszer, hanem komoly szoftveres ökoszisztéma épül köré, pl. az Apple saját programozási nyelveket (Objective-C, Swift), fejlesztőkörnyezetet (xCode) és még jópár más dolgot fejleszt, a többségük az én látókörömben sincsen. A Google pedig legtipikusabban szoftvercég, csak nagyon messze áll az üzleti modelljük a dobozos szoftvereladástól. Te is napi szinten használsz egy rakás Google által fejlesztett szoftvert. Sőt, ha library szintre lemegyünk, akkor nem nagyon akad, aminek nem része Google fejlesztés.
 • Kiszamolo
  Zabalint 2010-et írunk, amikor azt mondtam, hogy ki árult szoftvereket. Volt már felhő szolgáltatás 2010-ben?
 • Zabalint

  Hogyne lett volna. Csak főleg cégek számára. A Google meg akkor még inkább szoftvercég volt, ma már szerteágazóbb a profilja. A kereső maga is szoftver.
 • IT-s
  “szoftvert nem árul, csak hardvert, amire ő rakja fel a saját szoftverei”
  Mielőtt “felrakja a saját szoftvereit” előtte le is kell fejlessze. A userek pedig a szoftver miatt veszik a termékeket és a hardver DESIGN miatt együttesen, nem pedig a tényleges hardver teljesítmény miatt. Szóval hardvert és szoftvert fejleszt amit egybecsomagolva árul.

  IBM is durván sw gyártó, az, hogy nem találkoztál vele (szerencsédre..) az leginkább annak köszönhető, hogy nagyvállalati szoftvereket gyárt.

  A felhő pedig nem csak annyi, hogy egymás mellé rakunk sok számítógépet, brutál sw fejlesztés van mögötte. Amazon 2006-ban indult, MS Azure pedig 2010-ben, Google cloud pedig valamikor a kettő közt. Tehát ezek cloud tekintetében is szoftver cégek.

  És ezek a cégek bizony kőkeményen szoftvereket árultak(nak), csak nem a dobozos modellben, hanem mondjuk előfizetéses/felhasználás alapú modellben

 • Janos82
  Az as400 egy kimondottan regi IBMes szoftver, de valoszinuleg sok egyebet is lehet talalni.amugy a servicek, platformok is szoftvernek szamitanak, csak elsore nem gondolna az ember.
 • Ben Dover
  sixhundred: kíváncsi vagyok, milyen „okos”telefont használsz. Asztali gépen még megoldható, de a mobiltelefon az adathalászat csimborasszója.

  Ez az antimonopólium (feldarabolás) nem tudom, hogy volt-e téma már itt, hozzáértő pü. szemszögből. Úgy tudom, már száz éve is, amikor az első ilyet megcsinálták, a tulaj szépen visszavásárolta a tőzsdén a részvényeket és még többet keresett így, mint előtte.

  Emlékszem, mikor Biligéc azzal érvelt a 90-es években, hogy az Internet Explorer azért nem opcionális, mert a Windows szerves része(!) – egy böngésző, aha. Mi foganatja lett? Így 20 évvel később már az egész kérdésfelvetést nem is értjük ebben a folyamatos online korban, ahol nem csak „felmész a netre” és „böngészel”.

 • swinger
  Felesleges azon rugózni, hogy ezek a sikeres sikeres cégek hogyan viszonyulnak a szoftverekhez, a közös bennük, hogy mind informatikai vállalatok. Az információ van a fókuszban. Ha hardvert gyártanak, akkor is. Az orvoslásban a rohamosan fejlődő génterápiák, az autózásban az önvezetés, a fintech cégek, ezek is az információval dolgoznak. Bizonyos szektorokban még évtizedekig biztosan kitart ez a lendület. Ezekben hosszútávra benn lehet tartani a pénzt.

  Utána meg jön a klímaváltozás és világvége. Greta Thunberg azt üzente, elfogyott a regimentje.

  Vagy nem, mert sikeres lesz az ITER, és az évszázad végére minden ország fúziós erőművel termeli az energiát, ezért minden motor elektromos lesz, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása drasztikusan lecsökken, és megmenekültünk, hurrá!

  Közben az emberiség egy része már hatalmas űrállomásokon, egy másik része meg a Marson fog élni. Új fejezet.

 • Blend Ahmed
  “Pl. az USA kongresszusban egyre inkább téma az Fb, Google feldarabolása, szerintem ez előbb-utóbb bekövetkezik, mert a politikának nem nagyon tetszik ez a túlhatalom”

  Szerinted feldarabolják őket, amikor még a “too-big-to-fail” bankokhoz sem mernek hozzányúlni? A nagycégek nem véletlenül fizetnek mindkét pártnak dollármilliárdokat az elnökválasztási, a szenátusi, a képviselőházi, meg a kormányzóválasztási kampányok során. Túl naiv vagyok, ha azt hiszem, hogy csak a jelölt két szép szeméért teszik ezt, és nem kérnek érte semmit?

  Nem lesz ebből semmiféle monopóliumellenes eljárás. Másrészt, az republikánus és a demokrata párt is fenntartja a saját politikai duopóliumát, magasra téve a belépési küszöböt a “győztes mindet visz” elvvel és a gerrymanderinggel.

 • Nacionalista
  @Kiszámoló

  Amúgy pld. egy dugódíjjal semmi bajom nem lenne a nagykörúton belülre mondjuk. De az akkor legyen ugyanannyi mindenkinek: a csóró használt dieselesnek is, meg annak is aki meg tud engedi magának egy 10 milliós autót. Ha már utcán szaladgáló gyerekekről beszélünk, azokat egy Tesla is el tudná csapni.