Indul a megújult átalányadózás

Amint írtam róla néhány hónapja, a kata beszigorítása után némileg enyhítették az átalányadózás szabályait. Annyira nem tolták túl, a kétezres évek elején megállapított 15 milliós éves összeghatárt vitték fel combos 24 millióra, ami még a másfél évtizedes inflációt sem kompenzálja. Tehát csak akkor választhatod ezt az adóformát, ha ennél biztos nem lesz több bevételed az adott évben.

Ha viszont ennél kevesebb a bevételed és azt külföldről vagy egy belföldi partnertől kapod, akkor jobban járhatsz az átalányadózással.

Mint a neve is mutatja, bemondásra elfogadnak 40% költséget, így csak a bevétel 60%-a után kell adóznod. (Ha taxis vagy esetleg építőipari vállalkozó, őstermelő, fényképész, hobbiállat-gondozó, háztartási kisgépszerelő és hasonló, akkor 80% a költséghányad, kiskereskedőknél 90% s ráadásul itt évi 120 millió az értékhatár, nem 24 millió forint.)

A 60% után viszont fizetsz mindent: 15% szja, 15,5% szociális hozzájárulási adó, 18,5% tb. De hogy még színesebb legyen, nem főállású vállalkozásnál az első kétmillió forint évente adómentes, a főállásúaknál meg kell fizetni a bérminimum utáni járulékokat, csak szja-t nem kell fizetni.

Normál katánál még 24 millió forint esetén is rosszabb az átalányadó, viszont ha már 3 millió forint felett bejön a 28% feletti adókulcs, akkor néhány százezerrel még 12 milliónál is jobb az átalányadó, mint a kata. (S ebben még nincs benne az adókedvezmény az első 2 millió forintra.)

Ha jól számoltam, de garanciát nem vállalok rá, 12 milliós bevételnél, ha az egy helyről vagy külföldről származik, a katánál 8,81 millió, az átalányadónál 9,03 millió marad meg jövőre. (Mínusz adókedvezmény az átalányadózás javára.)

További bónusz, hogy nem fél évnek és ott is minimálbérnek fog számítani a nyugdíj szempontjából a ledolgozott év, mint a katánál és jogosult vagy szja jóváírásra, például a gyerekek vagy egészségpénztár után.

20 millió forintnál (megint csak ha jól számoltam) normál katánál sokkal rosszabb lesz az átalányadó a kata 40%-os kulcsával is, mintegy másfél millió forint lenne a különbség a kata javára. Ezt némileg csökkenti az első kétmillióra jutó adókedvezmény, de főleg főállású vállalkozónál ez nem jelentős.

Ha külföldre vagy egy belföldi cégnek számlázol, akkor egy hajszállal, 100-150 ezer forinttal jobb lesz az átalányadó, illetve még ehhez kell hozzávenni az első kétmillióra jutó adókedvezményt.

(Egyébként fel vagyok háborodva, hogy a NAV nevű sóhivatal nem képes egy nyomorult kalkulátort összekalapálni a jobbágy alattvalók számára, hogy bárki kiszámolhassa magának, melyik adózás éri meg neki. A népnyúzás mellett ennyi szolgáltatás igazán beleférne már egy ekkora sóhivataltól, egy informatikus fél napi munkája se lenne. De hogy még viccesebbet mondjak, még a 2022-es átalányadózás szabályai sincsenek fenn, miközben három heted maradt, hogy döntsél, hogy átmész-e abba.

De nem, a NAV se a törvényértelmezést, se az adózók döntésének megkönnyítését soha nem érzi feladatának. Excelben számolgatunk magunknak és reméljük, hogy nem tévedünk. Ezúton is gratulálok a hivatal új ügyfélbarát arculatához. Nem tudom, van-e már szlogenje a hivatalnak, de a “Nagy ívben tojunk rátok” helyénvalónak tűnik.)

Update: WEC-nek hála itt egy kalkulátor, ami jónak tűnik, de nem ellenőriztem. Ne felejtsd el, az átalányadózás mellett magasabb lesz a nyugdíjad, családi adókedvezményre és egyéb visszatérítésekre is jogosult vagy, tehát ha a katával hasonló érték jönne ki, akkor is érdemes az átalányadózást választanod. (Sajnos a kalkulátort levették, ha lementetted, akkor mákod volt. Ha tudsz másikat, ami jó, írd meg a hozzászólásokban.)

Egy szó mint száz, december 31-ig kell eldöntened, hogy választod-e jövőre az új átalányadózást. Vannak, akiknek megéri katából átmenni, de csak akkor, ha egy cégnek vagy külföldre számlázol.

Kiskereskedőknek évi 120 millió bevétel alatt, építőipari szakiknak és azoknak, akiknek csak évi néhány millió a bevétele főállás mellett, mindenképp érdemes kalkulálni egyet.

Share

62 hozzászólás

 • WEC
  “Excelben számolgatunk magunknak és reméljük, hogy nem tévedünk” 0.1 verzió:
  KATA-EV-KFT-KIVA-kalkulátor-2022, módosítsa mindenki a saját igényei szerint.

  docs.google.com/spreadsheets/d/1TgSNwIL2atJoeMQHlHeVxL463x88-ZMEwjOefmRCw2M

 • mzsombor
  Jól értem, ha mellékállás, akkor 2M Ft bevételig konkrétan teljesen nulla minden adó? Mert akkor ez ilyen eseti számlaképes munkákhoz nagyon jó lenne, még a mellékállású katát sem kellene állandóan beaktiválgatni a számlázandó hónapokra.
 • Családfő
  Jól esne nyári ejtőzéskor akkora korsóból inni a sört, ami passzol egy ekkora söralátéthez…
 • Torrente
  “Vonz a tahóság? Vár a(z) (adó)hatóság”

  Én ezt nevezném a szlogen pályázatra.

 • Blicc
  konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/atalanyadozas-2022/

  ez alapján igen, de sajnos ahogy Miklós is írta, a végleges szabályozás még nincs fent..

 • Csimborasszotekwando
  Igen sztem jol erted – foallas mellett 2m ig adomentesen vallalkozhatsz.
 • Karcsika
  @Családfő
  2021-12-06 at 22:24

  Ez jó, de csak szívószállal menne, mert nem bírnád megemelni. 🙂

 • kissbéla
  Most tervezek másodállásban klíma-/villanyszerelő vállalkozást indítani.
  A havi kétmillió Ft adómentességgel (átalány adózás) jobban járok, mint egy “25ezres” KATÁ-val?

  Izé, nem akarom elvenni a kedved, de az ÉVI kétmillió forint. 🙂

 • László
  “ha egy cégnek vagy külföldre számlázol.”

  Ezt nem értem, ha külföldre számlázol, akkor teljesen mindegy hány cégnek? Lehet 10 is elosztva, akkor is szívás?

 • KATAfan
  Lehet tudni, hogy mi tortenik akkor ha vki atalanyadozast valasztja 2022re es mondjuk decemberben bejon egy szamlaja amivel megis tullepi a 24M-os alomhatart? Mi a bunti ilyen esetben?
 • Lezlo
  Ha jól számolok, akkor ez igazán annak lesz jó, aki kiskereskedő 90% költséghányaddal, pl. 90M bevétel esetén kalkulátorát kibővítve az ÁFA értékével, zsebben marad adózva:
  KATA 2020: 33 695 000 Ft
  KATA 2022: 31 124 600 Ft
  Átalányadó EV 2022: 61 245 000 Ft
  Normál EV 2022: 42 614 345 Ft
  KFT 2022: 42 614 345 Ft
  KIVA 2022: 8 953 968 Ft
 • kridli

  Szép munka, de vannak benne hiányosságok. Pl. az átalányadózásnál nem kezeli az első kétmillió kedvezményét. Osztalék szochójára van éves maximum, de azt sem kezeli, a fix százalékkal számol.
 • bobi
  : a bevetel 60%-a utan kell fizetni az adot + jarulekokat, ha jol ertem. Es a 15.5%os tetel jovore csak 13?
 • bobi
  @kiszamolo: a 9.03M az atalanyos EV eseteben hogyan jon ki? Nekem a 12*0.6*(0.185+0.155+0.15) mast ad.
 • KATAfan
  Azt lehet tudni, hogy mi tortenik ha megis tullepi vki a 24M-os alomhatart? Milyen buntetesre lehet szamitani?
 • bobi
  @wec: az IPA 50 lesz szerintem, nem 25. Illetve teteles/normal EV-nel az osszes beveteled vallakozoi szja-s, nem? Itt nincs kulon cegbevetel/munkaber. (?) Illetve a osztalek szochonak volt regebben eves maximuma, az nem tudom, hogyan alakul 2022-ben
 • attila
  off katánál külföldről szerzett bevételnél a 3 millió forintot arányosítani kell ha fél évig szünetelt a vállalkozás ?
  Mert a törvényben nem láttam erre vonatkozó kitételt csak a 12 milliónál…..
 • Zsozsek
  Ajánlom az alábbi linken az adókalkulátorok menüpont alatt található dokumentumot, amiben nagyon korrekten össze lehet hasonlítani küllönböző adózási módokat a legfrissebb infok alapján:
  fairconto.hu/letoltheto-anyagok/
 • kr
  OFF
  Kifizetődő ebben a rezsimben szidni a NAV-ot? Nem lesz belőle soron kívüli ellenőrzés?

  Áfamentes katás vállalkozó vagyok, minden fillért számlára kapok. Ezért járhat bátran a szám. 🙂

 • kritizator

  Mennyi idődbe telt? Mert kiszámoló félnapot írt.

 • pumpedjano
  Mikor alkalmazottiból vállalkozóra váltottam sokáig dilemmáztam azon, hogy jó-e nekem a KATA-s EV, nem pedig ezt az átalányadózásos Kft-s irányt kellene választanom. Gondoltam, hogy az internet korában már csak nem kell azért könyvelőt felkeresnem, hogy kiszámoljam mennyi az annyi, órákat googliztam de mégse találtam meg azt az oldalt ahol egyértelműen le lett volna írva, hogyan lehet kiszámolni, hogy átalányadózva X bevétel után pontosan mennyi Y-t visz haza a paraszt.
  Ha még Miklós is bizonytalan ebben és ő is felhúzta magát rajta akkor megnyugodtam, hogy nem én vagyok a hülye.
 • Attila
  Az átalányadózás csapdája a járulék fizetésnél van és erre nagyon vigyázzunk. A főállású vállalkozónál a bérminimum, vagy a minimálbér után mindenképpen meg kell fizetni a Tb-t és a Szochó-t havonként. Akkor is, ha egy-egy hónapban nincs bevétel. Viszont, ha pl. negyedévenként jönnek a bevételek, akkor ott a bevétel 60%-a után kell megfizetni adott hónapban a járulékokat, ha a 40%-os költség hányadba eső tevékenységet folytat.
  Ez a forma annak jó, akinek egyenletes a bevétele. Ha valakinek hektikus, akkor nagyon meg kell gondolni.
 • WEC
  egy 2020-as táblázatból kiindulva pár óra alatt megvolt. Igazából az átalanyadósEV-KATA összehasonlítás volt az elsődleges cél, úgyhogy nem tökéletes, nem számol minden paraméterrel, sőt lehet hogy rosszul is számol bizonyos részeket ahogy többen is jelezték, de ahogy írtam is, ez egy 0.1-es verzió. Mindenki alakítsa a saját pénzügyi helyzetéhez.
  Főállású vagyok, így nem számoltam az első kétmillió kedvezménnyel, mivel az csak mellékállásúaknak jár, de bővítheted a táblázatot, hogy ezt is figyelembe vegye.

  Akinek ennél komolyabb eszközre van szüksége, az használja a által linkelt kalkulátort: fairconto.hu/letoltheto-anyagok/

 • Cinikus
  OFF
  Ma olvastam, hogy az online rendelt nem vényköteles gyógyszert januártól csak patikus adhatja oda (ugyanúgy, mint a vényköteleset), szóval felejtős a “futár hozza az olcsóbb gyógyszert a webpatikából” módszer. Koronavírus idején is menjél szépen be a patikába. Vagy a patikus jöjjön házhoz. 😀
  Na, azért csak kell a szakértelem a c vitamin és a rubophen kiadásához.
 • Fekete bárány
  Kedves Kiszámoló!

  Mint volt NAV dolgozó írom, hogy olyan sikeres a humán poltikája a NAV-nak, hogy hosszú évek alatt még egy rendes informatikust sem tudtak felvenni, s fejlesztők között még óvónők is vannak. A tisztviselőknek még MS DOS rendszerben is kell dolgozniuk. Az Office irodai csomagokat a piaci ár duplájáért szerzik be a hivatal részére. A belső fejlesztésű szakrendszerek olyan felhasználóbarátok és modernek, mint az ÁNYK program. A hivatalnál nem azokat az embereket szeretik, akik kreatívok és önállóan tudnak gondolkodni és problémákat megoldani, hanem a bólogató droidokat, akik bár nem sok mindenhez értenek de kérdés nélkül végrehajtják a felettes utasításait. Lehetne jól működtetni a hivatalt, de erre nincs igénye a jelenlegi rendszernek.

 • Sz.
  #KATAfan , a jövő évi szabályokba még nem merültem bele, de idén ha átléped az átalányadó keretet, akkor az egész átalányadó időszak alatt megszerzett bevétel után sima SZJA-s egyéni vállalkozóként kell adóznod.

  Év közben is át lehet lépni KATA-ból átalányadóba, minden hónap végén.

 • Enzo

  Ha jól értelmezem, a főállású is figyelembe veheti a 2m (1,2m a 40% költséghányad után) adómentességet (akkor is, ha azt meghaladja a bevétele), és nem kell az után SZJA-t fizetni, csak szochót és TB-t.
 • Vattacukor Mérnök

  Átalányadó EV 2022: 61 245 000 Ft

  Az árút meg lopja hozzá?

 • Dani21

  Szuper táblázat, nagyon köszi!!!

 • Excelminátor
  Biztosan jók a képletek a B3/B4 cellában? Ha jól tudom, akkor a 3 millió forint felett kiállított számlák nem csokkentik a kata keretet, mivel azokra buntatoadót kell fizetni. Így a B3 cellában szereplo “havi KATA osszesen” részbe fixen 600 ezret kellene írni, illetve ugyanezen indok mentén a B4 es cellának a képlete a kovetkezoképpen alakul: =IF(B2>3000000,(B2-3000000)*28.56%,0)

  Tévedés jogát fenntartom.

 • Névtelen
  , a kalukátora nem számol az eladandó termékek/szolgáltatások költségvonzatával egyik cégforma esetében sem. Annyiban téves a számolásom, hogy normál EV/KFT a költségei ÁFA tartamát nem fizeti be, vagy visszaigényli, emiatt nem pontosak a számok. Illetve a zsebben marad kijelentés sem állja meg a helyét természetesen :). Haszonkulcs függő lehet melyik forma jobb, egy kalkulátor tényleg hasznos lenne!
 • Bobo (real)
  Jól értem, ha jövőre egyéni vállalkozóként adnám bérbe az ingatlanom, 2 millió forintig adómentes lennék átalányadózádsal?
  Persze fizetni kell a könyvelőt, kamarát, megéri ez?
 • Nimfas Corporation
  KATA-s villanyszerelő vagyok. Mostanában (majdnem) mindenki számlára dolgoztat, ami nem zavar.
  Kata esetén ugye fizetem a 75eFt/hó összeget, de nyugdíjra nem igazán számítok, van is félretett pénzecske.

  Kérdésem az lenne ha váltanék erre az átalányadózásra akkor ha vennék egy (használt) gépkocsit a jelenlegi helyett amivel dolgozni járnék, azt el tudom költségelni (amortizáció vagy bármilyen jogcímen), benzinnen (árammal, ha EV kocsi lenne) mi újság az is költség? Rengeteg hirdetés van, hogy Áfa visszaigényelhető, ilyen-olyan lízing hogy mekkora buli.

  Anyagról számlát Katásként nem kérek, vagy a tulajnak kérem ha el tudja számolni vagy…. szóval van más megoldás. 😉

  Kérdés, hogy megéri-e vele foglalkoznom, vagy maradjon a kata forma?

  Azért hívják átalányadózásnak, mert bemondásra elfogadják a költségeidet. Akkor választod, ha a költségeid alacsonyabbak a megadott kulcsnál. Tehát senkit nem érdekel utána, hogy vettél-e autót és van-e amortizáció.

  ÁFA: akkor tudsz visszaigényelni, ha fizetsz is. Vagyis minden egyes számlához még hozzácsapsz 27%-ot, akkor tudod visszaigényelni a költségeid áfáját. Nem buli.

  Mivel szerintem te a 80%-os elszámolhatóság alá tartozol (de azért beszélj előtte egy könyvelővel vagy az adóhivatallal), neked megérheti, de érdemes számolni előtte. Viszont arra vigyázz, hogy csak addig tartozol a 80%-os átalány alá, amíg másról nem állítasz ki számlát, mint építőipari munka.

 • bdos
  Sziasztok,
  mellékállásban az adómentességi határ vonatkozik az iparűzési adó megállapítására is? Tehát előfordulhat, hogy átalányadózási forma választása esetén, ha a határ alatt marad a tényleges bevétel, akkor a kamarai tagsági díjon kívül nincs más fizetendő sarc?
 • mzsombor
  Próbáltam több helyen utána olvasni, és nekem ez jött le, igen. A könyvelés költségével számolj még, nem olyan egyszerű mint a KATA.
 • Kalv
  Szerintem nincs realitása egy vállalkozói adó kalkulátornak. Egyszerűen annyi egyedi körülmény van, hogy túl bonyolult lenne, az emberek rosszul töltenék ki, utólag meg menne a szkanderezés, hogy a kalkulátor volt rossz vagy az adatok. Például amit Attila írt, hogy nem mindegy, hogy havonta számlázol 100-at vagy negyedévente 300-at. (utóbbi esetben ráadásul KATA-val szüneteltetheted is ha úgy jobban tetszik) Ezt hogy adod be egy kalkulátorba? Gyakorlatilag az összes jövő évi számládat kéne pontosan tudnod előre, és akkor lehetne csak pontos kalkulációt csinálni. A legtöbb ember nem fogná fel, hogy ez csak becslés és utólag számon kérnék a NAV-on ha rosszabbra jött ki a vártnál.
  Ami segítene, ha hasonlóan Kiszámolóhoz levezetnének jó néhány példát konkrét számokkal, így le tudnád ellenőrizni, hogy jól számolsz-e, és mindenkinek egyértelmű lenne, hogy ne pont ezeket a számokat várja.
 • Könyvelés
  Sziasztok!

  Lehet, hogy nem túl jó kérdés, de egy egyszemélyes Kft esetében, havi kb 60-80 db számlával, mennyi könyvelési díj a reális? Most indítanék ilyen céget, és nettó 50 ezres ajánlatot kaptam per hó. Maga a cég szimpatikus, de nem tudom, érdemes-e hajtanom a jobb ajánlatot. Tudom, sokmindentől függ ezen kívül is, de hátha vannak itt nálam tájékozottabbak.
  Köszi előre is. 😉

 • A .
  Szerinted mi marad 50.000 -ből mire leadózza? Ez kb alapdíj lehet.
  Persze biztosan könyvelnek még 5-10 ezerért is.
 • Érdeklődő
  “…De hogy még viccesebbet mondjak, még a 2022-es átalányadózás szabályai sincsenek fenn…”

  Ezek milyen szabályok lennének? Nem a T/16208 törvény lenne az amit még tavasszal elfogadta, és elolvasható pl. itt? parlament.hu/irom41/16208/16208.pdf

  A NAV oldalán nincs egy büdös szó sem róla, pedig most kellene dönteni.

 • Könyvelés

  Nem a könyvelők adózási szokásaira voltam kíváncsi, de köszi.
 • Hollós

  Kft-t reálisan nettó kb. 35 eFt/hónaptól vállalnak, de akkor az tényleg alapdíj. A díjat egyébként sok minden befolyásolja a bizonylatok számán túl. Árbevétel, ÁFA kör (havi, negyedéves, éves), import-export-közösségi tevékenység, tárgyi eszköz állomány, hitelek-lízingek-támogatások, alapvetően a tevékenység bonyolultsága, speciális jellege és sok egyéb. Emiatt nagy szórás lehet a díjakban.
  De, egy viszonylag egyszerű tevékenységre a megadott bizonylat mennyiséggel reális lehet a havi 50 eFt.
  Olcsóbbat semmiképpen nem választanék, mert az a könyvelő egyszerűen a mennyiségből akar élni és nagyjából könyvelget mindenkienk ész nélkül kiadást-bevételt és ennyi. Ez alatt az összeg alatt a szakmai képzések, szoftverek ára sem termelődik ki.
 • Second Wave
  Könyvelés
  nézz több ajánlatot. Ha lehet, akkor olyat, ami rugalmasan követi a cég működését (alkalmazottak, számlák száma, áfa bevallás gyakoriság szerint, pénztárgép, bérszámfejtés, TB ügyintézés). Egy normális könyvelő cégnél ez alap, valószínűleg már most is vannak ilyen csomagjaik, amik átjárhatók, mint egy telefon tarifacsomag. Induló cégnél kérni havi 50-et elég egyszerű megközelítése a problémának. Maga a díj nem extrém magas a megadott igényre, de gondban leszel, ha később változik a cég működése, és a díj nem rugalmas. Ilyen könyvelési csomagokat találsz a neten is.
 • Könyvelés
  Wave

  Köszi szépen, körbejárom még a témát. 🙂

 • Könyvelés
  @Hollós

  Köszönöm szépen.

 • Vattacukor Mérnök
  A könyvelő kiválasztása előtt a legfontosabb amit el kell döntened, hogy hogyan tekintesz magára a szolgáltatásra?
  Szükséges rosszként, mert akkor csak olcsó legyen csinálja meg a kötelező minimumot és egyéb nem kell neked, ehhez akár sok is lehet az 50.000,-, vagy igényed van rá, hogy együttműködés legyen közted és a szolgáltató között. Ez megnyilvánulhat abban, hogy rugalmas időpontokban is hajlandó felvenni neked a telefont, figyelmeztet előre hol csúszhatsz el bizonyos dolgokban, gyakorlattal rendelkezik már a különböző hitelek terén, tudja hova milyen számokkal érdemes jelentkezni, (akár azzal is időt és energiát spórolhat neked, hogy előre jelzi felesleges végigmenni a két hetes banki procedúrán, nem fogod megkapni a hitelt, hiába hiteget az ügyintéző) és még egy csomó más dolog, de ez azzal jár, hogy nem aprózza el magát ezer felé és ezt jobban meg is kell fizetni.
 • Könyvelés
  Mérnök

  Mindenképpen olyat keresek, ahol kiszolgálnak, ügyfél vagyok, és segítenek legálisan optimalizálni mindent. Azóta érdeklődtem még pár helyen, és szerintem maradok ott, ahonnan ezt az ajánlatot kaptam. Pont azok miatt, amit írtál.
  Köszi mindenkinek! 🙂

 • Bodóczki
  Azért abban a kalkulátorban nem minden kóser. A kata esetében a 12 millió feletti 1 millió esetén 40%-os plusz adó van. A járulék KFT esetén 13%, KIVA esetén pedig 10%, nem 15,5%. Az meg 120 000 ft a könyvelés KATA esetén elég erős túlzás. A 60 ezres számlaköltség is.
 • AKK
  Egyszemélyes Kft helyett nem lenne egyszerűbb és olcsóbb KATA-s ev?

  Ha viszont KATA ev-t vagy átalányadós ev-t választasz ne legy balga! Ha van egy kis értelmi képességed, akkor ne fizess könyvelőt erre a kettőre!
  Totál megbízhatatlan a könyvelők 90%-a, össze-vissza könyvelnek, egy egyszerű áfabevallást sem tudnak helyesen beküldeni. Rengeteg plusz munkát okoztak nekem. Az évek alatt váltottam könyvelőről könyvelőre, olyanokra akik elvileg igényesek, minősített könyvelők tagja és 4.9-es google értékeléssel rendelkeznek. Mind ugyanolyan hanyag és mellébeszélő.
  Ne tartsuk el ezeket a semmirekellő szélhámosokat!
  Amióta magam vezetem a könyvelést katásként (5 éve), azóta semmi gondom nincs, pár pillanat az egész és nyugodtan alszok, nem attól félve, hogy valamit megint elcseszett a könyvelő.

  Már rég a NAV-nak kellene könyvelnie az ev-k kft-k 99%-át! Remélem eltűnnek a könyvelők örökre!!

 • Könyvelés

  Nem ilyen egyszerű, és érzek “némi” haragot is a kommentedben. 🙂 Nem tudom, kikbe futottál bele, de ha neked pár pillanat, a könyvelők meg nem voltak rá képesek, ott valami sántít.
  Nekem KELL a könyvelő. Bízom benne, hogy nem lesz akkora tortúra, de ezt majd az élet eldönti.
 • Hollós

  Ez a hozzászólásod már szó szerint megvolt néhány nappal ezelőtt.
  Amit és ahogy írsz, az alapján bátran leírom, hogy neked hosszútávon elegendőek lesznek a KATA által biztosított keretek
  és nem kell agyalnod azon, hogy a cégbirodalmad konszolidált beszámolóját ki fogja benyújtani.
  Egyébként nem derül ki, hogy mivel foglalkozol, de biztosan tudnék egy hasonlót írni a tevékenységedről.