Inflációs félelmek

Az elmúlt 30 évben, nem utolsó sorban a globalizáció hatása miatt jóformán elfelejtette a fejlett világ, mi is az az infláció. Annyira, hogy az elmúlt bő évtized a defláció elleni küzdelem jegyében telt, leginkább sikertelenül. A jegybankok minden erőfeszítése, kamatcsökkentése, a piac elárasztása ingyen pénzzel is kevés volt ahhoz, hogy két százalék fölé tornásszák az inflációs rátát. (A felesleges pénz az ingatlanpiacon, részvénypiacon és egyéb hasonló helyeken csapódott le, nem a napi fogyasztást élénkítette, ahogy azt a jegybankok szerették volna.)

Azonban ez nem volt mindig így, sokan még élénken emlékeznek a nyolcvanas évek kétszámjegyű inflációjára, ami sokak vagyonában komoly veszteséget okozott.

A válságok mindig az infláció csökkenését hozzák magukkal, mivel a munkájukat vesztett emberek vásárlási képessége lecsökken, a csökkenő kereslet a munkaerőre a fizetések növekedését is megállítja vagy visszafordítja, így a kereslet csökkenése az árak csökkenését is magával hozza.

Most azonban a befektetők komoly része fél az infláció elszállásától, ezért is szökött fel az arany ára, ami egy klasszikus menekülő eszköz inflációs félelmek és piaci összeomlásoktól való félelmek esetén is.

Miért gondolják sokan, hogy a recesszió ellenére most az infláció elszabadulására kell számítani?

A félelem oka a még soha nem látott monetáris (vagyis jegybanki) és fiskális (vagyis kormányzati) lazítás.

A 2008-ban még csak egybillió dolláros amerikai jegybanki mérleg a 12 éve húzódó válság alatt négybillió dollárra hízott, majd idén egy hatalmas ugrással hétbillió dollárra ugrott és sokak arra számítanak, hogy akár még az idén elérheti a kilencbillió dollárt is, ami az amerikai GDP 40%-a lenne. (A teljes magyar költségvetés idén 0,072 billió dollár, csak hogy legyen mihez hasonlítani az összeget. Bár sok szó esik a FED mérhetetlen méretű mérlegéről, az igazság az, hogy a FED sehol nincs a japán jegybank a japán GDP 105%-át meghaladó mérlegéhez, vagy az európai 40%-hoz képest.)

S ami az infláció szempontjából fontosabb, az úgynevezett M2 összege is idén 23%-kal megugrott és elérte a 18,3 billió dollárt. Az M2 pénzmennyiség a készpénzt és a banki lekötött pénzmennyiséget is tartalmazza. A közgazdaság alaptanítása szerint ha több szabad pénz van egy gazdaságban ugyanannyi árura és szolgáltatásra, az magával hozza az árak növekedését is.

Azonban a dolog nem ilyen egyszerű. Nem csak a pénz mennyisége számít, hanem az is, milyen a forgási sebessége, illetve hogy azt a plusz pénzt elköltik-e, vagy kicsapódik valahol.

A példa kedvéért a már említett recesszió miatt az emberek visszafogják a költéseiket és növelik a megtakarításaikat. De az idősödő társadalom is lehet oka annak, hogy a plusz pénz nem feltétlen kerül be a pénzügyi körforgásba. Ha a bankok nem tudják kihelyezni hitelbe a megnövekedett pénzmennyiséget, akkor az nem fog bekerülni a körforgásba, ahogy a bankszámlákon heverő megtakarítások sem gerjesztenek inflációt.

A 2008-as válság után is sokan féltek az infláció elszállásától és semmi nem lett belőle. Sőt, most júniusban 0,8% lett az éves infláció az Egyesült Államokban, ilyen alacsony még nem volt ez az érték az elmúlt évtizedben. Az euró zóna inflációja még rosszabb, a júniusi érték 0,3%, ez már közel van a deflációhoz.

Akik az infláció elszállásától tartanak, attól félnek, hogy olyan mennyiségű pénzt önt a piacra a FED és az amerikai kormányzat is, hogy elveszítik a kontrollt az infláció felett, mert könnyen kicsúszik az irányítás a kezeik közül.

Mások éppen az ellenkezőjétől tartanak. Mivel az csak egy álom, hogy a járvány lecsengése után minden munkahelyet vissza sikerül állítani, magas marad a munkanélküliség, az alkalmazásban maradottak is alacsonyabb fizetésért fognak dolgozni, a cégek a nagy verseny miatt nem tudják emelni az áraikat, így inkább defláció fenyeget, mint infláció és ahogy a FED nem sokat tudott tenni az infláció feltornászásáért az elmúlt 12 évben, egy igazán combos recesszióban teljesen fegyvertelen lesz. Ha pedig nem ússzuk meg ennyivel, hanem rengeteg cég tönkremegy, akkor akár nagyon súlyos is lehet a defláció értéke.

Az infláció azért is lenne fontos, mert hatalmas adósságok halmozódtak fel mind állami oldalon, mind a cégeknél és a magánszemélyeknél is. Az amerikai kormány sokkal többet költ az adósságtörlesztésre, mint 10 éve az alacsony kamatok ellenére is. Egy defláció azt jelentené az adósoknak, hogy az adósságteher értéke évről-évre nő.

Most akkor lesz elszálló infláció vagy nem? Nagyobb az esélye az akár elhúzódó gazdasági válságnak és az ezzel járó deflációnak (azaz az árak csökkenésének, ami pont az infláció ellentéte), mint a komoly inflációnak. Ha a gazdaság gyorsan visszatalálna a teljes erőbedobással való növekedéshez és a FED nem tudná kontrollálni a piacra öntött pénz mennyiségét, ha a járvány miatt megszakadt beszállítói láncok hiányt okoznának, akkor lehetne akár 5-10%-os infláció is akár még jövőre is. Ennek van esélye, de jelenleg úgy tűnik, inkább a defláció problémája az, amivel meg kell majd birkózni. Persze kizárni nem lehet semmit.

S ha a következő 2-3 évben nem is várható komoly infláció a fejlett világban, később előfordulhat, aminek az lesz az oka, hogy a jegybankok tizenév alatt olyan helyzetbe hozták magukat és az egész világot, hogy nem fognak tudni kamatot emelni. Eddig, ha az infláció réme fenyegetett, a jegybankok kamatot emeltek és meg volt oldva a probléma. A magasabb kamat miatt a hitelezés visszaesett, a megtakarítási kedv nőtt, vagyis pénz tűnt el a piacról, csökkent az inflációs nyomás.

Azonban az elmúlt 12 év alatt olyan magas lett az eladósodási ráta, pont az eddigi kvázi kamatmentes hitelfelvételi lehetőségeknek, hogy a legkisebb kamatemelés rengeteg cég (és állam) azonnali csődjét jelentené. Ha viszont nem emel kamatot a jegybank, akkor nem tudja megfékezni az inflációt sem. S ha az inflációt nem sikerül kontrollálni, akár a nyolcvanas évek inflációs rátái is visszajöhetnek.

Másik gond lehet a globalizáció visszafordítása. Az inflációt az oltotta ki a fejlett világban, hogy kiszervezték a munkát a harmadik világ országaiba, így az áruk ára nem nőtt, mert olcsóbbá vált az előállításuk az olcsóbb munkaerő miatt. (A fejlett piac munkásai pedig elszegényedtek, mert a munkájukat elvitték Kínába, Vietnamba és Bangladesbe. De legalább két dollárért tudnak venni pólót a ruhaboltban, hála az éhbérért dolgozó bangladesi varrónőknek.)

Azonban ha a járvány miatt a cégek lerövidítik az ellátási láncaikat, az automatikusan azt jelenti, hogy nőni fognak a magasabb munkabérek miatt a termékek árai. Ha a globalizáció évtizedeken át csökkentette az inflációt, logikus, hogy annak leépítése növelni fogja azt a fejlett világban.

Szóval gondok és időzített bombák bőven vannak a rendszerben, de a következő néhány évben várhatóan még nem kell komoly inflációval számolni.

S a jó hír a végére. Megjött a magyar inflációs adat, nekünk nem kell rettegnünk a deflációtól, mert 3,8% lett az éves infláció, a maginfláció pedig egyenes 4,5%, ilyen magas a maginfláció nem volt már vagy 6-7 éve.

Share

146 hozzászólás

 • Klacid
  mindegy mikor igazad van. Olvasni, értelmezni, illetve hitelt választani azért jól tudtunk a bevállalósság ellenére. Fix kamatozást választottunk már akkor is, hogy ezt a kockázatot kiszűrjük. A devizás buli idején nem volt hitelünk, nem véletlenül.
 • Husz János Puszita
  Erről a jó öreg kereslet-kinalat görbe jut eszembe, ahol a kettő találkozik, ott az egyensúlyi ár. Egyszerű mint a faék, mint a 2+2=4. Minden csodálatos modern monetáris vagy akármilyen elmélet ellenére, a gazdaság mint ahogy a természet sem hagyja megerőszakolni magát. Csodák nincsenek.
 • swinger
  Csökkenő ingatlanárak mellett és sok készpénzzel a zsebben, bombázzátok közvetlenül az eladókat ajánlatokkal!

  Ígérjetek jóval a meghirdetett ár alá, és jelezzétek is, hogy BIZTOSAN és AZONNAL (további alkudozások nélkül) megvennétek ezen az áron az adott ingatlant.

  Ehhez mondjatok olyan összeget, amivel rögtön elhajt titeket az eladó, amit nevetségesnek gondol, de egy további piaci áresés esetén erősen gondolkodóba esne tőle.

  Ha elég sok ilyen ajánlatot teszel, kis szerencsével lesz valaki, akinek sürgősen el kell majd adnia és rögtön te leszel neki a biztos vevő, vagy csak szimplán elkezdi magában átértékelni a piac helyzetét, az általános áresést, és anélkül adja el neked olcsóbban, hogy meghirdetné az alacsonyabb áron.

 • másik medve
  “nonszensz, hogy egy mérnöki diploma meg nyelvtudas nem elég egy lakásvásárlashoz, minden kollegám és regi csoporttársam erre panaszkodik akinek nincs háza. Brutálisak az ingatlan árak, hála a csoknak meg a babavárónak meg az MNB-nek.”

  Bah, asztalosnak, burkolónak, villanyszerelőnek kellett volna tanulnod, azzal 2-3szor annyit lehet keresni (komolyan),mint mérnökként, főleg ha van egy csöpp eszed, nem iszod el a pénzt és maszekban csinálod (mondjuk katásként).

  Mérnökként még az is gyakori setup, ha “jól megbecsült” pedagógus a feleséged szaros 150 nettóért, ő meg tanult volna inkább pénztárosnak, egy kereskedelmi szakközépben, lidlben 3-400at is kapna.

  Munkaalapú társadalom elvtársak, munkaalapú! Ja és ha lakást akarsz, akkor szüjjé minimum 3 gyereket, mert arra kapod a dellát az államtól.

  youtube.com/watch?v=SshTtjmsX14

  Valójában szarkasztikus akartam lenni, de sajnos ez a valóság

 • swinger

  Már már nem tartozik automatikusan az elitbe, úgy mint sok évtizeddel ezelőtt, az, akinek diplomája van. Ma a tömegesített felsőoktatás miatt egy egyetemi alapképzés vagy főiskola már majdnem csak a régi érettséginek vagy technikusi szintnek felel meg. Pusztán az lejjebb viszi a végzettek körében a színvonalat, hogy jóval többen szereznek felsőfokú végzettséget, mint régen. Mikor a társadalom nagyobb hányada hiszi magát okosnak, de az átlag közben nem változik, akkor az a diploma inflációja.

  Ma már a diplomások közül is ki kell tűnni valahogy, hogy abban a kasztban érezhesd magad, ami szerinted megillet téged.

  Vagy vágj vállalkozásba, és úgy mindegy, milyen végzettséged van, az elérhető maximumot illetően.

  Vagy legyél gázszerelő.

 • Alphafin
  ezt eladóként csak megerősíteni tudom. Most adtunk el egy lakást, ahonnan családi házba megyünk tovább, így kötött a határidő. A vevő nagyot alkudott, de annyira még nem nagyot, hogy nevetséges legyen és mivel egy összegben bármikor tud fizetni és rugalmas a költözéssel, így némi gondolkodás után belementünk.

  Eladóként egyébként is, látszott, hogy hiába átlagos áron hirdettük az egyébként nagyon jó állapotú lakást, annyiért már nem nagyon van vevő.

 • QTT

  Valóban. Feleségem unokatestvére ács. 35 éves, előttünk végzett szakmunkásban anno. Azt hittük nem sok lesz belőle. Szüleink belénk nevelték hogy a szakmunkás=nyomorgás és gürizés.

  Annyi munkája van évek óta, hogy az nem igaz. Rengeteget keres. Ismerősöm kamionos, már 2017 elején 550e ft nettót keresett. Házat vett megyeszékhely mellett, teljesen felújította. A közös bennük, hogy sokat dolgoznak. De gyanítom az 500 nettót kereső mérnökök is sokat dolgoznak. Másik ismerős Morgan Stanley-nél informatikus. BME-n végzett okos és szorgalmas. 9-től 6-ig nyomja, arra nincs ideje, hogy 5-10 percre felvegye a telefont munkaidőben magánjellegű dolgot intézni. Sokszor még otthon fürdés közben is az adott probléma megoldásán agyal elmondása szerint. Ő is sokat dolgozik. Tán a sofőrnél kicsit jobb a fizuja, az ácsénál nem.

  Feleségem pedagógus… Kié a nyomor fizetés? 🙂

 • Alexa
  Amikor 4% alatt vannak a lakáshitel kamatok (több mint 1%-kal a MÁP+ EBKM-je alatt), akkor nem hiszem hogy olyan rémisztő egy 5-10 évre fix hitelt felvenni. Akár egy panelért, akár egy garzonért, aztán majd lehet váltani. Nekem legalábbis nem volt rémisztő 5 éve, mára konkrétan a lakás ára megduplázódott, az 50 ezres törlesztőt meg most röhögve fizetem. Várhattam volna míg összegyűlik a pénz, akkor valszeg még mindig várnék.

  Tippre öt év múlva ugyanilyen arányok lesznek, a mostani 150 ezres törlesztőt ugyanúgy röhögve fizeted. Most is beleugranék mai áron, pedig nem keresek 700at. Wekerlén 35ért már vannak kétszobás kertkapcsolatos felújítandók. Ja hogy abba munkát kell beletenni? Hát panaszkodni tényleg kevésbé fárasztó.

  A másik pedig hogy ne egyedül akarj 700at megkeresni és otthonra gyűjteni. Ha pedig két diplomás se keresi meg ezt az összeget, akkor veletek is gondok vannak.

 • Second Wave
  Ingatlan eladóként pedig alapvető szabály, hogy nem hozod magad kényszerhelyzetbe. Így egy hiéna ajánlatra csak udvarias visszahívást ígérsz, a telefonszámot látványosan nem írod fel, de megígéred, hogy megjegyzed 🙂

  Épp most adtam el két ingatlant, mindig bejelentkezett ugyanaz a pali, és mindig a “menekülési árat” ajánlotta… Kettőről már lemaradt, most megküldtem neki az utolsót, kíváncsi leszek, hogy észbe kap-e, vagy tartja magát az eddigi taktikához. Az egyik ingatlant olyan vette meg, aki elsőre hiéna ajánlatot adott, elbúcsúztunk, aztán 2-3 hét múlva visszajött egy normális ajánlattal, azt még feljebb vittük, úgy jó lett. Nyilván ha az ember a feje fölé szerkeszt egy gijotint, úgy nehéz összeszedettnek maradni egy áralkuban…

 • matetoth

  szerintem pár év múlva, ha ügyesen helyezkedsz és leadod ezt a negatív hozzáállást, akkor a 6-700 másik oldaláról nézve teljesen bugyutának fogod tartani ezeket a kijelentéseket.

  teperni kell hozzá, meg ügyesnek lenni, ez tény, de azért olyan drága Budapesten a lakás, mert mindenki, aki nem engedheti meg magának ott akar venni lakást (nem a csok és tsa miatt). Akkor is ott veszik, ha 100 évre kell eladósodni.

 • Ungarische betyár
  Azt sokan elfelejtik, vagy nem tudják, hogy 10-15 éve sem volt egyszerű lakást venni. Főleg nem Bp-en. Akkor is hitel kellett. Akár 20-25 évre.
  Elmúltak a 70-80-as évek, amikor vidéken a család és a haverok kalákában felépítették a fiataloknak egy családi házat, vagy a tanács fillérekért kiutalt egy panelt.
 • Treil
  @alexa:
  Milyen gond van azokkal akik ketten diplomáskent nem keresnek fiatalon 700-at?
  Néha nem tudom hogy ezeket komolyan leirjatok, vagy ennyire ketteszakadt az ország. 400 ezres nettó berigenyemre felszisszentek legutóbbi allasinterjun, közben elvaras több év vegeseselemes tervezői tapasztalat, gepeszmernok diploma, kommunikációs szintű nyelvtudas legalább egy nyelven, vallalatiranyitasi rendszer vakon ismerete. Ez alig több mint 100-150-el több mint egy raktáros bére amihez elég 8 általános meg egy targoncas vizsga.
  Az a gond hogy itt nem 250-300-at nehéz megkeresni, hanem ennél többet alkalmazottkent. Komolyan elgondolkodtam hogy atkepzem magam kazanszerelonek, mert évek óta a nyelvtudast és mérnöki diplomat, tapasztalatot legfeljebb arra tudom használni hogy ne fizikai munkával keressek ugyanannyit.
 • Alphafin
  Ha befektetési céllal veszel ingatlant, akkor természetesen nem hozod magad kényszerhelyzetbe. De ha nagyobba/drágábba költözöl, úgy hogy a régi ingatlan ára kell az újba, akkor vagy vevőként vagy eladóként mindenképp kényszerhelyzetben leszel. Vagy megpróbálod hitellel áthidalni, de annak is megvannak a maga buktatói.
 • Joy
  A kalkuláció ott bicsaklik meg, hogy nyugaton, aki 4-6 ezer eurót keres (bruttóban!), annak egy Budapest méretű nagyvárosban 200ezer euróról indulnak a pesti 35 millióssal összevethető lakások.
  Egy angol kisvárosban 6-8 éve egy SZOBA bérlése volt 250 font, közös fürdővel.
  Az éttermi árak, de még az utolsó kocsma italárai is közel duplája, mint itthon.
  (Aki itthon és kint is kizárólag tescoba jár, annak persze más…. Az élete is…)
  A háromszorosnak számolj még egyszer utána, mivel a Lidl-ben itthon is megkeresnek nettó 300ezret.
  Sőt, az országos átlagbér majdnem annyi.
 • Flashpointer

  mintha nekem lenne kiirva a pozicio, neha elgondolkozom hogy talan mar megerne visszakoltozni de ilyeneket olvasva jaj, gyorsan elfelejtem. Egy kocsi meg mindenhol ugyanannyiba kerul, ki akarna erte 3x annyit dolgozni… Gyorsan tanulj meg nemetul 🙂
 • Janos82
  az azert gondolom Megvan, hogy 3gyerekkel nehezebb ingatlanhoz jutni mint nullaval?
  mennyit keres az acs? Nekem eleg valoszinutlennek tunik, hogy a Morgan Stanley’s informatikusnal jobban keresne. Persze ha vallalkozo, akkor elofordulhat, de a programozo is woman kereshet brutto 1 midi frlett.
 • oliver
  ordítóan fájó, hogy betűről betűre igazad van! “Legyél okosabb mint Einstein, de ne kérj sokat.” Ezzel a mondattal lehet összefoglalni a cégek hozzáállását, míg a szobafestők, villanyszerelők keresik a pénzt, ugyanannyit sőt inkább többet… Ismerem a bérsávot, ezekért az elérhető mérnöki fizetésekért egy szilárdságtan zárthelyire sem ültem volna be, nemhogy még lediplomázzak, meg olyan műszaki rajzok fölött éjszakázzak ingyen (bocs, a diplomáért), amikért egy tervezőiroda 7 számjegyű összegeket kér el… de mibe fogadunk,ha látva a kialakult helyzetet felgyújtanám a véres verejtékkel megszerzett diplomámat+nyelvvizsgámat és kitanulnék szobafestőnek, egyből bezuhanna az építőipar és megint fele annyit keresne egy szobafestő mint egy mérnök. Pont mint mikor rossz lóra tettem és elkezdtem az egyetemet…
 • QTT
  bruttó 800 körül van a Morgenes. Az ács meg vállalkozóként dolgozik, nem alkalmazásban.
 • QTT
  Ha már szakmunkás vs. diplomás bér: Régebben, úgy tizenX éve főiskola alatt meggyőződésem volt, hogy a teljes bejelentett bér a király, az a verhetetlen, hiszen akkor a nyugdíj sima ügy, kánaán minden.

  Aztán most ott tartunk, hogy hiába van valaki mondjuk bruttó 850e Ft-ra bejelentve, gyerek nélkül kap 560e Ft-ot. A jó festő/ács/asztalos/sofőr is összehoz ennyit, persze nem bejelentve és nem biztos, hogy 12 hónapban mindig, de egyre inkább az a véleményem, hogy nem nagyon fog semmit jelenteni 30-40 év múlva, hogy minimálbér körül, vagy magas bruttóval volt valaki bejelentve. Nem hiszem, hogy a nagy bruttós a minimálbéres nyugdíjának mondjuk négyszeresét kapná.

  Viszont kényelmesebb a táppénz a normálisan bejelentettnek, illetve valószínűleg válságállóbb/vírusállóbb a munkája mondjuk egy mérnöknek. (legalábbis gondolom, nem vagyok mérnök)

 • Nettó bruttó hello
  Az megvan, hogy egy nettó 798.000 Ft bér a vállalkozásnak 1.428.000 Ft-ba kerül? Hello, ez havi majd 700.000 a süllyesztőbe. Ezért van, hogy a Katas villanyszerelő megkeresi az 1M-t gond nélkül míg egy programozó “csak” 700-at egy mérnök pedig 400-at. Szorozd fel kb. 2-vel azt a számot amit keresni szeretnél és tedd fel magadnak a kérdést, hogy ér-e ennyit a munkád a piacon, úgy hogy minden veled kapcsolatos rizikót a munkáltatód visel. Tessék vállalkozni ott vannak a zsíros pénzek és a zsíros rizikók is. De nehogy már alanyi jogon járjon 700 nettó rizikómentesen. Te akinek a munkavállalója felszisszent a 400as nettó fizetési igénynél, vajon belegondoltál-e abba, hogy a vállalkozásnak 800.000 Ft-ot kell megtermelnie ahhoz, hogy a béred meglegyen. Itt még zero profitrol beszélünk. Folyt…
 • Nettó bruttó hello
  Folyt… Ahhoz, hogy te piaci alapon 400 nettot hazavigyél, legalább 1 de inkább 1,5M kell termelj az adott vállalatnak, hogy neki megérje téged nyereségesen foglalkoztatni. Tehát lehet keseregni, hogy az ács többet keres de ő megtermeli azt a pénzt amit megkeres. Te vajon termelsz-e ennyit a cégednek? Hidd el a munkáltatód pontosan tudja mennyit termelsz, kérj fizetés emelést és egészen addig meg fogja adni neked amíg nyereséges vagy a cégnek. De ezt neked kell kiderítened, tisztában kell legyél az értékeddel. Egyébként nem
  olyan régen beszéltem egy villamos mérnökkel, aki villanyszerelő lett inkább kétszeres fizetésért. A nettó 500 a cégnek majdnem 1M-be került, csak egyéni vállalkozóként ez nálad is marad. Itt van a kutya elásva…
 • oliver
  sok igazság van benne amit leírsz. Annyit hadd kérdezzek vissza, hogy egy karbantartó mérnök vagy egy folyamatmérnök (a nettó 350-550 közötti szotyipénzével) szerinted mennyi pénzt termel meg a cégnek, ha pl biztosítja a gyártás stabilitását, ciklusidőt csökkent, selejtköltséget csökkent, új terméktípus gyártásához megtervezi/optimalizálja a gyártósort, és még sorolhatnám? Mennyibe kerül 1 óra állásidő, aminek a végén végül a mérnök nézte meg a plc létradiagramban hogy melyik bemenet nem kap jelet, mért áll a gép, és a mérnök nélkül az 1 óra helyett 6-8 óra lett volna az állásidő? Röhögve kijön a napi 1 millió Ft is (de még több is), úgyhogy nem kell sajnálni, hogy a mondjuk nettó 450 ezres szotyipénz a cégnek 900-ba került, bőven pluszos a téma a cég számára.
 • másik medve
  “Megvan, hogy 3gyerekkel nehezebb ingatlanhoz jutni mint nullaval?”
  Nem, nincs meg. 3 gyereket ha csinálsz, akkor kapásból kapsz ajándék 20 millát nem visszatérítendő (10m babaváró, 10, csok), plusz hozzádvágnak 3%-os kamatra 15 milliót. Új lakásnál/háznál 5 milliót még az áfából is visszakapsz.

  Szerintem itt mindenki tisztában van, hogy a nettóval megegyező összeget befizet a munkáltató a zállamnak. Ezért is katáznak (katáztak?) sokan, még azok is akik valójában munkavállaló jelleggel végezték a munkát.

  Azt nem tudom milyen munkáltatói rizikóról beszélsz, ez egy nagy kamu, amit a munkáltatók hangoztatnak ugyanis ha gond van veled, vagy nem jönnek a megrendelések, akkor 30+pár napos felmondási idővel kitesznek szépen a cégből…

  “nem olyan régen beszéltem egy villamos mérnökkel, aki villanyszerelő lett inkább kétszeres fizetésért”
  Erről beszélünk mi is…

 • lekváros_kenyér
  Vásárolt valaki mostanság panelt/csúsztatott zsalus lakást Pesten (10., 19.)? Hány százalék körüli az alku mértéke mostanság?
  Tettem ajánlatot egy viszonylag felújított-karbantartott (értsd, bőven lesz még mit csinálni rajta), de költözhető lakásra, ~3-4% közötti alkuval. Kp, ltp és hitel lenne.
  Megnézéskor az eladó azt mondta, hogy gyorsan szeretne túladni rajta, sőt ha nem megy el gyorsan, akkor kiadja ingatlanosnak, volt a duma. Ehhez képest nem dobott hátast az ajánlattól. Az ár hasonló a környékbeliekhez, amiket hónapok óta hirdetnek. Akiket előzőleg kérdeztem sokkal pofátlanabb alkut javasoltak.
 • Sovereign
  “beszéltem egy villamos mérnökkel, aki villanyszerelő lett inkább kétszeres fizetésért. A nettó 500 a cégnek majdnem 1M-be került, csak egyéni vállalkozóként ez nálad is marad.”

  Almát körtével hasonlítasz össze. A villanyszerelő egy teljesen másik szakma, mint a villamosmérnök. A legtöbb mérnök nem tudja ugyanazt a munkát kiszervezni magának saját vállalkozásba, amit alkalmazottként csinál, tőle független okok miatt. De ilyen alapon lehetne akár nyelvtanár is vállalkozóként.

 • Treil
  Túltermelés van főiskolai mérnökökbol, mindig találnak 300-ert embert.
  Sajnos manapság hülyék vannak döntéshozó pozíciókban. Szarsagokon megy a spórolás, közben ömlik ki a pénz az ablakon.
  Nem prioritás megtartani a tapasztalt, jó munkaerőt. Szaros 50-100 ezres emelés helyett elengedik, mire találnak a helyére, mire képes betanulni tízmilliók mennek ki az ablakon.
 • oliver
  írd be a gugliba hogy “mérnökhiány”, regélnek ott mindenről,cikkek tömkelege jön szembe hogy egymás elől halásszák el a mernököket a cégek,már a pályakezdőknek is örülnek, válogatni nem tudnak mert örülnek ha egyáltalán jelentkezik valaki, és hasonlók.Mint ahogy eleve ment a munkaerőhiányról is a szédítés éveken keresztül, egészen a járványhelyzet kezdetéig…A legfrisebb hír viszont az,hogy a kutya sem jelentkezett mérnöknek idén, brutálisan alacsony volt a műszaki szakokra jelentkezők száma, én csak annyit kérdezek halkan, hogy na vajon miért???
  Amikor elkezdtem az egyetemet, egy pályakezdő mérnök is min 2x annyit keresett mint egy operátor,hát még egy tapasztalt,így hát jó hosszútávú befektetésnek tűnt a tanulás.Most meg ahogy előttem is leírták, egy raktáros megkap 300 nettót, a végeselem módszerhez (is) értő mérnöknek meg felszisszennek a 400 nettós bérigénynél az interjún
 • Treil
  Persze hogy mernokhiany van, 300-400-ert gyartasba azonnal bekapcsolhato tapasztalt mernokokbol. Erdemes megnezni allasajanlatoknal az elvarasokat. És az messze nincs benne hogy ez nem olyan szakma mint a szobafesto, ha csak autoiparban valt beszallitot 1-2 év atlatni, megerteni, magabiztos tudast szerezni a gyartott termekpalettarol, felhasznalt anyagok, gyartasi eljarasok, gyartoberendezesek, meretezesi szabalyok, geometria, szilardsag, kompatibilitas, eloirasok sorozata. Felvenni a ritmust a főnökkel, projektessel, gyartos reszleggel, beszerzessel, ertekesitessel. Aki azt mondja mernokkent akár 5 év után az adott munkakörben hogy szinte mindent tud az hazudik.
  Masik oldalon meg ott vannak az egyre gyengébb színvonalú képzés problemai, egyre nagyobb meritessel egyre gyengébb képességű diplomasok, nincs statisztikam, de nalunk banda fele (koztuk a főnököm) most kaptak diplomát ugyebár.
 • Miklós
  Amit írsz, az legfeljebb egy kisvállalkozásnál releváns. Egy cég alapvetően 2 forrásból jut pénzhez: alvállalkozóként/pályázat útján és piaci alapon. Az elsőnél fix a bevétel és a nyereség csak a költségek (munkabér) csökkentésével és/vagy a munka minőségének rontásával fokozható. A másodiknál a bevételt, egyben a nyereséget is, az adott területen jelenlévő pénzmennyiség, a termékekre jelenlévő kereslet, a termékek ár/érték aránya, stb. határozza meg, amelyeknek egy bejáratott cégnél kb. tudják a határértékeit. Ennélfogva, ha a cég alkalmazottai elvégzik a dolgukat, a rizikó minimális, mindaddig, amíg nem jelentkeznek rendszerszintű problémák, mint pl. egy gazdasági válság. Szóval, itt inkább az a probléma, ha a munkavállaló képességei nagyobb bérezést áraznak, mert ilyen esetben – ha nincs alternatíva – az illető beragad az adott bérsávba.
 • Janos82
  @qtt: a bejelentett ber nem csak a nyugdij Miatt Jo, hanem a vegkielegites, betegszabi, hitelfelvetel Miatt is. A vallalkozot megne hasonlitsd mar az alkalmazotthoz, minimum 2es szorzo Kell, hogy legyen a jovedelmukben ahoz, hogy megerje vallalkozo.
 • V.A.Laki
  @lekvaros_kenyer : Ha nagyot akarsz alkudni, az csak ugy fog menni, ha megtalalod a csordaban a “beteg allatot”. Akit fojt a hitele, aki valik, akinek beteg a gyereke, es emellett mar fel eve arulja, stb. Es az bele fog menni -20%-ba. Ugy nem fog belemenni, hogy odamesz valakihez, aki friss es ep, aztan beszelsz vele egy kave mellett a vilaggazdasagrol, o meg raebred, hogy ja, a 10%-al kisebb ar is mennyire korrekt. Az emberi psziche nem igy mukodik. Ha neked egy 5%-os alkut ajanlj egybol, azt is csak azert mondja, hatha talal valakit, aki rad licital. Taktika, semmi egyeb.

  Ha nem akarod bepiszkolni a kezed es embereket zaklatni honapokig, tedd le a listaarat es utana aludj nyugodtan.

 • Treil
  Janos82:
  Betegszabin 4 év alatt 4 napot voltam, ez mennyi kiegészítést is jelent? Nyilván ez más súly egy 20+ évesnél és más 50+ évesnél. Végkielégítés akkor mérvadó ha már 10 évnél többet lehúztál egy helyen, és persze nem közös megegyezéssel mondatnak fel. Mennyit is kapsz, 3 hónap bért? Nyugdíj lenne a legfontosabb dolog, de nagyon úgy fest hogy fejenként min. 50 ezret kellene már 30 alatt elkezdeni félretenni ha nem akarsz főttkrumplin élni egy lakókocsiban. Namost a 800-ból könnyebb ám 50-et félretenni mint 350-ből.
  Szerintem el kellene engedni ezt a vállalkozónak dupla annyit kell keresni vitát, mert alklamazott a súlyos levonásokért már jóformán semmilyen szolgáltatást nem kap. Abban meg senki nem vitatkozik hogy cserébe vállalkozás jóval kockázatosabb, jóval melósabb, idegileg kimerítőbb, nincs szabi, de legealább fontoskodó főnök sincs.
 • Alexa
  én nem általánosítanék a te rossz tapasztalatodból. Sok olyat interjúztattam akiért a 400at sokalltam, de végül 600+ért vettünk fel olyat aki meg is érte az árát. Hatalmas a szórás mérnökök között mind tudásban, mind fizetésben. Sajnos nem feltétlen következik egyikből a másik, de jobb helyeken igen.

  Ha viszont semmiképp nem tudsz a szakmádban előrelépni, akkor válts. Burkolónak 1 hónap alatt betanulsz, utána Katával 5-600 nettó erőlködés nélkül összejön.

 • Second Wave
  V.A.Laki: teljesen igazad van, azt azért tegyük hozzá, hogy a beteg állat most még elég ritka a csordában, tehát annyi esélye van az ember fiának, mint megvenni az autópiacon a kevés kilométeres, egy tulajos, hazai forgalomba-helyezésű, folyamatosan karbantartott autót féláron a nepperek elől. Azaz semmi. Mert a 20%-kal alacsonyabb árhoz is meg kell érni, igen kevesen fogják odaadni -20-on a kéglit úgy, hogy -5%-on még meg sem volt hirdetve.

  Lekváros kenyér: és igen, a vásárláshoz is meg kell érni, majd ha megnéztél már 20 lakást, akkor másképp látod a piacot. Addig, amíg a fotelból nézelődik az ember, és alkalmanként megolvas egy két ingatlanos blogot (akik ugyebár érdekeltek az ár fel le mozgásában), addig minden olyan egyszerűnek tűnik.

 • Janos82
  :
  3 gyerekkel +30-40nm Kell a csaladnak ujepitesubol, mikozben a feleseg kieso/ csokkano jovedelme Miatt kevesbe hitelkepesek. Ja, es itt igy nem opcio a hasznalt. Szoval 30 misi helyett siman 50-60 ba kerul nekik. A csok hitel meg nem sokkal jobb a piacinal. Ketten 30-40 nm kenyelmes.5en a 70 se sok.
 • csizkek
  “Amikor 4% alatt vannak a lakáshitel kamatok (több mint 1%-kal a MÁP+ EBKM-je alatt), akkor nem hiszem hogy olyan rémisztő egy 5-10 évre fix hitelt felvenni.”

  Gyerek nelkul, egyedul en is igy csinaltam. 2002-ben vettem X-ert. 2015-ben erte el ujra kb. nominalisan a 2002-es vetelarat. Az ingatlanpiac ciklus, szep hogy az elmult 5 evben volt egy dupla. Ki latta elore a ner betonpumpajat?Mi lesz a kov5 evben,te latod?Az hogy a MAK tobbet fizet mint ami aTHM, az a befektetonek jo. Nem a lakaskeresonek
  Most 2 gyerekkel, csaladdal biztos nem vennek fel igy hitelt. Egyreszt nem jarna semilyen csok, tamogatas kutyafule. Mert ezek is csak arra voltak jok hogy a ner-es bagazs jot keressen, kb. mint a devizahitelek “megoldasa”.
  (Mindemellett nem is kene, mert megtermeltem azota kulfoldon(!). Csak eleg idegesito ez a mindenki vegyen fel hitelt.. Ja vegul meg a megtakaritok fizetik a szamlat

 • másik medve
  Persze, mert minden gyereknek 0 éves korától saját 20nm szoba kell, ahha… 14 éves koromig laktam 8nm-es panel szobában öcsémmel együtt és mégsem lettünk fizikai, szellemi roncsok, ellenkezőleg. Meg aztán a nappali is lehet éjszakára háló a szülőknek. Igen, 200nm-es kastélyban kényelmesebb, de 500nm-esben meg még kényelmesebb az élet. A csok egyébként minimum 60nm-t ír elő 3 gyerekre.

  De ez már egy teljesen más téma, hogy manapság a szülők nem szülők, hanem a gyerekeik animátorai, minden napra kell valami műsor, meg mindent is a gyerek segge alá kell tenni. “nem érünk oda szerdán a búvár-balett-re, mert a lovas-hittan sokáig tart” Bödőcs

  Visszatérve 40m-ért már nappali+3 szobás, ÚJ házat kapsz bp agglomerációban, akárhogy számolom, 3 gyerekkel (1 úton majd 2 további bevállalása) ehhez nyamvadt 5m-et kell letenned. Nekünk 1 gyerekkel meg 30-at.

 • Csizkek
  Ezt a mernok vs. burkolo temat nem nagyon ertem. Burkolonal egyeni vallalkozasban az a top ami egy mernoki pozi fizuban az alja. Masreszrol a burkolo melo idoszakos. Most ingatlanboom van/volt, persze jo. Ugyanez lesz az arany 20 ev mulva, esetleg nyugdijj elott? 50-60 evesen tropara ment terddel, derekkal? En villanymernok vagyok. Kezdokent kevesebb volt a brutto fizum mint elotte a nettom diakmunkakkal. Par evbe beletelt mig atnyergeltem egy specifikus teruletre es meg par ev mig “szakerto” lettem. 10+ eve huztam el kulfoldre es az akkori fizum 1m brutto, cegauto voltak. Nem voltam vezeto poziban. De mikor kezdtem par evig a kuszobot ragtam annyira keveset kerestem. Persze kellett a szerencsefaktor is, nem mondom. De rendesen tenni is kellett az eredmenyekert. Mindezt multis vilagban.
 • Janos82
  :

  Ha csak 10-15 evre is, de nagyobb kell. +1 szoba es +1 furdoszoba azert jol jon. Persze a par is lakhat 20 nm-en, es akkor nekik ugyanolyan kenyelmetlen, mint 3 gyerekkel 50-en.

  Ha 40 millios uj hazat akar venni a 3 gyerekes, akkor neked 1 gyerekkel a 30 millas ugyanazt fogja nyujtani ( tudod 1el kevesebb szoba, esetleg kisebb nappaliban is jobban elfertek). Neki se 5 misit kell letennie, mert a CsOK hitel nem ajandek, az kb egy piaci hitel ( jo, azok lehet havi 2000 ftal dragabbak, de azt 2 gyerek megeszi, elhiheted).
  Ja, es ha nem kell a CsOK, akkor nezheted a hasznaltakat is, nem kell az aglomeracioban szar lokacioju(varosszeli) ujat venned, hanem olcsobban lehet hasznaltat

 • Alexa
  az ingatlanáras számaid nem állják meg a helyüket, Budapesten biztosan nem. 2005ben vettem, 2008as csúcsig az ment felfelé. Onnan 5 év alatt ment 20% mínuszba. Sose ment a vételi ár alá, pedig 2005ben biztosan drágábban vettem mint te 2002ben. Nominálisan.

  A mérnök vs. burkoló témában egyetértünk. Egy jó mérnök egy kis szerencsével és áldozattal megtalálja azt a céget aki meg is fizeti. De nem mindenki tartozik ebbe a kategóriába.

 • csizkek
  2002ben egy panelt vettem 13m. 2012-2015 korul adtak ugyanezeket 13-16 kozott. Vetel utan meg belement 1,5-2m felujitas 2012-2015-ig. Szal kb akkorr volt nominalisan ua. mint 2002. Konkret eset. 2018-ban hirdettek ugyanezeket 24korul.
  Budapest. Sajat szamaim, adott ingatlanra igazak.

  volt mar itt egy post realertekvaltozasrol:
  https://kiszamolo.hu/lakasarak-alakulasa-1990-tol/
  2008-2013: minusz 60% realertek (inflaval korrigalt)
  2002es arak = 2010 = 2015 es 2010 es 2015 kozott a 2002-es arak alatt voltak. REalerteken az atlagarak.

  Ugyanez latszott sajat tapasztalatbol is. Lehet simogatni a jovobelato gombot mi lesz a kov 10-15 evben.

 • Nacionalista
  @másik medve

  Hol kapni Bp. agglomerációban nappali+3 szobás új házat 40 millióért?
  Épp ilyet keresek, de még Százhalombattán is 45 millió, azt meg már nem hívnám Bp. agglo-nak. 60-rt kapsz ilyen lakást minimum.

  Én is úgy nőttem fel, hogy négyen voltunk 50 nm-n, és pont ezért akarok ennél nagyobbat. Nyilván Afrikában éheznek a gyerekek, és annál mennyivel jobb itthon, de azért ne állítsuk be kaviáros+helikopteres luxusnak ha egy gyereknek van saját szobája, a lakásban meg van egy közösségi tér ami mindenkié. (Mert ha a szülők hálója a nappali, akkor meg a szülőknek van nulla lehetősége privát szférára/elvonulni)

 • Treil
  másik medve
  Nézd meg mennyi egy új építésű 60+ nm2 ingatlan. Neked meg elég akkor egy 15-20 milliós panel garzon, 3 gyerekkel ugyanúgy lehet nyomorogni 60nm2-en, csak mivel új építésű kell nem áll meg 40 alatt.
  Aki ingatlan miatt vállal ma gyereket az tuti nem normális. Sokkal könnyebb gyerek nélkül, önerő kapasbol fele annyi idő alatt osszejon. Majd megnezem amikor asszony még otthon van 3. gyerekkel miből gazdalkodjak ki a 150 ezres törlesztőt.
 • másik medve
  5% ingatlanközvetítői dijat majd utald át nekem:) m.ingatlan.com/elado+haz+4-szoba-felett+uj-epitesu+budapest+pest-megye-pest-kornyeke+40-mFt-ig

  Félreértésben vagytok, a kormány gyerekere történő pénzszórását (is) kritizáltam. Aki a pénzért csinál 3 gyereket az inkabb ne csinált volna, azokat a gyerekeket fel is kell nevelni, ellenben a lakás/házárakba ezek a támogatások be vannak árazva.

  Másrészt én kifejezetten örülök a népesség csökkenésnek, túl sokan vagyunk a bolygón de hazánkban is (lásd dugók pl) az életszínvonal növekedésével pedig a népesség csökkenése egyenesen arányos. India, Afrika népességét is ugy lehetne csökkenteni ha “nyugati” minőségű életszínvonalat tudnánk odavinni, de ez már egy másik téma.

 • Fellabu Bence

  “Ha a nagy 2014-2019 ingatlan boom során lakást tartottál Bp-en, akkor kb. br. 230% hozamod volt. Ha ehelyett BUX indexet, akkor pedig kb. br. 260%. Mindez költségek nélkül, költségekkel még nagyobb lenne a különbség a BUX javára.”

  Csak ebbe nincs beleszámolva az, hogy kapod szépen a havi lakbért és ezáltal az első évben kapott 1-2 milliót 5 évre, a második évben kapott 1-2 milliót 4 évre (és így tovább) ugyan úgy be tudod fektetni x % kamatra (akár részvénypiacon) szóval ha ezt is bele számolod mégis csak kijön az, hogy a lakás vásárlás/kiadás oda veri a részvényeket. Csak valamiért ezt soha senki nem veszi figyelembe a számításoknál.

 • Alexa
  Az első kommentedben nominál árról beszélsz, aztán reáláras cikket linkelsz be. Reáláron is csak az országos árakra jön ki az a hatalmas esés, budapestiekre csak neccesen.

  De nominál áron nem tudom elhinni ezeket a számokat. Még úgy sem, hogy tudom hogy a panelok veszítettek a legtöbbet a válságban. Az ingatlanralliban, 2005-ben újépítésűt vettem 14ért (46 nm jó helyen). 13 misi eszméletlen soknak tűnik egy panelért 2002ben.