Ingatlanpiaci helyzetkép

Érdekelt, mi lehet a helyzet a budapesti ingatlanpiacon, ezért megkérdeztem az egyik ingatlanos ismerősömet, aki közel 10 éve ingatlankiadással és eladással foglalkozik, hogy ő, aki naponta ezzel foglalkozik, hogy látja a dolgot.

Persze elolvashattam volna a legújabb “elemzést” is, amit valamelyik nagy ingatlaniroda ad ki, de hát tudjuk, azok (is) mennyire elfogulatlan írások.

Nagyon sokat mulattam az ilyen elemzéseken 2008-2014 között, újra és újra arról szóltak, hogy már elértük a gödör alját, most már aztán vásárolni kell, de azonnal. (Mert egyébként éhen halunk, ha mindenki tovább vár a vásárlással.)

Mostanában sem olvastam olyan ingatlanirodás elemzést, ami azt írta volna, hogy a piac túlfűtöttnek látszik, érdemes bizonytalan időre elnapolni a vásárlást. Nyilván soha nem is fogok ilyet olvasni, még akkor sem, ha mindenki így fogja gondolni.

(Persze ez minden elemzéssel így van, amit valaki megrendelt. Nekem is kellett ilyeneket írni egy PR cégnél. Vért is izzadtunk 2012-ben, hogy az aranyértékesítéssel foglalkozó cégnek tudjunk olyan számsorokat találni, amiből az jött le, hogy még mindig megéri aranyat venni a 2011-es árrobbanás után. Egészen 1972-ig kellett visszamenni adatokért, egyébként nem jött volna ki a cikk más dátummal. A blogban persze megírhattam, mi lenne a helyzet más dátumokkal.

De ugyanez van a brókercégek elemzéseivel is és minden más “elemzés”-sel. A brókercég elemzőit a brókercég fizeti, hogy az ügyfeleket kereskedésre serkentse. “Kilőtt az olaj”, vagyis 1,2 dollárral drágább lett, hogy aztán másnap visszaessen. “Zuhan az OTP”, vagyis olcsóbb lett 80 forinttal átmenetileg. Erről csak azért írtam, hogy így olvass akármilyen elemzést. Ki írta, miért írta, kinek az érdekében írta.

Ha akarnék, tudnék cikket írni arról az elmúlt 25 év adataiból, hogy minden pénzedet részvényekben érdemes tartani, meg arról is, hogy kötvényeket kellett volna venned. Mindkettőt alá tudom támasztani 15 éves idősorokkal az elmúlt 25 évből, csak a kezdődátumokat kell jól megválasztani. Ahogy a kedves megrendelő szeretné. Még szerencse, hogy nem kell egy megrendelőnek sem megfelelni. Ez egy nagy luxus, a függetlenség luxusa, ami nagyon keveseknek adatik meg.)

A barátom a következőket mondta, ahogy ő belülről látja a piacot:

A bérlési árak jelentősen csökkentek, arányaiban az a lakás, amit tavaly nyáron 150 ezerért adtak ki, az most 120-130 ezerért megy el.

A drága, főleg külföldiekre építő bérlakások piacán is volt áresés, de nem akkora, ott olyan (szűk) 10% az esés. De ott is sok lakás beragadt tavaly szeptemberben (hagyományosan a legnagyobb forgalmú időszak az iskolakezdés miatt), mert a külföldi diákok sem akartak annyit fizetni egy magyar lakásért, mint a legdrágább német városok árai.

Az adásvételi piacon szerinte még nincs jelentős áresés, de érezhetően csökken az érdeklődés. Ez sokkal nagyobb tehetetlenségű piac, hónapok kellenek, mire az eladók árat emelnek, vagy csökkentenek, ha nem megy el az ingatlan fél év alatt sem.

Szerinte sokan nem akarják megérteni a belvárosban, hogy ha az áfacsökkentés miatt négyzetméterenként 650 ezer forintért újépítésű lakásokat adnak, akkor 550 ezerért nem olyan nagy vétel egy lerobbant 120 éves házban egy ódon, rossz beosztású, körfolyosós lakást megvenni.

Ez az ő tapasztalata és csak egy pillanatnyi helyzetkép, nem jelenti azt, hogy akkor mostantól esni fog a piac, vagy nem nőhetnek újra a bérleti árak.

De legalább olyan piaci infó, amiről elhiszem, a valódi helyzet a jelenlegi piacon, legalábbis abban a szegmensben, ahol ő dolgozik.

Update: egy másik ingatlanos hasonló véleménye itt.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

401 hozzászólás

 • Gábor
  Nem BP, hanem vidék. Kb 5-6éve nyomon követem a helyi ingatlan árakat és soha nem értem az ingatlanosokat.
  Vannak szép számmal házak és lakások, amiket pár éve 3-5mió árban hirdettek, de nem vette meg senki, azóta eltelt pár év és még mindig hirdetik ezeket az ingatlanokat, de nem olcsóbban, hanem évről évre drágábban, jelenleg akár 1,5 – 2mió többért.
  Csak egy példa: Tavaly magán tulaj hirdette 4mió árban, most az ingatlanos hirdeti 5,9mió-ért, de ha tavaly nem vették meg 4mió-ért, akkor most miért vennék, meg 5,9mió-ért?
  Volt vitám erről ingatlanossal, de persze neki állt feljebb, hogy az ingatlan árak felfele mennek és kész.
 • sif
  Annyiban (talán) jó az ingatlan, hogy – éppen az illikviditása miatt is – nem ugrálsz ki belőle (ha még tudnál is), mert érzelmileg kötödni szoktak hozzá az emberek, és ezért kiülik a válságot, míg ép-okat sokkal könnyebben szórnak, ugye, ált. alján eladással (vagyis nagy buktával). Én azt gondolom, hogy most, mikor 3-4%-on tudsz változó kamatot jelzáloghitelre és 7-10 évre is 6-8%-on fixálsz, a bp-i lakások pedig 2014 óta éves szinten csináltak egy 10-30%ot lokációtól függően, vagyis hitel ára < ingatlan árnövekedése, miközben a bérek szintén csak a töredékét nőtték-növik az ingatlanárnövekedésnek, akkor ez by definition egy eszközbuborékot hoz létre, ami tuképpen teljesen egyenes következménye a szétmanipulált monetáris politikának, és szükségszerűen korrekciót fog hozni, kérdés mikor és mekkorát (minél később jön a korrekció, annál nagyobb lesz). Kiszamolo, jo a blogod, hajrá!
 • bb
  Az újépítésűek szerintem nem fogják letörni a használtak árait: ahol teljesen új lakást kínáltak egy környékbeli újszerű használtnál alig magasabb (sőt, néha akár alacsonyabb!) négyzetméteráron, az előértékesítési kedvezmény szakaszos fizetéssel… tehát 1, vagy akár 2 év múlva esedékes átadás, amit közben finanszíroznod kell, és nem tudhatod, lesznek-e minőségi problémák vagy nagyobb csúszás. Sok esetben ekkor még jogerős építési engedély sincs.

  Aztán ahogy halad előre a projekt, emelkedik vele együtt az ár is. A ténylegesen használatba vehető új lakást már jókora felárral kínálják a használthoz képest.

  A beruházónak pedig azért éri meg a kedvezményes előértékesítés, mert a projektet finanszírozó bank eladási számokhoz köti a folyósítást, illetve kisebb projektnél el tudják kerülni a bonyolult és költséges hitelfelvételt.

 • Balázsik Gábor
  Hány új építésű házat tudsz ajánlani a belvárosban 650.000/m2-ért?
 • Addam
  QTT, ügyvéd: 17-ből legértelmesebben vonattal lehet bejutni. Kényelmes gyors és kerékpárt lehet szállítani rajta, amivel dugómentesen lehet utána közlekedni. Újpest viszont lehet , hogy tényleg jobb…
 • Blc79
  @QTT:
  En 3 eve lakom a 17. keruletben, annak is az M0 feloli oldalan. Nyaron napi 25, iskolaidoben atlagosan 45 perc kocsival a bejutas a 13. keruleti munkahelyemre. Szamomra ez elfogadhato, cserebe megfizetheto volt az ingatlan ara, es nyugodt es jo levegoju a kornyezet.
  BKV-vel ugyanez a tavolsag 1 ora 20 perc lenne. Ez nyilvan nagyon sok. Ha vonatallomashoz kozel laknek, akkor valoszinuleg azzal mennek es nem autoznek, hiszen 20 perc alatt be lehet jutni a Keletibe. Kulon berlet nem kell, eleg a BKV-berlet. Sok ismeros hasznalja ezt a lehetoseget egyebkent.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Tuddommmm, tudommm! Azért írtam én is, hogy az “átlagos gangosban” én sem laknék semmi pénzért. Egyszer laktam a harmadikon egy ilyenben, lift nélkül. Hatszor meggondoltam minden lemászkálást 😀 A belmagasság miatt vagy hat emeletnek felelt meg, és a lépcsőházban gyakran nem égett bizonyos emeleteken a villany. Ráadásul “csigalépcsőszerűen” tekeredtek a lépcsők, fixa ideám volt, hogy egyszer a sötétben leesek, legurulok és ott halok meg… Brrrrrrr
  A lakás összes ablaka a gangra nézett, a szomszéd ablaka egy méterre se volt… Gondolhatjátok. Mindenki hallott mindent….
  Semmi pénzért, soha többet.
 • Garbo
  Dániel
  Minden hely jó lehet, ahová elővárosi zónázó vonat jár. Érd tizenvalahány, Tárnok húsz perc a Déliből, modern vonatok, és nagyon sűrűn járnak.
  Ha agglóba akartok menni arrafelé, akkor érdemes erre figyelni. Solymár is jó ebből szempontból, vagy bármi, ahová a zónázó jár.
 • Garbo
  @ügyvéd
  A múltkor még vidéken laktál, gyalog jártál arra a postára, ahol nem kell sokat sorban állni stb. “A vidéki lét előnyei”meg ilyenek.
 • Nagy Daniel

  Koszonom!

  Budaors draganak tunt, de az ajanlasod utan jobban utananezek, nem csak neten, akar eloben is. Remelem talalok egy jo sorhazat, persze nem a mostanaban hirdetett 80 eves, regi paraszthaz, 5 lakasra osztva “jo szomszedokkal” kozos kerttel tipust..

 • Kiszamolo
  Dániel, mennyi pénzed van rá?

  Inkább vegyél fel egy kis hitelt és vegyél olyat, ami jó, mint hitel nélkül gagyit.

 • proletár
  Gábor
  Azok az ingatlanok amik évek óta nem eladhatók, azoknak az értéke a piac szempontjából 0-ft.
  “az ingatlan árak felfele mennek és kész” Ilyen nincs.Bizonyos helyeken egyes ingatlanokra van kereslet ezért azoknak az ára nő.Sokan azt gondolják ,hogy akkor az ő ingatlanuk is drágul,ez tévedés,mert az ő ingatlanuk piaci értéke 0-ft.Még Bp-en is vannak( pl:főút melletti ingatlanok ) amik eladhatatlanok értéke 0-ft. Sokan becsapják magukat ,hogy ők pl 10millios vagyont birtokolnak,miközben ez csak az ő fejükben létezik kp-ra soha nem válthatók.Kis hazánkban sajnos szerintem legalább az ingatlanpiac 60%-ára nincs kereslet,ergó nem ér semmit.
 • Dani2
  @QTT:
  Harmadik kerület Flórián tér körüli részén találsz 17-18-ért lakást 50-60 m2 között (ha nem zavar a panel). Jó a közlekedés (1-es + fonódó villamosok 1-2 percre, kék metró 10 percre), és minden nagyon közel van (iskola, óvoda, rendelőintézet, boltok, pláza).
 • Paprikajancsi007

  ,,En 3 eve lakom a 17. keruletben, annak is az M0 feloli oldalan. Nyaron napi 25, iskolaidoben atlagosan 45 perc kocsival a bejutas a 13. keruleti munkahelyemre”

  Hat ez nagyon jo!
  Gyöngyösröl (!) 35-40 perc a keleti,ha nincs forgalom.:DD

 • Zsoca
  @Orbán János

  “a belmagasság 3.8 m, nincs koporsó feeling”
  Most erre mit mondjak, ha a 2,7m nem elég akkor már a szabad és alatt kell lakni. 🙂

  “a földszinti idegbeteg szomszéd feljött hozzánk a 4.-re, én belülről néztem, közben minden virágot ledobva rombolt és a szomszédomat nyakánál fogva felnyomta a mi ajtónkra és fojtogatta – amúgy túlélte”
  Na ez biztosan amiatt volt mert panelből készült a ház. Az összefüggés egyértelmű és magától adódik. 😀

 • QTT
  Köszi mindenkinek a sok információt!

  @kridli: Igen az kimaradt, én a 11. kerületben fogok dolgozni, a feleségem esetében még nincs konkrétum.
  Néztem egyébként Kispesten is lakásokat az Üllői út közelében, a kökihez közel a metró miatt. Árban még ott is beleférnek egész jó állapotúak.

 • Nagy Daniel

  20m Ft megvan, + egy kis hitelt terveztem felvenni.

  Szerintem sorhazra igy sem lesz eleg, lakas lesz ebbol.

  De igazad van, inkabb elek Budaorson szep kornyezetben lakasban, vagy kisebb hazban, mint Kaposztasmegyeren, ahol regebben laktam.

 • VAG

  “Gyöngyösröl (!) 35-40 perc a keleti,ha nincs forgalom.”

  Az évente kétszer van. A többi napon meg 35 perc két lámpa között az M3 bevezetőn.

 • Olcsó János
  @QTT: a helyedben Angyalföldön is körülnéznék. Talán a legjobb infrastrukturájú kerület Budapesten.
 • Okoska2
  QTT: plusz egy szavazat a IV. kerületnek!

  Mi agglomerációs családi házat cseréltünk egy tágas, csendes káposztási panelre, és egy percig nem bántuk meg!
  Kerületen belül is jó a tömegközlekedés, a metró pedig 10 perc alatt bevisz a Nyugatihoz.

  A körfolyosós belvárosi “palota” meg álmaimban kísért, pár hónapig laktunk ilyenben, akkor megfogadtuk hogy sohasohatöbbet, fentebb már leírtátok hogy miért.

 • szocske
  , 45 perc/irány, azaz 1,5 óra/nap csak a kocsiban ülve.
  min. 9,5 óra/nap munkaidő, de inkább 10 + alkalmanként némi túlóra, és az ember csak aludni jár haza :S

  Amikor ezt átgondolom mindig megerősít, hogy eszem ágába sincs Bp-re költözni, élvezem inkább, hogy kocsival 5, biciklivel 10 perc az út a munkahelyemre..

  Biztosan többet kereshetnék Bp-en, de napi 1-2 órával több szabad idő számomra megfizethetetlen.

 • Blc79

  Vonattal? Azzal innen is csak 20 perc a keleti. Mar ha megy. Eleg egy kis ho, es akar orakat kesnek a vonatok. De ez az egesz orszagra igaz.

  Amugy kocsival varoson keresztul 25-45 perc menetido teljesen jo bp-i viszonylatban. Es amit irtam az haztol hazig igaz, nem a Keletiig. Nem ertem, mire fel a gunyos hangnem.

 • piccola
  @ügyvéd
  Az Örsről max negyedóra a belváros (Deák) metróval, ráadásul összehasonlíthatatlanul komfortosabb, mint a 3-as metró újpestről. Amit egyébként nemsokára évekre lezárnak felújítás miatt és lehet busszal/villamossal szívni a reggeli csúcsban. Szóval sokkal inkább Örs, mint Újpest.
  Egyébként nem csoda, hogy drágul, infrastruktúra szempontjából elég nehéz überelni.
 • Zsolt
  Először is megnéztem az albérleteket, külvárosban 60-70.000-ért bőven lehet kapni kis lakást. Ez mintha csökkent volna. Beljebb, új építésű azért maradt 100+.
  Jókat szoktál írni, de ettől a cikktől sokkal nem lettem okosabb.
  Árakat tovább növelheti: fizetések további növekedése, olcsó hitelkamatok. Plusz új építésűek drágulhatnak az emelkedő bérek miatt és ha visszajön a 27%-os áfa.
  Ugyanakkor a befektetési eszközök, részvények árai világszerte magasak, ha jön a sokat emlegetett vihar, akkor zuhanhat. Ezt az esetet eltekintve, inkább stagnálást, átrendeződést tippelek. Persze én laikus vagyok, valaki, aki komolyabban foglalkozik a témával, vélemény? 🙂
 • Indexkövető
  Üdvözlök Mindenkit!

  A 11.kerületben kiváló zöldövezeti panelházak vannak, Újbuda nagyon jó kerület, a panelek jelentős része nagyon élhető lakókörnyezetben helyezkedik el, Kelenföld kiváló környék.

 • ügyvéd

  Valamit nagyon benéztél. Budapest belvárosában lakom/dolgozom, és gyalog járok általában, és persze arra a postára is ahol nem kell sokat sorbanállni, ellentétben a piaci nagyobbal, ahol viszont a piacon vásárolni szoktam.
 • ügyvéd
  +
  Imádom pl a Balatont, tavasztól őszig sok időt töltök ott, de bizonyosan soha nem értekeztem a vidéki élet előnyeiről, ergo keversz valakivel.

  Nem laknék máshol szívesebben, mint ahol most – már immár két évtizede – vagyis Budapest legbelső belvárosában, ami nekem azt jelenti, hogy ha most cipőt húznék, akkor gyalog 5 perc alatt mondjuk a West Enden lehetnék.

 • Tamás
  ,

  Szerintem Pestimre sem rossz (XVIII ker).

  Tömegközlekedésben van 2-3 busz a Kökire, + az Alacska nevű, ami egyből bemegy az M5-n a Népligethez (M3, 1-s vili + egyebek).
  Nekünk rokonok Lőrincen laknak, mi azért is jöttünk ide, mert Lőrinc drágább volt, nem bántuk meg.

 • a bolti dolgozó családja
  A XX. kerület nagy részén sok a magyarországi rejtett erőforrás, akik a Dzsumbujból költöztek oda. Sötétedés után csak Chuck Norris kiséretében érdemes gyalog közlekedni….
 • realestate
  Rengeteg elhalasztott lakásvétel vár arra, hogy ismét lökést adjon az ingatkanpiacnak! Akkora robbanás nyilván nem lesz mint 2014-2016 között de meg fognak indulni az árak ismét FELFELÉ. Nem minden lakástípus és nem mindenhol, de akinek vennie “kell” az hiába spekulál jelentős árcsökkenésre…. drága dolog mostanság shortolni a lakáspiacot.
 • Ági

  Igazad van. 🙂 Azonnal megnéztem a tárna utcai lakást, nem rossz, és jó, hogy az első emeleten van.

 • A Lajos

  Az említett időszakban azért megvalósult néhány elmaradt vásárlás. Illetve a potenciális vevők (fiatalok) egy része már külföldön van azt ne felejtsük el. Meg a válság előtti szárnyalást (aka devizahitel),fel lehet fogni előre hozottnak is (főleg a bedőlt hiteleket), amik akkor felnyomták az árakat.
  A bp-i árak előbb utóbb megint elérik az “ingerküszöböt”, ha még nem érték még el esetleg, h fel merüljön az agglomeráció mint alternatíva.

 • ügyvéd

  Ha a 11. kerületben fogsz dolgozni, akkor OTT nézz a közel környéken lakást. A zasszony meg majd szintén ott keres állást, vagy szív a közlekedéssel 😀 Abból kell kiindulni ami már “biztos”.
  A 17. kerületet felejtsd el, mert az az önszopatás csúcsa lenne onnan átjárni a 11 be, de ÍGY Újpest sem jó ötlet! Higgy nekem, és imákba foglalod majd a nevem! 😀
 • realestate
  Lajos

  Ha egy éve megkérdeztelek volna mit vársz lakásár fronton ugyanezt írtad volna mint most és lám eltelt egy év +15%-ot mentek az árak…. ki érti ezt? :))

  Lufi témában hadd idézzek más fórumból egy hozzászólást:

  “Ezt szeretik akkor hangoztatni – általában a pálya széléről – amikor felértékelődés van. Érdekes, hogy a stagnáló vagy csökkenő lakásárak sosem mesterségesek, azok mindig piaci folyamatok eredményei. Csak a lakásárnövekedés körül vannak összeesküvés elméletek.
  Ha van egy sziklaszilárd oka a lakóingatlanok felértékelődésének, az az, hogy előtte 10 évig meg leértékelődött reálértékben Magyarországon. “Az országos reálár-szint ugyanakkor bő 10%-kal a 2008-as szint alatt van még. A bérekhez viszonyított árak az 1998/1999-es éveket idézik..””

 • A Lajos
  a végéről egy még minusz
 • realestate
  Az ingatlanosokról meg annyit, hogy ők is csak a piac UTÁN mennek, nem ők csinálják a piacot. Minden híresztelés ellenére nem tudják mozgatni az árakat és nem tudják megmondani mi lesz 1-2-x év múlva. Ember nincs aki meg tudná mondani… ugyanúgy mint a tőzsdén. Persze, el lehet véletlenül találni dolgokat, meg vannak jelek amikből az irány sejthető, de az árváltozás nagyságát lehetetlen megjósolni.
 • mitel hentes
  Építőiparral foglalkozó vállalkozó ismerőseim mondták, hogy addig van itt jó világ a túlárazott ingatlanokra, amíg 2018. végén fel nem épül az összes új lakás a Kopaszi-gát mellett, a Budapart projekt keretében. Ekkor több ezer lakás fogja elárasztani a piacot, és ez nem az egyetlen ilyen projekt, amely 1-2 éven belül elkészülhet.

  Ismerős azt mondja: 2018-ban már lefelé fognak menni az árak, a nagy túlkínálat miatt. Kivétel lehet az V. kerület a külföldiek miatt.

 • Kiszamolo
  qtt, ha 11 ker, akkor Őrmező, Gazdagrét, vagy akár Budaörs, Törökbálint. Ne akarj naponta keresztülvágni Budapesten csúcsidőben, se autóval, se metróval.
 • alma
  Mi vidéken lakunk a városközpontban egy régi szar házban. A lakás szépen fel van újítva, de az ablaknál télen lobogott a hajam. Vadiúj cirkófűtéssel is havi 35000-re jött ki a fűtés, ha a 6 hónapot átlagolom.

  Az albérlet 100ezer, a közös 8500, a rezsi meg így havi 55000 lett. Mi is gondolkoztunk a Budapestre való visszaköltözésre, régen Zuglóban laktunk a Nagy Lajoson. Ennyi pénzből kijönne most zuglói albérlet?

 • realestate
  hentes

  Az új és a használt lakások árai alapvetően EGY IRÁNYBA mozognak, mindig! Tehát ha az új drágul akkor a használt is! 😉 Csak egy dilettáns mondhat olyat, hogy ha sok új lakás épül akkor az leviszi a használtak árát…. persze, az áfacsökkentés is levitte az új árát… fetrengtem a röhögéstől amikor bejelentették és minden fórum azzal volt tele hogy most aztán itt mekkora áresés lesz. Ja, lett! +20-30% :DDD

 • realestate
  hátha vizuálisabban könnyebb megérteni…. kamaraonline.hu/gallery/ksh%202016%2008%2008%204.jpg
 • ügyvéd
  naponta KÉTSZER keresztülvágni….
 • realestate
  “qtt, ha 11 ker, akkor Őrmező, Gazdagrét, vagy akár Budaörs, Törökbálint. Ne akarj naponta keresztülvágni Budapesten csúcsidőben, se autóval, se metróval.”

  Egyetértünk! :))

 • ügyvéd

  De a legegyszerűbb az lenne, ha stabilnak ígérkezik a munkahelyed, akkor a gyalogtávolságán belül néznél lakást. Havi 1x ezer egy bérlet, annyit spórolnál eleve.
 • ügyvéd
  @…hentes
  Azok ott a kopaszinál, mind millió/nm felett lesznek, szóval nem mindennek lesz konkurenciája.
 • ferko
  A tavasz-nyar szezonalitasarol annyit, hogy az elmult par hetben 4 lakast vittek el az orrom elöl. Az egyik JULIUS ota volt hirdetve, most ratalaltam, par nap mulva rakerdeztünk (merthogy az egyik lako a lepcsöhazban arulta) addigra nem volt meg. Egy masikat egy ismerös akarta eladni, nekünk igerte, nem is volt hirdetve, erre mire el tudtunk volna menni megnezni, eladta masnak – köszi, jo fej vagy. Aztan egy december ota hirdetö tulajt hetfön felhivtam, lebeszeltem vele pentekre a megtekintest, mire odamentem abban a 3 napban megegyezett massal. A negyedik, szinten honapok ota hirdetett lakas tulaja meg par oraja egyezett meg a vevövel, mielött felhivtam. Hat akkor nyalazzak meg azt a bizonyost.
 • QTT
  @Kiszámoló, Ügyvéd:

  Az a baj, hogy a 11. kerületben, valamint Budaörs és Törökbálint vonatkozásában is kb 19 millió Ft-tól indul a buli. A nyugdíjmegtakarításhoz nem akarok nyúlni, anélkül meg a meglévő összeg mellé úgy 3-3.5 millió Ft hitelt kellene felvenni. Nem tudom mennyire lenne érdemes ezt bevállalni. Azt elfelejtettem mondani, hogy heti 3 alkalommal kell bemennem a munkahelyre, tehát 2 nap szívást elkerülhetnék, illetve a 3 napból van, hogy 1 hétvégére esik.

 • Kiszamolo
  Qtt, olyan lakást nem veszünk meg, ami nem megfelelő, csak mert arra van pénzünk.

  Akkor vagy felveszünk pár millió hitelt, vagy várunk még a vásárlással egy-két évet.

 • A Lajos
  @ügyvéd
  index.hu/urbanista/2016/10/26/milyen_lesz_budapest_uj_varosnegyede_a_120_meteres_felhokarcoloval/

  Jó lesz az 600-800e között.. Biztos sokan vesznek olyan helyen millió feletti nm ár felett ahol egy kisebb város lesz összezsúfolva egy külvárosi telken, kilátással barna mezős területekre…
  Izgalmas lesz a XI ker azon része, ha megépül a project. Vajon az infrastruktúra (ovoda, iskola, eü,közlekedés) bővül majd?:) Nem messze a Budai Bolero, ami szintén egy nagyobb project.
  Aki óvodába, vagy iskolába fogja adni ott a gyerekét, miután beköltözött, már most irassa be vhova…:D:D

 • random okos
  Itt a kommentek között is feljött, de máshol is sztárolják Kelenföldet.
  Most én Kelenföldön lakom jelenleg, de nem értem miért van mindenki elájulva tőle.
  Laktam Újpesten is a temető közelében, az talán élhetőbb volt, de messze volt mindentől.