Skandia unit linked károsultaknak

Mintegy 10 éve az egyik magyar ügynöki hálózat teleszórta az országot a Skandia cég unit linked biztosításaival. Ez a biztosítás még a unit linked biztosítások között is elképesztően drága volt, ráadásul erről nem is tájékoztatták megfelelően az ügyfeleket.

Itt írtam a témáról négy éve, azt javasolva, hogy érdemes lenne visszakérni a teljes befizetést a tájékoztatás totális hiánya miatt. Egyszerűen egyetlen költség sem volt sehol feltüntetve, ráadásul a maradék anyag is egy rosszul fordított német anyag volt.

Örömmel jelzem, van, akinek sikerült. Megkértem őt, hogy írja le, hogyan csinálta, hogy más is tanuljon belőle. Következzen az ő levele.

Sziasztok, Miklós kérésre megosztom veletek mire jutottam a Skandia biztosításommal, hátha tudok segíteni Nektek is.

2006-ban kötöttem egy 12 év lejáratú UL típusú Skandia megtakarítást amit az MPK Zrt ., mint közvetítő, tőke és hozamgarantált megtakarításként adott el, mondván, hogy ez egy konzervatív megtakarítás, amiből minimum a befizetéseimet vissza kapom majd. Teltek múltak az évek, feltűnt, hogy nem minden évben kaptam értékközlőt és nem is azonos tartalommal. Az MPK-s kapcsolattartóim nem igazán tudták ételmezni mi áll a kimutatásokon. 8 év után elegem lett, hogy a befizetésim negyede eltűnt! Hogyan lehetséges ez egy garantált alapból? Az MPK mint közvetítő megkért, hogy kizárólag rajtuk keresztül kommunikáljak a Biztosítóval (?) azonban a közvetítőnek feltett kérdéseim – Hová lett a befizetett pénzem 25%-a? Mire mentek el a költségek? Miért vonnak új szerződéskötési díjat még 9 év után is évente? – állandó jelleggel megválaszolatlanul maradtak.

Nyilván felhívtam saját magam a Skandiát, ahol egy magyarul beszélő kollégájuk tájékoztatott, hogy ez a megtakarítás sosem volt tőke és hozam garantált, az MPK félretájékoztatott ,a költségek a szokásos kezelési költségeken túl az MPK-nak lettek tanácsadás címen átutalva (?) illetve az indexálást évente új szerződésnek minősítik ezért plusz szerződéskötési díjat vontak minden évben (!). Álljunk csak meg! Az indexálás évente új szerződésnek minősíti a 9 éves szerződésem és minden évben SZERZŐDÉSKÖTÉSI DÍJ-at vontak el ezért. Hát ilyet sem hallottam még! Volt kedves rávilágítani, hogy a költségeim amúgy is „feketén-fehéren” ott állnak a szerződésben: „a költségeket a biztosítási matematikai elismert szabályai szerint számítjuk ki…”. Kérte, hogy nyugodjak meg, mert ha most 9 év eltettével ugyan hiányzik a negyede a befizetéseimnek, ha most azonnal áttoljuk kockázatos részvényekbe a teljes meglévő befizetéseimet, akkor még elérhetem a fennmaradó 2-3 évben a break even pontot is. Talán. (azaz 2-3 év alatt 25% hozamot!)

Ekkor betelt a pohár, elegem lett a pénznyelősdiből, hogy nem vesznek komolyan, hogy jogosulatlanul és megmagyarázhatatlanul eltűnt és folyamatosan tűnik a pénzem! Felvettem a kesztyűt a szolgáltatókkal:

 1. A szerződésemet azonnal díjmentesítettem (egy fax a Skandiának). Így megmaradt a jogviszony, de nem nyelte tovább a havi befizetéseimet.
 2. Időközben megkeresett a Kiszámoló blogon megírt email címre még 10 másik hasonló cipőben járó károsult egy hónap alatt. Volt akinek 10ezer eurók hiányoztak!
 3. Beszéltem jogásszal, aki javasolta, hogy forduljunk a Pénzügyi Békéltető Testülethez mielőtt pertársaságot csinálunk a károsultakkal.
 4. Megírtam a panaszom az MPK-nak és a Skandiának (egy levelet küldtem és mind a kettőjüknek, mert tudtam, hogy egymásra fognak mutogatni), amiben fellistáztam a panaszaimat, majd a semmitmondó válaszukkal mentem tovább a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT). Az eljárás ingyenes, alanyi jogon jár.
 5. A PBT jelezte, hogy nem tudok a többi 10 károsult nevében eljárni, mindenki a maga nevében tudja az eljárást megindítani. Az ügy két szálon futott a testületnél. MPK- val szemben az ügyben a PBT álláspontja szerint nem lehetséges döntést hozni, mert “szakkérdések elbírálására” es azok “széleskörű bizonyítására” lenne szükség. Ergó egy bírósági per lehet rá alkalmas, nem egy békéltető eljárás.
 1. A másik szál a Skandia ellen. Itt a Skandia visszavonulót fújt és egyezségi ajánlatot tett: Visszafizeti az összes befizetéseket es megszünteti a szerződésemet.

Összességében sikerként könyvelem el a végeredményt. A tanuló pénz, amit fizettem végül „csak” a 9 évre jutó hozamok elbukása és a sok idegeskedés és energia, amit beletettem. De megtanultam a leckét: olyan befektetésbe, amit nem látok át 100%-osan és nem látom annak teljes költségszerkezetét, egy forintot/eurót sem szabad tenni. A másik vetülete, hogy nem biztos, hogy egy nyakkendős ügynökre kell hallgassak, aki nyilván azt fogja eladni, amire a legnagyobb jutalékot kapja.

A PBT az elejétől kezdve, onnan hogy felhívtam őket, hogy milyen nyomtatványt, hogyan, mikor érdemes beadni, a hiánypótlásokon keresztül, az ügy végéig végig iszonyat segítőkész volt. Jó érzés, hogy van kihez fordulni és nem vagyunk egyedül a dörzsölt pénzügyi szolgáltatókkal szemben.

LÁSSUK, MIT TEHETSZ HA TE IS KEZEDBE VENNÉD A SORSOD?

Szedrei Ádám részletesen összefoglalta, mit tehetsz, ha hasonló cipőben jársz: http://penzugyi-tudakozo.hu/skandia-eletbiztositas-befektetes/, javaslom merülj el benne Te is, de röviden leírom a főbb lépéseket:

 1. Megírod a panaszodat a szolgáltató(k)nak.

Skandia Lebensversicherung AG

Kaiserin-Augusta-Allee 108

10553 Berlin

(MPK Zrt

1042 Budapest, Árpád út 40.) – esetembe ők voltak a közvetítők.

A panaszba a következőket írhatod:

 • félretájékoztattak
 • a szerződésben nem szerepelnek az elvont költségek
 • a szerződés nyelvezete magyartalan, értelmezhetetlen, abból nem lehet megtudni, mennyi pénzt vonnak el
 • a tájékoztatás nem volt az állításoknak és jogszabálynak megfelelő( részletes kimutatást kellett volna küldeniük a 33/2002. (XI. 16.) PM rendelet szerint)
 • az indexálás/dinamizálás (inflációkövetés évente) új szerződéskötésnek minősül, ami további szerződéskötési díjakat von maga után.
 • illetve bármit, amit kifogásolsz a szerződéseddel, vagy annak megkötésének körülményeivel kapcsolatban

A szerződések kötelező elemeit ezekben a jogszabályokban találod, attól függően, hogy mikor kötötted a Skandia szerződést. A 2014-es jogszabályt érdemes átbogarászni: 152. paragrafus és a 4. melléklet. Korábbi szerződések esetén a 2003-as jogszabályban 166 paragrafus, 10. melléklet.

 1. A szolgáltató(k) 30napon belül kötelesek válaszolni a panaszaidra.
 2. A kapott válasszal (amennyiben nem pozitív) fordulj a PBT-hez.

Ki is a PBT: https://youtu.be/EctkJZDFfUc és hogyan is működik: https://youtu.be/-Rfg5i9iaVE

MIT TÖLTS KI?

HOGYAN?

Segítség a kérelem kitöltéséhez: https://www.mnb.hu/letoltes/fontos-informaciok-a-kerelem-kitoltesehez-2.pdf

FONTOS: a PBT eljárás előfeltétele, hogy megpróbáltad írásban rendezni a vitádat a szolgáltató(k)-val.

MI FOG TÖRTÉNNI AZ ELJÁRÁS ALATT?

Amire számíthatsz, hogy egy levelezés veszi kezdetét. A PBT felveszi a kapcsolatot a szolgáltató(k)-val is és kérdéseket tesz fel neki is, hogy megértse a problémáidat, helyzetedet. Dokumentumokat kérhet be Tőled pl. korábbi levelezések, egyenleg közlők, stb. A vita rendezése során a szolgáltató(k) egyezségi ajánlatot tehetnek – pl. nekem visszafizették az összes befizetésemet – amit vagy elfogadsz vagy nem és a folyamat legvégén a PBT döntést fog hozni. A PBT döntését a szolgáltató vagy elfogadja, vagy nem, de mindenképpen egy erős ütőkártya, ha pl jogi útra terelődik az ügy.

A fentieket azért írtam meg, mert látom, hogy rengetegen jártok hasonló cipőben és segíteni szerettem volna, azoknak, akik utat keresnek a pénznyelőből. Nem szándékoztam megbántani biztosítási ügynököket, nem szándékoztam minősíteni az MPK és SKANIDA cégeket, sem azok termékeit vagy munkatársait, nem szándékozok senkit semmire buzdítani, csupán leírom saját helyzetemet és tapasztalataimat, hátha segítségül szolgál másoknak is.

Lehet savazni alul a kommentekben

Sok szerencsét NEKTEK is!

Köszönjük a megosztott infót. Ha te is így jártál, ezen az úton tudod legalább csökkenteni a veszteségedet.

Share

27 hozzászólás

 • digimini
  2006-ban mennyi is volt a betéti kamat nem emlékszik rá valaki? :-))
 • Nóri
  Ezer hála és köszönet! Nagyon köszi hogy leirtad! Remélem én is sikerrel járok!

  Én azért leirnám hogy engem is az MPK vert át. Évekig fizettem amíg pont a kiszamolo vilagitott rá mennyire atvettek. En 3 szerzodest is kötöttem megtakaritasi céllal. Nem mertem utána szamolni soha de szerintem 1 millió Ft-al megkarositottak.

  Be kellene záratni az egész céget de még most is vidáman működnek.

 • Lasszo
  Örülök, hogy legalább már egy embernek sikerült visszakapnia a pénzét!
 • graphite
  Biztosan pisztolyt tartottak a fejükhöz…
 • N.

  A jegybanki alapkamatot meg tudod nézni, kb akörül mozogtak a betéti kamatok, de tudok mondani két konkrét számot is az OTP-től:
  2006.07.26-án indított 12 havi lekötés: 5,75% (az indításkor érvényes alapkamat 6,75% volt)
  2006.12.14-én indított 7 havi lekötés: 6% (az indításkor érvényes alapkamat 8% volt)
 • Elek
  Engem is egy mocsadék mpk-s csávó vert át (most már life plusz). Életem első olyan pénzügyi húzása volt, amikor úgy gondoltam, végre egy átgondolt, hosszú távú, felnőtt döntést hozok: gyűjtök a nyugdíjra (mivel a nyomorult kormány kinyírta a három lábon álló nyugdíjrendszert). Kérdeztem is, hogy mégis, mennyit szoktak félretenni erre a célra. Választ persze nem kaptam, csak kenetteljes kamuzást, így elkezdtem gyűjtögetni a tizenezreket.

  Végül Kiszámolónak köszönhetően csak félmilliót buktam pár évvel később. Sokadszorra is köszönöm, nemcsak a pénz, hanem a tudatos döntésekre való felhívás miatt.

 • Egy olvasó
  OVB-val kapcsolatban van valakinek hasonló tapasztalata?
 • sokfa
  jezusom.ugyanebben as evben nekem is egy mpk-s akart at##szni ezzel a szarral.
  kkor kezdtem dolgozni, penzt keresni…
  mennyire gatlastalannak kell lenni ehhez.
  meg en ereztem rosszul magam h ne haragudjon en ezt nem ertem, nem kerem a termeket.
  barcsak meglenne a szama… ugy elbeszelgetnek vele.
 • Pénzmag
  OVB-n keresztül volt Generali UL biztosításom, ott meg volt a tájékoztatás, kaptam is infot mindenről, egyszerűen nem voltam elég körültekintő, és nem értelmeztem magamnak a feltételeket, hanem hittem az “közvetítőnek” aki ismerősöm volt. A befizetett összeg 27%-át buktam, az elmulasztott hozamokat beleértve még többet, kb. 750000 forintot. Nekem ez volt a tanulópénz.
 • Ivan Olsen
  “De megtanultam a leckét: olyan befektetésbe, amit nem látok át 100%-osan és nem látom annak teljes költségszerkezetét, egy forintot/eurót sem szabad tenni.” – Számomra ez a mondat volt a tanulság. Én is hasonlóan jártam egy másik unit-linked termékkel (OVB72 Aranyszárny Életút), ami ennél sokkal tisztességesebb volt, csak épp nem az, ami nekem kellett volna akkor. Ettől függetlenül egy ügynök hatására mégis megnyitottam, és mire megszűntettem, vesztettem mintegy 300.000 forintot. Tanulópénznek jó volt…
 • Olcsó János
  Miklós, még nem kerestek meg a biztosítók, hogy fizetnek egy szemérmetlenül nagy összeget, csak fejezd már be a nép felvilágosítását? 🙂
 • Kiszamolo
  Én is csodálkozom rajta, de nem. Mondjuk nem is annyira a biztosítók, mint azok a cégek, akik évi százezres számban adják el ezeket a vackokat.

  Valószínűleg a főnökök nem találkoznak az írásaimmal, akik pedig érzik a hatását a mindennapokban (az ügynökök), azok meg maximum morogni tudnak.

 • asdf
  Az MPK-ról csak ennyit:

  gvh.hu/dontesek/versenyhivatali_dontesek/dontesek_2007/7659_hu_vj-110200762.html

  gvh.hu//data/cms991586/Vj110_2007_EB_V_k%C3%A9sz.pdf

  “A Gazdasági Versenyhivatal 2007. július 13-án – hivatalból – versenyfelügyeleti
  eljárást indított a […] (a továbbiakban: […]) ellen, mert feltételezte, hogy a
  vállalkozás az általa nyújtott pénzügyi tanácsadási szolgáltatásaival kapcsolatban adott
  tájékoztatásaival a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas
  magatartást tanúsított, amellyel valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci
  magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a
  továbbiakban: Tpvt.) III. fejezetének rendelkezéseit. ”

  Azaz 2007-ben a GVH feltételezte az MPK tisztességtelenségét, de komoly következménye ennek nem lett.

 • Stanlee
  Ami engem megdobbent, hogy mennyire sokan gondolkoznak a jovobeli megtakaritasaikon, es mennyire sokakat atvagnak. Viszont ertheto, hogy sokan ravetik magukat erre a lehetosegre es kihasznaljak az emberek penzugyi tudatlansagat. Oszinten milyen mas termekek ertekesitesevel lehet 100-200 e HUF-ot egyetlen szerzodessel nyerni? Ha jo az ugynok, akkor sokat ossze tud hozni.
 • Kiszamolo
  stanlee, 100-200 ezer? Inkább 5-600 ezer lesz az…

  Idén vitték le a kezdeti költség maximumát “csak” 14 hónapra. Vagyis egy havi 40 ezres megtakarításnál 560 ezer forint. És ez csak idéntől és csak a kezdeti jutalék.

  Tavaly még jellemzően 18 havi volt ez a kezdeti költség.

 • Andras
  Ennel is felhaboritobb, hogy a semmiert is kaphatnak jutalekot. Van pl maganegeszsegbiztositom, amit ismeros ajanlott es havi 13ezer ftba kerulne. De mivel kedves ismeros, jutalekmentesen kototte meg nekem, szoval csak 10ezerbe kerul havonta. Igen, havi 3ezer forintot fizetnek az ugynonknek, egeszen addig amig el a biztositas. Azert, hogy egyetlen egyszer talalkoztam vele, es kitoltott par papirt.
  Es ez egy folyamatos bevetel.
  Ehhez kepest szerintem az hogy akar 300ezret is kereshet vele az ugynok, hogy elad egy termeket az nem akkor problema. Inkabb az a gond, hogy ezt megprobaljak el csurni csavarni, amig nem is erti az ember. Ha egyenesen megmondanak, hogy on kedves befizet 10ev alatt 10milliot, mi csinalunk belole 13 milliot, az ugynok pedig kap belole 500ezret, mi keresunk 500ezret, on pedig 12 milliot visszakap, akkor ez igy tiszta es konnyen eldontheto, hogy tetszik vagy sem
 • ügyvéd
  A pénz felelősséggel jár. Mindenki megérdemli a sorsát, aki nehéz munkával megkeresi, aztán ilyen szélhámosságokra elkótyavetyéli.
 • Gunnerwatter
  Én is túl vagyok egy Unit Linked lezáráson, nekem nem sikerült megnyugtatóan rendezni a dolgot. De!!!
  Ha erősen meggyőző személyiséged van, akkor az ügynök is visszaadhatja a pénzedet.
  Minden út Rómába vezet.
 • ügyvéd

  Valamit félreértettél. Soha nem kezeltem “befektetők” pénzét. Ami kicsinykét 😀 elvertem a tőzsdén az az utolsó fillérig a sajátom volt. ( A lombard hiteles poziciók, saját tőkével fedezettek, ezért lehet sokat bukni rajtuk a SAJÁT pénzedből) + Nem is “dicsekedtem” vele, csak én is beismertem a buktát, ellentétben a mindíg nyerő szájhősökkel. Egyébiránt pedig lényegi különbséget látok aközött ha egy biztosító kifoszt, és aközött, ha önként és dalolva saját magad kötsz veszteséges tőzsdei ügyleteket a nagyobb haszon reményében. Ez akár be is jöhet, de az UL-n csak bukni lehet.
 • ügyvéd
  Ps.:

  Különben meg azt írtam hogy aki a NEHÉZ MUNKÁVAL MEGKERESETT pénzét költi UL -re az érdemli meg a sorsát. Pista néni az egyszerű kétkezi alkalmazott amit egy UL -n elbukik, azt valszeg csak évek keserves spórolásával tudja pótolni, de tulajdonképpen sosem, hiszen az a pénz, amennyivel többet mondjuk egy államkötvénnyel keresett volna, örökre hiányzik.

  A kaszinó és a tőzsde úri sport. 😀 Az átlagember fosztogatása UL -lel, az nyílt utcai leütéses rablás SZERINTEM.

  capishi? 😀

  ( 2009-t megelőzően azért volt jó néhány nagyon jó évem is a tőzsdén, szóval felfoghatjuk úgy is, hogy ami könnyen jött, annak egy része könnyen el is ment 😀 )

 • ügyvéd
  Jut eszembe:

  tőzsde:

  A DB szárnyal, és feltámadni látszik a nagy általános macroni örömködésben “Kiszámoló tevája” is 🙂

  A tőzsdés olyan mint az alkesz, néha szünetet tart – akár élethossziglan is – , de SOSEM gyógyul meg. 😀

 • Cseresznyemag
  @ügyvéd
  Kisnyugdíjasként még 20 ezer forintot is ritkán látok egyben. Megkérdezhetem, ahogy írtad több100 milliót vesztettél egy 500 mlliós vagyonból. mibe fektetted ezt a tömérdek pénzt ?
 • feri ba'
  @ügyved: maximalisan egyetertek. nekem a cikkböl az a tanulsag, hogy ugyan vannak akik minden fogalom nelkül beleugranak random befektetesekbe, majd 9 (!) ev kell nekik mire leesik, hogy valami talan nem teljesen oke, de utana meg van hozza kepük reklamalni es a vegen meg jol is jarnak. mint a devizahitelesek, ugyanez, öket is csak atvertek ugyebar.
 • ügyvéd
  .

  Totálisan félreértetted ezt is 🙂 Akkoriban nem volt 500 millás vagyonom, és így hálistennek nem is veszítettem több száz milliót sem. Az, hogy volt félmilliárdos pozicíóm is, ( mint ahogy írtam volt) az NEM azt jelenti, hogy ennyi “vagyonom” volt, hanem csak szó szerint azt amit írtam, vagyis hogy ekkora poziciókat is felvettem néha. (Lásd lombard hitel google 😀 )

  Akkoriban csak tisztán részvényeim voltak. Aztán jött pár év amikor egyáltalán nem. (Mint az alkesz, amikor időlegesen nem iszik :-D) Jelenleg pedig a vagyonom nagyon nagy többsége befektetési alapokban van, a kisebb rész játszópénz az újra részvényekben is
  ( az alkesz néha iszik egy pohár bort, de még megállja az “all in”-t 😀 )

  Az egész függőség szerintem azon alapszik, hogy úgy vagyunk összerakva, hogy sokkal jobban örülünk 1 “megnyert” forintnak, mint esetleg 10 akár nagyon könnyen megkeresettnek

 • ügyvéd
  Konkrét példa:
  A héten beleszaladtam egy munkába amivel nagyon könnyen, de mégis némi munkával lehet x forintot keresni. Ma a macronrallyban felmentek kb pont ennyivel, vagyis kb x forinttal a részvényeim egy nap alatt. Bár holnap lehet pont ugyanennyivel kevesebbet érnek, de MOST sokkal sokkal jobban “örülök” ennek a virtuális illékony nyereségnek, ami holnapra esetleg semmivé lesz, mint a teljesen biztosan befolyó ugyanennyinek kb. Rosszul vagyunk összerakva na, mindig ezt mondom…:-D
 • Látvány pékség
  ügyvéd, az internet népe arra kíváncsi,hogy mivel vesztettél akkorát, nem az összegre vagyunk kíváncsiak , hanem az instrumentumra amivel kereskedtél. Amikor azt írtad, hogy milyen rossz érzés volt neked, amikor minden reggel a brókered arra ébreszted, hogy fizess be naponta 50 millió forintot. Itt mindenkit felcsigáztál. Várjuk a részletesebb kommentedet.
  Köszönettel : János
 • ügyvéd
  @Látvány pékség
  Szó sem volt “minden reggelről”, pláne nem konkrét minden reggeli 50 milláról…. Olvasd el még egyszer amit írtam.
  A Margin call egyszer is pont elég szar érzés…. és én ismerek olyan embert aki hallott olyanról, aki látott olyant aki átélte már. 😀
  Megírtam mivel veszítettem: részvényekkel. 2009 márciusig mindennel veszítettél ha nem shortoltál, hanem longra all in az alját kerested….