Ingtlanpiac: itt a fordulat?

A héten megjelent a KSH lakáspiaci körképe, ami már tartalmazza a tavaly harmadik negyedéves előzetes adatokat is.

A fővárosban háromnegyed év alatt egyharmaddal, a megyeszékhelyeken 14%-kal csökkent a forgalom. (Ezzel függhet össze, hogy most januárban 57%-kal több budapesti és 53%-kal több megyeszékhelyi ingatlanhirdetés van az ingatlan.com-on, mint tavaly ilyenkor.)

A kereslet ilyen szintű visszaesése sem akadályozta meg azt, hogy a budapesti használtlakások átlagára további 4,1 millió forinttal tovább nőjenek. Azonban mindez úgy igaz, hogy a harmadik negyedévben már csökkenésnek indultak az árak az év eleji robbanás és az alig emelkedő második negyedév után.

10%-kal bő 35%-ról 32%-ra csökkent a társasházi lakások aránya, miközben a panellakások aránya nem változott (15%) s ez utóbbiak ára még további 22%-kal tudott nőni nem csak Budapesten, de a megyeszékhelyeken is.

Szűk öt év alatt országosan 68%-kal nőttek az árak, ezzel toronymagasan a legnagyobb drágulás Magyarországon volt az ingatlanárakban. A második Izland és a harmadik Lettország messze lemaradva követ bennünket, ráadásul Izland esetén különösen olyan pici országról beszélünk, hogy néhány tucat vásárlás már jelentősen eltéríti az átlagárat, de Lettországban is még kétmillióan sem laknak. Az uniós átlag 20,7%-os drágulás 2015 elejétől.

A számokból egy komoly keresleti esést és ezzel összefüggésben nagy kínálati többletet lehet kiolvasni, amit azonban az árak (még) nem követtek le. A következő néhány hónapban kiderül, hogy ez a sokak által várt trendforduló vagy csak egy komolyabb időszakos visszaesés az ingatlanpiacon.

Share

113 hozzászólás

 • S1M0N

  5-10e forintba fáj egy kis méretű, üresjáratban pincében bőven elférő, konnektorba dugós elektromos fűtőtest, ami egy szigetelt házban egy szobát vidáman felfűt. Veszel ilyenből 3-4-et és kész. Aprópénz.

  Ekkora hidegek ezen az éghajlaton max 1-2 hétig lesznek, az alatt “elfüstölsz” mondjuk 20e+ áramot fűtésre a mobil vackokkal, na bumm. A gázcirkóknak csak az éves felülvizsgálata kerül ennyibe, -20 fok alá meg azért nem mászik a hőmérő minden évben, inkább évtizedenként egy-két télen ha van ekkora hideg. Hotelbe költözni télre… Jót mosolyogtam.

  Én hülye, aki pár éve gázfűtést csináltattam a garzonomba (annyi fejfájás volt vele, hogy ihaj, de legalább sose fog megtérülni a bekerülési költsége kb.) jobban félek attól, hogy kijön a gázművek körbenézni és valami random okból elzárja a gázt a lépcsőházunkban (szomszéd lépcsőházban megtörtént eset), mint hogy ne menjen a klíma

 • Valamirandom

  “Könnyű elfelejteni, hogy a 30-as, 40-es években jellemző volt, hogy -30 volt éjszaka és -20 a nappali csúcs”
  Csak a tények kedvéért: Nem volt jellemző ebben a két évtizedben a -30 fok éjszaka és -20 nappal.
 • Gauchos

  Annyira minimális a kockázata annak, hogy valaha is lesz -30 fok hazánkban, hogy bőven vállalható kockázat. Igen jelentős összeget mernék rá tenni, hogy -25 foknál nem lesz hidegebb Magyarországon ebben az évszázadban.
 • Danhadnagy
  régóta foglalkoztat a klímás fűtés vs. gázfűtés téma

  két példa a gáz mellett
  van egy matematikus házaspár ismerősöm, akik munkahelyük miatt 10Ft-ért kapják az áramot kWh-ként. Családi házat vettek (ahova már be volt vezetve a gáz), de fel kellett újítani a teljes gázrendszert + kéménybélelés. rövid matek után kiszámolták, h jobban megéri a gáz mint mindenféle alternatív megoldás, azóta sem bánták meg.

  haver vett a nyóckerben garzont. szerintem gázművek nem engedélyezte a gáz visszakötését, de büszkélkedett, hogy na majd a H tarifa. első tél után megkapta a villanyszámlát, azóta telenként nem fűt, hanem 3 pulóver van rajta.

 • Cluster
  ezen az alapon, ha nincs a telken áram annak a bevezetése lehet ennyi is akár:
  100 000 Ft tervezési díj , ha földben szeretnéd behozni a kábelt.
  200 000 Ft szabványos óra kialakítása (mert ha 10 éve csináltad az már nem biztos, hogy szabványos, most kellett újracsinálni)
  56 000 Ft 3*x16 Kw felbővítése 3×22-re ennyi kell kb ha ilyeneket használsz, egy 5-6 tagú családnak.

  És gondolom a házban is kell behúzni a falba dolgokat az áramnak azt se feledjük ki már ebből.

  de sztem a gázos megoldás is drágább mint ami írtál. kéménybélelések stb

  “Ne vicceljünk már, tavaly lett kész a 90m2 majdnem-passzív házunk, 90m2, amit 21 000 000ért építettek fel.”

  Persze ki jön ennyiből, ha mindent te csináltál. (NEM) 2003-ban 300 000 Ft-os négyzetméteráron lett meg a ház. Ha leveszem a telek árát, akkor se jön ki ennyire (238ezer)

 • Lau
  Nekem hoszivattyu rendszerem van, most epitettem. Ket dolog: egyreszt egy komolyabb rendszer -20fokig megy – ez nem azt jelenti, hogy utana nem mukodik, vagy bekrepal, hanem azt, hogy nagyon rossz hatasfokkal megy. Magyarorszagon -20fok nagyon ritkan van, akkor is egy kiugro, par napos csucs. Ez azt jelenti, hogy egy mar temperalt hazat kell futeni ebben a rendkivuli hidegben, vagyis a valosagban az tortenik, hogy nem tud az adott max teljesitmennyel 22 fokot tartani, csak mondjuk 18-at. Eppen ezert beraktunk egy 1kw-os futopatront, ami nappali aramrol rasegit a puffertartaly felfutesere, ha ez megtortenne. Minden szaki azt mondta, hogy kb 10 evesek a legregebbi rendszerek itthon (amiket ok adtak at) es egyetlen futopatron se kapcsolt be soha. Egyszeruen nincs ilyen hideg Magyarorszagon. Egyebkent a Skandinav tersegben evtizedes tapasztalatok vannak, es eleg meggyozoek.
 • Energiavámpír
  “2020 dec 31 után csak olyan házat lehet építeni (egész pontosan használatba venni) amelynek az energiaszükségletét legalább 25%-ban megújulóból kell fedezni! (napelem) ”
  Tévedés, a kiskapu itt hogy a hővisszanyerés is megújulónak minősül, tehát nem kell ide napelem, meg hőszivattyú….stb., simán fedezhető az a 25% hővisszanyeréssel (legalábbis papíron, és ez számít hazsnálatbavételi engedélykor).
 • csizkek
  “Az ilyen jellegű munka a piacon a jövőben még drágább lesz, még kevesebb ember akar majd ilyen “piszkos” munkát végezni, ebből következik, hogy az építési árak nem fognak csökkeni, azaz a használt lakások árai is stagnálni fognak. ”
  Ez pont hogy a hasznalt lakasok arcsokkenesehez vezet. A hasznalt lakas amortizalodik es felkell ujitani. Ha az dragul, az szepen meglatszik a hasznalt piacon. Arban lefele..
  Ha mar Becs, akkor Nemet piacon tudok peldat. Ujlakasok/hazakat veszik mint a “cukrot”. Top7 nagyvarosban 10% kornyeki eves dragulas az elmult 5 evben.
  Hasznalt piacon meg alig 3-4% atlagnovekedes. Ami meg le van lakva, olyan magyaros szintre, az meg a kozel eladhatatlan kategoria. Mert akkor a felujitas rizikoja, hogy max epitesi vallakozo veszi meg. Az is csak akkor ha ledozerolja a haztombot es ujat epithet ra.
 • deres
  te meg csak egyetlen dolgot veszel figyelembe, amellett is nagyon sajatsagosan ervelsz. 🙂 Hogyhogy kevesebb ember akar majd ilyen piszkos munkat vegezni?! Szerintem pont az a reteg gyartja 5-osevel a pulyakat evtizedek ota, akik max ilyen munkara lehet befogni. Ok nem fognak kivandorolni, ellenben azokkal, akik konnyen kigazdalkodjak egy uj lakas arat.

  BP, megyeszekhely szivja a videki lakossagot, igen, amikor epp duborog a gazdasag. De lesz meg igy se, tomegevel koltoznek majd vissza videkre az emberek, nem lehet majd kiadni a lakasokat, ujra vegkepp nem lesz igeny, zuhannak majd az arak, meglatod.

 • -nb-
  A várakozás az áresésre elég időtrabló: a 2008-as összeomlás után kb. 2012-re esetek le az árak, az kb. 5 év. Most ha feltételezzük, hogy megállt a növekedés, akkor még jön az 5 év.
  Éstovábbá most nincs összeomlás.
  Az építőanyagárak talán valamivel hamarabb reagálnak, a vállalási árak meg talán valamivel lassabban.
 • Miklós
  Én sem tartom valószínűnek, hogy most jönne el a fordulat és abból következtetek erre, hogy délvidéken még mindig olcsó a termőföld a földművesek bevételeihez képest (10-15000, ritkábban 20000 euró/hektár). Az immár 20 éve folyó állami támogatási programok nagy és erős gazdaságokat hoztak létre, ahol a tulajdonosok 40-50 év közöttiek, a kisebb gazdaságok pedig felhagynak a gazdálkodással. Az ilyen kisebb földbirtokosok (>10 hektár) zömében ennyiért nem adnak el. Viszont, a következő évtizedben még keményebben fogják őket sarcolni, teljesen lenyomva a bérletből származó bevételt. A tetőpont valahol 2027-2030 körül jöhet el. Én 2-3-szoros árnövekedést várok a mostaniakhoz képest és ezzel együtt a lakások árának emelkedését. Több ezer, vagy tízezer délvidéki család/fiatal költözött magyarországra és házukat/lakásukat általában nem a spórolt pénzükön vették.
 • Unemployed

  Én kapásból fel tudom hozni 1944-45 telét, amikor befagyott a Duna Budapesten, ami elég jól jött a lerombolt hidak miatt.
  Az éghajlatról kár vitatkozni, küldök egy listát a szélsőértékekről, azt lehet nézegetni:
  met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/homersekleti_szelsoertekek/Magyarorszag/index.php
  Ha bejön a hideg, akkor tartósan jön és délután is hideg van, nehéz megtartani a meleget elektromos fűtőtestekkel.

  Nem a Lau által vázolt rendszerről írtam, hanem ha a fűtést egy multisplit klíma végzi, mert ott a kültéri egység ki van téve a természeti szélsőségeknek, ahogyan a napelem is egyébként (ha esetleg télen azzal szeretnél fűteni). Egy gázkazán esetében a kazán bent van, ami javítja a túlélési esélyeket.

  Én házközponti lakásban lakom, a kazán hangját már el is felejtettem.
  Mindenki válassza a neki kedveset, én mondtam egy megfontolandó szempontot,ennyi

 • -nb-
  A hőszivattyús skandináv példákat jelentősen árnyalja, hogy ott az áram baromi olcsó (minden máshoz képest, amivel fűteni lehet, minusz saját erdő helyben). Tehát ha van egy hőszivattyú, ami képes annyi hőt kiadni (mindig), mint a belemenő villamos energia, akkor a melegebb időben BIZTOSAN megspórol annyit, hogy megérje.
  ITT nálunk a geotarifa kb. egyenlő a gázárral, a sima villany meg kb 3 szorosa. Ebből nagyjából megbecsülhető, hogy szerencsés esetben geotarifával megérheti.
  Egy hideg tél pedig erősen gázárra viszi a dolgot.
  A nagy COP hivőknek pedig ajánlom figyelmébe a másodfaju örökmozgó tanulmányozását (fizika, kőzépiskola (?) szerintem, de régen volt)
 • Copywriters
  A mostani albérletben elektromos padlófűtés van. Lakás, szigetelt 4emeletes házban, új nyílásszárók. Mi itthon dolgozunk, januárban várhatóan 60000 Ft lesz az áramszámla. A padló jó meleg, de amint lekapcsol, baromi hamar lehűl. Sohasincs igazán meleg a lakásban, és a most megnyitt Bubbles-ba hordom a ruhákat mosatni/szárítani, mert 1 hét alatt nem száradt meg egy fregori ruha sem. Heti 4-5 fregorival nem tudom, hogyan tudnám szárítani.

  Tavaly sorházban laktunk, az ablak-ajtó 30 éves, 30 éves hagyományos gázkazánnal. Mindig jó meleg volt, este kimostam, a radiátorra terített ruhák reggelre megszáradtak. Tavaly januárban ugyanígy otthon dolgozva 27000 Ft volt az áramszámla, 4000 az áram.

  Tehát az elektromos padlófűtés 1. sokkal drágább, mint a gáz. 2. nem ad olyan hőérzetet, mint a radiátor, 3. és nem is szárít ruhát. Ha házat veszek, és kondi gázkazánt szereltetek fel.

 • Dreamer
  Gauchos
  Tedd rá az összeget, csak már nem fogod megtudni ebben az évszázadban… 🙂
 • EG
  Grza: meg tudnád írni hogy ki épített Neked ennyiből majdnem passzív házat?
 • Csizkek
  pont eleg hogy megall ak az arak es bei dul egy 4-6% inflacio. 5 ev mulva sima lehet egy 30-40% realertekcsokkenes. Plusz ha pl. most hozzajon egy utazaspara a kinai virus miatt.. egy 20-30% al kevesebb foglalas RbnBn es hirtelen tele lesz elado belvarosi kecoval a kinalat
 • Second Wave
  Nekem otthon van hűtő fűtő klíma és gáz központi fűtés is (haha, ennyit a megtérülésről :-), nyilván előbb volt gáz, aztán lett klíma). Hiperszuper, made in Japan.
  1) a lakás 104 nm, van 4 hálószoba + nappali + konyha + 2 fürdő, amibe kellene állandó fűtés. A HTH-t és a spájzot most sem fűtjük. A klímával tudnám fűteni a nappalit + 3 hálót egyedileg (tehát van 4 beltéri). Fűtés nélkül marad egy irodának használt szoba + a két fürdő. Az, hogy a két fürdőben infrával fűtsek, az nekem nem OK, és a komfortja is elég gyengus. Vizes helyiség állandó fűtés nélkül??? Mi lesz ott néhány év után?
  2) Kipróbáltuk, de úgy fűteni, hogy a meleg levegővel szembefúvatjuk magunkat, nekünk nem volt komfortos.

  Mielőtt döntést hoztok, érdemes bérelni valahol egy-két napra ilyen kecót (talán szocske?), és kipróbálni, hogy bírja-e a szemetek.

 • tiborpista
  klímával fűtünk egy 90 nm-es házat, 80-as években épült, 2000-es években szigetelték 5 cm vastagon, normál piaci áras árammal (38 Ft/kWh), és tavaly télen a fogyasztásunk 2000 és 2500 kWh volt ami a fűtésre ment, ez testvérek közt is 100 000 Ft egy télen. Nyilván vannak kellemetlen dolgok, a padló hidegebb, mint akármilyen más fűtési rendszernél, meg zavaróan tud fújni, ha pont beleülsz az áramlás közepébe, de ezek ellen lehet okosan védekezni (szőnyeg, klíma megfelelő elhelyezése). Nem akarok senkit meggyőzni, hogy ez a legjobb fűtési mód, egy levegő-víz hőszivattyúsnak jobban örülnék padlófűtéssel, de a viszonylagos egyszerűsége (telepítés, karbantartás) és a nem drága működtetés szerintem egy abszolút vállalható alternatívát jelent. Ja, és ha nincs áram, egy palack gáz meg egy gázos melegítőtest napokra hőn tudja tartani a házat…
 • Lau
  egyreszt itt csak arrol volt szo, hogy mukodik-e hidegben a hoszuvattyu. Es igen, mukodik. Masreszt kulon G tarifas orarol megy, ami durvan fele annyiba kerul, mint a nappali aram. A COP szam adja meg a hatekonysagot (erre epul a szabalyozas, hogy egyaltalan mit kothetsz G tarifara), +5 fok korul (Magyarorszagon statisztikai adatok alapjan ez a napi kozep a leggyakoribb, ev/nap-ban merik) kb ketszerese a leadott hoenergia, mint a felvett teljesitmeny. Szoval egyszeruen fogalmazva fele annyit eszik, es meg fele annyiba is kerul, mint a nappali aram.

  De megegyszer, a megterules egyaltalan nem volt tema hoszivattyu kapcsan, mert minden eset egyedi.

  De ha mar: nekem a TELKEN sem volt gaz, ennek anyagi vonzatat tobben leirtak mar. Ugyanitt tegyuk hozza, hogy ez egyben legkondi is nyaron. Ez nem mondhato el egy kombi kazanrol. 3db jo minosegu klima siman veri a milliot…

 • Gábor
  62 nm, 4 emeletes panel, szigetelt (még az első időkből, csak 8 cm, nem 20), műanyag nyílászárók, távfűtés. Távhő számla vízmelegítési díjjal együtt: 10.800 ft átalány egész évben.

  Nincs kéménybélelési költség, nincs kéményseprés, nincs tönkrement kazán, nincs szénmonoxid para. Nincs horror villanyszámla.

  A távfűtés az emberiség legjobb találmánya. A Túró Rudi után 🙂

 • Copywriters
  Mármint tavaly 27000 volt a gázszámla, szemben az idei 60000-es villanyszámlával.
 • jami
  A fűtésen én is rengeteget rugóztam, az agyára mentem legalább 4 építési vállalkozónak emiatt. És igen, végül gázkazán lett. Mióta van napelemrendszer+klíma nagyon megszerettem – a gázfűtést.
  Ahol nincs gáz/viszonylag messze, ott tényleg érdemes mindent megfontolni. De ahol már telken belül van/ház előtt megy, ott én végleg nem mondanék le róla.
  Ha pl. mehet anyagilag is és területileg is a geotermikus, akkor az fal vagy padló+mennyezeti fűtéssel-hűtéssel jó. De csak a levegő melegítése max. hétvégi házban kellemes.
  (De leginkább egy fatűzelésű cserépkálya/kandalló nagyon barátságos tud lenni, részemről max. kiegészítésnek. Mivel azonban egy jó ezekből is 7-800e+évenként a fa+kosz, így inkább 1 fokkal melegebbre állítom csak a termosztátokat és gyakrabban főzök teát+meleg sherpa plédek.)
 • Anita
  A hővisszanyerős szellőztető az összesített energiaigényt csökkenti, de nem használható fel a 25% megújulóba. Megújuló: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet (idézet a 7/2006 rendeletből), napelem, hőszivattyú. Korábban a szoláris hőnyereség is beleszámitott (besüt a nap az ablakon), de mar az sem.
 • emberes
  Nem egészen értem az érvelésed. Az általad linkelt értékek napi országos hidegrekordok, és ezek között is alig van -30 °C alatti érték.
 • tomi
  Írjátok egy páran padlófűtést.. nincs annak egy olyan hátránya, hogy borzasztóan száll a por tőle?
 • Unemployed

  Pedig egyszerű.
  November végétől március elejéig szinte alig van -25-nél melegebb rekord, de van bőven -32 is, még a 80-as, 90-es évekből is.
  Mivel a klímák -18 alatt már nehezen üzemelnek, nálunk szélsőséges években nem jelentenek biztonságos fűtési alternatívát.
 • jami

  Nálunk 1-2 naponta körbejár a robotporszívó, kb. 3 naponta felmosok. Szőnyeg, függöny nincs, az ülőgarnitúrát is rendszeresen porszívó, portörlés hetente, virágok lemosása havonta (porallergiásaim vannak),.
  Így összességében nagyon kevés por van. Összehasonlítva a nyugisabb emeleti radiátoros hálókkal (ahol kevesebbszer van felmosás és porszívózás) jóval kevésébe érezni bármit.
 • Szorgoshangya
  Nem igaz. Most is egy klímás fűtés duruzsol itt. Csak és kizárólag ez megy. És nem drága! Ha nem ez lenne, norvég panellel fűtenék, az állítólag még jobb. DE nem csak én gondolom így. Van egy panellakó barátom.. A fűtésmérős távos betonkockában, ha nincs túl hideg, letekeri a radiátort és klímával fűt.. Nyugaton mindenhol ELEKTROMOSAN FŰTENEK! Nekik megéri?? Nem is értik a gázos megoldást ami nem is olcsóbb, ráadásul rendszeres haláleseteket okoz..
 • Peti

  Már miért szállna tőle a por?? 2020-at írunk. Ez csak a hozzá nem értő, old school víz-gázszerelők mániája. Én is kifogtam egyet, aki pont erre hivatkozva, nem volt hajlandó 100%-os padlófűtést kiépíteni nálunk; mindenképp szeretett volna radiátort leglább a hálószobába. El is búcsúztunk egymástól, és helyette egy felkészült szakemberre bíztuk a munkát.

  Gondolj csak bele, hogy mikor száll, cirkulál a por a lakásban? Ha túl nagy a fűtőfelület -, és a szoba hőmérsékletének a különbsége. Lásd pl.: egy max fokozaton használt konvektor.
  És mi a helyzet a padlófűtéssel? Én jellemzően 28-33 fokos előremenővel fűtők. A padló felületének hőmérséklete jellemzően 24-25 fok, a szobahőmérséklet pedig 22 fok. Szerinted ez a “borzasztóan komoly”, 2-3 fokos hőmérséklet-különbség mennyire mozgatja meg a lakásban a port? 🙂

 • Béla
  Ahogy az egészségügy teljesít, úgy szerintem lesz itt még számos üres ház/lakás az országban.
 • Csavargó
  Elég sok helyen éltem már Norvégiában nagyon Északtól, nagyon Délig. Elég sok helyen volt klímával fűtve a lakás (vagy klímával is), és sosem tapasztaltam olyat, hogy ne meleget fújt volna. Pedig arrafelé tényleg előfordulnak hidegek…
  És igen, minusz 35 fokban is ment a klíma, max. a hatékonysága lecsökkent…
 • -nb-
  “Nyugaton mindenhol ELEKTROMOSAN FŰTENEK!”
  Lehet hogy így van, de amit én láttam:
  Németország:
  ha van gáz, gázkazán (újabban tömbházgázkazán), ha nincs, olajkazán (újabban geotermikus + olajkazán) (Thüringia, Bajorország), Berlinben központi fűtés
  Spanyolország: gáz (még Barcelonában is sok gáz van, de ott már a villany is megjelenik)
  Svédország, Finnország: hőerőműves távfűtés, olaj, gáz, fa. Svédországban hőszivattyú is van, amit láttam közelről, ott mellette ott állt az olajkazán (3000l olajjal).
  Ezek lehetnek egyedi esetek is, de nem a fűtés alapján választok albérletet / uticélt.
 • emberes
  Pont az a lényeg, hogy ezek egy évszázadnál is hosszabb időintervallumból származó országos rekordok, és ezeket az értékeket egyáltalán nem nevezném jellemzőnek, mint ahogy te tetted. Miért méretezzünk egy olyan eshetőségre, amely néhány évtizedenként egyszer fordul elő?
 • Kalandvágybólkitántorgó
  Kérdésem lenne. Kb 5 éve kitántorogram a családdal, Most hitel kellene ingatlan vásárláshoz. Bpesten van lakásom jó bérlővel aki euroban fizet. Eladni a lakást nem akarom túl jó helyen van. Szóval ezt a lakást terhelném jelzáloggal, majd a forintot euróra váltanám és felhasználnám.
  Nagy önrésszel akarok beleállni egy ártárgyalásba.
  Magyarországon 3,5x % a szabadfelhasználású jelzálog
  “Nálunk 2,5% a jelzálog hitel
  Arra számítok, hogy a forint stabilan gyengülni fog.
  Mi a véleményetek?!
 • Padlófűtés
  Hát nálunk padlófűtés van, de igazából egy átok a hőtehetetlensége és a lassú felfűtése. Még ősszel voltunk egy hétre nyaralni, nyilván közben a fűtés letekerve. Hazaérvén jégkatlan a lakás (pedig szarrá van szigetelve, 2016-os újépítésű minden “normának” megfelel, és még nem is volt tél!), összes szobában maxra tekerni a termosztátot (ami igazából kamu, mert egy ON-OFF dologról van szó, a fűtővíz hőmérsékletét nem szabályozza, az annyi, ahány fokosat a társasház ad), na 2 napig tartott, amíg érezhetően meleg lett a lakásban, addig duplapulóver meg három paplan alatt aludtunk.

  Fűts fel 25-30 fokos vízzel egy lakás, LOL. Visszasírom a jó kis gázkazános, de még távhős, stb. radiátoros korábbi lakásokat is… Ott legalább érzed a radiátor mellett, hogy meleg van, és nem fagysz egyből jégkockává.

 • -nb-

  Akkor a tetőt sem kell 260km/órás szélre méretezni?
  vagy a hidakat, mennyivel olcsóbb lenne, ha fele olyan erős! legfeljebb minden 10 évben egyszer leszakad, ne bumm …
  Biztos, hogy érted a szélsőértékre méretezést? vagy úgyvagy vele, mint a bőing az átesőszoftverrel?
 • L70
  Egyelőre minden az alacsony tranzakciószámot erősíti.

  Nincs eladási kényszer, az látszik a piacon. Van néhány eset, amikor az eladó az eredeti elképzeléséből enged 20%-ot is, de ez nem tömeges. A kínálati oldalon sok a balekra váró, magas árat kitartó, igazából nem is akarja eladni az ingatlant, de van az az összeg, amikor mégis. Ők most nem adnak majd el egy ideig.
  Nincs vételi erő. Befektetőknek már nem jön ki a matek, saját célra vásárlók pedig kevesen vannak ezen az árszinten. 20-30 évre eladósodni is kevesen akarnak, inkább kivár egy részük, hátha esnek az árak. Ők most nem vásárolnak egy ideig.

  Demográfiánál elfelejtik, hogy egyre kevesebben lakunk egy főre vetítve egyre nagyobb alapterületen.

 • Unemployed

  Ugyanazért, amiért gátakat építünk a korábbi árvizek szintjéig, vagy még feljebb.
  Mert nagy baj van, ha bekövetkezik és nem várjuk felkészülten a várható eseményt.
 • lakás
  @Kalandvágybólkitántorgó
  Igen.

  Mi a kérdés? 🙂 Haza akartok költözni most azonnal? Vagy ráér később? A később mikor lesz? Vagy egy újabb kiadható lakást akarsz venni Bp-n úgy, hogy ti kint maradtok?

  Ha haza akartok költözni végleg, akkor nincs sok kérdés, vegyél lakást.

  Ha kiadásra akarsz venni lakást akkor szerintem várj még, mert csökkenést várok a lakáspiacon, a forint meg még tovább fog gyengülni. Jövő januárban térj vissza a kérdésre. (más kérdés, hogy én nem vennék kiadásra lakást, erről volt itt is egy cikk, hogy miért nem éri meg)

 • Grza
  @kritizator

  Pedig 21 000 000Ft volt, ennyit fizettem a generálkivitelezőnek.
  TELEK NÉLKÜL természetesen, de én építési költségről beszéltem, mint gaborr-is, akinek válaszoltam! A telekárat ne adjuk már hozzá az építési költséghez, mivel elképesztő árkülönbségek vannak telekárban, míg az építési költség ugyanannyi akárhová építkezel. (Jó, ha hegyoldalba akkor drágább lesz az alapozás).

  MA már természetesen nem ennyibe kerül. Ez 2017 év végén aláírt szerződés, 2019 év elején lett átadva. Könnyűszerkezetes ház, a “nettó” építési idő ~4 hónap volt. (Alaptól kulcsrakészig)

  MA ugyanez a cég 27+ÁFA árat ír arra a házra amiből kiindultunk.
  Az bruttó 34 millió, 380e/m2! Nagyon nem 600, mint gaborr írta, még ez sem!

  Céget nem reklámozok. Egyébként természetesen burkolatok, stb. nélküli ár (máshol is). Ezek+a klíma még ~1.5 millió bruttó. (ez ma is ennyi) Napelem nélkül!

 • Grza
  Az áramot akkor is be kell vezetned a telekre, ha nem akarsz azzal fűteni, a gázt viszont nem!
  És ha üres telket veszel, nem biztos hogy bent van a gáz!

  Ettől függetlenül, ha alacsony vízhőjű padlófűtést nézünk, és van telken gáz, akkor is a gázterv+kémény+rákötés+kombicirkó TÖBBE kerül mint a plusz 1x16A+hőszivattyú, az összes többi elem azonos, a fogyasztásuk nagyjából (forintban) szintén azonos.

  Arról meg ne is beszéljünk hogy klímát akkor is venni fogsz, mert nyáron kell! (Míg a hőszivattyúval hűteni is lehet)


  Kíváncsi lennék mi ebben a sületlenség… Mert ezek valós tapasztalatok és árajánlatok alapján nagyságrendi árak.

 • Grza
  Az elektromos padlófűtés átverés.
  Ha pusztán elektromos módot akarsz, a fűtőpanel jobb megoldás, mert árammal padlót fűteni nem hatékony.
  Viszont a klíma vagy hőszivattyú töredékét fogyasztja (COP 4-6)! Ne keverjük össze a kettőt!

  Az említett házban a legnagyobb villanyszámla most volt 23000Ft.
  90m2, ebből 30m2 nagy légterű (4,5m magas), éjjelre 18 nappalra 21 fokra állított klímával (egész nap ment hétközben is!), hálóban fix 18fok klímával, egyéb helyiségekben elektromos fűtőpanel éjjel 16 nappal 18 fok, villanybojlerrel (hőszivattyús az is), napi főzés-sütéssel. Fürdőben elektromos radiátor, fürdéskor 1 óra alatt befűt 25-26 fokra.

  Ez a TELJES villany, melegvíz (2 fő napi zuhany, néha kád ami kiüríti a 100l-es bojlert, ~5 fokos a hidegvíz így télen), rendszeres főzés-sütés,FŰTÉS stb.

  Ja és azért ilyen SOK mert párás idő volt,olvasztott le a kültéri, ami drága.

 • Grza
  Na de a kételkedők kedvéért:
  kepkuldes.com/image/h7u0tV

  Annyi “csalás” van benne, hogy ez 20 919 000 Ft-ért még tartalmaz 700 000Ft tervezési díjat, tehát valójában az építés 20 200 000-be került, de még ~1 millió volt a klíma (de a bojler, fűtőpanel, stb. már benne volt, a klímát más cég rakta fel) és ~1.5 millió a burkolatok meg a kád, mosdó stb.

  Tehát összesen 22.7M volt a kivitelezés mindennel együtt, kulcsrakészen, beköltözhetően.

  Ja, fehér ablakokkal meg ha a nappali nem 4.5 magas, még kevesebb lett volna, a kettő együtt +6-800e Ft-ot jelentett.

  2019.01 hóban lett kész, forintra ennyit fizettem a kivitelezőnek.

 • Labda
  A tisztán látás miatt..
  Most építkezünk, gázfűtés lesz.
  Gázbekötés 0 ft – ingyenes
  Gázterv 30eft
  Gáz szerelvények, cirkó 1000eft
  Munkadíj 1000 eft
  Kémény+ munkadíj 250 eft
  Gázóránk még nincs.
  ~2300-ból van gázfűtésünk. Akkora a differencia az alternatív fűtéseknél, hogy évtizedek mire megtérülne.
 • emberes
  Magyarországon nem is méreteznek 260 km/h-ra.

  Ebben az összevetésben meg az a különbség, hogy nem ugyanaz a kategória, hogy pár napnyi rossz hatásfokú működés miatt magas lesz az áramszámla, vagy hogy egy települést elönt az árvíz.

 • Unemployed

  Nem az a baj, hogy sokat fogyaszt, hanem, hogy nem működik egyáltalán. Egyfolytában “defrost”-ol, nem fűt.
  Jó esetben letiltja a kültérit, rossz esetben megfagy benne a hűtőközeg és kinyiffan.

 • Kalandvágybólkitántorgó
  @lakás, bocs lemaradt a lényeg. Nem tervezünk hazaköltözni. Albérletből sajátba mennénk továbbra is külföldön. Az a kérdés h ebben az esetben jobbnak tűnik-e gyengülő forintból finanszírozni.
 • Nacionalista

  De attól, hogy a klíma nem megy áram még lesz nagy hidegben is. Vesz 1-2 hősugárzót vagy villanyradiátort és kifűt vele 1-2 szobát ahol tartózkodnak. Nem mondom hogy ideális, de húsz évente egyszer egy hétre belefér.

 • Unemployed

  nekem nincs gondom ezzel az ötlettel.
  Sajnos mivel itt épülő házaknál merül fel az ötlet, nem lehet kipróbálni, hogy a beszerzett hősugárzó bírja-e a téli mínuszokban, de azért a korábbi lakóhelyen (ahol lakik az illető, amikor építkezik) esetleg egy-két napra érdemes kipróbálni, hogy mire elég ez az alternatíva. Bírja-e árammal a rendszer (manapság ez szinte soha nem gond, az órák és a vezetékek sokat bírnak).
  Ha valaki arra gondol, hogy majd veszek, ha lehűl az idő, pórul járhat, mert ha pár tízezren ráállnak erre, mind egyszerre fognak akarni elektromos fűtőberendezéseket venni és akkor tutira nem lesz elég.
  Ha valaki előre megveszi, jól le kell zárni, hogy a por ne tömje el 10-15év alatt,mert könnyen lehet, hogy amikorra kellene, már nem fog működni, vagy nem eléggé.

  De amúgy nincs bajom az ötlettel, ha valaki jól átgondolja és úgy dönt emellett a lehetőség mellett