Kijött az új fizetési statisztika

2021-10-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A KSH kiadta a júliusra érvényes fizetési statisztikáit, a korábbi gyakorlattal ellentétben a medián értéket is közölte.

Ezek szerint az adókedvezményeket is tartalmazó nettó átlagbér 297.100 Ft országosan, a bruttó bér 444.300 Ft. A bónuszoktól, prémiumoktól megtisztított bruttó bér pedig 404 ezer forint.

A mediánjövedelem bruttó 350 ezer forint, vagyis ennél az összegnél keres kevesebbet illetve többet az ország fele.

Ezek 7,3-8%-kal magasabb értékek, mint egy évvel ezelőtt, vagyis a magas infláció mellett is nőttek a reálbérek.

A területi eloszlást itt lehet megtekinteni, ez szerint a budapesti átlagbér az országos átlag 1,245-szerese.

A KSH adatai szerint országosan a jövedelem 54,8%-a ment el az úgynevezett kötött kiadásokra, élelmiszerre, nem alkoholos italokra, lakásfenntartásra és rezsire. Az sajnos pont nem derül ki, hogy mit jelent a lakásfenntartás? Benne van a bérleti díj és a hiteltörlesztő is vagy csak az azon kívüli összeg? Mivel a legtöbb embernek, főleg vidéken se hiteltörlesztője, se bérleti díja, valószínűleg ha benne is van, akkor is csak súlyozva, vagyis alig.

Ha tudnánk, hogy egy bérleti díjat is fizető budapesti háztartásnak mennyi a kötött kiadása, ki tudnánk számolni, hogy hány év alatt jönne ki egy átlaglakás legalább önereje és mennyi marad mellette egyéb kiadásokra. Így sajnos az adatok hiányában ezt nem tudjuk kiszámolni.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram