Közös gázórával rendelkezők kedvezménye

Megjelent a Magyar Közlönyben, miszerint az egy mérőóra alatt található lakásokra (maximum négyre) egyesével lehet igényelni a támogatott gáz mennyiségét. A meghatározás szerint lakásoknak kell lennie az egységeknek, viszont nem veszik figyelembe, hogy megfelel-e a hatályos előírásoknak a lakás mérete és funkciója. Így viszont a kiállított igazolás másra nem jó, csak a kedvezményes gáz igénylésére.

Ha visszaélést tapasztalnak, a felhasznált gázt a versenypiaci ár másfélszeresével kell visszafizetni.

A meghatározásból is kiderül, hogy elsősorban a többgenerációs ingatlanokra gondoltak, de az egy mérőórával rendelkező egyéb, nem társasházak és nem lakószövetkezeti ingatlanok tulajdonosai is igényelhetik a kedvezményt.

További részletek a fenti linken.

Share

46 hozzászólás

 • Davidka
  Mind szép és jó, remélem az árammal is lesz ilyen. Jegyzővel ma beszéltünk, nálunk falun megpróbálja személyesen végigjárni az ingatlanokat. Pont hogy gázzal vagyunk jól, van is ténylegesen két gázóránk. Csak hát villany csak egy van, vagyis kettő, mert normál+vezérelt. De pontosan két külön háztartás. Várjuk a következő közlönyt. A jegyző nem mellékesen “boldog”, dehát kinek mit intézett a kormánya.
 • kukac
  Ez az igazi kodifikációs csoda: a korm rend 105. szakasza szerinti lakás rendeltetési egység, melynek szamara vagy funkciojara vonatkozo jogszabalyi (pl a korm rend 105. szakasza szerinti) korlatozast nem veszi figyelembe. De akkor mi az a lakás rendeltetési egység?
  Im not even mad thats amazing
 • Zoliahegyrol
  Szombat reggel7kor irtam a jegyzonek h kerem… van 2bejarat 2furdo 2wc ha jonnek ellenorizni 8000erf felhuzok egy 6mmes osb falat;) de szerintem sokan leszunk igy… ugy lett kialakitva a keco h 1 szobaba a nagyi bekoltozhessen csak levalasztva nem lett… kb itt jarunk varom 8napon belul a valaszt…
 • Valszàm
  Ez csak a gázra fog vonatkozni? Azzal bőven jók vagyunk, szigetelés, fűtés korszerűsítés után. Viszont az áram, hiába az A 2+ és 3+ fogyasztók, led izzók, a 2 háztartás 60%-kal túl esik. Màr mondtam nejemnek, ne 2 naponta, csak hetente szárítson a csodaszàritójàval hajat..
 • Bereghy Márton
  Az ilyen és ehhez hasonló módosítások mutatják, hogy kormányunk kapkod, átgondolatlan és hajlamos a hirtelen jogszabály-alkotásra. Ez nem jó jel. Attól sem lesz jobb jel, hogy az ellenzék sem valószínű, hogy jobban csinálná. A 21. században mi szükség volt a többnemzedékes családokat kitenni egy komoly stressznek hetekre?
 • Akos
  Most akkor lakásnak kell lennie, vagy nem, ha nem kell megfelelnie lalasnak?
  Ha van nálunk egy külön bejáratú lakóhely, de nincs benne fürdőszoba, akkor az lehet külön lakás?
 • .....
  Imádom, hogy hoznak kapkodva egy törvényt, ami olyan pocsék, hogy kapkodv hozniuk kell rá kiskapukat.
  Ezt nem is értem. Tehát olyan többlakásos lakásokra vonatkozik a kivétel, ahol egy lakáson belül több, lakásnak nem minősülő lakás van?

  Egyébként nem lenne egyszerűbb a bejelentett emberek számával arányosítani a kedvezményes gázt és áramot, mint kiskaput nyitni a kiskapura?

 • Szbaolcs
  Ne haragudjatok az őszinteségemért, de sosem leszünk rendes ország, amíg az értelmesebb polgáraink jórésze is csaló balkáni putrimentalitással rendelkezik: osb fallal akar látszat megoldásokat csinálni, vagy egyzon családot kettőnek ad hel.
  Hihetetlen megvetéssel vagyok.
 • Zsíros B. Ödön
  Jogszabályisztánban (közismertebb nevén: Gyártósorisztánban) még mindig nincs szó a lényegről: szűk két évtizede vagyunk az EU-ban, vajon miért negyed- vagy ötödannyi a „versenyképes” fizetés? Hol a szavakban tíz-tizenöt éve épülő „tudás alapú társadalom”?

  Persze tegye föl a kezét, aki cukrászdát nyitott Bécsben és én kérek elnézést.

  (Költői kérdéseim és szarkasztikus megjegyzésem – ha valaki nem értené – arra irányulnak, hogy ha normális lenne az életszínvonal, nem lenne társadalmi alappillér a filléres ügyeskedés.)

 • Tibor
  NER-haverok is laknak nagy házakban többen, vélhetően szólt valamelyik, hogy csináljatok már valamit.
 • Csalódott
  Nekem nem adtak igazolást,mert hatályon kívűl helyezték a törvényt,de nem találtam sehol.Vagy csak ne nem tudják mit kell csinálni,és így ráztak le.
 • mad823
  Vajon egy ha egy 2 lakásos társházban 2 db közös villanyóra van, akkor ott összesen 4 “egységnyi” olcsóvillany jár?
 • Szabolcs2
  Bereghy Márton
  2022-09-12 at 21:07

  Itt nem a kapkodással van a gond, hanem azzal, hogy eddig bármilyen okból -nyilván pénzbe került, kommunális adó kevesebb volt – nem volt fontos társasháznak lenni. Most, hogy több pénzbe kerülne, mindenki átalakítaná.
  Ez így most egyszerűen kiskapu nyitás.

 • Gyafi
  Több önkormányzat már lépett az ügyben. Pl. 17. ker:
  https:// rakosmente. hu/articles/hatosagi-bizonyitvany-iranti-kerelem
  Itt van bővebb és értelmezhető információ ill. a kérelem is fent van.
 • zoliahegyrol
  a torvenyt nem helyeztek hatalyon kivul. az igazolast a jegyzonek ki kell adni 8 napon belul. VELELMEZI a kialakult helyzetet azaz O nem ellenoriz, a hatosag ellenorizhet majd, ellenben kuldd egy levelet amiben dokumentum(okkal) alatamasztva kell igazolni h van min 2 lakas az ingaltlanban. Lakas a torveny szerint azaz kulon bejarat, mosdo wc a minimum de erdemes elolvasni a torvenyt 253/1997 105 a bekezdes – a negyzetmetereken csuszhat a dolog meg. – en egy nyilakozatot fogok kuldeni a jegyzonek, mert valoban 2 lakas van nalunk kulon bejarattal kulon wc es furdoszobaval. kiadja a hatarozatot azt kell a gazosokhoz bekuldeni s kov honaptol jar a 2x rezsis gaz. – most kaptam a jegyzotol a levelet. – fontos ha bukik a mutatvany a plussz versenypiaci ar 1.5szerese a bunti – azaz nem keves, mert a versenypiaci ar az nem 700…most olyan 1000-1200, azaz 1500-1800a buntitarifa. villanyra nem jar
 • bjozef

  “Ne haragudjatok az őszinteségemért, de sosem leszünk rendes ország, amíg az értelmesebb polgáraink jórésze is csaló balkáni putrimentalitással rendelkezik”
  Kezdjük az elején, olyan szabályozások kellenének amiknek legalább minimális életszaga van és nem azon kell filozofálni mire gondolt a költő a “lakás rendeltetési egység” elnevezéssel…. Plusz számtalan más módon szabályozhatta volna, hogy minimális kiskapuk legyenek és ne tárva-nyitva “várják az OSB lapokat…”
  Ugyanígy a villanyt pl. miért nem vontak be ez alá? A gázórát amúgy is több más építési/pályázatos rendelet is leszabályozta eddig is, hogy különt kellett rakatni, de pl. villanyóra esetében én ilyenről nem tudok nem jellemző semennyire…
 • TG
  Nem is Magyarország lenne ha nem bonyolítaná ak valamit a végtelenségig 🙂
 • Sutty
  “Ha visszaélést tapasztalnak, a felhasznált gázt a versenypiaci ár másfélszeresével kell visszafizetni”

  Az vajon visszaélés, ha teljesen egyedül élek egy amúgy minden szempontnak megfelelő kétgenerációs házban, es igénylem a támogatást?

 • Klaudia
  2. kerület: masodikkerulet.hu/cimlap/tajekoztato-a-csaladi-fogyasztoi-kozossegekre-vonatkozo-kedvezmenyek-ervenyesitesehez

  Fenyegetőzés:
  “A lakások számának az egyéb jogszabályokban foglaltaknak (pl. helyi építési szabályzat) ettől függetlenül meg kell felelnie!
  A szabálytalanul kialakított önálló rendeltetési egységek településképi kötelezési eljárást vonhatnak maguk után, függetlenül a kiadott hatósági bizonyítványtól!”

  Azért ez így érdekes lesz. Ennek nem pont az a lényege, hogy ahol hivatalosan nincs több lakás, hanem 1 családi ház, de gyakorlatban több részre lett osztva, ott adjon kedvezményt? Ha ez nem plusz beépítéssel történt, hanem a meglévő épület belső felosztásával, akkor az is probléma építési szabályzat szempontjából?

  Most akkor gyakorlatilag aki ezzel élni akar, mindenki önként bizonyítékot szolgáltat maga ellen és indul majd az eljárás? Vicces… 🙂

 • AA.

  “Az vajon visszaélés, ha teljesen egyedül élek egy amúgy minden szempontnak megfelelő kétgenerációs házban, es igénylem a támogatást?”

  Nem, semmi ilyen feltétel nincs a rendeletben, üres 4 lakásosra is lehet igényelni.
  A lakás szám a feltétel, nem a lakosok száma.

 • jami
  Kormányunk nem kapkod, egyszerűen ez a szint. Kiadnak valamit a kezükből és a józan figyelmeztetések/NER lobbi hatására toldozgatják. Nuku egyeztetés se szakmával, se társadalmi csoportokkal.
  Ez amúgy módszertan is: mivel már van tv-i szabályozás, muszáj az éritetteknek (ingyen) agyalni; különben ők szívnak.
 • Marcell
  Hogy ti milyen elégedetlenek vagytok! Én örülök ennek az intezkedesnek, sokaknak nagy segítség. Jó döntés volt.
 • Zoliahegyrol
  Szbaoocs – vess meg! Akar utanam is kophetsz – nem celom a jelenlegi kormanyzatot afa bevetellel tamogatni! Igyekszem majd az osb lapot is szamlara venni s visszahuzni az afat utana :)! S igen a sogornom akivel imadjuk egymast mikor eljovok toluk ugy szokott fogalmazni h mesz visssza a putridba?! Nekem mind1 csak kevesebb afat kelljen fizetni, szarnyaljon az euro arfolyam (eurban kapom a berem) s az alapkamat legyen az egekben h a penzem idealisan fialjon a dkjben. Az osszes szamlamon nincs szumma 100khuf mert minden megtakaritas dkjben van – talan az osb lapot ki tudom majd fizetni…. piece and love! Aka:kinekmithozottakormanya
 • zoliahegyrol
  Szbaolcs – ja meg annyi, hogy ha mar GAZ es MEGVETES, akkor az orszag GAZSZERELOJERE legyel megvetessel inkabb, semmint arra, aki egy OSB-bol epit falat… tisztelettel koszonom – Na en OT / OKET vetem meg, nem azt aki egy nagyilakot levalaszt vegre a csaladi hazaban.
 • Pallos Levente
  Megjött az első gázszámlám, 14 m3 – 11500 Ft
  Hát szépen vagyunk
 • Álomország
  miert nem allsz at atalanyra?
  Millioszor elmondtak miert ennyi.
  Aki a leolvasast valasztotta az megszivta.Egy evben egyszer modosithatod.
 • kommentElek
  A budai NER-es villákat a cselédlakok fogják átbillenteni a kedvezményes tarifába. A haveroknak mindent lehet.
 • Janivagyok

  Euróban kapod a fizetésed s dkj-be rakod. Gratulálok.

 • Hanna
  @Kukac: Szerintem ezt nézik az önkormányzatnál:
  253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
  LAKÁS
  az országos településrendezési és építési követelményekről
  105. § (1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővéa) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását, b) a főzést, mosogatást és az étkezést,
  c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot, (folyt.köv.)
 • Hanna

  253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
  az országos településrendezési és építési követelményekről
  Folyt.
  LAKÁS
  105. §
  (1)
  d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).
  (2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.
  Folyt. köv.
 • Hanna

  253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
  az országos településrendezési és építési követelményekről
  Folyt.
  LAKÁS
  105. §
  (3) * A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.
  (4) A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.
  Persze lehet, hogy nincs igazam. Csak feltételezem, hogy az önkormányzatnál az OTÉK -ban szereplő fogalmat használják a lakás definíciójaként.
 • zoliahegyrol
  Janivagyok – miert ha Te forintban kapod azt mibol tart Euroba atvaltani (kozeparfolyam – 0.2,0.3 szazalekon siman valtanak) ergo 0.3 szazalekba – szval h euroban vagy forintban kapod eppen mindegy.
  De annyira tuti h itt mindenki fiskalis es technikai elemzo is egyben… Nezdd mikor 410 volt az Eur akkor egesz sok penzt valtottam at (nem magam miatt, hanem mert olyan alapkezelok, ahol az 1 emberre juto befektetes atlagosan 1 millio Euro- ezt javasoltak…) most ez a penz mikor 402 a forint eppen 11 szazalekot kamatozik DKJben, versus allhatna euroban 2 szazalekos kamaton magasabb riziko mellett. Hidd le akik napi szinten profin ezzel foglalkoznak Ok azt mondjak h 80 % az esely h megegyezunk a bizottsaggal s akkor 380 korulre megy az arfolyam, ha nem akkor jon a 420-430.Szamoljunk 410 szer 1.1 az 450…forintban – ide kellene eljutni az euro arfolyamnak.nem fog1ev alatt – GRATULALOK.
 • zoliahegyrol
  Janivagyok – de mondd a jobb tippet, annal mint 410en valtottam marciusban sok Eurt forintra ami most 11%os DKJben van – tenyleg kivancsian varom… Koszi elore is. Olyan 430-nal jarok most…
 • Feri
  @kukac

  Igen, az a törvény a mérvadó amit Hanna beírt, a XVII ker önkormányzaton a beadandó formanyomtatván aljára szépen be s idézték az adott passzust…

  rakosmente.hu/api/uploads/hatosagi_bizonyitvany_iranti_kerelem_lakas_szamanak_igazolasahoz_2f79f129f9.pdf

  Amúgy egy ismerős építész említette, hogy már toborozzák az embereket az ellenőrzésre…

 • Dzsoki
  A tetőteremben kettő darab normál méretű szoba és nulla darab gardrób / tárolóhelység van. A tárolóhelység kötelező? Ha igen akkor mondhatom, hogy egy szoba és egy gardrób van a lakásban? Alaprajzon szoba2 és szoba3 néven futnak (a szoba1 a földszinten van)
 • Álomország
  ok az hajt,hogy ha benned több van akkor erj el többet..de meddig?Egesz eletedben ez hajt?Pont az a lenyeg,hogy (szerintem )akkor leszel boldog,ha egy idö utan nem hajt semmi,hanem elvezed amit elertel.Nem (csak) az anyagiakat.
  Szerintem ez az igazi boldogsag.Es ez jo esetben 50 felett beköszönt.Ha nem,ott valamit rosszul csinaltal.
  Nyilvan utana is lehet tanulni,fejlödni,de csak kizarolag a magam örömere,penz keresese nelkül.Vagy egye fene egy jo ajanlat eseten de akkor mar kell ceg is,szoval stressz is van..
 • Pallos Levente
  14m3 kinek a ***** van barmilyen közzétett határérték felett??????
 • Karcsika
  @Álomország
  2022-09-13 at 21:39

  Hol írták, hogy jobb az átalány? Ezt én nem láttam sehol.
  Egy ideig jobbnak gondolták, de aztán bevezették a jelleggörbét és már mindegy lett.

  Lemaradtam valamiről, nem jól tudom?

  Más.
  Azt tudja valaki, hogy miért vitte lejjebb a szolgáltató az éves fogyasztást? Van ennek jelentősége?
  Telefonon sajnos hetek óta nem lehet elérni őket.

  Köszi!

 • Látnokzsálya
  Lehet trükközni, de a hiányzó pénzt be fogják vasalni, mert meg kell venni a gázt drágán! Azt hiszitek, majd bementek átlag alá, vagy csökken az átlag feletti fogyasztás, de ez a mostani díjaszabás csak egy ideiglenes átverés szerintem.
  Mindenki készítheti a bukszáját, aki sokat fogyaszt. Mondjuk a “sok” az legyen évi 600-700 köbméter felett.
 • Mazsola
  Mi átalanyon vagyunk 220kw. Gazszámlát meg mindig nem kaptunk. Van arról valami valahol hogy az általány jobb mint a diktálas? Valtsunk diktalósra? Ki mit gondol erről?
 • Mazsola
  Amugy az a gáz, hogy nekünk megvan a két lakás hazon belül, mégis nehezen adom be a kérelmet, mert ismerve kormányunkat valamin el lehet kaszálni és akkor fizethetünk. Pl nem hivatalos a kialakitasa, bar hozzáépítes nem történt, csak helységek más funkciot kaptak. 90 nm két emelet, egy bejárat, két konyha, két fürdő, két wc, egyik szinten egy, masikon két szoba. Termeszeresen a konyhakban van kulon hűtő. De fennt a konyha egy kisszobabol lett átalakítva, a terveken nem így szerepel és a két lakásnak egy bejárata van, ahhoz hogy elmenj a felsőbe át kell menni a lentin. Igy én nem merem beadni a kérveny. Jo tanács? Ötlet?
 • Béla

  Én úgy értem, hogy mindenkineke gyedi jelleggörbéje van a szolgàltató suerint, amit nem tudsz elöre, és nem is tudjàk megmondani, mert idöjáràs függö.
  Ergo ha 20 köbmétert diktàlsz, de 15köbméterre vagy jogosult, akkor 5köbmétert a limit feletti àron fizetsz most, és késöbb ha fordìtva jön ki, akkor visszakapod.
  Éves szinten nincs különbség, de lehet valamennyit elö kell finanszìroznod, amit késöbb kapsz vissza.
  Én alapból is egyenletes részszàmlàzàson voltam, hogy tervezhetö legyen a havi költség, most maradtam is, îgy majd év végén egyösszegben fogok fizetni, ha àtlépem a limitet, de legalàbb késöbb, nem elöbb.
 • FalusiCsákó
  Közép-Dunántúli község:
  Múlt hét szerdán lett beadva a kérelem. Ma nézték meg a házat. Szerdán lesz meg a határozat.
  Úgyhogy aki gondolkozik, hogy beadja-e vagy nem, szerintem adja be mindenképpen, aztán majd a “hivatal” eldönti, hogy elfogadja-e a ház megtekintése után. Ezek után meg már csaknem lesz bünti, ha egy “hivatalos szerv” ellenőrizte és jóváhagyta.
 • Stef
  Azért az igazán érdekes, hogy az MVM-nek lassan 2 hét kell ahhoz, hogy kidolgozza miként fogadja be ezeket a kérelmeket. Nem gondoltam volna, hogy egy vidéki PH jegyzője 2 nap alatt kiadja, a “piaci szolgáltató” meg majd pecsétes papírt iktat és kőröztet elektronikus felület meg pl. app helyett. (Utóbbijuk pont semmire nem jó…)

  mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-foldgaz#mennyiseg

 • Ibolya Győr
  Igaza van Hannának, ezek alapján nézik.1991-ben alakítottunk ki a tetőtérben külön lakást, mindenben megfelelünk, csak a
  szoba nm-ben nem, az sajnos 14 nm. A rendelkezés sokkal későbbi, ami 16 nm-t ír elő.Tehát akkor még sincs 2 lakásom?
  Használatbavételi engedély, szoc.pol. minden erre ment annak idején.. Így sajna elutasították. Akkor lehet társasházzá sem lehet nyilvánítani, mert nem felel meg két lakásnak?
 • Giorgio
  Sajnos mi megszivtuk, mert bár többgenerációs családi házban lakunk, ez egyben sorház is több hasonló házzal, és emiatt társasházzá alakitották 40 éve. Ezért ezt buktuk.

  Buktuk a korábbi társasházi kedvezményt is, mert az összesen 4 szint (pincével és padlással ami kis lakásokká lett alakitva az unokáknak) már túl vagyunk épitve a helyi épitési szabályzat szerint, ezért nem tudunk albetéteket kialakitani…
  Tavaly 7000m3 ment el, de egy öröm a bánatban, hogy idén megléptük a szigetelést a 6 milliós állami támogatással, és már most látszik mennyit segit. Tegnap este 10 fok volt, de lakás stabilan tartotta a 20 fokot már napok óta.