Itt vannak az új rezsiárak, indulhat a roham a fűtőklímákért

Kijöttek az új rezsiárak, amiket december 31-ig kell alkalmazni.

Mivel az ellenzék felvetette, hogy Paks 11 forintért termeli az áramot, többet, mint a teljes lakossági fogyasztás, akkor miért akarják a lakosságra a piaci árat rászabadítani, ezért a kormány visszakozott és az áram árán nem emelt lényegesen. (Mármint a piaci árhoz képest.) A limit feletti ár 70,1 Ft lett kilowattóránként a mostani 36 forint helyett. Na, senki nem is fog spórolni túl sokat a villannyal, ha 13 ezer forint helyett 20 ezer lesz a villanyszámla.

(Persze csak akkor termel ilyen olcsón Paks, ha a beruházás icipici kis költségét figyelmen kívül hagyjuk. Azzal együtt már a sokszorosa lenne az áram valódi költsége, de ez most egy másik kérdés és messzire vinne.)

Aki gázzal fűt, az pórul járt, mert a gázt viszont rendesen megemelték, a mostani bő 100 forintos árról 747 forintra, ami azért elég húzós lesz sokaknak. (Úgy látszik, mégsem kapjuk ötödáron az oroszoktól a gázt….)

Ez viszont az előzetes ígéretek szerint nem érinti majd a távhős ingatlanokban élőket. Akkor se, ha egyébként gázból állítják elő a távhőt.

Röviden, aki árammal fűt, az alig fizet többet, ő a piaci ár harmada alatt kapja az áramot továbbra is, a távhősöknek sem kell izgulnia, azonban a gázzal fűtők akár hétszeres gázszámlára is számíthatnak.

Innen nézve sikerült megint féloldalasra csinálni a rendszert, érdemes lenne tovább finomítani. Legközelebb jó lenne, ha nem egy óra alatt találnának ki egy ekkora horderejű döntést.

Például ha már támogatni akarunk, akkor növekvő egy főre eső jövedelem mellett egyre csökkenő állami támogatást kaphatna mindenki. Többgyerekesek, fogyatékkal élők, akárkik nagyobb támogatást kapnak, a sokat keresők kevesebbet. Aztán ha akar, akkor villannyal fűt, ha akar, gázzal vagy tűzifával, ha akar, spórol, ha akar, pazarol. Az állam utalja ezt a pénzt a szolgáltatóknak, annyival kisebb lesz a számla és csókolom. Ezt olyan nehéz lett volna kiokoskodni? Egyszerű, mint a faék, senkivel nem kivételezik, akit kell, azt támogat. Egy négytagú átlagos fizetésű család negyedévente kap X ezer forint hozzájárulást, aztán úgy osztja be, ahogy akarja. Akinek a nyugdíja 100 ezer forint és egyedül él, az többet kap, mint akinek 500 ezer és az is kétszer.

Ha pedig nem a szolgáltatónak utalja a kormány a pénzt, akkor a nyugdíjasok kaphattak volna nyugdíjkiegészítést negyedévente, télen többet, nyáron kevesebbet, vagy semmit, minél nagyobb a nyugdíj, annál kevesebbet. A gyerekesek a családi pótlékon keresztül kaphattak volna plusz pénzt és így tovább.

A távhősöknek miért nem kell spórolnia? Miért ne lehetne ott is négyzetméter-arányosan bevezetni díjat, ha felette fűt a ház, akkor emelkedik a díj?

650 ezer ingatlanban egyáltalán nem nő a fűtés ára, az árammal fűtőknek még a duplájára sem emelkedik, mindenki másnak pedig a hétszerese lesz.

Ennyit tényleg nem sikerült kitalálnia a kormánynak?

Ha jól számolom, a legelavultabb, legenergiapazarlóbb hősugárzóval sem lesz drágább fűteni, mint gázzal. Szép munka volt megint, fiúk. Amikor nincs idő gondolkodni, akkor nem is gondolkodunk.

Vajon a villamoshálózat készen áll arra, hogy mindenki rádugja a minden szobába frissen vett hősugárzóját a hálózatra? Vagy olyan áramszünetek lesznek, mint egy afrikai országban? Jöhet az aggregátor a befagyasztott árú benzinnel? Vagy amikor majd összeomlik az elektromos hálózat, akkor majd megint egy nap alatt felemelik visszamenőlegesen az áram árát is?

Ha a múlt héten tűzifáért szaladtál, most fűtőklímát rendelj a neten, amíg van. Ha elfogyott, akkor hősugárzót vagy olajradiátort. 🙂

Hivatalos gázár-kalkulátor erre.

Hivatalos áramár kalkulátor erre. (Köszi Bence.)

Share

345 hozzászólás

 • Meister
  Fűtőklímához kell a H-tarifa. Ha eddig új fatüzelésű kályhát vett valaki kéménnyel, akkor már kiadott egymillió forintot az ellenzéki hergelésnek köszönhetően. Ha most rohan klímát fenni, az beszereléssel együtt (három szobára) újabb egymillió, plusz a villanyóra-bővítés, ami H-tarifával kb 500.000 ft lesz.
  Szerinem ne siessen senki nagyon, hanem gondolkozzon előbb.
  (Aki meg nemcsak elhitte, de terjesztette is a 250 ft-os villanyárat, az nézzen magába, hogy mit okozott azoknak, akik hittek neki.)

  Mármint gondolom a rajongásig imádott kormányodra gondolsz, aki terjesztette az áramárat és már szerinted is mindenki hülye, aki csak egy szavukat is elhiszi.

  Határozottan fejlődsz azért. 🙂

 • Családfő
  Mivel a vezérelt áramra az àtlagfogyasztás felett szintén meg van állapítva egy még a normálnál is kedvezőbb lakossági piaci ár, ezek szerint akkor nem adódik össze a normál órán mérttel, hanem külön-külön kell a 210 kW/hó átlagfogyasztást számítani? Ez fontos kérdés, sokaknak van 2 órájuk.
 • Zsolt
  Ha gázban elérted a limitet, akkor olcsóbb lesz a fűtés a legegyszerűbb villanyradiátorral, mint a leghatékonyabb gázkazánnal…Szép munka 😀
 • Zoli
  De hogy számolják el? Éves átlag számít vagy havont
 • Péter
  Akkor mostantól a húslevest is sütőben fozom
 • Bandi
  Vajon az éjszakai és a nappali áramra külön-külön vonatkozik a korlát?
  Vagy ha nem, akkor milyen arányban kell megosztani?
 • András
  Ahogy számolom az emelt villanyárral még olajradiátorral is olcsóbb lesz fűteni, mint emelt gázárral. Kíváncsi vagyok bírni fogja-e a villamos hálózat ha erre télen majd rájönnek azok akiknek nincs pénzük klímára vagy mondjuk albérletben élnek és nem tudnak felszereltetni.
 • Főherceg

  szerintem a rendeletben fogyasztóhely szerepel, azaz összeadódik

 • H.Péter
  Hát ez az áramdíj emelés annyira nevetséges, hogy szerintem nem fogja az embereket takarékosságra tanítani.. maradnak a ZS kategóriás fagyasztók, az éjjel nappal klímázások..

  A gáz ár miatt a fa biztosan felfut, de ez legalább kicsit segít gondolkozni az embereknek, hogy talán nem muszáj 30 fokra felfűteni mindent..

 • Luna
  Állítólag tegnap bemondták a tvbe, hogy nem lehet átállni átalányról diktálásra, erről tud valaki valami infót?
 • Műkörömleesés
  A szememben alapvető hazaárulás az, ami itt történik.
  Alapból hazugság a 10 forintos paks1 rezsiár, és minden piaci szabállyal ellentétes, hogy önköltség alatt dotáljuk a fogyasztókat. ÉS bocsi az őszinteségért, azt láőtom, hogy az itt tobzódók többségének max ahhoz van esze, hogy rohadt sok pénzt hülyeségekre elköltsön, de a legminimálisabb fogyasztáscsökkentésre is úgy veri magát, mint az egyéves hülyegyerek, aki nem kap csokit.

  A villany ára igenis világpiaci kellene legyen. Mert ha nem, akkor megcsináljuk paks2-őt. Ha nem érted, kérlek most olvasd el ismét a tömény hazaárulásra vonatkozó megjegyzésemet.
  És kérlek spórolj az árammal, az istnért. Kapcsold le a hülyeségeidet. Neked nem kell kerti medencefűtés, nem kell neked naponta géppel mosogatnod, és nem esik le a műkörmöd, ha kicsit alázatosabban élsz.

 • ZZZZ
  “A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
  Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
  számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
  szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
  tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen
  alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén
  az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást
  kell alkalmazni.”

  Ez mit jelent? Mégis időarányosan lehet igénybe venni a kedvezményt? Akkor lehet átalányra át kell állni?

 • Lukács
  Nagyon futni nem érdemes, mert kell valaki aki felrakja, anélkül ki se adják, ha jól tudom, kérdés találnak-e szakembert, meg ez most egy pillanatnyi helyzet, most épp ezt találták ki, de szerintem ez még fog párszor változni aztán lehet a gázoshoz kell futni…
 • Csavarhúzós
  A 747 Ft/köb az kb. 22 Ft/MJ, az pedig kb. 80 Ft/kWh, az áram pedig csak 70, szóval a gáz annyira drága, hogy lényegében nappali árammal is olcsóbb fűteni, mint gázzal (hősugárzó, villanyrezsó, oaljradiátor, stb.)
 • Doubter
  Kicsit off, de tud bárki is DKJ-t venni mostanában? Állandóan azt írja, hogy nincs elegendő keret, pedig ma elvileg volt rábocsátás a legújabb sorozatra.
  Köszi
 • nem egyenletes fogyasztó
  Érdekes, hogy ez nem nagyon szúrt szemet senkinek:
  “…az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
  számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
  szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
  tükröző áron.”

  Vagyis, ha jól értelmezem, hiába fogyaszt valaki a meghatározott éves átlag alatt, ha azt nem teljesen egyenletesen teszi, akkor a kiugró fogyasztású hónapokban (ősszel-télen) bizony át fog lépni a magasabb ársávba.

  Korrektebb lenne tehát nem éves, hanem havi vagy napi átlagfogyasztást kommunikálni, mert ez így megtévesztő.

 • bjozef
  @Főherceg
  “szerintem a rendeletben fogyasztóhely szerepel, azaz összeadódik”

  Közlönyben így van:
  “1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont”
  WTF “mérési pont”??? Villany óránként?

  “Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne”
  Ez is mi a tök? A szomszéd cégnek jövő év végéig van piaci szerződése 55FT/kWh-ról…. Itt valakik ordas nagyot hazudnak, már megint….

 • Saverick
  A világpiaci ár a dutch TTF a netural Gas-ra ma 150EUR per MWH, ami átszámolva kb 60.000Ft, tehát 60Ft per Kwh.
  Akkor miért kell 70,1Ft per Kwh-t fizetni? Plusz honnan akasztották le a 268,9Ft árat, mint viszonyítási pont?
  tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas#:~:text=Dutch%20TTF%20Gas%20is%20a,system%20operator%20in%20the%20Netherlands.
 • gázzal fűtok, megszívtam
  Na jó, ez már az amatőrség mesterfoka. Eddig mindenki azt hitte hogy a gázosok jártak jól, valamint szaladtak az emberek tüzifát venni meg cserépkályhát. Most kiderült, hogy az áramosok jártak a legjobban, most a klímások meg a hőszivattyúsok járnak jól. Mindez az őrület 1 héten belül. Ilyen létezik 2022-ben? Mit keres még ez a kormány hatalmom?
  Üdv, egy gázzal fűtő, póruljárt…
 • Lapát
  Tarsashaz, hazkozponti futes, gazkazannal melegiti a vizet, futest. Minden lakas kulon fogyasztasmeron. Ezt mi alapjan meregetik? A kazan kozponti fogyasztasa piaci aras lesz es lesz szetcsapva fogyasztasaranyosan a lakok kozott, vagy az egyeni fogyasztasmeron mert mennyiseg alapjan allapitjak meg a limiteket?
 • Kiszamolo
  Lapát, a társasházaknak közös mérővel nyilatkozni kell, hogy hány lakásra oszlik el a fogyasztás.
 • bjozef

  “Vagyis, ha jól értelmezem, hiába fogyaszt valaki a meghatározott éves átlag alatt, ha azt nem teljesen egyenletesen teszi, akkor a kiugró fogyasztású hónapokban (ősszel-télen) bizony át fog lépni a magasabb ársávba.”

  Aztán ezt ki a tök ellenőrzi, havonta??? Életképtelen még ha így is lenne…

 • Ildikó70
  Nekünk van klímánk is, de igazából csak hűtöttünk eddig vele, mert fűtésre gázt használtunk. Most lehet, hogy amikor még nem kell egész nap menni a fűtésnek azzal fogunk fűteni. Nem kell hozzá H tarifa.
  Egyébként megvárom az első emelt számlákat, aztán majd döntünk, figyelve, hogy a klíma mennyit fogyaszt fűtéskor.
 • TG
  A paksi áram árához, hozzá kellene számolni a kiégett fűtőelemek több ezer évnyi tárolásának a költségét is, nem csak az erőmű megépítését. Azért ez a nagyvonalúság így eléggé önbecsabás.
 • tumpara
  “Ha eddig új fatüzelésű kályhát vett valaki kéménnyel, akkor már kiadott egymillió forintot az ellenzéki hergelésnek köszönhetően.” – Meister

  Nem úgy van, hogy az ellenzék súlytalan? Alig vannak szavazóik és ez a holdról is látszik? Akkor mennyien is hallgathattak rájuk? Agyam eldobom, hogy 12 év kétharmad után semmiért sem felelős a felelős kormány, csak az ellenzék, az tehet mindenről.

  Szóval tavasszal-ősszel továbbra is klímával fűtök. Legalábbis idén még biztosan, mert negyedévente felülvizsgálják majd.

 • krilin
  apámék valószínűleg a padlót is fel fogják szedni és eltüzelik a kiskályhában (nem is nagyon megyünk alapból sem sokat haza télen, tiszta korom minden még bent is, minden télen), mellette gondolom a szobai konvektoroknak is menni kell (tehát fizethetnek is a gáz után, azt sem igazán tudják még hogyan), de hótziher hogy most már nem javasolok nekik semmit (pl. gyorsan telepítsenek klímát, vagy vásárolják fel a villanyradiátor készletet a teszkóban stb). ki tudja a 40 éves hálózat elbírja-e, lesz-e vele macera, és nem-e gondolják meg az áram árát mégis pl. jövő héten

  szerintem most már tök fölösleges bárkinek pattognia. kinek mit intézett kormánya (és saját maga) ugye. még bármit kitalálhatnak őszre, télre amúgy is.

  mint napi 8-12 órában számítógépen dolgozó, alig várom hogy télen bedőljön a villanyhálózat a sok villanyfűtőtől…

 • Szakértő

  Nyugalom! Biztos lehetsz benne, hogy az áram ára is közeledni fog a világpiaci árhoz, mivel azt negyedévente fogják meghatározni. Ez benne van a törvényben. Most év végéig 70 forint, utána majd megnézik, hogy szerintük mennyire indokolt felemelni. (vagyis azt, hogy mennyit fogad el a nép) Fokozatosan fog emelkedni az is. Ha egyből felvitték volna azt is, ahogy a gázt, akkor felzúdulás lett volna. Így majd időben eltolódik az elégedetlenség és nem jut kezelhetetlen szintre a népharag. Ennyi
 • zserrbo
  Tegnap este a 10.05. lejáratú DKJ volt az első időrendben amiből tudtam venni 150 ezerért.
 • Klaudia
  Van valakinek abban tapasztalata, hogy 2 generációs családi háznál hogyan lehetne a 2 lakásra teljesen külön órákat felszereltetni úgy, hogy 2 mérési pontnak/fogyasztási helynek minősüljön? Eddig csak almérők (vagy mi a pontos neve) voltak felszerelve az egyik lakásba, így el lehet különíteni a rezsit, de ugye attól gondolom egy mérési pontnak számít, a számla egy névre jön.

  Két külön bejáratú lakás, 2 háztartás használja, de így a limitjük viszont csak egy, mivel családi ház.

  Gondolom a társasházzá alakítás az egyik opció, de van ennek ennél egyszerűbb módja, esetleg valami használati megosztással vagy ilyesmivel lehetséges?

  Köszi

 • Giorgio
  “Persze csak akkor termel ilyen olcsón Paks, ha a beruházás icipici kis költségét figyelmen kívül hagyjuk. Azzal együtt már a sokszorosa lenne az áram valódi költsége”

  Csaba László mondta, hogy egyszer majd le is kell bontani és annak a költésge legalább akkora mint az építés költsége.

 • ex-kormanytisztviselo

  Nálam 2 épület van az ingatlanon, 2 háztartással (felnőtt gyerekem lakik külön), egy gázóra, azaz közös mérő. Eddig elosztottuk a gázfogyasztást.

  Ilyen esetek nincsenek is nevesítve a rendeletben. Nem vagyok bejegyzett társasház, egyedüli tulajdonosa vagyok az ingatlanak. Át kéne mennem Társasházba?

 • Gondolkodó
  Liberális médiában (444, telex) megjelent egy kamu táblázat és egy hangulatkeltő cikk, hogy a SZAKÉRTŐJÜK SZERINT mennyi lesz az áram és a gáz ár az átlag fölött fogyasztóknak.
  Aki volt olyan pánikoló és együgyü, hogy a nem hivatalos megjelenésig felült az ilyen hangulat cikknek az meg is érdemli.
  Olyan ez, mint a covidos wc papír, ad-blue őrület. Mindig vannak ilyen sokeszűek. A média meg röhög a markába, nekik csak az a fontos (régóta), hogy kattintást generáljanak, minden más másodlagos…

  annak címezd a kommentedet, aki publikálta az első táblázatot.. szívesen.

  Most ez az új narratíva, ezt kell mindenhová beírni, hogy ne arról beszéljenek az emberek, hogy mit mondott a Szilárd néhány napja? E-mailben kaptad, vagy telefonon diktálták be? Egy nap hány helyre kell beírnod, hogy meglegyen a kvóta?

  Az meg, hogy baromságokat kell terjesztened, gondolom nem lep meg. Ugyanis pont az ellenkezőjét írták, amit te állítasz.

  MERT VOLT ANNYI ESZÜK, HOGY NEM HITTEK A KORMÁNYNAK.

  Nem tudom, neked szabad-e olvasni bármit is a lakájmédián kívül, de ezt írta a telex a valóságban (ami téged tudom, nem érdekel):

  telex.hu/gazdasag/2022/07/14/onhoz-is-eljutott-mar-az-a-kep-hogy-mennyi-lesz-ezutan-a-gaz-es-villanyszamla-ne-higgyen-neki

  Talán a címét még el szabad olvasnod…

  Nem tudom, mennyit kapsz azért, amit csinálsz, de még prostiuáltnak lenni is tisztességesebb foglalkozás, mint a tiéd.

 • Laci
  “Ha jól számolom, a legelavultabb, legenergiapazarlóbb hősugárzóval is olcsóbb lesz fűteni, mint gázzal.” – áram lesz elég télen, gáz meg nem (az más kérdés, hogy a hálózat mennyire fogja ezt bírni). Azért elég naiv dolog azt hinni, hogy az ellenzéki “11 Ft-os” ár miatt lett végül olcsóbb az áram 🙂 Mert ugye az nem annyi, mint ahogy később le is írod.
 • Ádám
  Mi akadályozza meg, hogy diktálásra váltsak és nyáron is a kedvezményes mennyiség 1/12 részét diktáljam be?
 • GABOR8
  @belavoltam: remelem manis gondoltál rám es a villany futesemre… 🙂
 • nem egyenletes fogyasztó

  “Aztán ezt ki a tök ellenőrzi, havonta??? Életképtelen még ha így is lenne…”

  Havi óraállás lejelentéssel. Amivel persze lehet csalni (sőt, így szinte rákényszerítik az embert…) – egészen az éves óraleolvasásig. De emlékeim szerint az átalánydíjat sem egyenletesen számítják ki, hanem nagyjából az elmúlt év(ek) havi fogyasztásának arányában.

 • Doubter

  köszi, igazából az lep meg, hogy ma volt rábocsátás, reggel óta próbálkozom, mégsem lehet. Értem én, hogy elfogy, de mikor? 🙂
 • Krisztica
  Doubter
  Igen, tegnap pl. volt DKJ221019. Közelebbi lejáratú… hát nem nagyon. Kis címlettel próbálgasd, melyiket engedi.
 • IPv6
  Amikor rájössz, hogy még Kádárék se voltak ilyen balfékek.
 • Lord Simpleton
  de a mosogatógépről mi alapján mondod, hogy nem környezetbarát? Szerintem te itt összemosod a fegyelmezett, tudatos életet az energia- és környezetbarát életvitellel.
  A kézzel való mosogatás ritka energiapazarló, mind melegvíz (tehát áram vagy gáz), mind az ivóvízkészlet pazarlása szempontjából. Talán a lavórban / vízzel telített mosogatóban áztatós módszer meg tudja közelíteni a mosogatógép eco funkcióját (persze csak ha nem két kanállal, meg egy tányérral indítod). De javíts ki kérlek, ha tévedek.
 • Janivagyok
  Amúgy ha jól tudom H tarifa csak áprilistól októberig van (klímák esetében), azaz télen klímával fűteni se lesz olcsó mulatság
 • Gázzal fűtő
  Hogyan tudna a gáznál napi átlagot számolni?? Naponta fogják leolvasni? Ez marhaság.
 • Karesz
  Feltöltős villanyórám van, kíváncsi vagyok hogy fogják kiszámolni, hogy most ugyan mennyiért adják el nekem x mennyiség áramot. Vegyem meg előre a télire?
 • Belavoltam
  “nyáron a limit ötödét sem éri el a fogyasztás, ha télen telibe kell fizetni érte.”

  Mit kersz karacsonyra? 10 m3 gazt.

 • salander
  Senki? A kollégáim (akiknek van értelmezhető gázfogyasztásuk) mind ezt tervezik. Többen már a hét elején váltottak diktálásra az általányról.
 • Emi
  Nem teljesen értem a gáznál hogy lesz. Nyáron a fogyasztásom kb. 3000 Ft havonta, télen 30000-60000 Ft között. Akkor télen egy kemény hónapban jöhet akár 300 ezres számla is, vagy a nyári kevesebb fogyasztást bele lehet forgatni? Nem mindegy, mert a két számítási mód között a különbség forintban milliós nagyságrendű évente.
 • ToxicWaltz
  Az világos bárkinek is, hogy a havi 210 kWh kedvezményes áramfogyasztást hogy kell felosztani az A1 tarifa meg a vezérelt áram között? Erről még nem láttam konkrétumot, de nagyon nem mindegy.
 • ef
  Megint hangulat keltés:
  “Vajon a villamoshálózat készen áll arra, hogy mindenki rádugja a minden szobába frissen vett hősugárzóját a hálózatra? Vagy olyan áramszünetek lesznek, mint egy afrikai országban?”

  Miért is kötné mindenki hálózatra a hősugárzóját?
  Egyrészt az áram is drágul 2szeresére az átlagfogyasztás felett,
  másrészt nem mindenki lépi át a gáznál az átlag határát, nem úgy mint az áramnál, amit nem reálisan számoltak, talán a hétvégi házakat is sikerült bekalkulálniuk.

  Mi az, amit nem értesz? Fúteni kell, ha nem akarsz megfagyni. Hősugárzóval fűteni is olcsóbb, mint gázzal. Tehát mindenki azzal fog, ha elfogyott a gázkeret arra a hónapra, ami már az első héten elfog.

 • Zöldözvegy
  Pont május elején szereltettük fel a 3 db fűtésre optimalizált klímát + vettünk 10 m3 kályhakész akácot a vegyestüzelésű kazánba. Gáz off, csak heti 2-3 alkalommal főzésre, a kazánt be se kapcsoljuk. A nyílászáró cserék is megtörténtek, bizakodó vagyok, hogy nem kell mennem külföldre a családfenntartás miatt.
  Ahogy számolom, télen klímás fűtéssel 900 kWh/hó fogyasztásig jobban fogunk kijönni anyagilag, mint az előző 2 télen a gázfűtés + normál áramhasználattal. De igyekszünk majd ennél lényegesen kevesebbet használni. Fürdőszobát nem fűtjük, télikertet nem fűtjük, inkább kicsit hűvösben szeretünk aludni. Havi bediktáláson vagyunk, július eleje óta rendszeresen használjuk a klímákat eco üzemmódban, most olvastam le, alig lett magasabb a fogyasztás mint júniusban.
 • dsadsa
  Azt az árat Gulyás Gergely és Németh Szilárd hírdette ki: “rezsicsökkentés nélkül 50k lenne a most 7k-s villanyszámla, ami 240 Ft/kWh.”, ” átlag felett piaci ráat kell majd fieztni”, Illetve most is ők mondanak 260 forintos árat.

  A hatásfokot úgy szokták értelmezni, hogy a hasznos / teljes teljesítmény. A “nem hasznos” az a hővé alakuló energia, de fűtésnél pont az a hasznos. Így a villanyfűtés hatásfoka az 100%, nem nagyon értelmezhető a energiapazarló hősugárzó. A gáznál a kéményen elszálló hő a veszteség meg ilyenek. De a villanyfűtés az 100% hatásfokú.
  (még a vezetéken eső feszültség is a lakáson belül hővé alakul).
  De a hálózat az nem fogja szeretni és kedvezni fog a lakástüzeknek is a helyzet.

  Kifelejted a képletből, hogy a villany 100% hatásfokkal megy, a gáz meg nagyon nem, így jóval több 10 forintnál a különbség.

  Egy modern hőszivattyúhoz képest pazarlás. Meg ahhoz képest is, hogy az áramot gázból csinálták rossz hatásfokkal, tehát eleve a gázhoz képest is pazarlás villannyal fűteni.