Feltöltős villanyórát minden bérbeadott ingatlanba

Azon gondolkodtam, ha nekem lenne kiadott lakásom és ha tényleg annyira drágulni fog a rezsi, ahogy ijeszteget vele a kormány, akkor én nem kockáztatnék, lecserélném a villanyórát előrefizetősre, az a biztos. Ez megakadályozza a rezsi felhalmozását is, ha a bérlő nem akar se fizetni, se kiköltözni.

Itt a leírás, hogyan kell igényelni. Egyszerűen feltölthető akár mobilappból is, az egyenleg lefogyása előtt napokkal már sípol, hogy töltsd fel, tehát a bérlő sem problémázhat rajta, úgy tűnik nem komplikáltabb a fizetés, mint egy hagyományos számla befizetése.

Ha neked van vele tapasztalatod, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

259 hozzászólás

 • Szabó Gábor
  Jó lenne tudni, hogy az ilyen EFM (előrefizetős mérő) milyen áron fogja kapni az áramot? Az első 210 kWh normál áron, onnantól piaci áron, oké…. de ezt hogy fogják technikailag megoldani? Sehogy. Lehet kiskapu lesz a szabályozásban.
 • Villany
  Van
  Jól működik most már a fizetési problémákat is meg oldották.
  Az összeg tetszőleges lehet de minimum 1000 Ft.
  Naponta egyszer lehet feltölteni.
  A kód kB 1-5 percen belül jön meg (az Appon lassabb a weblapról azonnal)

  Online a weboldalon keresztül (mvm next) vagy az alkalmazáson keresztül is tölthető.
  Lehet elektronikus számlát kérni is.

  Ritka esetekben előfordulhat hogy bár a kód megvan (és érvényes) de később az összeg levonása meghiúsul.
  Ekkor 1-2 napon belül keletkezik egy számla amit kártyával be kell fizetni (határidő 1 nap) szóval érdemes erre figyelni.

  Remélem tudtam segíteni.

 • Oregon
  Régi trükk. Lényege, higy a bérlő ne tudja tölteni. Így akár motiválható a távozásra.
 • Csórókkal csak a baj van
  Bérlő nevére írni az órát
 • NAR
  Nekünk a villanyóracsere (igaz, napelem miatt) több, mint 200 ezerbe került (meg fél évbe, mire az ELMŰ felfogta, hogy mit akarok). Nem tudom, mekkora lenne a megtérülése – persze lehet, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol minden pénzt megér…
 • tételes kisnemadózó
  Nem förtelmesen megalázó ez az albérlővel szemben?

  Én a közelébe se költöznék olyan albérletnek, ahol ennyire nem bíznak meg bennem. De én azért bízzak meg maximálisan a főbérlőben.

  Meg is lep hogy pont Miklós oszt erről infot – ugyanakkor nem hibáztatom, végülis ő a Kiszámoló 🙂

 • Janos82
  Nekunk volt 5 eve. Szerintem konnyen megszokhato, es ha az embernek van egy tartalek kodja, akkor barmikor tud tolteni. En magamnak vettem eloszor.
 • Oregon
  Nem csak a villanyt, hanem a gázt is érdemes ilyenre átrakni kiadásos lakásnál. Protipp a vízre egy mágneszelepet ami alapból zár. Nincs áram akkor nincs víz. Ennek fogyasztása kb 8watt per óra vagyis havi 6kwh. Ennyit szerintem megér, hogy könnyebb legyen eltávolítani a nem kívánt bérlőket
 • hajratc
  Az egy dolog, hogy az EFM esetében mennyiért kapod a kwh/m3 egységárat, de az éves leolvasás után jöhet egy meglepetés számla, a különbözetről.

  Alapesetben jobban véd mint a sima diktálós, de nem kerüli meg a rendszert “okosba”.

 • Mmm
  Szívesen költöznék ilyen tulajdonoshoz, aki ennyire bízik a bérőjében és még ezzel is szívatja. Ja, nem.
 • random
  Szegény Miklós, évekig csak vegetált, alig – alig volt miről írnia, néha azért bejött egy – egy banki hirdetmény változás, fogyasztóvédelmi cikk, esetleg új pályázat, meg egy-egy elmélkedős ismétlő cikk, de most, ahogy elindul a világégés, már van téma. 😀 Tudom, ez így szokott lenni, konjunktúra “unalmas”, visszaesés mindig drámai. Ellenben talán hasznos is, Schumpeter közgazdász szerint a válságban mindig kiesnek a gyengék, megtisztul a gazdaság, majd elindul egy új ciklus, és kezdődik minden elölről.
 • random
  Van feltöltős gázóra is tudomásom szerint.
  Egyébként saját használatra nem értem a célját, sőt a spórolás ösztönzést sem, én bérlőként használok ilyet, de ugyanannyit fogyasztok és spórolok, mint utólagos számlázásnál.
 • Ákos
  Mennyibe kerül felszereltetem? 60 e HUF lenne?
  MVM next érdekel.
 • Egy bérlő
  Abban a pillanatban lépnék, aztán keress egy palimadarat aki ezt eltűri.
 • Dr_Csernus
  Nekünk az egyik albérletben feltöltős villanyóra van.

  A tapasztalataim pozitívak, mert az albérlő maga intézi a fizetést. Amíg a feltöltés tart addig van villany, nem kell a leolvasással, diktálással, elszámolással bajlódni.
  Elintézni sem volt nehéz a villanyóra cserét az akkor még E.ON-nál.

  Ha jól emlékszem, viszont csak 1 fázisra ingyenes, 3 fázisra már fizetős.

  Az egyetlen negatívum, hogy bizonyos albérlő jelöltek nem szeretik. Volt aki visszakozott, amikor kiderült, hogy a villany feltöltős.

  Összességében jó rendszer.

  +1 infó: Gázra nem sikerült elintézni az MVM-nél, pedig rengeteget leveleztem velük, valahogy mégis mindig eltérítettek. Szerintem ők csak a védett fogyasztóknak tartják fent ezt a lehetőséget…

 • vendég
  Hát ha bérlőként olyan albérletet akarnának rám sózni, amit probléma esetén nem tudok én feltölteni, akkor bizony eléggé elgondolkodnék a váltáson.
  Mi van ha elfogy a keret valamiből, a tulajdonos nem elérhető napokig én meg ülök a sötét és hideg lakásban, amiért kifizetem az átlagbér felét?

  Egyébként nem most kéne lassan elindulnia lefelé legalább az albérletáraknak?

 • Lullus
  Mi ilyen mérővel ellátott lakásban élünk bérlőként. Applikációval egyszerűen tölthető, soha nem volt gond vele. Bár ha lemerül az azért elég kellemetlen lehet, főképp ha az ember nincs otthon… A tulajdonosnak biztonságot ad, de nekünk mindezzel együtt is kényelmetlen.
  Viszont a mostani helyzetben rezsicsökkentett áron pár évre feltölteni lehet érdemes lenne…
 • expect
  Sőt, a lakáskulcsot is jó lenne, ha leadná a bérlő minden reggel a tulajdonosnak, aztán ha nincs hátralék, meg benn is minden rendben, akkor majd visszakapja, ha hazajött a munkából…
  Kevés életszerűtlenebb és megalázóbb dolgot tudok elképzelni, mint az ilyen töltögetős rendszert. A büdös életben nem kötnék semmiféle üzletet olyan tulajdonossal, aki így akarja kiadni az ingatlanát.
 • nyman
  “Nekünk a villanyóracsere (igaz, napelem miatt) több, mint 200 ezerbe került (meg fél évbe, mire az ELMŰ felfogta, hogy mit akarok). ”

  MGT-t (Műszaki gazdaságossági tájékoztatót) kell kérni. Területfüggő, mennyi idő alat fut át. Elviekben 30 nap alatt, különben jelképes 5000 forintos kötbért fizet. Nekem kb. egy hét alatt végig futott online az Észak-budai részen idén májusban. Végig mentem minden kért dokumentumon részletesen és nem volt hiánypotlás.

  Szerintem ha maga a mérőhely nem felel meg jelenleg szabványos kialakításnak, akkor elképzelhető, hogy meg kell csinálni a feltöltős órának is. Maga a mérő”doboz” önmagában is lehet 150-200k, de ez már a dupla. Lásd google “hensel szekrény”.

  Nem tudom mikor volt 200k. Pár éve? Most alaphangon van 4-500 ezer körül egy mérőhely szabványosítás.

 • nyman
  Nem értem a “bizalomvesztéses” kommenteket. Ha többe nem kerül, akkor szerintem ok. Sőt az adminisztráció is egyszerűbb.

  Ha az ember ilyennel “veszít” bérlőt, már megérte. 🙂

  Mikor lakást adtam ki, nekem nem jutott eszembe ilyen opció. Jó ötletnek tartom. A mágnesszelep a vízre és a gázóra is.

  Több rémtörténetet hallani a kifizetetlen számlákról.

  Egyébként ha már albérlet, Mo-n milyen jogi alapja van pl. bankszámlakivonatot, munkahelyi referencia levelet kérni? Mikor Írországban dolgoztam ott kértek, illetve a munkahelyem is felhívták, hogy valós-e a referencia levél.

  Adtunk ki lakást egy dél-afrikai bérlőnek, ő már ezeket a szerződéskötéshez hozta.

 • tip
  A feltöltős villanyóra pitiáner dolog, jól illik a magyar lakásbérbeadókhoz. Az elegáns megoldás a felhasználóváltozás bejelentése (népnyelven a villanyóra átírása) lenne. A kifogásokra megelőzőleg válaszolva: nem, nem lehet kizárni egy fogyasztót a szolgáltatásból egy másik fogyasztó tartozása miatt. Persze néha bepróbálkozik a szolgáltató, mert hát ő is pitiáner.
 • Attecte
  fordítva is lehet ám azért nézni: ha ezzel “veszítek” én bérleti lehetőséget, már megérte.

  Azért nincs ám olyan kevés albérleti lehetőség Budapesten.

  Csak ennek nem ilyen erőlködésszagú izmozással kéne eldőlnie hogy ki mennyit enged.

  Engem pl. pont hidegen hagynak a rémtörténetek, nekem ez nem ér annyit hogy így alárendeljem magam.

  Pedig voltam feketén albérletben és az sem volt leányálom.

  Az “élni és élni hagyni” elv már kiveszett a világból?!

 • trek
  Aki küzdött már albérlő kirakásával, az feltöltős órát szeretne a kiadó lakásába. Akinek meg nem volt még ilyen élménye az el sem tudja képzelni milyen érzés “online”, napokon, hónapokon keresztül átélni, hogy folyamatosan meglopnak.
 • Dr_Csernus
  – nem a feltöltős óra a pitiáner, hanem a nem fizető bérlő

  Nekem van olyan ismerősöm aki családi házat adott ki. Elegánsan járt el: a bérlő a nevére vette az órát, majd milliós hátralékot halmozott fel gázból, mivel azzal fűtöttek. A végén a bérlő angolosan távozott. És ez még egy jó történet, mert a bérlő legalább elköltözött. Ha a bérlő a nevére veszi az órát, a szolgáltató nem adhat ki információt még a hátralék mértékéről sem adatvédelmi okok miatt.

  Én egyik albérletben sem iratom át a bérlő nevére az órát. Mindenki elküldi a havi óraállásokat, azt én lejelentem és hónap végén elszámolunk (kivéve a villanyt az egy db előrefizetős albérletben) és mindenki megkapja a számlákat.

  Szerintem nem rosszhiszeműség egy kicsit bebiztosítani a saját érdekeidet. Ha jó a kommunikáció sok minden megoldható.

 • bobesbobek
  Igazán szuper ötlet, amúgy is olyanok a magyar magánszemély tulajdonosok akik lakást adnak bérbe, hogy ötből néggyel semmilyen szerződéses kapcsolatot nem akar az ember létrehozni. Ezzel még lehetne tovább rontani az amúgy is rossz arányon.
 • Dorian Gray
  Ugye benyomták a fiúk izomból a két megálmodott számot, a sávhatárra, aztán pár nappal később gondolom szólt a környezetükből egy értelmes ember (mert nyilván vannak náluk is értelmesek, csak még véletlen sincsenek az első sorokba engedve), hogy talán át kéne gondolni. Tegnap már olvastam is, hogy finomítják a dolgokat, mert vannak olyanok sokan, akik csak az egyik energiaforrást használják, illetve a másikat legfeljebb minimálisan. Pl én is:) Van egy kiadott kis garzonom, 33 nm+10 álló galéria, eddig minden bérlőm imádta. Jelen helyzetben egy baj van, gáz az havi max 2 m3, csak a főzés, minden más villany. Normál díjas, illetve vezérelt áram a fűtés és meleg víz. Eddig havi kb 11500 forint átalány fedte le kb az egész évet, minimális túlfizetéssel. Most lenne havi 60 ezer a villany… Szóval kíváncsian várom a dolgok finomítását.
 • Alex
  Nekünk is van feltöltős óra, így vettük a lakás. 20 kWh vagy efölötti egyenlegnél kézd már sipolni, így nem merülhet le hirtelen, van bőven pár nap feltöltésre.
 • örök körök
  A feltöltős villanyóra nem feltétlenül problémás, vannak a bérlő szempontjából is előnyei (kevesebb papírmunka, kevesebb piszmogás az óraállás körül, stb). Ami problémás lehet, ha ráerősít a kiszolgáltatottság érzetére, illetve ha a tulaj amúgy is egy tetűnek tűnik, ezt alaposan alá tudja támasztani. Amit itt írnak egyesek, hogy a tiszta levegőt is feltöltőórássá tenni, meg mágneszelepet rakatni a vízre az már masszívan a pitiáner tetű kategória szvsz. Az ilyen jellemzően folyton basztatni fog és nem enged semmiben, költözésnél masszívan le fog húzni, kaucióval mindenképp, de akár azon túl is próbálkozhat. Kerülni kell, mint a kolerást.

  Nem is tudom hogy jut ilyen egyesek eszébe. Ha jön egy áramszünet és víz se lesz, akkor a bérlő mit fog szólni? Modern fűtési rendszereknél (cirkónál vízpumpa, termosztát stb árammal megy) meg ha nincs villany fűtés se lesz, elég a villanyt korlátozni.

 • Zabalint
  Szerintem semmi baj nincs vele, ha a bérlő maga töltheti. Ha nem, akkor az egy újabb szivatás, ami erősíti azt atrendet, hogy Magyarországon nem véletlenül akar mindenki saját lakást.
 • Copywriter
  06-16-án jeleztem a főbérlőnek, hogy költözünk Ausztriába, és 07.01-gyel felmondanám az albérletet. Mivel a szerződésben az volt, hogy a következő hónap vége a felmondási határidő, így most egy ajándék hónapot kapott tőlünk kifizetve, és 07.31. lesz. Ezt egy búcsúajándéknak veszem a lef.sott magyar albérletektől.

  Itt Ausztriában nincs áram a lakásban, csak ha bemész a Stadtwerkéhez, viszed a szerződést, és saját nevedre megkötöd. Aznap délután be is kötik az áramot, és saját neveden vagy felelős a fogyasztásért. Kaptunk 12 darab 90 eur csekket 3 főre, bár átutalással fizetek.

  Itt 7 féle kuka van, bio (hetente viszik, minden kaja, zöldség és gyümölcs), papír, műanyag (2 hetente), minden más (havi 1x). Az utcán van egy nagy fehér üveg, színes üveg és fém kuka. Ezért 3 főre 9,90 eur havonta a díj.

  Mindent fogyasztót az albérlő nevére kell írni, és ő legyen érte a felelős.

 • Ordas
  Amíg a bérlőnek birtokvédelemre van joga, alap egy ilyen óra. Rá is vágnám az ajtót olyan bérlőjelölre, aki ilyenen problémázik. Már önmagában gyanús, hogy csalni akar.
 • Oregon
  Volt amikor átírattam az órát. Azt hittem véd engem. Onnantól kezdve nem tudok semmit a tartozásról, de tulajdonosként megöröklöm. Vagyis lekapcsolják a szolgáltatást amíg nincs rendezve. Nem én fogok tartozni, hanem a hely. Amikor így jártam, akkor szerencsére kikapcsolás előtt eladtam az ingatlant, ilyenkor már nem szívatják az új tulajdonost. Mondjuk segítettem nekik átírni az órákat és bepróbálkoztak náluk.
  Szóval az egyetlen biztonság amiket már leírtam. Nekem a villanyórát ingyen cserélték feltöltösre.
 • SKT
  A sok embernek, akinek nem tetszik, hogy ilyen óra van: mi aladályoz meg abban, hogy rátölts 10-20eFt-ot aztán meg mindig a havi költést? Így van 20K biztonsági tartalékod. Költözés előtt meg elhasználod. Ennyi.

  A bizalomról meg annyit, hogy szép dolog, de egy vad idegen embernek fogod kiadni a lakást, akivel max egy órát beszélsz. Ez alapján döntsd el, hogy mit fog csinálni egy krízishelyzetben: munkahely elvesztése / párkapcsolati gondok / válás. Mert ugye bármikor szembe jöhetnek ilyenek.

  Vagy ott van az én esetem. Totál becsületes bérlőként. 1 hónappal újítás előtt egy szívműtét. Tulaj családja kb fegyvert fogott a tulajra, h miért nem volt közjegyzői okirat. Utána egy hónapra lett. 2 nap csúszás miatt.

  Egy szóy mint 100 amikor a tulaj több millió forintot kockáztat úgy, h téged a ** életben nem ér utol, akkor teljesen jogos az, amit Miklós írt. Akinek meg nem tetszik az így járt.

 • Parapoulis a Görög
  A hisztizoktol kerdeznem, hogy miert is kene megbiznia barkinek barkiben? Ez egy szerzodes, nem baratsag, a nagystiluen odaadott kethavi kaucio megis mire biztositek a berbeado szempontjabol? A zuhanykabin uvege tobbe kerul.

  Mi az eletszerubb?

  1: Ki akarom adni a lakasom, ami evtizedek munkaja volt, aztan mikor megjon a berlo, akkor majd azon leszek, hogy mindenaron kib@sszak vele.

  2: Jon egy berlo, aki kethavi kauciot kockaztat, ami kb egyhavi fizetese, majd azon lesz, hogy ingyen lakjon.

  Melyikrol hallottatok mar, mert en az elsorol meg soha, a masodikbol meg renegeteg van.

  Elszallo rezsiaraknal meg nyugodjatok meg, hogy lesz is boven olyan, aki majd halmozza a tarzozast, es a nem tul eber tulajok ra is fognak erre faragni rendesen.

 • IDSx
  az elegáns elsösorban az lenne, ha a bérlö nem lenne pitiáner és a rendesen, papirozva kiadó lakásoktól nem riadna el azonnal. Meg mondjuk oda be is jelentkezne ugye, ha már pitiánerség, kedvencem aki Budapesten tartozkódik életvitelszerüen, de a gépjármüvei(k)re a zsákfalusi szülöi ház területi szorzójával köti a KGFB-t, jelentösen olcsóbban. (Sztem kb a Bp-n közlekedö autók 1/3a ilyen)

  A bérbeadónak amúgy 15% SZJA kötelezettsége van; ha általány költséget számol (a bevétel 10%a), akkor is 13.5%. Az egy 150ezres albérletnél havi 20eFt – ha a tulaj ezt benyelné, már nem érné meg lakásba fektetni, az árérzékeny keresleti oldalra nem tudná átháritani.

 • IDSx
  mi csináltuk “fü alatt” kiadva. A bérlö elöbb lelakta rezsiben a kauciót, “átmeneti anyagi gondok”, aztán megpattant úgy hogy utána teljes tisztasági festés kellett mert lelakott mindent + 1 hétvégènyi takaritást hagyott hátra 34 m2-en, meg az ahavi rezsit.

  Ez után már csak rendesen papirozva (alapból hendikepes így albérlöt találni, elég pitiánernek tartom pedig hogy más lakásán élsz csak úgy, “meg van beszélve).). tételes (számlával igazolható) költségelszámolással, az adóalapot minél jobban csökkentendö már egész jó matek jött ki – semmi okosba’ szerelgetés, semmi. Borzasztó nehéz volt így albérlöt talàlni, de még úgy-ahogy pluszba jöttünk ki.

  ha általány költséggel néztük volna és azt a 13.5%t beépitjük az árba akkor esélytelenül indulunk a piac kínálati oldalán; ha meg benyeljük úgy épp csak a pénzünk értékét tartja a kiadás, befektetésnek pocsék.

 • IDSx
  és a többiek: bármennyire is meglepö, de a tulaj teljesen joggal szeretné magát bebiztositani, ahol lehet, föleg ha egyébként a bérlönek tesz szivességet és olcsóbban, de fü alatt adja ki az ingatlanját.

  Nem is régi sztori, mikor egy családi ház bérlésénél (talán papirozva is volt) a rezsit nem fizetö bérlönek adott nagyobb jogot a rendörség-biróság, különféle alapjogokra, stb. hivatkozva. Az átiratott közmüveket se tudta a tulaj kikapcsoltatni, stb., az önkormányzat is átnézett felette, kilakoltatás helyett. Bármilyen meglepö, de a mai Magyarországon nagyobb joga van a más magáningatlanját bitorlónak, ha beleáll, mint a tulajnak.

 • IDSx
  jogi alapja? Állásra jelentkezéskor sincs a referencia levélnek vagy a végzettségek, erkölcsi bekérésének se, a munkáltatò maga húzza meg: öneki ezek megléte és felmutatása ad valamiféle hitelessèget a számára ismeretlen másik fél mondókájának.

  Ha egy banki kivonat, munkáltató igazolás vagy elözö referencia probléma – az nem bizalomgerjesztö.

  Normális, igényes lakás tulaja nem szeretné bárki jöttmentnek kiadni. nem szeretetszolgálat az ember, és végsö soron nem a bèrlö tesz neki szivességet, hogy kiveszi – a normális, valóban ár/értéken lévö albèrlet ritka, és van rá 15 másik jelentkezö. Az ingatlan kiadás elsösorban üzlet, teljesen standard már akar interjúztatni, versenyeztetni is a jelölteket – persze ha te magad is tisztessèges vagy, és közép-hosszú távban, tisztázott szabályok (pl. bérleti dij mikor emelhetö) szerint adnád ki.

 • kustela
  nem is fogyasztót zárnak ki, hanem fogyasztási helyet… És amíg az a fogyasztási hely adós, addig oda áram/gáz/víz nem megy. Nekik tökmindegy, ki fizeti ki. Max a végrehajtás megy a hivatalos fogyasztónak. De az ott lakni akarónak/tulajdonosnak kell végül fizetni, ha használni akarja.
 • Jóska Pista
  Olvasva a hozzászólásokat, nagyobb kedvem van lecserélni a bérbeadott ingatlanokban az órát ilyenre. Legalább a kétforintos lúzerek elkerülnek. Gondolom a kauciót is felháborítónak tartják.
 • Dejoteriána
  A rendszerváltás óta ma már kinőttek
  a vadkapitalizmus tünetei.Mutatkozik ez többek közt a piaci tényezőkben.
  Igen mára már igénytelen olcsó leértékelt szolgáltatásért fizetünk viszonylag nagy összegeket. Mára bebizonyosodott hogy egyes elektromos cikkeket és a hozzá tartozó áramforrást dobhatjuk a kukába.Nincs mit tenni.
  Ennyit a modern vadkapitalizmusról.
 • Nyelvreformer
  Kicsit off leszek: ez az albérlő/főbérlő megnevezés nem rendszerváltás előtti divat volt? Én bérlek egy lakást, de tudtommal nem a főbérlőtől, hanem a tulajdonostól/bérbeadótól. Tehát elviekben én leszek a főbérlő, ha a lakást vagy egy részét kiadom egy albérlőnek. Németországban legalább is így van.
 • Zelei K Andor
  Bérlő nevére csak a tulajdonos készfizető kezességével írt át villanyórát az ELMŰ hajdanában. Gondolom, ez a gyakorlat nem változott.
 • Panic
  Ha tudom tölteni engem nem zavarna, legalább nem utólag kell ,,meglepődni”.
  Ellenkező esetben hasonló lelkületű bérlőt kívánok 🙂
 • mormendur
  Sziasztok,

  Teljesen egyetértek veled, hogy ha ilyen miatt veszít az ember bérlőt azzal nagy valószínűséggel minimalizálja a kockázatot.

  Nekem sajnos volt alkalmam végigvinni egy kilakoltatást mint tulajdonos. Mivel nem volt közjegyzővel hitelesítve a szerződés, ezért közel 1 évig tartott a pereskedés és ez idő alatt tetemes összeget kellett befizetnem a közmű szolgáltatók felé amit ha az új szabályok mellett kéne fizetni milliós tételek lennének.

  Mivel az ingatlanba nem tudtam bejutni ezért annyit tudtam csak csinálni, hogy a villanyszámla nem befizetésével megvárom míg kikapcsolják azt. Ez a folyamat fél évbe került.

  A vizet én úgy tudom nem zárhatod el, mert ebben esetben még te ütheted meg a bokádat ha perre megy a történet.

  Összességében nekem simán megéri a feltöltős óra, sok országban ez teljesen normális ha meg nem jelent gondot anyagilag előre feltöltőd 1 évre.

 • Okoska2
  A víz elzárása közegészségügyileg problémás, nem is szokás.
  A villányt meg a gázt úgyis lekapcsolja a szolgáltató egy idő után, ha nem fizetik.
  A mérőcsere kb.5000 Ft/amper (attól függ, mekkora órát kérsz), pont nemrég jártunk utána.
  Nem lesz mérőcsere:)
 • Lui
  OFF:

  10 Misi felett EUR, USD-t hol érdemes venni?
  Ersténél van számla, de hát nagyon kaki az árfolyam náluk.

  Sajnos a wiseban, revolutban annyira nem bízok.. wise két hét alatt sem tudta a számlámat megnyitni, hivatkoztak valami közszereplő ellenőrzésre.

 • Egy bérlő

  Külföldön ez már nagyon rég bevált módszer, nem véletlenül.
  Köszönd azoknak a bérlőknek, akik maguk után rendezetlen közműszámlákat hagyva szükségét keltették ennek a megoldásnak. És örülj a módszer terjedésének, hiszen ez Téged véd, mivel a nemfieztő bérlők által keletkezett károkat az albérleti piac nem Rád, mint fieztő bérlőre fogja ráterhelni! Sőt, szerintem a 2 havi kaució nevetségesen alacsony összeg egy olyan országban, ahol a kilakoltatási moratórium ennél több hónap évente és egy lakáskiürítés iránti per akár több év + a végrehajtása. Tehát tedd félre az egód és gondolkodj józanul! És tudod mi a megalázó? Az, hogy bérlő helyett albérlőt írsz.
 • M. Tamás
  ezzel a felütéssel ne írjunk szerződést sem a bérlőkkel, mert hol akkor a bizalom?
  Minden ilyen megoldás – mérős óra, bérleti szerződés, közjegyző előtt tett kiköltözési nyilatkozat – arra az esetre van, ha beüt a krach. Jobb előre rendezni mindent, és akkor nem lesz vita, ha pedig valóban beüt a krach, akkor sokkal tisztább lesz a helyzet, és nem akkor kell elkezdeni kókányolni. 🙂 Én ebben nem látok semmi rosszat, hogy tisztázzuk a kereteket.

  Hogy személyes példát is mondjak, egy ránézésre jó szándékú ficak költözött be a lakásunkba. Elmondtam neki, hogy mi van a szerződésben, eljött megírni a kiköltözési nyilatkozatot is, megmondtam miről szól, és hogy ez mire való. Aláírt mindent, majd pár hónap múlva tudtunkon kívül beköltöztette a barátnőjét és annak a gyerekét, majd elkezdte nem fizetni a bérleti díjat.

  Bízz a legjobbakban, de készülj a legrosszabbra. 🙂

 • Mentike
  Régóta van, a bérlőnek sincs vele baja. Az előző bérlő miatt kellett cserélni, mert se lakbért, se rezsit nem akart fizetni, viszont költözni se. Óracsere után hirtelen mégis költözött.
  Nyilván van, akinek nem tetszik, annak joga van úgy dönteni, hogy nem költözik ilyen albiba. A bérbeadónak meg joga van olyan feltételekkel kiadni a lakását, amilyennel ő érzi jól magát. Nem bizalmi kérdés ez.