ATM karácsonyra

Sok évvel ezelőtt írtam az ATM csalásokról, abban említettem meg, hogy az igazán stílusos bűnözők nem fáradnak ATM-ek megbuherálásával, hanem nemes egyszerűséggel vesznek egyet maguknak, amit átalakítanak és kihelyeznek valahová, ahol az emberek önként beledugják a kártyáikat és megadják a PIN kódjukat, amit aztán le is másolnak és így tudják kifosztani mások bankszámláit.

Idehaza a legtöbb ATM banki üzemeltetésű, ezért nem menne könnyen egy ilyen csalás, de például az Egyesült Államokban rengetegen élnek abból, hogy ATM-eket üzemeltetnek, így ott se nem feltűnő, se nem gyanús egy noname ATM egy tetszőleges utcasarkon vagy egy újabb ATM a meglévő 15 mellett a bevásárlóközpontban.

Amiért írok erről, mert valamiért a Google azt gondolta, hogy én venni akarok egy ATM-et és ilyen hirdetéssel bombáz egy ideje. (Van még mit csiszolni az algoritmuson. 🙂 )

A reklámozott cég weboldalán már akár 1650 dollárért is vehetünk egy komplett ATM-et, ami nem tűnik túl nagy befektetésnek. Meg is vehetjük és csak mi üzemeltetjük, vagy a cégé, mi csak üzemeltetjük, készpénzzel feltöltjük, vagy akár csak helyet biztosítunk a cég saját ATM-e számára. A weboldal szerint tényleg nem egy nagy mutatvány egy ATM beszerzése és beüzemelése, legalábbis az Egyesült Államokban.

Share

12 hozzászólás

 • Meister
  Megdöbbentő, hogy a Revout alkalmazásban ki-be kapcsolható az ATM pénzfelvét, a mágnescsík, addig nálunk csak bonyolult módon esetleg a napi limitekkel lehet csak játszani, hogy egy klónozás esetén ne tudják a pénzed lenyúlni. (Egyébként klónozás és PIN használata esetén nincs is könnyű dolga az embernek a bankkal szemben, hiszen a PIN alapján azt mondják, hogy te voltál felelőtlen.)
 • Fox
  Itthon vajon jogszabály is tiltja a privát ATM üzemeltetését, vagy csak nem alakult ki a kultúrája?
  Ha nekem van amerikai kapcsolatom, belevághatok ilyesmibe ottkint, üzlettársként? Megéri egyáltalán? Mennyi gépet kell üzemeltetni, hogy értelmezhető pénzt keressen az ember?
  Na jó, tudom, sok-sok költői kérdés… 🙂
 • dddd
  Euronet? Nem igazán banki hátterű, automatáikkal teleszórva a belváros (szó szerint minden második üzlet/kocsma kirakatában). Lehet belőle forintot és eurót is felvenni. Árfolyam, költség? Majd kiderül egyszer. Honlapjuk 5 évvel ezelőtti színvonal, legfrissebb hír 2016-os, a többi “cikk” is inkább hasonlít egy önfényező MLM oldalra.
  Jól láthatóan nem a pénzügyileg tudatos ügyfelekre számítanak..
 • Neville
  Fox: Az euronet atm-ek nem tudom, minek számítanak, de Bp tele van velük. Forintot azonban nem éri meg felvenni belőlük, mert eléggé lehúznak. Egy turista azonban gyakran csak ezt találja meg, külföldön (Lengyelországban) már én is volt, hogy inkább ott vettem fel, nem bandukolt valami rendes bankot keresni.
  Amúgy szerintem nem is feltétlenül baj a szigorúbb szabályozás, ha gond van, jobban megbízom egy bankban, mint Kiss Pista sarki zöldségesben.
 • Deres
  “Amiért írok erről, mert valamiért a Google azt gondolta, hogy én venni akarok egy ATM-et és ilyen hirdetéssel bombáz egy ideje. (Van még mit csiszolni az algoritmuson. )”

  Vagy túl jó az algoritmus, és náladnál is jobban tudja, régóta motoszkál a gondolat a tudatalattidban, hogy kéne egy ATM, csak még nem tört felszínre. 😀 Talán Facebook-ról olvastam egy cikket, hogy, csak az aktivitás alapján az oldalukon, elég pontosan előre tudják jelezni, hogy mikor fog egy pár szakítani egymással.

 • Misculancia
  Mi lenne ha egy ilyen cikknél esetleg nem csak a félelmet ültetnék el az emberben, hanem tájékoztatnák esetelg mind amegelőzés, mind a bekövetkezett “baleset” utáni teendőkről pl. a Chargeback-ről. Sokan abszolúlt nem tudnak a Chargback-ről vagy annak elindítási lehetőségéről, hogy az mikor véd.
 • A
  Ha hozzáfèrnèk a privát üzenetekhez akkor èn is nagy pontossággal tippelnèk.. 🙂
 • Attila

  Gránit Bank és Budapest Bank (erről a kettőről tudok) alkalmazásaiban egy gombnyomás a bankkártya de- és reaktiválása, nem kell limitekkel szórakozni.
 • NAR
  “Az euronet atm-ek nem tudom, minek számítanak, de Bp tele van velük. Forintot azonban nem éri meg felvenni belőlük, mert eléggé lehúznak.”

  Mi köze van ehhez az ATM-üzemeltetőnek? A bank számít fel díjat (nekem történetesen 0 forintot), nem az ATM-es cég…

 • Pallos Levente
  Euró számláról vesz fel a külföldi forintot. A nyáron 250 Ft körül adtak 1 euróért. Nagyon lehúzós.
 • Györgyi
  Nem értem, miért éri meg bárkinek ATM-et üzemeltetni. Beleteszek egy csomó készpénzt, amit mások a kártyájukkal kiszednek. Be viszont nem nekem fizetnek, hanem a banknak. Akkor ez nekem miért jó?
 • Kiszamolo
  Gyöngyi, 5 dollárt felszámolnak érte, amit az USÁ-ban be is vasalnak az ügyfélen. De itthon is fizet a bank idegen ATM használatáért, ezért drágább idegen ATM-ből pénzt felvenni.