Itt vannak az új rezsiárak, indulhat a roham a fűtőklímákért

Kijöttek az új rezsiárak, amiket december 31-ig kell alkalmazni.

Mivel az ellenzék felvetette, hogy Paks 11 forintért termeli az áramot, többet, mint a teljes lakossági fogyasztás, akkor miért akarják a lakosságra a piaci árat rászabadítani, ezért a kormány visszakozott és az áram árán nem emelt lényegesen. (Mármint a piaci árhoz képest.) A limit feletti ár 70,1 Ft lett kilowattóránként a mostani 36 forint helyett. Na, senki nem is fog spórolni túl sokat a villannyal, ha 13 ezer forint helyett 20 ezer lesz a villanyszámla.

(Persze csak akkor termel ilyen olcsón Paks, ha a beruházás icipici kis költségét figyelmen kívül hagyjuk. Azzal együtt már a sokszorosa lenne az áram valódi költsége, de ez most egy másik kérdés és messzire vinne.)

Aki gázzal fűt, az pórul járt, mert a gázt viszont rendesen megemelték, a mostani bő 100 forintos árról 747 forintra, ami azért elég húzós lesz sokaknak. (Úgy látszik, mégsem kapjuk ötödáron az oroszoktól a gázt….)

Ez viszont az előzetes ígéretek szerint nem érinti majd a távhős ingatlanokban élőket. Akkor se, ha egyébként gázból állítják elő a távhőt.

Röviden, aki árammal fűt, az alig fizet többet, ő a piaci ár harmada alatt kapja az áramot továbbra is, a távhősöknek sem kell izgulnia, azonban a gázzal fűtők akár hétszeres gázszámlára is számíthatnak.

Innen nézve sikerült megint féloldalasra csinálni a rendszert, érdemes lenne tovább finomítani. Legközelebb jó lenne, ha nem egy óra alatt találnának ki egy ekkora horderejű döntést.

Például ha már támogatni akarunk, akkor növekvő egy főre eső jövedelem mellett egyre csökkenő állami támogatást kaphatna mindenki. Többgyerekesek, fogyatékkal élők, akárkik nagyobb támogatást kapnak, a sokat keresők kevesebbet. Aztán ha akar, akkor villannyal fűt, ha akar, gázzal vagy tűzifával, ha akar, spórol, ha akar, pazarol. Az állam utalja ezt a pénzt a szolgáltatóknak, annyival kisebb lesz a számla és csókolom. Ezt olyan nehéz lett volna kiokoskodni? Egyszerű, mint a faék, senkivel nem kivételezik, akit kell, azt támogat. Egy négytagú átlagos fizetésű család negyedévente kap X ezer forint hozzájárulást, aztán úgy osztja be, ahogy akarja. Akinek a nyugdíja 100 ezer forint és egyedül él, az többet kap, mint akinek 500 ezer és az is kétszer.

Ha pedig nem a szolgáltatónak utalja a kormány a pénzt, akkor a nyugdíjasok kaphattak volna nyugdíjkiegészítést negyedévente, télen többet, nyáron kevesebbet, vagy semmit, minél nagyobb a nyugdíj, annál kevesebbet. A gyerekesek a családi pótlékon keresztül kaphattak volna plusz pénzt és így tovább.

A távhősöknek miért nem kell spórolnia? Miért ne lehetne ott is négyzetméter-arányosan bevezetni díjat, ha felette fűt a ház, akkor emelkedik a díj?

650 ezer ingatlanban egyáltalán nem nő a fűtés ára, az árammal fűtőknek még a duplájára sem emelkedik, mindenki másnak pedig a hétszerese lesz.

Ennyit tényleg nem sikerült kitalálnia a kormánynak?

Ha jól számolom, a legelavultabb, legenergiapazarlóbb hősugárzóval sem lesz drágább fűteni, mint gázzal. Szép munka volt megint, fiúk. Amikor nincs idő gondolkodni, akkor nem is gondolkodunk.

Vajon a villamoshálózat készen áll arra, hogy mindenki rádugja a minden szobába frissen vett hősugárzóját a hálózatra? Vagy olyan áramszünetek lesznek, mint egy afrikai országban? Jöhet az aggregátor a befagyasztott árú benzinnel? Vagy amikor majd összeomlik az elektromos hálózat, akkor majd megint egy nap alatt felemelik visszamenőlegesen az áram árát is?

Ha a múlt héten tűzifáért szaladtál, most fűtőklímát rendelj a neten, amíg van. Ha elfogyott, akkor hősugárzót vagy olajradiátort. 🙂

Hivatalos gázár-kalkulátor erre.

Hivatalos áramár kalkulátor erre. (Köszi Bence.)

Share

345 hozzászólás

 • zserrbo
  Akkor az éves keret gondolom megmarad. Aki túl lépte már az csessze meg hiába spórol már idén annak csak jövőre lesz a csökkentett áron. Szerintem ez nem más mint hozzászoktatás a még drágább árhoz a villany esetében. Januárban gondolom megszorozzák még 2-vel.

  A gázzal fűtők megszívják. A csak villannyal fűtők meg jobban járnak. A már eddig is csak villannyal fűtőknek vélhetően jobb az energiahatékonyságuk mint azoknak akik idén télen a drága gáz miatt előveszik a hősugárzót. Így megint a jobb módúakat támogatják ezzel.

  A szegény vidéki családiházasak pedig fázni fognak, de talán felébrednek a hidegben.

 • Gázzal fűtő
  Az jár jól aki átalányt fizet. Aki szaladt árírni magát havi diktálásra gázzal az aláírta a halálos ítéletét, amikor majd bediktálja december – januárban az 500-600m3-t és megkapja a 350.000 forintos gáz számlát majd nézni fog.

  Ezek szerint átalányt kell fizetni.

 • Lord Simpleton
  rosszul tudod.
 • hobbit
  Jó lenne tudni, hogy most aki gázzal fűt, az rohanjon átalányra módosíttatni az elszámolást vagy ne? Mert úgy talán beleférnénk az éves átlag fogyasztásba.
  Nekünk hőmérsékletfüggő elszámolás van beállítva, napok óta próbálom az MVM online üsz-en átállítani átalányra, még a havi mennyiséget is megadhatom, de egyszerűen mindig hibakódot ír ki és nem sikerült átállítani, pedig két nyomógomb az egész, nem az “én készülékemben van a hiba”.
 • Vtervező
  Hát…. ezt biztos nem fogja az utcai trafó és elosztóhálózat elbírni…. Szoktam volt mondani: ha nincs gáz az utcában, egy idő múlva villany sem lesz….
  Szóval az olajradiátor és hősugárzó mellé nem árt egy kisebb aggregátort is beszerezni, amiről fűteni nem tudsz, de legalább nem ülsz otthon a sötétben…. és legalább a kazánodat el tudod indítani…
  Szép tél elé nézünk…
 • videkrol-jott-ember

  Akinek “leghatekonyabb” gazkazanja van, valoszinuleg nem egy szigeteles nelkuli kockaban el, ez kicsit olyan szurrealis lenne.
  Sima kondenzacios kombi cirkoval semmi extra szigetelt hazban 900-1000m3 eves gazfogyasztassal vagyunk, 110m2-re, a melegviz is errol megy.

  Hasonlo meretre, szinten kondenzaciossal futve az ismeroseink se futnak tul a kereten, boven nem, a kulcs a szigeteles.

 • Klimavagygaz?!
  Osztonozni kene a klimaval futest a kornyezetterhelo sz@r gaz helyett,mint ilyen hulye szabalyokat hozni,foleg,hogy paks 12.4ft aron termel…..
 • Gyabronka
  Hogy kell érteni a napi elszámolást? Mondjuk havi leolvasás lesz?
 • videkrol-jott-ember

  Evente egyszer lehet valtani, az eves leolvasaskor.

 • Nagycsalados
  Valaki amugy latja a nagycsaladosokra vonatkozo, beharangozott kedvezmenyt a rendeletben? Mert en nem. 🙂 Vagy ez valami masbol kovetkezik?
 • Főherceg
  Egyébként érdekes az is a rendeletben, hogy télre magasabb gázár van megállapítva (1 forinttal). Nem lennék meglepve, ha negyedév múlva nyílna az olló.
 • axt
  Szerintem ez a napi/havi elszámolási egység felejtős. Egy csomóan vannak átalányban, ha meg tényleg napi/havit akarnak bevezetni, akkor még többen lesznek átalányban. Mégis ki fogja megmondani, hogy egyik hónapban mennyit fogyasztottam? Havonta kijön valaki leolvasni? Ugyan már.
 • kékfrankos
  Ha árammal lesz majd érdemes fűteni, az jobb mintha fordítva lenne, mert annak legalább nem tudják titokban csökkenteni a “fűtőértékét”, mint a gáznak. Gondolom, mindenki ismeri a jelenséget, amikor fűtésszezonban nem olyan fickós a gáz, mint nyáron. A köbméterek csak pörögnek, de “valahogy” nem úgy melegít a gázocska, ahogy kéne.
 • Kubi
  “Update: az elszámolás naparányos lesz”, ennek a forrása hol található, mennyire biztos? Mi a helyzet a havi diktálásos és az általánydíjasokkal (náluk nincs ugyebár nincs havi szintü lebontás)? Vagy inennetől gáznál aki havonta fizet megszívja, aki éves általányt meg jól jár? Vagy mi a k…va a..ja van most?
 • hobbit
  videkrol-jott-ember
  Ez oké, mivel március óta van nevünkön a ház és nem módosítottam azóta, mégsem tudom online megtenni. Gondolom, túlterhelt a rendszer vagy csak simán sz@r
 • salander
  Vagy bediktálod minden hónapban a “kedvezményes” mennyiséget. Azt majd tavasszal elszámoltok, amikor kijönnek olvasni.
 • Fa
  Valahol a magyar állam közben azt számolgatja, mely intézményei képesek átállni fatüzelésre.
 • jami

  Sajnos ez volt várható józan átgondolással, h a gáz lesz extrán emelve, mivel a gáz bizonytalan most nagyon.
  Épp ezért van a havi limit, ami persze felszorozva éves is és nem fordítva, hogy 12 hónap alatt legyen összesítve kevés.

  A hőszivattyúnál meg nyilván a gazdag réteg miatt lett más, őket muszáj most megtartani mint támogatókat.
  Nyilván “jól” jár ezzel több olyan család is, akik gáz nélküli telken építkezve kényszerből lettek hőszivattyúsok; de az átlag hőszivattyús nem a 2 keresős 1-3 gyerekes dolgozócsalád.

 • tele a hócipőm
  Felőlem kitalálhatják, hogy télen havonta jönnek (jönnének) leolvasni a gázt, az óra a házban van és én bizony pont nem leszek sose otthon. Viszont egy farkaskutyát beszerzek…..
 • Főherceg

  “az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
  számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
  szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
  tükröző áron”
 • jami
  Én is így fizetek. Hol lehetne átállítani?
 • Werner
  A jelleggörbés részt érdemes elolvasni, szerintem az van, hogy havi diktálásnál egy tipikus arány lesz figyelembe véve a csökkentett/piaci határ meghatározásánál. Tehát nem érdemes többet diktálni nyáron (szerintem).
 • Meister nem kell a H
  Meister, nem kell H tarifa.

  Oda köti a felhasználó a klímát ahova akarja.
  Aki H tarifával akar klímázni, annak kell bekötnie, és vállalnia a kezdeti fix költségeket.

  Én új házba terveztem klímát, de a H tarifa kiépítés bekerülési költsége még az előirányzott 70Ft-os áram mellett is túl nagy lehet.

 • bjozef

  Évente egyszer, az éves elszámolást követő 30 napig lehet változtatni az elszámolás módját!

 • mókuskerék
  Emberek, nem vagyok egy nagy matematikus.

  De amit itt elkezdtetek írni a napi elszámolásról az nem igaz, mert nem lehet igaz, mert ahhoz az órákat naponta kellene leolvasni.
  A napi elszámolás erre a megkezdett évre vonatkozik (gondolom én), mert nem sokaknak esik pont augusztus 1-re az évi elszámolásban a forduló, tehát elsejétől addig a dátumig amíg a te fordulod van, nap arányosan kapsz annyi gázt vagy áramot ami kedvezményes jár.

 • Péter
  És akik lényegében véve fullban kiestek a rezsicsökkentett fűtés-hűtésből: házközponti hőszivattyús társasházak. A közlönyben a társasházas rész csak a gázra vonatkozik.
 • Gábor

  Ezt kétféleképpen lehet értelmezni. Az egyik, hogy a havi számlában az aktuális hónap napjaival megszorozzák az 1/365-öd részt. Ha ez így lesz, az oltári szívás, mert a gázfogyasztásban nyáron nem éred el, télen meg ezeszeres árat fizetsz.
  De igazából a számlázási időszak minden szolgáltatónál éves, még ha havi diktálás van akkor is. Tehát lehet úgy is értelmezni, hogy függően attól, hogy mi az évforduló a számlázásban, az eddigi napokra is számolnak egy fogyasztást és nem augusztus 1 lesz mindenkinek a számítás kezdete.
  Ismét sikerült kevés gondolkodással értelmezhetetlen jogszabályt írniuk, nehogy értse a paraszt, amíg meg nem jön a sok százezres gázszámla.
 • Lapát
  Kiszamolo, ahogy nezem a gazkazanos tarsashazak legtobbjet nagyon szepen beszivattak, mivel a lakasok szamatol fuggetlenul a kazan gazfogyasztasara is ervenyes a napi aranyos elszamolas.

  Vagyis a tarsashaznal telen futesi szezonban keletkezik a fogyasztas joresze, azokon a napokon szinte minden nap a napi aranyos elszamolas felett lesz a haz fogyasztasa. Nem futesi szezonban meg 0 korul.
  Teli idoszakban egy 10 lakasos tarsashazat ahogy nezem 50 m3/nap gazbol kene kifuteni, furdovizzel ellatni. Ez a fizikai lehetetlenseg, ergo teljes futesi szezon 7x aron fog porogni

 • Ferke
  Nálunk még tart a teljes körű felújítás a házon amit jelenleg nem is használunk. Viszont télen villannyal kellett fűtenem, hogy vakolás után ne legyen az épületben is mínusz fok. A márciusi leolvasáskor ki is jött, hogy akkor 29k lesz mostantól a villanyszámlánk, mert hát 4 hónap alatt elhasználtunk 120k Ft-nyi áramot.
  Na azóta kb megint 0 a fogyasztás, de a havi 29k-t persze fizetnem kell. Mit gondoltok érdemes diktálósra váltanom? Vagy “csak” a duplája lesz az áram így ne aggódjak és majd visszakapom jövő márciusban?

  Én két hete bementem, hogy módosítsam az átalányt, mert háromszor annyit akartak, hogy fizessek, mint a valódi felhasználásom. Szó nélkül lejjebb vették.

 • ef
  “Fa
  Valahol a magyar állam közben azt számolgatja, mely intézményei képesek átállni fatüzelésre.”

  Ha már az EU előírta a kötelező 15%-os csökkentést. Ami meg megmarad, azt egyszerűen lenyúlja
  a nagyobb országok (Németország) kedvéért.

  Fordítva sosem ennyire “szolidárisak”, még a Covid miatti helyreállítási alapot is visszatartják ideológiai alapon.

 • Pannonymous

  Nem adódik össze. Ahány mérőóra, az annyi fogyasztási hely. Összeadva nem lehetne kiszámítani a fizetendő többletet…

 • ZZZZ
  Na rájöttem, nem 100%, csak én gondolom. 🙂
  Ha átalányon fizetsz (leánykori nevén: azonos mennyiségről kiállított részszámlákon), akkor van ez, hogy időarányosan számolják a kedvezményt. Ha pedig az összes többi, pl. diktálás, akkor ez a jelleggörbe van, ami meg van határozva az üzletszabályzatban, tehát ott is nagyjából követi a diktálást.
  De sztem én azt csinálom, legegyszerűbb, mindkét helyen átállok átalányra 140, meg 210, aztán a végén majd 1 év után meglátjuk a különbözetet.
 • DRoy
  Komolyan mondom Miklós, baromira elszomorító, hogy nem bírod kiemelni Magad abból, hogy újra és újra politizálj…

  Nagyon lehúzza az egyébként kiemelkedő színvonalú blogod. Neked tanítani kell (szerintem), okítani, átadni azt a nagyon komoly tudást, amivel felvértezted Magad.

  Baromira nem vagyok fideszes, Nálad sokkal közelebbről láttam, hogy verik szét `10 óta a közigazgatást, ezen belül a földhivatalokat, az ÁNTSZ-eket, a mezőgazdasági hivatalokat, a vidékfejlesztési hivatalokat, anövényegészségügyi állomásokat és a többit. Hány cikket írtatok róluk? Hány ellenzéki képviselő tiltakozott az ellen, hogy a 250 éve működő tisztifőorvosi szolgálatot szétverik, és politikai irányítás alá helyezik a szakmai helyett? Most, amikor tüntetéshullám van egész Európában, Amerikában, mindenhol, az energiaárak, a vízgazdálkodás kudarca miatt, most mindem mondatba kell egy ordenáré jelző?

  Ez nem polizálás, csak szomorúság, hogy ennyire hozzá nem értő pancserek vezetik az országot a szakadékba.

 • jami

  Köszi, akkor én tavaszig így maradtam. Végül is van kandalló a fszt-en, főtő klíma az emelten, majd lejebb veszem a hőfokot 18 fokra és akkor tuti radar alatt maradunk.
  De aki szigeteletlen, nagy házban lakik, az vagy klímát szereltet gyorsan, vagy kályhát és még úgy sem lesz nagyon melege…
 • NGergő
  ha már kiszámoló, kömkel egész részletesen megtette: komkel.blog.hu/2022/07/21/mivel_futsunk_gaz_helyett
 • csirkefarhát
  mfor.hu/cikkek/makro/hatszoros-lesz-az-aram-tizszeres-a-gaz-piaci-ara.html?utm_source=widget&utm_medium=ingatlantajolo&utm_campaign=landscape

  “Mindez azt jelenti, hogy a mostani köbméterenkénti (szolgáltatótól függően) 80 forint körül szóró ár 800 forint körüli összegre fog felugrani. Ez annak fényében, hogy Orbán Viktor februári moszkvai látogatásán lelkesen bólogatott, amikor Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a piaci ár ötödéért adják a gázt a magyaroknak, igen borsos. Ha az ilyen szemenszedett hazugságokat félretesszük, és megnézzük, hogy hétfőn Szerbiának nagyjából 200 forintos köbméterenkénti áron adott e Szijjártó Péter 500 millió köbméter gázt, akkor a 800 forintos összeg igencsak extraprofitgyanúsnak tűnik!”

  Erről mi a véleményetek?

 • Unicredites
  Én úgy értelmezem (lehet, hogy rosszul), hogy az éves 2523 kWh fogyasztást elosztod 365-tel, ami kb. 7 kWh/nap és a két diktálás között eltelt napok számát ezzel szorozzák meg. Szerintem itt volt az “átverés” a buliban, mert így nyáron nem éri el ezt a fogyasztást az átlagos fogyasztó, de télen bőven meghaladja. Nekem itt at átalánydíjas fizetés a kérdéses, főleg áramnál. (A gázról a rendelet 9.§ (1) végén ír.)
 • Gergő
  Szerintem napi elszámoláshoz, napi leolvasás kell. A határvadász osztag mellé kell gázóra olvasó osztag, legalább 4000 fős, szigórúan magasabb bérért, mint 1 tanár. Ez így logikus.
 • realthk

  Az utóbbi években a legtöbb szolgáltató már ezért írja elő, h új bekötéseknél a telekhatáron kell lennie az órának, így le tudják olvasni akkor is, ha nem vagy otthon.
 • Eszef
  Na emiatt még nem kapcsolom vissza az elektromos kazánt. Tavaly is csak kiegészítő fűtésre használtam, hogy ne hideg lakásra érjünk haza, mégis a 8.500 ft-os villanyszámlám 50 ezer lett, most így lenne 100. (persze fával még vagy 40-50-et elfűtök havonta így is, és boldog vagyok, hogy nem egy nappal később jutott eszembe a favásárlás, mert akkor már csak harmadennyi fám lenne a kvóta miatt).
 • 2022
  mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=11018195

  “Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh”

  még egyszer : AZAZ MÉRŐNKÉNT …….. ergo akinek 2 mérője van, annak 2×210 jár.

 • Ákos
  Ha ki akarom használni az éves rezsicsökkentett gáz keretet, jobban járok ha nem diktálom havonta a tényleges fogyasztást, hanem általányt fizetek? Tetemes éves plusz költség különbség van a kettő között, hatalmas g$ciség, hogy nem az éves átlag hanem a havi átlag felett kell fizetni a megemelt összeget.
 • kékfrankos
  “…az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást
  kell alkalmazni.”

  Tehát ez a jelleggörbés módszer már most is ott van az üzletszabályzatokban? Ha igen, akkor rá lehetne keresni.

  Gondolom, ez a jelleggörbe azt mutatja, hogy hogyan változik a lakossági átlagfogyasztás hónapról hónapra. Ez még akár jó is lehet nekünk télen, ha ezzel súlyozzák (tolják magasabbra) majd a napi átlagot.

 • pavl0v
  Aki izgul, fókuszáljon a jelleggörbe szóra.
 • TT
  Paks 12 Ft-ért termeli az áramot? A napelemesek meg 6 Ft-ért, amit aztán akár 70 Ft-ért ad el a szolgáltató.
  A rendszerhasználati díjat hagyjuk, mert a kevésbé sűrűn telepített helyeken még a trafóig sem jut el a megtermelt áram, mivel a szomszédok “felszívják”. Ez az igazán nagy biznisz.
 • GazGeza
  Felujitok epp egy lakast, amit majd el akarok adni.
  Kikottettem a gazt, es villanyos paldo lesz, gondoltam a ronda konvektorok es csovek is lekerulnek.
  Igy jelen allas szerint telen 45.000, nyaron 7000 korul lenne az aram szamla. Evi 340.000 kb.
  Ha visszakottetem a gazt, es rakok ket uj konvektort 400.000-ert, akkor ez lecsokken 180.000-re, mert mindket energiahordozobol boven rezsicsokkentos arban tudok maradni.
  Gondolom eladasnal is jobban fest ha barmivel lehet futeni, tekintve, hogy ezek naponta talalnak ki valami uj baromsagot…
 • ToxicWaltz
  Most utána számoltam, havi 140 kWh A1 és 180 kWh vezérelt áram mellett, akárhogy osztják fel a dolgot, 13 és 14 ezer Ft között lesz az áramszámla, változatlan fogyasztást tekintve az eddigi 9500 Ft helyett, ez nem olyan veszélyes. Mondjuk ettől még érdemes lesz a bojler fogyasztásával spórolni.
 • videkrol-jott-ember

  ‘aki szigeteletlen, nagy házban lakik, az vagy klímát szereltet gyorsan, vagy kályhát’

  Aham, klima ott, ahol a mikro mar leveri a biztositekot, ha kozben megy a mosogep. 🙂
  Azokban a hazakban sajnos nem csak a szigeteles hianya a problema, altalaban.

 • attila
  Nem értem azokat a hozzászólásokat hogy 500 000 huf a h tarifa bekötése. Micsoda ??
  nekem 50 000 huf volt a doboz kiépítése amibe betette az eon a h tarifás órát. Ebben benne volt a munka+anyagdíj. A h tarifa bekötése az eon részéről ingyen volt és akkora ampert igényelhettem maximum ingyen ami volt a nappali órában azaz 3×20 ampert.. 3×20 felett kellet volna fizetnem. Az eonnak fizetett összeg 0 huf.
  Tehát összesen 50 000 huf-ba került az egész…..
 • axt
  “Évente egyszer, az éves elszámolást követő 30 napig lehet változtatni az elszámolás módját!” Kivéve, ha diktálós vagy, és egyik hónaptól kezdve nem diktálsz óraállást. Akkor átalányt számláznak ki, tehát gyakorlatilag akkor térsz át diktálósból átalányosba, amikor csak akarsz. Fordítva viszont úgy lesz, ahogy mondod: átalányból diktálósba csak az éves leolvasást követő 30 nap, stb-stb.