Bankbetétek: a kamatvadászat vége?

2012-11-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A jövőre bevezetendő tranzakciós adó nagymértékben át fogja alakítani a pénzügyi életünk. A nagyobb cégek külföldre viszik a számlaforgalmukat, a költségtudatos nyugdíjasok újra készpénzben kérik majd a nyugdíjukat, ha lehet, bankkártya helyett majd készpénzzel fizetünk, sokan új számlavezető bankot kell, hogy keressenek és még sok hasonló lépésre lesz szükségünk jövőre, ha csökkenteni akarjuk az új adó költségét az életünkön.

Ami szintén gyökeresen át fog alakulni jövőre, az az akciós bankbetétek utáni kamatvadászat.

Gyakran már most sem éri meg kisebb összegeket átutalni a magasabb, két-három hónapos akciós kamat kedvéért másik bankba, de ez még fájdalmasabb lesz jövőre a tranzakciós adó miatt.

Ha a mostani bankunkban mondjuk 6%-on tudjuk lekötni a pénzünk, egy másik bankba pedig találunk 8%-os akciós kamatot, ezért odautaljuk a pénzünket, majd 3 hónap múlva vissza, akkor mennyit nyertünk a dolgon?

Nos, a teljes nyereségünk a 2% éves kamatkülönbség negyede (3 hónap) mínusz kamatadó, azaz 0,42%. A tranzakciós adó oda-vissza 0,2-0,2%, vagyis ha egyéb költségünk nem lenne, a nyereségünk 0,02%.

Ha még levonjuk az utalás miatt elvesztett egy napos kamatot, az új számla havi díját, az utánajárás költségét és az utalás esetleges díját, máris súlyos mínuszban vagyunk.

Jövőre az sem lesz mindegy, hogy az Axa és az Erste között, vagy az MKB és a Budapest Bank között utalgatjuk a pénzt, mert a bankok egy része nem hárította át a tranzakciós adót, vagy csak részben tette meg. (Erről itt és itt is írtam.)

Láthatjuk, hogy jövőre egyszerűen nem lesz értelme a fél éves futamidejű betéteknél rövidebb időre megmozgatni a pénzünk még 2% kamatkülönbség miatt sem. Előtérbe kerülnek majd a hosszú futamidejű, illetve a nem új forrásra, hanem banki aktivitásra kihegyezett bankbetétek.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a bankok még az akciós kamataikat is nagymértékben csökkentették (alig találni bruttó 7% feletti akciós kamatot egy évre), miközben az infláció 6%-os és a rengeteg megszorítás miatt nem valószínű, hogy jövőre is jelentősen csökken, akkor azt kell mondanunk, hogy nagyon észen kell lenni jövőre, ha reálértéken nem szeretnénk bukni a megtakarításainkon. (A bruttó 7%-os kamat a kamatadó miatt mindössze 5,88% valójában.)

A néha megcsíphető 4%-os eurós lekötések már nem is tűnnek annyira rossz ajánlatnak az egyre alacsonyabb forintos kamatok mellett.

Csináltam nektek egy kalkulátort, ahová beírva a paramétereket, kiszámolhatjátok, hogy megéri-e mozgatni a megtakarításotokat egy-egy akciós betét kedvéért. Itt találjátok ezt a kalkulátort. Ígérem, sokan meg fognak lepődni az eredményen. 🙂

(A kalkulátor számol a tranzakciós illeték maximumával, azaz maximum 6 ezer forintot von le ilyen címen.)

Ha hasznosnak tartod a kalkulátort, küldd el az ismerőseidnek is.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram