Jobb a lakástakarék, mint a prémium állampapír?

2023-09-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A portfólión jelent meg a Bankmonitor reklámja-cikke, miszerint jobb lakástakarékpénztárba rakni a pénzt, mint prémium állampapírba, mert ott többet fog hozni.

Jóformán meg sem jelent a cikk, már kaptam is róla az érdeklődő e-mailt, így röviden írok róla.

A cikk szerint a lakástakarék éves kamata-hozama (EBKM) akár 6,22% négy évre és 6,14% nyolc évre.

Itt az első kérdés, hogy nem derül ki, honnan szedte ezt az adatot a szerző.

Nem az OTP oldaláról, az EBKM ennél lényegesen kisebb:

A Fundamenta is kiesik, így egyedül egy maradt, mint szóba jöhető termék.

Az Ersténél már van 50 ezres lehetőség, de papíron az EBKM ott sem éri el ezt a százalékot.

Azonban az EBKM-et 20 ezer forintos befizetésre kell megállapítani, ahol számolni kell a nyitási díjjal is. (Amint látszik a fenti képen, a nyitási díj nagyon komoly érvágás még nyolc évnél is.)

Ha azt most akcióban elengedik az ötvenezres befizetésnél, akkor valóban kijön a 6,2%-os EBKM.

Azonban ennek vannak feltételei:

- Számlát kell nyitni az Ersténél és onnan kell fizetni egész végig a havi díjat.

- Nem lehet elmaradás soha három hónapnál több.

- Ha idő előtt (nyolc év) abbahagyod a fizetést, nemhogy bónuszt nem kapsz, de még az elengedett szerződéskötési díjat is be kell fizetned és akkor nagyon mínuszos lesz a hozamod.

- Hozzá kell járulnod, hogy marketingüzenetekkel bombázhasson az Erste.

Fontos, hogy a lakástakarékpénztár kamatadómentessége a lakáscél miatt van. Tehát elvileg csak lakáscélra lehet felhasználni az itt összegyűjtött pénzt.

Azonban van egy kiskapu a törvényben, ami nyilván ellentmond az eredeti jogalkotói szándéknak: csak az állami támogatás igénybevételéhez írja elő a lakáscél ellenőrzését, ami támogatás most már nem létezik.

Ezt használják ki a pénztárak, elfogadják, ha behazudod, hogy lakáscélra vetted igénybe. Azt mondják, a törvény betűje szerint nem kell ellenőrizni a célt, ha nincs állami támogatás, elég, ha naivan elhisszük az ügyfél állítását. Ha az ügyfél hazudott, az az ő hibája, nem a lakástakarékpénztáré.

Ám ezt a kiskaput bármikor bezárhatják és akkor vagy tényleg lakáscélra kell felhasználnod az itt összegyűjtött összeget, vagy ha nem ezt teszed, egy tollvonással erre is rászabadítják a kamatadót és a szochót. Ne felejtsd el, állami támogatás ide vagy oda, ez még mindig LAKÁStakarékpénztár és a célja kizárólag az ingatlanhoz jutás támogatása kamatadómentességgel. A cél semmit nem változott, csak kivették belőle az állami támogatást.

A másik kérdés, hogy mennyire hisszük el az MNB jóslatait az infláció alakulásáról, ami az eredeti cikknek egy alapvetése.

Az MNB kötelessége, hogy az inflációt 3%-ra szorítsa le, plusz-mínusz a toleranciasáv. Ezért az MNB nem is jósolhat mást, mint hamarosan elérjük ezt az értéket. Minden más esetben felmerül a kérdés, hogy ha szerinte nem ennyi lesz az infláció, akkor miért nem cselekszik, hogy ennyi legyen?

Ezért a cikkben végig 3%-os inflációval számoltak 2024 utántól, ami hát reménynek jó, de azért nagy összegben nem fogadnék rá, hogy tényleg így lesz.

S ha nem így lesz, akkor ráfizetsz.

A harmadik dolog, hogy a prémium állampapírnál a kamatprémium, amit az infláció felett kapsz, most esett csak le 0,25%-ra, mert így is 15% körül, sőt jövőre felette lesz a kamat.

Azonban amikor 3% körül volt az infláció, kénytelenek voltak 1,5-2, sőt még több plusz kamatot adni, hogy vonzó legyen a prémium állampapír.

Vagyis ha a cikk alapvetése igazzá lesz és tényleg hat éven át 3% lesz az infláció, akkor viszont a prémium állampapír kamatfelára fog várhatóan megnőni és megint csak nem lesz meg a kamatelőnye a lakástakaréknak, pedig a cikk azzal számolt, hogy nem fog visszanőni ez a kamatfelár, pedig az elmúlt nyolc évben többet volt másfél százalék vagy felett, mint alatt az értéke.

Összefoglalva:

- Ha vállalod, hogy 50 ezer forintot késedelem nélkül nyolc éven át fizetsz, ha törik, ha szakad és nem szünetelteted a fizetést és nem is veszed ki nyolc évig a pénzed.

- Mindezt egy erstés számláról.

- Vagy lakáscélra használod, vagy azt hazudod, hogy arra használtad.

- Reménykedsz, hogy nem változik meg a lakástakarékpénztári törvény nyolc évig, így nem fogják ellenőrizni a felhasználást.

- Ha elhiszed, hogy az infláció visszazuhan gyorsan 3%-ra és ott is marad még hat évig.

- Ha úgy gondolod, hogy a prémium állampapír kamatfelára még nyolc évig 0,25% lesz és nem lesz más, kedvezőbb befektetési lehetőséged sem, ami 3,25%-nál többet kamatozik, akárcsak egy másik állampapír is.

Akkor valóban megéri nyitnod egy számlát gyorsan, amíg tart az akció.

Minden más esetben valószínűleg jobban jársz a rugalmas és valóban szabadon felhasználható állampapírral. (Vagy akármi mással.)

(Bár cikknek nem volt témája, de már most látszik, hogy a hitel miatt mennyire nem éri meg a lakástakarék. A kérhető hitel TKM mutatója 9% felett van, már most találsz ennél olcsóbbakat a piacon.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram