Meghátrált a kormány napelem ügyben

Úgy két hete az energiaügyi miniszter egy jópofizós tiktok videóban bejelentette, hogy megszivatják a napelemeseket, éves szaldó helyett havi szaldó lesz január elsejétől, ami csak egy hangyabokányival jobb, mint ha egyáltalán nem lenne szaldó. S mivel jelen állás szerint 4,8 forintért számolják el a túltermelést és 38/72 forintért veheted a szükséges áramot, ez komoly érvágás lett volna mindenkinek.

Előadta a vicces kis videójában, hogy ahogy eddig is szó volt róla, csak 10 évig lehet szaldó (soha nem volt róla szó, tavaly év végén találták ki), Brüsszel miatt kell változtatni (hazugság, az uniós irányelv ennek pont a szöges ellentéte, az uniós álláspont szerint ne változtassák a meglévő rendszerek elszámolását, hogy a lakosság ne veszítse el a bizalmát.) és így tovább.

Egy szó sem volt igaz abból, amit a kormány kommunikált, már ha közel egy év teljes hallgatás után egy tiktok videót lehet egyáltalán kommunikációnak hívni. A valódi ok az volt, hogy üres az MVM kasszája, s a változtatással évi 15 milliárddal több maradt volna nála.

230 ezer napelemes egyként hördült fel, beérkeztek a heti hangulatjelentések a propaganda minisztériumba, osztottak-szoroztak, túl nagy a politikai veszteség évi 15 milliárdhoz képest. 230 ezer napelemes az 460 ezer választópolgár ugye….

Úgyhogy elkezdődött a színjáték, a fidesz frakcióvezetője a Facebookon(!!!) üzent az energetikai miniszternek, hogy szeretnék megmenteni a magyar családokat a Brüsszel csapásától, az energetikai miniszter visszaüzent, hogy akkor megfontolják a kérdést.

Ma kiderült, hogy csodák csodája, Brüsszel mégsem írta elő a havi szaldót január elsejétől, ezért a kormány megmenti az embereket.

Igaz, a tavaly év végén kitalált tíz évhez ragaszkodnak, vagyis a bekapcsolástól kezdve tíz évig maradhat valaki szaldóban, erről sem volt szó eddig, de ez már vállalható kompromisszum, jelenleg a megtérülés átlagosan kb. 10-12 év, így ezzel együtt lehet élni.

Mindenkinek jár a szaldó, aki legkésőbb tegnapig jelentette az igényét és 2025 végéig be is kapcsolják nála a napelemet.

Nem tudom, van-e írni-olvasni tudó ember az országban, aki elhiszi, hogy ebből az egész színjátékból (a kormány tagjai facebookon üzengetnek egymásnak, mintha lenne önálló döntési jogkörük ilyen kérdésben) bármi igaz, szóval nem értem, miért kell ezt előadni. Na mindegy, nem a körítés a lényeg, hanem hogy most úgy tűnik, visszakoztak a megszorítástól.

A tanulság az, hogy a kormány addig keménykezű és tiporja sárba az érintettek jogait, amíg nem találkozik általános felháborodással. Érdemes lenne ezt szem előtt tartani egyéb esetekben is.

Share

281 hozzászólás

 • Bada
  Neked soha semmi nem jó, extrém fröcsögés amit ki adsz magadból Kiszámoló… Az oldalad nagyon elment politikai irányba, a korábbi magas színvonal csak nyomokban felfedezhető.

  Barátom, az az elképesztő, hogy neked (vagy bárkinek) normális az, ami ebben az országban megy.

  Nem, ez nem fröcsögés. Ezt úgy hívják, jogállam teljes hiányának a számonkérése.

  Ennek a folyamatnak így kell kinéznie törvényesen:

  Parlamenti egyeztetés. (Előtte kötelező lenne a szakmai egyeztetés is a törvény szerint.)

  Utána társadalmi egyeztetés.

  Utána kellő idő hagyása, hogy az érintettek felkészüljenek.

  Bejelentés, törvényhozás, kihirdetés.

  Így néz ki egy NORMÁLIS államban MINDEN. Hogy tudod előre nem fél nappal, évekkel, hogy mi lesz a változás, ami téged érint. Durvát mondok: az egyeztetés azt jelenti, hogy FIGYELEMBE VESZIK MÁSOK VÉLEMÉNYÉT ÉS ÉRDEKEIT IS.

  Nálunk már parlament sincs, nyolc éve veszélyhelyzeti egyszemélyes kormányzás van.

  Egyeztetés? Azt se tudja a kormány, mit jelent a szó. Az csak a gyengék meg lipsik hülyesége, egy macsó kormány mindent izomból csinál, ész nélkül. Először izomból megcsináljuk, utána majd esetleg gondolkodunk.

  Az, hogy neked elfogadható az, amit a kormány művel az adófizető parasztokkal, az a legszomorúbb.

  Az, hogy eszedbe sem jut, hogy ez az ország akár lehetne egy normális, európai ország is, az elkeserítő.

  Az, hogy csak annyit értesz az egészből, hogy mijé’ kell fröcsögni, az lehangoló.

  Ezért van még mindig kétharmad, mert nem te vagy egyedül ilyen szűklátókörű.

 • NGergő
  hmmm

  mi a véleményed / véleményetek arról, hogy… hát én úgy látom, hogy a tanárok (a diákokkal karöltve) azért jóval nagyobb felháborodást műveltek, mint most a napelemesek, náluk mégsem hátrált ki a kormány

  ezt jól látom-e egyáltalán? és ha igen, mi lehet az oka?

 • Dave117
  Bada, az a baj, hogy pont a mostani “megnemszorítások” és hazudozások, melyek meghatározzák az életünket. Meg az elhibázott 12 év.
  Itt mindegy Magyarországon, hogy ki milyen oldali, minden politikus egy kalap alá vehető: hazudozó, korrupt. Az más kérdés, hogy minden rendszerben van korrupció, csak nem mindegy, hogy az emberek mennyit keresnek…
  A demokrácia szó is színjáték már, mert sosem a “nép” hatalmáról szólt az egész, csak ez tűnik legszebbnek. Már Arisztotelész is látta, hogy egy rossz vicc az egész.
  Nincs tökéletes jogi rendszer…
 • Kertészvoltam
  A Bada-nak adott választ hogy lehet likeolni?
 • tumpara
  Így lehet s*gget csinálni egy miniszter szájából. Két forintot se érnek.
 • zsozsi
  hát a tanárok esetében minden van csak felháborodás nem:
  a tanárok tűrik az egészet, mert az nem sztrájk, hogy pl nálunk az 50 főből 5 darab sztrájkolt 7.30-7.45 között. Volt cikk erről a HVG-n, hogy Romániában hogyan nézett ki a sztrájk, annak lett is eredménye
  a szülők meg persze egyet értenek a tanárokkal, de azért örülnek, hogy nincs sztrájk, mert legalább bejár a gyerek, igaz, hogy tanítani nem tanítják, de legalább nem iskolakerülő
  és azért van egy igen népes réteg, akiknél komolyan felmerül, hogy a nyomi tanár inkább örüljön, hogy van nyári szünete, meg, hogy egyszer megtanulta az anyagot, aztán azt adja le minden évben, még mi nem kéne a pofájukba….szóval amíg így áll hozzá tanár/ország, addig ez így marad.
  De napelem azért vidéken is már elég sok van, két hét alatt gondolom elég sok pozitív visszacsatolás érkezett a polgikhoz/képviselőkhöz, lett is eredmény
 • Nyugati
  szerintem ez a videó az oka: youtu.be/1KavsP4zx3Q?si=e_cUnczO_ZVXZtcr

  A tanárok és diákok nem tudnak olyasmit felmutatni, amivel fél perc alatt térdre lehet kényszeríteni egy országot.

 • Csibesz

  A napelemesek kozt joval tobb a fideszes, mint a tanarok kozott? Akik ellen nem mellesleg regota hergelnek, nem is all mellettuk szinte senki. A naposok meg egyre bovulo csoportot alkotnak, penzuk is van ra jellemzoen, nem csak a fovarosra korncentralodnak es mint videkiek, boven van koztuk fidesz hivo is.

 • Alap
  Nincs itt semmi meghátrálás! Már az első belengetett infó is arról szólt, hogy telepítéstől tíz évig marad az éves szaldó utána meg bruttó elszámolás lesz.
  Most csak annyi történt hogy akik állami ingyen pénzből telepítettek napelemes rendszert azok is maradnak 10 évig az éves szaldóban pedig nekik benne van a szerződésükben, hogy ők automatikusan átkerülnek a bruttó elszámolásba amint az bevezetésre kerül.
  Mellesleg az EU szabályozás nem írja elő az éves szaldó megszüntetését. Csak azt, hogy 2024-től új rendszer ne létesüljön ezzel az elszámolással.
  Egyszerűen be kellene mondani egy átvételi árat mint ahogy ez a Metár, Kát rendszerekben van és mindenki el tudná dönteni, hogy hogyan tovább.
 • szomjasteve
  Mit loptak el azalatt, ameddig mindeki erre figyelt?
 • Spajzer
  Bada – bumm… tssss XD Ezt jól megkaptad! Kiszámoló for president! Nagyon jól összeszedted ennek a fideszcsicskának!
 • Grand
  NGergő,
  a tanártüntetéseknél a tanárok töredéke állt ki magáért, a döntő többség hallgat/elfogadja.
  Nincs általános felháborodás = nincs jelentős szavazatvesztés. Továbbá a tanárok bérének rendezése sokkal-sokkal többe kerülne, mint amit a napelemesekkel akartak megfizettetni.
 • Kojack
  “A tanulság az, hogy a kormány addig keménykezű és tiporja sárba az érintettek jogait, amíg nem találkozik általános felháborodással. Érdemes lenne ezt szem előtt tartani egyéb esetekben is.”

  Ez pontosan így van, ezért fosták le a bokájukat anno az internetadó tiltakozás után és vonták vissza az egészet vagy ott volt az olimpia ellenes aláírásgyűjtés.
  Össze kellene fogni, de néhány millió, némi osztogatással megvehető zombi tudatáig ez valahogy nem jut el.

 • Kommandó
  De átműtöttek nővé alvás közben a külföldről pénzzelt transznemű ügynökök?
  Naugye.
 • Nbazs
  Az előző napelemeshez is írtam, most is megteszem: Tessék már megvárni a Közlönyben megjelenteket az ítélet kimondása előtt. Mindenki tudja, hogy ami a Közlönyben megjelent, az is újragondolásra/módosításra kerülhet 1-2 héten/hónapon belül, na akkor emellett tessék már a helyén kezelni 1 Tiktok videó, vagy két Facebook poszt komolyan vehetőségét.
 • csizkek
  “szóval nem értem, miért kell ezt előadni. ”
  Mindig ez van. Szondazzak a felhaborodast. Mindig van vmi storyline mogotte aminek a vege az legyen, hogy ok megmentik az embereket vagy nem tehetnek mast a csunya Brusszel/multik/soros/haboru/akarmi miatt..
  Tanaroknal nem mukodott az altalanos felhaborodas. A “szondazott” ellenvelemeny tul kicsi volt es sikerult a ner hivok nagyreszet a tanbarok ellen hangolni. GYerekek tuntizese meg nem szamit.
  Napelemnel meg nehany ezer huf zsebbenyulas van ner hivoknel is, hat itt mukodik. Tanar nincs, napelem szaldo lesz:)
 • Kmiki
  Bada, figyelj, egy ertelmiseginek, foleg egy ilyen nagy eleresu ertelmiseginek egyenesen KOTELESSEGE ravilagitani erre az egesz tragyahalomra, ami itthon tarsadalmi es politikai szinten tortenik.
 • csizkek
  “Neked soha semmi nem jó, extrém fröcsögés amit ki adsz magadból Kiszámoló… ”
  Gondolom te se azert nem fogadtad el az egyetemi allast, mert nem tetszett az ajanlat..
 • Érdekkéviselet
  Nem, sajnos azt pontosan kihozta a hangulatfelmérés, hogy a tanárok sorsa rettentően keveseket érdekel a magyar társadalomban, és különösen a fideszes szavazók körében. Ezért nem érdekes velük foglalkozni. Napelemes vállalkozóból viszont sok fideszes vállalkozó, őket probléma lenne elveszteni.
 • csizkek
  “azért jóval nagyobb felháborodást műveltek, mint most a napelemesek, náluk mégsem hátrált ki a kormány”
  Nem volt nagyobb sajna, gyerekek tuntikezese semmi. Tanarok nagyresze, foleg videken ner hivo amugy is. Es sikerult a ner hivok nagyreszet a tanarok ellen hangolniuk. Meg prusszel, meg soros, meg akarmi..
  A tobbseget nem erdekli az oktatas Mo.-on. Igy lesz altalanos elhulyules.
  Nehany 10k eves huf-ert meg mindenki kinyitja a szajat.. Kb mint internetado vagy anno a 300huf vizitdijj. Hat most lehet fizetni a 20-30k+ vizitdijjakat. Az orszag meg elhulyul(t)
  Orulj neki, hogy te se ott elsz, ennyi:) En mar csak rohogok. Visszaut nincs Mo.-ra..
 • mtoma73
  Tényleg “vicces” (egyébként szomorú), hogy a diákok, tanárok, szülők min. 1 évig nyomták a tiltakozásokat, még rosszabb lett, a napelemesek két hétig idegesek voltak, tüntetés semmi és erre visszavonják szinte az egészet. Vicc kategória ez az ország.
 • NGergő

  “A napelemesek kozt joval tobb a fideszes, mint a tanarok kozott?”
  nem tudom, szerintem mindkét halmazban van kormányközeli is, meg kormányellenes is

  “Akik ellen nem mellesleg regota hergelnek, nem is all mellettuk szinte senki. ”
  egyrészt a napelemesekre is megy a köpködés, másrészt a diákok elég durván a tanárok mellett álltak, ők meg igen sokan vannak

  “A naposok meg egyre bovulo csoportot alkotnak, penzuk is van ra jellemzoen”
  és konkrétan a gyakorlatban miért hátrál ki a kormány a pénz miatt? a katásokat is megsz*vatták, ott is volt tán pénz bőven

  “nem csak a fovarosra korncentralodnak es mint videkiek, boven van koztuk fidesz hivo is.”
  tanár is van az egész országban 🙂

  szóval… nem tudom?

 • NGergő

  “a tanártüntetéseknél a tanárok töredéke állt ki magáért, a döntő többség hallgat/elfogadja.”
  és a napelemeseknél történt ilyen kiállás? főleg a döntő többség? hol mikor milyen formában?

  “Nincs általános felháborodás = nincs jelentős szavazatvesztés.”
  én a folyamatos tanártüntetéseket általános felháborodásként láttam, míg most a napelemnél nem láttam ilyet (lehet én ülök fordítva a lovon, nem kötözködni akarok, hanem érteni)

  “Továbbá a tanárok bérének rendezése sokkal-sokkal többe kerülne, mint amit a napelemesekkel akartak megfizettetni.”
  na ezt értem, ez önmagában válasz lehet a kérdésemre, köszi

 • NGergő
  megnéztem a videót köszi

  “A tanárok és diákok nem tudnak olyasmit felmutatni, amivel fél perc alatt térdre lehet kényszeríteni egy országot.”
  gondolom a videó végére gondolsz, amikor arról beszél, hogy ha mindenki egységesen lekapcsolná nyáron a rendszert, akkor jól földbeállna az ország

  1) a tanárok is mondhatnák azt, hogy összefognak, és nincs oktatás, az is nagyot szólna
  2) viszont ahogy a tanárok sem tettek így, gyanítom hogy a napelemesek sem fogtak volna össze, nem tudhatjuk, de sejthetjük 🙂

 • Kiszamolo
  napelemesek megszivatásának éves haszna, amiről lemondtak, évi 15 milliárd forint.

  Pedagógusok bérfejlesztésének költsége: “a pedagógusok bérfejlesztésének tervezett összköltsége mintegy 5600 milliárd forint.” A Rétvári mondta, ne vedd készpénznek, de azért érzed a különbséget. (Gondolom évtizedekre ennyi a költsége.)

  77 ezer pedagógus ha csak 200 ezerrel többet keresne havonta, az nettóban is 185 milliárd évente.

  Alig maradna pénz egy új Vodafone-ra, reptérre, stadionra, meg még nagyobb jachtra, ha lenne rendes oktatás.

  Meg hát honnan vegyék el a pénzt? A 3 millió nyugdíjas szavazótól? Lőrinctől? Na ugye.

 • expect

  “Tessék már megvárni a Közlönyben megjelenteket”
  Ha a felháborodással az érintettek türelmesen megvárták volna a Közlönyben való megjelenést, akkor az jelent volna meg, hogy másnaptól mindenki bruttóban van, boldog karácsonyt. Épp azért nem ez fog megjelenni a Közlönyben, mert nagyon helyesen, kinyitották páran a pofájukat és nem türelmesen vártak, hogy kibsszanak velük. Szóval nagyon is helyén volt most kezelve a dolog.
 • jami
  Egy erős oktatási rendszer nemhogy nem fontos, de szörnyen káros lenne a meglévő politikusoknak. Ráadásul a sötét szavazók lázasan tapsikolnak a pedagógusok alázásának.

  Az, h napelemesek szaldóznak vagy sem, kicsi profit, nulla ideológiai veszély.

 • Kollbi
  Juppee!!! Lehet tovább “kvázi ingyen akkuként” használni a hálózatot napelemesként.
  Persze értem én, hogy “gondolkodott volna időben a kormány” hiszen “mi már szerződést kötöttünk” meg “ígéretet tett a kormányzat 10 évre” és így ez nekünk jár.
  Az éves szaldó minden csak nem igazságos és közgazdaságilag is egy nonszensz. Dömping esetén is vigye el az állam az termékemet(áram) fix áron és amikor nekem kell adja vissza ugyanazon az áron!?!? Csak azért hogy télen is menjen a fűtött jakuzzi, járdafűtés stb…
  De biztos csak a proletár-burzsuj ellentét mondatja velem, mert irigylem, hogy nem vagyok haszonélvezője ennek a rendkívül igazságos szaldó rendszernek.
 • Kiszamolo
  Nem, az a baj, hogy semmit nem értesz, de unalmas századjára is ugyanazt leírás minden idetévedőnek.
 • Zsunda
  Ez az egész egyszerű pszichológia, amit zseniálisan használ a nép ellen a kormány (diszfunkcionális család => nárcisztikusság). Kár, hogy vannak jópáran, akik nem ismerik el a pszichológiát, mint tudományt. Mindenesetre engem lenyűgöz az emberi ostobaság, hogy miközben 1000-rel gyűlöltetik velünk Brüsszelt, azért csak hozzájuk mennek pénzt kunyizni. (Ha én utálnék valakit, vagy legalábbis ezt hangoztatnám, ahhoz biztos nem mennék segítségért). És hogy ezt emberek nem tudják egymás mellé rakni és levonni a konzekvenciát, azon mindig ledöbbenek.

  Azért örülök, hogy visszakoztak, de azért ugye nincsenek kétségeink, hogy a hiányzó kasszát valahogy máshogy fogják feltöltetni velünk…mert ugye az nem illene a képbe, ha nem így lenne (sajnos).

  Szerintem a tanárok esetében éppen azért nem volt érdek visszakozni, mert a tanult embert nehezebb megvezetni, így a silány oktatás = szavazóbázis.

 • Zsunda

  Ha valakinek nem tetszik Kiszámoló stílusa és ezt megírja kommentben, az máris fideszcsicska? Nem gondolod, hogy ez túl egyszerű következtetés? Vagy úgy egyáltalán mindenkinek: aki napelemes, az fideszes? Ne már emberek, ez nagyon komolytalan következtetés.
 • Törpi
  Én mondjuk azt nem értem, hogy akkor kire fog vonatkozni az új szabály a havi szaldóval. Mert az biztos, hogy senki nem fog napelemet felszereltetni havi szaldós elszámolással. Akinek már van szerződése az marad évesben. Gyakorlatilag senki nem lesz havi szaldóval.
 • Nincs napelemem hajrá tanárok
  A napelem elszámolás kérdése spontán elégedetlenséget váltott ki. Ezt lehet orvosolni.
  Tisztán a tanárok fizetésének kérdése szintén bír spontán támogatottsággal. Ezt is lehet orvosolni.

  Csak sajnos egy salátává vált az egész, a “tanártüntetés” formájában. A fizetés után/mellett jött a minden rossz lett, ami oktatás, meg amúgy a KATÁ-t is vissza, meg egy kis LMBTQ, meg slam poetry, szolidaritás az egyszemélyes gazdatüntetéssel, mocskosfidesz, stb. Olyan arcok képviselik, hogy iszonyú gáz az egész. Ha pedagógus lennék, szégyellnék már kiállni a tüntetésért (nem a fizetésemelésért). Nincs az az isten, nemhogy párt, aki erre a löttyre rábólintana, hogy igazatok van, így kell ezt, megadunk mindent.

  Sajnálom és becsülöm a tanárokat, enélkül (a mix és ellenzék nélkül), már rég rendeződött volna a kérdés. A tanárok ellen soha nem szabad egy társadalomnak fordulni (ahogy az orvosok ellen sem)

 • szocske
  Én csak annyit mondok, hogy a holnap megjelenő podcastunk alcíme álmomban két macska voltam és egymással játszottam
  🙂
 • Ferke
  Néha felnézek az origo.hu-ra, hogy 1-1 ilyen problémásabb dolgot, mint most a napelemes téma, hogy tálalnak… Teljesen hülyének nézik az embert, de hát mire is számítottam, ugye?
  Szóval rákeresve a “napelem” szóra, arról semmi hír, hogy eltörlik az éves szaldót. Arról viszont már van cikk, hogy Kocsis Máté kéri Lantos Csabát, hogy gondolják át a dolgot. Aztán persze a mai jóhír is meg van írva, miszerint marad az éves elszámolás.

  És ez már a többedik ilyen téma, amiben a fő “rossz” hírt nem írják meg, csak ha mégis pozitívan változik a dolog. Nem is értem, aki ezeket az oldalakat olvassa, neki hogy nem jön le ebből, hogy csak a kormány fényezése megy?

  Idézet az egyik cikkből:
  “Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Lantos Csaba energiaminisztert, hogy – a brüsszeli döntést felülírva (he?) – a már megvalósult családi napelem-beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat”

 • Akos
  ÉS akinek már több, mint 10 éve van napelem, az most a havi szaldó helyett rögtön a bruttós elszámolásba fog kerülni?
 • szocske
  Jah és ami komikus: a napelem telepitesnek a hivatalos határidők betartásával alig egy év alatt le kell zajlani, ehhez képest a kormány most 2 év 4 hónapot ad a befejezésre.
  Miközben tavaly még azt mondtak a 30 napos elbírálási határidőt 3 napra kell csökkenteni.
  Nyilván tudjak ok is, hogy képtelenek betartani a határidőket
 • Bada
  Csizkek – hm amúgy kaptam ilyen állásajánlatot igaz csak a pszftől 20 éve (gondolom nem tudod mi volt az, mindegy is), valoban nem fogadtam el, jobban érdekelt a gyakorlati szakma mint az oktatása. Szűklátókörű dolog ítélkezni egyből negatívan, csak azért mert az én velemenyem neked nem tetszik…

  Spajzer – köszi az intelligens hozzászólást!

  Kedves Kiszamolo, valószínűleg sokan gondolják úgy hogy a jó példákkal megtűzdelt olvasmányos oldalad igen-igen elferdült politikai irányba. Ez egy szakmai oldal volt most inkább egy politikai blog. Szerintem – es ez egy vélemény, ettől még nem vagyok szűklátókörű – jobb volt a korábbi irány – mindössze erre szerettem volna utalni.
  Valószínűleg az USA sem sokkal jobb – eleg az egészségügyre gondolni.
  Biztos lehetne jobb de a bal oldalon nem latom az alternatívát.

 • BJ

  Nem ingyen tároló. A pillanatnyilag megtermelt áram elmegy a szomszédba (38, 72, 100-200 Ft-ért)
  Nem raktározható. Ha nem lehetne betolni a rendszerbe, emelkedne a hálózati feszültség, lekapcsolna az inverter.

  Grafikonon látszik, hogy az atomenergia termelés egyenletes. Akkor feltételezem, csak a fosszilis erőművek termelését rángatják a napelemek…

  mavir.hu/web/mavir/energia-mix-eromuvi-termeles-primer-forrasok-szerinti-megoszlasa-es-az-import-export-szaldo-netto-uzemiranyitasi-meres-alapjan

  Kérdésedre válaszolva, biztos van olyan is, aki medencét fűt vele, de szerintem csak irígy vagy…

 • Kigyoszorny
  Nyiltan hazudnak ejjel-nappal, megse latni bekes tuntetoket lopott tankkal furikazni az Astorian.

  Nem letezik mar magyar tarsadalom. Csak magyarorszagi lakossag maradt.

 • gaborr
  Tehát a kormány megmentette a napelemeseket is? Úgye jól értem!? 🙂

  Igen, saját magától. 🙂

 • NGergő
  “Nem, sajnos azt pontosan kihozta a hangulatfelmérés” ehhez kérhetek valami forrást? köszönöm
 • NGergő

  ” napelemesek megszivatásának éves haszna, amiről lemondtak, évi 15 milliárd forint.
  77 ezer pedagógus ha csak 200 ezerrel többet keresne havonta, az nettóban is 185 milliárd évente.”

  na oké ez így tiszta sor, nincs is kérdés (vagyishát van kismillió, de a fenti kérdésem meg lett válaszolva)

  köszi!

 • Vladislav
  Jó, jó, de a kassza üres továbbra is. Szerintetek kit fognak megszívatni a napelemesek helyett? Lesz megint valami extraprofitadó? Esetleg ágazati? A bankok minden ATM után vegyenek 1 millió forintnyi DKJ-t?
 • testemen a jel

  Rovid kommentedbe 2 csusztatast is sikerult belecsempeszned:

  1.) A hivatkozott hozzaszolas nem Kiszamolo stilusaval foglalkozott. Tehat amit irtal, az szalmabab-erveles.

  2.) Senki nem allitotta, hogy aki napelemes, az fideszes. Tehat amit irtal, az szalmabab-erveles.

 • Nappeti
  Mi gondolkodtunk a napelem telepítésen, de nyilván a habokra és a teljes bizonytalanságra nem adtuk be. Erre ma kikommunikálják, hogy aki vakon (vagy a pártszékházból kapott füles alapján) megigényelte előző nap éjfélig, az mégis éves elszámolásban marad. Leadták a drótot a kádereknek, azok gyorsan igényeltek, a többiek meg maradnak hoppon. Egészen elképesztő, nemhogy évekre, napokra nem lehet előre látni ebben az országban. Elszomorító, és ezzel megint összedobhatjuk a megtérülését a fideszeseknek. Félreértés ne essék, tudom, hogy nem mind a 200K+ napelemes fideszes, de aki az elmúlt napokban igényelt még gyorsan napelemet, azok nagy része biztosan az. Még ebben is lopnak, hihetetlen.
 • Copywriter
  Miklós, ezt te is besz.ptad? Ez csak a szokásos bejelentünk valami durvát, aztán enyhítünk rajta, majd a magyarok örülnek, hogy végül is egészen jól jártak. Ugyanez volt a KATÁ-nál, jött valami über durva adózás, aztán minden volt KATÁ-s örült, hogy végül csak a mostani szopatás lett a részük.

  Közben Ausztriában: ma jött meg a 185 EUR klímabónusz (72000 Ft) a feleségemnek, nekem 72000 fog jönni postán, a gyereknek meg 36000. A klímabónusz minden évben abból jön, hogy a környezetszennyező cégeket megadóztatják, majd alanyi jogon kiosztják az embereknek lakhely alapján.

  Tavaly 500+500+250 EUR volt a bónusz, mert akkor a kormány rádobott kicsit a magas energiaárak miatt. Múlt hónapban a 190.80 EUR családi mellé jött 105.8 EUR, ami épp elég volt az iskolakezdésre.

  Az online marketing cégem meg most kapott 410 EUR-t energiakompenzációként a tavalyi évre.

  (folyt köv)

 • Loooser balek
  Én tavaly lecsúsztam a határidőről, az azóta folytatott kommunikáció miatt nem csináltattam meg, egy icipicit még örültem is, amikor a tiktok bohóckodás kijött, most viszont az arcomra fagyott a mosoly. Kiszámíthatóság. Tervezhetőség. Átláthatóság. S a haza fényre derül.
 • Copywriter
  Ne legyen félreértés, nem azoknan a tahóknak posztolok, akik mindig leugatnak. Azoknak írok, akik szeretnének váltani, és információkat keresnek. Én azt sem tudom, Ausztriában ki a kancellár, Steiermarkban ki, mit vezet, a város polgiját is csak azért látom, mert az ingyenes helyi újságban és az iskolai rendezvényeken megjelenik. De tök mindegy, mert adózok, kapom az eü ellátást, az iskolát, és minden olyan alanyi dolgot, ami egy echte osztráknak jár.

  Pár bizonyíték:
  havi családi pótlék, augusztusban emelt összek: prnt.sc/bq9U54RtOECt
  klímabónusz: 2022: 500/500/250, 2023: 185/185/95: prnt.sc/ZEcrjG0NnSx4
  energiekostenpauschale 2022: prnt.sc/wj8vwgixwEnH

 • Névtelen

  Igen, írtam is, hogy irigy proli vagyok.
  “kvázi ingyen akku” szóval tudom, hogy aktuálisan kell valahol felhasználni,
  de mégis kb. úgy néz ki, hogy pl. almát termelek és nem akarok/nem éri meg hűtőházat építenem és közben valami érthetetlen módon az állam szüret idején átveszi tőlem miközben egyúttal garantálja, hogy amikor almát ennék és nekem épp nincs azt a mennyiséget bármikor (szezonon kívül is) visszaadja nekem amikor igénylem. Szóval csak ezért irigykedem mert az én termékemre pont nincs ilyen piac.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.