Kicsit csökkent az infláció mértéke

Kijött az új KSH adat, némileg csökkent az infláció, de sajnos még mindig elképesztően magas.

A fogyasztói árindex 16,4%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor, ezen belül az élelmiszerek ára 19,5%-kal nőtt. Az uniós módszertan szerint kicsit jobb a helyzet, úgy “csak” 14,2% az éves infláció. A maginfláció 15,2% lett.

A múlt hónaphoz képest is 0,7%-os a növekedés, vagyis az áremelkedés még mindig nem állt meg.

Tavaly május óta van 10% felett a magyar infláció, ezen belül is szeptember és június között 20% felett volt az infláció, három hónapig pedig egyenesen 25% felett.

Share

39 hozzászólás

 • Gáborqa
  Én kaptam 8% fizetésemelést, tehát elégedett vagyok… /s
 • B.Csaba
  A blog-ot olvasó embereknek nyilvánvaló, de többeket kellett informárnom arról, hogy: ez a növekedés mértéke, nem a nagyságé. Azaz ha az infláció 5% lesz, akkor sem lesz többet 350Ft-os kenyér, “csak” a jelenlegi 1000Ft-os fog 1050Ft-ban maximalizálódni 1400Ft helyett. (Ehhez hozzájön az elmorzsolódott családi kasszák miatti verseny és lesz 899Ft-is kenyér, talán.)
 • NGergő
  belenéztem a magyar meg a holland lidl újságokba, azt nézem hogy kb ugyanazok az árak, nincsenek elszállva a magyar árak?! zöldségeket, halat, tejet, meg a parkside gépeket tudtam összehasonlítani

  itt picit lentebb mentek az árak pl tavaly őszhöz képest, akkor ezek szerint… elvileg magyarországon is?! bilibe lóg a kezem? 🙂

 • Csupakosz
  Ez a probléma, hogy uniós módszertant akarunk használni.
  Venezuelait kellene. 😀
 • Janivagyok
  Holdról is látszik!
 • Látnokzsálya
  “A kormányzati intézkedések továbbra is hatékonyak, folyamatosan szorítják le az árakat, a kereskedelmi üzletek között öldöklő a küzdelem – így összegezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a legfrissebb inflációs adatokat.”

  Köszönjük és hála néktek, hogy értünk harcoltok!

 • Kiszamolo
  Elképesztő, hogyan képesek kommunikálni, hogy az uniós infláció háromszorosa a magyar. 🙂

  Őket hallgatva az ember azt érzi, hogy a 16-20% feletti infláció tulajdonképpen egy hatalmas sikersztori, amit ünnepelni kellene.

 • PéterPD
  2023 elején kaptam 20% emelést és azt mondták, 2025-ig nem lesz emelés. Szerintem éhen fogok halni ilyen infláció mellett.
 • jami
  Tulajdonképpen azért csökken az eu-s infláció, mert mi magyarok megállítjuk a háborús inflációt, mint anno a törököket. Beáldozzuk magunkat.
 • Bivol
  Valaki tudja hogy jelenleg hogyan áll az ezekből számolt 2023-as éves átlag? Thx
 • Cartman
  Az megvan, hogy a vezérünk lényegében ellenzéki politikusokkal nyaral az Adrián? 🙂 Ez az ország elveszett.
 • andrey

  én a tavalyi alapján úgy látom, hogy nem súlyoznak semmit, simán összeadják a 12 hónap inflációját és elosztják 12-vel, úgy jön ki az átlag.

  Tehát ezt bármikor ki tudod számolni, én is ki szoktam havonta a magam szórakoztatására, ha ma lenne vége az évnek és csak 8 havi adat lenne, akkor 21,99% lenne az infláció.

  De reaálisan éves szinten 18,5% körülit olvasok mindenhol, plusz/minusz fél %

 • Prakt
  Nekem 21 január óta 58%-ot emelkedett az alapbérem. Hála kormányunknak, és Orbán Viktornak!
  (Ja nem, ez csak egy szemét kizsákmányoló multi béremelése.)

  Most végre földre vittük az inflációt, megint.

  És örülhetek mint napelemes, hogy kevesebb mint négy hónap múlva az elszámolás…….

  Inkább megyek vásárolni, hogy be tudjam vinni a gyerek sulijába a WC papírt…

 • Beaver124
  Cartman
  Sajna ezen már egyre kevesebben lepődünk meg.
 • Károly
  Szerintem nem csökkent az infláció. Semmi értelme ennek a 16,4%-os értéknek, egyszerűen más a bázis, nem azt jelenti, hogy csökkent az infláció. Akkor csökkent volna az infláció, ha a havi szintű infláció csökkent volna. Ez a 16,4% olyan, mintha azt mondanám, hogy 1970-hez képest 600x-osával csökkent az infláció.
 • KL
  “A múlt hónaphoz képest is 0,7%-os a növekedés, vagyis az áremelkedés még mindig nem állt meg.”
  Igazából az előző két hónapban 0,3%-os volt a havi növekedés, tehát mondhatnánk, hogy az áremelkedés inkább nőtt/gyorsult, na de persze miért is állna meg?
  Ugyanakkor az elmúlt hathavi havi inflációs adatot összeadva 3,2%-ot, az előző hathavit összeadva 12,9%-ot kapunk (pontatlan, mert szorozni kéne, de közelítésnek ez is jó lesz).
  Szóval ennek a 16,4%-nak a nagy része már év elejéig megtörtént, az éves infláció értelemszerűen mindig az elmúlt egy teljes évet mutatja. Úgyhogy most minden hónapban ugyanazo(ko)n a múltban már megtörtént eseménye(ke)n sopánkodunk, hogy jaj, jaj, de felfutottak az árak tavaly év végén, meg idén év elején!
  Ebből is látszik, hogy az árfigyelő milyen hatékony: júliusi bevezetéssel már február környékén csökkentette az áremelkedés ütemét:-) időgép is van benne:-)
 • Rafa

  Annó 20 éve a családunkak volt egy szomszédja, egy öreg nyugalmazott belügyes bácsi, ő mondta, hogy a parlament és a parlamenti közvetítések, a politika egy óriási színház a proliknak. A politikusok vitáznak, elharapják egymás torkát a nyilvánosság előtt, az ellenzéki küzd a kormány ellen, a kormány küzd az ellenzék ellen. Aztán vége az ülésnek és együtt ebédelnek a büfében, együtt nevetgélnek a dohányzóban, egymás villájában szórakozgatnak…
  Szóval nincs új a nap alatt, az öreg akkor is röhögött az egészen, hogy a sok paraszt szidja a másik oldalt, a politikusok meg röhögnek a markukban.

 • lakásárcsökkenés2023
  Kiszámoló,

  Lehetne esetleg egy kis beszámolót kapni Benedektől (ha még tudod a mail címét), hogy azóta mi történt vele?
  https://kiszamolo.hu/hogyan-tovabb/

 • Kiszamolo
  Én kirakom, aztán remélem, ő is olvassa majd és jelentkezik.
 • Makk
  Tavaly nyár, kora ősz óta erősödött a forint az euróhoz, kivezették az árstoppokat (bár van még valami kötelező akciózás), volt egy minimális (1,6 százlékpont) kisker adóemelés. Vajon mi indokolja, hogy nálunk ennyivel nagyobb legyen az infláció mint az EU-ban? A nominális bérek gyorsabban emelkedtek Mo-n mint az euróövezetben, ez lehet egy ok. Esetleg az energiaárak jobban rá vannak terhelve a cégekre mint máshol? Mivel OV mondta, az kizárt hogy a kisker cégek nyerészkednének (“spekulálnak”). Egyébként a friss hír alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy marad az éves szaldó a napelemeseknek. Erről lesz cikk? Ha létezik a témában független szakértő, érdekes lenne egy elemzést látni, hogy ez anyagilag jó-e az áramszolgáltatóknak vagy veszítenek rajta.
 • Tejfelesszájúpotter

  Miklós, nem lehet, hogy Viktorunk és bandája esetleg azt szeretné csak hogy kisebb legyen az infláció, hogy a jövőre a kamatfordulóval a PMÁP és társaikra ne 14,5 és felette kelljen fizetniük, hanem elég legyen “csak” mittudomén 12,5 % ot stb? Ezzel kis könnyítve a költségvetést (ill annak hiányát)

  🙂

 • Csupakosz
  @Rafa: a kenyér és a cirkusz szorzata állandó. Nálunk egyre többet kell költeni cirkuszra…
 • BlaZember
  Ennél komolyabb ideológia van emögött. Azok után, hogy a fasiszta lázadást alig tudtuk belsőleg leverni ’56-ban, erkölcsi kötelességünk minden erőnkkel a békét kierőszakolni, és megvédeni Oroszországot attól a nemzeti tragédiától, ami anno Budapesten és Prágában majdnem bekövetkezett az orosz néppel. Ehhez a célhoz legrövidebb út a náci Ukrajna által gerjesztett háborús infláció fojtófogásba helyezésén keresztül vezet, amit viszont sajnos a háborúpárti Nyugat minden erejével igyekszik meggátolni. De a fineszes magyar nép visszaszorítja a háborús inflációt Ukrajna területére, ami agresszíven nyugatra exportálta a háborús inflációját. Ugyanis az ukrán infláció a magyar háborús infláció felére csökkent vissza, ott egyfajta inflációs vákuumot kialakítva, ami az orosz vákuumbomba embertelen továbbfejlesztéseként minden orosz pénztárcájába behatol.

  Lesz itt még éjfélkor is harangszó…

 • Norb
  Ha jól számolom már most összegyűjtöttük a tavalyi egész éves inflációt (asszem az 14,5 volt, most már 14,6-nál járunk akkor is, ha innentől az év végéig 0 lenne)
 • Csupakosz
  @Makk: érdemes ezeket elolvasni (a populizmus árát valahogy meg kell fizetni):

  zsiday.hu/blog/rejtett-infl%C3%A1ci%C3%B3

  zsiday.hu/blog/%C3%B6r%C3%B6knapt%C3%A1r-felt%C3%B6rekv%C5%91-orsz%C3%A1gokhoz

 • Pistu
  Eszközbérlésnél futottam bele, hogy olcsóbb ha nem adom vissza és kifizettetik velem a vételárat mintha vennék egyet máshol mert egy ideje nem frissítették a szerződési feltételeket.
 • Családfő
  De mennyivel jobbak vagyunk, mint Argentína!

  3 év múlva fociban is előzzük őket, meglesz a vb-arany!

 • usespanner
  Populizmus volt a Medgyessy kormány alatt is, akkor az ország a nemzetközi devizaválság előtt 2 évvel belerokkant a válságba.

  Úgy látszik nem tanultunk semmit. Sem a törökök, sem mi. Populizmus, pénzszórás.

  És megint milyen kiadások nőnek? A hadi kiadások. Ezúttal nem élsport, templomok és stadionok.
  Képesek voltunk még egy feneketlen pénznyelőt találni.

  PAKS 2 hivatalos céldátuma pedig “2030 után”. Kezd egy 4-es metró projecthez hasonlítani.

 • Csupakosz
  : pont ez a legszomorúbb az egészben. Sok ismerősöm mondigatja, hogy szar a fidesz de hát nincs alternatívája.
  Sajnos nem a fidesznek nincs alternatívája, hanem a populizmusnak.
  1956 óta minden kormány retteg az újabb ribilliótól.
 • NAR
  Nem. Ellenzéki poltikus családtágjánál (aki viszont nem ellenzéki). Létezik ilyen, hogy egy családban nem mindenkinek ugyanaz a politikai nézete…
 • patau
  A legtöbb nagyobb értékű dolgot nemzetközi oldalról rendelem. Annyival fizetek többet, amennyit az EUR/HUF romlott (meg amit euroban inflálódott). Ez nekem sehogy sem 20%.

  Értem, hogy hazai a vásárlói kosár, alapkamat, devizakereslet, meg minden befolyásolja az árfolyamot. De hogy lehet évi 20%-os infláció úgy, hogy 5 év alatt nem romlott 20%-ot az euró. Azért 5 év alatt már érvényesülnek a fundamentumok.

 • Penge
  “Elképesztő, hogyan képesek kommunikálni, hogy az uniós infláció háromszorosa a magyar. ”

  Viharban a Titanic és a Titanicon lévő emberek (eurós országok, másodsorban az EU által dotált barát-szövetséges országok) is kevésbé billegnek, mint a motoros kishajó és az azon lévő emberek.

 • Csupakosz
  : nem csak az euró/forint árfolyamtól függ az infláció
 • szkeptikus
  a magyar társadalomnak viszont van alternatívája. Ausztriában. Meg onnét nyugatabbra.

  Mostanában pedzegettem, hogy valószínűleg csak a 30-as éveim végén tudnék kényelmesen országot váltani, és ijesztő gondolat új életet kezdeni, bevállalni hogy nehezebben ismerek meg új embereket, hogy sok program fog hiányozni az életemből.

  Aztán rájövök erre a mondatra, meg amit te is mondasz, és újra érzem magamban a lelki erőt.

  Minden földi vagyonomat és a lelkem egy darabkáját is feláldoznám azért, hogy ennek a prolietető eszmének végre egyszer vége legyen.

  És az sem érdekel, hogy más országokban ugyanez megy. NEM “ugyanez” megy, ott még a populizmus színe is más!

 • fabris

  Konnyen lehet, hogy élelmiszer arban utolertuk Hollandiát: két hónapja voltam Ausztriában és csináltam egy ugyanolyan heti bevasarlast a kinti Hofferben mint amit az itthoni Aldiban/Lidl-ben szoktam: a kinti bevasarlas kb. 10%-al volt olcsóbb.

  Benzin kb. ugyanannyi mint itthon. Januartol a jovedeki ado emeles miatt mar az uzemanyag is olcsobb lesz kint, ugyhogy en onnantol kezdve havonta egyszer csinalok egy nagybevasarlast kint, itthon meg legfeljebb zoldseget-gyumolcsot veszek.

  Egy nemetorszagi bevasarlas mar 3 evvel ezelott kb. ugyanannyibol megallt mint itthon. Akkor költöztem haza külföldről, amit már ezerszer megbántam….

 • SID
  Úgy törik le az inflációt, mint a kukoricát!
 • tumpara
  Azért ez félelmetes (tradingeconomics.com/ukraine/inflation-cpi), az ukrán augusztusi infláció (éves) 8,6%, a magyar: 16,4% (tradingeconomics.com/hungary/inflation-cpi). Nem tudom, mennyire van ott hatósági árstop meg ilyenek (elvégre háború van), de ha nem “számottevő”, vagy nem drasztikusan nyúltak bele felülről a gazdaságba (aki tud valamit, javítson ki), akkor… ah, menthetetlen ez az ország. Éves 6-8% magyar infla szerintem garantált a következő években, ekkora hiányt csak így tudnak kimozogni, nem véletlenek a 2024-es adóemelések (jövedéki adó, autópályadíj stb.).
 • V
  na de Ukrajnaban nincs haboru a szomszedban!!! NA UGYE!!!
 • Penge
  Vagy ennél prózaibb oka van: az előző (háború előtti meg közbeni) nagyobb idősávot MIHEZ KÉPEST +8,6 illetve +16,4 emelkedés?

  Kb. mintha az alapján hoznád ki a centes részvényt nyerőnek, mert az 484%-ot emelkedett, a MOL/Tesla/stb. pedig “csak” 15%-ot…

  Mihez képest? Ugyanis az inflációban is van egy plafon, ha most a banánköztársaságokat nem számítjuk, ahol tényleg korlátlanul nyomják a pénzt a vadbarom diktátorok. Ugyanis ha X+5%-ért már NINCS FIZETŐKÉPEST KERESLET az adott termékre/szolgáltatásra, akkor a piac 2 dolgot tehet.
  1. Benyeli és megelégszik alacsonyabb profittal.
  2. Csődbe megy és az adott iparág vagy eltűnik (visszaugrik egy szintet a történelemben, pl. a jövőben majd repülés->vasút, illetve eldobható->visszaváltható és így tovább) vagy technológiai szintet lép (zöld technológiák, robotizálás, stb. Persze szereplők tűnnek el, de maga az iparág megmarad.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.