Jönnek a hatalmas akciók

Közeledik az év végi hajrá, egyre több a kihagyhatatlan ajánlat az üzletek kínálatában. Nyakunkon a Black Friday is.

Azonban résen kell lenni, mert sok fantasztikus akció egyszerű kamu.

Zsolt írt egy levelet, hogy akart venni egy power bankot, megvárta az egyik legnagyobb online áruház most hétvégi szuper akcióját, hiszen féláron juthat a kinézett termékhez.

Azonban erre a hétvégére sajnálatos módon duplájára emelkedett a termék ára, hogy aztán giga-mega-szuper-hiper akcióban féláron elhozhassa ugyanazt ugyanannyiért. Képet is mellékelt az árváltozásról. (Gondolom a másik tüske az árban is egy hasonlóan giga-mega akciós hétvége volt.)

Nagyon észen kell lenni, mert most majd egymást érik a hasonló akciók. Most néztem egy telefont, amit húszezerrel olcsóbban adtak pár hete. Most felment az ára, de hétvégén arra is van 12% kuponos kedvezmény egy másik áruházláncnál. Köszönjük az ilyen akciókat.

S ami a legfontosabb: “Ha megveszel valamit csak azért, mert most 15 ezer forint helyett 8 ezerért adják, akkor nem spóroltál 7 ezer forintot, hanem feleslegesen elköltöttél 8 ezret.” Vagyis ne vegyél meg semmit, amire nincs igazán szükséged, még akkor se, ha most olcsóbban adják.

Share

62 hozzászólás

 • Ildikó70
  @Körtefa A törvény szerint elég igazolni, hogy nem lehet gyerekük, de a mesterséges megtermékenyítésben részt vettek vagy eü. okból a gyerekvállalás ellenjavalt.
  Most is laknak családdal a szülőknél. A faluban többen is, sőt a környéken még többen. Van aki 2-3 gyerekkel lakik a szülőknél. Ez mindig is volt és lesz is. Vidéken divat volt a 100 m2 vagy még nagyobb, akár emeletes házak is. Persze egy garzonban ez nem kivitelezhető. Még mindig nem megy el minden fiatal. Főleg azok mennek el – vagyis inkább maradnak nagyvárosokban, külföldön – akik egyetemre, főiskolára jártak/járnak és a megvetik ott a lábukat, meg egyébként sincs otthon lehetőségük munkára.
 • Kiszamolo
  Öt sikertelen lombikos beavatkozást kell igazolni a nyolc év alatt, akkor nem kell büntetőkamatot fizetni a pénzre.
 • jami
  Az simán a kamattal egyenlő (5 lombik költsége) – és akkor még a lelki része, kockázat sehol sincs.

  Azért az, hogy eü. okból nem javasolt a gyerekvállalás és örökbe sem fogadnak – meredek, hogy ez így mehet.

 • jami
  A jelenlegi várólistákkal (előtte kivizsgálás) 8 év alatt nem kényelmesen van meg 5 lombik…
 • jami
  Ildikó, vidéki vagyok 🙂 Attól, hogy létező jelenség, még nem segíti elő a gyerekvállalást.
  (Azt meg külön szerettem fiatalként, hogy jóóó nagy házat építenek, mert majd a gyerekek – aztán lehet ezzel revolverezni a gyerekeket; éveken át meg ott a hatalmas rezsi…)
 • Kiszamolo
  jami, ezért nem kell még meg se született gyerekeknek házat venni. Ez egy ajándék az államtól, amiért cserébe gyerekeket várnak.
 • jami
  kiszámoló, nem a gyereknek vesznek, hanem a családnak.8 éven belül 0-ról 3 gyerek esetében mindenképp kellene költözni.

  Ami szerintem ésszerűtlen, mikor eleve többgenerációs házat vesznek/építenek, hogy majd 20-30 év múlva ott fog lakni (valamelyik) gyerek a (valahány) unokával – és emiatt ott egy baromi nagy (addigra rég korszerűtlen) ház, évtizedeken át folyamatosan nagy rezsivel. Inkább egy kisebb ház, lehetőleg olyan, ami akár bővíthető / a telek megosztható – ez utóbbi esetben legfeljebb eladják a telket, ha mégsem megy oda gyerek.

  Mi több gyerekre készültünk, anno hasonló lehetőséggel most 10-15 évvel idősebb gyerekünk lenne és nem 3.

 • Ildikó70
  Ha a többgenerációs házban lakik valamelyik gyerek unokákkal az még jó. A gond akkor van, ha 1 idős nyugdíjas szülő lakik már csak – vidéken egyre több ilyen van. Egyre többen mennek el innen (Nógrád), de még nem mindenki.
  Mi ha arra vártunk volna, hogy saját lakásunk legyen akkor még legalább 5-6 évet várhattunk volna a gyerekvállalással. A 3. gyerekre vártunk, hogy ha majd kicsit jobb anyagi helyzetben leszünk bevállaljuk – nem is lett 3. gyerekünk.
  0-ról 3 gyereket nem lehet vállalni – egynek minimum lenni kell, ha minden igaz.
 • jami
  Ildikó, pont ezt írom, hogy generációk együtt lakva – lassítja a gyerekvállalást, a számot főleg, mert többnyire a közös lakás, jó esetben, max. 2 szoba, mindenki mindenbe beleszól, de legalább is belelát.

  Ha meg tényleg többgenerációs a ház, akkor mindenképp lesz olyan időszak, mikor a ház egy része nagyon üres, de a rezsi nagy, eleve többe kerül felépíteni, karbantartani/felújítani egy rémálom és kb. eladhatatlan, mert aki ekkora házat akar, annak vannak már nagyon saját elképzelései.

  Az ismerettségi körömben többnyire ott van azonos szülőkkel 3+ gyerek, akiknél az első 30 előtt született. Mert akkor van még min. 10-15 év a tesókra, ha akarják, belefér nagyobb körkülönbség, átmeneti anyagi gond, párkapcsolati mély hullám, pár “pont jó ennyien”. időszak. Nálunk a picikor húzós volt, kb. most érezzük, hogy sokkal könnyebb – de 45 évesen már kizárt, hogy lombikozzak, még a spontán is.

 • Az akciókra úgy kell tekinteni, hogy többségében tényleg túlárazott, leárazott terméket vesznek. Inkább a nagyobb keresők megnövekedett forgalna sok hibát, galibát csinál. Sok az error fare jegy a kayak.com-on. Foglaltam Kubát 300 dollárért, vagy béreltem kocsit a megszállt Palesztínában egy hétre 26 dollárért. A Wizzair akciói mindig rosszabb a Ryanairhez képest. Most is sikerült Eilatot kifogni 4650 Ft-ért. Élelmiszer és ajándék esetén érdemes Szlovéniában egy olasz diszkontláncnál vásárolni. A termékek többsége az itthoni ár 60%a.
 • Ildikó70
  jami Ahol nincs szülői segítség vagy egy jó végzettség-jó állással egybekötve ott a gyerekvállalás húzódik. Vagy van a másik véglet, hogy a semmire 2-3 vagy még több gyerek. Van az ismeretségi körömben ilyen és olyan is.
 • untermensch4
  @Ildikó70 ismertem olyan családot ahol a feleség anyjánál laktak, 2 gyerekkel, 20-22nm-es garzonban… A magyar házépítési kultúra meg sztem kissé bizarr. Legyen 2-3 generációs a ház mert majd a gyerekek-unokák. A fal legyen b30-as tégla mert az nagyon fontos. A hőszigetelés kerülne fel utoljára, addigra kifut a költségvetés, az nem olyan fontos. Az ablak elé ültetett fát sem értem de azt ki lehet vágni… 🙂 A kontraszt akkor ütött meg amikor hallottam a házát eléggé önállóan felépített öreg szaki véleményét hogy ha ma építene nem pedig huszon-harminc éve akkor könnyűszerkezeteset. A melléképületből továbbépített második lakásra láttam viszont jó példát, először a gyereknek megcsinálták garzon-szerűre, aztán tovább bővítették(=teljesen beépítették kétszobásra hogy a férje meg az ikerunokák is férjenek el jól. Variálhatóbb akármilyen jövendő helyzetben mint az 1ben3generációs