Új prémium állampapír (2024/I) magasabb kamatprémiummal

Hétfőtől új ötéves Prémium államkötvény (2024/I) érhető el, melynek kamata a megelőző naptári év inflációja plusz 1,7%, az eddigi 1,4% felár helyett.

Az első kamatforduló február 21.-én lesz, addig évi 4,1% kamat időarányos részét fizeti. Bővebb infó erre.

Share

95 hozzászólás

 • sziauram
  Ez a már megvárásolt prémium papírok esetében (pl. 2023/J) is okoz kamatváltozást, vagy azokat nem érinti?
 • Dávid
  Én kevesebb, mint egy hónapja vettem 1,4%-os kamatprémiummal. Már csak azt nem tudom, hogy azt érdemes lenne-e eladni és újat venni vagy sem, vagyis hogy mennyit bukok az eladáson.
 • kérdező
  Érdemes a régi futó PMÁP-okat visszaváltani és erre cserélni, vagy azok kifuttatását javasolod?
 • Matteo
  Mivel 1% a visszaváltás költsége, így szerintem sok értelme nincsen, hacsak nem 5 évig tervezed tartani a papírt, akkor éppen megérné. De én azt tippelem, hogy lesz még ennél magasabb kamatfelár is a következő években.
 • Szabó Gábor
  Ki az ördög vesz ilyet? Milyen megfontolásból? Mikor érheti ez meg?
  Legyen szíves vezesse le nekem valaki, mert én nem látok a ködtől.
 • Kiszamolo
  kérdező, vannak bankok, ahol akár ingyenes a visszaváltás. (Cserébe fizetsz számlavezetési díjat). Ha ott vagy, érdemes visszaváltani. Ha az államkincstárnál, az 1%-odba fog kerülni. Ott már nem annyira egyértelmű, bár papíron még így is jobban jársz.
 • mzsombor
  2023/J-t lejáratig TBSZ-en tartva egyértelműen megéri visszaváltani, és az újból venni helyette. 1,4% helyett 1,7% a prémium, ami 5 év alatt 1,5% többlet, a visszaváltás jutaléka pedig csak 1%, megmarad 0,5%.

  2023/I-nél már épp nem éri meg, ott még 1,5% volt a prémium.

  2022/J-hez pedig tilos nyúlni, az még 2%-os prémiummal futott. 🙂

  Ami még előny a 24/I-ben a 23/J-vel szemben, hogy sokkal hamarabb fordul, így előbb követi le az infláció alakulását, ez növekvő inflációs környezetben szintén pozitívum.

 • Dániel
  Létezhet olyan, hogy a jelenlegi MÁK-nál vezetett tbsz-emet áttranszferálom a megfelelő bankhoz (ahol ingyenes a visszaváltás), hogy megússzam az 1%os visszaváltási díjat? (Melyik a megfelelő bank?)
 • Nanta Farancs
  Még a prémium Állampapírral szemben is komolyan elgondolkodtató amerikai, vagy USD-ben kibocsátott magyar állampapír vásárlása akár értékpapírszámlán TBSZre. Hiába az USA problémák, azért egy cseppet erősebb gazdaság.
  Azt meg egyáltalán nem értem, hogy külföldiek miért veszik a “sima” államkötvényeket ekkora hozam(felár)ért. Főleg amíg az MNB ilyen makacsan lenyomja a kamatokat, gyengíti a forintot. Legfeljebb úgy, hogy diverzifikálnak több ország között. 🙂
 • Mike
  Ha idény nyitottam TBSZ-t és 5 évre pályázok, még akkor is marad a végén közel 2 hónap ami után adózni kéne?
  (ugye a papir 2024.02.21-én jár le, a tbsz meg 2023.12.31)
  vagy akkor tovább kellene vinni majd TBSZ-en ha azt a kicsit sem akarom adózni?
 • BalageHKK
  @Szabó Gábor
  Mit veszel, ami jobban megéri? (valódi a kérdés, nem kötözködés)
 • durkoi
  Kiszámoló,

  Ez miért jó az államnak? Eddig az volt a mögöttes sztori (úgy tudom) hogy csökkenteni akarták a külföldi államadósságot / devizaadósságot, így a népet terelték az állampapír felé kezdetben infl + 4%-al , majd folyamatosan csökkentették a kamatprémiumot, ahogy ez a terv megvalósult. Most miért vettek más irányt?

 • nyman
  Koszonom a hirt.

  OFF
  Kozben a Revolut banki jogosultsagot kapot az Europai Kozponti Banktol. Ez pl. lehetove teszi, hogy az itt tartott penzre is vonatkozzon a betetbiztositas 100 ezer euroig, illetve tobb egyeb szolgaltatast is tud majd nyujtani, amit jogilag eddig nem tehetett. Lasd: cnbc.com/2018/12/13/revolut-secures-european-banking-license.html

 • speki
  Magyar pénzügyi rendszerben értéket nem tartunk, nekem ez a véleményem erről.
 • Miki
  Ha felmegyek az akk.hu-ra, akkor a főoldalról merre kell navigálni, hogy megtaláljam ezt a fájlt? Melyik aloldal alatt lakoznak az ilyenek?
 • nyman
  @Szabó Gábor Pontosan mire gondolsz? Ilyen kozeptavu allampapirban tartom azokat a megtakaritasaimat, amik biztosan nem kellenek az elkovetkezo 1-2 evben. Meg hivhatjuk nyugdij celnak is amit TBSZ-re teszek. Nemreg ingatlant adtam el, vennek is, de majd inkabb akkor, mikor ujra bezuhannak az arak. Most az, hogy ez 2-3 esetleg 6-8 ev mulva lesz, passz.

  Biztos van nagyobb elerheto hozam bizonyos kockazatvallalassal. De nem akarok ezzel foglalkozni, nem ertek hozza. Masra meg nem bizom a penzem, mert a kornyezetemben sok embernek leleptek a millioival. Igy inkabb realertekben kopjon evente 1-2%, mint hogy valaki seggere verjen a megtakaritasaimnak.

  Ez azert kelloen likvid ahhoz, hogy az 1% felarral barmikor, amikor ugy erzem, hogy akad egy jo ingatlan vetel, kivegyem. Most lakoingatlannal sporolnek az illetekkel meg harom evig, de nagyobb esesre szamitok, mint a 4%.

 • János
  Bocs, hogy alapot kérdezek: ezen van kamatadó? Ezt is TBSZ-re érdemes venni? Vagy esetleg kisebb összeget nem, mert a TBSZ számla költsége elviszi a nyereség egy részét?
 • Spurdisznó
  “Ha ott vagy, érdemes visszaváltani.”

  Ebben mennyire vagy biztos? Államkötvényeknél én azt tanultam, hogyha a kamatok mennek fel, akkor a már korábban eladott papirok értéke csökken a másodlagos piacon. Tehát kamatemelésnél nemigazán segít, ha eladom a már meglévő papírt és “újat”, magasabb kamatozásút veszek, hiszen a már meglévő aktuális papírom “árába” “beépült” a magasabb kamat. Persze a névértéke annyi, amennyi, de ezt csak lejáratkor kapom vissza garantáltam.

  Rosszul látom?

  Amúgy nem tudom, mi ez a nagy össznépi Magyar-Állampapír-Mánia. Kötvényeknél is az alapelv a diverzifikáció és erre vannak a kötvényalapok. Néhánynak ilyen ETF-nek igen alacsony a kezelési költsége, és nincs is 1%-os “közvetítői” jutalék.

 • Józsiba
  Sziasztok!

  Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja: 2018.12.17-2019.12.17
  allampapir.hu/dokumentumok/x3_5609181621507852547.pdf

  Addig ne is keressétek.

 • Ildikó70
  Nekem most jár le az 1 éves kincstárjegyem. Van valami ennél jobb konstrukció, ha csak 1 évre akarom a pénzem lekötni?
 • NAR
  Vajon miért kellett emelni a prémiumot? Az infláció+1,4% is bőven fölötte volt más fix hozamnak…
 • Janos
  Kedves Kiszamolo!

  Egy 2018-ban indittot TBSZ szamla eseten a 0-ik gyujto ev (2018) utan van meg 5 ev amig a papirok kamatoznak (2019. januar 1. – 2023. dec 31-ig).
  Ezzel a 2024/I vel, ha jol ertem, akkor az 5-ik evi kamat mar az iden inditott TBSZ szamla lezarulta utan (2024 februar 21-en) irodik jova. Ilyen esetben kell az embernek az utolso kifizetes utan adoznial? Ha igen, akkor a teljes egy evnyi inflacio+1.7% utan adozik az ember, vagy csak a kamatperiodus utan fentmarado kb 2 honap utan.

  Koszonom elore is!

  J.

 • Eper11
  Nekem ker.banknál tartott, idén lejáró, 2013-as TBSZ-en van 2020K és 2023J. Nincs szükségem a pénzre 5 évig, mit javasoltok, mit tegyek?
 • manus
  Nekem az a porblémám vele, hogy a KSH által közzétett hivatalos infláció mértéke a kamatbázis, erre jön rá az 1,7%.
  Kis hazánkban a KSH számítási metodikái dinamikusan változnak. Mi rá a garancia, hogy nem hozzák ki “okosba” az inflációt (és akkor ingyen használták a pénzemet, vagy még én fizettem rá)?
  Megköszönöm ha valaki kifejti, hogy az így kiadott KSH számnak egyébként milyen egyéb vonzatai vannak (nyílván rengeteg), mivel nem vagyok hozzáértő. Köszönöm.
 • gaborr
  Azért ezekkel a váltásokkal érdemes vigyázni. ha NEM TBSZ-en van a papír, akkor érdemes a nettó kamatokat figyelembe venni, mivel az visszváltásnál felszámítandó 1%-mindig 1%. A 4.1% nettója és a 3.8% nettója közt nem 0.3% a különbség.

  ha nettó kamatokat nézünk, akkor a
  4.4% nettó 3.74%,
  4.1% nettó 3.485%.
  3.8% nettó 3.23%,

  3.485-3.23=0.255% vs 0.3%

  persze kérdés számít-e bármit a különbség, ténylegesen (nominálisan) mennyit nyerünk egy váltással? hány 10millió kell ahhoz, hogy lényeges eltérés legyen ezen kettő szám közt? ameddig nem sok 10M-ről beszélünk addig nyerünk rajta évente mondjuk egy családi mozidélután árát? 🙂

 • András
  Köszönet Miklósnak az infóért. A 2020/I papírt is azért vettem mert megjelent egy írása, hogy már csak pár napig kapható a 2020/I.
  Ebből is fogok venni! Sajnos a PMÁP kamatlétrám 2022-es foka hiányos. Kevés papírt vettem 2022-es lejárattal.
  Itt elaludtam, vagy nem volt éppen szabad pénzem és mostmár csak BMÁP-ot vehetek elég rossznak tünő bonusszal.
  De kell mert nem jó ha hiányzik egy létrafok.
 • Nanta Farancs
  Mindenesetre figyelemre méltó az ÁKK hozzáállásában a pozitív változás. Simán kibocsáthatta volna februári helyett novemberi vagy decemberi fordulónappal (ahogy eddig inkább a második félévre esett). Mi a kettő közötti különbség?
  2017-es éves átlagos infláció 2,4%.
  2018-as éves átlagos infláció kb. 2,7% (már csak egy havi adat hiányzik hozzá).
  Így az “új eladásokra kínált” eddigi 3,8%-os kínált kamat 4,1%-ra emelkedett, és ha február végén még mindig ez a sorozat lesz kapható, akkor automatikusan 4,4%-ra módosul.

  Még az infláció témaköréhez tartozik, hogy a rezsicsökkentett közüzemi díjakat (víz, gáz, szemét!!! stb) nem lehet a végtelenségig megtartani, 10-20-30% emelés kellene, hogy a szolgáltatás üzemeltethető legyen. Senki ne gondolja, hogy 2030-ban is 9.500 forint lesz a BKK bérlet…
 • Szaky
  Matteo
  2018-12-14 at 13:34

  Így igaz,senki ne kapkodja el a visszaváltást mert lehet hogy egy-két hónap múlva még jobb kamatprémiummal lehet majd venni. (Rosszabb meg nem lesz szerintem)

 • GGabor
  , 5 éveset mondjuk pont nem vettem, nekem 3 évesben van megtakarításom, de ezek az érvek szóltak mellette:
  – Relatíve nagy biztonságban van a pénzem.
  – Likvid, ha kell – ugyan némi levonás mellett – olyan gyorsan hozzáférek, mint egy banki lekötés esetén.
  – Jobban kamatozik, mint a bankbetétek, kiszámíthatóbb, mintha részvényeket vettem volna.
  – TBSZ-n kamatadómentes.
  – Plusz ami nekem előnyös volt, hogy havi szinten tudtam venni, de a végén majd egy összegben kapom meg a befizetéseket, kvázi rendszeres megtakarításként is felfogható, alacsonyabb a költsége, mintha havonta vettem volna ETF-eket.
  Az én igényeimnek megfelel, persze ha valaki más helyzetben van, más a kockázatvállalási hajlama, stb. akkor lehet, hogy egy felesleges pénzügyi terméknek tűnik.
 • Indexkövető
  Mi értelme finanszírozni az államot, inkább fektessetek Richterbe, sokkal több sikerélmény van benne mint a fixed income-ban, eleve az állam érdeke az h olcsón vonjon be pénzt, továbbá azért nem intézményi befektetőtől h ha megszorul azt mondhassa a Mari néniknek h pár évig nem tudok fizetni, szóval ezt simán megtehetik következmények nélkül.
 • Pallos Levente
  Korábban volt egy írásod a kötvényekről: “ezért bevezették a lejáratig tartó hozamot, ami pont ezt mutatja meg, mielőtt elvesznél a számokban.”
  Az állampapírnál mi felel meg ennek? Ha most vennék állampapírt, hogyan lehet kibogarászni a 11 oszlop közül, hogy mennyi lesz a kamat???
 • headset
  Levente
  “ezért bevezették a lejáratig tartó hozamot, ami pont ezt “…hogyan lehet kibogarászni a 11 oszlop közül, hogy mennyi lesz a kamat???”

  A kamat annyi, amennyi a tájékoztatókban szerepel.
  allampapir.hu/ Állampapírok vagy Kamatok

  A lejáratig tartó hozam a mi szempontukból = eladási hozam.
  allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAP
  De ezt csak a fix kamatozású kötvényekre adják meg, mert a változó kamatozásúakra nem lehet előre tudni. Ha a fix kamatozásút éppen nem akarja az államkincstár értékesíteni, akkor arra sincs eladási hozam.

 • headset

  “Nekem ker.banknál tartott, idén lejáró, 2013-as TBSZ-en van 2020K és 2023J. Nincs szükségem a pénzre 5 évig, mit javasoltok, mit tegyek?”

  Jelezheted a számlavezetődnek, hogy meg akarod hosszabbítani a TBSZ-t minden kötvényre (vagy csak az egyikre) vonatkozóan. Akkor lesz egy olyan TBSZ-ed, aminek formálisan 2018 a gyüjtőéve és 2023 dec. 31-én telik le az öt év. Ha 2020-ban lejár az első kötvénycsomag, akkor vehetsz 3 éveset.

  Ha nem hosszabbítod meg a TBSZT, akkor csak a 2018 dec 31 utáni kamatokra kell majd adóznod. Ha új (pl. 2019-es gyüjtőévű TBSZ-t) nyitsz, oda a kötvényeket nem viheted be. Új TBSZ-be csak pénzt lehet befizetni.

  Ha az egyes kommentekre hallgatva, pár ezrelék előnyért át akarod cserélni a kötvényeket azt megteheted mindkét módon. Csak kérdezd meg előtte, hogy mennyi a bank vételi árfolyama, mert az nem automatikusan annyi, mint az AKK-é.

 • headset

  “5-ik evi kamat mar az iden inditott TBSZ szamla lezarulta utan (2024 februar 21-en) irodik jova. Ilyen esetben kell az embernek az utolso kifizetes utan adoznial?”

  Csak a 2023 dec 31 utáni időszak kamata után kell adózni. Ez technikailag úgy történik, hogy 2023 dec 31-én a (tőke) + (addig összegyüjtött kamat) értéken kerül át a kötvény a normál számlára, és csak az a feletti kifizetés adóköteles.

 • headset
  @Spurdisznó
  “Államkötvényeknél én azt tanultam, hogyha a kamatok mennek fel, akkor a már korábban eladott papirok értéke csökken a másodlagos piacon.”

  Általában ez így van, de az ÁKK valami oknál fogva a változó kamtozású kötvények jelentős részét 99% + (felhalmozott kamat) árfolyamon vásárolja vissza.
  allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAP

 • headset
  @János
  “Bocs, hogy alapot kérdezek: ezen van kamatadó? Ezt is TBSZ-re érdemes venni? Vagy esetleg kisebb összeget nem, mert a TBSZ számla költsége elviszi a nyereség egy részét?”

  Normál számlán van rá kamatadó. 15%.

  A számlavezetés az ÁKK-nál ingyenes, normál és TBSZ egyaránt.
  Több számlavezetőnél a TBSZ-nek nincs külön költsége. Ugyanannyit kell fizetni, mintha a papírok normál számlán lennének. (pl. Random Capital, KBC Equitas).
  És vannak bankok, akik külön pénzt kérnek minden TBSZ-ért.

  De nincs akadálya, hogy azonos nyitóévvel több TBSZ-t is tartsál és az államkötvények az ÁKK-nál legyenek. Ez azért is praktikus, mert, ha más számlavezetőnél nem a banki készletből veszel, akkor sokszor értékpapírtranszfer díjat is kell fizetni.

 • Spurdisznó
  @Indexkövető “Mi értelme finanszírozni az államot, inkább fektessetek Richterbe, sokkal több sikerélmény van benne mint a fixed income-ban, ”

  Volatilitást ilyen jól tűröd?
  Egy nagyobb portfólió, mondjuk 30 MHUF, 100% részvénykitettség esetén elég sűrűn fog produkálni magyar havi átlagfizunál nagyobb eséseket. Ezt azért sokan nehezen emésztenék meg. Fixed Income-nak helye van egy agresszívabb portfólióban is. Már csak diverzifikáció miatt is.

 • Blend Ahmed
  “Kötvényeknél is az alapelv a diverzifikáció és erre vannak a kötvényalapok.”

  De kötvényalapból talán még nagyobb a választék, mint részvényalapból 🙂 Meg rengeteg a felmerülő kérdés is.

  Pl. a részvénypiacon elfogadott, hagyományos kapitalizáció-súlyozású indexek nem biztos, hogy a legjobb megoldást jelentik a kötvénypiacon is.
  “John Bogle, the champion of indexing, has expressed concerns about the attributes and performance of the current generation of bond index funds. He focused on the Barclays Aggregate Bond Index (AGG), but his critique is relevant beyond that index.”
  advisorperspectives.com/articles/2013/06/11/a-better-alternative-to-cap-weighted-bond-indices

 • Blend Ahmed
  Vagy például azt, hogy hedged vagy unhedged? Mert a devizák árfolyamváltozása általában nagyobb mértékű, mint a kötvényekből eredő árfolyamváltozás.
  static.vgcontent.info/crp/intl/auw/docs/literature/research/brief-understanding-the-hedge-return.pdf

  Az oké, hogy részvénypiacból ACWI-t 🙂 Na de kötvény ETF-ből melyiket? Szerintem ez is megérne egy blogposztot…

 • Pietari

  A KSH amugy is egy “atlagos” fogyasztoi kosar alapjan szamol inflaciot. Jo esellyel az itt kommentelok fogyasztoi kosara ettol lenyegesen elter, igy az altalad erzekelt inflacio is lehet teljesen mas, mint a hivatalos adat. (Peldaul nem megy el a kiadasaid 8%-a cigire es piara.)

  Szerintem tekints a PMAP-ra ugy, hogy kockazat nelkul ennel nagyobb hozamot ugysem kapsz sehol. Hogy vegul mekkora az aktualis realhozam, az meg rajtad is (a sajat inflaciodon) mulik. De semmikepp sem ebbol fogsz meggazdagodni…

 • headset

  “…a papir 2024.02.21-én jár le, a tbsz meg 2023.12.31)
  vagy akkor tovább kellene vinni majd TBSZ-en ha azt a kicsit sem akarom adózni?”

  Kb. 4%-os hozam mellett 2 hónapi kamatra az adó 4*(2/12)*0,15=0,1%.

  Egy ezrelék! Ha szükséged van a pénzre, emiatt nem érdemes 5 évig benntartani. Ha nincs rá szükséged, akkor az 5 éves kamatmentesség miatt a megújított TBSZ-el jársz jól.

  Egyébként a NYESZ-t sem érdemes elfelejteni, különösen, ha az ember amúgy is nyugdíjra szánja a pénzt. Az ÁKK-nál nincs NYESZ, de máshol is lehet lakossági állampapírokat gyüjteni. Adóvisszatérítés, szükség esetén TBSZ-é alakítás, stb. Erről már máshol kommenteltünk.

 • headset
  @Dániel
  “Létezhet olyan, hogy a jelenlegi MÁK-nál vezetett tbsz-emet áttranszferálom a megfelelő bankhoz (ahol ingyenes a visszaváltás), hogy megússzam az 1%os visszaváltási díjat? (Melyik a megfelelő bank?)”

  Igen, ez működhet. Az AKK felé értékpapírfajtánként 1000 Ft transzfer díjat kell fizetni.

  Hogy melyik bank a megfelelő, azt nehéz kideríteni. A bankok sokszor csak annyit tesznek közzé a neten, hogy “napi árfolyamon” vásárolnak. Utána felmerül az is, hogy ott mit lehet venni a pénzért és mennyi a számlavezetés költsége.

 • Okos Ottó
  “Még a prémium Állampapírral szemben is komolyan elgondolkodtató amerikai, vagy USD-ben kibocsátott magyar állampapír vásárlása akár értékpapírszámlán TBSZre.”

  Ilyet hol lehet vásárolni és mi a pontos neve?

 • Unemployed
  Kicsit meglepő fejlemény a kamatprémium emelése, hiszen október óta nagyon erőteljesen estek a hosszabb lejáratú piaci hozamok, a leghosszabb lejáratokon akár 0,5%-kal is. Ugyancsak nőtt a külföldi kézben lévő papírok aránya az utóbbi hónapokban.
  Nem tudjuk azonban az állam finanszírozási igényét, illetve az Államadósság Kezelőben valószínűleg látják a befektetők várható mozgását és valószínűleg arra számítanak, hogy nem fognak jelentős összegeket befektetni a magyar piacon. Az utóbbi pár napban kicsit rosszabbul sikerültek a kötvényaukciók is, a 12 hónapos lejáraton az utolsó aukción a hozam másfélszeresére nőtt, bár még így is csak fele a nyári 0,6% körüli csúcsnak.
  Feltehető, hogy továbbra is jelentős finanszírozási szükséglete lesz az államnak és nem számítanak arra, hogy ezt külső, vagy hazai intézményi forrásból is be tudják vonni, ezért emeltek ilyen jelentősen kamatot.
 • Befőtt tető
  “Így igaz,senki ne kapkodja el a visszaváltást mert lehet hogy egy-két hónap múlva még jobb kamatprémiummal lehet majd venni. (Rosszabb meg nem lesz szerintem)”

  Ja. De a visszavásárlási árfolyamot is csökkenthetik bármikor bármekkorára.. 😉

 • Zoltán
  PMÁP-ot (meg 1MÁP-ot, FMÁP-ot és BMÁP-ot) csak magánszemély vásárolhat. Ha egy magyar állampapírt tartó kötvényalapot veszel, akkor annak hozama sehol sem lesz ezekhez képest, mert az alapkezelő ilyeneket nem vehet. Plusz egy alap befektetési jegyeinek árfolyamával ellentétben a PMÁP árfolyama tökéletesen kiszámítható, hiszen az aktuális piaci ártól függetlenül mindig névérték + felhalmozott kamat – 1%.

  Ha nem forintalapú kötvénybefektetésről beszélünk (bár forintból a PMÁP hozamelőnye miatt semmilyen más kötvényt nem vennék), akkor már más.

  És a MÁK-os ingyenes számlavezetéssel (és ingyenes bankkártyás beutalással), adómentes TBSZ-szel más ilyen kipárnázottan felhasználóbarát befektetés idehaza tudtommal nem létezik. De engem is érdekel, ha tudsz jobbat. (Nyilván egy nem triviális portfóliában ez kevés, de egy forintból élő megtakarításainak akkor is jó magja.

 • Névtelen
  A 2019-es adóváltozásoknál volt arról szó, hogy a MÁK-ba és a MÁK-ból való utalás ingyenes lesz. Ez vajon már január 2-től így lesz? Tud erről valaki pontosat mondani?
 • GinTonic
  János, TBSZ-en nincs kamatadó, normál számlán van. A Magyar Államkincstárnál ingyenes minden, csak lejárat előtt visszaváltod, akkor buksz 1%-ot, de egy negyed / harmad év után már akkor is pluszban vagy.
 • Vajonmegéri
  Sziasztok!

  Ha most vásárolok 2 millióért állampapírt, akkor azt hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi lesz belőle 5 év múlva ? Tudom függ majd mindig az aktuális infláció mértékétől és így nem lehet pontosan meghatározni.

  Milyen költségei vannak amikor befizetem illetve amikor kifizetik?
  Milyen módon tudom befizetni ? Készpénzzel lehetne ? Nekem az lenne a legideálisabb, OTP-nél jump számlacsomaggal ~1300 Ft ki tudnám venni ezt az összeget.

  Köszönöm előre is a segítséget.

 • durkoi

  Én is így tudom, szerintem nincs olyan hogy “visszaváltás”, hanem olyan hogy másodlagos piacon eladás piaci értéken, így pl 5000 ft névértékű 2023/J-t pénteken 99,95% árfolyamon lehetett volna eladni, így akkor 4990 ft-ot kapnánk érte, amiből persze lehet venni 2024/I-t. Ezután mindenki számolgassa, hogy megéri-e, de szerintem a 2023/J piaci értéke ezért csökkenni fog.


  Szerinted miért éri meg ez most az államnak? Nagyobb növekedésre számítanak , ezért későbbi kamatemelésre, ezért alacsonyabb finanszírozású befektetésekre , így ezt bevállalják? Csak hangosan gondolkodom.