Kanadai körkép

2017-11-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Vilmos Kanadából olvassa a blogot, írt egy cikket az érdeklődőknek a kanadai piacról. Ha esetleg valaki befektetésben gondolkodik, érdemes lehet a pénz egy kisebb részét a kanadai piacra is befektetni. Következzen az ő írása.

Magyarország egy lépéssel közelebb került Kanadához, azzal hogy idén szeptemberben ideiglenesen hatályba lépett az EU és Kanada közötti kereskedelmi egyezmény (CETA). Ismerkedjünk meg hát befektetői szemüvegen át az USA kistestvérével.

Kanada a világ egyik legfejlettebb, nyersanyagokban gazdag állama. És nyersanyag alatt nem csak juharszirupot értünk. Gazdasága a tizedik legnagyobb a világon (a világ GDP részesedésének rangsorolása alapján). Legjelentősebb ipara a fakitermelés és az olaj bányászás, míg az autó- és repülő gyártás is számottevőek. Kanada a föld negyedik olaj és földgáz exportőre. Ezáltal az ”energia szuperhatalom” kategóriába sorolják.

Legnagyobb és legrégebbi tőzsdéje a Toronto Stock Exchange (TSX), amin több mint 2200 értékpapírral kereskedhetünk (részvény, ETF, income trust). A TSX alapítási éve 1861 és a világ kilencedik legnagyobb értékpapír piaca címmel büszkélkedhet (összpiaci értékkel számolva).

Az S&P/TSX Composite Index egy 250 céget és a teljes piaci kapitalizáció 70%-át reprezentáló mutató. Ezen index rávilágít arra, hogy a pénzügyi szektor a tőzsdén kereskedett papírok 34%-át teszi ki, míg az energia ipari vállalatok további 20% súllyal vannak jelen. Az index további részét nyersanyag-, szórakoztató-, telekom-, IT-, gyógyszer és ingatlan szektorbeli cégek teszik ki. A pénzügyi- és energia ipar túlsúlya miatt az olaj világpiaci ára jelentősen befolyásolhatja a torontói tőzsdét.

A torontói tőzsdébe többféleképpen fektethetünk be. Vásárolhatunk diverzifikált, a teljes piacot lefedő, index-követő ETF-eket. Néhány népszerű és alacsony költség-mutatójú képviselőik: a Vanguard FTSE All-Cap Index ETF (VCN) vagy a BlackRock iShares S&P/TSX 60 Index ETF (XIU) terméke.

Ha valakinek egyéni részvényekbe lenne kedve fektetni, akkor az 5 legnagyobb kanadai bank - Bank of Montreal (BMO), Bank of Nova Scotia (BNS), TD (TD), CIBC (CM) és Royal Bank (RY) - különlegesen vonzóak, mivel 150 év töretlen osztalék fizetési múlttal bírnak. Igen! Két világháború, a 30-as évek világválsága és a 2007-09-es pénzügyi válság se vette el az osztalék fizetési kedvüket. Pénzverdeként fizetik a jelenlegi 3-4% osztalékot rendületlenül. Viszont számolnunk kell a 15%-os adólevonással, amit a jogszabályok és országközi egyezmények a magyar befektetőkre kirónak.

A teljesség igénye nélkül, inkább ízelítőnek, álljon itt néhány nemzetközi porondon is ismert kanadai cég:
- Shopify (SHOP) –friss ecommerce üdvöske

- BlackBerry (BB) - szebb napokat látott mobil technológiát fejlesztő cég

- Magna International (MG) – nemzetközi autóbeszállító óriás, amely majdnem Magyarországra is betette a lábát

Persze nincs befektetés kockázatok nélkül. Mint láttuk, Kanada gazdaságát merőben befolyásolja a nyersanyagok világpiaci ára. Továbbá a kanadai dollár korrelációja az olaj világpiaci árával az USA dollárhoz képest több mint véletlen. A tapasztalat azt mutatja, ha az olaj ára leesik, akkor a kanadai dollár gyengül az USA dollárhoz képest. A forinthoz képest pedig megjósolhatatlan az árfolyamváltozás. Nem utolsó sorban az OECD megkongatta a vészharangokat, hogy Vancouver és Toronto ingatlan piaca túlfűtött, aminek hirtelen lehűlése az ország gazdaságára is dermesztően hathat.

Eddig a cikk. Ha kedvet kaptál esetleg a kanadai piachoz, keress rá a kanadai piacról szóló információkra az interneten.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram