Úgy ingyenes, hogy 1%

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyik tulajdonsága, hogy az előtörlesztési díj 1%, de a lakástakarékokat ingyen lehet betörleszteni. Úgy ingyen, hogy például az Ersténél a lakástakarékpénztárnak szükséges két tőketartozás igazolás darabja 5-5 ezer forint, így az egymilliós betörlesztésnél ki is jön az 1%-os díj. Bár nem a világ vége a 10 ezer forint, de ingyenesnek talán még sem kellene hívni az előtörlesztést, ha egyszer nem az.

Köszönjük Kristófnak az esetleírást.

Share

36 hozzászólás

 • Nincsproblem
  Pont ezzel szívunk. Az OTP levota az 1%-os előtörlesztési díjat, hiába jeleztem előre, hogy LTP-ből fogok előtörleszetni, amihez előzetesen ki is állították a tőketartozás igazolást. A panaszomra pedig nem fogadják el a sima törlesztési értesítőt az Erste LTP-től, hanem részletes igazolást kérnek önrész/kamat/állami támogatás bontásban, igaz ehhez sem belső, sem törvényi szabályozást nem tudtak eddig lehivatkozni amire hivatkozva ezt bekérik. Utólag egyszer már jóváírták, most a második betörleszetés miatt küzdök velük.
  Viszont ha egyszerre járnak le az LTP-k, azt az Erste tudja összevontan kezelni,ha ugyanarra a célra megy. Ilyenkor egy kifizetés történik és csak egy igazolást kell kikérni, így az igazolás díját is csak egyszer kell megfizetni.
 • Copywriter
  Engem nem érint, ha érintene, egy bejelentést megtennék a fogyasztóvédelem felé. Persze, ha nincs az ingyenes mögött csillag, és alatta a részletes magyarázat. Mert akkor le van írva.
 • Kristpf
  erstebank.hu/hu/ebh-nyito/hitelek-es-otthon/otthonmegoldasok/minositett-fogyasztobarat-lakashitelek

  En itt nem latok csillagot

 • skylaner88
  Melyik LTP-nek kell 2 igazolás a tőketartozásról?
  Nekem most jár le OTP-s, ott a 1 db kérnek a kifizetés előtt.
  A kiutalást már elfogadtam, oda nem kellett, ketyeg a 3 hónap.
 • V
  nekunk is pont ERSTE fogyasztobarat lakashitel van, az LTP beszantasakor csak amiatt tartottunk meg 3 korabban visszaosztott LTP-t hogy majd ha elo akarunk torleszteni akkor befizetjuk egyosszegben a szerzodesbe es onnan masnap utaljuk ERSTE-hez mert hat igy ingyenes. Egyelore a gyengulo forint arfolyam illetve az alacsony kamatok miatt nem volt ra szukseg mert nem eri meg elotorleszteni de azert koszi az infot, jo tudni hogy lehet nem erdemes xarakodni vele.
 • Alfa
  A legtöbb bank tróger kategóriában indul (az ERSTE is) és ha lenne normális felügyeleti hatóság és nem a dilettáns MNB, akkor rég szénné büntette volna már azért is ahogy a hirdetményük kinéz. (Áttekinthetetlen, ellentmondásos trágyadomb).
  Az NMHH például sokkal alaposabb egy telco nemigen engedhet magának ilyen görény ügyfélszivatást, könnyen repül a százmillás bírság.
 • Hiteles András
  A Takarék, meg akkor engedi (vagy legalább is tavaly, akkor engedte) díjmentesen betörleszteni, ha lejárt a megtakarítási időszak. Az idő előtt – de 4 év után – felhasználásnál felszámolták az 1%-ot….
 • hitel
  nálam szintén zenész…
  A funda kiutaláshoz KELL egy hitelintézeti igazolás, amit 5ezerért ad a CIB.
  Ennyi. Tehát erről nem a bank tehet, az előtörlesztés ingyenes.
  Ha simán kiutaltatod és számlákkal igazolod a felhasználást akkor nincs extra költség.
  De ha bejelölöd a lejárat után kiküldött pakkban h hiteltörlesztésre használod, ahhoz kell egy igazolás…ez meg pénzbe kerül mert bemész a bankba és lekötöd az ügyintézőt.
  Viccc az egész de ez most sztem nem a bank sara
 • V.Tamás
  Az OTP egy vicckupac.
  Nekem 3 LTP-m volt náluk, az utolsót idén használtam fel. Minden egyes alkalommal más volt az ügyintézés folyamata. A legutóbbi volt a legrémesebb: elmentem az egyik fiókba, hogy felmondom a szerződést. Elmondták mi kell a 3 hónap múlva esedékes utaláshoz. Raiffeisen 1000 Ft-ot kér a az igazolásért (5000?? Jesszusom, hol bankoltok ti?).
  OTP másik fiókba bemegyek, papírokat beadom, mindenbe belekötöttek, amibe lehet. Igazolás tartalmába, formájába, időpontba, nem is részletezném, mert azok idióták voltak (pedig nagy forgalmú fiók). Egyet azért kiemelnék: az igazolásnak(!) jövőbeli időpontra kell szólnia.
  Bementem másik fiókba, nagyjából szó nélkül befogadták a papírokat, kiutalás rendben megtörtént.
  És ez a korábbi szerződések esetén is így volt, ahány ügyintézőt kérdeztem, mindig más volt a válasz.
  Az utolsó LTP-m Erstés, 2 év múlva lesz 4 éves, kíváncsi leszek rá.
 • Darth Vader
  Azért nehogy a Bankokat mentegessük már, tényleg, 2020-ban papíron kell kitölteni egy ilyet, és lepecsételni? (tudom, mert 3 hete kaptam meg) Nem lehetne egy kattintással letölteni, digitális pecséttel?
  De a Fundamenta is megér egy misét, aki kizárólag személyesen vagy postai levél formájában hajlandó a kiutalást intézni, az agyontámogatott rendszerükből a sztárbónuszok mellett lehetett volna IT fejlesztésre is kifizetni anno…
  nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt leírom, de az állami szervek esetében a digitalizáció sokkal előrébb jár (lásd például WebKincstár, ami teljesen papírmentes)
 • Balázs
  Én OTP LTP-t törlesztettem be Unicredit fogyasztóbarát lakáshitelbe, de nekem is levontak 1%-ot. Amikor felhívtam őket, hogy ez mégis mi, azt mondták menjek be a bankfiókba panaszt tenni és kivizsgálják.. Szerintem mindenkinek levonják, hiába ingyenes lenne elvileg, mert az emberek többsége nem fog utánajárni. Ja és ez az 5000-ftos igazoláson felül (amit kétszer kellett kikérnem, mert először rossz dátumra állították ki)
 • Nacionalista
  Az Ersténél amúgy is viccesen értelmezik az “ingyenes” szót. Nekem az egyik számlacsomaggal kapcsolatban magyarázta az ügyintéző nagy lelkesen, hogy ingyenes a “Számlaőr” (vagy valami ilyesmi) szolgáltatás, ami küld SMS-t a terhelésekről.

  Csakhogy én megnéztem előtte a honlapjukon a részleteket, és ott az volt, hogy 20Ft/SMS a ktsg. Kérdezem, hogy akkor ez mégis hogyan ingyenes? Az volt a válasz, hogy igaz, hogy az SMS-kért fizetni kell, de a szolgáltatás, hogy küldenek SMS-t az ingyenes… És mindezt teljesen komoly arccal, és még ő volt felháborodva amikor elkezdetm magyarázni, hogy ha fizetnem kell az SMS-rt akkor az nem ingyenes SMS.

 • dddoni
  Az én bankomban az 5000 forintot rendszeresen elfelejtik beterhelni. Már kétszer jártam így. Bár négy hétig tart náluk míg kiállítják, így pofátlannak is tartanám ha beterhelnék.
 • Imre
  pedig egyértelmű: A szolgáltatás díja: 0.- Ft. Az sms költsége 20.-Ft-db. Hiszen annyira jó fej a bank, hogy nem kér mondjuk 500.- Ft-ot a szolgáltatás biztosításáért és egy húszast sms-enként. 🙂
 • Garázs
  #hitel
  Az, hogy fizetnem kell azért, hogy igazolják, hogy ÉN mennyivel tartozok nekik már önmagában is vicc! Még jó, hogy betétegyenleg lekérdezésért nem kell fizetni! (Az jutott eszembe, ha nem fizeted a hiteled, lehet, hogy ingyen kapsz igazolást felszólítólevél formájában?)
 • TZ
  Fundamentát törlesztettem többször UniCredit lakáshitelbe. Arra jöttem rá, hogy a Fundamentának csak az kell, hogy kétszer aláírt és lepecsételt igazolást vigyek (előtte/utána), de az nem elvárás, hogy ez a központi fejléces 5000 forintos példány legyen, teljesen elég, ha a fiókban kiállítanak egy hasonló tartalmú dokumentumot ingyen.
 • kommentelek_én_is
  Nagyon aktuális téma, éppen most törlesztettem be 4 ERSTE LTP-t egy K&H-s lakáshitelbe…
  Őrület, úgy rohangálok a bankok között mindenféle A4-es igazolásokkal, hogy az már a 90-es éveket idézi.

  De két dolog, ami szerintem gáz:
  1. A betörlesztéskor a K&H kérdés nélkül lenyúlt 1 millát (moratórium miatti elmaradás a számlámról), megértem, mivel addig nem lehet előtörleszteni, míg tartozás van, de azért egy figyelmeztetés – igy NAV illeték fizetés előtt – jó lett volna.
  2. Az ERSTE 3% díjfizetés ellenében (38000 Ft/számla) vállalja a soron kívüli ügyintézést, már majdnem aláírtam, de utolsó pillanatban megkérdeztem az ügyintéző kislányt, hogy 3 napon belül KH-nál a pénz, igaz? Aha, 30 napon belül… 🙂 Tehát, vagy a KH jár jól (mert 3 hónapig még kamatozik a hitel, vagy az ERSTE, mert jól lehúzott a “soronkívüli” ügyintézéssel).
  Mindenki jól jár csak én nem (+az állam, ami az LTP-n bukik)

 • Nagycsaládos
  A szép ebben az, hogy egyébként az Erste más módon meg sem mondja mennyivel tartozol. Küldtem nekik panaszt, mert a netbank-ban az egyenlegemen nem látszik, hogy törlesztek.
  A válasz az volt, hogy az csak tájékoztató jellegű, de fáradjak be és szívesen adnak tartozásigazolást pénzért…

  Egyébként ez az igazolásos lehúzás akkor is megy ha Erstés LTP-ből törlesztek Erstés hitelbe (az ügyintéző mondta, hogy örüljek mert a négy LTP szerződéshez nem kell négy igazolást kifizetnem, elég egyet). Azt meg mér nem is minősítem, hogy a 4 szerződés betörleszése bankon belülre kettő óra papírozást jelentett. A hitelfelvétel anno harmadannyi idő alatt ment kb.

 • Nacionalista
  @Nagycsaládos

  Azt a vasat üsd még egy kicsit, mert szerintem az ügyintéző tudja rosszul. Tavaly én is Erstés LTP-ből törlesztettem Erstés hitelbe, és nem kellett az igazolás. Persze változhattak azóta a szabályok, de nem hiszem.

  És amúgy nekem a netbankon is pontosan látszik, hogy mennyi van még a hitelből… Persze lehet, hogy más számlacsomagban vagyunk, de én sem vagyok prémium ügyfél.

  (Az egy más kérdés, hogy az Erstés LTP egyáltalán nem látszott az Erstés netbankomon semmilyen formában)

 • Tamás
  Az ellenkezőjére is van példa – két-három évvel ezelőtt a K&H-nál akartam kb. 3 milliót előtörleszteni az eredetileg 5 milliós lakáshitelemből.
  Szerződés szerint évente egyszer egy havi törlesztőrészletnek (kb. 90e forint) megfelelő összeget ingyen lehetett előtörleszteni.
  Az ügyintéző kérdezte: “Idén igénybevette már az ingyenes előtörlesztést?” Mondom: “Nem.” “Most igénybe kívánja venni?” “Persze.” “Akkor ez az előtörlesztés ingyenes.”
  Én meg úgy voltam vele, ő dolgozik itt, ő tudja.
  Fiókvezető aláírta, és tényleg nem számították fel rá az egyébként talán 2%-os (~60e) díjat.
 • Jozsef
  Sziasztok!

  Tanacsot szeretnek kérni LTP-vel kapcsolatban. Fundamentanal van egy 2018 októberében lejárt megtakarításom amit eddig nem tudtam felvenni a lakascel igazolás hiánya miatt. Sajnos a szükséges papírokat csak 2020 szeptember 10-en tudtam leadni ekkor nyújtottam be az utolsó dokumentumot is amit hianypdtlasban kertek. A telefonos ugyfelszolgalat szerint nem volt további teendőm október 10ig ki kellett volna utalniuk a pénzt amit a mai napig nem tettek meg. További megkereseskre azóta nem tudnak érdemi választ adni állandóan azzal hajtanak el hogy nem tudjak megmondani hogy a hatterosztaly miért nem utalta a pénzt. A webes felületen nyújtottam be hozzájuk panaszt de arra újabb 30 napjuk van válaszolni es ettől meg nem biztos hogy fognak utalni.

  Tudnatok valami tanácsot adni kihez fordulhatok vagy hogyan lehetne utánajárni miért nem utaltak?

 • Nagycsaládos

  Őszintén szólva nem ér annyit az időm, hogy foglalkozzam vele. Ami egyébként még kissé bosszantó, hogy a havi számlavezetési díjat (150 Ft/ szerződés) még három hónapig vonogatják miután kértem a kiutalást, de kamat az ugye nincs. Ez mind olyan költség amit kifizetsz desehol nincs előre tisztázva….

  A netbankban eddig egy hónap csúszásban volt a hitelszámla egyenlege, de az elmúlt három hónapban nem változott. Szerettem volna tudni, hogy netbank hiba vagy valóban nem is könyvelik (ami ugye kamatok miatt nem lenne szerencsés). Aztmondták a könyvelés rendben van.
  Amúgy ez nem lehet számlacsomag függő…

 • Gábor
  A cikkben van egy kis keveredés. Az igazolás nem a hitel betörlesztéséhez, hanem az LTP kiutalásához kell. Nekem OTP-s LTP-m van, a kiutalás feltételei között ez szépen fel van sorolva. Hogy az igazolás kiállításáért a hitelező bank kér-e pénzt vagy sem, az az LTP kezelőjét egyáltalán nem érdekli. Az OTP hitelkondíciók között meg például szépen ott van az ügyintézési díj, amit bármi olyan kérésért/óhajért/sóhajért fizetni kell, aminek nincs külön díjszabása. Igazoláskérésnek nincs külön meghatározott díja, tehát ez az ügyintézési díj vonatkozik rá. Gondolom a többi bank kondíciói között is meg lehet találni ezeket a tételeket.

  Szóval lehet lelkesen szidni a bankokat, csak előtte tessék végigolvasni a feltételeket. Vagy ha nem előtte, akkor utólag, csak akkor meg ne tessék meglepődni 🙂

 • hitel
  József, Nem lehet hogy a papírok leadása (szept10) után kezdődik a kiutalós 3 hónap? (és a telefonos ügyintéző adott meg rossz infót?)
  De amúgy jól tetted h panaszt nyújtottá be, volt egykét gondunk nekünk is velük, panaszbenyújtás és felügyeleti szervekkel való fenyegetőzés eddig bejött.
  🙂
 • törzsmókus

  > egy telco nemigen engedhet magának ilyen görény ügyfélszivatást, könnyen repül a százmillás bírság.

  o rly? akkor miért tudják mégis az egyszerű szegény embereket rábeszélni nagyon durva havidíjú, hosszú hűségnyilatkozatos csomagokra?

  ha egy kicsit is tökösebb fogyasztóvédelem lenne, akkor minden telco hirdetésen a használt legnagyobb betűtípussal kéne szerepeljen, hogy mennyit fizetek ki összesen, mire lejár a hűség, illetve mennyit bukok ha fel akarom mondani hűség alatt

 • hiteles
  emelem a tetet:
  Takarek (ex FHB): hiteligazolast nem lehet fiokban kapni. csak a hatterosztaly tudja kitolteni es kikuldeni postan (3700Ft). es nincs ra hatarido, tehat nem tudjak megmondani mikor fogom megkapni. elotorlesztest pedig csak 1 honapos hataridovel lehet beadni (tehat amikor azt mondod itt a penz, akkor majd 30 nap mulva torlesztik be neked).
  ezert tart az elotorlesztes LTPbol honapokig…

  Rafi: a lakashiteled nem latszik a netbankban. sehol. csak a fiokban vagy telefonon tudjak megmondani h eppen mennyivel tartozol…

 • Bálint
  Mi most törlesztettünk elő az Erstétől 1, az OTP-től 2 LTP-t, BB hitelbe. Az OTP-s ügyintéző a telefonban azt mondta, nem kell vinni semmit, csak a BB-s hitelintézeti igazolást (ingyenes, telefonon is kérhető). A fiókban kiderült, hogy hát nem így van, kell a szerződés is, úgyhogy mehettünk vissza. Az Ersténél be kellett mennem a tullapot lekéretni 1000 Ft-ért, 20 percet azért ültem, hogy feladjanak egy igényt a backoffice-nak, amit a fiókos szerint 3 nap alatt teljesítenek. 1 hét múlva felhívtam az Erstét, hogy lekérték-e, válasz: sajnos még nem és erre különben 30 napjuk van, inkább fáradjak be a fiókba újra. Mondom anyádat, üvöltöztem egyet és csodák csodája meg lett a rendszerben a lekért tullap. A BB részére az igazolást 2000-ért állították ki. Mondjuk mivel az Erste még gyökér is volt, meg az OTP is össze-vissza beszélt, 2x kellett új törlesztési időpontot kérnem a BB-től. Folyt…
 • Bálint
  …Folyt: Az egyik ügyintézővel kedvesen mindent megbeszéltem, hogy mikor mennyi lesz az előtörlesztés, már látja az összeget a rendszerbe stb. Aztán mivel minden bankban hiányoznak a folyamatok, csak felhívtam a BB-t pár nappal később, ahol egy másik ügyintéző elmesélte, hogy hát nem úgy van az, ahogy a kollégája mondta, és majd akkor küldik az értesítőt hogy fáradjunk be a szerződésmódosításhoz, azon rajta lesz, hogy mennyivel csökken a futamidő. Itt persze kiakadtam, hogy ki a rák kért futamidő csökkenést egy 15 évre felvett hitelre a folyósítást követő 4.hónapban, szerencsére telefonon le lehetett módosítani. Az előtörlesztés díja 1,5% volt, de visszakaptuk a két pénztár általi igazolásnak köszönhetően. Persze korábban egy harmadik BB-s ügyintéző azt mondta, hogy ilyen nincs, a díj az díj. Egész olcsón megúsztuk, csak a hajunk hullott ki.
 • Taki

  Ez nem igaz.
  Lehet kérni bármelyik Takarékbank fiókba az igazolást, melyet 30 napon belül állítanak ki. Ez van a szabályzatban is.
  Elő vagy vegtörlesztésre 10 munkanap után van lehetőség.
  Amit írtál az nem fedi a valóságot.
  Üdv

 • otp = nagy magyar valosag
  az OTP egy vicc. En vagy hatszor voltam bankfiokban es x alkalommal telefonaltam, mire hitelbe tudtam törleszteni LTP-t. 4db-ot toltam bele, erdekes volt meg, hogy az egyiknek a leadasat letagadtak, es ha nem fotozok le mindent telefonnal kergethetnem ma is az igazam…
 • glppm
  Én is többször törlesztettem elő, mindig 5000 Ft-os igazolást csináltattam, az egyiknél egyszerre 2 LTP-hez is elfogadtattam a Fundával.

  Kicsit off kérdés, de annyira mégsem.
  OTP LTP-be lehet többet befizetni, mint a szerződéses összeg? Hiszen így meg lehetne spórolni egy előtörlesztési díjat, mert LTP-ből ingyenes.

 • Nacionalista
  Én amikor betörlesztettem az Erstés LTP-met az amúgy Erstés lakáshitelbe, akkor az akkora szívás volt, hogy megfogadtam soha többet LTP, az amit nyerek rajta anyagilag az nem éri meg nekem idegileg. Aztán a kormány biztosította, hogy ne bizonytalanodjak el ezen döntésemben, de az más kérdés.

  Nem is az a legrosszabb a banki ügyintézőkben, hogy sok termékről fogalmuk sincs. Ezt még meg is értem, elég nagy a banki portfólió, nem kell mindenhez érteni. Ami felhúz, hogy bár fogalma sincs, de nagy magabiztonsággal állít valamit. Gyakorlatilag minden egyes banki ügyintézésemnél, legyen szó számlanyitásról, LTP-ről, hitelről, babaváróról stb. ugyanazon bank 2 ügyintézője homlokegyenest ellenkező dolgokat állít a termékről.

 • Ultras1899
  Félig OFF: Úgy néz ki, hogy beszállunk egy családi ház építésbe. A ház építése jövő januárban indul, nyárra fog elkészülni. Természetesen az árban semmi sincs benne (lámpa testek, konyhabútor, sarokkád, etc). Szerintetek a Novák Katalin által bejelentett lakásfelújítás fog vonatkozni új házakra is, vagy mi lesz a pontos kritérium?
  Kérhetek számlát a konyhabútorról, a lámpákról, sarokkádra, ezek beszerelésére, és majd a felét, de max 3M Ft-ot visszafizet az állam? Az ilyen munkákat fel lehet korszerűsítének fogni?
 • valaki I.
  KH ugyan ez hitelintézeti igazolás 5 ezer. Fundánál totális tudatlanság van ha betelefonálok. 2x telefonálok 2x különbözőt mondanak. Még megpróbálták bemesélni, hogy el vagyok maradva 2 hónappal. Közöltem, hogy éves csekket fizetek minden bizonylat el van rakva. Jah akkor megnézni még egyszer. Katasztrófa ami ott megy.
 • Nbazs
  @glppm: “OTP LTP-be lehet többet befizetni, mint a szerződéses összeg? Hiszen így meg lehetne spórolni egy előtörlesztési díjat, mert LTP-ből ingyenes.”

  Ugye nem olvastad el a szerződést/feltételeket? Hatalmas tévedés, hogy LTP-ből ingyenes az előtörlesztés, ilyen szabály nincs:

  “Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.”

 • Alfa
  :
  El kell hogy keserítselek:
  a) rábeszélni nem tilos, ez a marketing. Senkinek sem tartanak fegyvert a fejéhez hogy 180 ezres fizuból félmilliós ájfont vegyen.
  b) “ha egy kicsit is tökösebb fogyasztóvédelem lenne, akkor minden telco hirdetésen a használt legnagyobb betűtípussal kéne szerepeljen, hogy mennyit fizetek ki összesen, mire lejár a hűség,”
  Ne rinyálj, bármelyik telko weboldalán ott van a kiválasztott készüléknél hogy mennyit fogsz ÖSSZESEN fizetni (az is hogy mennyi ebből a cucc részlet és mennyi az előfizetés díja).
  Ha bemész az boltba akkor is az orrod alá tolják.

  Pont erről beszélek hogy egy telko nem sumákol. A köcsög bankok meg eldugnak 100 oldalas hirdetménybe eseti geci díjakat, vagy elfelejtik a weboldalon feltüntetni hogy az adott befektetési alapnak fél éven belüli visszaváltás esetén büntetőjutaléka van, aztán hirtelen buktál mondjuk 70K-t.