Jövedelem-kalkulátor

Bazsi ajánlott egy kalkulátort, ami a jövedelmed alapján kiszámolja, hány szegényebb, illetve gazdagabb ember él a Földön, mint te.

A használata egyszerű: Válaszd ki a legördülő listából Magyarországot (Hungary).  A “H” betűt nyomogatva is odaugrik.

Ekkor forintban fog számolni a kalkulátor.

Ezután írd be, hogy évente nettóban mennyit keresel, beleértve a prémiumokat, cafeteriat, minden hasonlót. (Havi nettó átlagkereset, szorozva 12-vel plusz bónuszok. Még egyszer: forintban kell beírnod.)

A “Show my result” megmondja neked százalékosan és számszerűen is, hányadik leggazdagabb ember vagy a Földön. A kalkulátor figyelembe veszi a vásárlóerőt is, vagyis hogy milyen árszint van az adott országban.

Egy magyar 143 ezer forintos átlagkeresettel (se cafeteria, se bónusz) te benne vagy a legtöbbet kereső 900 millió emberben, másként fogalmazva, a Föld lakosainak 87%-a szegényebb nálad.

A kalkulátor azt is kiszámolja, hogy óránként 894 forintot keresel, ez éppen tizenötszöröse az indonéz munkabérnek. (Itt random ad fel valami szegény országot), a fizetésed megfelel 44 kazah orvos fizetésének.

Ezeket az adatokat úgy éred el, hogy lassan húzod lefelé a csúszkát, rengeteg hasonló grafikon van még az ábrán.

Arra vagy kíváncsi, a vagyonod alapján hányadik vagy a sorban?

Menj vissza a lap tetejére és nyomd meg a “wealth” gombot az income mellett.

Megint válaszd ki Magyarországot (Hungary), írd be az ingatlanod értékét, az egyéb vagyontárgyaid (autó, nyaraló, bélyeggyűjtemény, stb.) értékét és a banki megtakarításaidat. Szintén forintban kell ezeket megadni.

Egy átlag magyar egy 10 milliós lakással, 5 milliós értéktárggyal és 5 milliós megtakarítással benne van az első 300 millió leggazdagabb emberben a Földön, vagyis az emberek 93,5%-nál vagyonosabb.

Lehúzva itt is a csúszkát, megtudhatod, hogy a vagyonod egy százalékából él egy szomáliai család két évig és  gazdagabb vagy, mint 76 bangladesi.

Azt mondom neked, mentsd el ezt az oldalt a böngésződ könyvjelzőjébe és akárhányszor rád tör a keserűség és a frusztráltság az anyagi helyzeted miatt, nyisd meg az oldalt és nézd meg újra és újra, hány milliárdan vannak nálad sokkal szegényebbek. Olvasd el megint, mennyi az átlagbér Ghánában, vagy Fülöp szigeteken és mindjárt rájössz, hogy nem sok okod van a keserűségre.

Egyébként az oldalt valami segélyszervezet üzemelteti, akiknek lehet adakozni. Ha érdekel a lehetőség, olvass utánuk.

Ennyi bevezető után itt találod a kalkulátort: globalrichlist.com

Share

85 hozzászólás

 • Bence
  De ez figyelembe veszi a vásárlóerőt? Alacsony keresetű országokban általában az árak is alacsonyabbak.
 • Kiszamolo
  Nem, sőt az ÁFA mértékét sem, de azt sem, hogy van állami egészségügy meg nyugdíjrendszer, vagy a fizetésedből kell azt is megoldani. Mert akkor meg még gazdagabb vagy, mint a szegények.
 • Árpi
  És mi van akkor ha nekem nem alkalmazotti fizetésem van hanem mondjuk befektetésekből származó CashFlow?
  Szerintem ez a kalkulátor az unatkozó alkalmazottaknak lett kitalálva… 🙂
 • Nűnű
  Szegényebb országban kisebbek az árak, de nem annyival, amit a jövedelem-különbség indokolna. Elég kimenni Nyugat-Európába, és láthatjuk a saját szemünkkel.
 • Bence
  De ahogy lejjebb görgettem, ezt írja:

  “For currency conversion we use Purchasing Power Parity Dollars (PPP$) in order to take into account the difference in cost of living between countries; PPP$ are also less susceptible to short term fluctuations.”

  Akkor szerintem figyelembe veszik a vásárlóerőt.

 • asd123
  A vagyon számolásánál nem is kell figyelembe vennie, hiszen eladhatod mindened és elköltözhetsz bármyelik szegény országba hogy az ottani árszínvonalon élj.
 • Tyukászné Hédy
  Érdekes ez a kalkulátor. Lehet tudni, hogy mit vesz figyelembe? Csak a jövedelmeket veti össze, vagy figyelembe veszi a pénz helyi vásárlóértékét is? Ez utóbbi valósághűbb képet mutat.
 • Kiszamolo
  Na akkor jó, ennyire tüzetesen nem olvastam át.
 • Géza6
  Beírtam a 500.000Ft-ot, ami alatt van a Matolcsy féle 47e Ft/hó-nak, és még akkor is szuper gazdagnak számítok, de itthon ez már nyomorszint.
  Nem gondolnám, hogy az ilyen kalkulátorotknak lenne bármiféle értelme is, de majd a hozzászólások is tükrözni fogják ezt.
 • Kiszamolo
  Hány ember halt éhen Magyarországon az elmúlt 40 évben?

  Hány ember halt meg azért, mert nem telt egy 300 forintos moszkítóhálóra, vagy 800 forintos gyógyszerre? Hány ember jár mezítláb és úrnak számít-e, akinek pillepalackból készített “cipője” van?

  Ez ám a szegénység, nem az, hogy kikötötték a kábeltévét.

 • mesterséges unintelligencia
  Átlagosan ötmilliós megtakarítás? Amikor még alig két éve is az átlag bankbetét alig volt több, mint egymillió? Pedig a bankbetét a legnépszerűbb termék.
  vg.hu/penzugy/megtakaritas/atlag-12-millio-forint-van-a-bankbeteteinkben-356055

  “Egy főre vetítve 10 ezer euró körüli ez az összeg, ami nagyjából a fele a vizsgált ötven ország átlagának.”
  biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/rekordot_dontott_a_haztartasok_felhalmozott_vagyona_.497.html

 • Szalai Kálmán
  Ez csak olaj a tűzre a kommentelőknek! 🙁
 • Zabalint
  Egyébként egy fórumon valahol egy kommentelő felvetette, hogy ha valaki úgyis távmunkában dolgozik (én is), annak érdemesebb lenne Magyarországnál olcsóbb országba költöznie.

  Én meg azt mondtam erre, hogy nem vesz mindent figyelembe, mert a legalacsonyabb árszínvonalú országokban lehet hogy jóval olcsóbb a kaja, csak éppen a hazai színvonalú közlekedésre, egészségügyi ellátásra, oktatásra, stb., stb. sokszorosát fogja költeni, mert az ott rétegigény, hiszen csak az ott élő leggazdagabbak és a külföldiek veszik igénybe, a helyieknek szóló szolgáltatással meg hamar feldobná a talpát.

  Persze van néhány ország, ahol talán 10%-al olcsóbban lehetne kijönni hasonló életszínvonalon, ilyen pl. Bulgária, de 10% miatt nem igazán érdemes egy idegen országba menni. Szóval nem megy amit a holland nyugdíjasok csinálnak nálunk.

 • István Ujj-Mészáros
  Sok vagyon nélküli munkanélküli van Magyarországon, akik nem kapnak orvosi ellátást, úgyhogy ez most kicsit mellé ment.
 • István Ujj-Mészáros
  Ami egyébként azt mutatja, hogy óriási a szakadék azok között, akiknek van munkája, és azok között, akiknek nincs. Talán ha alacsonyabbak lennének a fizetések (de legalább a járulékok), akkor több ember kaphatna munkát, de nálunk a legtöbben csak a fizetésemelést tudják elképzelni.
 • Kiszamolo
  Jó, akkor kalkuláld ezekkel az adatokkal.

  Mi lett, lecsúsztunk a 90% környékére?

 • Zabalint
  Kérdés az is, mit tekintünk jövedelemnek. Pl. a kukázott kaja értéke számít? Mert ha mondjuk havi 5 ezret mondok, az évi 60 ezer Ft, ezzel még mindig marad 15% szegényebb, de Magyarországon havi 5 ezerből képtelenség, hogy életben maradjon valaki (kenyérből, ami az egyik legolcsóbb, 6 ezer lenne a szükséges szénhidrát bevitel alsó hangon). Úgy igen, hogy ennyi vagy kisebb a tényleges jövedelme, de úgy nem, ha a máshogy szerzett élelmet is ruhát is értékeljük.
 • XAUUSD
  A szegeny kommenteloket elkuldenem en egy hetre Kiberaba onkenteskedni, hatha maskepp gondolkoznanak amikor hazaernek.
  O bocs, nem gondolkoznanak maskepp mert nem elnek tul.
 • Zabalint
  De sürgősségi ellátást még ők is kapnak, a kenyaiak viszont aligha.
 • Géza6
  Értem a mondanivalóját a link-nek, pláne ha elolvasom az előzö pár bejegyzésedet is, de ez akkor is hülyeség.
  Biztos vagyok benne, hogy Te sem úgy készíted el a reggelidet, hogy közben mondod a gyerekeidnek, hogy “ebből aztán egy etióp család 1 hétig jóllakna, úgyhogy úgy egyetek”. Mindnki becsülje meg amilye van és addig nyújtózkodjon amíg a takarója ér. Szerintem kár belekeverni, hogy másol a világon milyen nyomor van. Nem érzek semmilyen sajnálatot Afrika iránt, az nem az én problémám. Elég nekem a magam baja.
 • Krux
  Ez a $PPP érdekes, hogy vajon hogy jött ki, de a magyar átlag 2.5x-ese a fizetésem, és szerintük kb. a 60 000 000. ember vagyok keresetből.

  Én meg nem hiszem el, hogy csak 60 millió ember él nálam jobban. Szerintem USA,UK,DE min. 30%-a jobban él nálam,ez jóval több mint 60 millió ember.

  Ugyanis nincs pénzem családi házra, és ha a fele fizetésem félreraknám csak erre, akkor sem lenne 20-30 évig. Vagy, számoljunk egyszerűbben: ahány luxusmobilt eladtak a világban mondjuk csak az új generációk (iPhone5, Galaxy S4, stb.) az jóval több mint 60M db, és én nem tudnám kigazdálkodni.

  Ráadásul a vásárlóerő-paritással is vannak gondok ám bőven…
  Pl. UK-ben a lakásárak (bérlés) 3-5x mint itthon. Az élelmiszer +20-100%, a szolgáltatások 2-3x-osak. Igen ám, de az eü ott is ingyenes, a műszaki cikkek, ruházkodás, minden amitől úgy érzed hogy jól élsz, az még olcsóbb is! Nem is kicsit.

 • Kiszamolo
  Nem úgy készítem a reggelit. De ha elkezdene a gyerek rinyálni, hogy miért kell neki még mindig féléves mobiltelefont használnia, azért elmagyaráznám neki, hogy talán örülhetne annak, hogy legalább enni van mit.
 • asd123
  Talán célszerűbb lenne abból az irányból megközelíteni ezt a kérdést, hogy mik azok a dolgok, amiket Magyarországon jó eséllyel a legtöbb ember elérhet, míg a Föld 80%-án ezeket lehetetlen elérni, vagy egy élet munkájába kerül.

  Pl autó, repülés, számítógép+internet, létbiztonság, nyaralás, befektetési lehetőségek, stb.

  Sok országban az európai értelemben vett kutytartás is luxus, mert a család a saját élelmét is nagy nehézséggel állítja elő.

 • dominicus
  @Geza:

  En sem ereztem soha sajnalatot Afrika utan. Orvoskent dolgoztam Magyaro-n, ott is lattam eleg nyomort, aztan kijottem Angliaba, mert nem jottem ki a fonokseggel.
  Amikor a zindexen megjelent egy cikk 2-3 eve, hogy a magyarok 90%-anak alacsonyabb a netto fizetese havi 130k HUF-nal, akkor en elgondolkodtam azon, hogy b+, en benne vagyok Magyarorszagon a leggazdagabb 10%-ban es csak sirankozom.
  Amiota meg Angliaban vagyok, meg annyira sem panaszkodom. Jo lecke volt.

 • Krux
  Ja, természetesen az igaz, hogy a milliárdos nagy országok (Kína, India) és a 3. világ további jó része (Ázsia, Afrika, Latin-Amerika bizonyos részei (figyelem, nem mind már ott sem!)) bőven alulmúl minket, de ettől mi még nem fogunk jól élni.
  Egyébként sem feltétlenül számít a bevétel összege, mert akinek van egy családi háza vidéken és termel, akkor a vagyona fele lehet mint nekem, akinek egy panellakása van pesten, (50m2, ami ér mondjuk 9-et, míg Alsóbörgöd-Béleatelepen egy 150nm-es ház meg 3-at) és mondjuk 10%-kal keres kevesebbet, mint én, az RELATÍVE 2-3x magasabb az életminősége, mindezt úgy, hogy $PPP alapon egyenlőek vagyunk, sőt én vagyok +10%…

  Rossz a kalkuláció, de ettől még – figyelem – a mondanivaló lényege igaz.
  Megjegyzés: Ha egy azeri orvos 5000Ft-ot keres havonta, akkor érdemes lenne őket nagy tömegben importálni és megoldódna a magyar eü gondja 🙂

 • Krux
  Ez ugye azt is jelenti, hogy ha itthon elmegy 70%-a a fizetésednek lakhatásra, rezsire, kajára, szükséges egyebekre (fodrász, BKV, mittomén), és egy kinti családnak szintén azonos szintűre elmegy ugyanez, akkor valószínűleg a $PPP szerint azonos életszinvonalon éltek.
  Holott nem, mert a “luxuscikkek” alacsonyabb ára és a valós maradék értéke miatt (azaz neki 30%-kal több marad, az 3x annyi forintban, cserébe az árak -10 – -50%) relatíve sokkal jobban él!
  Ezt aztán nehéz kalkulálni.

  Persze, akinek meg a 70% indonéziában megy el, annak a maradék 30% elég 2 doboz kólára. De a számítás akkor is sántít, mert az “alja” még ok, azaz a föld nagy része kevesebbet keres nálunk, de a valós helyzetünk szerintem reálisan számolva 10-20%-kal lejjebb van mint amit kihoz a kalkulátpr.

 • dominicus
  eppen most csinaltam meg az angol es a magyar jovedelmemmel is, “striking difference”:

  angliai jovedelem: top 0.34%; (volt) magyar jovedelem: top 13.57%

  Van kulonbseg.

 • Krux
  A panaszkodás nem vagyonfüggő, ajánlom a boldogságindex-re rákeresni, a föld legszegényebb országaiban vannak a legboldogabbak. Meg a legboldogtalanabbak is.
  Szóval még csak összefüggés sincs a boldogság (=panaszkodás) és a vagyon/kereset között…
 • BP
  Nem a vagyont kell beírni, hanem az éves jövedelmet.
  (“Enter annual net income:”)
 • Györgyi
  Jövedelmeket nem lehet így összehasonlítani. Eleve nem mindegy, milyen éghajlaton él az ember. Trópusi országokban, ahol pálmalevélből szőtt kunyhóban, a környéken talált növényeket eszegetve is el lehet éldegélni, nyilván könnyebb fillérekből kijönni, mint kontinentális éghajlaton, ahol kénytelen vagy kőből épült házat biztosítani a családnak, sőt azt télen még fűteni is, és élelmiszerhez is nagyrészt csak a boltból juthatsz.
 • Kiszamolo
  Van vagyon fül is, de ez a cikkből is kiderül.
 • reeve1105
  Hát, valami nagyon nem stimmel ezzel a kalkulátorral. Nekem azt írja, hogy 4 perc alatt keresem meg egy kóla árát. Ez viszont egy kis túlzás, mert akkor egy óra alatt 15 kóla árát kapom. Ha egy kóla árát 150 Ft-nak számolom, ami sztem nem túlzás, akkor az 2250 Ft-os órabér. Így a kalkulátor önmagával is ellentmondásba keveredik, mert kicsit fentebb ennek az összegnek kb.csak a 70%-át számolta. Vagy, nem ismeri a hazai kóla árakat 🙂 Szerintem ez egy ügyes program, ami arról szól, hogy gazdagabb lévén adományozz a világ szegényeinek.
 • Janos
  Szeirntem egyszerubb dolgokat kene idesorolni. Pl:
  Ivoviz, meg nem romlott etel, futes, egeszsegugy.

  Sok helyen nehez minden nap meg eheto etelt talalni, es ha van napi 5-6 liter ivovizunk azzal mar a Fold felenel gazdagabbak vagyunk… Nem kell ide kabeltv meg auto:)

 • Janos
  En beirtam ugyanazt a jovedelmet ket kulon orszagban. (USA – Magyarorszag ) Jelentos kulonbseg van. Ugyhogy figyelembeveszi a megelhetes koltsegeit is.
 • kristu
  úgy látszik sokaknak nem egyértelmű, hogy a kalkulátor lényege nem a brutális precizitás, hanem a figyelemfelkeltés.

  donate gomb, emberek.

  persze a munkahelyi kávé, kocsival bejárás cikkeknél látottak után mit vár az ember.

 • R3D
  Tudsz vele számolni vagyon szerint is, ahol megadhatod a befektetéseid értékét is.
 • R3D
  Nyugat-Európában lehet, hogy arányaiban véve annyival nem drágább a kaja, ruházat, műszaki cikkek, stb., mint amennyivel jobbak a fizetések, de házat venni, vagy autót fenntartani ne akarj ott se átlagfizuból. Legalábbis az Írországi tapasztalataim ezek.
 • Zabalint
  És akkor mi van például Mongóliával, ahol töredékét keresik a hazai béreknek, de nagyrészt száraz/szélsőségesen kontinentális éghajlat van, ami a hazai nedves kontinentális éghajlatoknál jóval keményebb teleket jelent? Észak-Nyugat Kína, vagy Oroszország alig lakott vidékei szintén ilyenek.
 • Zabalint
  Szerintem ez a kólát nem úgy számolja, hogy van egy adatbázisa arról, hogy hol mennyi a kóla, hanem úgy, hogy a vásárlóerőről/árszínvonalról van statisztikája, ami alapján mondjuk harmada a hazai árszínvonal az USA belinek, ezért azt feltételezi, hogy a kóla harmad annyi, a valóságban viszont pont hogy olcsóbb az USA-ban, az árszínvonalban a különbség meg úgy jön ki az USA javára, hogy a termékek ugyan kicsit ott olcsóbbak, de a szolgáltatások brutálisan drágábbak.
 • Zabalint
  Az, hogy valaki egy apróságról beszél, lásd mennyit kell dolgoznod egy kóláért, az nem azt jelenti, hogy magával az üzenet egészével nem ért egyet. Én nagyjából végigolvastam a kommenteket a másik cikkek alatt is, de alig volt, aki az alapvetésekben nem értett volna egyet Kiszámolóval.
 • Krisztián
  Lehet tenni a munkanélküliség ellen is.
 • Adócsaló vállalkozó
  Mutass nekem egy embert az országban, aki nem kap orvosi ellátást… Kiszámoló, lehet, érdemes lenne írni valamit arról, hogy miért lenne jó mégis a vizitdíj. Tudom, hogy nem ide tartozik, és eléggé politikainak tűnik a kérdés, de szerintem pedig kőkemény pénzügyi.
 • Györgyi
  Az sem mindegy, hogy olyan területen laksz, ahol hatalmas erdőségek vannak, és azt a fát vágod ki magadnak, amelyiket akarod, vagy kizárólag piaci áron jutsz fűtőanyaghoz. Amúgy meg nem azt akarom mondani, hogy ne lennénk nyilván gazdagabbak, mint az ezekben az országokban élő átlagemberek, hanem hogy nagyon nem mindegy, hogy egy országban milyen módon lehet hozzájutni az alapszükségletekhez (fedél + élelem), mert tulajdonképpen ez az, ami alá nem nagyon tudsz menni. Lemondhatsz az internetről, autóról, utazásról, szükségleten felüli ruhavásárlásról stb, de kaja és fedél mindenhol kell. Jelenleg Magyarországon fejenként ehhez havonta minimum 100ezer forint kell (tekintetbe véve, amit a megélhetési minimumba mindig elfelejtenek beleszámítani, hogy a lakás sem pottyan az ember nyakába), tehát igazán annak az összegnek az elköltéséről tudsz csak dönteni, amit ezen felül keresel.
 • Györgyi
  Magyarországon mindenkinek alanyi jogon jár az orvosi ellátás, azt soha nem tagadhatják meg (bár akadnak rosszul informált orvosok, akik ilyesmivel megpróbálkoznak). Legrosszabb esetben visszamenőleg is bevasalják rajtad a havi kb. 6000 Ft egészségbiztosítási járulékot.
 • Erno
  Hát nekem pl a doboz colára a UK-ben azt adta amennyit dolgozom érte.
 • bg
  Ezért szoktam mondogatni a lányomnak (7 éves), hogy ne panaszkodjon, hanem becsülje meg, azt hogy, ő egy az EU-ba született, fehér bőrű gyerek! 🙂
 • bg
  Offtopic: csak erről eszembe jutott, hogy jövőre ünnepelhetnénk a 10 éves tagságot!
 • Mugerin
  Ha már a kóla áránál tartunk!

  Mindenki mindenhol a 0,3-0,5 literes kólákat veszi, annak árával számol.
  No ez az igazi luxus, mert a 2 literes kóla ára többnyire még a kétszerese sincs.

  Legjobban az tetszik, amikor a kolléga ebédnél leemel 2 darab 0,5-ös kólát. Ott van mellette a literes és a 2 literes is, de ő valamiért következetesen 2 db fél litereset vesz. Néha reggel is hoz egyet, gondolom hazafele is szokott venni még egyet.

  Csak nekem jutott eszembe, hogy esetleg a 2 literes kóla 3 dl-re jutó árát számoljam?

 • Mugerin
  Egyébként elég sok mindentől függ, hogy valaki gazdagnak érzi-e magát.

  Bármelyikőnk leköltözne egy nyírségi/nógrádi/borsodi elnéptelenedőben lévő faluba másképp állna a dologhoz.

  Én attól érezném magamat gazdagnak, ha több időm jutna a kedvenc időtöltéseimre. Ha megtehetném, hogy ne dolgozzak csak akkor és azt, amihez kedvem van. Vagy elég legyen csak 4-6 órát dolgoznom.
  Viszont az igényeink a jövedelmünkkel együtt nőnek valamennyire.
  Ha most nekem szegeznék a kérdést, hogy dupla bért, vagy 4 órás munkaidőt választok, akkor erősen gondolkodóba esnék és lehet a 4 órás melót választanám.

  Ha viszont most megdupláznák a fizetésem és 2 év múlva valami “válság” hatására munkaidő és fizetés felezés jönne, akkor valószínűleg szentségelnék. Máris nem telne a betervezett síelésre, nézegetett új autóra, vagy a nyugdíjaskorra spórolás válna problémássá. Ugyanannyi pénz, ugyanabban az országban…

 • SzG
  Mondjuk a megfagyás jellemzőbb itt mint az éhenhalás, nyilván Afrikában ez fordítva van.

  Hozzátenném, ebből a hatalmas gazdagságból egy itteni ember a fél életében arra a házra gyűjt (vagy törleszti, bérli) amit megfelelően fűteni tud, hogy átvészelje a fagyosabbik évszakot és egy életen át fűteni fog így vagy úgy.

  Persze nem vitás, van lentebb is és az elmaradottabb térségek kizsákmányolásának tetszik-nem tetszik okai vagyunk.