Gépjármű-adó

István kapott levelet az éves gépjármű-adóról, amit azzal a lendülettel ignorált is, mivel évek óta automatikusan le is vonják a bankszámlájáról az összeget.

Azonban idén a dolog nem működött, mert a gépjármű-adót elvették az önkormányzatoktól, ezért a NAV szedi be, amely viszont nem vonja le az összeget a bankszámláról.

Ha te is kaptál már levelet az adó mértékéről és te sem törődtél vele a csoportos beszedés miatt, akkor jobban teszed, ha ránézel, mert nem lett befizetve az adó.

Köszönjük a hírt Istvánnak.

Share

88 hozzászólás

 • Felhasználó
  Mivel idén a NAV-nak kell fizetni a gépjárműadót a fizetési határidő március 15-e helyett április 15. Jövő évtől viszont ismét március 15-ig lesz a fizetési határidő a gépjárműadóra.
 • NAR
  Pedig elég hangosak volt a hírek erről a változásról, már csak a kerekítés miatt is…
 • Szaky
  Idézném “JeeEm” kollégát egy másik fórumról:

  “Bizonyára sokan megkapták a gépjárműadó befizetéséről szóló határozatot a helyi önkormányzattól.

  Aki hitelkártyával szeretné kifizetni az a efer-web.nav.gov.hu oldalon új megbízási csomagban 410-es kódú ( nav.gov.hu/data/cms539277/SZAMLA_Internet_20210101_(1).pdf ) tételre be tudja fizetni hitelkártyával is. Ha megfelelő hitelkártyád van, talán még visszatérítés is jár 😉

 • Gábor
  Azzal lehet-é valamit csinálni, hogy a NAV elb…tt kerekítési szabályai miatt többet kell befizetni, mint a kiszabott adó összege?
 • AS
  És ha nem jött meg a levél a gépjármű adóról, akkor mit tudok tenni?
  Írjak a NAV-nak ügyfélkapun?
  Jó lett volna, ha ők is ügyfélkapun írnak.
 • Joci
  Sima bankkártyás fizetessel is működik valamilyen platformon ? Korábban amíg az Önkormányzat küldte , ott volt rá mód, de elviekben a Nav-nal ez így nem működik . Tud valamlki esetleg bármi ellenteteset?
  Köszi !
 • Syntax error
  iCsekk alkalmazással is fizethető, van a sárga csekken hozzá kód, így nem kell postára menni.
 • Vidéki
  Érdekes a kerekítés kérdése is.
  A feleségem kapott határozatot 7700 forint befizetéséről két részletben 3850-3850 forintról. Mellékeltek két csekket 4000-4000 forintról. Eddig mindig utalással fizette be, csekket sosem küldött az Polgármesteri Hivatal.
  A fiam kapott határozatot 11200 forintról, amit kerekítettek 11000-re, és két részletben 5500-5500 forintot kell fizetnie. Ő nem kapott csekkeket, persze eddig ő is utalással fizetett.
  Ki érti ezt?
 • Meister
  Na és ugye jövőre nem küld már értesítést a NAV. Sem papíron, sem online, sem sehogy. Hogy hányan fogják elfelejteni elutalni a pénzt, az el sem tudom képzelni. Én beállítottam automatikus utalást jövő évtől, de ez így nem teljesen kerek megoldás.
 • tumpara
  Meister: csak új határozatot nem küld a NAV (már ha nincs változás a gépjárműadó összegében), tájékoztató levelet minden évben küld majd.
 • Kiss Jánosné
  Nekem kicsi autóm van , az adója fél évre 2600ft, és kaptam 2 db 3000 ft os csekket a befizetett többletet hova számolják el? Miért kellet még plusz emelni, az amúgy már megemelt adót? Tudtam volna 2600 ft-ot befizetni. vagy az nem baj ha többlet van a kasszában? de 3 ft hiányért 300 ftos levelet küldenek, hogy ennyi tartozásod van.
 • Endre
  iCsekk +1. Jó kis alkalmazás, otthonról pucéran is be lehet fizetni, nem úgy mint a postán 🙂
 • naa
  Miért, az önkormányzat levonta? Nekem mindig utalnom kellett…
  Mindenesetre ez az adó (is) jobb helyen lenne az önkormányzatnál, hiszen az autózás negatív hatásai ott csapódnak le, ott kell utakat csinálni, kátyúzni, parkolóhelyeket csinálni, elviselni a zajt/légszennyezést…
  Persze “tudjukmiért” vették el ezt is…
 • Tia
  Én azért fel nem foghatom, hogy ha az adóbevallás kiküldhető és jóváhagyható ügyfélkapun, akkor ezt a nyomorult levelet miért is nem lehet posta helyett azon kiküldeni…most aki nincs otthon, az álljon sorba a postán érte. Nem erre lenne az ügyfélkapu ?
 • Rosen
  tumpara: a NAV ezt írja a honlapján: “2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.”

  Eszerint semmit nem küld jövőre a NAV, mert a tájékoztató levél is értesítésnek számít, gondolom én.

  Amúgy hogyan lehet rábírni a NAV-ot, hogy a határozatot ügyfélkapun keresztül küldje el és ne ajánlott postai levélben? Be kellett menni érte a postára, nagyon boldog voltam.

 • tbd82
  Nem minden esetben postán küldik, de valószínűleg nem az Ügyfélkaputól függ, mert nekem és a feleségemnek is van. Ő postán kapta, én pedig Ügyfélkapun keresztül. A különbség valószínűleg az lehet, hogy nekem van egyéni vállalkozásom és őstermelő is vagyok.
 • tumpara
  Rosen: igazad van, ugyanakkor ők a hülyék, ugyanis:

  24.hu/fn/gazdasag/2021/03/18/gepjarmuado-a-kerekitesrol-nem-mond-le-a-nav-de-ertesitest-kuld-minden-evben/

  “…bár az ominózus közleményben az szerepel, hogy más esetben nem küldenek értesítést, a NAV kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a közlemény a határozatra utalt. Akiknél az adókötelezettség nem változik, azok nem kapnak határozatot, viszont tájékoztató levelet küldenek nekik, éppen úgy, ahogy korábban az önkormányzatok.”

 • Körtefa
  NAV megmondja a kerekítés miértjét: nav.gov.hu/nav/gyik/gepjarmuado#faq_5439689

  3. Miért ezer forintra kerekítve kell megfizetnem a gépjárműadót és miért forintra pontosan van meghatározva az adó összege a határozat rendelkező részében?
  2021.02.27.
  A gépjárműadó számításának módját a Gjt. határozza meg. Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintra pontos összegben kell megállapítani.

  Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint azonban a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

  […]

 • Csaba
  A nyomorult önkormányzatok helyett most a nyomorult NAV küldi a nyomorult papírjait. Tényleg nem lehet, hogy mikor fizetni kell, kapjak egy mailt, benne egy link a bankkártyás fizetéssel?!
 • Kérdező
  Én még mindig nem kaptam semmit. Most akkor hol kilincseljek érte?
 • Éva
  OFF:
  Más is kapott ilyet a NAV-tól, mikor próbált volna belogolni ránézni a SZJA-tervezetére?
  “Név adatainak rendezése szükséges a belépés érdekében. Kérjük jelezze a problémát elektronikus úton a NAV felé.”
  ON
 • Adós
  A kerekites az adózás rendjéről szóló törvényben van előírva, tulajdonképpen eddig csinálta rosszul az önkormányzat. 500 alatt lefelé kerekitenek, tehát ezen bukik a NAV, szóval felesleges összesküvés elméleteket gyártani. A jogalkotók ha akarják, kivétellé tudják tenni a gépjárműadót, de a nav jogalkalmazó, nem tehet semmit.
 • Adós
  Bárki dönthet úgy, hogy elektronikus kapcsolattartást szeretne a navval vagy bárkivel rendelkezes.gov.hu/rny-public/
  A nav viszont ilyen rendelkezés nélkül nem tarthat magánszeméllyel elektronikus kapcsolatot, értsd nem küldheti ki tarhelyre a gépjárműadó határozatot.
 • Petya
  Fura módon én ügyfélkapun kaptam a határozatot, meg is lepődtem. Nálam lefelé kerekítettek, de inkább átutalom azt a plusz 200 forintot, minthogy a dilettáns NAV miatt esetleg adóhátralékom legyen, mert esetleg jövőre majd úgy gondolják, hogy mégsem lehetett volna kerekíteni.
 • kormanytisztviselo
  BudapestBank applikációban van QRkódos befizetés, visszatérítéssel. Akinek inge.
 • umate
  Istvánnak jó reggelt kívánok. Érdemes néha kitekinteni a kövünk alól, meg elolvasni a leveleket kapunk, azért küldik.

  : pontosan ez a különbség, te, mint vállalkozó/őstermelő/akármi elektronikus kapcsolattartásra kötelezett vagy, ezért kaptad online, a feleséged, mint magánszemély nem, így neki a postás hozta.

  Bárki, aki nem kapta még meg, ne aggódjon, április 15 a fizetési határidő.

 • Zabalint
  Én sem kaptam még értesítést vagy hatarozatot, de itt a posta talalati aranya nagyon alacsony, siman visszamennej értesítés nélkül is hivatalos levelek, szívtam is már miatta…
 • tamás
  Én ezt sikeresen benyaltam – még január elején befizettem az önkormányzat felé, ahogy minden évben szoktam. Most mehet a levelezés a többlet visszautalásáról. Az egészben az a legfelháborítóbb, hogy amikor az autómat vettem, kb. 5 éve, kaptam egy levelet arról, hogy xxx összeget fizessek fél évente, amíg nem szólnak. Nem szóltak. Elég nagy hírfogyasztó vagyok, de ha a médiában megjelent erről valami, az szintén elkerült. Gondolom túl drága lehet az email, hogy abban figyelmeztessenek.
  Egyébként nem kell postára menni vele, vagy iCsekk appot telepíteni, ott van a levélben, hogy utalni is lehet. Igaz, a közleményben elvileg adószámot kell megadni, ezzel szemben a sárga csekken az előre kitöltött közlemény az adószámom volt, utána egy 1-essel. Remélem ebből is lesz még 1-2 kör.
 • Pallos Levente
  Ugyfelkapun jött a levél, úgyhogy nincs csekk, így nem tudom kártyával fizetni.
 • jani129
  pestisracok.hu/
  Miklós szégyelld magad

  Szégyelld te, hogy egy ilyen szennylapot egyáltalán belinkeltél. Mondd, hogy nem olvastad, csak valaki küldte a linket.

 • Tnemmok
  Én is kaptam csekkeket a Navtól – de nem a saját pest-megyei lakóhelyemre, hanem édesanyám budapesti címére. Telefonon nem lehetett intézkedni az ügyben, a lakhelyemhez közeli járási Nav-kirendeltségeket mind bezárták, a figyelmembe ajánlott ebev felületen – a Nav ügyintézők tippje ellenére – nincsenek fent a súlyadó befizetéséhez szükséges információk (pl. adókivetés mint eddig). E-mailben ismertettem a problémát, megírva, hogy telefonon nem lehet intézkedni az ügyben – erre azt válaszolták, hogy írjam meg a problémát és erősen ajánlották a telefonos és az ebev felületi megoldást (?!) Végül e két vacak csekkért fel kellett utaznom 60+ évesként Budapestre a COVID csúcs idején, hogy hosszú sorbanállás után átvegyem a főpostán a küldeményt. (Előtte reggel ellenőriztem az ebev felületen, így bizonyított tény, hogy helyesen vannak megadva a Navnál a lakóhelyadataim.) 2021 – a káosz éve?
 • gabbacsi
  Emberek! A kerekítés nem úgy van, hogy a folyószámlát forintra pontosan vezetik? A kerekítésből kifolyólag hátralék vagy túlfizetés marad a számlán?
  Amúgy micsinál a Nav, ha pontosan utalok? Csak nem jár bünti érte?
 • mzsombor
  Ha postán küldték, de bajos érte eljutni az ország másik végébe, akkor ki lehet valahogy elektronikus formában is szedni a tisztelt NAV-ból, hogy mennyit kellene fizetnem? A járművek kora és jellemzői alapján ugyan ki tudnám számolni, de ki tudja, hogyan kerekítenek… Vagy várjak április 16-ig, és majd megtudom az adófolyószámlámból…?
 • Róbert
  Ha valaki nem kapott és van egyéni vállalkozása és ügyfélkapun meghatalmazott könyvelője, akkor a könyvelőnek került kiküldésre. Logikát nem érdemes benne keresni. Magánszemélyként tulajdonolt autó gépjárműadója a könyvelőnek megy ki, úgy hogy a magánszemély nem kap róla semmit, csak ha a könyvelő átküldte neki.
 • SzFSz
  Mi az összes autóra megkaptuk a NAV-tól és az önkormányzattól is a csekket/értesítést… Ráadásul falun lakunk, ezért úgy hordják ki postaládába az önkormányzati levelet. Most akkor hova fizessek?
 • Tia
  Felhívtam a navot végül. A válasz : magánszemélyként nem lehet ügyfélkapura kérni, csak ha céges autód van, akkor küldhetik oda.
 • Péter
  Kérdés: hogy tudom megcsinálni, hogy a NAV is vonja csoportos beszedéssel?
 • EL Presidente
  Többen írták, hogy az önkorinak kell a gépjármű teljesítmény adó ( nem súlyadó / nem gépjármű adó ).
  Ebben az évben a teljesteljesítményadó bevétel teljes egészében a behozott vakcinák kifizetésére fordítódik.
  Csak hogy képben legyünk: 12millió elsődleges adag esetén ( 6 milló főnek elég ) átlagárat véve ( 4500 Huf amiből 2 kell fejenként ha vegyesen nézzük a termékkínálatot ) 12mill x 4500 = 54 milliárd forint ( ez csak az átoltottsághoz elég ) kell. Hosszú távon folymatosan kell vásárolni, illetve itthon gyártani. Azaz ha az összes gépjárműadót nézzük: index.hu/gazdasag/2020/04/07/gepjarmuadot_elveszi_a_kormany_az_onkormanyzatoktol_koronavirus_alap_valsag/
  nem elég ez az összeg, máshonnan is el kell venni. A folyamatos oltások miatt az 54 milliárdcsak a belépő összeg. Kell még gyártó sor, munka erő, logisztikaikapacitás stb.
 • Tnemmok
  mzsombor. Sajnos, hosszú nyomázás után egy navos informatikus megállapította, hogy az ebev felületről nem érhető el sem a befizetési csekk, sem a számlaszám az összegekkel és fizetési feltételekkel. A szintén ügyfélkapun keresztül elérhető “Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” felületükön csak olyan lehetőséget találtunk, hogy az adózó küldjön be adatokat, kéréseket. (Az ellenőrizhető elektronikusan, hogy helyesek-e a Navnál rözített adataink – a lakcímek is -, de attól még küldhetik az ország másik végébe.)
  El Presidente: Valóban teljesítményadó az aktuális hivatalos elnevezés, de a súly- illetve a gépjárműadó a köznapi nyelvben elterjedt név. Erdélyi magyarokat említve is sokszor szatmári, bánáti, gyimesi stb. emberekről van szó. Vagy aki “zsilettel” bortválkozk, a valóságban gyakran Wilkinson, Chic vagy Balea gyártmányú teflonbevonatú ölélező biztonsági borotvapengét használ.
 • Danhadnagy
  magánszemélyként kaptam két csekket. ezt hogyan lehet online befizetni? vagy muszáj bemennem a postára?
 • Adós
  Akkor még egyszer leírom, hogy magánszemélyként is lehet elektronikus kézbesítést kicsiholni a rendszerből, csak ez nem automatikus. Ugyanis a magánszemélyek nem kötelezhetők arra, hogy ugyfelkaput nyissanak, bármennyire is fura ez manapsag – főleg a blog nagyrészt informatikus olvasótaboranak- tudomásul kell venni, hogy nem mindenki tud/akar Interneten butykolni, de aki akar, az megoldhatja.

  rendelkezes.gov.hu/rny-public/

 • Petya
  Ez érdekes. Egyéni vállalkozó vagyok ugyan, de az autót magánszemélyként birtoklom. Mégis ügyfélkapura kaptam a határozatot. Pontosan ezért fogom a pontos összeget utalni, és nem a kerekítettet. Fogalmuk sincs, mit csinálnak.
 • kétkedő
  De most akkor ebből nem lett ügy, nem futó dolog még? Tehát megéri várni, mert majd úgy határoznak (több szervezet visszajelzése után), hogy baromság amit csinál az állam/nav,…s így akkor forintra annyit kell végül befizetni, amit megállapítottak?

  Vagy fizessük be, aztán majd lesz valahogy?

 • snasim
  Ajjaj, én a határozatban szereplő Ft pontos összeget utaltam és nem a kerekítettet. Akkor ilyenkor mi lesz? Késedelmi kamat, büntetés, vagy adótartozás?
 • kritizator
  A feleségem kapott határozatot 7700 forint befizetéséről két részletben 3850-3850 forintról.

  EZ HÜLYESÉG

 • kritizator
  Nekem kicsi autóm van , az adója fél évre 2600ft, és kaptam 2 db 3000 ft os cs

  EZ IS HÜLYESÉG

 • Pallos Levente

  Ugyfelkapura kaptam, és nem céges az autóm.
 • N0MAD
  “A folyamatos oltások miatt az 54 milliárdcsak a belépő összeg. Kell még gyártó sor, munka erő, logisztikaikapacitás stb.”
  tehát: kell a gyártósor a külföldről behozott vakcinák kifizetésére
  Nyilván az önkormányzatokat kell kifosztani, az oligarchák támogatását nem szabad piszkálni
  Az unióbol erre jövő anyagi támogatást feddje homály
  még néhány stadiont fel kell húzni a járványveszély miatt, a meglevő pár éveseket fel kell újítani, pl fradi stadion

  és ezt ajárműadó kapcsán sikerült ideollóznod a habonyművektől.

  Mint a trump stábtag akit bepereltek: “Épeszű ember nem hihette el amit mondtam!”
  Tolulnak bennem a jelzők, de megtartom magamnak.

 • SzépKártyász
  OFF
  SZÉP Kártya: az el nem használt lejáró 2019es kártyán lévő összegekkel mi lesz? Ki mit tud? 1 éve járvány van, menni nem nagyon tud a család…nincs is nyitva semmi….Tudtok bármiről, hogy a büntetés, ha a számlán marad lesz? Vagy szakmai szervezetek egyetettek a kormánnyal, hogy az unfair, hogy kijárási tilalom de mellette használd el a szabadidő zsebet.
 • Prohiotti
  Én elutaltam a pontos összeget. Majd amikor értesültem róla, hogy kerekiteni kell, beállítottam a 300 ft-ra 50 tranzakciót, 2 hónapra elhuzva. Igen kicsinyes vagyok, igen egy szerencsétlen biorobotot szivatok meg, és nem a navot. Tojok rá.