Kamatmentes diákhitel

2020-05-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Még meg sem száradt a tinta a legújabb, szabad felhasználású kamatmentes diákhitel leírásán, máris rengeteg kérdést kaptam, hogy akkor most megéri-e felvenni a pénzt és befektetni állampapírba.

Bontsuk két részre a dolgot.

Anyagilag mennyit nyersz a dolgon? 500 ezer forintról van szó mindössze (felnőttképzésben a maximum 1,2 millió, normál képzésben félmillió forint a felső határ).

Ha semmi költséged nincs és az időd is ingyen van, akkor éves szinten 3,5%-ot nyerhetsz a dolgon, kellően hosszú futamidő alatt ez felszökhet akár évi 4,95%-ra is. (A visszafizetés miatti esetleges feltörésből származó veszteségtől és a folyamatos törlesztés miatt csökkenő tőkétől most tekintsünk el. Számoljunk nagyvonalúan, hogy öt évig diák leszel és addig egy fillért sem törlesztesz.)

Forintosítva az éves hasznod 17.500 és 24.750 forint között van a legeslegjobb esetben. Ez havi maximum kétezer forint, de semmilyen költséget, például utalási költségeket és egyebeket sem számoltunk. Egy olcsóbb pizza kijön belőle, ha nem adsz borravalót.

A másik a nyerészkedés. Nem ilyeneken kellene akarni meggazdagodni, meg kellene hagyni azoknak a lehetőséget, akiknek szánták: a diákoknak, akik elveszítették a diákmunkájukat és ezért nehéz helyzetbe kerültek.

Ha adnak valamit, fogadd el. Ha akarnak adni 10 milliót, ha gyereket szülsz, fogadd el akkor is, ha nem ezért szülöd a gyereket. Ha családi pótlékot akarnak adni, azt is fogadd el. Ha a jövedelemadódból visszaigényelhetsz évi 150 ezret, tedd meg.

De ez nem az a szint, amivel élni kellene. Ezt hagyd meg azoknak, akiknek szánták, (maximum akkor vedd fel, ha üres a zsebed és kell vésztartalék, bár később is fel tudod majd venni) és ezt az energiát inkább fordítsd tanulásra és önképzésre, sokkal többet nyersz vele, mint havi egy pizza ára és még kisstílű sem nagyvonalú is voltál. Nem kértél kölcsön az államtól, hogy kölcsönadd neki a saját pénzét havi néhány forintért és úgy érezhesd magad, hogy ügyes voltál.

Update: elég tanulságos mennyien felháborodtak azon, hogy le mertem írni, hogy ez bizony kisstílű ügyeskedés, ami ráadásul még nevetséges haszonnal is kecsegtet, mert hogy jövök én ahhoz, hogy moralizáljak, meg én vagyok a kisstílű egyébként is.

Sajnálom, de ez a véleményem az üggyel kapcsolatban. Nem csak a havi 1.700 forint miatt kisstílű dolog, hanem az ügyeskedés miatt is. Felvenni a babaváró hitelt úgy, hogy tudod, hogy nem akarsz gyereket, csak hogy kemény tízezer forintot nyerjél rajta havonta, az ugyanilyen kisstílű dolog. Ha ötször annyit nyernél az adófizetők pénzén az okossággal, akkor is az lenne.

Ha nem érted, mi a különbség aközött, hogy gyereket akarsz és élsz az állam által felkínált babaváró hitellel meg aközött, hogy eszed ágában sincs gyereket vállalni, csak észrevettél egy kiskaput, hogy az adófizetők kárára némi pitiáner haszonra tegyél szert, akkor nem magyarázom, mert felesleges. S itt ugyanerről van szó, akárhogy is csűröd-csavarod.

Hatalmas különbség van aközött is, hogy tudatosan élsz a mindennapokban, így feleslegesen nem költesz el naponta akár ezreket, ha átnézed a kiadásaidat, hogy ne folyjon el a pénzed ezer helyen és aközött, hogy felveszel egy félmilliós hitelt csak azért, hogy egy pizza árát megkeresd havonta az adófizetők pénzén nyerészkedve. Ha még ezután sem érted, mi a különbség a tudatos pénzügyi élet (a felesleges nem-költés és tudatos karrier-építés, vagyis hosszútávú növekvő bevétel-tervezés) és ez között, akkor már nem tudom, hogyan tudnám elmagyarázni.

S sajnálom, ha megbántott a véleményem, az nem volt szándékomban, de egyébként nem árt, ha beszélünk erről.

Ha pedig azért veszed fel a pénzt, mert szükséged van rá, akkor ne érezd magad rosszul, mert ezért találták ki. Hogy segítséget kapjál, ha szükséged van rá.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram