Kamatmentes diákhitel

Még meg sem száradt a tinta a legújabb, szabad felhasználású kamatmentes diákhitel leírásán, máris rengeteg kérdést kaptam, hogy akkor most megéri-e felvenni a pénzt és befektetni állampapírba.

Bontsuk két részre a dolgot.

Anyagilag mennyit nyersz a dolgon? 500 ezer forintról van szó mindössze (felnőttképzésben a maximum 1,2 millió, normál képzésben félmillió forint a felső határ).

Ha semmi költséged nincs és az időd is ingyen van, akkor éves szinten 3,5%-ot nyerhetsz a dolgon, kellően hosszú futamidő alatt ez felszökhet akár évi 4,95%-ra is. (A visszafizetés miatti esetleges feltörésből származó veszteségtől és a folyamatos törlesztés miatt csökkenő tőkétől most tekintsünk el. Számoljunk nagyvonalúan, hogy öt évig diák leszel és addig egy fillért sem törlesztesz.)

Forintosítva az éves hasznod 17.500 és 24.750 forint között van a legeslegjobb esetben. Ez havi maximum kétezer forint, de semmilyen költséget, például utalási költségeket és egyebeket sem számoltunk. Egy olcsóbb pizza kijön belőle, ha nem adsz borravalót.

A másik a nyerészkedés. Nem ilyeneken kellene akarni meggazdagodni, meg kellene hagyni azoknak a lehetőséget, akiknek szánták: a diákoknak, akik elveszítették a diákmunkájukat és ezért nehéz helyzetbe kerültek.

Ha adnak valamit, fogadd el. Ha akarnak adni 10 milliót, ha gyereket szülsz, fogadd el akkor is, ha nem ezért szülöd a gyereket. Ha családi pótlékot akarnak adni, azt is fogadd el. Ha a jövedelemadódból visszaigényelhetsz évi 150 ezret, tedd meg.

De ez nem az a szint, amivel élni kellene. Ezt hagyd meg azoknak, akiknek szánták, (maximum akkor vedd fel, ha üres a zsebed és kell vésztartalék, bár később is fel tudod majd venni) és ezt az energiát inkább fordítsd tanulásra és önképzésre, sokkal többet nyersz vele, mint havi egy pizza ára és még kisstílű sem nagyvonalú is voltál. Nem kértél kölcsön az államtól, hogy kölcsönadd neki a saját pénzét havi néhány forintért és úgy érezhesd magad, hogy ügyes voltál.

Update: elég tanulságos mennyien felháborodtak azon, hogy le mertem írni, hogy ez bizony kisstílű ügyeskedés, ami ráadásul még nevetséges haszonnal is kecsegtet, mert hogy jövök én ahhoz, hogy moralizáljak, meg én vagyok a kisstílű egyébként is.

Sajnálom, de ez a véleményem az üggyel kapcsolatban. Nem csak a havi 1.700 forint miatt kisstílű dolog, hanem az ügyeskedés miatt is. Felvenni a babaváró hitelt úgy, hogy tudod, hogy nem akarsz gyereket, csak hogy kemény tízezer forintot nyerjél rajta havonta, az ugyanilyen kisstílű dolog. Ha ötször annyit nyernél az adófizetők pénzén az okossággal, akkor is az lenne.

Ha nem érted, mi a különbség aközött, hogy gyereket akarsz és élsz az állam által felkínált babaváró hitellel meg aközött, hogy eszed ágában sincs gyereket vállalni, csak észrevettél egy kiskaput, hogy az adófizetők kárára némi pitiáner haszonra tegyél szert, akkor nem magyarázom, mert felesleges. S itt ugyanerről van szó, akárhogy is csűröd-csavarod.

Hatalmas különbség van aközött is, hogy tudatosan élsz a mindennapokban, így feleslegesen nem költesz el naponta akár ezreket, ha átnézed a kiadásaidat, hogy ne folyjon el a pénzed ezer helyen és aközött, hogy felveszel egy félmilliós hitelt csak azért, hogy egy pizza árát megkeresd havonta az adófizetők pénzén nyerészkedve. Ha még ezután sem érted, mi a különbség a tudatos pénzügyi élet (a felesleges nem-költés és tudatos karrier-építés, vagyis hosszútávú növekvő bevétel-tervezés) és ez között, akkor már nem tudom, hogyan tudnám elmagyarázni.

S sajnálom, ha megbántott a véleményem, az nem volt szándékomban, de egyébként nem árt, ha beszélünk erről.

Ha pedig azért veszed fel a pénzt, mert szükséged van rá, akkor ne érezd magad rosszul, mert ezért találták ki. Hogy segítséget kapjál, ha szükséged van rá.

Share

83 hozzászólás

 • Medve
  OFF: Bocs, nem bírtam ki, hogy ne írjam le: elképesztően szánalmas, hogy cikket kell írni egy bizonyos célközönségnek erről. Szégyen. Egyre többször gondolkozom el azon, hogy miért ennyi az ügyeskedő ebben az országban…
 • Papa
  Provokatív cím, mintha a jobb napokat látott Portfolio.hu-n olvastuk volna. De szerencsére a tartalom sokkal nemesebb. Kösz!
 • Yoda
  Azzal egyetértek, hogy szemmel látható nyereség nincs.
  Ami miatt javasoltam ezt egy egyetemista ismerősömnek az az volt, hogy ő egy pénzügyi analfabéta, és legalább kockázatmentesen kipróbálhatja, hogy milyen érzés befektetni, állampapírt venni, stb.
  Szóval nevelő jelleggel jó lehet.

  A valóság persze az lesz, hogy sokan felveszik és finanszírozzák belőle a telefonjukat, cipőjüket, bulijukat, mint ahogy azt láttam régen is az egyetemen.

 • Laki Gizi
  így van, valóban keveset lehet nyerni vele, bevallom, én mégis leghajoltam az apróért a földre : ) ezzel növelve a vésztartalékomat, mert próbaidőn vagyok jelenleg. addig amig nincs szükség rá (ne legyen), állampapírban pihentetem.

  (annyi a költség amúgy benne, hogy ki kell nyomtatni a papírt és leadni a postán. kb 15 perc volt összesen. revoluttal ingyen utalok, de van lehetőség bankszámlás fizetésre is a honlapon)

 • jami
  A veszélyekről kellene írni. A hozomány 10m-nál is azokra veszélyes, akik rögtön eltapsolták új kocsira, szép nagy lagzira, álomnászutra. Hamar elfogy, gyerek ki tudja mikor és mennyi lesz – addig bizony hitel.
  Ismerős is felvette, mikor már terhes volt a nő: kifizették belőle a kicsi lakáshitelt, minimális rész ment a régi, foylton szervizelendő kocsi másik, de újabb cseréjére (erre már valamennyijük eleve volt), mindkettőjüknek ep-ba befizetve 1-1m, a többi állampapírba. Nem ők vannak többségben…
 • Kockázatmentes?

  “és legalább kockázatmentesen kipróbálhatja, hogy milyen érzés befektetni”
  Nem kockázatmentes. Kockázatosabb, mintha a saját pénzét fektetné be, mert van plusz egy tényező a sztoriban.

  “Szóval nevelő jelleggel jó lehet.”
  Ha azt tanulja meg, hogy befektetés = hatalmas adminisztrációs teher mellett havi 2000 forintot keresel (de inkább kevesebbet), az nem biztos, hogy a jó lecke. 🙂

 • Dagesztáni Dinnye
  A cikkek jók és sokaknak hasznos az oldal. Szomorú, hogy sokan a tudatos pénzügyi tervezésnek,a pénzügyi intelligenciába beletartozónak tekintik az ilyen kiskapukat. Valószínűleg ezért is maradunk mindig is Balkán. Az ilyenek sorba is állnának, hogy 2 forintért az anyjukkal ismerkedjenek.
 • Meepwn
  Mennyivel jobb ha valaki felveszi, de nincs rá szüksége és befekteti, mint ha vesz belőle egy iPhone-t és / vagy elissza?
  Ha valaki jogosult rá, vegye fel, várja meg a “nagy esést”, fektesse be okosan.

  Ilyen mértékű állami elvonás mellett minden fillért érdemes visszaszerezni. Semmi kivetnivalót nem látok ebben.

 • bobo
  Azért 1,2 millió 5 év alatt hoz 328.200 Ft-ot MÁP+-ban. Én azt mondom, ha a válság alatt szakmát kell váltani és igényelhető a képzésre, érdemes felvenni. Ez azért már nem aprópénz. Nekem is diákhitelből lett konyhabútorom, mert a lakásfelújításra elment a megtakarításom mind (15 éve).
 • énke
  Én is így látom mint
  Bele kell vágni. Azért kell belevágni, mert megveszed az állampapírt, és nem abból fogsz törleszteni, hanem a fizetésedből, de akkor már elindultál a befektetési vonalon, akkor már van állampapírod és növelni fogod a portfóliót.
 • E
  Diákhitel1: 70-ről 150 ezerre emelik a havi kapható összeget. Hmm, rögös út vezet a magas eladósodottsághoz, ideje korán elkezdeni ugye. Szomorú.
  Én anno a megélhetésemre + a koli díj befizetésére vettem fel.
  Minden áron elakarják inflálni a megtakarításokat az emberek közé dobott ingyenpénzzel. 🙁
 • Kepmutato
  Evek ota azt olvasom a blogon, hogy minden fillerert hajoljunk le ami ingyen van, a mentalitas miatt, mert ez a lenyeg. Tele van az oldalad cikkekkel amin arrol irsz, hogyha itt meg amott talalsz par ezer forintott az mar jo. Ha ingyen igenybe tudsz venni valamit akkor csinald. Erre most meg kisstilu nyereszkedes mi? Xdxd

  Kepmutatasbol jeles

 • Kiszamolo
  Képmutató, te valami nagyon másik oldalt olvasol, vagy valami nagyon vastag szemüvegen keresztül olvasol….
 • Más szemszögből
  A nyerészkedés helyett van egy másik érv is. Ha valaki elvégzi az egyetemet, akkor szeretne otthont teremteni magának. Minden ingatlanvásárláshoz kell önerő.
  Amennyiben öt évig felveszi a most kapható 1.5 mFt/év diákhitelt, plusz 0.5 mFt, akkor 8 mFt nagyon kedvezményes kamatozású kölcsöne már van, mindenféle hitelbírálati procedúra, közjegyző és igénylés nélkül.

  Vesz rajta állampapírt kincstári számlára. Ha nem lesz rá szüksége egyetem végén kiveszi és egy összegben visszatörleszti. Nem a nyerészkedésen van a hangsúly, hanem a nullszaldón. Az pedig megvan. És az értelmes felhasználás lehetősége is.

  De persze komoly tudatosság kell hozzá, tilos belőle költeni.

 • 1+i
  Amikor egyetemista voltam (a kétezres évek második felében), akkor egy ismerősöm, aki a pénzügyi szektorban dolgozott, azt ajánlotta nekem, hogy hiába nincsen szükségem rá, vegyem fel a diákhitelt, és fektessem be LTP-ba. Én akkor nem éreztem otthon magam a témában, így nem is foglalkoztam vele sokat: felvettem a diákhitelt, de LTP-t már nem kötöttem. Ennek megfelelően a bankszámlán ült az összeg, néha bele is költöttem. Emiatt összességében negatív lett ennek a “befektetésnek” a hozama. Szóval vigyázni kell az ilyen tanácsokkal.
  Hogy a hepiend is látszódjon: az egyetemista éveim vége felé aztán szükségem lett a pénzre, és fel is használtam a nagyrészét (elköltöztem, családot alapítottam, stb.), de ahogy elkezdtem dolgozni, viszonylag hamar elkezdtem visszatörleszteni is, így a diplomát követő pár éven belül le tudtam zárni a dolgot, és már nincs is semmi hitelem.
 • jami
  Az a durva, hogy mikor elsőéves hallgató voltam, az egyik ötödéves szobatársam azt mesélte, hogy a jó tanulmányi ösztöndíjaiból szép lassan megvett minden háztartási gépet (és megélt). Nekem már épp hogy elég volt, mikor tudtam dogloztam is.
  Most pedig onnan indulunk, milyen fasza, ha a fiatal diplomásaink diákhitellel kezdenek. És aztán lehet csodálkozni, hogy 1. elmennek 2. rossz a pénzügyi kultúrájuk
 • emberes
  Azt mondjuk tényleg el lehetne magyarázni, hogy ez miben rosszabb, mint a 10 millióért lehajolni.
 • bobesbobek
  Minden tiszteletem a tiéd, Miklós, hogy megpróbálod a magyarokat tisztességre és becsületességre nevelni. Szélmalomharc ez, de dícséretes törekvés.

  Semmi se jellemzi szerintem olyan akkurátusan kicsiny népünk, “nemzetünk” színvonalát, mint az, hogy ha kijön valamilyen meghatározott társadalmi funkciót betölteni hivatott állami támogatás, azonnal beindul a népi agyalás arról hogy hogyan lehetne “okosba” kijátszani és meglopni vele az államot, azon keresztül az adófizetőket, tehát saját magunkat.

  Kíváncsi vagyok hogy ez a nép hány generáció alatt fogja tudni kinőni a szocializmusból itt maradt gondolkodásmintákat, ha harminc év alatt nem sikerült neki.

 • LSV
  “annyi a költség amúgy benne, hogy ki kell nyomtatni a papírt és leadni a postán.”
  Nem olvastam a részleteket, de valamilyen iskolába beiratkozni nem kell hozzá? Mert ha már a jegyzeteket meg kell venni akkor a havi pizzapénz is bukó. Vagy mit nem értek?!
 • tumpara
  emberes: a poszt utolsó bekezdése elég jól elmagyarázza. Ha családot alapítasz / eleve diák vagy, akkor élsz a lehetőséggel. Ha nem, és csak a pénz miatt csinálod (családot, továbbtanulást), akkor nyerészkedsz. Hosszú távon a nyerészkedés az államot károsítja meg, azaz saját magunkat.
 • random
  Egyetemre járok, levelező képzésen, van fix munkám, megcsapott ennek a szele, gondolkodtam is rajta, végül arra jutottam, hogy:
  1. Ügyintézés: idő és pénz.
  2. Min. elolvasom a szerződést, nyilatkozatokat, amik kb. 40 oldalasak. Ez nem kevés idő, igaz edukációs jellege miatt jobban képbe kerül a DH konstrukcióval.
  3. Ott lehet a kockázat, hogy emelhetik a kamatot, akkor már más lesz a leányzó fekvése.
  4. Diákhitel 2-őt amúgyis fel akarom venni szeptembertől tandíjra (elfogytak a támogatott félévek), pont a kamatmentes jellege miatt, nekem jobban megéri félre tenni a tandíjat, és kamatmentes hitelből finanszírozni, és elhúzni a törlesztést ameddig csak lehet az infláció miatt, itt azért hosszútávon nyerhetek vele nem keveset, nyilván nem leszek milliárdos (nem is ebből akarok lenni, ha leszek).
 • Anonimus1

  Ezt Te sem gondolod komolyan, hogy ‘vigyázni kell az ilyen tanácsokkal’?
  Kaptál egy tanácsot, a felét megcsináltad, a másik felét meg nem, mert lusta voltál, még szép, hogy szarul jöttél ki belőle, nem a tanács volt rossz, csak nem félig kellett volna megcsinálni 🙂

 • random

  Rengeteg ilyen véleménnyel találkozom, hogy a szocializmus átka az ügyeskedés… Meddig volt hivatalosan szocializmus? 1949 és 1989. között (hivatalosan), éz pont negyven év. Ez idő alatt élhetett kb. 2-3 generáció (és ez nem sok).
  40 év nem tud egy teljes társadalmat teljes mértékben megváltoztatni. Nem tud tökéletesen becsületes egyénekből tökéletesen romlott egyéneket varázsolni, egyszerűen túl kevés ez az idő…
  Persze szokás erre fogni, mert mi ált. minden hibáért másokat okolunk.

  Egyetemen rengeteg történelmi és jogi forrást kellett olvasnunk, egy kb. 1000 oldalas könyvet is használnunk kellett, direkt ebből a szempontból nézve olvastam a magyar történelmet. Már 1200 után is tele volt az ország ügyeskedésekkel, a reform korról nem is beszélve, vasútépítések és még sorolhatnék 100000 tényezőt.
  Nem a szocializmus bűne (talán 4% -ban), hanem az egész társadalomé…

 • Tulipán
  Számomra Miklós üzenete az, hogy jelen esetben légy szolidáris és tekintettel egy kicsit másokra is…..Igen, nagyon sok olyan fiatal tanul a felsőoktatásban (is) ma Magyarországon, akiknek a kollégiumi díjat és az ételt is maguknak kell előteremteniük tanulás mellett diákmunkával, de van az az élethelyzet, amikor erre nincs lehetőségük (akár a mostani vírushelyzet miatt, akár azért, mert utolsó éves és szakdolgozatot kell írnia, államvizsgára készülnie, stb.). Szóval egyáltalán nem biztos, hogy bulikára és új telefonra fogja költeni a pénzt…..Gondold át, hogy tényleg szükséged van-e erre a pénzre vagy inkább esélyt adsz a nálad (jóval) kevésbé szerencsés helyzetben lévő társadnak!
 • őszi éjjel
  Éltem és dolgoztam Németországban és Svájcban mérnökök és pénzügyi szakemberek között. Téved, aki azt hiszi, hogy ők nem élnének egy ugyanilyen lehetőséggel.
  Jelenleg munka mellett egy MBA képzést csinálok, így jogosult vagyok én is erre a hitelre. Szükségem van rá? Nem. Pozitív a projekt NPV-je? Igen.
 • random
  Ügyeskedésről, eszembe jutott az egyik ismerős, aki évfolyamtársam volt, diplomázásért kapott egy nagy V. kerületi ingatlant, és egy kb. 15 milliós autót. A végzés után be is ült a szülők cégébe, akik elég nagy vagyonnal rendelkeznek. Már a szülőkről is nem kevés “gyanús” cikket találni neten.
  Mivel felújítás alatt volt a lakás, a társasház K.képviselője megkereste, hogy ha mát itt vannak a festők, festesse ki velük a lépcsőházat. Így is történt, K.Képviselő a társasház nevében megkötötte a szerződést ismerőssel, aki direkt magasabb árat adott, asszem 100.000-rel. Festő kapott még munkát, ismerős meg zsebre tett 100 ezret, amit tök büszkén mesélt. 😀 A társasház idősekből állt, a K.Képviselő is, akinek nyilván fogalma nem volt a vállalkozói árakról. Na mindegy, azt hiszem ő szokott még a BKV jegyekkel trükközni a villamoson. 😀
 • Péter
  igazán akkor lesz jó befektetés ez a pénz, ha felveszi a diák, és a tanul belőle valami okj-s szakmát, akár diploma mellett is, ami valami plus jogosultságot ad, kiegészítő jelleggel.

  Jövőre már nagyon erősen megváltozik az okj, lehet, hogy akkor már nem is lesznek olyan képzések, amik most még vannak.

  Pl. egy gazdasági szakos hallgató ha szerez könyvelő vagy boltvezető végzettséget, már diákmunkán is megtérülhet, de frissdiplomásként is hasznosíthatja.

 • Balin
  “Két gyerek esetén a nőknél még fennálló diákhitel 50, három vagy több gyerek esetén 100%-át elengedik. Érdekes kérdés, miért csak a nőknél? Apja nincs a gyereknek? Azonban mostantól minden nőnek szinte kötelező lesz felvenni a diákhitelt, ha kell, ha nem. Ha születnek gyerekei, talált pénz annak összege, hiszen el fogják neki engedni, ha mégsem lesz gyerke, 2%-os hitelkamat mellett ennél magasabb kamatra is be tudja addig is fektetni. Egyébként hány nő lesz, aki azt mondja, hogy szülnék gyereket, mindjárt hármat is, de a diákhitel miatt nem fogok?” – 2017-05-25
 • Balin
  “Két gyerek esetén a nőknél még fennálló diákhitel 50, három vagy több gyerek esetén 100%-át elengedik. Érdekes kérdés, miért csak a nőknél? Apja nincs a gyereknek? Azonban mostantól minden nőnek szinte kötelező lesz felvenni a diákhitelt, ha kell, ha nem. Ha születnek gyerekei, talált pénz annak összege, hiszen el fogják neki engedni, ha mégsem lesz gyerke, 2%-os hitelkamat mellett ennél magasabb kamatra is be tudja addig is fektetni. Egyébként hány nő lesz, aki azt mondja, hogy szülnék gyereket, mindjárt hármat is, de a diákhitel miatt nem fogok?” 2017.05.25 #nyeresz
 • V.A.Laki
  En is voltam egyemista (Torrente mester nyoman), en is eltem havi 30 ezerbol, szep kis osztondij volt, mondhatom. Szoval kb. a diakok az utolsok, akiktol sajnalom az ingyenpenzt. Nem erdekel, hogy elisszak-e vagy elviszik a kaszinoba, ahol a 20. duplazas utan hazavihetik a NER teljes bevetelet, arannyal stukkozott maganrepulogepen. Legalabb nem keseruen kezdik az eletuket.
 • jurta
  Sokat agyalok azon, hogy a Tízparancsolatban a “Ne lopj!” nem csak arról szól, hogy azzal megkárosítanál valaki mást. Azért se más fáradozásából (munkájából, vagyonából, adójából) fedezd a szükségeidet, mert az méltatlan lenne hozzád, egészséges, dolgozni és alkotni képes felnőtthöz, és minél többször követed el és minél inkább függeni kezdesz ezektől a “bevételeidtől”, annál szánalmasabb életet élsz, még ha könnyebbet is. A parancs megszegésének elsődleges következménye sem a nyilvános megszégyenítés, kártérítés megítélése vagy a börtön, hanem a szuboptimális, kisszerű, kiteljesedni nem képes élet. Na, a cikk végén kifejtett dilemma szerintem pont efféle.
 • Laki Gizi
  LSV, természetesen ezért nem éri meg beiratkozni szerintem egy új képzésre, vagyis nem ezért éri meg.
  Az én esetemben más a helyzet, éppen a mesterképzést végzem levelezőn. Egyébként (főleg a covid végett) már nincs nagyon olyan, hogy meg kell venni egy jegyzetet, legalábbis a mi képzésünkön nincsen, mindent megkaptunk digitálisan és ingyen.
 • Zylver
  “Azért 1,2 millió 5 év alatt hoz 328.200 Ft-ot MÁP+-ban.”
  Ami kb. 60k forint evente es 5k forint havonta… jah es az a 328k forint közel sem fog annyit erni 5 ev mulva mint amennyit most er! Ezert a nevetseges hozamert tenyleg felesleges lehajolni, akkor inkabb vegye fel azt a hitelt kepzesre vagy masik rosszabb kamatozasu hitel beletörlesztesebe. Pont ez lenne a blog celja – amit eleg sokan elneztek a kommentelök közül – hogy kiszamoljuk a vaharto hozamokat/kamatokat/költsegeket es ezen eredmenyek alapjan eldöntsük hogy ez a befektetes megeri vagy nem. Plussz a kockazatelemzes, de az mar csak haladoknak mond valamit.
  En a 10 millas frisshazas hitelert sem hajoltam le, pedig a velem idegenlegioban dolgozo kollega igencsak noszogatott ra. Van mar egy kisebb diakhitelem am is, nem kell meg egy adossag Orbanisztan fele. Jatekpenzbe meg am sem kivanok fektetni, meg am is valsag van…
 • aujjobba
  Magyarorszagon nagyon magas az elvonas (foleg a munkaberbol, de mashol is), rekordmagas az AFA, a cserebe kapott szolgaltatasok pedig vacakok (egeszsegugy, uthalozat videken, stb.).
  Egy oriasi lyukas kalapba ontjuk be a rengeteg penzt, ne is csodalkozz, hogy ez sokakat a trukkozesre nevelt ra.
  Majd ha elhetoek lesznek a feltetelek, ez a mentalitas is elmulik idovel.
 • Max
  Ennyi erővel minden nő, aki tudja hogy biztosan szeretne 2-3 gyereket, vegye fel ősztől a félévente 700 ezernyi Diákhitel 1-et, ami egy 5 éves képzésnél már 7 millió ft és tegye állampapírba. Amit utána megtarthat kamatokkal együtt, mínusz az alacsony havi törlesztő a suli elvégzése és a gyerekek megszületése közt. Mert ugye a 2. gyerek születésénél a diákhitel felét, a 3.-nál az egészet eltörlik.

  (Ezt nyilván csak viccből írom, mert ez is ugyanannyira abszurd, mint amit itt pár válaszoló már felvázolt tök komoly fejjel.)

 • Világegyetemista
  Én is felvettem a diákhitelt a villamosmérnöki mesterképzésem utolsó félévére, hogy majd jól befektetem, meg minek a pénzemből költsek a tandíjra, ha van ilyen lehetőség. Na hát ebből az lett, hogy lusta voltam ~400.000 Ft állampapírba fekteteséért utánajárni a hogyanoknak. Szerencsére nem éltem fel maradéktalanul. Igazából a visszafizetésével sem igyekszem, mert minek? Mostmár egy havi keresetből tudom végtörleszteni, figyelem meddig kamattámogatott, ha kilátásba helyeződik, hogy megszűnik a támogatás akkor végtörlesztek, most törlesztőrészlet fizetési kötelezettség sincs a moratórium miatt.
  A diákhitel 1 tényleg veszélyes műsor, sok ismerősöm abból élt nagy lábon az egyetemi évek alatt, aztán pislog, hogy mennyi tartozást felhalmozott. Mondjuk ők azok akik az 500-as nettó fizetésükből sem tudnak félretenni.
 • Új Hozzászóló
  Bobesbobek, nem erted a hozzaszolasokbol, hogy van aki igy latja, van aki ugy? Miert altalanositasz es beszelsz lekicsinyloen a magyarokrol? Valamfele betegseg lehet ez, vagy kisebbsegi komplexus, hogy ami magyar az szahaar.
  Vannak nagyon takarekos nepek. Ez a kulturajuk resze. Pl a hollandok, csak akkor koltenek ha nagyon muszaj. Kepesek egy uveg meleg roset kivinni a tengerpartra es mellette ucsorogni a homokban, mert igy olcsóbb mint beulni a barba. (Hu, ha egy magyar csinal ilyet a Balatonon.)
  Vagy vannak a nagyvonalu nepek, mint pl. a gorogok, ahol siman oke egesz nap kavezoban uldogelni es kolcsonpenzbol kavezni. Ez oke, de ha magyar csinalja, akkor csak azert lehet, mert penzugyi analfabeta.
  Szerintem is kritikusan kell nezni a sajat nepet is, de semmikeppen sem lekicsinyloen. Bobes, ha ismernel mas kulturat is a magyaron kivul, nem beszelnel igy.
 • Karl
  “ha kijön valamilyen meghatározott társadalmi funkciót betölteni hivatott állami támogatás, azonnal beindul a népi agyalás arról hogy hogyan lehetne “okosba” kijátszani és meglopni vele az államot, azon keresztül az adófizetőket, tehát saját magunkat.

  Kíváncsi vagyok hogy ez a nép hány generáció alatt fogja tudni kinőni a szocializmusból itt maradt gondolkodásmintákat, ha harminc év alatt nem sikerült neki.”

  Majd ha nem lesz ilyen brutál magas az állami elvonás, nem lesznek magasak az adók, akkor nem fognak ennyien ügyeskedni, csak ahhoz állami kiadást kéne első körben csökkenteni, amit lenne honnan, csak évtizedek óta minden kormány letojja a bokáját már a gondolatától is, mert az a hatalom nagyon édes és nagyon nem szeretnék elengedni.

 • János
  jami. Igazad van!! Diplomához nem feltétlenül osztanak pénzügyi ismereteket, meg józan észt.

  Általánosságban: Nem is értem sokaknak minek a diákhitel( Félreértés ne essék van akinek szüksége van rá)!!!
  Tudom most járvány helyzet van de nem mostanra értem mikor azt mondom, hogy el lehet menni mellette melózni is. Tapasztalatból mondom hogy sokan csak lustaságból vették/veszik fel. Én mindent magamnak fizettem anno. Albérlet, kaja, utazás, stb. Soha nem is értettem minek hitelt fel venni ha meg lehet oldani nélküle a dolgokat.

 • Balázs
  A mostani növelésekkel szerintem hülyeség nem felvenni, ha valaki kicsit is ért a pénzügyekhez…
  150 ezer / hó, 750 ezer / semester, 1,5m / év. 5 éves képzés alatt 7.5m. Emellé a mostani 500e-s dh plusz + mindezek hozamai…
  Egyetem után pedig hihetetlen kedvezményesek a törlesztések. Amíg a kamata ennyi marad, addig ez egy hihetetlen jó üzlet tud lenni diákként. Összes ügyintézés max. 1 óra / félév. Persze kell hozzá a fegyelem és a kitartás, hogy az ember ne költse el. De ha ezt meg tudja tenni, ott van egyetem végén, hogy megvan az önrésze a lakáshoz, házhoz. Ha egy pár mindkét tagja felveszi duplája… Nem beszélve arról, hogy ha születik 2 gyerek a hitel felét, ha 3 akkor az egészet elengedik a pár női tagjának. Szerintem egy nagyon jó konstrukció és nagyon jó boost lehet az élethez, ha az ember jól használja.
 • Nacionalista
  Kultúrával kapcsolatban: aki olvasott Móriczot, az tudja, hogy a “magyar mentalitás”, kiskapukeresés, trükközés az nem a szocializmus terméke, annál korábbi.

  Nem mindig negatív ez amúgy. Sokat dolgozok együtt németekkel, és bár sokmindent irigylek tőlük, de ők meg sokszor túl mereven szabálykövetőek. Ha valami olyan problémával találkoznak, ami az eredeti keretrendszerben nem oldható meg, akkor lefagynak. A magyar kollégák – általában – eredményorientáltabbak. Emiatt a magyar-német kooperációk néha elég jól el tudnak sülni (legalábbis ahol figyelnek rá, hogy kompenzáljuk egymás gyengeségeit).

  Vagy amikor latin közegben éltem, eleinte borzalmasan idegesített a hanyag időértelmezésük (értsd: a 6-kor találkozunk az inkább azt jelenti hogy 7 és 9 között valamikor). Viszont rengeteget tanultam tőlük stresszkezelésről.

 • emberes
  Kicsit meredek, de értem. Viszont szerintem Miklós nem ezt írta.
  “rengeteg kérdést kaptam, hogy akkor most megéri-e felvenni a pénzt és befektetni állampapírba.” és “meg kellene hagyni azoknak a lehetőséget, akiknek szánták: a diákoknak, akik elveszítették a diákmunkájukat és ezért nehéz helyzetbe kerültek.”

  A 10 milliót is hivatalosan azoknak találták ki, akiknek a pénzen múlik a családalapítás. Ilyen alapon lehetne azt is írni az első idézet változatlanul hagyása mellett, hogy “meg kellene hagyni azoknak a lehetőséget, akiknek szánták: a pároknak, akik nem tudják önerőből előteremteni a gyerekek tisztességes feleneveléséhez szükséges pénzt.”

 • Kiszamolo
  emberes, azt a pénzt azért adják, hogy gyereket nevelj. Ezt a pénzt nem azért adják, hogy diák legyél.

  S ha a babavárót azért veszed csak fel, hogy nyerészkedj rajta, mert nem is akarsz gyereket, akkor igen, igazad van, az ugyanaz, mint ez.

 • Henriksen
  Maximálisan egyet értek kiszámolóval: ez nem az a pálya!
 • Zsolt
  A piac piackent mukodik. Ha pedig elfogy a keret az MNB megkapcsolja a printert. Kicsit tul van lihegve. Plusz olyan orszagban aggodunk ezen ahol emberek tanulni nem tudnak, de stadiont epitunk. Szep lenne a becsuletes vilag, de oda nem terunk vissza.
 • Alexa
  Életem egyik legnagyobb hibája volt, hogy kiszámoló tanácsára több lakástakarékot is köttettem későbbi előtörlesztés céljára. Kísstílű befektetés, havi 5000 forintért már biztos nem hajolnék le, főleg ha az adminisztrációs szivatásnak a felével tisztában vagyok.

  Kisstílű a napi cappuccino árát számolgatni is. Ahogy kisstílú az Aliexpressről rendeléssel 100 forintot spórolni is. De ez a blog nem kisstílű.

 • Kiszamolo
  Alexa drága, látom betalált és most nagyon rosszul esik….

  Úgy tűnik, te vagy az, aki nem érti.

  Ha nem érted, miért kisstílű havi 1.700 forintért egy kiskapun keresztül nyerészkedni, akkor felesleges magyaráznom.

  Neked is, meg a többi hasonló vérig sértettnek is.

  Egyszerűen csak sajnálom, hogy ezt magyarázni kellene.

 • bobo
  egy LTP 72 ezer volt évente maximum. Ha azt megérte megkötni, ez miért is csak nevetséges hozam?
 • Alexa

  Egy nagyobb összeget tettem volna rá, hogy azzal jössz majd, hogy nem értem. Azt még hiányolom, hogy “olvasd el újra a cikket”, mert minden veled egyet nem értő kommentelőnek ezt szoktad még hozzátenni.

  A gond az hogy nagyon is értem, és kivételesen nagyon is egyetértek vele. Ez egy kisstílű befektetés. Neked viszont úgy tűnik nem jött át, hogy a képmutatásoddal van bajom. Mert rengeteg kisstílű befektetést és spórolást ajánlottál már ezen a blogon, aminek egyszer sajnos én is bedőltem. De örülök hogy végre nevén nevezhetjük.

 • Kiszamolo
  Jaj, Alexa, mert mi a fene a kisstílű a blogban.

  Annyira unom már ezeket a hülyeségeket.

  Egyiknek ez a baja, a másiknak az nem jó, az egyik ezzel trollkodik, a másik azon okoskodik.

  Tudom, hogy ez csak a zajos kisebbség, de már marhára unom a hülyeséget, hogy havi 150 ezer emberből mindig van egy tucat, aki beteges kényszert érez, hogy elmondja, mennyire utálja a blogot.

  A fene sem akar neked (sem) megfelelni.

  Idejönnek okostojások, hogy elmondják, hogy nem szeretnek idejárni.

  Akkor mi a fenét keresnek még mindig itt és ki volt kíváncsi a véleményükre? S miért gondolják, hogy bárki kíváncsi rájuk?

  Én biztos nem hívtam őket és biztos nem fognak hiányozni, ha végre elmennek.

  (Ja és ilyenkor szokott jönni a vérig sértődés, hogy az rendben van, hogy ő hogy beszél és hogy leugatja a másikat, de kikéri magának, hogy hasonló stílusban válaszoljanak neki. Már ez sem érdekel évek óta. Nem etetem tovább a trollokat. Ja meg a nem bírom a kritikát. De, a kritikát nagyon bírom, sőt szeretem is. Az ostoba öncélú fikázást utálom már, de nagyon. A trollok első ismérve, hogy összekeverik a saját fikázásukat a kritikával, azt sem tudják, mi a különbség a kettő között.)