Többet olcsóbban?

A Lidlben rendszeresen van (éppen most is) XXL akciós hetek, amikor naaaaagy csomagolásban vehetsz meg mindent.

Az emberek agyban hozzáteszik, hogy olcsóbban. Vagy ugyanannyi pénzért többet adnak.

Csak ezt senki nem mondta….

Vannak olyan akciók, ahol valóban ugyanannyiért kapsz többet, vagy többet lényegesen olcsóbban, de ne aggódj, akkor az oda is van írva, mint például ennél a terméknél:

Azonban sok terméknél egyszerűen ugyanolyan egységárban adnak többet több pénzért. (Van, amikor meg minél kisebb, annál olcsóbb.)

Éppen most is ki van téve a “Floralis vécépapír XXL” mega-giga akcióban a pénztáraknál és veszik is az emberek, mint a cukrot.

Ennek a vécépapírnak a rendes ára 1.095 Ft/ 10 tekercs.

De csak most, csak fél héten keresztül akciósan 16 tekercset kapsz 1749 Ft-ért.

Ami szintén 110 Ft tekercsenként….

Igaz, senki nem is állította, hogy egy fillérrel is olcsóbb lenne nagyobb kiszerelésben. Azt csak az emberek képzelték hozzá. (Ugye észrevetted, hogy itt nincs a reklámban, hogy mennyivel olcsóbban kapod? A héten meghirdetett 40 XXL termékből csak nyolcnál van odaírva, hogy arányosan többet kapsz a pénzedért. A többi egyszerűen csak nagyobb csomagolás vagy annyira nem jelentős a kedvezmény, hogy nem is tüntették fel.)

Utoljára februárban volt valóban akciós ez a vécépapír, akkor 800 forint volt 10 tekercs.

S nem ez az egyetlen termék, ami nem, vagy alig olcsóbb nagy kiszerelésben. A példa kedvéért a tejföl nagy vödörben is csak fillérekkel olcsóbb, mint a hagyományos nagy pohárban.

Szóval érdemes észnél lenni és nem felülni az ilyen akciónak tűnő nem akcióknak.

Kapcsolódó:

A nagyobb jobban megéri

Share

84 hozzászólás

 • G
  Másik nagy kedvencem a babaszappan, ami a Sparban négyes csomagolásban drágább, mint egyesével megvéve. 🙂
 • András
  Az is tipikus, hogy a nagy kiszereléstől elcsábulva a vevők akkora mennyiségű élelmiszert vesznek, amire nincs is szükségük, és a végén rájuk romlik. Akkor az elfogyasztott rész arányosan még többe is került… Az étel kidobásának környezeti és társadalmi hatásáról nem is beszélve.
 • Buta Béla
  Viszont legalább a barkácscuccaik jók 🙂
 • Csizkek
  Mimdig ki van irva az egysegar is. Per tekercs, per l, per kg. Azt kell nezni eloszor nem a termekarat. Bonyult?
 • Kiszamolo
  András, lehet kapni nettó 950 grammos tonhal konzervet. Ki eszik meg annyit egyszerre??? Még egy család sem, ha mindenki azt vacsorázza.
 • Kiszamolo
  Csizkek, oké, csak akciósnak néz ki, kirakják a pénztárhoz, hogy mindenki vegye és senki nem tudja fejből, mennyibe kerül igazából. Nem fog kiállni a sorból megnézni az üzlet túlvégén, hogy mennyi a normál ára. Elhiszi, hogy tényleg olcsóbb.
 • Medvegyev
  Masik Lidl trükk a piros cetli -10 Ft “akcióval”. Amúgy szerintem jó áron lehet vásárolni náluk, de azért megpróbálnak beugratni.
 • Stiel
  ‘Utoljára februárban volt valóban akciós, akkor 800 forint volt 10 tekercs.’ – Ilyen információra hogy keres az ember? 🙂
 • Gábor
  Nem feltétlenül az alacsonyabb egységár miatt szoktam nagyobb kiszerelést választani: pl. joghurtból a kilós visszazárható, kb. két hétig elég egy doboz nekem reggelire – tejfölnél kényelmesebb nagyot mit több kicsit venni, az is visszazárható, ráadásul a “vödör” újrahasznosítható otthoni tárolóeszköz.
 • Bazsi
  Egy akció keretében mi pár hete vettünk pampers pelenkát. Darab/ár tekintetében a legkisebb kiszerelés volt a legolcsóbb, így a felesleges műanyaghulladék oltárán áldozva abból vettünk 10 csomaggal. A vásárlók hűségét nem díjazzák szinte sehol sem. A biztosítók, internet szolgáltatók stb esetében szintén ez van.
 • nyman
  Takarékoskodni meg úgy is lehet, hogy felteszi magának az ember a kérdést, hogy az adott termékre tényleg szükség van? Persze ezt felülírja a “de kell” érzés. 🙂

  A WC papír ugyan nem romlik meg, de az élelmiszer előbb v. utóbb igen. Ha kidobom a felét, akkor jobban jártam volna ha a kisebbet veszem meg fajlagosan akár 50 % felárért. De szerintem ez is volt már téma itt a kiszámolón.

 • ricsi
  Van egy másik “tréfájuk”, én mogyoróvaj XXL-nél vettem észre (még a boltban, így nem is vettem):
  tényleg olcsóbbra jött ki, de alacsonyabb mogyorótartalommal. Abba nem megyek bele, hogy a mogyorótartalom, fajlagosan mennyibe kerül…
 • Világegyetemista
  Megijedtem a sok reklámtól, azt hittem, hogy véletlen kikapcsoltam az adblock-ot 😀
 • Copywriter
  Kövezzetek meg, de én kényes vagyok arra, mivel törlöm 🙂 Ezért évekre visszamenőleg tudom a WC papír árakat. Régen a Forest vagy az Oops márkákat vettem, általában 80 Ft/tekercs áron. Ezt azért tudom, mert akkor váltotttam Zewa-ra, amikor ezek is 100 Ft/tekercs lettek. A Zewa ennyiért mindig van valamelyik hiperben, de néha elkapom az XXL csomagolást 70-80 Ft-os tekercsáron. A DM-ben 110 körül van. Ezt csak azért írom le, mert ehhez képest a Lidl meg a többi saját márkás papírja 100 Ft-ért rablás.

  Hasonló a helyzet a papírzsepivel is, ott a Regina Bianka zsepit vesszük. A többi orrfújás közben morzsolódik, és tele van a szakállam papírfecnikkel. Még a Zewa is. Én évek óta ezeket használom, és amikor olcsóbbak, akkor bevásárolok belőlük egy-egy nagyobb adagot.

 • HogyMi
  Most nem azért, de az igazi probléma az az, amikor valaki tudja 3 hónapja mennyibe került a wc papír
  Ha fejből azért, ha feljegyzésből akkor azért
 • Skip
  Nem csak mogyoróvaj.
  Argus sörnél olcsóbb az argus XXI sör. Szinte ugyanúgy néz ki a doboz csak nagyobb egy decivel.
  Ha megnézed az összetevőt akkor látod, hogy az XXL kukoricadarával tele van tömve míg a simából ez a “trágya” alapanyag kimarad.
  Hozzáteszem nem is olyan rossz az a sör.
 • Kiszamolo
  Hogymi, pontosan tudom, hogy mi mennyibe kerül, amiket venni szoktam. Mennyi a sonka, mennyi a vécépapír, mennyi az akármi.

  Abban mi a gond, ha több eszem van, mint a tyúknak és tudom az árakat? Nem bemagolom, csak tudom. Ezért észreveszem az ilyen átveréseket.

 • Kiszamolo
  Stiel, beírja a Googlebe, hogy Floralys Soft, esetleg rak egy szűrőt, hogy az év elejétől keressen.
 • Gábor
  Itt meg lehet nézni az aktuális és évekre visszamenőleg a korábbi akciós újságokat: akcios-ujsag.hu/
 • Norbert
  Ha már a tekercsek számával és egységárával matekozunk, akkor érdemes számításba venni azt is, hogy vajon tényleg a tekercs itt a mérvadó mértékegység. Valós példa: Adott egy 85 Ft-ba kerülő tekercs ami 125 lapot (összesen 14 méter papírt) tartalmaz, és egy másik tekercs ami 100Ft-ba kerül és 150 lapot (19 méter papírt) tartalmaz. Most akkor melyik is az olcsóbb?
 • Nézzkörül
  Létezik világ a multikon túl is.
  Ha a sarki kis boltban vásárolsz,biztosan nem csábulsz el az álakcióktól és ami nagyon fontos,hogy nem vásárolsz felesleges dolgokat.
 • Meepwn
  Nem értem a problémát, évek óta csak a kilónkénti árat nézem.
  Arra emlékszem amikor kötelező lett kiírni, rengeteg fejszámolástól mentett meg azóta.
 • katerina
  Nézzkörül: Ja. 2x annyiért… A hülyének is megéri.
 • Giu
  Az én kedvencem az volt amikor a Lidlben valami 301-ről 299-re volt leárazva. Ha hármat vettél, akkor tényleg spóroltál 10Ft-t…, egynél meg ugye ugyanannyi KP-ben…
 • Bandee
  Sparban Chocapic 250g 499Ft, 450g 999Ft. Szerintem itt a trükk az, hogy mikor a dobozokra ránéz az ember, csípőből azt hiszi hogy a dupla mennyiség van a nagyban.
 • Joe
  De jó, ma vettem épp 20 tekercses wc papírt a lidiben, (Ausztria) ami ráadásul nem is 160 lapból áll hanem 200 lapból. Az ára 4 euro és 50 cent, ha átszámoljuk akkor ez 1.575 kemény magyar forint.
 • jurta
  “Mimdig ki van irva az egysegar is. Azt kell nezni eloszor nem a termekarat.”
  “Nem értem a problémát, évek óta csak a kilónkénti árat nézem.”

  Igen, egy ideális világban.

  Úgy tíz éve igen meglepett, amikor először fedeztem fel a valóságot: a konzerveken (fém és befőttesüveg is) 2, akár 3 féle tömeg is van (az uborka tömege, az uborka+ecet+fűszernövények tömege és a teljes csomag tömege). A SPAR a termék árát véletlenszerűen hol a nettó, hol a töltő tömeggel osztja el. Innentől csak utánaszámolással megy.

  További kedvenceim:
  – az egységár olyan kicsi és vékony betűkkel van nyomtatva, hogy külön fáradozás olvasni
  – a zsúfolt címketartóban egymás szélét fedik a címkék
  – az egységár a címke szélére van pozicionálva 0 mm-es margóval, ezután a papír kicsit elcsúszik a nyomtatójukban, és…

  Folyt. ->

 • jurta
  -> Folyt.

  Próbálj találni egy alkalmazottat (ha még van egyáltalán megszólítható), hogy jelezd mindeme problémákat, és figyeld a reakciót.

  Még ha írásba foglalod a panaszt, és eljut valami gondosabb üzletvezetőig, akkor is azon az EGY terméken vagy polcon kijavítják majd, de a kiváltó rossz gyakorlatot nem szüntetik meg.

  Azt se gondolom, hogy szándékosan akarnak összezavarni. El tudom képzelni annak a szerencsétlennek a munkáját, akinek a kezdet kezdetén több tízezer termék tömegét/térfogatát kellett az egységárképzéshez adatbázisba vinni, ráadásul aligha a termékeket fogdosta, inkább valami gyártói adatlapról; és a másik szerencsétlenét is, akinek azóta az összes új termék mennyiségével frissítenie kell.

  Végül, de ez már a gyártó/felügyelet hibája: egyik kézkrém mennyisége és így egységára is ml-ben van megadva, másiké g-ban. Egyik WC-papíré lapban, másik méterben.

 • Joy
  Pedig a 950 grammos tonhal sztem jó ár/érték arányú. Felbontás után a maradék megy (2-3 adagban) a fagyasztóba. A módszer a te korábbi pekáru fagyasztásos bejegyzésedből származik, úgyhogy szívesen 🙂
 • V
  ”Adott egy 85 Ft-ba kerülő tekercs ami 125 lapot (összesen 14 méter papírt) tartalmaz, és egy másik tekercs ami 100Ft-ba kerül és 150 lapot (19 méter papírt) tartalmaz. Most akkor melyik is az olcsóbb?”
  a dolgot tovabb bonyolitja hogy van vekony es vastag is WC papirbol. Nem, nem a retegszam az oka: adott esetben mindkettot ket retegukent reklamozzak, az olcsobb viszont pont annyira vekony hogy az atszakadast elkerulendo az ember inkabb egyszerre ket lapot hasznal, igy az duplan fogy. Innentol ketszer annyira draga az az olcso tekercs
 • Peti
  Én építőanyag kereskedésben dolgozom, ott is évek óta trükköznek a gyártók. Csak egy példa, a sok közül: szilikon kartus. Sokan észre sem vették, hogy a legtöbb gyártó 310ml-ről 280ml-re csökkentette a kiszerelést. Az ár nem változott, csak épp 10%-kal kevesebbet kapsz a pénzedért. 🙂
  De nem csak nálunk látom a himi-humit, máshol is ez megy, már sok-sok éve. Mosogatópor 2kg helyett 1.8kg, stb-stb. Ez a fajta burkolt áremelés kevésbé tűnik fel a többségnek.
 • Eva
  Azt tapasztalta már más is, hogy Sparban vagy hiányzik az ár vagy hibás ár van kint(alacsonyabb)?
  Mindig ellenőrzöm a számlát vásárlás után, közben pedig megjegyzem az árakat.

  Mar párszor szóltam, kb 10 perc az életemből + hsngzatos sóhajtozas es szajhuzas a pultos részéről, aki csengeti is a főnökét. Ma is ez történt a levesbe valo husgolyoknal, de kint vártak pici gyerekkel es 100 Forintert nem várakoztam 10p et. Más is feladta már így?

 • Jozsó
  Egyébként tényleg csak az a titok, hogy észnél kell lenni. A korábbi XXL-es akcióban az a kávé volt 1600 Ft/kg-os áron, aminek akkor a normál csomagban 1800 Ft volt kilója. Megvettük. Most az XXL-s kávé asszem 2000 felett van. Nem vesszük meg.
 • Nézzkörül
  Nyugat Mo.-on közepes alapterületű magántulajdonú vegyiárú üzletben 10 tekercses 3 rétegű wc.papír 620 forintért.
  Nem ülök autóba,nem veszek meg mellé 5-6 felesleges dolgot,csak azért mert óriás akciós tábla van rajta.
  Vásárlásommal egy magyar vállalkozást segítek talpon maradni.
  De nem fizetek semmiért kétszer annyit,mert én is bérből élek!
 • Humortalan
  jurta: ó igen 🙂 most épp kapható kétféle apró savanyúuborka lidiben, a eddigi szokásosnak töltőtömegre számolva az egységára, az újnak az akciós soron meg a nettó tömegre, így ~harmaddal olcsóbbnak látszik miközben pont ugyanannyiba kerülnek.
  Ugyanezt régebben több konzervnél is eljátszották, többször szóltam a boltvezetőnek, megértően bólogatott és magasról letojta.
 • csütörtököt mondott vásárló
  “Azt tapasztalta már más is, hogy Sparban vagy hiányzik az ár vagy hibás ár van kint(alacsonyabb)?”
  De még mennyire…
  Talán a sokféle áru és a szűkös polckészlet miatt történik és nem az üzletpolitika része a némileg az alacsonyabb ár alá pakolt hasonló kinézetű áru amiről a pénztáros diadalittasan kijelenti , hogy AZ nem az akciós típus, pf. Rendszeresen rohangáltunk vele vissza vagy vártuk a kolléga érkezését. feladtuk.
 • LSV
  18.ker Nemes utcai sparban már 2008-ban is az volt a divat, hogy a pénztárban rendszerint más árak vannak, mint pl a hűtőpulton. Én mindig fotóztam az árcimkéket, és forintra kiszámoltam a végösszeget (akkor még ráértem), mondott valamilyn összeget a pénztáros, kezébe nyomtam, majd közölte hogy nem OK 🙂 Én meg hogy dehogynem. De neki ez van a gépben. Nekem meg itt a fotó a pulton lévő árról, uh lesszíves annyit számlázni. Boltvezető stb. Persze a sietős úri pesti népség hőbörög hogy ideadja azt 20ft-ot csak haladjunk már. Mondtam is hogy nem a 20ft, hanem a hülyének nézés.. Nekem számoljon rendesen, utánam ha siet nyugodtan fizethet többet… Napi többezer embernél ha csak 20ft-tal “számolnak félre”, már megvan a dolgozók havi bére…
 • IDSx
  “Karanténhelyzet” elején vásároltam (nem pánikból, csak elfogyott) egy 8 tekercses Zewa Deluxe 3 retegu wc papirt. Egesz pontosan marcius 14-n, poenkodva kuldtem haveroknak fotot hogy itt Auchanban fullon a keszlet.

  Egyedul elek, hetvegente se jartam videki hazba, 100% tavmunka, neha ebbe fujok orrot is, torlok le szennyezodest a tukorrol, stb. mellett ez pont 2 honapig volt eleg. Tehat 1 tekercs = 1 het.

  Most az ALDIban vettem az utanpotlast, hiaba 4 retegu, duplara hajtod es igy is epp hasznalhato, annyira vekony papiranyagbol van. 1 het ~2 tekercs…arban kozel azonos ebbol a 10es csomag, mint zewabol a 8as, tehat 25%al tobbet kapsz mikozben valojaban ~50%al kevesebb ideig tart ki.

  A kozmetikai, pipere es vegyiaruknal meg botrany, hogy kb barmibol 2 kis csomagolasu (extra hulladek) olcsobb es tipikusan több is, mint egy nagy.

 • Kisbankar
  Bosnyak teri piacon szinte minden olcsobb, mint a Lidl, esetleg Lidl akciosan ua. Mar ami ott is kaphato. Esetleg mas piacon is ez lehet.
 • hazitroll
  A nagy tonhalkonzerv arra jó, hogy tésztára kerülő szmötyi alapanyaga legyen. Én puttanescát vagy valami tejszínes dolgot csinálok belőle, ami előreláthatólag nem fogy el, mehet fagyasztani.
 • NGO
  Sokkal egyszerűbb a képlet…
  Nem boltvezetőnek kell szólni, hanem fénykép, esetleg videó, leírni minden infót, és el küldeni fogyvédelemnek.
 • Beszóltál
  Miki, mire alapozod, hogy veszik mint a cukrot? Mert vásárolnak egy szupermarketben? Akkor a Mars csoki is nagyon fogy mert ott van a pénztárnál…. -.-‘ 😀 Miki néha olyanokat írsz, hogy az arcbatemetkezős 😀
  Amúgy Ázsia centerben a ZEWA aquatube-os 20 tekercses szokott 1800 körül lenni szinte mindig. Jóideje mindent is beütnek a kasszába és blokk is van.
  Nem rossz a Floralys, de valahogy gyorsabban fogy és a Bianka OOPS Tento Kamilla is.
  Egyébként sok cucnak felment az ára a Lidl-ben de rendszerint még mindig olcsóbb mint a Tesco Auchan.

  A Sima lidis BBq (nem a McKennedy) szósz az egyik legfinomabb sütéshez amit valaha próbáltam és a legolcsóbb. Jön a grill szezon és lesz újra.
  a valamilyen márkájú ementáli, a McKennedy Pulled Pork is itt van jó áron, ha van. Ásványvíz, rizstej, jázmin rizs, csirkemell, mindig kb ugyanannyiba van és jóminőségűek, a drága márkákhoz viszonyítva is.

 • Kiszamolo
  Beszótá’, a látás csodája által tudom, hogy viszik. Kint van két hatalmas raklap, ami reggel púposan tele volt és az akció első napján, kora délután már szinte üres.

  A látás csodáját összekombinálva a józan ésszel, máris megvan a végeredmény: reggel még ott volt, most már nincs, ergo megvették az emberek, ami egy elég logikus magyarázat egy üzletben. Persze az is lehet, hogy csak egy féreglyukon átcsusszant egy másik dimenzióba, vagy valóságba, de azért annak kisebb az esélye némileg.

 • Vfuture
  Számomra az is kiakasztó, hogy a különböző WC papírok egységárait alig lehet összehasonlítani. Sajnos a papírguriga hossza, szélessége, a papír összetétele, és a rétegek számának változása miatt túl sok a variáció. Ez egy olyan termék, aminél hiába van írva egységár, akkor sem tudod összehasonlítani pl. a papír minősége miatt.
  Emiatt ezzel a termékkel sokkal többet tudnak trükközni, és semmit nem ér az egységár feltüntetése.
 • jurta

  “Nem boltvezetőnek kell szólni, hanem fénykép, esetleg videó, leírni minden infót, és el küldeni fogyvédelemnek.”

  Erre (szintén SPAR) konkrétan azonnal ott termett a biztonsági őr, hogy töröljem a fotót. Mivel magánterület, sajnos alapból igaza van. Az más kérdés, hogy ebben az esetben lehet egy magasabb érdek (tisztességes kereskedelem betartatása), de ha jól tudom, azt csak hatóság mondhatná ki, miután bizonyítom az álláspontomat.

 • Zsuzsa
  Sajnos én is többször tapasztaltam a Sparban a téves árcímkéket. Érdekes, hogy kirakva vagy egy alacsonyabb ár van vagy semmi, a blokkon meg persze a magasabb ár. Résen kell lenni, mert simán átverik az embert.
  Egyszer vettem egy fröccsenésgátlót, 1000 Ft volt kiírva és a blokkon 1400 Ft szerepelt. Otthon vettem észre
  , akkor nem mentem vissza mert ha visszamegyek a benzinre el is megy az összeg. Legközelebb mikor mentem vásárolni, szóltam az infós pultnál, aztán még én lettem lecseszve hogy miért most jöttem reklamálni. Duzzogva azért visszaadták a 400 Ft-ot. De olyan is volt a Tescoban, hogy vettem csirkeaprólékot és egy drágább húsnak a címkéjét rakták rá..
  És nem sz_arrágás beszél belőlem, hanem hogy átvernek. Enélkül is éppen elég drága boltok.
 • Beszóltál
  Miki, azért azt is tedd hozzá, hogy egy wc papir csomag úgy ránézésre is jó nagy méret, szóval elég feltűnő. Feltűnő ha fogy, mert azt észreveszed, elég 1.0 perspektíva. Zsömlét nem is vesznek?
  Ahogy hátul a Fűnyíró meg barkács termékek is. Bár azokat nem teszik a pénztárhoz.
  Ez egy ismert fogás, hogy a pénztárhoz helyeznek dolgokat. Tescoban Cola, Orbit, csokik, óvszer. Lidl-ben is….
  Ott nem tűnik fel, hogy fogynak? Mert én még nem láttam porosan-pókhálósan és törölgetni se szokták. 😀

  Ami engem inkább zavar, hogy húsok sem 1 vagy 0,5kg-osak, hanem gyakran 400 vagy 450gr-osak ezért figyelni kell az egységárat, ami annak idején a Lidl-ben tűnt fel először, hogy ezzel nagyban játszanak. Kiváncsi leszek mikor lesz a csirkemellfilé is csak 900gr-os. Vagy a literes tej 8 deci.

  Ettől függetlenül tényleg jók a Lidis, itthon nevenincs termékek.
  Parkside cuccok otthoni barkácsolásra főleg.

 • Lajos
  Hát NEM!!! 10 tekercses kiszerelésben 109,5 Ft, míg 16-os kiszerelésben CSAK 109,31:):):):) Majdnem 20 fillért spórolsz egy tekercsen!:)
 • Háziasszony
  Én azt nem értem, hogyha a háztartási termékeken számoljuk a forintokat, mert ilyen olyan kiszereléssel tudunk spórolni 10-20-500 forintokat, akkor a diákhiteles cikknél ha valaki lehajol havi 1700-2000 forintért -és tisztán a gazdasági oldalát vesszük- az miért verte ki nálad a biztosítékot?

  Ez egy gazdasági blog. Le lehetett volna úgy is írni, hogy igen ez ingyen pénz, de ez meg ez a morális vonatkozása, de te úgy fogalmaztál, hogy ráadásul még “kisstílű” is ennyi pénzért foglalkozni a dologgal.

  Sajnálom, hogy el akarod vinni ezt az oldalt morális irányba mostanában, sokkal jobban szerettem amikor még tényleg “kiszámoló” blog volt.

  Üdv,
  Anna