Kata nyugdíj, tűzifa és lakásbérlés

Ma nyilatkozta a miniszterelnök, hogy a nyugdíj miatt kellett “megreformálni” a katát.

Apró gond az érveléssel, hogy pont a nyugdijalapot jelentő 50 ezer forintot nem emelték, sőt elvették még a lehetőséget is, hogy 75 ezer forintot fizessen valaki önként a magasabb nyugdíj reményében.

Ha ez kevés lenne, főállásod sem lehet kata mellett mostantól, tehát a garantált éhenhalásra ítélik a taxisokat és a fodrászokat nyugdíjas korukra. Egy katásnak nem lehet több nyugdíjalapja, mint a minimálbér fele évente. Ez mostantól törvénybe van öntve. (Ilyen az, amikor fél nap alatt írnak egy törvényt, még a helyesírási hibákat sem tudják kijavítani és másnap már el is fogadják hathetes határidővel.)

Gondolom, a miniszterelnök is így értette a mondandóját, hogy túl sok lesz a nyugdijas hamarosan, fontos, hogy a katások gyorsan éhenhaljanak. (Jó, nem így értette, hanem hogy azért dobtak ki szinte mindenkit, hogy jó sokat adózzanak.)

Túl gyors munka soha nem jó, ahogy tartja a mondás. De jó lenne, ha a kormány először gondolkodna, utána cselekedne és nem fordítva állandóan.

(Arra nem vesztegetném a szót, hogy a miniszterelnök szerint a brüsszeli szankciók miatt kellett meghalnia a rezsicsökkentésnek, a valóság ezzel szemben az, hogy az energia már tavaly is közel ugyanilyen drága volt, mert az oroszok nem küldték a gázt már tavaly sem.

Az is apróság, hogy a gázra nem vetettek ki szankciót, az oroszok annyit küldhetnének, hogy ingyen lehetne a gáz. De nem teszik, szándékosan zárják el a csapokat. De mi az oroszokat nem hibáztathatjuk, így Brüsszelt kell és különben is harcban kell állnunk. Soha nem hagyta a miniszterelnök úr, hogy a tények összezavarják a hangulatkeltésben… )

Ma reggel láttam, hogy a puccos Budaörsön jól szituált család éppen talicskázza befelé a frissen vett tűzifát.

Szintén itt egy raktárnál már két teherautónyi tűzifa van felhalmozva.

Ha tudsz fával fűteni, még ma rendeld meg, mert nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan nem lesz és addig is gyorsan fog drágulni.

Nincs felkészülve az ország a megugró keresletre, az szinte biztos.

S mi fogyott még el tegnap az Auchanban? A konnektorba dugható fogyasztásmérő. Még hogy nem tudnak spórolni az energiával az emberek, ha közvetlenül érzik a pénztárcájukon.

Még egy gondolat: apósomék ki akarták adni a felső szintet bérlőknek. Ebből most nyilván nem lesz semmi, ha a plusz rezsi a duplája lenne, mint a remélt bérleti díj.

Vajon mekkorát fognak esni a bérleti díjak és mennyire fognak felértékelődni azok a bérlők, akik a rezsit is ki tudják fizetni? Az embereknek továbbra is fix összegük van lakhatásra, ha a rezsi az ötszöröse lesz, akkor a bérleti díjnak kell csökkennie.

Mennyire fognak felértékelődni a kisméretű és/vagy korszerű bérlemények? (Vagy kevésbé leértékelődni, mint a nem szigetelt nagy hodályok.)

Share

234 hozzászólás

 • Egy mérnök
  Felmerült bennem a gondolat, hogy milyen jó helyre fektetett be a kormány amikor stadionokat épített, szigetelés stb helyett. Ezek üzemeltetése sem lesz olcsó mulatság.
 • pkrt
  Ebben teljesen igazad van; elfelejtettem hozzátenni, hogy használt autókra gondoltam. A mostani teljesen kielégíti minden igényemet (eleve úgy választottam, hogy minimum öt évig megfeleljen) és butaságnak tartottam volna azért lecserélni, hogy több pénzért legyen egy ugyanilyen használati értékű, néhány évvel fiatalabb (és a fejlődés miatt több költséges hibalehetőséget tartalmazó) másik. A jelenlegit tízévesen vásároltam négy évvel ezelőtt. A piac torzulása miatt jelenleg is legalább annyit ér mint akkor. Karbantartás mellett várhatóan még évekig megfelelő lesz számomra; úgyhogy húsz éves koráig mindenképpen szeretném megtartani. A piacon a népszerű típusokból a keresett motor- és karosszériaverziójúk húszévesen is látható pénzt érnek még.
 • TT
  A lakáskiadás innentől kezdve óriási rizikó lesz. A bérlő nagyon könnyen óriási rezsi számlát tud produkálni, ráadásul az új bérlő fog szívni amiatt, ha a régi már kimaxolta a rezsicsökkentést. Ki tud majd úgy lakást kivenni, ha már egyből az elejétől a piaci árat kell fizetnie.
  Amúgy ha jól sejtem egy ingatlan adásvétel vagy egy óraátírás nem változtatja meg a fogyasztási helyet, úgyhogy itt is van valami, amire nem gondoltak.
  Persze a rezsicsökkentés így is csak egy plusz, aminek szerintem nem is kéne járnia, de ha a piaci ár is csak lebeg és nem lehet legalább egy évre előre fixálni mint más országokban, akkor az sokkal rosszabb. Ilyen bizonytalanságban nem lehet tervezni.

  @dsadsa: “A mosogatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.”
  És hideg vízben mosogatsz? Mert a meleg víz is drágulni fog (kivéve persze távfűtésnél egyelőre)

 • R
  kezd marha unalmas (és egyben dühítő) lenni ez az adócsalózás. Arányos közteherviselés volt az 50 ezer is, mert a KATAs vállalkozó is vállalkozó, annyit keres amennyit dolgozik, nincs szabadság, nincs táppénz, ráadásul nem mindenki tudja a többszörös adóterhet kiperkálni. Hányszor lett már elpofázva?!

  A “nem kell sajnálni” dumára mindig azt mondom hogy a szolidaritás nem kér kenyeret. De rendben, csináld csak, majd ha téged is seggbeb***nak akkor majd te is ott leszel hagyva a szarban. Talán még beléd is rúgunk egyet, ilyen hozzáállással.

  Sok oka van annak hogy itt tart ez az ország de mindennek az alja a szolidaritás totális, **totális** hiánya. Ennyire vagytok csak képesek, meg is érdemlitek a 100 ezres rezsiszámlát. Szűköljetek.

 • Eszef
  Győr környéki nyaraló józan életű mosogépnek jutányos áron kiadó!
 • Geri Hallivell
  a németek újra beröffentik a szénerőműveket a “fenntarthatoság” jegyében. Ezt kellett volna tőlük megtanulnunk???
 • Hiteles András
  Pont a végén írod a lényeg, hogy a kis lakások ára és bérleti díja is emelkedni fog. 🙂
 • komiszkölök

  “és vele az ingatlanpiac is” Nem lennek benne biztos. Ha mindenki elkezd szigetelni, korszerüsiteni, meg drägäbb lesz az epitöanyag es a munkäskez. A jo ällapotu ingatlanok felertekelödnek.
 • .......
  2016tól KATA-ztam(lábápolóként) mivel nem jöttem ki belőle ezért az eredeti szakmámba is dolgoztam(műszaki előkészítőként) szintén katásként. Azért így mert az üzletet az emberek miatt nem akartam feladni. Ma van egy fő-állásom (eredeti szakmámban) és a 6.munkanapomon szombatonként dolgozom. Kinek is ártok vele? Annak akinek ha nincs háromhetente pedikűrje(3200 Ft) akkor nem tud lábra állni? Vagy annak aki 98 évesen a szemközti házból jött le? Nem értem ezt a húzást igazán!
 • pavl0v
  Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé.
  vs
  A végére azért még odaböfögte a dagi, hogy Soros. És még mondja valaki, hogy a fideszesek nem tejesen idióták, csak rossz forrásból kapják az infót. De teljesen idióták.
 • KáR & Öröm!
  Nem szép dolog a káröröm, de már nagyon vártam, hogy a rendszert fenntartó tudatlanokra lesújtson a saját ostobaságuk következménye.
  Most pont az a réteg szív a legjobban, amelyik fenntartotta 12 évig a pazarló, illogikus és gonosz rendszert.
  Ha van karma és isteni igazság, akkor ez most így igazságos, hogy ők jobban szívnak.
 • R
  el is tanultuk: Mátrai Erőmű, lignit és társai itthon is fognak pörögni, előbbit pont a Miniszterelnökséget vezető fődíszf@sz jelentette be nemrég.

  De ha már itt vagy, lehetett volna tanulni hatékonyságról, jövőbe fektetésről, és természetesen demokráciáról meg toleranciáról. Csak mert az EU volt a téma

 • kritizator

  “Cserébe gáztűzhely sincsen, van viszont indukciós főzőlap, villanyos sütő…”

  legalább jó nagy villanyszámlád lesz

 • Zsófi
  Pici segítség lehet a következő jogászkodás: Fánál plusz árfelhajtó tényező, hogy a falopások, illegális kivágások elleni védelem sincs ingyen. Megoldás lehet a “lábon eladás”. Hálisten a Kúria arra az álláspontra helyezkedett a Kfv. V. 35.657/2016/5 számú ügyben meghozott ítéletében, hogy a„lábon álló erdő” nem azonos a földterülettel, annak nem alkotórésze, azaz nem csak elválással (kivágással) lehet tulajdont szerezni, hanem megveszed lábon a fát, átadás-átvételi jgyk., onnantól birtoklás-használat-rendelkezés, az már a tiéd, te őrizteted, intézed a vágást, stb. Ha ezt bevállalod, akkor akár még előny is lehet az alkunál!
 • bjozef

  “A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára.”
  Mert a meleg víz az csak úgy fakad a falból…? Mosogatógép főleg ECO üzemmódban összehasonlíthatatlan a kézi mosogatás hatékonyságával.
  Még a szárítógépet sem húznám ki feltétlenül, egy modern hőszivattyús megoldás max 700W-ot teker be csúcsfogyasztáson, cserébe a pára okozta gondokat lenullázza (ezek kezelése sem 2 forint… és az egészség oldalát még nem is néztem..) a hulladékhője meg hasznosul az adott helyiségben.
 • KommentElek
  Ez így nagy szívás lesz, visszamenőleges lehet a fogyasztás figyelembe vétele.
  Azaz, ha ez tényleg
  portfolio.hu/gazdasag/20220715/rendkivuli-informacio-jott-a-rezsicsokkentesrol-sokaknak-tenyleg-nagyon-fajni-fog-szinte-azonnal-556415#

  Átalányról nem lehet átállni, csak az éves leolvasás után.

 • Matte

  Nekem is három eszrevetelem van.

  1. Cseppet se sajnald oket, csak azert rinyalnak, mert hirtelen jött es most panik van. 1-2 het es a zome rajon, hogy hogy tudja kikerulni a magasabb adoterhet. Vagy te azt hiszed hogy tobbet fognak-fogunk fizetni? Elrontom a jokedved: nem fogunk. Ehhez meg csak csalni sem kell, nyugi.

  2. Ez jo otlet. Ajanlom a kovakövet. Ha unatkozbal este, akkor rajzolgass a barlang falára. Ha kell még tipp, csak szolj.

  3. Ezzel reg elkesett mindenki. Mar ma se veszi meg a kutya se ezeket.

  Ja mielott félreértés lenne: nem érint a rezsicsokkentes csokkentes. A kata igen, de megoldom hogy egy forinttal ne keruljon tobbe.

  Nyugdij? Muhahaha. Aki azt hiszi hogy itt 20-30-40 ev mulva leaz nyugdij, az hulyebb, mint a sokeves atlag.

 • bjozef
  @…..
  “Ami a tüzifát illeti: Lassan tervezünk építkezni. (Tudom, időzítés…) Szerintetek érdemes fatüzelésű kazánt betervezni egy 160m2-es, kétszintes házba?”
  Szerintem NEM. Ha egy jólszigetelt ház lesz, akkor eleve elég nagy puffer kellene a vegyes mellé mert az nehezen szabályozható, és irgalmatlan meleget tud csinálni (felület fűtésnél ezt még akkor keverőszelepezheted is…) esetleg egy jobban szabályozható elgázosító kazánt veszel jó drágán….
  Inkább cserépkályhában gondolkodnék, tudom kényelmetlenebb, kormolni kell stb, de szerintem ár/értékben még mindig ez a legkedvezőbb és totál független fűtési mód, ami nem lesz utolsó a következő években.
 • Fanyűvő
  honnan vetted a fát? Már tavaly is 4500-5000 ft/q áron lehetett felénk kapni. Mondjuk ez akác fa. Jelenleg 6400 Ft/q az akác, a vegyes 5000 Ft/q. Ez mind a Dél-Alföldön egy kis faluban.
 • Mosogató
  @tt A mosogatógép sokkal melegebbre fűti a vizet, mint, amiben kézzel mosogatsz.Tényleg sok vizet spórol, de energiából pont többet fogyaszt, mint a kézi mosogatás.
 • Nemevettma
  Most akarok autót cserélni egy 25évesről egy 12-15 évesre. Szerintetek már késő, vagy még fentebb fognak menni az árak? (Kvázi befektetésnek is jó lenne, legalább is nyugodtabb lennék ha nem lefele mennének az autó árak…) Kicsi benzinest akarok 1.4-1.6. ferdehátú.
 • @NemBudapest
  Jól szituált család vagyunk, de azért a fát mi is betáraztuk. Kb. 30%-kal drágábban mint tavaly, de a tavalyiból is maradt még, mert sokat fűtöttünk gázzal. Így az most már elég száraz lesz valószínűleg. Mosogatógép marad, szárítógép lehet, hogy megy, de a többi gépet is meg kell nézni, mert egyelőre úgy tűnik, hogy nagy az áramfogyasztásunk, valahol még fogni kell rajta. Itthon dolgozunk mindketten, úgyhogy a számítógépeknek menni kell, és 19 fokban sem biztos, hogy sokáig bírunk üldögélni, meglátjuk. Az is elképzelhető, hogy összébb kell húzódni, kevesebb helyiséget fűteni. A 80-as években német ismerősöknél töltöttem pár hónapot, kizárólag azokat a szobákat fűtötték, ahol éppen volt valaki, reggel zárt térben is látszott a leheletünk. Mindennel takarékoskodtak, pedig hozzánk képest nagyon jól el voltak eresztve.
 • Peti
  : Nálunk is újraindítják a Mátrai Erőművet és a lignitbányászatot, szóval pont ezt sikerült eltanulni.
 • Fanyűvő
  a fabrikett nem való vegyestüzelésűkazánba. Mivel ott jóval nagyobb az égési tér és a huzat is. Pikk-pakk elég a brikett és cserébe parázs sem marad. Kipróbáltam régi és újabb szigetelt kazánban is. Még a pini-kay brikett is fél óra alatt elégett és pici parazsak maradtak utána. Újra kellett begyújtani. Brikett a kandallóba jó. Az én tapasztalatom szerint. De ez lehet másnál másként jön ki.
 • gyz
  gondolom nem hideg vízben szoktál mosogatni…
 • Tupi
  Ezek már megszorítások vagy ezek még mindig nemmegszorítások amit nem a zenberek fizetnek meg? Együgyű fidesz szavazók mi a válasz?

  Háborús infláció. Értsd nem a fidesz tehet róla.

 • KATA

  “1. A kata abszolút igazságtalan volt, és tömény adócsalás. A közteherviselés szembeköpése. A legkevésbé sem sajnálom azokat, akik eddig egy csóró óvónő adójának töredékét fizették be a közösbe, most pedig rinyálnak.”

  A problémának kb. a fele a pénz. Itt is elhangzott sokszor, hogy akkor emeljenek az adón, ha annyira kell a pénz, többségnek nem lett volna ezzel baja. Egyébként azt végképp nem értem, hogy aki mellékállásban csinálta – és főállásban kifizette maga után a járulékokat -, az miért adócsaló.

  Legalább akkora probléma, hogy most állj át a nyár közepén 6 hét alatt (ami ugye 3 hónap – Hollik):
  – megérteni, milyen lehetőségek vannak és megtalálni a megfelelőt
  – találni könyvelőt, mert az most már kelleni fog mindenkinek
  – újratárgyalni a szerződéseket ügyfelekkel a nyár közepén.
  – újraszámolni a pénzügyi évedet
  – stb.
  Tökért nem lehetett jan.1-től. Így nettó szívatás.

 • Mókavonat
  Van energia, csak az “okos” EU aki annyira demokratikus és előremutató, hogy szankcionálta saját magát. Nem emlékszem, hogy lett volna bármelyik EU országba is népszavazás arról, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni Ukrajna “védelmében” (ami egyébként szankcióstól, fegyverestől kb. semmit nem ért és nem javított az ukránok helyzetén).

  Mindenki készül a “kemény télre” és eszébe se jut, hogy a saját választott és nem választott (pl. Ursula Von Der Crazy) vezetői juttatták ilyen helyzetbe ezt a néhány százmillió embert. Ez egy kib*** kabaré. Jogos lehet a kérdés, hogy az u.n. elit mégis mit művel, mert aligha hiszem, hogy ez az egész csak így alakult.

  Milyen jó azoknak, akik csak annyit értenek a világból, hogy az nem jó nekik, ha drágább a gáz, mint eddig.

  Hiába írod le neki, hogy már tavaly is ugyanilyen drága volt az oroszok miatt, pedig akkor se háború, se szankciók nem voltak.

  Reménytelen, na.

 • n.

  “a németek újra beröffentik a szénerőműveket a “fenntarthatoság” jegyében. Ezt kellett volna tőlük megtanulnunk???”

  Mi is pont így teszünk: felpörgetjük a Mátrai erőművet, és a lignitbányászatot (ill. remélhetőleg a hazai földgáztermelést is).

 • lyukely
  Lignit gyakorlatilag szemettel futes, rettenetesen karos. Dehat Orban papanak vannak lignitbanyai, szoval… valaki ismet jol jar, nahat 🙂
 • TechnoViking
  Eddig a fenntartott rezsicsökkentés volt a probléma, aminek többen is hangot adtak itt a kommentek között. Tessék, most elörölték, erre megint megy a panaszáradat, hogy nem kellett volna. Hát nektek semmi se jó??

  Nem azok panaszkodnak ám, akik évek óta mondják, hogy el kell törölni a rezsicsökkentést és inkább hőszigetelni kellene, mint ellopni a pénzt meg stadionra költeni.

  Senki nem mondta, hogy nem kellett volna eltörölni. Mondjuk az biztos, hogy nem így kellett volna. De ezektől csak ennyi telik.

 • Zanderke
  ” A mosgatógép áramot fogyaszt, a kézi mosogatás meg csak vizet, és annak nem változik az ára. ”

  Kevesebb melegített vizet használ. Eco módban egy korszerű mosogatógép 0.8 kwh -t és 14 liter vizet fogyaszt egy ciklussal.

  Kézi mosogatással több vizet használsz, valószínűleg melegebbet is! Sokkal takarékosabb a mosogatógép, igaz a készülék amorizálódik, szóval a karbonlábnyom lehet magasabb lesz vele a végén 🙂

 • Co2
  Azért fával fűtése buzdítani az embereket elég gáz 2022ben. Inkább esetek még most fűtő klímát pl.

  Miért, szerinted tegnap óta te idénre már találsz klímást, de akár kandallóépítőt is?

  S mivel klímával fűteni 20%-kal olcsóbb csak, mint gázzal, sokkal nem vagy kintebb a vízből.

 • Garázs

  Amikor sláger volt a devizahitel azt találtam mondani, hogy óvatosan vele, mert könnyen szívás lehet a vége. Rögtön felhördültek, hogy hogy lehetek ilyen hülye, mikor a devizahitelnél nincs jobb a világon! Most meg megy a parasztvakítás, hogy szegény devizahitelesek semmiről nem tehetnek, hanem Gyurcsány, meg a szemét bankok. Úgyhogy ennyit az emberek bölcsességéről!
 • jami
  Ősz végén rakattam be kandallót (a+), régi vágyam volt, plusz biztonsági tartaléknak. Múlt hétig még “csak” 140e-rel volt drágább, mint 8 hónapja, ma már 210e-rel (!)…
  Tököltem vele vagy 3 hónapot, amíg körüljártam, h egyáltalán jó ötlet-e, mennyi az épített vagy a kész, milyen legyen: sima-csempe-zsírkő; mekkora teljesítmény, kell-e hőtárolóblokk stb. És eleve volt külső légbevezetés, még az építkezéskor megcsináltattam, csak rá kellett ültetni.
  Mellesleg imádtuk télen, pár hasábban befűti a teljes fszt-t és a lépcsőházon át felmegy az emeletre is a meleg.

  Aki most kezd neki, annak együttérzésem.

 • LSV
  Én azt látom hogy még a mi családi, 11 éves nagy autónk (2.4b) ára is emelkedett a használt piacon. A villanyosról nem is beszélve, 1 év alatt több mint 1 millióval ment fel az ára. Szóval ha én lennék ilyen helyzetben, biztosan kivárnék.
 • Norb
  A példa meg érdekesség kedvéért leírom: nemrég újítottunk fel, most vettem először mosogatógépet. D energiabesorolású az új tábla szerint, ennél jobb nem is nagyon van talán. Eco módban a leírás szerint 9 liter vízből elmegy (keskeny gépről van szó). Kíváncsiságból leolvastam a vízórát előtte/utána, és kb. 13,5 liter fogyott el nem Eco módban (az áramot nem figyeltem, majd legközelebb).

  Amit mondani akarok, hogy most az energiafogyasztás a kritikus mindenkinek, mert abból van hiány. De a végtelen víz sem fog örökké tartani, ahogy szépen megyünk az elsivatagosodás felé a klímaváltozás miatt, csak az még odébb van.

 • Bence
  “Ma nyilatkozta a miniszterelnök, hogy a nyugdíj miatt kellett “megreformálni” a katát.”

  És aki ezentúl mondjuk átalányadót fog fizetni mint egyéni vállalkozó, annak lesz garantált nyugdíja? Mennyi? Én nem tudok róla, hogy lenne egyéni nyugdíjszámla, ahol tudom követni a nyugdíjamat. Én úgy tudom, hogy majd annyi nyugdíjat fog fizetni az állam, amennyit tud és akar. Senki nem garantálja, hogy bizonyos összegű nyugdíjam lesz azért, mert fizetem a nyugdíjjárulékot. De ha rosszul tudom, akkor valaki cáfoljon meg!
  Tehát ez azt jelenti, hogy ugyanúgy félre kell tenni pluszban saját nyugdíjra mint a régi KATA mellett. Mivel az állami nyugdíjra nem lehet építeni.

 • tp
  A “Nem értem a taxis, fodrászos példát hogy lassan éhen halnak.” kérdésre a válasz, hogy nyugdíjas korukban fognak éhen halni.

  A mosogatógéphez: melegebb vizet csinál de kevesebb vizet fogyaszt.

  Csak egy példa, a Teka DFI 46900 9,5 liter vizet használ a szabvány program alatt. Legyen a csapvíz 15 fokos, azt melegíti fel 50 fokra, egy ciklus alatt 0,86kWh áramot használ fel.

  Ha kézzel mosogatsz és mondjuk ezalatt pont dupla annyi vizet használsz fel (19 litert) de az csak 35fokos, akkor végeredményben:
  – kétszer annyi vizet használtál fel
  – több energiába került ezt a vizet felmelegíteni (50-15) * 9,5 *4,2 = ca. 1400kJ versus (35-15) * 19 * 4,2 = 1600kJ

 • Bence
  “1. A kata abszolút igazságtalan volt, és tömény adócsalás. A közteherviselés szembeköpése. A legkevésbé sem sajnálom azokat, akik eddig egy csóró óvónő adójának töredékét fizették be a közösbe, most pedig rinyálnak.”

  Gondolom te is úgy számolsz, hogy eddig a KATA-s vállalkozók 100%-a pontosan havi 1 milliót keresett, és abból adózott 50 ezret (5% adóterhelés), áfamentesen. Valószínűleg életedben nem vállalkoztál még.
  Kezdjük ott, hogy a KATA-sok nagy része kevesebb, mint havi 1 milliót keresett: telex.hu/gazdasag/2022/07/15/a-katasok-alig-8-szazaleka-maradhat-katas-mutatja-egy-friss-felmeres

  “Érdekes információ, hogy a Billingós katások átlagos, éves árbevétele 2021-ben mindössze 4,3 millió forint volt,”

  A Billingo egy számlázóprogram, tehát látják pontosan a számlák összegét.
  A másik, hogy még kellett fizetni iparűzési adót, kamarai díjat, könyvelőt, nyugdíjat is.

 • Lovas
  Szeretném a sok félkegyelmű kedvéért egyértelműsíteni, hogy a gázra NINCSENEK szankciók az EU-ban. Egyszerű mondat, aki nem érti az próbálja meg elemezni, ahogy alsó tagozatban tanulta. Alany, állítmány, tárgy. Azért drága a gáz, mert Putyin nem küldi. Ennyi a sztori. Tavaly pont ugyanígy nem küldte, hogy felverje az árát és ebből finanszírozza a háborúját. Akkor is drága volt. Idén is pont ugyanez a sztori. Hiába van róla szerződés, ha a cáratyuska úgy dönt, akkor nem lesz gáz. Viszont ezt csak egyszer tudja eljátszani. Idén télen. Jövőre már nem. És pont ez az egyértelmű jelzés, hogy minél előbb függetlenedni kell az orosz gáztól. Nem tárgyalgatni az oroszokkal a semmiről. Szóval aki a nem létező EU szankciókat okolja a gázra az egyszerűen végtelenül hülye.
 • jami
  Van robotporszívó, szárítógép (ilyenkor nyilván nem használom), mosogatógép, indukciós főzőlap és elektromos sütő, hűtő (3 kamasznak nem keveset sütök, főzök), klíma. És egy fenét vagyunk a kitalált határérték felett..
 • pasta
  Katásoknak nincs szabi meg táppénz meg nyugdíj: gondolom ezt akkor is tudtad, mikor vállalkozni kezdtél, és kiszámoltad, hogy így jobban jössz ki, mintha alkalmazott lennél. Más vállalkozási formáknál sincsenek ezek.
  Lassan ott tartunk a siránkozásban, hogy ti hoztatok áldozatot a többiekért azzal, hogy katáztatok.

  “ráadásul nem mindenki tudja a többszörös adóterhet kiperkálni.” Akkor életképtelen a vállalkozásod? Mások se jókedvükből fizetik a magasabb adóterheket.

 • Gábor
  “Eu szankció nem kéne, meg különben is mit próbálja megvédeni magát egy nemzet”

  Nem értem! Nem az van, hogy a NATO országok nem a saját területükön, adott esetben veled akár háborúzni egy terület szerző orosz hadsereggel?

  Vagy megnyugtatjuk magunkat, hogy csak az ukrán olajmezők és napraforgók kellenek nekik?

 • Sporolos
  Repedezik az keresztyen-szocialista Kadar Viktor kurzus. Szerintem pont itt az ideje.

  Nem vehetik meg olcsobban annal az emberek -az energiat – mint amennyibe kerul valami? Hat fel-ha-boritt-ooooo…

  Nem az a rohej hogy eddig megtehettek?

  Miert kene barmit is piaci ar alatt adni?

  Nem a munkaert kellene tobb fizetest elkerni? Ha nem fizetik meg a tudasod onnan nem el kellene menni? Ha nincs meg a tudasod erteked hogy tobbet kerj a munkadert akkor nem tanulni es tenni kene azert hogy megkapd?

  Tenyleg a gyoker politikusok ilyen-olyan intezkedeseiben kell biznod ahhoz hogy boldogulj? Azok le fognak szarni magasrol. Bal s jobboldalrol egyarant.

  A mostani tunteteseken vajon miert nem dobaltak le a hidrol a Dunaba az osszes ott megjelent tobbszorosen bukott baloldali-ellenzeki szarjancsikat a tisztelt elegedetlenkedok?

  Viccorszag!!!

 • Mosogató
  A kézzel mosogatásnál az öblítés miatt használsz sokkal több vizet, feltéve hogy nem folyó vízben mosogatsz. Azt meg nem kell felmelegíteni. Ráadásul ezt a mennyiségű vizet sem a legköltségesebb módon, nappali árammal kell felmelegíteni, mint a mosogatógépnek. Ráadásul a mosogatógép nem csak a vízmelegítéshez használ áramot. Persze ettől még nem kell leselejtezni a mosogatógépet, ha van, simán megéri használni, csak nem az energiamegtakarítás miatt.
 • Tivadar
  “Ne fát rendelj. Fabrikettet. A fa teli van vízzel, évek mire szépen kiszárad. Plusz hasogatni kell, ráadásul többszöröse helyet foglal tároláskor, mint a brikett.
  Azt már nem is mondom, hogy kevesebb kell belőle, ritkábban kell a tűzre rakni, nem képződik utána hamu…”

  Hát nekem nincsenek jó tapasztalataim a brikettel, 3-szer drágább, mint a tüzifa, de fűtőértéke viszont nem ennyivel jobb. Igaz, hogy a tárolása egyszerűbb és kevesebb munka vele, viszont a fa kétszer melegít!

 • Ildikó70
  Nagyon sok egészséügyi dolgozó dolgozik 2-3 állásban. Van főállása, ahol kap fizetést, adózik rendesen és pl. a környéken lévő szakrendelőben van másod, egy budapesti kórházban harmadállása. A nővérek vidékről jának Budapestre (vagy nagyobb városokba) – katáztak, míg az orvosok Budapestről (nagyobb városokról) vidékre, szintén katáztak a többedik állásukban. Kíváncsi vagyok augusztusban hogy lesz elég orvos, nővér a kórházakban, illetve a kis szakrendelékben.
 • Matte

  Igen-igen. Gondolom ha ne adj isten (mert tenyleg ne) rakos lennel, akkor is piaci arat akarnal fizetni a kemo gyogyszereidert, ugye? Havi par millanal nem dragabb amugy.

  Tudom-tudom. Neked az jar, hisz a többszöröset befizetted tbkent. Hatszor.

  Ló-faszt. Le a magas lorol gyerekek. Aki most esetleg örül es karorvend, az vesse az eszebe: mindenki sorra kerul a kovetkezo evekben. Nincs kivetel. Egyesevel le lesz szopatva mindenki.

  Ezt valasztottatok meg ismet, lehet elvezni a gyümölcsét.

 • Bence
  ““ráadásul nem mindenki tudja a többszörös adóterhet kiperkálni.” Akkor életképtelen a vállalkozásod? Mások se jókedvükből fizetik a magasabb adóterheket.”
  Te már voltál vállalkozó?
  Itt a legnagyobb gond, hogy az óriási adóemelés miatt, amit a KATA szigorítása/eltörlése jelent, 20-30%-kal kell megnövelni az árakat ahhoz, hogy a vállalkozó ugyanannyi adózott eredményt érjen el, mint eddig.
  De akkor még nem beszéltünk a 12%-os inflációról. Ha reálértékben is ugyanannyit szeretne keresni valaki, akkor már inkább 30-40%-os emelés kéne.
  Ki tudja-e fizetni a piac a 30-40%-os emelést? Szerintem nem teljesen. Az lesz a végén, hogy 1) bizonyos szolgáltatásokat ezentúl nem fognak megvenni, 2) kevesebbet fognak költeni a megrendelők, 3) megnő a feketézés.
  Miből gondolod, hogy majd mindenki lazán meg tudja fizetni a 30-40%-kal magasabb árakat? Ha túl magas az adó, az agyonnyomja a gazdaságot!